Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Добар ден мајки!
    Пауза пред второ полувреме од денот.Сабајле едвај се расонив,наранив деца со леб и кајмак,немав сила за друго,мали само за надвор бара,а кој да го шета на педесет степени.Направив некако лазањи за нас,тоа заспа,големиов си седи со мене,пијам едно кафе па да продолжам, да му направам манџичка на малото.И да фатам да зачистам по дома,ќе поминам со правосмукалка,утре арно видов празник е па не сакам да работам. Но,се потешко ми оди работава,а и како сакам кога апликацијава на моб ми вели добредојде во седми месец :). Како дотуркав дотука незнам,се си мислам ќе се породам предвреме,од време на време имам некои болки но се тешам дека се лажни.Мм ми вели викни некоја баба нека зачисти,се налутив викам викни ти, тие треба да се сами свесни дека сум сама по цел ден на 50степени и дека мора да направам ручек, да средам и се.КАко еднаш не се понудија да пратат едно јадење.Некни беше свекрва ми цел ден,па ништо не пофаќаат,дури повеќе ми се растура,садови,кафиња. Ме фаќа некоја лутина,стварно,де зимници правеле,де неарно им е.Ај на моите ќе им се налутам,ќе подвикнам ама на неговите не можам.Итоа е.Ќе си терам сама.
    Друго се по старо,ни се ближи роденден на големото,уште малку на школо,на одмор не ги однесовме,многу ми е мака,но и мм е крив,не знае да најде време за дома,само зафаќа работа и ексик.Додуша до Охрид бевме, се пошлапкаа.Ај може нареден викенд ќе тркнеме негде.Бар 3 дена.
    Дома сакам да варосаме,да купиме нешто нов мебел,па да сум си раат после во исчекување на бебе.
    Кога видов седми месец паника ме фатиод раѓање,па и со вестиве за родилки,ексик,едвај чекам да помине се.
    Убав ден!

На Kaetana, Belabelinakinder, Vennera.aa и 24 други им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    221.811
    Поминав колку да раздрмам нови мислења.
    Имајте убава ноќ и утрешен убав викендски ден.
    Кој го измислил ова пмс ов нека пукне у бестрага
    Ако верувате цеееел цеееел живот се мачам со преболни менструации и прејаки пмс периоди
    Исум скарана со цел свет и со мене самата не можам да се трпам не пак не кој друг
    Толку ми се повраќа ми се врти ми одат светки не ми се станува од кревет аман ексик нека оди
    Па после следува период на тешки болки и се така у круг.
    Ајт поздрав.

На Kaetana, Надежна, Vennera.aa и 23 други им се допаѓа ова.
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Еве ме и мене
    И јас ко витамина :( овој циклусот ме докрајчи :doh:
    Вртоглавици,повраќање,немоќ,главоболки....И сама со двеве деца
    Мм ваљда вторник ќе се врател :@ и со него се искарав денес и му порачав да не иде воопшто :envy:
    Полудев дома

Излеговме еднаш до маркет со децата да докупам нешто за викендов и толку
    Тапа деновиве

Од мака ја светнав кујната сега а рестот од денот го поминав во трчање по деца

Таман заспаа на пладне,реков и јас ќе легнам малку да одморам ми дојде една бабичка на гости |(
    Ми ги разбуди децата и ништо од спиењето
    Па дека и не спиени на глава ми се качија,едвај издржав,чекав само да помине денов

Друго ништо ново,последниве денови ми поминуваат со џокерче на вибер :* само таа ме сака :lol:

Да не заборавам да честитам родендени на @Ano и @Capricorn Taurus големи да растат маженцата

Добра ви ноќ мајки :hug:

На Kaetana, Belabelinakinder, Vennera.aa и 28 други им се допаѓа ова.
  4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Оф се изморив.
    Големиов денес не спиеше.И накај 5 ч го фати една криза и почна да плаче да рика и не се трпи.Го оставив така малку сам и му помина.
    Мм со зет му и внук од сестра му,отидоа на една брана по риби ќе ловеле.И ќе си дојде дури ноќеска некое време.Прво се лутев и зборев и чурев,но ок нека оди човекот малку да опушти мозок,и така сега пак ќе оди за 2-3 недели и дури до нова година ќе вози.
    Стана малово и ги спремав и пеш полека за раче со големиот а малото во точакот буткам,отидовме накај паркот.Им купив сладолед,сончоглед и си поиграа малку и правец назад.Па за среќа беа многу мирни и послушни.
    Далеку ни е вака кога се влечкаме по 45 мин.знае дс му здосаде на малото да седе па му давам некои бомбончиња пез или нешто да се занимава.
    Дојдовме дома,по еден туш и заспа баткото.После 1 саат и малото.
    Измив и средив садови.Алишта и играчки собрав.
    Пуштив машина и тоа.
    Гледам еден филм ама очи ми се затвараат.
    Да ви кажам јас,првите неколку месеци кога добив имав страшни неподносливи болки.
    Но еве сега се промени.Многу малку или речиси ич не ме боли.
    Ви се радувам на тие што си чекате 3то дете.И јас сакам многу ама нема шанси.Ни живци ни сили имам за уште едно.Никако.Не доаѓа у предвид.Сме разговарале и со мм,и тој се согласува.Да ни бидат живи и здрави овие 2.
    А и сакав да ви кажам пијам едни за смирување на природна база.Многу се големи не можам да ги голтам и ги кршам прво и посче и така едвај ги пијам.Ама стварно смируваат.Не тераат на спиење туку не ми даваат да се нервирам.Не ги пијам секој ден немам навика.Ама подобро ми е од нив.
    И тоа мајки.
    Одмарајте.
    Убава и мирна ноќ...

На Kaetana, Belabelinakinder, Vennera.aa и 25 други им се допаѓа ова.
  5. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    ke moze da kazes kako se vikaat?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Добро утро мајки
    Неделно, со рано, да пишам пред да го зграбиме денот.
    Деновиве си минат, обврскиве се трупаат, страв да го фати човек.

Прочитав некаде една мисла: деновите се предолги ча ноќите прекратки. Баш така.
    Ден година, секој ден, едвај чекам деца да заспијат, да де стемни, за малку време со мм во тишина и да се наспијам. Ама ноќиве летнуваат многу побргу.
    Синоќа хорор. Стомачен вирус од градинка, срњдното се разбуди во 11 и бешњ будно до 01. Проливче имаше.
    Таман нејзе ја намиривме најголемата се разбуди со болки во стомакот и пролив. До 05 не знам колку пати проливче имаше. Најмалото се ококори во 06 и толку беше спиење.
    Мм имаше некоја обврска да заврши, па ги седна двете со него во кола, да се повозат малку, јас да здивнам.
    Арни се за сега, па ќе видиме денот што ќе донесе. Сакав да одиме во забавен парк со лулашки и животни, ама ќе набјудувам уште некој саат.
    А како би легнала да спијам |-)
    Па о треба да ми дојде, како да не сум доволно “отепана” уште тоа ми фали.
    Ај, само да се ок, ќе шетнеме, са се доумориме, но сонцето ќе донесе добро расположение.
    Убав неделен ден на сите.

На Kaetana, Belabelinakinder, Vennera.aa и 31 други им се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.756
    Допаѓања:
    38.651
    Убав празничен ден и од кај нас!
    Си бевме до црква, си запаливме свеќа за здравје, имаше и причест, ама синко ем не знаеше дали сака да проба, ем имаше јадено веќе :)
    Со пријателите пиевме кафе па ај мажите да сме излезеле некаде предлагаа. Ми се излегуваше, ама некаде на планина, едно кафенце раат да пиеме. Кога од нигде никаде, решиле за базен. Се налутив и му кажав на мм дека нема да одам. И не заминав, ги спремив, заминаа сами. Едно што не сум средена за базен, друго што треба да влечкам милион ствари со мене, трето што ќе се печам цел ден. Си останав дома! Пријателката и таа не замина, ги пуштивме сами мажите со децата.
    Не знам дали и вие имате такво чувство, ама мене цело време ми трепери душава кога синко не е со мене. Со мм знам дека е на сигурно, он го пази и повеќе од мене, но сепак, немир постои.
    Да ве поздравам и да подлегнам, пмс изгледа периодов сите не тресе.

На Kaetana, Belabelinakinder, Vennera.aa и 28 други им се допаѓа ова.
  8. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Добро утро .
    Среќен празник .
    Ние денес сме на поседок кај моите .Доручкувавме дома и фативме патот . Мајка ми уште од петок се завикала да дојдеме... Не сме дошле од дамна итн . Што е вистина.:?:
    Кога бев на породилно мнг почесто доаѓав,слободњак тогаш.Сега после работа немам баш време за се .
    Тука кога ке дојдам прав одмор . Татко ми сабајле го прошета син ми . И еве 2 саата спие . Јас со мајка муабети 1001:rofl:
    Ручек се крчка . Маж ми ке дојде па да ручаме.
    Мене пмс ме дрмаше пред една недела . И тоа бев мнг голем лошотилок .:drunk: Само се карав ,се нешто не ми беше погодено ... Овој пат ептен ме дрмаше. Маж ми одма рече :ааа ти ке добиваш кај и да е :D Одма штом ке добијам како друг човек сум (facepalm) Среќа не е стално така :emo:
    Тоа мајкички од мене
    :)
    Имајте убав ден :f:

На Kaetana, elcezelce, Vennera.aa и 26 други им се допаѓа ова.
  9. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Добар ден.
    Маж и дете спијат во спална, јас кулирам во дневната.
    Имавме гости до пред малку, почнав да раскревав ама си реков дај да одморам кога одмараат мажите па ќе средам кога ќе се разбудат тие.
    Може ќе се тркне до некаде еден круг, таман додека го среди мм ѕверот ќе оправам јас другото.
    Во последно време малиот сака татко му да го средува, синоќа додека го тушираше му вели подобро ме бањаш од мама :D
    Така си е, само охрабрувај го. (fingers)

Гледам сте збореле за пмс.
    Само мене ли не ми дојде месецов? :$
    Шала на страна, бремена не сум!
    Испитав и преку крв за најточно бидејќи земам лекови што не се препорачуваат во бременост.
    Чекам да видам овој месец што ќе биде да не случајно има влијание промена на климата.
    Инаку, такво нешто прв пат ми се случува одкако сум породена.
    Циклусот ми е редовен на 26-28 дена.
    Замислете како ми е.
    Во секој момент ми доаѓа да измавам некого.

Убав неделен ден жени!

На Kaetana, elcezelce, Vennera.aa и 22 други им се допаѓа ова.
  10. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    @Ano @Capricorn Taurus среќен роденден на батковците
    @forumce честитки само усоеси
    Бебе спие мм во маркет јас лежам и пуштив мозок на пасење. Само до кога ќе видиме:)
    Денес на мм роденден па ќе имаме гости вечер.
    Многу во последно време се чувствувам уморно. Некако тешко ми е, а незнам од што. Обврски по цел ден трчање натаму наваму изгледа тоа ќе е.
    Сакавме до Крушево да одиме денес ама пропадна планот. Мм на работа требаше да оди и тоа е. А најмногу мразам кога ќе се испланира нешто а не се реализира. Во последно време доста често е така.
    :(
    Убав ден

На Kaetana, Belabelinakinder, elcezelce и 20 други им се допаѓа ова.
  11. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Кој децата ли?
    Матеј и петар.

На orhideea, snegulkata, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.795
    Допаѓања:
    40.327
    За апчињата прашува мислам

На snegulkata, TutiFuti, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.979
    Допаѓања:
    112.619
    @muchacha_a многу убави имиња си им ставила на синчињата :inlove:

Добра вечер, убава вечер :hai:

Ние имаме запче :l:
    А може се и запчиња, ама бебе стиснал уста и не дава да видам, па се откажав, не би да го нервирам, едно ли е, две ли се, битно запче има :inlove:
    Чука и на лажичка, грепка и на прст :!:

Ама кога изби запчево, кога се научи да гриза :smirk: лом ми ја стори градава :doh:
    Ќе треба да се учиме да не гриза, боли :|

Тато прв го виде запчето и мораше да купи нешто ,,вредно,, што ќе остане.
    Па си го исполни ветувањето, да е комплетен подарокот и ќе се фалам во темата, нарачавме една плочка да ни гравираат па се чека некој ден на која ќе стои ,,Прво запче,, :inlove:

Јас му купив двопек, бисквитки и смоки за забите :D
    Не читнав убаво дали се баш за него, ама ако не се има кандидати за топење :D

Ептен сум среќна денес, ама ептен!
    Нарачав и колачиња, убав ориз за сутлијаш имам, од тој на бебе што не го јаде ќе се прави, па и него ќе го понудам :D

Утре ќе се чисти. Фали генералка на куќава, ама тоа по одморот, сега прашината убаво да се збере ќе е премија. Фатив ред со една женичка која ми чисти и што вика мм ,,откако почна да иде како помалку нервозна си,,. И вистина ме нервираше веќе прљавштина и хаос, најмногу и за бебе се нервирав, вака она ќе влезе, ние низ врата, ќе се вратиме и куќа сија ^_^

Треба и плакари да се прередуваат ама тоа морам сама, здравје по одморот дел по дел ќе доведам и тоа во ред :)

Морам и на бебе плакарот да го средам, да соберам се што му е мало и конечно да пакувам, досега се редам во фиоки. Не знам што со облеката, мислам дел да дадам, дел да чувам..
    Па и каде и да ќе треба убав пазарлук за бебе, речиси ништо нема есенско, тоа е некое време ќе е така :)

Туку ми се пријаде, идам да средам садови, здиплам алишта и се паркирам до бебе |-)

На Kaetana, Belabelinakinder, VedaG10 и 25 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    221.811
    @Monella од промената ти е мк ит.
    И на мене истото се случи без грижи. Дури 10 дена па и више каснеше.
    Уствари кога ќе помислам пред бременоста циклусиите ми беа топ сега се катастрофа плус страшен пмс :( страшен имам.

Налет све више
    Луѓе само моево на оваа возраст е вакво?
    Цел ден ама буквално цел ден е испентерен некаде уште на лустер да не се качил на маса под маса под столови на столови на све бре жени
    Бонус денес неможев повеќе паднав психички у еден момент и го стаив у креветче да игра на песни кога да видам излегол сам како не знам и дојде до дневната а јад отидов да земам цуцла (facepalm) у секундата како успеа не знам да излезе и после го ставив и видов дека излегува сам
    По цел ден е турбо од глупост на глупост и ќе дојде време кога ќе почнам да вријам да малаксам веќе психички и физички и ќе ми се заврти..
    Ахххх..
    Маж на една страна јас на друга воља за нешто нула буквално што период ќе беше на детево толку сме нервозни и разочарани дека неуспеваме да ставиме малку од малку некаков ред и граница
    Збори збори симнувај го ма шо дакаш прај ете ти го за 1 секунда исто и се смее
    Го игнорирам и гледам разлика се трга од глупоста и оди одма на друга пооопасна :whew::o
    Не знам..
    Не знам што да кажам
    Многу е палав многу
    Се соочуваме со многу лош период период на страшно опасни нешта што ги прави буквално
    И се смее и ништо не го боли ко ке падне и пак продолжува
    И така тоа е

Денес бевме на планина ама кога свативме дека од навика не сме ја ставиле количката и гепек правец назад за еден час и тоа е
    Да беше количкава убаво ќе прошетавме пошо сака да се вози ама..
    Јас избезумена сум заборавена никаква
    И така тоа е
    Згора на се страшен пмс ме мачи веќе неколку дена ми се иде да избегам од кожава.

Си ср изнажалив ете и добра ноќ.

На Kaetana, Belabelinakinder, VedaG10 и 24 други им се допаѓа ова.
  15. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Да за апчињата :D

На gjoker4e и forumce им се допаѓа ова.
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    @vitamina не знам дали е утеха, ама таман си е малиот за возраста.
    Идентичните работи ги прави и мојава. Баш исти.
    Цел ден се пентари на рабовите од гарнитурата, се обидува да го фати телевизорот кој е закачен на зидот(не дај боже да не беше) и мислам секој момент ќе “полета”, пола ден ми мине во тоа да ја симнувам од трпезариската маса(се пентари на столот па пди од стол на стол и после директ на маса), во очи гледа и фрла храна по подот, ако речеш нешто ќе ја изгмечи, ако не речеш ќњ продолжи да фрла, вечито ровари по собите но поради идентично искуство со сестра и кога ќе надигнеше средство за чистење се ми е под клуч или на високо, вриштење при менување пелена(поточно трескање како да ја колат) вриштење при пресоблекување, плачки за се и сешто...да не почнувам за глупостите со сестра и што ги прават:worried:
    Да не редам. Трпение, ќе мине и оваа фаза, ќе дојде наредната.
    @emkaemka забчиња бели како бисерчиња да му се редат на малиот

На Capricorn Taurus, Kaetana, elcezelce и 20 други им се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Добро вечер.

Еве ме и мене преморена. Ова пакување за прв одмор со дете ептен тешко ми иде. До сега се на по два дена сме оделе и пола куќа ја пакував, замислете сега цела изгледа ќе е:rofl:
    Само правам списоци, додавам работи. Купувам, докупувам и пак мислам неспремна ќе тргнам. Битно маж спакуван, јас уште пешкири и веш, ама за синко до последно мислам дека ќе дотурам по торби:nod:. Да да торби ќе се за него. Таа со алишта скоро полна. Од тетра пелени се преполни|(. Огромна кутија со кујнски докулатки за него. Торбица со пелени, подлоги и слични тракатанци. Торбица со козметика, лекарства. Фрижидерче со некој кашичка. Креветче, количка, мини столче. И мислам крај нема. Ова сите вака или до мене е проблемот:?:.

Си летна викендов. Уште два дена на работа, еден ден за подготовки и ариведерчи, отидовме на бањање.
    А да ќе заборавев и кеса со базени, гуми и играчки за плажа. :wasntme:
    Претпоставувам овие два дена на работа ќе е турбо. Секогаш пред одмор нешто ме спопаѓа, некој голем проблем да оправам|(.
    Среда за депилација и тинтарење, допакување што не може порано.
    Битно временската прогноза вика одлично време(poolparty). Се надевам така и ќе остане.

Друго што да кажам освен дека вчера се свиткав незгодно и истегнав некој жила кај левата плешка па сега ме боли.

А и синко веќе почнува да станува неподнослив со цицањево. Уствари не цица, туку само шмука цицка. Прееска на пладне, ај да се успиеме, 45 минути си играше и не заспа. Мене градиве ме болат, рани ми се цели. Па се скаравме на крај. Го превзема маж и надвор на прошетка, додека јас пуштав машини и запеглував за на одмор (немој да мислите којзнае какво пеглање, колку да се рече дека прошла пегла). Се вратија о нормално во 20 плаче за спиење. Ама јас не се осеќав способна пак да игра со цицка. Стварно многу ме болат. Па направив млеко и пратив маж да се успиваат. Успеаа, а јас имам грижа на совест зошто;(. Се спремам да го одбивам после одмор, ама ова денес како шок ми дојде.

Ептен се расприкажав. Се гледа дека не ми се мрда да фатам ѕште нешто. И нема, сега ќе буричкам да каснам нешто соленко и ќе одам на спиење.

Имајте убава вечер и убава недела мајки.

На Capricorn Taurus, Kaetana, Belabelinakinder и 24 други им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    221.811
    Оффф. Или сум заборавила или не сум наушла на вакви како нашите дефинитивно само рсзликата е што ти веќе знаеш од првата.(facepalm)
    Буквално се ова прави и мојот се освен да си игра со нешто
    Ако дадам храна ај викам ко дете ќе му ставам нека се занимава нека грицка нешто он тааап истура гмечи гази(facepalm) не си да му дадеш или ќе апне се што му даваш ј ако не сака ќе плукне наместо да не го сака да го проба(facepalm)
    И почмува да плука и сваќа дека му е интересно и продолжува на ден минимум 10 бодиња
    Друго со памперс иста приказна 2 пара наочари ми скрши намерно за да му ставам памепрс оти не наоѓав друго чаре хорор е многу пати оти не ја местам правилно ради него надабајле или нокеска е утоп мокар
    И најново ако е гол ја вади ја тегле со сила додека не ја извади или брка под боди и ја вади
    А да не ти кажувам колку пати се имочал искакал на под :tmi:(facepalm)
    У глобала тоа е
    А кога завршува :D
    Едвај чекам:wasntme:

Едит.
    И со вода е ист.
    Зема шише истура наместо да пие и мачка. Што повеќе истури тро повеќе е среќен

На Kaetana, Belabelinakinder, VedaG10 и 16 други им се допаѓа ова.
  19. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ај извини.не ми ни текна што сум пишала.
    Апчињата се викаат Лунерба.
    Со жолто и був на паковката.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Со нејзе го немам проблем околу играњето, проблемот е што ретко сум сама само со нејзе, па прашање за време кога ќе почнат со сестра и да се тегнат за играчка, да се штипат, апат:worried::x.

Со поголемата секогаш се трудев да и задржам внимание со тоа што собата да е секогаш испразнета од ситнурии, играчки, телевизор.. се што би и одвлекло внимание.
    Втор чекор рутина, седење на под за едни игри на маса за други.
    Почнував секогаш со работи за кои има интерес, па се деуго измеѓу ќемпробав, ако нидне арно, ако не пак арно.
    Еве сега, три е, сама си играе сите игри кои порано заедно ги игравме.

Секое дете има афинитети за нешто. Најчесто вода.
    Па постилав мушами, мала кадичка, кукле, па кукла бањавме, претуравме по шолчиња. До тебе помала импоголема крпа за са забришуваш и дорурај му по некоја капка, ќе се занимава, а кога ќе истури на страна одма ќе избришеш.
    Макар и тенџериња да се, дај му дрвена лажица, тенџерето, нешто што е големо да голтне и нека меша.
    Ова само нафрлив идеи. Тоа нешто што го интересира биди креативна и. надградувај.
    Да ја истроши енергијата надвор инаку дома душа ќе ти извади:whew:

На Capricorn Taurus, Kaetana, Belabelinakinder и 17 други им се допаѓа ова.