Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.891
    Допаѓања:
    34.326
    Некои преку каките други го повратуваат.

На gjoker4e, eli25, 24.07 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Здарво мајки.

Вчера не стигнавме да го однесиме синко на контрола невреме фати,а и мм си дојде од работа порано,целиот мрсулав и со тт.Го лекував со супи,чаеви и сокови и еден куп марамици валкани оставени на маса.Го ставивме во карантин,в соба кај девер ми,таму и сношти спиеше.

Денеска рано сабајле појдовме на контрола имаше гужва.Чекавме 40 мин.синко за тоа време збесна...До вторник да давам ацц и пак на контрола.Да тапка дете,да ставам во уста лајчина да го исфрла шлајмот...Но како кога не ми успева тоа со лајчето,страв ми е?

Прошетавме низ чаршија се подновивме сите тројца со по нештонешто.Синко се изнатрча на плочник со кренати рљце и пее ли пее.
    Седнавме да пијаме кафе,бризински од 10 мин. од сите деца/бебиња само синко се слушаше кај што вика.И моравме да станиме да си одиме.По пат ни заспа и еве го уште спие.

Стигнавме дома една супа за мм сварив и за синко направив манџа со телешко.
    Сега седнав да пишам и малку нозе да испружам,ме пецкаат не малку одевме пешко денеска...

@mal.ecka и вие се изнамачивте
    ...вади почесто мрсулчиња и давај повеке течности шлајмот да се разредува, тапкај бебе и пробај и ти со лајче.

Имајте убав ден.

На Kaetana, eli25, duffi и 16 други им се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    38.610
    Тука сме и ние, истеравме одмор багатела и супер поминавме. Настрана тоа што, низ цела плажа се слушаше името на синко, беше премногу немирен, не бевме попустливи но и не сакавме одморот да помине во врескање и карање.
    Ама ние нема да сме ние, ако не се случи нешто наопаку.
    Имено, навечер по соби имаше премногу комарци(мм цели ноќи убиваше) ама успеаа да го искасаат толку лошо детево, што си закачи бактериска инфекција. Дома, качи и тт, па ајде два дена по лекари.
    Утре славиме роденден со деугарчињата во игротека, мама е активирана 24ч(без сон) што од дете пазење да не качи тт, што од спремање на слатка маса(сама спремам).
    Мм вели алал да и било на душава, како издржувала и за ,,џиџи-миџи,, без сон. Фала Богу, да признае дека сум изморена :)
    Имам премногу обврски до утре, не знам од кај да почнам, ама ќе ме биде.
    Понеделник е официјалниот датум за роденден, ќе си славиме со ручек и моите.
    @mal.ecka Твоео е малечко може, но мора да се научи да ги исфрла( со дување нели самостојно) шлајмовите.
    Кај нас најефикасен начин е повраќањето, овде мн добро синко е познат по повраќање :) и правење млазеви како чешма кога тече, ама ете благодет имаме, сега веќе е голем, секое шлајмче што му смета макар и капка да е, ја плука.

Ве читам редовно и ве поздравувам сите!
    Па ве каниме на Construction birthday party и торта се разбира :)

На Kaetana, duffi, chocolade и 20 други им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    @LaDyDoLl Sreken neka e rodendenot ubavo da si pominete.
    Bolni sme inaku ke dojdevme:D
    Tapkam po grbce, toa so lazica ne bi mozela.
    Taa silno kasla kako stara baba:|strasno, nekni povtati slajmce od togas ne.
    Preeska dali i smetase mirizbata od kromidot nemozese da spie! taka se macese edvaj pola saat odspa.
    Duri i imendenot go pominavme sami, neka e zdrava i ziva narednata godina ke slavime.
    Mirna nok majki:hug:

На Kaetana, duffi, gjoker4e и 12 други им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    38.610
    @mal.ecka Поканата важи, ако ве носи патот накај пп, бујрум те :)
    Фала, да е здрава и жива куклата и побргу да оздрави

На Kaetana, duffi, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Tuka sme i nie^_^fala ti.

Utrovo i vadev mrsulcina na malava, vristese pa posle edvaj ja zaspav od sto se razlosi ne sakase ni da cica.
    Edvaj zaspa, spiese i vristese.
    A uste i e polen nosot.
    Ete ja se razbudi
    ..

Последна измена од модератор: 5 август 2018
    На Kaetana, duffi, gjoker4e и 7 други им се допаѓа ова.
  7. magichips

magichips Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2018
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    397
    Здраво друштво одамна не сум пишувала а ве читав кафенце а дете си игра, ние вчера си дојдовме од одмор е после тоа мене ми треба сега одмор да одоморам сама :Dдете најадено да спие јас генералка да направам вака на рааат без дете да се качува на правосмукслка алишта 4 перална ми од сабаале :sweat:и тоа е од мене позз до сите имајте убав ден:hug:

На Kaetana, kikica14, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Имено кога дојдов овде докторката на итна ми даде течност физиолошки ли што беше и шприц и ми рече обавезно минимум по 5 6 пати на ден да му шприцам у нос. Мојов беше уби боже болен ..
    Јас не сакав ми беше страв ама го направив тоа сепак бидејки детето ми беше во мн лоша состојба и докторката ми рече со шприцот вадејки ги мрсолите ќе се исчисти се бидејки од мрсулите му беа слеани у уво и увото му беше инфецирано се ради мрсолите оти беше затнат троа време
    Пробав на 2 пати со шприцот со вода излегоа куп купишта
    3 тиот пат беше утрото и детето со 3 пати скоро па 2 пати шприцање се исчисти целото од мрсоли и затнатост
    И ова ми е памет за друг пат за не дај боже ко ќе е затнат ќе му шприцам со шприц фисиолошки на 2 3 пати поминува од одма. Уште од првото шприцање се се чисти и престанува.

Последна измена од модератор: 5 август 2018
    На Kaetana, kikica14, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Kupiv i jas fizioloski rastvor ama spric zaboraviv(facepalm)
    Utre ke zemam.
    Mora da e legnat za da spricnis?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Гледав скоро едно видео,кинези мислам беа
    Исто му шприцаше физиолошки со шприц на дете,и тоа не по малку него цел шприц од еднаш
    Мрсули мислам пола литро му излегоа на детето :lol:
    Ама како не се дават така?И страшно изгледа

Кога веќе пишав да ве поздравам
    Ви реков не пишувам чисто од срам :D ама уште е пекол :rofl:

Могли виси по шкафовите,дете незнае веќе што од досада
    Мали со тт :(

Покасно ќе терам маж да не носи на ручек дека денес не планирам да готвам :smirk:
    Се фатив со чистење на жешково :worried: и сакам да завршам
    Куќа лом е :$
    Детска соба завршена,тоа е минус една соба :muscle:

Друго исто,многу жешко :D

Довиџења :hai:

На Kaetana, kikica14, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  11. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Јас физиолошкиот го ставам во шишенце од спреј и така му ставам
    Му ставам и спреј од диво оригано.

На Kaetana, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Mislam so spric e poefikasno.
    Neka spodelat majkite iskustva.

На gjoker4e и 24.07 им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Јас бев скептик. Односно ме беше страв ептен дека гледав тоа видеото од @Mari* што кажа.
    Изгледа страшно ама не е така страшно верувај тоа е во секундата сприцаш и тоа додрка се свести веќе има исфрлена пола кило мрсули.
    Испробано ти кажувам. Лично од докторката . Ми вика ти се плашиш ама инфекцијата на ушите и тие болки и антибиотикот од тоа е
    Ради мрсолите што не ги искарува си доби инфекција на уши
    После и золвата ми кажа дека така правела на малите кажано од доктор
    Тука тоа практикуваат
    Абе направив на дете 2 пати и детето пред спиење беше топ
    Од 12 до 8 направив 2 пати и дете се ококори и шизна се освести
    Беше презатнат
    И не е страшно ич ако така изгледа тоа е во секунда
    Јас мојот не го легнав
    Седеше у маж у золва у било кој у полулежачка позиција
    И у секундата истекоа пола кило мрсули и отпосле толку беше нови не се створија.

Јас ова ќе го практикувам од сега поматаму абе дете ми се разбуди од болка и затнатнатос у секунда.

Со шприц е најдобро. Тој притисокот у секунда ствара дете се да изфрли.

На Kaetana, kikica14, duffi и 12 други им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    А од колку милилитри е шприцот?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    28.589
    Здраво мајки!
    Ми спие бебе на нозе, така ја заспав нишкајќи ја на перница. Бар некој кафе да ми свареше.
    Големава од сабајле душа вади - досадно ми е, досадно ми е... амааааан веќе!
    Плаче и вришти - досадно ми еее!
    А што можам да правам, како да ја забавувам.
    Надвор пекол жешко не иде у предвид да шетаме.Другарчиња викавме ама кој на одмор , кој кај баба на гости...
    Игравме криенка (јас со бебе во раце), па читавме приказна, па цртавме... малце со играчки игравме... и ете сега веќе - досадно и е! За вечер секако ќе и организирам прошетка во парк и на рингишпил... а и ова колку и е интересно не сум сигурна оти секоја вечер сме таму.
    Се загледа во цртан некој, барем тивко е беба да спие.
    Ручекот ми е во рерна, ММ само шо не си дошол.
    Станувам кафе да си сварам, прво за денес.

На Kaetana, kikica14, duffi и 15 други им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Bratucedka me sovetuva da cistam na ovoj nacin.
    Ajde utre ke probam, vrska nemam kako treba i kako ke se osmelam:^)

На gjoker4e и vitamina им се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @vitamina koga bese maliot moj epten bolen dve ned so temp i zatnat mnogu, imam pisuvano, jas isto taka mu go cistev nosot so nasopure kako shpric samo vrvot e tap. Spomna @Mari* za videoto, ete po toa video i jas. 1
    Dve nedeli, pokraj toa sto bese so antibiotik, na maliot ne mu pominuvase, pomina tek koga prestanav da mu go cistam noseto na toj nacin. Bev i jas nastinata posle nego, pa nq istioy način i jas si cistev nos...
    Mi se zatna uvoto, me bolese cela nok, vo 3 nokje bolka me razbudi, dva dena ne slusav, luk i maslinovo si stavav i topla krpa drzev...
    Maliot vo meguvreme go nosev na otorinolaringolog ne bese zafrkancija dva antib edno po drugo piese. Koga kazav na dr kako cistime nos, mi rece odma da prestanete. Zaradi takvoto cistenje se javuva bolka vo uvo. Ne ste strucno lice, bakteriite koi ziveat vo nosot gi butkate vo uvoto i zatoa dobiva bakt infekcija dva pati po red.
    So toj nacin na cistenje sqmo problem napraviv i na sebe i na maliot. frliv se sto imav od spricevi so fiz rastvor 3 litarski...
    Moj sovet nemojte. Na maliot premn nu bese zatnat nosot I vodata namesto da izleze od dr nozdra, otisla vo uvoto...
    Moj sovet ne, so pumpica vleci i sprej solena voda... Tesko e znam ama pominuva.

Ke dopisam rucek pravam :D

На Kaetana, kikica14, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Јас ова не го зборувам пошо баба ми ми го кажа го зборувам од докторката на итна помош овде веќе и кажав нормално дека е препорака од доктор намерно наговестив.
    Можам да замислам дека не кај секој се фунционира така лесно еве во мојот случај испадна многу фунционално за детето.
    Мене обратно од тебе што кажа ми рекоа дека бидејки мрсолите не му се чистат му одат накај ушите и грлото и му се створу тршка инфекција со 10 дена антибиотик се лечевме ради мрсолите
    Кажав бев скептик ми беше страв и се тоа ама успеав
    Плус не го полнев шрицот полнев пола пприц среден и тоа само од 2 пати повеќе не сум ставала а и не ни планирав
    Пак ќе кажам јас си зборувам за мое искуство и мој благодет што ми го направи докторката на детето пошо од 2 пати се ококори и престана и затнатост и мрсули и све.
    Е сега не знам кај вас како и било.. не можам да кажам бидејки не знам и не сум компетентна.
    Што и да кажам ќе згрешам

Само знам дека на моето дете нит спреј му помогна нит влечење пошо беше презатнат а мрсолите не се ни влечеа јас заушки добив од влчење
    Со овој метод до вечерта беше топ

На Kaetana, kikica14, gjoker4e и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Jasno samo iskustvo moe spodeliv. I nego vo bolnica mu go cistea taka nosot sestrite, a posle doktorkava koga i kazav se krsteshe... Sekoj valjda po svoe doktorive...

На gjoker4e, Lorins, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Дојдов да се пофалам :)

Дунде ми се исправи на две ножиња денес :inlove: пробува еднаш, а мм до неа и ја враќа да седне :) му викам пушти го детето да се "изрази" само гледај да не се удри.. се фати за него, малку влечеше маицата и опа!! :clap:
    Ми порасна бебули мал :inlove:

Убав ден мајки :)

На Kaetana, karibian, Monella и 26 други им се допаѓа ова.