2 год ќе прави и сеуште одам по него. гајле ми е дали некој оди по своето дете или не. Јас сметам дека треба да одам. малце ќе ја прескокнам темава периодов не дека пишувам често туку само редовно читам. А многу се потресувам кога ќе прочитам дека некој се 'издрал на детето'. Да. точно е дека наши си се децата. Како ќе ги воспитуваме такви ќе ни бидат. Ама не морам да читам нели?
Моето 4 има па или јас или мм одиме по него. И не само што одиме, туку и само зборуваме внимавај да не се лизнеш, бањата е мокра, пази по скали, внимавај надвор од куче, инсект, и сл. И цело време зборуваме, ама слабо периодов се примаат информации, па се обратно се прави. Колку и да сакам да го осамостојам детето, за некои работи е сеуште рано и морам да внимавам. А ако не јас, кој, кога тоа само сеуште не знае? Денови минуваат, во потрага сме по нов пат, нешто ново. Малку тежок период за нас, ама гледам дека мм(јас секогаш сум оптимист)не се предава. Ќе дојдат денови и за нас, знам. Сакав да пишам уште, ама во соодветна тема... Ве поздравувам!
Dobrovecer.Da pisam i jas dva tei zbora posle dolgo vreme.Citam koga mzoam ama nemam vreme se da pisam. Mene mi se cudat kako ja ostavam malata tolku slobodna.Sinoka kaj kumovite bevme.Imaat dve devojcinja,7 i 4 god.Ja ostaviv so niv i si igraa.Kumot mi vika kako ja ostavas taka.Demek negovata zena da bila taka nemalo da i dozvoli Moevo dete nema gajle.Samo da.ima deca i da si igra.Odi vo site,vo nikoklj ne place. Periodov rastrckana,se spremame za rodenden.Na 16ti e rodena,na 17ti ke slavime.Kako brzo letna vremeto...bebeto mi porasna. Zolvite mi se od strancija dojdeni,pa malku u guzva sme.Se negde trgnati veke me nervira.Sakam odmor.Otkako si dojdovme od Ch ne sme sednale na gz.De odmor de setanje,pa pak vilend na more i se u pokret.I malava ja primekam voznemirena e.Na vecer mi se budi cesto,place u son.Najnovo,ne dava pampers da i smenam,abe poluduvam ziva voda me pravi.Neznam dali e period ili sto e
Добра вечер мајки Ве читам редовно а за пишење и немам многу време Истото секојдневие кај нас.Дома со деца,чисти,пери,пеглај,готви.... Еднаш во денот шетаме и тоа е тоа во главно @LiliBoz за тоа ни служи темава,да го раскажиме секојдневието со нашите деца,па макар и некому не му се свидело Ја почитувам искреноста на џокерче,дека мислам за неа беше наменето тоа Не е лесно без тронка помош да изгледаш дете а при тоа да останеш присебна Викам и јас по дете,кога за едно нешто милион пати имам кажано дека не треба така,кога ја гледам како виси на втор спрат на оградата не да викнам,ми иде и да ја исплескам во такви моменти И не!Јас не ја имам воспитано така,јас не одам да висам на оградата за да го прави истото.Едноставно детето ми е такво Кога ја читав @danichap со кексот прво се изнасмеав,пола час не престанав да се смеам Ама сигурно нејзе во тој момент не и било воопшто смешно Мојата оди во шоља и си мие лице од сабајле,еднаш проба и заби да измие Првиот пат беше смешно ама кога почна се почесто да ми виси кај шоља и не беше повеќе за смеење И такви одвратни глупости по милион во денот и немало да го повишиш тонот па не,ќе застанам кај шољата и ќе и кажувам приказни Не сме сите исти,и не верувам дека постои мајка која не го има повишено тонот над своето дете Друго што да ви кажам,гладна сум а незнам што би јадела Можеби ќе си легнам и гладна дека од умор не гледам Мм трета смена од вечерва па изгледа и без спиење ќе останам од Могли На моменти посакувам да си излезам од кожава.... Добра ви ноќ мајки
Почнуваш со зборување, не бива... Продолжуваш со казна/награда, не бива... Тераш до закана/приказна какви последици може да има од тоа што го прави, ич не бива.... Пробуваш и да повишеш тон, возвраќа дупло... Мислиш дека ќе успее ќотек по гз, ти вели НЕ МЕ БОЛИ!!! Авторитет да имаш НУЛА, кај сопственото дете. Па, од камен да е човек, ќе распука и ќе се издере.
Е да си жива и здрава мајка од збор до збор потпишувам.И убаво вика Мари ќе распукаш и од камен да си.И не сите деца се исти.Некое детенце од малку повишен тон ќе се смири или расплаче а до некое не можеш да допреш со ниеден начин. Ама верувам и дека тие мајки што имаат посмирени деца не веруваат дека не ожеш на ниеден начин да влијаеш. А нормално сакаш да е воспитано и да поставиш авторитет. Добра ноќ
Малото ми е 9 месеци и од не се разбира По него не морам секогаш да трчам и да го тргам од штековите,доволно е да му кажам не Додека големото маста ми ја вади,нити разговор,не,мечка,диносаурус,100 евра,цртани,никако не можам да и одвлечам внимание за нешто што има наумено а на ум толку опасни работи Па луѓе сме,имаме и ние мајките граница
Тешко е тешкооо.Истите работи ги прави како твое Могли.Имам огромно трпение несакам воспитување со дерење и ќотек,ама ете се сум пробала.И на крајот од денот седнуваш во вц и се преиспитуваш кај грешам што правам добар родител ли сум толку ли незнам да се справам со сопственото дете???Милион прашалници во главата.И си легнуваш исцрпен со надеж дека се е тоа период дека се ќе помине дека ќе израсне во едно културно воспитано дете и се ќе се смени.
Многу убаво кажано @Mari* . Јас обожавам да те читам, и џокерче исто и даничап и сите у глобала со куп стории позади нас, со печати обележани на срцето секојдневно, со куп трауми, насмевки, подеми и падови. Живот е тоа.. Секојдневие, монотоно, меланхолично, досадно ама сепак занимливо .. @stevemila и мојот од некои си 9 10 месеци не сака памперс да му ставам, бега и се крие кај ќе стигне, кога го легнам се дере како да го колам. Еве 2 пара скапи наочари ми сокрши бидејки му ги давав у моменти на очај кога не знаев што повеќе за да се занимава да му ставам, има и други тука кои маки мачат со памперс јас многу пати стоечки му го ставам тоа е.. не е фаза и јас мислев дека е ама не испадна така па еве не повеќе од пола година се гониме и експериментираме, многу често и не е добро наместен па среќа што не испушта или испушта ретко дека не е наместен ко што треба. Друго што да кажам, животот си оди, така проаѓа со брзина на светлината чинам, од бебе еве не во дете, па да одиме да бираме патики за трчање не ке е лошо.. Цел ден сме у круг тоа па тоа, по 20 пати и едно исто ама ако нека е најсреќен он за мене не е проблем.. за сега фазата ни е качување и спаѓање на степеници сега за сега е добар се држи сам внимателно и игра угоре удолу а јас седам до него. Преге вечерата ми ја одби а за маслинки е прв со која сласт ги јаде нека јаде важно Така. Сакам да залади асално да се замотаме у кебе, сакам и многу други нешта.. Ај ќе биде има време. Ќе се бориме ние колку што не држат мускулите останатото само по себе ќе се среди Убава вечер.
И јас често знам да викнам по дете и тоа најчесто е неееее таму, неееее тука, нееее.... Па и да плеснам по газе или раче, после тоа жива ќе се појадам па и ми се плаче, предмалку тишина во соба дете се смирило јас ја празнев машината за садови, одам да го погледам во дневна, го извадил од штекот заштитникот и со пластичен штрафцигер играчка дупи во него, ма кога спискав и по раче го удрив, прво со повишен тон му објаснував дека е тука опасно, потоа посмирено па налепив и лепак преку заштиниците по цела соба.. Некогаш се разбира и со збор ама кога ќе е во неговите го фаќа инает ми се чини ме тестира до каде може да оди и често таквите ситуации завршуваат со плачки. И да секогаш на крајот на денот се прекорувам, се плашам дека сум лоша мајка, каде грешам, дали нештото сум требала да го направам поинаку..
Хелоу Бе сум пишала одамна тука. Истеравме одмор, ни се погоди времето топ, деца се изнабањаа, малово од вода неможевме да го извадиме Истеравме и 3 роденден по домче со најблиски Од др недела големиот пак во школо, мислам многу ќе и фали батко и на малово, колку и да сд закачаат и караат па и убаво се заигруваат некогаш Планирам и неа полека да ја пуштам у градинка, не баш одма првава недела ама во текот на месецот. Некако јас не сум спремна а стравот од разболувања и болници е друг случај . Многу бргу ми лета времево, кога направи 3г, кога стаса трето синко, летово отиде не го осетив. Сакам малку поспоро темпо, да ги осетам деновиве ама не бре лета време јас може само да те уплашам, уште спие со мене и големиов и малата . Едноставно детњ се плаши да спие сам и тоа е, ќе се одвои знам ама не Ака уште и знам мн други како мене. Се надевам дека малово покрај брат и можеби побргу ќе се одвои ама не зборам ништо пред време . Убаво ми е многу ама пак ме збутуваат жногу па у сред ноќ ги подбутнувам по малку да си направам место. Кога ќе пораснат ќе ги барам назад у кревет знам
Јас мојот си го наоѓам качен на маса како мези од некоја храна и се цери, го наоѓам на спална со се бибето негово како пробува са се качи и да рипа со се него, го наоѓам исто кај штекер како пробува да става некој кабел, го наоѓам позади тв каде што вади антена од тв и пак ја става и се цери, го наоѓам во вц школка како пробува да брцне со рака или цуцла, еднаш од водата на џогерот што е брцна со цуцлата го наоѓам испентрен на врата се држи за квака и се потпира со нозе, го наоѓам качен на фотеља како пали сијалица, го наоѓам во регалот, еднаш една комодичка лесна му падна врз него го наоѓам исто како се држи за рачката на релна и се поткрева Е уште на лустер не сум го нашла А жими све ко што вели мари јас не се пентерам и не правам ништо од тоа што он прави ниту ми текнало дека може да направи а не пак нешто друго. И да, потпишувам дека секое второ дете па и секое е вакво во тие возрасти и тоа е нормално. Да го учиш да седи на стол и да пишува не можеш оти нема да седи или ќе седи 5 минути оти е дете и е мало и скоро и да не разбира ниту пак има развиено способност за страв од нешто и за опасност пред себе. И нека е, ко што вели даничап таа му е возраста и периодот и нека го ќе одам по него и ќе го пазам се дур трае фазава. Така и растат.
Здраво мајки! Се нејкам ваква будна во ова време, заглавувам со ова мое неспиење и се чудам како функционирам со несврзан сон од 6 часа , а некогаш не ми беа доволни ни 9 часа сон. Беба заспа порано од вообичаено, дадето остана со мене и ММ па до 23 цртан гледавме - Пепелашка! Дете пресреќно, ужива во моментите со мамичка и тато. После цртанот си легнаа со ММ а јас станав да средам низ дома. Убаво се развреднив во никоја доба, чистев купатило, бришев кујна ( нашлакана беше ептен, дека бела се познава многу), чистев рерна и конечно седнав да ве прочитам и да пишам. За викање по дечките... ќе лажам ако кажам дека не викам по дадето, се случило и посилно да грмнам... Се случило да плеснам и по газе, па сум скубала и за коса... Некогаш имало ефект од тие мерки, ама секогаш најголем ефект било тактички да му пристапам на проблемот - или и се лутам , или игнорирам, или мнооогу зборувам и објаснувам, или одвлекувам внимание во друга насока од проблемот... или ако се ова не успее знам пак да грмнам - зошто не си послушна , не смееш така, ќе те казнам!!! Со еден збор биволски нерви треба да се има та да се издржат некои лигавежи од дечките. Инаку да, и јас сум мислела дека нема да викам по моите деца ама не си го додржав зборот.
Добро утро. Прв пат во темава да пишам. Еве од мене. Се нервирав малиов дека не ми јаде колку треба, ама не можам на сила да му давам повеќе. Тоа е. Матичната вика да сме почнале со пробување вкусови, ама ќе чекам амин од дефектолог и неонатолог, имаме термини на 18 и 19ти. На 6ти треба прва вакцина БСЖ и ХепатитБ тие на раѓање што ги даваат, ние не примивме дека предвреме родено и примаше крв и ме фаќа некоја фуфка. А само 2 пати месечно отварале ампула БСЖ, ако не ја примиме на 6ти, наредно е 20ти. Јас сум со краток фитиљ, ама моево е мало нема што да се лутам хахаха. Ако биде инат на мене или не дај боже на мм, е тогаш не знам како ќе бидам.
Викам по децата. Повремено и плескам, и казнувам, и земам играчки, и гасам цртани на еден цел ден. Дали тоа ме прави лоша мајка? Па нека ме прави. Најлошото нешто што можеме да си го приредиме во периодот кога децата растат и се во најсензитивниот период е да се судиме едни со други, мајка со мајка. Да не речам ама ќе речам, како мажите сме "чиј е поголем", се' најмајки. Јас и мм не се караме никогаш пред децата, ниту пак разбрале дека сме лути и скарани, па да речам дека примерот од таму ќе го земат. Син ми се пентари каде можам и не можам да замислам, вклучувајќи го и лустерот на шина над шанкот. Значи и од лустер виси. Отвара врати, се пика кај не го собира, фрла, истура, бељи до каде може и не може. Ние така правиме?! Ајде ве молам, не е ок со тие куршуми. Ако се скараат за некоја играчка, играчката е во аут неколку дена. Ако се скараат за цртан, се гаси телевизор/лап топ. Тоа ќе ги направи исфрустрирани демек кога ќе пораснат?! Мене не ме растеа поразлично, па еве гледам саде комплекси сум. Сите имаме мака некаква, некој има пола село за да помогне во чување на децата, некој како мене нема никој. Сами самцати исправаме, грешиме, се смееме, плачеме. Тоа е што е, осуда и мерење на мајчинство ко у ЖДМ мислам дека е 100% беспотребно. Имајте убав ден, берете си го своето гајле.
Добро утро мајки , Кафе и малку грозје додека ве читнам. Интересна тема сте почнале да дискутирате .. Сабајле на син ми му ставам јогурт во чашка . Седнува на кревет и си пие. ЈАс го оставив и земав доручек да му правам. Се свртив неколку пати си пиеше јогурт мирен .... Кога се завртев нареден пат , го гледам со јогуртот си игра т.е си го истурил на прекривката и си размачкува низ цела прекривка .. Прво почнав со добро додека чистам со сунгерче: "зошто истураш" ,"тоа така не чини","сакаш да бидеш лошо дете?" ,"тоа се пие,не се растура" итн.Ме слуша внимателно.Одам сунгерчето да го натопам, се вракам он на другата страна истурил.Јас мислев нема јогурт веке во чашата затоа и не ја собрав.Почнав да го карам , со повисок тон. Он ме гледа ,трепка и ми вика:мама и ме гушка. А јас вријам ! го седнав во едно како коше му реков да не мрдне додека не му кажам јас.Само што се одалечив истрча во спална Џабе! Му викам:сакаш да те оставам сам да седиш тука, и никој да не те чува ? тој ми се врти и ми вика:да да и се смее ! Му викам: немој таму , ке паднеш! немој таму, ке се изгориш ке плачеш ! ме гледа и ко за инат го прави ! Кога ке му кажеш НЕ , изгледа слуша: браво синче, само напред. Фати ја ринглата , залепи ја раката Јас карам, и со повисок тон , плескам по газе понекогаш , казнувам .... Се во граници на нормала. Почнувам прво со муабет , зборам . Ама никогаш не останувам на тоа Како секое дете на 1 год и 8 месеци така и моето . Бесни глисти по цели денови ... Кога шетаме, одам по него,бидејки моето дете не е од оние кои играа тука околу мајката. Може да фати пат во непознат правец. Одам/Трчам по него , викам: не ваму , не таму, не ова, не се јаде тоа, не го фрлај тоа ке удриш некој, не трчај ке паднеш(после 3 секунди пага) итн... Сега ново е да се спушта по лизгалки ама со залет ! кога го гледам срцево камче ! Ама оди симни го борба е ! Затоа со лизгалки само со татко му , па нека се расправаат они Нека ни се здрави и живи, ке си трчаме по нив . Тоа е така растат они, така билдаме нерви ние Убав ден мајки
Добар ден. Кафето го допивам од 7 е сварено. Денес работно се мислам дека е понеделник. Вчера дома бевме скоро цел ден одсабајле само на црква бевме и после на ручек во кафана. Имав на план и докај моите да идеме ама ништо од планот гости дојдоа. Со синко месевме погача за празникот тој многу сака да меси па му дадов и на него мало тесто па зема тие формите за колачи и се замаваше доста време. Овие денови му ветив дека ке правиме колачи со формите а тој вети дека ке ги јаде. Инаку ново ни е дека малата веќе си спие во детската на креветот нејзин 2метра е а таа мала цела се губи во него. Одма се навикна и го прифати а синко уште е со нас на спална уствари он заспие со нас а јас после го носам во детска и до сабајле спие. Креветчето го извадивме од спална и сега како друга соба да имам чудна ми е. Многу ми е интересна малата дека зборува 20месеци е и песнички кажува душа мала и сака да се гушка особено со синко. имајте убав ден
Мене Џокерче ми е супер искрен лик. А и реална. Повеќе верувам дека жички ти се споиле и си викнал/скарал бебе, него дека се ти е рамно и имаш коњски живци. Бебе на обука со баба. Тешко им иде, мене уште повеќе. Си се изнаплакав и не ми стана полесно Денес на месечна контрола. Мислев да не ја носам, ама ќе ја носам сепак. За мирна глава. Башка докторката ми оди на одмор после, а јас се врзувам за личност и тешко ми е да ја носам кај друг. Мрсулка на мама Имајте убав ден мајчички.
Добар ден мајки. Гледам се размрдала малку темата, тоа дека одморите завршија или дека се залади па времето ви влијае на расположението Ние стандард, маж на работа, дете игра и нон стоп ми пека да се качи горе во комшии, сака многу да игра со нивното дете ама сега е време за ручек па му кажав дека ќе го пуштам подоцна. Вчера стигна покана за очен преглед на синко, внатре има лист со вежби ама ѕверот мој не разбира јазик па како ќе ја изведеме целата работа не знам. Туку, и јас почнав да имам проблем со очите, ги осеќам изморени, ми солзат и главата да боли. Толку е, после 30 та секакви дијагнози се препишуваат За најмајки- немајки ќе се воздржам, секој си прави како што си сака. Овде може сите да се претставуваме како сакаме, во реалноста само ние си знаеме какви сме. За килограмите мн. пати имам кажано, од 55 немам мрднато. И пред пораѓај, и сега. На моменти се осеќам и костур ама мм ми дава надеж, добра сум му била @gjoker4e си реков конечно да ја прочитам со позитивни постови, баш сакам да те читам таква позитивна, енергична, надежна...ама марфи не се задржа многу, пак се врати пустиот Многу ме потсетуваш на една моја другарка, таа си беше паничар голем (велам беше бидејќи сега сме далеку, не се гледаме и многу ми недостига) Не кажав ништо паметно, рефератот важно го напишав.