Исто беше и кај нас од свеки на игнор, кога и кажа мм дека чекаме дете не се ни израдува ни пак покажа емоција било каква ни па се заинтересира како тече бременост, ни после преглед праша дали е добро бебе а имав и исцедок, па терапија месец дена лежење мирување, ни ме праша како си ни дали ми треба нешто. И цел тој игнорантски однос беше до пред две недели кога ни кажаа дека е женско а таа изгорена за девојче. Ама кај мене е на дистанца кога ме прашува како сум дали ми треба нешто отсечно одговарам не фала, пријатно. Синко и е внук од втор ред во однос на другиот, ама претпоставувам што ќе биде сега здравје да се породам, ама како до сега и одсега нема да дозволам да ми дели деца, колку што беше тука за првото е точно толку ќе дозволам блискост сега. И со мм зборувавме и самиот е свесен дека е така. Ме фаќа лутина кога мислам на ова и познавајќи се се плашам дека ќе и се смилувам. Затоа што сум и ваква сите на главата ми се качени, ама полека се опаметувам па валда ќе ме биде.
@Mari-Ja свекрва ми го има видено 5 пати за цела година. И што да мислам-дека го сака? Не се јавила ниту еднаш. Сеуште не ми е јасно, зошто правеше и мекици. Сигурно за пред народ Во пензија е, нити еднаш не рече за чување. А другото го чува. Така да ете и јас како тебе си викам-зар е можно внуче да не се сака? Aма изгледа можно е Здраво мајки. Многу го сакам петокот. Се спремивме за викенд, ама ич не ми се оди. Дали дека сега се вративме од одмор, па пак ли машини, алишта и се тоа по ред Бебе спие, ние на спална чекам филм Маж купил уште еден андроид бокс (мислам оти така е) за тв во спална. Тој долу си бил за таму, неможело само качи-симни да правиме И ете бара филм, се си мислам оти нема да го дочекаме Бев на фризер, се пролепшав , па се шетавме едно два саати низ населба. Дете го пресретна едно девојче со кукла, кога мојов по куклата плачки , си викам овој кукли да не сака оти по колите не е ама ич. Се научи да се пентари по внатрешните скали и тоа со брзина на светлина. Денес стоеше и самостојно без да се потпре на ништо си рече браво ама сеуште не пуштил чекорчиња. Купив малини и се токмам да направам брза торта, ако излезе ок , ќе ви кажам и рецепт Филм уште нема Почна да врне, ќе си легнувам . Добра ноќ
@Vennera.aa, и кај мене се сите пукнати за женско,а и најверојатно е. Ама не кажувам никому хахх. Одмазда, неизвесност до крај. Не верувам дека не се радува некој,туку не знам што си замислуваат. Да тешко е да се гледаат деца,но и најубаво. И да за галење ич ама ич не го давам, тоа ми е планот нели луда бев Лошотија сум ама тоа е
Мојата и кога доаѓа да го види не знае што да му прави, па само го слика и праќа слики по народ... Опседната со вибер и кој каков збор рекол за внукот... Ме напнува поштено свеки у задње време, луѓе нормално ли е да секое сабајле у 8. 00 имам порака од нејзе со прашањето што правите. Не и одг 3 дена по ред и денес ми пишува што ти е со телефонот. Зоврев! И враќам на раб сум, дома со дете и обврски, башка мајка ми е тука сакам да се видам, до тел ретко доаѓам. На раб сите шефови се вратени од море па не можам да се допишувам стварно. Ми враќа јас само да видам дали е се ок. Ок што сакав да ја прашам??? Не и пишав ништо само нека ме остаи на раат. На одмор на мм му реков ко со свекрва ми да сум дојдена. Нооооон стоп! Пишува, слики бара да пратиме, праќа она абе аман! Гледам и мм ја избегава, не знае како да и рече, ама ако и утре пише, мислам дека ќе и подобјаснам поубаво зошто не и враќам па нека се лути кој сака. На одмор секој ден едно те исто, што јадевте, спиевте ли, е не бе е*ате месечаревме и гладувавме. Да и кажам и колку пати се сек*авме ако не па! Со мајка ми два пати у 8 дена сњ пишав, а од нејзе пораки по 20 у ден. Нормално ли е еве не знам. Љубов према малиот искажува со зборовите баци ја баба дојди, ај викни по баба, син на баба и толку. Хаос. Туку ќе им идеме на гости наскоро здравје, а ич не ми се иде, ама заради мм нормално. Кредит треба да дигнам за кај нив, кај за поклони за деца, кај за таму за трошење. Ај да прекинам оти нема да можам да заспијам, ќе тупам мозок со глупостиве...
Денес правев ручек а малиот отиде у спална ко да видам доаѓа и држи нешто во рака со прстите стиснато и ми дава и вели "буба" " ја" "буба" ко да видам стварно фатил буба и со двете прстиња ја стиснал и ја носи Се пресмеав искрено Ја земав и ја фрлив па отиде у канта да ја бара После излеговме надвор и иста приказна не знам од каде доаѓаат бубите онакви ко топче црни и мали а он не се плаши ги фаќа и ги смачкува со прстите Сеа ни е хит "како" се е кака буквално се по цел ден па излегуваме надвор зема каменче или листче или било што и ми го дава и ми вика "ја како" и се смее Утре сабота .. се надевам ќе биде како претходната убава Овде најави пак за сонце и 30 степени аман веќе од времево У среда маж слободен Прееска што бев толку нанервирана и разочара колку толку имаше абер за една така подобра вест а колку ќе биде успешна тек ќе видиме Неделава тешко ја поминав признавам Тешка недела имавме Сва среќа малото ми е овде за освежување и анимирање чат пат и за нервирање Убава ноќ и убав викенд
@supergirlmb ма барем ненормална да ме направеше, со дете од нецели две години помош не праша дали ми треба, дали дете можам да наранам преслечам, се што правев на ризик правев мм кога не беше тука, а сега ја слушнав на свекор ми му велеше неможела да дочека женско дете врака да задржела, не да е желна опседната е. Ќе го држеше ако нешто станеше недај боже. Ма секако ќе го пофати колку синко што ми го пофати три пати две години и два месеци. И најлоша нека сум, ете така. А за то дека ќе го гали и разгалува нема шанси!!
Дојдовме до заклучок дека вториве деца никој не ни ги сака хаха (мала шала).Најбитно е мама и тато да ги сакаат.Јас кога ги правев не очекував помош од никој некако си зацртав сама ќе си ги чуваш и тоа е тоа.И верувајте не барам помош како знам и умеам јас ќе ги исчувам ама да не сакаш да дојдеш да ги видиш не разбирам ете никако.Де нозете ја болеле де далеку сме биле.Абре луѓето фаќаат авион и одат до Австралија внуците да си ги видам. Небитно... @danichap фала на виртуелната гушка ве гушкам и јас и кога највеќе ми е мака ќе се олеснам тука па и те како ми значи некој утешителен збор. @kukla21 Не би да ти се мешам во ставови и твои одлуки ама едно да знаеш,ако малата со тебе функционира на еден начин со тато ќе биде на друг со баба на трет итн.Да знаеш дека се преинтелигентни и си ја пробуваат границата со сите особи.Сега ќе ти кажам општ пример кај нас.Јас цел ден моли го за јадење изигравај кловн џабе дошол татко му оп дете се изело.Кога е сам со мене дома ме фаќа за раче одиме во спална пееме едно десет дваесет песто песнички и заспиваме.Е кога е тато дома тоа се цели церемонии па гушкање па шетање во раце иако е магаренце од 15 кг.Дедо кога ќе го види знае дека има гратис вожња па дури надвор го пречекува да не се мачи човекот патики да соблака.Така да мајка ти можеби се пробува дава се од себе ама малата поинаку да реагира.Немој да и се истураш секогаш за се верувај и на неа не и е сеедно. Ние денес со гости и се е супер дур не дојде времето за спиење.Е тука веќе станува жестоко.Дете незнае што сака сака горе не доле сака тато не дедо сака да игра не сака да плаче да фрла.еј луѓе откако се роди тој феномен не го сфатив многу е лесно и едноставно ти се спие-одиш да спиеш.Ама не кај нас мора да биде со драми.А пак да не ви раскажувам кога станува каков намќор е аууу ист татко му,детето не е за тоа виновно наследено му е.Еднаш станал и ја зборувам мамичка како спиеше а се наспа?а сакаш да ручкаш?и изгледа ја сум претерала со прашања,на детето му било тешко да ми каже доста,па си добив еден така врел шамар уште си го памтам. И тоа од мене за денес мм ми застанал над глава чита навреден зошто сум пишала дека е намќор а таман се распишував ми измеша и редослед и се. Добра ноќ
Da se u ubacam i ja, Koa ostanav trudna, so vtoroto naravno, gospozata svekriva mu vika na sin mi: belja na praile majka ti i tatko ti a?! Ni cestito ni butur. Ja gleda samo ako mm ja simne vo dvor. Sin mi go cuva jer mm i go simnuva. Nikakov interes nema za decava. Malava ako ja ima videno 10 pati vo ovie 7meseci. Vo sostojba e da ne gi vidi so nedeli. Sto luge ke bea be. Iskreno gajle mi e, ama se cudam kako moze, deca od soptsvenoto dete.
@Mari-Ja ти мојата изгледа ја опиша ко ќе дојде одма да слика, ко ќе сме некаде "пратете сликичка". Па ај од сите тројца. Не праќам и ја игнорирам. Не и враќам на вибер само кажувам на мм. Се она сака да ја види, се да и купи, ама не знае дали ќе и биде таман, па ништо не зема. Не дека ми треба, ама не ми праи такви бош муабети. Сакаш купиш. Не сакаш/немаш, ќути си. Ај еднаш, ама на секое гледање муабетот?! Ќе фатиме ред и бебе и јас и мајка ми Само повеќе да ме слуша мајка Пак стана бебе во 7. Се плаши да не и избегам. Вчера попладне не сакала да заспие. Кога дојдов ја зедов и не се пушта. И викам на мајка ми фати ја да измијам раце, лелеее дете зајде! Се гушнавме и одма заспа Како лази еј. Ко моторче да има во газот. Под маса, под столици. Секаде каде не треба Добро утро
Добро утро мами Дечково мој буден од 6 часот ама синоќе заспа во 20h.епа сега се одспа он а на нас што ни се спие кој не пита . Ќере уште нане синоќе искористивме сами ние па си игравме ептен се радуваше посбено кога се гушкаме и ја бакнуваме истовремено ептен беше хепи па ај ја легнав покасно. Веќе една машина прострив уште една чека на ред за вклучување. И моетп често го мешат дека е девојче дека е со плави очи па и пкус што е буцко доста луѓе ме коментираат од типот " ти сакаш многу да ручкаш....мама многу убаво готви " е сега да го видите како прооди дете веќе не е дебелко веќе заличува на ергенче убав ден а и викенд.... кај нас сеуште без некој посебен план,освен што утре норам да пакувам.и уште ова вчера бев кај една компивка на кафе се изненадив колку беше лом ај ај ај... не не ги сметам играчките и алишта од бебе и чисти пелени за хаос,него се запрепастив што основната хигиена не беше запазена,од типот празни шишиња,од јадење, тегли од изедена нутела,сирупи и лекарства на сите страни,шишиња испразните користени пелени на сите страни имам уште да зборам за хаосот , а вака не ми изгледа за таква женава кога сме се среќавале надвор... мислам барем основното може да се среди од типот ѓубре, сепњк две мали деца и тоа тримесечно бебе седи таму. Му велам на мм кај нас е аптека ајде се читкаме
Donro utro ☕☕☕ Mislam deka i 3 kafinja da ispijam nema da me osvestat a ne sum spanka,bebe kako alarm sekoj den vo 7h,bato uste nana pa taka da moze edno kafence da se ispie na raat dodena ne stane i batoVikendov planiram da setkam i doma da ne pipam nisto hahahaa
Hahahah definitivno se copy-paste! I mojata so kupuvanjeto e ista. Duri lani koga bevme kaj niv od maalskata prodavnica nekoi kocki formi kupiv na mali vo kukjicka kutija da gi propusta. Sveki mi rece onaka razocarana, aaa kukjickata si ja kupila, jas pa kamionot go gledav so kocki ama ne znaev dali kje go igra Sekogas e so muabetot abe sakav da kupam ama ne znaev broj, ubavo li e, ke ti se sviga li itn. Abre zeno, jas kupuvam sto mislam deka treba i sto mi se dopaga, izvolte vikam i cao, ne se pravam pishman pred nekogo. Ama ne be... Tele se uci, ponataka znaeme kako ide... So zena ke bese ne znam. Gledam sabajlevo na mm tel 3 propusteni na viber vcera zvonela, sigurna sum namerno ne i krenal. Eve i da i krene nema sto muabet da prais, sekoj den edno isto, ama ne ona da znae koj kolku koga jadel spiel kakal, aman Nie budni od 6h ko i sekoj den. Mali me zagrizuva prasuvav vo dr tema, eve denes nisto poarno ama se nadevam do ponedelnik ke se opravi ako ne pak na lekar... Odam kafe da stavam, mali otide so baba u prodavnica po lepce. Eve veke go slusam vika pod prozor mamaaa Ubav den zeni!
Добро утро Децава во 7 се издигнаа и до кај 8 имаше гушкање и борби на спалната со нас. Па малово се искака лом дури го измив облеков сега е надвор во двор со дедо му.Испивме кафе. Се нешто рикаат и плачат со малово.И двајцата.Едно од друго гледаат. Немам нешто ни воља ни сила. А дома е хаос. И тоа од синоќа.Големиов се распреметна како торнадо да поминало. А бев средила исчистила ама само додека се на градинка после пак лом. И тоа е мајки Имајте убав ден И нека е среќен 8ми септември 27г независност. Позз
Мојата децата ги има видено вкупно 20 пати за овие скоро 5 години. Нит прашува, нит слики бара, нит ја боли брига. Мајка ми ништо подобра, така да не можам со различен аршин да ги мерам. За никаде се и двете бабештии, нека се живи и здрави сто години. Добро утро инаку. За мене работно утро, од 06:40 сум на работа и душата ми спие. Вчера бев дежурна, до 22:00 останав. Дур дојдов дома и се избњав, дојде полноќ. Ни спиена ни бутур, ама ајде, ќе преживееме некако. Дечки-мечки испостанаа во 5 сабајле за да ме изгушкале пред одење, сум им фалела многу. Тек да знаат они мене колку ми фалат, ахххх..... Уште малку ќе трае турбото, после ќе се гушкаме за викенди. Мм како некоја домаќинка е, врв беше кога го начекав со крпа на рамо синоќа како трие шпорет. Гланц го направил, алал да му е. Имајте убав сончев ден девојчиња!
Добро утро и од мене мамички. Ми фалат деновите во кои бев активна и бев во тек со вас. Сега дури ни претстава немам која е која од вас Сигурно се збогатило катчево со многу нови мамички Честитки на оние кои имаат ново забче, пробале нова храна, направиле прво чекорче, прославиле роденден, почнале во градинка или во школо... Кај нас онака, користиме топли денови и празни плажи, кога се кај мене децата се вложувам максимално па кога се кај татко им полнам батерии со книги, медитација, прошетки.. Големата втораче, радости е цела, нов ранец, фенси тетратки, штосни пенкалца и џиџи-миџи... средниот во претшколска а најмалото во поголема група, не е веќе јасли. Деновиве бев турбо со движење, патување, разнесување деца... Наредната ме чекаат родителски средби. Добивам идеи за некоја промена на фризура, да видиме што ќе бидне на крај. Убав празничен ден жени
Добро утро и честит празник! Не смеам да се пожалам од баби, и за двете деца максимално ми се нашле, никогаш не ме одбиле. Мајка ми периодов, бидејќи пензионерка, ја искористувам максимално, а тек од март! Кога ќе се вратам на работа, и кога ќе имаме поклопување со маж ми двајцата прва смена, ќе мора да се нацртува кај нас во 6 сабајле Но мајка ми е таа што исто така знае да ми шета по ганглии, да си тера по нејзино, или да се умешува во наши одлуки. Сега пред одмор седнала и ме советува што све да сум понела, дека требало долги ракави, пижами со долги и тн, а татко ми ѝ се сврте: - Извини, ќерка ти колку години има?- И конечно престана Што се однесува до мешање во "штипки" еднаш прокоментира као: -Ти важно си заврши работа со раѓање"- а јас пак баш како да ме подбуцнува со таков муабет и за инает кажувам нешто контра: -Еее од кај знаеш дека сум завршила?- На тоа она:- зарем ќе раѓаш и трето?- Не дека ќе раѓам, но ме вадат од такт такви муабети од луѓе, како да постои некоја норматива колку на број е нормално да се има деца, сѐ што е над тој број те прави ненормална па и неморална. Денес ќе има плажа, имаме и друштво викендов, најдобрата другачка моја со маж ѝ плус колега на маж ми со жена и деци, па барем големава нема да нѝ се качува на глава, ќе има занимација. Неможам да ја слушам веќе...Ако неможам нешто да направам за нејзе во истата секунда, добивам "не те сакам", "љута ти сум", или пак се мршти и покажува заби како куче. Секогаш кога сум со "атачментот" на цицка баш тогаш ѝ текнува нешто да бара и да кенка Ако не полудам од нејзе не сум нормална
Добро утро, јас од кревет се пријавувам. Дете сношти заспа во 22, па си реков денес ќе ја дувнеме посабајлечки негде, празнично да шетнеме, ама се успавме. Да се кренеме од кревет да се намириме па ќе биде сепак некоја поблиска дестинација. Имајте убав ден
Добар ден Деца како и обично едно на гради друго врз глава што пози заземаат не ми е јасно Вчера цел ден излезени,де маркети,де бутици Доручек и ручек истеравме надвор Таман се опуштивме ни се најавија гости Трчај дома,маж смука јас раскревам за еден час го светнавме станот...која фрка Останаа до 11,ми годеше искрено Деца радосни им се качија на глава Денес ќе продолжиме со шетањето,заборавив перници да купам Мали сака на повисоко да спие а и мојата е за менување,кога се купува за сите да се купи Читам и не можам да поверувам за блиските ваши и нивните реакции Свеки моја пак има преголеми очекувања од нас Минимум 3 деца,мојата искрена и нереална желба се 5 додека мајка ми се радува на секоја бременост Никогаш не сум слушнала лош коментар напротив,ако сум спремна за предизвиците добро би било да имаме голема фамилија И дефинитивно сум за мала разлика Мислам ако помине уште една година и не се одлучам за 3 то ондак не би воопшто Таман ќе се смириш од бурното секојдневие и пак од почеток мислам дека не би можела,не би се осудила Или во блиска иднина или никогаш,тоа е моето мислење и мислам сите околу мене го почитуваат тоа заради околностите во кои се наоѓам Сама и без никаква помош Мм спремен е и за трето и за 5 то само ете жал му било да не полудам За помош немам од никој а и не сакам Се познавам себе си и реагирам дури на некој безвезен збор упатен на децата или поврзано за децата Затоа подобро е вака Мм уште денес слободен па ќе го искористам максимално Предходно желбите мои наплатени па денес само да реализирам @forumce среќно со работата,само успеси да те пратам Одо ја,довиџења
Добар ден. Сонце на повидок топол ден Јас се возам на работа брзам побрзу да стигнам ама почнав кругови да вртам Дури фатив о транвај што не мине на таа станица еве се чудам уште како Малата ми е болна официјално е отворена сезоната на настинкиНе ни престана мисламВчера не беше на градинка киваше цело утро па татко и ја чуваше.Вечер качи тт 39 ама и дадов сируп пошто носот и се затна.Многу е жална.Само вика нос демек да и го бришам. Што теми сте изнапишале не знам која прва да ја почнам.За мене кога и мајка ми и свеќи дознаа дека сум трудан многу се израдуваа.Силиката за нивнитр лица уште ми е пред очи. Сега за второ мајка ми не вика ајде оти знае дека не сакам сега,ама свеќи кога ќе почне со благословите ајде едно братче , а јас можеби мома пак сакам тоа ме нервира ептен.Мене не ми е дошло уште до второ ама благослови си добивам За помош немам сами сме со мм. Мојата си кажа колку не сака да чува со тоа што божемски на комсиката снаата ги оставача децата на свекрвата и сами си оделе со маж и на одмор Зборам ти ќерко учи се снао.А кога си дојдоа мм и малата од мк кога ќе ја видеше на скајп малата и викаше немој да се лутиш не сме ние криви(мајка ти те остави).Заради тоа ќе ја видат кога ќе мора да одиме за мк по докуметни Исто и за мајка ми немам пофални зборови и таа многу ме разочара па и за неа исто. Туку приметив колку вторите деца се деградирани .Не само од мајка ми и од други мајки гледам разлики како прават и најмногу ми е страв ако имам 2ро да не го делам од првто. А стварно убаво е кај комшиите имаат 3 деца и еден куп внуци и секогаш е весело кај нив.Вистинска семејна идила. Тоа е мајки вртев вртев и конечно стигнав на работаУбав ден.
Добар ден мајки Маж на работа, јас преживувам со сите три дома . Среќ, две од три спијат, па успеав ручек да направам. Се мислев дали кафе дали да раскренам, се решив за првото. Што ќе ми е раскрената дневна, барем за пола час или час, кога јас капната(сисетешам, немамгрижанасовест). Сами по сами многу убаво се заигруваат децата. @simona_baby фазата на големава траеше скоро година, кога сама воопшто ништо не играше. И беше потребна огромна стимулација а мене живци од ортома за да мрднеме од мтрва точка и минутка по минутка да и се зголемува концентрацијата и да успее да се фокусира и да играме игри. Јас разговарав и со психолог и со логопед, вежбите беа и повеќе од корисни и успешни. Еве, сега, на три години, сама си заигрува, делумно игри за фина и груба моторика и и фантазијата и е далеку поразвиена. Ова секако сестра и кога не и се мота околу нозе. Тогаш се опасни по живот. Градинката ќе биде спасот и добро да се истрчаат и потрошат енергија. ПАркови, ливади, шуми... МАјка ми беше тука по три месеци кога се раѓаа момите. И те како е од помош. После сами. Свекор и свекрва кога ќе ги замолиме да помогнат со бејбиситинг никогаш не рекле не. Се знае сите знаат да дадат по некој коментар или во куќни домаќински работи да пикнат нос, ама не регистрирам. Да не набројувам листа....ама предолга би била. Со сите плусеви и минуси се носиме добро. Се трудиме да не претеруваме и само кога е итно или чуствуваме дека ни треба време за нас двајца. Денес ќе ги носат двете големи на некоја фарма со зајци и кокошки. Со надеж маж да дојде на време па во тие два три часа да одиме на ручек. Среда имаме термин за јавање на коњи. Се надевам дека ќе биде успешнен пробниот термин, дека не е премала, и ќе ја запишеме еднаш неделно. Толку времето. Едно вика. Убав ден