Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346

:hug::hug::hug:

На gjoker4e и M&M им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Некако сум нервозна и радразнета. Вознемирена..
    Би сакала само да одмине периодов.. да одминат неколкуве месеци.. за да мислам бидам пораат и на чисто со многу фази од животов..
    Се навикнав овде.. тек и ќе се привикнувам..
    Чекам количката да ми ја пратат да не купувам нова и овде оти до сега 3 имам купено плус трицикл 4 ри.. и да шетаме низ маалово со мали он обожава да се вози и шета разгледува а мене ми е мака што му го скратив тоа и што го макнам в раце на жегава..
    Ај и тоа ќе биде.
    Го сакам овој период од денот, некако после секој бурен ден одмарам мозок, одмарам и физички.. се релаксирам..
    Сакав да заврне еднаш така силно па да легнам и го слушам звукот.. да се топлам..
    Ме болат нозеве.. ме боли мозокот..
    Една грижа минува друга доаѓа и се така во круг.. живот.

На Kaetana, Ava.84, Belabelinakinder и 27 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.072
    Допаѓања:
    154.586
    Добро вечер :)
    Нешто тивко тука, не се пишува многу.
    Едвај се довлечкав до кревет, малово тренира маратон во денско спиење па нема шанси пред11 да заспие. Побесна додека ја натерав да легнеме, ама пак е премногу интересна, како старо некое бамбори. Кога ќе плесне нешто да се чудиш од кај и текнува. И викам преска кажи му чао на тато да си легнеме, вика *зосто да му кажам чао никаде нема да оди тлеба да му рекувам доба ноќ* :rofl:(facepalm)
    И така ништо ново важно весело ни е :)
    @danichap ја нема ^_^

На Kaetana, Ava.84, Belabelinakinder и 23 други им се допаѓа ова.
  4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добро утро мајкички
    Кафето од мене денес ,и по некоја пијачка ,а и некое колаче ве частам на синко му е именден денес :coffee::coffee::coffee::coffee::d::d::d::d::party: Деновиве баш сум во хаос ,свекорот и свекрвата заминаа на одмор ,сама со маж ми ,девер ми и синко дома ,а маж ми е од категоријата што баш и многу многу не ми помага ,па и те како го осеќам отсуството на свекрва ми .Трчај од работа дете да земеш ,нешто да направиме да каснеме ,а и плус се договорено имавме за шетање и уморот ме совладува многу брзо ,а бебе инает одвај во 12 го заспивам мислам дека подочњаци имам до коленици .Друго нема ништо посебно ,ве читам редовно и ве поздравувам многу :hug:
    @wannaBeMomma жив ,здрав најсреќен да е :hug:
    Убав ден на сите :sun:

На Kaetana, Ano, Ava.84 и 26 други им се допаѓа ова.
  5. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Хелоу женски,
    нешто слабо мрдате по топлово :) Јас да упатам петочки поздрав како што е редот. Уште денешниов пекол да се издржи, а утре ќе му ја мислиме. Ни на горештиниве изгледа нема спас од болештини. Побрзо оздравување на сите болни дечиња. @wannaBeMomma нека расте голем баткото, тортата ви е прекрасна.
    Син ми ме почасти со заспивање во 9 а јас не можев да заспијам до 3 (facepalm) Што од мислачки, што од планови...
    Ова второво што го мислев дека бугарче ќе го правиме се ми се чини дека тргнало на пат :D. Рано ми е за симптоми и тест ама имам чувство некое. Ќе почекаме уште малце па ќе видиме што ќе биде. Овој пат ќе чекаме до 3ти месец за кажување. За првото кажавме веднаш на сите после првиот преглед, и вториот пат исто -ама не се заврши добро. Не очекувавме такво нешто, ама ете...кога веќе сите знаеа беше потешко за мене. У ствари, јас и најбрзо преболив ама сите околу беа здробени. На бабиве светот мислиш им се срушил, сите што ќе ме сретнат (и роднини и пријатели) некои кисело тажни фаци. Ужас! Не знам кој кого да теши работава. Ок е луѓе, не умрев. Живот иде даље...Не би сакала пак стресна ситуација, посебно за старциве.
    Ете тоа ми е на мисла денес. Имајте убав викенд, и јас ќе се потрудам да го искористам максимално (трудна или не) ;)
    Гушкајте си дечиња.

На Kaetana, Ano, Ava.84 и 29 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    37.607
    Петок 13ти Павловден.
    Убав ден мајки!
    Што да пишеме кога секој ден едно исто. На сите гледам исто поминува денот. Прво и најважно да се зготви три пати за детето ние нели јадеме на нога, порачуваме или ич не јадеме. Нередот после јадење да се среди. Второ алишта да се исперат, исушат, здиплат. Кај мене искрено не постои зборот испегла. Можеби некогаш, некаде кога ќе знам дека е на безбедно а јас да пеглам. Трето хигиената. Да се среди, избрише прашина, раскрене.
    Не некогаш туку често ми доаѓа преку глава дури и од самата помисла. А тоа асоцира на работа и градинка. Знам тогаш потешко ќе е ама поинаку. Ме смирува фактот што барем знам дека во станот тие некои 8 саати се ќе стои на своето место а ја за тие 8 саати сто пати раскревам.
    И јас како тебе @vitamina размислувам и чекам да помине некој месец. Дека не кажував, не покажував нервоза на време, не плачев... сега се така ми е собрано а не знам како да се ослободам од се. Пробав, дете спиеше во количка јас седнав под сенка на една клупа, ладовина ама не беше тоа тоа. Не можев да се одморам, да ги разбистрам мислите, немирот во мене не ми даваше.
    За помошта од мажите мислам има различни мажи. Некои едноставно помагаат, некои не. Исто како за децата секое различно, така и маживе. А ние жените сме супер херои. Некој маж да е жена еден ден не би издржал мислам. А ние можеме се сами и кога не можеме.
    Некако лани и годинава не видов лето како лето ама ај здравје догодина.
    Останете смирени и не викајте! Еве го моево 14 месеци зема и треска од земја се што му е при рака. Јас така трескам кога сум нервозна ама кој би рекол до толку ќе примети, запомни па и примени. Кога го гледам се смеам и сфаќам како изгледам па смешно ми е.
    Од вчера си смислив нешто. Да мислам дека јас сум моето дете и да размислам како би сакала мајка ми да се однесува. Мислам дека е добра идеја. Дали јас би сакала мајка ми да ми се дере? Па јас не разбирам дека во штекерот не се ставаат прсти (не знам дека тоа е штекер за што служи) но мамо јас сум љубопитно сакам да научам. Смирено објасни ми и имај трпение додека не научам.
    Да не тропам доста е.
    Поздрав!

На Kaetana, Ano, *Лорена* и 32 други им се допаѓа ова.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    И јас да шкртнам некој збор,долго не сум пишала

Мали ми спие враце,незнам што се случи ама последниве неколку дена заспива така
    На Могли и пуштив цртани и планирам кафе едно да си ставам

Глава ќе ми експлодира
    Кај од времево кај од неспиење...
    И ќерка ме заморува многу со нејзините игри,сама никако не сака
    По цели денови редиме сложувалки,градиме кули од коцки,цртаме...
    Се чудев кога пишеше Дани како со часови седи со дете и играат
    Мислев не го можам јас тоа ама кога мора....некогаш се надминуваме себе си заради потребите на децата

Мали почна да лазе и исправа па нон стоп на штрек сум
    Главна мета се штекови и кабли (facepalm)
    Стално паѓа,па еден плачко што е :o
    Малку да се удри вришти по 10 минути :x
    Могли од мала само се тркалаше и паѓаше ама ни а ни б да слушниме од неа
    Овој ептен нежен :$

За чистење се трудам секој ден по малку да направам
    Смукање,прашина,ставање ред ми е обавезно
    пеглам еднаш неделно
    Перам секој ден :x
    Еднаш или два пари ми се има случено да не чистам една недела и се чуствував ужасно :worried:
    Вака кога одржавам ми е многу полесно,секогаш средено и никогаш не ми се потребни повеќе од 3 часа за ова
    Од мм и јас немам некоја огромна помош
    Едино што ми помага околу ќерка
    Таа му е миленичка па со задоволство и мие газе,ја капи,чешла,облекува,шета....
    Друго ништо :doh:
    А и подобро дека ништо не прави како што сакам
    Има зготвено,усисано и после тоа го замолив повеќе никогаш да не го прави тоа :nod:
    Си имам некој ред и успевам да постигнам се покрај дечињата

Друго ништо кај нас
    Мм земал одмор две недели па ќе шетаме од втоник па натака
    Има голем панаѓур и ќе го искористиме максимално слободното време

Имајте убав ден :*

На Kaetana, Ano, *Лорена* и 29 други им се допаѓа ова.
  8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    28.586
    Еве сум и јас!
    Ја заспав беба нишкајќи ја на нозе, сега дремам од страв да мрднам па да не се разбуди.
    Дадето игра во детска. ете да ја пофалам дека никогаш не ме замара да ја играм, сама си измислува игри - лекари ,учителки, мајки, а често се замислува и спајдермен. Јас сама знам да се убацам у игра за да минаме време заедно. Тогаш читаме нешто , или си заземам улога пациент или ученик па така учествувам и јас.

@Mari* алал да ти е штом постигнуваш толку сама... јас последните три месеци сум најнедомакинка на светов.Ете пример денес, ручек ставив, деца шеткав еден час, алишта пружив и садоперката ја вклучив. Толку!
    А за диплење и за пеглање имам една купа. Плус шкафот на беба уште е лудница... Играчки собирам само пред да пресмукувам (еднаш до двапати неделно), за среќа само у децка се расфрлени. Ама јас ги собери дадето одма ги расфрла! И баталив, не ги собирам, па низ детска едвај се движам!
    Вака ко ќе погледнам низ дома и не е така лошо (си се тешам сама) ама јас си знам дека одамна ништо не е темелно потфатено ко што треба.
    Туку и ова е период што ќе мине, за чистење ќе дојде пак време... а тогаш ќе не мрзи!

Денес ручек болоњезе, за беба фрлив зеленчукова каша!

На Kaetana, Ano, Ava.84 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Врти сучи пак тема за разговор ни е чистењето.
    Жени..
    Откако станав мајка, сите муабети со другарки, пријателки се вртат околу децата, хигиената во домот...
    Баба ми секогаш вели:
    -Девојче кога ќе се роди и стреите плачат.

И точно како што напиша @gjoker4e мажите еден ден не можат да бидат како нас. Дете, одржување хигиена во домот, готвење,оди на работа и после ручек шетај дете. Е камен да е ќе распука...
    Синко го оставив на 4 месеци со мм цел ден само да седи со него. Јас работев низ дома, мислам дека пред божик беше. Не можеше да издржи само ме прашуваше до каде сум со работа.

Отсекогаш помагал околу дете без разлика дали е ден или ноќ. Но многу малку, само кога е дома. Работи од утро до мрак.
    Сака да готви, дури и кога му е мака обожава да готви и го опуштено. Еве вчера не му беше добро и сношти кога се запна ќе правел топено сирење. И направи.. прв пат правеше ама прсти да излижиш.

Синко после ручек ќе го носам на стрижење, тука во комшии имаме фризерка. Па потоа еден туш и приквечер ќе шетниме малку до парк кај пајките синко да ги рани.
    Не сакам да го носам во гужвата на. пиво фест, нема каде да трча ќе нема воздух од настегано.
    Утре ќе имаме гости и во палан ни е вечерта да го оставиме синко со свеки а ние да се пуштиме во бољи живот, да се опуштиме.

@wannaBeMomma, @Верче4
    Среќни родендени на лепотаните здрави живи и големи да растат.

Одам гравчето во комшии че ми замини..

Убав викенд на сите

На Kaetana, Ano, Ava.84 и 25 други им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.768
    Допаѓања:
    40.246
    @gjoker4e И мојава фаќаше во штековите па купивме штитници, или не знам како се нарекуваат
    IMG_20180713_170322.jpg
    И сега веќе не фаќа. Не и е интересно.

Вчера мм предложи да шетаме :o. И шетавме долгооо што и нозете ме болеа. И час ќе шетаме ми вети. Вчера уз муабет му кажав некои работи, не ми беше до карање, и ми кажа
    Здравје кога ќе се вработеш ќе видеш дека едино што ќе сакаш да правеш кога ќе си дојдеш од работа е да легнеш и одмореш. Му реков Да, така е, ама и дома има работа што треба некој да ја среде, а тоа некој сум јас, оти нема кој друг. Почна да се правда и баталив. Ништо не решивме. Да не се жалам веќе. Малата спие, а и јас се мислам да спијам, сабајлево во 6 станав. Она ме разбуди, плачеше по татко и, сакаше да ја земе а он требаше на работа да оди, па ја подржа малку и ја остави. Бевме по лекари, навака,натака и тоа е. Да подлегнам малку пред да стане, очите ми се затвараат. |-)

На Kaetana, Capricorn Taurus, Ano и 26 други им се допаѓа ова.
  11. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Majkicki.ne sakam da.sum dosadna I se toa pak toa da go prasuvam ama stvarno Budalev.. porasnavme.. 4 ipol meseci sme,.nemame.grcevi ama sega ja saka samo mama..ne saka da go drzi nikoj osven jas.. place I kova ke me.vidi odma zastanuva...nikpj ne saka da mi go.pricuva.. soveti kako da bide podruzeljubiv???

На Belabelinakinder, kikin и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    Мајка не си досадна ама кого очекуваш на 4 месеци да го бара!? јас 11 месеци не бев одвоена ниту еднаш од бебето и еднаш се немав пожалено. Ај кога имаше грчеви те сфаќав ај кога имавте скок те сфаќав ама ти бе се жалиш што постои бебево веќе. .. дај малце размисли да не нешто е до тебе !?

На Kaetana, snegulkata, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Mene ne mi smeta da e cel den so mene I da go drzam v race ama.imam.mnogu drugi obvrski, so.drugo dete, rabotni obvrski I zatoa.taka.izgleda... so prvoto nemsv problem I si rabotev bez maka.zatoa sega prqsuvam za soveti

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    37.607
    Сите сме поминале низ тоа. Пиши ми лична порака те молам. 14+ сме уште е исто. 9 месеци не било одвоено од тебе.

На Kaetana, 24.07 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    за другите обврски барај си помош. Ако не сака да седи со друг онда друг нека чисти мете пере. Тоа е твое дете и на твојот сопруг. вие треба да го изгледате.

На Sexybaby86, kikin, ada21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.827
    Допаѓања:
    142.306
    Нормално е тоа. Дете е, му треба љубов. Ти си му вода, храна, топлина, мекост, ти го слуша срцето, мирисот, гласот. 8 месеци живеело во тебе и сега најбезбедно и најубаво му е таму, до твоето срце.

Нека не ти смета тоа. Нека те радува. Како ќе ти биде ако повеќе ја сака свекрва ти отколку тебе? Ако само она може да го смири, ако само нејзе и се смее? Ако ти си само присутна наоколу а не те бара со поглед?

Ќе исчистиш дома, не бери гајле. Јас у веце одев со бебе залепено, соблекував гаќи со една рака. Сите тоа го поминавме. И сега ми е фластер иако е 2 години. Уште у веце е со мене. Уште ноќе ме бара и ќе ме мириса и заспива.

Видеово гледај го.

На Kaetana, EuHenIa, Ano и 20 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.338
    Допаѓања:
    259.645
    Мојов ќе полни 5 години и сеуште ми е фластер. Со мене легнува, со мене станува. И во тоалет ме бара ако не сум му пред очи.

На Kaetana, Belabelinakinder, M&M и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    14.572
    Добро вечер мајки, конечно седнав. Од кога почнав на работа цел ден сум во движење и дури 9-10 седнувам.
    Го чекам маже од работа и му спремам секси изненадување. :lol: Искрено не очекував да е олку посветен на детево, мислев ќе чека мајка му да му помага ама не. Го гледам се труди се да му е наредено како шо треба, се сам, јадења сам му смислува, го шета, пресоблечен на време... малку да му се заблагодарам де. :wasntme:
    Неколку дена се токмев да му кажам некои работи шо ми сметаат во врска со неговиве и сношти искористив шанса дека беше расположен. Без карање, без нервози се му кажав, ме разбра, не се налути па дури и ме поддржа зошто и него му сметале повеќето работи шо ги набројав.
    Многу сакаме и двајцата да сме на страна, само се надеваме побрзо да се среди тоа, реално со плативе не успеваме кој знае колку да заштедиме, па и осигурувањето е тука... ама се надеваме. Па и моиве нема да не остават така, се понудија да помогнат.
    Му текна за странство ама искрено не ми се оди, а сам да го пуштам нема шанси и ко ќе видиш, и мене не ми се погодува. :rofl:
    Само си викам ајде Господ е голем, ќе ни помогне и нас еден ден. :)
    После разговорот сношти решивме да не се нервираме, да гледаме максимално да ги игнорираме нивните дофрлања и паметувања, да сме ги искористеле дури помагаат околу детево кога ќе сме истовремено на работа.
    Па ќе видам до кога ќе издржам. :rofl:
    Малово ми поткашлуваше вчера и денес и го однесов на матичен. Црвено грло и малку секрет. Добивме сируп 1 недела па на контрола. Изгледа од мене го префати. :(
    Среќа нема температура, весел си е и јаде без проблем па ќе помине и ова.
    Утре сме на свадба, до вчера се мислевме дали да одиме и решивме. Малово ќе го заспијам пред да тргниме и да не му се мислам. Уствари ќе видиме ако заспие, ако не нека се помачи баба му. :lol:
    Одам да спремам шо планирав уште малце ќе дојде маже. :makeup:

Добра ноќ и убав викенд. :hai:

На Kaetana, Ano, *Лорена* и 21 други им се допаѓа ова.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Mojava 7+ i ne stoi kaj nikoj , ne se ni trudam da se zamaram so drugo, taa mi e pred se i sekoj.
    I jas sakam kaj moite raat da posedam ama ne saka kaj nikoj i se pomiriv so toa i lepence si imam i omileno mi e.:inlove:
    (y)

На snegulkata, Sexybaby86, karibian и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Mene voopsto ne mk e problem za toa tuku za da.ne izgubam rabota, klienti.mora.da.izleguvam.do.kancelarija na saat, dva ..samo radi toa..znaete sekoj se bori za leb, gleda da zaraboti sega I so.dve deca ...

На flower30, mal.ecka, kikin и 2 други им се допаѓа ова.