@kukla21 Не го земавме. Вчера донеселе пасоши од 12ти и 13ти, а нашиот од 11ти го нема. По која логика ги изработувале не знам. Во понеделник НАЈВЕРОЈАТНО ќе стигне. Требаше утре сабајле да одеме, сега испадна во понеделник попладне ако го земеме да тргнеме веднаш, ако не дај боже не го земеме има да ги тужам ич не ми е гајле. Да не ни беше уплатено немаше да се нервирам. Тоа е нашата држава, хаос е .
Mene mi nedostiga spienjeto noke...mojava se budi na saat- dva, retko na povejke. A vremeto koga ja nisav navecer po 2-3 casa za sreka pomina Jaka depresija me fati togas
Тоа е затоа што не јадат доволно. Големи се и мајчиното млеко не им е доволно. Ова е моја теорија. Деновите кога убави јаде, си спие. Глеј сзо што вика.
Hahahahahhaha me iznasmea Dete i kantarce e muabetov hahahahah. Za mirizba mozebi ne tolku ama se potam kako nikogas vo zivotov... @forumce ne sum u tek, od kade pasos da zemes, od Skopje? Ili cekas da ti stigne od Skopje? Jas da sum na tvoe mesto ke se javam vo Sk i ke se razberam, pa i bi otisla direkt da go zemam od tamu, valjda i taka moze. Dete zaspa premoreno. Denov turbo i majkata e kako macka pretepana, da vecera i ke si legne do dete. Sabajle setavme, doma na rucek i spienje, mm na rab zamina, pa nie dvajca pak na setanje po spienje. Bevme vo mall, kupivme novo kapce oti staroto so tatko mu setajki go istresle negde. Vikam kako uspea? Epa dete da pazam ili kapa da pazam? Zastanav, se zaprasav dali da placam ili da se smejam i otidov po nova kapa. Pa so tocak se vozevme, pa vo pesok poigra i doma banjanje i vecera. Od sabajle sum vredna epten do dusa i mm jas dnevna on kujna sredi, si kupil i zica za tendjerinjata Edna masina sobrana, druga sega ke pruzam, utre uste edna sareni i zavrseno so obavezi u kukja,do negde. Nemam nisto za falenje i zalenje. Se pozaliv od rab pred nekoj den i uste mi tezi zosto se toa se slucuva i se prasuvam dali da ostanam i trpam ili da si odam. Da trpam, ne znam kolku bi izdrzala non stop da slusam kako sekoj so sekogo sepoti, abe mislis u osnovno sme vtoro za treto, aman. Mi doaga da lupnam na masa i da im recam sram da vi e na site kolku ste pokvareni. Dve ogovaraat treta po tel sabajle u 8h, tretata doaga na rab, ednata so nejze kafe izleguva da pie, a drugata na pauza za dorucek jadat zaedno. Mi se povrakja od takov odnos. Jas sum tolku iskrena, sto imam ke ti kazam sto mi lezi na srce pa ti sakas luti se sakas prifati. Tamu sum epten povlecena, retko so kogo muabet da napravam,ne posto sum napkjor nego od strav od gorenavedenoto. Luge vo vasite firmi kade sto rabotite, vaka li e? Jas prv pat se sretnuvam so vakva odvratna atmosfera za rab, eden negativizam, da ti ubie sekoja zelba za rab i za ubav den. Se nekogo nesto boli, ednas nekoj ne odg na prasanje kako si, da rece dobro, ne mora odlicno, samo dobro. Srekjna ke bev. Ovie bre samo kukaat, prasas li ti se e*a majkata! Dva h ke slusas kako se zalat od nokteto do kosata se mozno gi boli, so terapii, so dijagnozi itn. A najtragicno e sto poveketo se nemazeni (99% se zeni u firma), pari na garderoba ze trosi samo, nikoj maz ne cini, go cekaat praviot na 45 god, odat na more sekoj vikend i raskazuvaat kako ubavo pominale nasle nekoj da gi usrekji na 2h,drugata zbori kako nejze u 1h j se javil bivsiot da dojde kaj nea u stanot od 90 m2 a ona nedepilirana... Abe do 101 i nazad mozam da vi raskazuvam. Uzasno! Ponekogas koga sum umorna od se toa, samo pomisluvam na 16h i kako odam po maliot vo gradinka i kako ke ja dobijam najsilnata pregratka i kako do doma ke go guskam bacuvam i ke mu kazuvam kolku mi falel i kolku go sakam, ete taka dva mes prezivuvam bukvalno. Na pocetokit doaga doma iscrpena tolku mn sto si vikav niva da prekopav denes poodmorna ke bev. Kamo od zahtevna rabota da bese toa, tuku viugive si gi preopteretiv so gluposti samo... Toa e... Ke razmislam do septemvri. Prijaviv odmor od 27 avgust do 4tu sept. Na 5 ti ili ke se vratam ili ne, ke vidime... Za rab ne se plasam ke najdam odma, vo toa sum sigurna, ama se plasam da ne e sekade isto... Ubava vecer majki!
@Mari-Ja ова оговарањево на раб мене ме ми претставува проблем,ако си добро платена и слични раб.услови.Секако секој со својот критериум.Кај мене е исто,ама па јас сум оперирана од тоа,уво не ми чуе.Нека оговараат бе,тоа за нив кажува шо луѓе се.Ја за себе лични приказни многу не делам,гледам денот да го протерам повеќе на смеа,нешто работа и први да дојде плата да легне.Ќе си размислиш,ќе си видиш како што... Него...се срамам од себе,ми се лизна детњво од раце,падна.Малце поплака,после све ок.Не ми се верува,како можеше тоа да ми се случи?А што ако полошо паднеше?!!неможам да си оптостам..Има мајки со по 2-3 дечиња,по цел ден сами а ја со едно едвај се снаоѓам...Си се изнаплакав прееска,ама џабе,детето ќе си го повредев.А го сакам бесконечно многу,најмногу!
Не може да се земе од Скопје, оти е по редовна постапка. Ми кажаа 10 до 15 дена ќе биде готов. Бев во понеделникот ми рекоа дојди во среда, во среда бев рекоа не е готов во понеделник ќе биде, ама во петок пуштаат нивна кола во Ск за да ги донесат документите овде. Пак бевме во петок со надеж дека е пристигнат, ама го немаше. Не ми е јасно како е можно тие после нас да ги добијат пасошите, а нашиот да го нема. Се јавував и во Скопје и секаде каде можевме ама џабе. И денес бевме пак да видиме да не случајно не го нашле вчера во пристигнатите ама беше заклучено. Лом ги направив во средата, се карав и викав кој ќе ми ги врате уплатените пари, тој таму вика ние не сме криви и во право е. Оние во Ск неспособните се криви за се. Дали дека не е македонско или албанско презимето па затоа толку одовлекуваат не знам. Ама знам дека ќе ја дигнам зградата во вис ако во понеделник не е готов. 20 дена за пасош никогаш не сум чекала
Nemase ni mene da mi e gajle da ne mi se desavase toa nad glava sekoj mozen den. Do mene sedi, biroa spoeni i ceeeeel den ja slusas sakas ili nekes. Opteretuva mnogu. Za mene isto sig kojznae sto zborat i ic ne mi e gajle sto vikas koj sto ke kaze za mene, tuku barem da ne gi slusam. Mafni se negde pa tracari cel den ne me zamaraj mene e rabotata... A za paganje... I moeto padna preeska, od raka mi se izlizga, se podzadrza na raceto i so licenceto na pod... Se izgreba malku, mu oteče obravceto odma, ama pomina. Ke se izedev i jas... Ama ne e ni prvo ni posledno paganje. Neka se zavrsuva so tolku makar! Ne se sekiraj, ke paga i je stanuva, i vo prava smisla na zborot i hipoteticki kazano. Cel zivot e padni stani. Ne mozeme da gi docuvame, Bog neka gi pazi. @forumce bas mi e zal, se nadevam vo pon ke e kaj vas pasosot sabajle i toa!
Ако работата ме исполнува и земам солидна плата ќе и ја ставам пепелта на колишките и фино и поштено ќе си молчам Е сега работава е може има икс други детаљи и нешто што те кочи сепак ти за себе најдобро си знаеш плус игра улога и карактерот да така ќе си видиш .. процени овој месец мери на кантар па пресечи. Јас знам дека на лето има многу гужва за пасоши. Лани ма кумовите вака чекаа денес за утре месец и кусур го чекаа Исто на пријатели и кажале минимум 40 дена Знам од искуство дека летен период е мачно за пасош оти доаѓаат "странциве" и ги продолжуваат Период од јуни до септ. Е вака. Следен пат да знаеш да си го правиш во бош период На пр есен излагаат за 1 недела па и помалку Се надевам ќе излезе Јас преморена сум одам да си легнам до детево спие од 7 ипол стани легни будно спиење уствари не ни спие се премека у кревет Лека ноќ
Кога сме кај пагањето синко пага во денот по неколку пати.Денеска мноху лошо падна,носето и муцето му отекоа одма и малку крвца од носето протече.Само што се свртив да затворам врата,слупам трасс... Синко заспа гладен не сакаше вечера а ни јогурт.Ке одам надвор едно цигарче да дувна и ке фатам позиција на кревет додека чекам мм да донеср пивце ладно и нешто за мезе. Имајте мирна нок сите
Работата е што тие после нас што поднесеа по редовна постапка ги добија пасошите. Да ги изработуваат по редослед ќе го добиевме на време. Не ми е јасно зошто таков хаос прават.
@forumce Баш ми е жал форумче, во оваа наша жална државичка само врски завршуваат работа. Летно време е хаос со пасоши, да знаете друг пат понавреме. Ние лани месец дена го чекавме за син ми. Исто лето. Те гужва било, те немале хартии, па после само на албанси имале. И ние исто имавме уплатено,а си поднесов месец дена порано. И на крај со триста врски за еден ден го испечатија. Добро вечер на сите. Одмор втор дел завршен успешно. Деца се изнабањаа за сите пари, по сто пати во денот и големото и малото, а и ние богами. Роднина ми се чудеше како сум се нафакала со две мали деца да се мрцварам по патиша, а немало ни одмор да видам а јас и викам дека она не знае да се организира . Јас вака одамна убаво си немам поминато на море и наполнив батерии бар за некое време. Од се, патот е само потежок дел. Но големиот веке разбира, а малото преспа на два пати и ок поминавме.
Кога ќе ги земете баш види датум на издавање, ми се десило пример да се сликам на 12.04, датум на издавање пример 14.04 а јас да чекам и да не е готов до 24.04. Они ги прават одма. Ама треба некој да потпише .. Ако не го мрзи. Страшни се.... Мене за пасош после свадба, 10 пати прашав, венчаница треба? Не, штом имаш л.к. влезена си у компјутер. Ок, идаммна сликање, а венчаница вика?? И се објаснувам таму...ок вика ше сликаме ама оди утре у мтв и однеси. Ок, идам, те нема вика не ти трева венчаница, гарант е веќе готов. Ок чекам, мм го зима, мојот го нема, има проблем, не е ни направен. И нормално, трева венчаница. У пак у мтв. Сега со врски, носам, таа и таа сум, венчаница, ми вика а ти излезе од државава, не викам. Епа шо ќе и венчаница тогаш?? Тоа за казна е само. А викам ова со пасошов викам? Испадна мојот предмет демек покасно го донеле, пази у ист термин сликани со мм. И така патешествие мое.
На свекрва ми на колешка им кажале дека го нема нивниот пасош, а всушност они го заматкале некаде. И поради тоа ме јадеше јанзата дека и нашиот можеби е стасан ама зафрлен некаде. Денес пак бев, ама заклучено беше. Познаничка уште во средата ни кажа дека е ставен во машината за изработка, зошто во петокот не беше донесен не знам. Тоа е нашата држава. А министерот зборуваше дека на домашна адреса ќе ни стигале пасошите. Тогаш па колку време ќе чекаме?
Имам време да пишам ама што да пишам. Кога ми се пишува немам прилика па кога имам заборавам што сум сакала да пишам. Прееска во парк гледам од една тераса маж и жена лошо не гледаат. Одма ми светна да не има парков "работно време" (ова дека си ја имав мувата на капата). Одам на таблата гледам 07:00- 20:00 а 21:00 беше. Нормално луѓето од околните згради треба да си одмораат и нормално бебињата во 21.00 треба во кревет да се ама во лето можеби треба малку да го продолжат времето. Барем мене така ми одговара ама правила си се правила. Го чував моево дете, па дојде фаза да го бранам од други деца во парк, сега некоја нова фаза да ги бранам другите деца од моево. А некое му се доближи го удира или му фрла песок. Му зборам дека не треба така ама како да уште му е рано за да разбере. Ова е раатски напишан пост. (На раат, не на рати) @danichap Имав две прашања до тебе. Дали те фаќа нервоза барем еднаш во денот? Е другото го заборавив... Добра ноќ!
А па со нашиве пошти, може само кај некои фалдификатори да завршуваат пасошите, на права адреса сигурно не. Или, евентуално да си ги чекаме за 2-3 месеци ќе стасаат. Исто и за извод...ептен е тешко принт да стиснат на тастатурата...чекам 10 дена, го нема...се расправам и магично од еднаш аааа па еве го, баш на шалтер, баш на тој кај што се расправав. Мајки, мене нешто ептен ми се слоши вечерва, топол бран, гадење, пролив, ме стресува цело тело, у глава ми е матно.... Бебе спие, ама нешто у задње време неќе да цица, се нервира плаче, ја тргам и се успива. Дали сама ќе си се одбие??? Баш лето ли мораше? Сакав до годинка барем. Чаре??? Со сила да ја терам не оди. Си цицаше за нанање, си бараше и ноќе, сега ако ја не ја понудам нема да и текне. Гледам и градиве више жална врба ми се.... Него ај да пробам да спијам, зошто Бам Бам у 6 ќе ме скорне.
Си фатив некој ред, пред 3 не можам да заспијам. Тоа само овде во МК. Кога сме излезени добро, кога сме дома другите спијат јас само се превртувам, шетам по дома, излегувам надвор да пушам цигара Да ставам кафе касно е. Ај на викенд е, да се расположиме малку. Ѕверот спие толку длабоко што трубачи да донесам нема да осети. А како не би кога не застанува ни секунда, сите што го видоа ми рекоа јака ти душа како јас да не си знам па тие да ме потсетаат каков си е таков си е- мој си е! Остана уште една недела од одморот. Ден за заболекар, слава, свадба кај другарка и треба да се враќаме во реалноста. Од една страна мило ми е кога го гледам синко овде со бабите и дедовците, во природа меѓу животните но, од друга страна едвај чекам да се вратиме и да почне во градинка, да има некој ред детето. Одам на цигара жени, може ќе ми дојде дремка Убав викенд!
Најверојатно е од немарност а сигурно и заметлеен. Ај ќе биде утре сигурно.. Не се нервирај тоа е што е не можеш да промениш ништо..