Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добро утро мајки
    Еве ви кафенце :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:
    Сега пијам.
    Тишина е дома.Дечките се во градинка.Големиот ми вика мама ти тука чекај пред вратата,добро викам и влезе со солзи.
    Ама кај него дечињата ни едно не плаче.Плус убаво му е.Исто ко дома играчки,масички столчиња само што мама ја нема.И нели мама не е учителка.
    Ама ќе се навикне.
    А малото ко ме стисна не ме пушташе.Па силно плачеше.
    Се радувам што барем таму си јаде.Полна чинија си ручкал.
    А големиот само сув леб јадел.Епа викам добро е дома ни сув леб не јаде.
    Да испијам кафето,па да измијам да расчистам.Треба да идам да испазарувам нешто за утре.Ќе доаѓаат гости.
    А ново е што си купив лаптоп.Треба да идам да си го земам.
    Друго ништо.Малку сум подобра.Главата не ме боли само на моменти а сега грлото не да ме боли туку како со нож некој да ме дере.Пијам апчиња.Ама уште не ми поминува.
    Убав ден на сите :sun:

На Kaetana, Ano, Coco31 и 21 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @eli25 верувам дека има вистина и во твоето. Ама "глупостите" што се учат дете од дете не може никој да ги замени. Друга е таа "магија". Не значи дека сум во право. Веројатно такво мислење и убедување сум стекнала на база примери од околината. Дури и оние што не биле чувани во типична "баба средина".

Ние на море :) бебе ужива да се бања. Уште да не беа гласни комшиите затоа што нашево бебе зајче на мал шум скока, ќе беше супер.

Ќе се избањкам еднаш и за вас :)

На Kaetana, Ano, karibian и 24 други им се допаѓа ова.
  3. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Добро утро!

Само да ве поздравам на кратко.
    Редовно ве читам, ме "издаде" @Mari* :D :*

Овде време променливо, де врни, де студи, де жежи...не ми одговара, сакам повеќе сонце, барем летово...

Дете е се попргаво, на моменти ми е смешно, на моменти и не толку, само повеќе живци да има човек :)

Во главава се ми е измешано, само нешто да се мисли, анализира...до недоглед...

Ве :hug:

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 17 други им се допаѓа ова.
  4. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Здраво мајки!
    Денес топличко.Јас рано,рано бев на анализи,крв,мокраќа.Па си се прошетав сама,си пиев кафе кај мајка ми,убаво ми дојде утринска прошетка со самата себе.Затоа сега сум си порелакс малку.Ќе треба почесто вака.
    Пред некој ден бев на преглед,бебе си расте,засега е се ок,го изодев пола пат,искрено,да не се подречам,не ни сетив многу мака,освен некои денови секако.Уште малку да помине и вториот скрининг и да се опуштам скроз.Ќе го истуркам уште пола.Оваа бременост најбрзо ми летна.Летово за трудници е таман,ладничко.Нека се стопли малку ако ќе издржиме.
    Деца си играат,растат,секој ден новости и секако нови белји.Малиот конечно почна да поврзува зборчиња.Се грижев зашто поголемиот рано зазборе,но нема причина за загриженост.
    Денес во план одмарање,пофаќање по нешто,некој лесен ручек,попладне ќе одам на фризер,да се средам малку,да искористам мм што е дома.
    Викендов ни е планиран за по гости и недела да шетниме негде ако е убаво времето.
    За на одмор,најнајискрено многу ми се оди,а на моменти уплав ме фаќа.Но,нема да им скратам неколку дена уживање на децава.
    Мм помага кога сме негде појдени,а и секако по него трчаат тогаш ,таман го виделе.Само да најдиме смештај на плажа негде крај езерава во државава.Подалеку не ми се оди со стомаков,а и истечени ни се пасошите.Па ќе видиме.
    Гушки за сите болни дечиња,за нив и за мајките да оздрават побрзо!
    Убав ден!

На Kaetana, Ano, karibian и 19 други им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.826
    Се сложувам :)

Туку како ја намонтира гумата желче? И ние уплативме викенд далеку ми се виде август, да не држи ова малку8)

На gjoker4e, Skorpija989 и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ова нашево е во 2 дела. Таму каде треба да влезе едно во друго, треба да се отворат дупките. Буткаш со прст појако и излегува пкастиката :)

На gjoker4e, Belabelinakinder и eli25 им се допаѓа ова.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    28.586
    Аман бе... кај е кафето? Ни една ли денес не свари од сабајле.
    Еве од мене :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee: еве и коктелче :d::d::d::d: ајде и пивце на жешкото да се ладите :beer::beer::beer::beer::beer:.
    Ние арни... беба нане, дада доручек лапка а јас кафе пијам.
    Поздрав!
    И пишете по нешто не се прајте важни!

На Kaetana, karibian, muchacha_a и 17 други им се допаѓа ова.
  8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ехо и направија? Внука од братучед на мажот ми, исто нон стоп се жалеше од болка во мешето, као ништо не и е на крај отидоа на приватен лекар, излезе циста на јајничето (а девојчето е 5год),ја оперираа и сега е добра. Не сакам да те плашам ни најмалку, само споделувам искуство затоа што сите им викаа мала е ништо не може да и биде, се преправа и слично. Со помин и со лесно дај Боже да и помине.

На Kaetana, gjoker4e, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Добар ден од мене еве користам да одморам малку додека синко спие а денес и празник ништо не правам со помин да е на сите дечиња уште не научив да означувам мајката со болното детенце со меше нека оди кај повеќе доктори не може да го боли од ништо детето си има мака само толку разбират докториве мрза им е да испитуват идиоти. Кај нас ново нема сиве денови сме излезени навечер шеткаме синко мирен глас не му се слуша освен кога спие само се превртува ептен не мирно спие а јас не спана се разбудувам на секое да го покривам.

Вечер сме на именден кај деверите кај детенцето па мм не сака давид да го носиме за после тоа да одиме на пиво фест кој пие пиво нека се пријави :beer: :rofl: ќе го носиме и му викам кажи му на мајка ти со време тој и кажал ова и рекла ами ќе ја чувам малата на јатрвами :@ како бе луѓево немат осет ако ти треба земи ја со тебе нека живее ти трпија а не само кога ќе ти треба ,така и еден ден ми направи мораше да излезам и ај реков да не го носам на жешкото ќе го оставам и викам ќе го чуваш ам ќе одам да ја чувам малата добро реков ќе го земам со мене ах и после јас сум била лоша што треба сега да правам а (facepalm) да ја прашам кога е слободна за да го чува за јас да ги бркам работите а знаев дека вака ќе биде само не е убаво прво гледа за нив а не нас нека гледа мажот ми што се случува .
    Во сабота ќе доаѓа сестра ми со внуците за пиво фест па ќе ни биде забавно убав ден :*

На Ano, karibian, muchacha_a и 14 други им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.768
    Допаѓања:
    40.246
    Добар ден. Толку сум уморна, рацете ме болат, дури и ми се тресат. Немам сила за ништо. Малата не е веќе мала. Тешка е, не можам да ја држам. Си сака занимација. А јас што поправо дома. Плаче за генералка куќава. Ми викаат ќе ти ја чуваме малата ти чисти си. Хахахаха. Мене не ми треба никој да ми го чува детето, и со неа можам да чистам, т е. не можам. Не можам сама. Сакам помош. Хаос ми е секаде. Алиштата од едната во другата соба ги префрлам, вецето е лом, за кујната да не зборувам, во дневната играчки, да се потпрчеш па да влезеш, спалната иста слика, во детската креветот е полн алишта оти некој треба да ги ставе на место. Не ми беше вака кога се роди малата, ама како расте се помалку време за чистење имам. Маж ми не ми помага, он на работа работил нејќел и дома. Синки јас дома цел ден лежам. Стварно некогаш претерува. Признавам, имаше денови кога го гледав 10 мин ноќеска кога ќе си дојде од работа. Ама зошто еден ден да не одвои 1 час да ни помогне дома? Малата навечер сама ја шетам, со него само на кафе одеме, нејќел да се шета. Никогаш не е ни сакал да шетаме. Што ќе правам кога ќе тргнам на работа? Понекогаш ми доаѓа да му се развикам и изнакажам некои работи ама мислам во скоро и тоа ќе биде. Неотспана сум, изморена и нервозна. Ништо убаво не напишав. За одмор уште ништо не се знае. Битно малата ја сликавме за пасош. Ја запишавме и во градинка од септември, на 20ти ќе знаеме дали е примена.
    Малата заспа. Одам да направам јадење набрзина, можеби и ќе успеам да подлегнам малку.

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 19 други им се допаѓа ова.
  11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    17.644
    Морав да ти пишам зошто ме изиритира тоа он на работа работел.Мојот маж работи на две работи некои три четири дена од неделата му се фаќа да спие само 3 4 саати и оди напоредно прво на едната доаѓа дома се пресоблака на другата.Незнае да готви ама садови алишта да среди да стави на сушара знае и помага.Ако он не ми помогне кој друг.Има ден знае да рече ај не денес утре ама пак сами средуваме.Не дека сија куќава ама основни работи средени се.Ете сега сум трудна кој да чисти со киселини ако не он.
    Ако несака да чисти слободно може да ти плати жена еднаш неделно.И незз зошто толку си собираш во себе кажи му се што ти лежи

На Kaetana, Mari*, Coco31 и 16 други им се допаѓа ова.
  12. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Добар ден

Синко се шлака во базентот, а јас седам и го гледам како си ужива.

Еве два ден сме сами со ѕверчево мое, Свеки вчера сабајле заминаа в село на слава. Синко беше послушен, а јас полека цела куќа си ја исчистив, од прозорци
    до ламинат. Но до кога ќе биде чисто...Помалку луѓе почисто...

Продолжение...

Додека синко се шлакаше во базентот, мм си дојде од работа со еден колега, не му било добро, а и јас не се чуствувам добро глава боли ми се лоши. Сега си легнав до синко.

Денеска ручек за синко стек во грене, а за нас после ќе испржат стек со тиквички..

Кога сме кај пиво фест повелете на добра скара, ладно пиво и добра забава.

Имајте убав остаток од денот.

На Kaetana, muchacha_a, Mari* и 18 други им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.768
    Допаѓања:
    40.246
    Некогаш потфаќа, ќе измие садови или нешто друго ќе направе. Јас сум дома и некако се очекува од мене да се грижам за домот, а не можам сама некогаш. Го разбирам, тешка и физичка работа има, ама он не ме разбира. Мисле дека ако седам дома јас ништо не работам и лежам цело време. Не само тој, туку и сите околу го мислат истото. Ее ти имаш мирно дете, одморена си, седеш си дома, чуваш си дете, убаво ти е. Не, не ми е. Малку сакам да ме разберат.

На Mari*, Coco31, gjoker4e и 11 други им се допаѓа ова.
  14. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    28.586
    @forumce ова моето сега бензин на оган ама во врска со МТ си сосем во право! Он нејќел дома да работи, неќал бебе да шета... еми тогаш што сака?! Семејството е одговорност , треба да се најде време за убави моменти.

Друго сакав да кажам. И ММ кога дадата беше бебе и ја имавме само неа не се ангажираше многу. Ама кога потпорасна ептен си ја фати озбилно работава па ја бања, ја заспива, и става да јаде, ја шета, ја пресовлекува, ја носи и зема од градинка... ептен се приврзани.
    Зборот ми е дека можеби сега не се снаоѓа МТ со бебето ама за понатака верувам ќе се променат работиве и поинтересно ќе му биде да мине време со беба.
    И да си признаам , и јас со кавги и расправии сум ги постигнала некои работи. И ММ беше - ја мама нек ти помогне, еве со мама ќе ја бањате, еве мама ќе ја причува за да чистиш... Е јас со мајка му ли основав семејство та за се да и барам помош (еден ден низ гз да излегува тоа) .
    Е сега е друга песна... касно се враќа од работа ама одма си знае обврските за дома. Не е мојот од тие кои пеглат, готват, чистат... ама знае да намести кревет, да избрише маса, да помогне околу деца, да направо една салата...

Иначе за дома ... и кај мене е бомба паднало. Од сабајле ручек ставив , каша за бебо, раскренав... ама така убаво и генерално не сум чистела одамна. Не ме прашувајте кога последно бришев прозори, срам ми е да ви кажам!

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 19 други им се допаѓа ова.
  15. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    22.752
    Кога сме кај чистењето...Успеав некако прошли викенд прозори да светнам, да раскренам низ куќа...и погодете што? 1 На маже сеа му текна треба да праиме отвор во сидот во кујна...па бушење,хилти и незнам што..Е јас ке си се соберам и кај мајка ми и очекувам дома да најдам ко шо ке оставам 8)

Синко ужива на тераса коа ке му изнесам леген со вода да се шлапка..па го бањаме мики маус...Па после ке му се здосади,зима легемеот истира по цвеќе и по него..Детска радост :l:

На Kaetana, orhideea, muchacha_a и 13 други им се допаѓа ова.
  16. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.868
    Добро утро од мене мајки!
    Поспавме до 8.

Многу убаво ми почна денот. Малата си станала, јас кома, слегнала од креветчето и ровари низ собите. Нашла стик за под мишки оставен на дофат, татко и пред да оди на работа си има ставано и така го оставил и иди кај мене ја гледам крај уста измачкана и мириса. Одма и го зедов во рака го држеше. Има мало дупче направено во него со прст, не знам дали има мачкано негде и колку има ставено во уста или само лижнала. :puke: Ја проверив во уста немаше. Да не можеш да ја допазиш, обавезно нешто ке најде што не треба.

Во последно сум загрижена што кога и да види некој непознат мижи или си ги крие очите и после некое време почнува да плаче. Ептен многу се плаши, или се срами, не знам што е . Знам дека не е мешана со луѓе многу, ама до толку не знам дали е нормално. Неубаво ми паѓа со луѓе не смеат да ти одговорат, чим слушне одма се крие и се спрема да плаче.
    20+ е и неколку месеци стално така ни прави, кога беше помала не.

Да си направам кафе и ке излеземе позади во двор во базен, ич не ми се седи дома, а ни на малата, кога ке станеме одма зема патиките ми ги дава во раце да и ги облечам и се фаќа за врата. Кога ке фати зима што ке се прави, се навикна по цел ден надвор. :?:

Имајте убав ден. :sun:

На Kaetana, Ano, orhideea и 19 други им се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Мами редовно ве читам, ама инспирација за пишување баш и немам. Вчера дечкото мој наполни 2 години, па да ве почастам!
    20180711_172811.jpg

На Kaetana, Capricorn Taurus, ma4e1311 и 33 други им се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.408
    Допаѓања:
    183.661
    Голем да расте и радости да ви носи :party::party::party:

На gjoker4e и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  19. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Поздрав и од мене.
    Околу темата за помош да пишам и јас, покусо да не останам.
    Со мм сами си го чуваме малиот. За викенд се случува баба/тетка да го земат на некој саат да го прошетаат (еднаш и спиеше со баба му).
    Кога беше помал малиот јас бев повеќе околу него па мм знаеше да исмука, измие, раскрене или па да го причува додека јас средувам.
    Сега откако е поголем полесно е, го бања, го облекува, јадат заедно, заспиваат онака баш како другари :)
    Али се се постигнува со разговор.
    Ние многу пати сме разговарале на темата и сум кажала дека иако сум дома немам време да одморам и дека разбирам дека е уморен од работа ама и јас сум.
    И така сега сме супер :)
    Јас пак се распишав ама добро.
    Заспано дете одам јас да се бањам.

На Kaetana, Belabelinakinder, orhideea и 18 други им се допаѓа ова.
  20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.072
    Допаѓања:
    154.586
    Нека му е среќен роденденот, само радости да ви носи :)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.