Добро вечер. Отворив пуканки и седнав да пишам. Едвај дочитав се што се напишало. Најпрво срњќни родендени на малите на @wannaBeMomma и @TutiFuti. Честитки за крштевките на малите @danichap и @orhideea. Честитки и за некој друг ако сум заборавила ама многу страни ми се собрале за читање. Мм ми купи Miband. Така ми зуи на рака да нема шанси да не ме разбуди. Инаку ние прошетани. Викендов бевме до Охрид. Синко не сакаше ноџињата во вода да ги брцне. Дали ладна водата или ново му беше. Како жаба ги креваше во вис и пискаше. Се надевам нема и на одмор вака да прави, ама ќе му правам припрема во базенче. Ама затоа на камчињата се изнаигра. Мислиш кој знае каква играчка си му дал. ама и во уста тегаше да пика. Жива среќа поголемите поинтересни беа. Инаку и јас сум за дете во градинка. Колку и да е посветен тој што го чува (мајка, жена...) и колку да работи со него, дома не се учи снаоѓање во ситуации. Баба секогаш ќе попушта, а во градинка ќе треба да се бори за да опстои. Здравје боже, да наполни две години и план ми е да оди. За роденденот уште сме неорганизирани. Се стесни кругот на места, па викендов да одиме и да резервираме. Слатка маса бев во план да правам и ќе одам до џамбо да видам дали ќе најдам се што мислам. Инаку минатата недела малку се испаничив. На менување пелена на бебо, од папочето излезе прљавко. И ај да го исчистам кога тоа малку замирисано. Нозе ми се пресекоа. Го однесов итно на педијатар, жива среќа само од наталожено. Немаше никаков процес ни инфекција. На крај со хидроген се исчисти. Туку како се снаоѓате со многу длабоки папочиња. Синко дека и слабушко па не се ни оптегнува и се слепува и веројатно заради тоа беше наталожено. Еве сега секој ден чистам со хидроген, ама па и тоа не е решение. Ми е страв долго да користам. Денес после работа маже превзема дете, а јас на кафе со другарки. Одамна не сме се подружиле вака без деца. Ептен убаво ми дојде. Ќе практикуваме почесто И ете пак имав милион мисли пред да почнам да пишувам, ама пола ми избегаа. Имајте убава вечер мајки.
Добра вечер Ќе пробам да пуштам еден пост во употреба после многу обиди Деновиве ми поминуваат многу брзо со дечки,време скоро и да немам за свои луксузи Могли цел ден бара да си играме Цртаме,боиме,редиме коцки...тоа е актуелно во последно време Се заигрува и со нејзината Ноне (куклата ни се вика така ) Ја слекува,ја седнува на шоља па и го миеме газето (уште на куклата ми фалеше газе да и мијам ама ај ) Битно дете среќно Денес ги посетивме и магаренцата,зајчето,кучињата,мачето и папагалчето На среќата и немаше крај,со солзи влезе така и излезе од старата куќа И ќе прекинам овде дека и мене ми надојдоа солзи Неможам да ви објаснам колку ми е детето среќно таму и колку е тешко да го гледаш половично среќно овде Мали расте и се запнал да оди Прави чекорчиња околу маса,се префрла од маса на кревет Лази со брзина на светлината,сите штекови и кабли се негови Па поголемиот дел од вниманието ми е посветено нему Деца... Мислам дека на секоја мајка одреден период од растењето на детето и е тежок Толку тешко што едноставно нема време да ужива и да мисли позитивно Посебно кога сме сами,без тронка помош Кога си немоќна и неможеш да гледаш од умор а мораш да го земеш дури вришти ко лудо Нема баба,другарка,комшика,маж,сестра... Не да полудиш,ти доаѓа да оставиш и деца и се и да бегаш што подалеку Кој не го доживеал ова незнае... Па после доаѓа период кога е по самостално и ти недостига да е бебе......мајки Друго што да ви кажам,мм утре заминува на терен и 4 дена нема да е дома Мразам кога мора да оди ама јбг Да спремам млеко за мали и да се комирам Уморна сум многу Добра ни ноќ мајки Ауу ќе забораев.... @danichap вечни да им се имињата на цуците
Многу сте се распишувале морав да скокнам некоја страна Ќе се навратам на некои постови иако може веќе касно @LaDyDoLl мислам дека ниту еден роденден на денот не сме го правеле, секогаш гледам да е викенд. Едноставно јас не можам да се организирам во работен ден. Ионака кажа дека дома ќе се соберете најблиските на денот, па и тоа е славење нели @gjoker4e што да кажеме а да те утешиме , едноставно стисни заби ќе помине. Мене големиот ми беше донекаде таков, не беше немирен ама напорен, ќенкав и плачко. За сцени во јавност мал милион, се имам и искарано со едни бабишта во кафиќ у сред центар. Мислам дека првата година секој втор ден плачев од мака , како не го знаев форумов тогаш полесно ќе ми беше. Нормално дека имаш убаво моменти ама ете тука сакаш да се испукаш за лошите, на кој му смета нека скока постови. Ете го мојон дечко од 8г стана, мирен е, посебно надвор од дома и пред др луѓе е бајче. Со нас е избувлив се кара, се расправа ама си се помирува на крај, едноставно таков му е карактерот. Мора да станам да се спремам, убав ден
Јас ја разбирам и поддржувам @gjoker4e 1000%! Кога ќе ме праша некој како е со две деца едно по друго, сите добиваат неочекуван одговор. Има денови кога сме ходајуча контрацепција и да не видиш исчупани и збеснати како се дереме по децата ќе си речеш на овие никој не се најде социјално да им викне?! Има денови кога едноставно ја обожавам секоја миннута од денот, кога скоро се' оди како подмачкано и изгледаме ко некоја реклама за шампон сите среќни шетаме надвор за раче фатени. Едно ко ниедно, две ко десет. Море, остај ти таа работа. Мене полесно ми е кога се двајцата заедно, се занимаваат, си играат. Ако се сам по сам треба да се скапам трчајќи и угодувајќи на едното. Од друга страна пак, моиве се како еднојајчани близнаци некои сијамски, имаат свој јазик, имаат таков заштитнички карактер еден кон друг што не можеме ни да ги искараме. Ако ја скарам ќере, синко тепа со раце и нозе. Нема шанси инаку да удри или да помисли да удри некого. Ако го скарам синко, ќере филозофира наредни 5 саати како тоа он бил "геота" и мал, и дека треба само да го сакаме а не и да го караме. Санкир ние само караме, нели. Опасни се, и ние не сме секогаш спремни со се' да се носиме. За сите истото важи. Златна градинка да не е, мислам дека под воз ќе се фрлевме со мм до сега 100 пати. Убав и мирен ден девојчиња, за мене ќе биде турбо работен.
Здраво мамички. Вчера исчистив дома, па така денес одморам. Од сабаајле кафе со мм, после со големиот купивме баничка и јогурт да јаде и ете сега све четири у вис, после само може еден ручек и готово за денес Туку како одминува време се повеќе се плашам како ќе го оставам синко дома да се гледаат со мајка ми, бидејќи во август ми истечува породилното. Знам дека е нормален тој страв, но ете мајка Како не го продолжија тоа породилното барем на 12 месеци Од друга страна па и не знам дали ќе се договорам со газдата кај што бев за условите да се вратам, планирам наредната недела да му се јавам да го прашам што и како планира и ако може да се договориме ако не здравје, ќе барам нова работа...
Добар ден. Малата заспа, а јас се испружив на креветот. Сабајлево кога се разбудивме се гушкавме малку како и секое сабајле. Таа лежеше на грб, а јас ја доближив мојата глава н нејзините гради и слушав како дише. За тоа дишење јас дишам. Со едното раче ме фаќаше за косата, а со другото за устата. И гледаше во една точка, беше замислена. И си викам што ли мисле сега ова дете? И дали мисле воопшто или само така немо гледа во една точка? Не знам. Вчера падна со се стол. Сакаше да се исправи на него и заедно паднаа. Нозете ми се пресекоа. Го тргнав погледот од неа 2 секунди додека правев јадење и тоа се случи. Малку плачеше и престана. Не знам зошто некои мајки се осеќаат виновни кога нивните бебиња/деца ќе паднат дали од кревет или вака ко моето. Јас не се осеќам виновна. Дете е и не можеш постојано да го пазеш и допазеш. Ќе паѓаат, ќе имаат џумки, некогаш и крв ќе им потече. Така растат. И ние така сме биле. Ќе поплаче,ќе го гушнеш и ќе му речеш ќе помине како на кутре и толку. Ако мама е исплашена тоа уште повеќе ќе биде. Затоа е потребно присебност во тие моменти. Тука ветар дува и не е баш топло. Вчера шетавме, за денес не знам. Верувате ли мајки во сонови? Една другарка ги сонувала моите кумови како прават свадба, ми кажа не било убаво тоа. А ноќеска сонував како сме се гушкале со нив и сме се смееле. Што ли значи тоа? Имам гелни нокти и едвај пишувам со нив. Пиши бриши цело време оти ги грешам буквите. И јас сум за шишање и депилација, па се мислам кога. Толку од мене. Имајте убав ден
Здраво, Дека одамна немам пишано, па се осеќам ко некој натрапник. За нервозни мајки и постови. Јас знам дека повеќето не се согласувате, ама знаете, мајките овде (барем јас) кога пишуваат сакаат понекогаш поголемо разбирање. Оти еве јас, се наоагам во ист некој период од животот како @djoker4e и најмалку што ми треба е осуда. Оти околу мене сите како демек ме сфаќаат, сакаат да ми помогнаат, а ставаат "сол на рана". Критикуваат, коментираар, се лутат одма ако си кажеш свој став и мислење поврзано со детето. И плус куп други нервози и стресови, обврски и плус по цел ден сами со дете и ете ви нервозна мајка. Некоја мајка погоре рече, не може секој ден нервоза-еве јас во последнава 1 година сум скоро секој ден таква(што заради финансии, заради некои здравствеи проблеми и др.). Знам, лошо е, ама ете не можам поинаку. Секој има различен карактер, некој може да се снајде и во најтешка ситуација, а некој да "падне" и при првата препрека. Треба да разбереме дека сите сме различни. Јас имам темпераментно дете, што не седнува ни 1 мин. И плус збори и препрашува секоја минута. Нека е жива и здрава, нормално е тоа за 2г.дете ама немам нерви, а и немам сила. Не ми е детето криво, ама ете сите животни случувања ме доведоа до ова .....Помош и јас немам. Мм се враќа пред 19ч.Свекрва ми ја земаат 1 во неделата на максимум 4 саати и толку. Сите обврски дома се мои, мм не помага. Еве ја денес, стана во 10ч.Игравме малку, ама морам доручек, ручек да направам, машини, да средам и толку ми е силата. И уште не спие. Де и се мочка, и се јаде, и се пие. Ќе легне па пак ќе стане... Секојдневие....
Vo pravo si za pagjanjeto. Mojov pa ko sto e hiper ima miljion pati padnato i usta ima rascepeno i se, i jas nesakajki go imam sto pati cuknato pa spored nekoi tuka do sega bi trebalo vo depresija da bidam radi toa ehee uste kolku ke pagjaat samo da se zivi i zdravi.
Ajde I jas da skrtnam nesto, prvo da vi kazam zakazav rodenden na kjere moja, se mislam dekoracijata I tortata so mini da se, ama kje vidam. Kaj I da e treba da pocnam so pripremi a nemam ni idea. Vo igroteka ke e, mm bese za vo restoran, ama sto ke pravat deca vo restoran, za niv rodenden = igroteka. Drugo odmor ne sme ujdisale seuste, neli vreme se ima eheee. Treto poleka pocnuvaat rabotnite obvrski da mi se namaluvaat, ustvari sega ne se tolku hitni a ima eden ton. Duska moja pocnuva se poveke da zboruva, stanuva se posamostalna I ne znam zosto se poligava. Za majkite koi "potfrluvaat" odnosno na momenti ne znaat kako ponatamu I jas nekogas sum vo tie, me fakja I nervoza, znam I na dete da podviknam I so mm da se skaram, ama posle toa tolku e, idemo dalje za iste pare, pak si igrame, pak se smeeme, pak me pravi najsrekna na svet, pak sakam den dva da pominam bez nea, a znam deka nema toa da se sluci, a ako se sluci sum so griza na sovest I taka vo krug. Nekoj pogore spomna dur e bebe cekas da porasno, kako potporasnuva ti fali periodotkoga bilo bebce, I taka e. Za saat dva zakazani gosti, za tri cetiri vecera vo restoran, dal ke stignam nezzz. Toa e majki, na site koi slavea rodenden srekwn da im e, za krstevkite vecno imto. Odoh ja.
Денеска не сме ја испоштувале темава како што треба. Се бањав па да легнувам. Бањањето ми е лукзус откако се породив. Се прашувам што е потешко. Да си го пазиш детето или да го пазиш од други деца? Мислам второво. Ама па во градинка нема да сум тука да го пазам. А најтешко кога родителот не го опоменува, спречува своето дете да не повреди друго. До 5ти кат се качувам по стрмни скали со дете во рака а веќе на 3ти душа немам па гледам излегувањето од дома да е сведено на минимум по бројна единица, а максимум по времетраење. Како што гледам еден ден сигурно ќе голтне камче. Опасно ли е многу? Утре нов ден, нови сили. Добра ноќ!
Здраво мајки често ве читам неколку пати сум сакала да пишам но никогаш не сум пишала на оваа тема. До пред 7 недели пишував во труднички муабети, мислам сега е ред да се префрлам тука. Вака од страна гледате како супер друштво па се надевам дека ќе ме дружите и мене Моментално немам ништо посебно да кажам, можам само да се пожалам дека сум пре уморна и дека ми се спие ми се плачи , ич не е лесно со мало бебче. Ај да не се жалам уште на првиот пост тука Ајде добра ви ноќ и поздрав до сите
Povelete kafica, koe vreme doslo a kafa nema, ajde prosteno vi e so deca, mazi, obvrski, sami so sebe. Denes kafeto od mene, ajde za posle kafe i zemete kasnete ne si igrajte da ne jadite do niedno vreme. Taka druski, dadov pocastiv tuka, sega odam i moeto kafe da go skuvam. Pozzzz.
Добро утро уморни и ненаспани мајки Ајде повелете кафе од мене Повеќето дојат па нема алкохол Петок денес се возам до работа.Ќе биде жешко денес 27 степени.За мк не е жешко ама тука е жешко.Во мк 3 дена се сваривме не сме навикнати на толку топло.Сите клима имаат никој не пушта не било жешкоМислам малата од сонцето се исфрла и дека не е коксаки како што вика др.Не качи ни тт ни ништо.Осипот веќе го нема.Ама нема да се карам и да викам не ќе ја носам на градинка.Па си се забавуваат со тате Вчера кога си дојдов мм вели дека многу бил преморен и дека на работа не бил толку уморен колку со неа Туку за умарот што правев јас за помалку уморена да бидам.Си легнував кога ќе заспие малата.Првиот сон и беше најдолг 3-4часа па тогаш најдолго спиев.После се будеше почесто. Додека пак заспијам таа станала. Садовите ги средував пред да ја легнам.А др работи оставав за утре .Кога беше 6 месеци и сакаше да лазе ја ставав на земјата и таа се трудеше да дофаќа предмети , а јас средував.Кога лазеше веќе немаше опасни предмети околу неа .Кога ќе се исправеше секако треснуваше на глава и до неа да стоев.Кога прооди веќе знаеше што не смее да фаќа Сега кога разбира по нешто ако ја редам пералната со садови и давам и таа да реди во корпата со приборот.Кога бришам прашина и таа брише.Кога е вработена е среќна не и е досадно и можам на раат да средам. Тоа го добив како совет од градинката , дека децата мора да ги вработиш за да не им е досадно и да се чуствуваат важни,ама јас секако веќе го практикував. Сега не зборам кога беше болна и се будеше на 15 мин.Тоа трае 2-3дена. Така мајки оставете ја работата за утре .Работа секој ден има.Легнете си порано заедно со децата.Наспани мајки ,среќни и не нервозни мајки Што прочитав на фб, родителите во првите 2 години од животот на детето спијат 6месеци помалку отколку другите @ane.bella добродојде во нашето катче.Живо и здраво бебчето да ви биде и да си спие навечер Убав викенд и убав ден мајки П.с Сара ме превари со кафето до дека пишував
Здраво мајки,ја ненаспана.Еве четврти ден го продолжуваме трендот на будење во 5Ч30 Ми се спие па ми се плаче,ама тоа е..Мислам дека преку ден претерува со спиење,затоа денес нова тактика ке применам. Петок е,ама ништо неми значи....Најверојатно и утре ке станам рано...
Ај добро утро, и јас рано издигана и уморна Бебе некој скок ли има, што ли е, две ноќи по ред се буди и плаче, најадена, подмирена со се, не знам што и е Јас мислам додуша дека ќе никнува запче, набабрени и се доле непцата, ама па од друга страна и не мора да значи дека одма ќе никне. Небитно де. Па нишкам, пеам по цели ноќи, мислам ќе припаднам. Ама ај, како се тешиме, период е, ќе помине. Мене денес ми е роденден инаку, ама ич не ми е до славје од што сум уморна. Мм имал изненадување за мене, па ме копка да дознаам што е Доброто е што е петок денес, ќе бидеме послободни деновиве, а ќе одиме и на продолжен викенд со бебка, па ќе имам помош од мм. Кога е на работа правам се сама, иако свеки ми е тука, ама сама ми е најубаво. Никој не може да ми ја гледа како јас и мм што си ја гледаме, тоа е факт Затоа помош речиси и да не барам. Тоа е мајки, бебка е јадена и кенка за спиење, одам пак да нишкам Убав ден и убав викенд
Здраво мајки , Како сте ? Каде ни е ? И јас се вклучувам во групата на уморни мајки . И на мајки на кои им се будат децата рано рано. Гледам ве има многу . Не знам што е периодов , ама син ми се буди секој ден во 5 со плачење. Не знам дали сонува или е жеден/гладен.. Плаче, удира со нозе. Нејке да презаспие . А мижи Не смејам да станам до вц да одам, скока трча по мене ... Некоја промена, како и секоја со трпение ке помине а до поспана. И додека го презаспијам додека легнам дошло време за да станам и да се спремам за работа . И затоа после тоа по цел ден А и времево не утепа .Што лето ке беше Денес договорени да одиме на гости т.е повојница. Едвај чекам . Многу се радувам Сакав да прашам тука нешто,ама заборавив што. Ке ми текне во текот на денот па ке си прашам Убав ден мајки
Здраво мајки Ви благодарам на сите за честитките Јас пишувам од автобус, одиме до град со синко да средиме некој документи пошто вечер тргнуваме за МК со кола испод 15 часа пат не ни бега а има само еден месец од како се вративме ама маж што да му правам. Нема да седиме долго, вторник ќе се вратиме со авион. Вчера купив билети среќа беја ефтини само уште да најдам превоз од аеродром до градчево. Кога треба да се патува сум напната и неможам да спијам, си легнав во 3 по полноќ спијав до 5 бебе нешто немирно спијаше па ме шутираше во ребра, заспав во 7 до 10 односно се успав па трчав да наранам бебе и да излезиме по брзо. Туку бебе многу немирно спија, многу се превртува и клоца, не сака покријан воопшто да спие. Му велам на мм да го учиме да си спие во креветче не сака, поубаво било со него, абе мажи ништо не разбираат. Ми недостига да спијам до мм и да се гушкаме, еве скоро година не сме спиеле еден до друг како што треба Друго и не ми текнува што да пишам не ми е паметот тука. Пред некој ден беше 11 часот не бевме легнати и му реков на мм среди го синко одам до купатило и слушам мм вика, идам и што да видам синко се дави повраќа, голтнал фолија од еден украс и му стоеше на грло, поцрвене не можеше воздух да земи, ние не знаевме кој ќош да го фатиме. Зеде маж клуч јас мајчината книшка и тел и правец брза помош. Е жени животот ми се скрати, дете не можи да диши повраќа и ме гледа само во очи исто како да моли за помош јас избезумена... стасавме на клиника веднаш го прегледаја ама веќе беше подобар го голтнал парчето. Поседивме додека видоја дека е добар и си дојдовме дома. Ова ми е прв пат вака да трчам на клиника со него. И сватив дека само тој е битен и ништо друго, се може да почека. Не се жалам од него колку сака нека растура и нека не е мирен само здрав и жив да е. Колку и да ми е тешко не е битно се ќе издржам. А фолијата со раце да ја киниш да ја тегниш не се кини, како скинал тој парче незнам. И веднаш прашањето добра мајка ли сум јас? Го гледам ли добро ова дете? Како ќе го допазам? Имав уште за пишување ама стасавме. @TutiFuti со закаснување среќен роденден на дечкото @Sexybaby86 среќен роденден @ane.bella добре дојде @tincemajmunce ви ја посакувам цела среќа на овај свет во новото катче само убави спомени да градите.
Здраво и од мене Некако убаво ми доаѓа пишувањето овде секојднево. Мали спие, големиот си игра, си играм и јас со него и така ги користам последните денови дома. Уште малку ќе се спремам ќе одам кај свекрвата да украсуваме за свадбата и утре ќе сум свадбарка Многу сум среќна, бидејќи таа ни е единствената блиска свадба, јас немам ниту брат ниту сестра, па така да само деверот е Тие што имате браќа, сестри многу сте среќни да знаете, се би дала јас да сум на ваше место, затоа имам две дечиња, па здравје и 3-то да биде, да не се сами двете @Sexybaby86 Среќен роденден, да ти се множат годините, па да си дочекаш и внучиња Од мене толку, убав ви викенд
@Ava.84 Точен ти е рецептот ама кој да го примени. Јас така легнував кога беше помало ама во текот на денот имаше повеќе дремки и ги завршував сите обврски. Сега има една дремка и што попрво па скоро се ми останува за кога ќе заспие. Баш сега се присетив на периодот кога сите пишуваа ненаспани се а ја се чудев легнував одма со детето па и да беше будно ноќта неколку саати ја наспана бев. @kikica14 Само заради тоа размислувам за второ дете инаку после првово значи нема шанси за второ но однатре ме пецка срцето како да го оставам без брат или сестра. Јас имам двајца браќа. @Sexybaby86 Најсреќен нека е се најдобро! @orhideea Се преплашив читајќи а камоли да се доживее тоа. А не е опасно да голтне фолија? @ane.bella Добредојде! Пишувај почесто. Се гледа дека ми е досадно. Од 8 бевме излезени имавме обврска која 5-6 пат се обидуваме да ја завршиме ама пак неуспешно. Ајде имам трпение. Администрација и се е можно. Дете и торба качив на рака до 5ти го легнав, цицаше, презаспа па не се мрдам од него а прегладнета сум веќе. Пробав да пазарам ама детево има уплав од маркети. На леб и крем ќе сум денеска. За дете има храна. Ама не се откажувам вечер пак ќе пробам. Пеколно топло. Убав ден! @tincemajmunce Само за убаво нека е преселувањето. Многу дечиња и радост, хармонија во новиот дом!
@Sexybaby86 среќен роденден @orhideea следен пат (не дај боже да има де) ако се случи такво нешто ќе го навалеш нанапред и ќе го чукаш меѓу плешки или ќе му бркнеш во устата со прстите ако можеш да дофатиш и извадиш тоа што го ставил во уста или па ќе го свртиш со главата надоле, ќе го фанеш кај зглобовите долу кај стапалата и ќе го тресеш, не многу силно де. Така една пријателка ми кажуваше за нејзиното синче кое голтнало паричка и му стоела во хранопроводот, сестрата во болница му направила така и ја исплукал .Мораш присебна да останеш. И на мојава еднаш и се случи како на твоето синче, не се сеќавам што беше голтнала. А еднаш во каката најдов парче од кеса, не сум ни видела кога ја голтнала. Стално нешто става во уста. Еве ја сега пробувам да ја успијам. Заспа ама по 10 мин се разбуди. Таман ќе замиже , штом пробам во креветче да ја ставам отворе очите. Не сака да спие сега. Многу се нервирам некогаш од неа. Ноќеска ептен немирно спие, станува, се врти, прета. Сто пати станав оваа ноќ. Ми се спие и немам воља за ништо, мрзе ме. Да пробам пак да ја успијам, мош ќе заспие. Убав ден