Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Cka

Cka Форумски идол

Свекрва ми па има милион играчки купено. Не е нешто вау скапо, ама секогаш има по некоја ситеница да даде. Пред да се породам, купи количка за бебе, моите транспортер и релаксатор, и некако сите по нешто земаа и ние само креветче купивме.

За јадењеме слуша, многу добро знае дека сакам здрава храна исклучиво, она кога ја чуваше и давав да и воведува нови производи, и реално, ако денеска изеде едно смути со 5 овошја и мед, ако изеде ручек месо со зеленчук, не се секираммногу ако испие чоколадно млеко или коцка чоколадо. Шекер му треба на дете, му треба и јаглени хидрати, и лошо е ако е секој ден тоа.

Мајка ми па на 4 месеци ме убедуваше свинско да дадам да лизнело детето. Не знам шо да речам.

Ние денеска у градинка, пак малце со плачки, ама и било забавно. Учеле пак нешто и дома раскажувала. Одвај чекам да ја видам.

Ano, Paka, Sexybaby86 and 23 others like this.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Убав ден и од мене.
    Пијам второ кафе и планирам туш да удрам, па ќе носам дете на англиски.
    Уф, како е влезен во шема пу пу пу...Само за учителката, за другарчињата, за часот зборува. Ни дадоа и книги со цдња, по цееел ден си слуша.
    Во врска со храната, сами со мм одлучувавме што, кога и како ќе даваме. Неговите кога за прв пат си дојдоа, кажано им беше дека детето( тогаш 9-10 месеци) не јаде се и сешто, т. е јаде она што јас ќе кажам и направам. Свеки дури ме поддржуваше и уште тоа го прави,она си се одржува фит, се труди да се храни здраво и немав проблем.
    Кај моите одиме по два- три часа, па не можеа да ,, подметнат,, ништо, секогаш си носевме дете сито :)
    Кога лани беа тука свеки, повторно немав проблем, напротив ако требаше да му даде нешто, она цело време овошје и зеленчук му буташе. Ниту еднаш не купија нешто скришно или без да ме прашаат.
    Сега во муабет со други мајки, ми велат џабе ти беше трудот, сега еве детево јаде се. Е па драги, не е џабе, нека касне денес едно слатко или монте, ама главните оброци секогаш му се обилни со многу зеленчук, зачини и месо, после знам и дека нема да касне многу зашто е сит.
    И секогаш велам, и кога ќе дојде ред за друго дете, ќе се трудам да јаде здраво барем до 2 год како првово.

flower30, Ano, Paka and 25 others like this.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јаде и мојов се, до 2 и нешто години не работев, сметам дека има добри навики, зеленчук, овошје не одбива, во последно месо многу сака, ориз, компири, тестенини се со месо да е комбинирано, ама сепак не ми е оправдување за претерано внесување чоколади. До година и повеќе никој не ми се мешаше во исхраната поради дерматитот, па сега надоместуваат, не можам со него да се вадам веќе. :)

Ano, Mari*, TutiFuti and 15 others like this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мислиш ти јас не водам сметка за ова?! Јас имам евиденција бебе колку спие од раѓање. Графикони, просеци неделни, месечни :)
    Баба јавував кога заспало, кога станало, мајка води статистика ;)

karibian, Ano, stevemila and 7 others like this.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@kukla21 зошто кукле графикони? Или некоја апликација имаш?
    Мене ме фаќа страв за второ дека ќе ми наплати што се изнаспав со синко. :D Ама стварно во нашиот случај такво си е детето, ама ништо апсолутно не направив за да ја преспива ноќта од мал.

stevemila, 24.07, mal.ecka and 6 others like this.
  6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Имало исто/"полошо" од мене. :rofl:
    (y)

Chantal, karibian, stevemila and 8 others like this.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Навратив само да и пратам една :hug:на @Mariangel и уште милион :hug::hug::hug: за најубавиот и најхрабриот дечко на форумов :*

PUPICA, Chantal, Kitten and 12 others like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@eleni27 да пише ☺

Да не ме жалите што перам на рака да ви кажам дека лани тазе породена со царски перев на рака од јуни до септември. Па годинава исто ме снајде. Кога ќе се снабдиме со машина сигурно ќе ни се расипе мај-јуни 2019 за пак да перам на рака. :D Времево е на моја страна за побрзо сушење. Иако ми се смачи од пеколов веќе, единствена добра страна е што брзо се сушат алиштата.

Вчера бев прекршена, преморена па изгледа денот како два дена ми се видел и мислев четврток е денес па за џабе дадов 7 евра за автобус, па уште и се испонервирав како баш денеска им текнало да не работат, а не работат среда и петок, ама се мислев четврток е.

Заспа какано не можев да и сменам памперс па и сменив додека спие поцврсто демек ама почна да плаче па ја презаспивав едно 15 минути.

Добра вест е што почна да заспива околу 21:30 па ја нема мајката што хистерише после 22:00. Лошата вест е што е будно по неколку саати ноќе. Ама доброто и лошото едно без друго не одат никаде. 8)

Се ве читам и сакав да тагнам, да прокоментирам некои работи ама додека најдам време заборавам, а ако ве читам од ново ќе се разбуди малата. Би требало кај сите така да е. Мајки. :)

Конечно седам во мир, со нескафе и леден чај. :party:

Три дена по ред немам кафе пиено. Денеска по грешка ја измив шолјата со нескафе. :nod:

Да се спремам за утре сабајле, да го чекам мм и ќе си легнам. Па дете де ќе презаспивам де будно со саати и така. Мајка.

Добра ноќ :hug::hug::hug:

flower30, Chantal, karibian and 28 others like this.
  9. Igle

Igle Популарен член

Здраво.
    Само да ве поздравам. Темава како и онаа труднички муабети ми се спомен за најубавиот период од животот. Не можам да не ве поздравам.
    Одморот истеран. Супер поминавмр. Одморени сме бек ту ријалити. Работа, дома, брзи прошетки, брзи пазарења...брзо се...деновитр летаат. Бебе расте. Пресладок е. Како патче проодено низ дома. Па и потрчнува. Обожава да се скрие а ајс да го барам. Си играме со часови исто. И кога го наоѓам секогаш преслатко се смее. Љубов е.
    Заспива, па навечер ппдсредувам низ дома колку да не е буниште. Денес пеглав кога дојдов од работа, па со другарка поседов на тераса додека мм и бебе шетаа. Сега ќе си ставам мартини и ќе легнам до мм. Не пипам ништо. Иако очајно се плаче за зачистување...ќе почека од понеделник. За викенд маж и бебе кај неговите, мама со другарки ќе тера викенд сама. Сигурно ќе ми фали бебе ама и убаво ќе ми е знам...ќе видиме како ќе е.
    Ох, би пишувала со часови....да одам еден туш, малку да се видиме со мм и кревет.
    Добра ноќ
    Пишувајте почесто сите :*

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Еве ме и мене
    Денес турбо, добро турбо напладне кога се вративме од шетња па ме чекаше купишта алишта за перење плус се беше расфрлано не усисано, садеви маса не избришана кревет ненаместен алишта играчки трчи сопни се и така, се оставив и излеговме дека маж слободен па бевме на сладолед па во колички од оние на монети па в маркет купувавме каши витамини и креми за од комарци оти мојов е жива рана од чешање, и така се вратив дете писка па да намирам него со каша па за нас да пржам варам па да средам соба и така на крај се избањав и папсав в кревет, сега потраскренав а за утре имам уште многу ама нека, тишинава непроменлива ми е и немам намера да чистам и рибам у 11 саат па легнав на спална кај да е ќе спијам и јас.

Сабајле бевме на кафе после 2344 години, колку толку успеавме у замисла дека широк барот зартворен со играчки, па малото се интересираше и така, па до банка бевме па дојдовме и легнавме малку демек нема да спиеме ама заспавме

Убав ден, исполнет за разлика од другиве кога сме сите по свои обврски ама еве иде викенд, му велам на маж а да идеме на шетаме некаде одамна не сме биле ама во таа некоја глупа фаза сме што обичаме да сме по дома и до трговски и така .. ќе дојдат подобри денови се надеваме

Сабајле елан за живот ни дадоа, елан за човек да посака да помечтае на некој момент, и нормално потик за борба за во иднина, па убаво е чусгвото кога човек има некои сонови па се стреми да оствари по нешто во животот.

Сакав да одам на шопинг ама некако ми прекисна преска денов па оставив за викенд

Chantal, karibian, Ano and 23 others like this.
  11. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Gushki i od nas, shefot e jak toa go znaev i ne se somnevav deka ke izdrzhi :muscle: Da mozham samo polovina od negovata sila da imam dovolno e :inlove: :l:

orhideea, PUPICA, elena.mak and 34 others like this.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Mariangel браво за јунакот, се да остане зад вас како лош сон. :hug: :l: Ве гушкам

Chantal, 24.07, mal.ecka and 5 others like this.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Мариангел. Ти праќам гушки и куп позитива.
    Се ќе биде во ред, мора да е..
    Зад вас ќе е ова, мора да е..
    :hug::hug::hug:

Chantal, 24.07, Ava.84 and 3 others like this.
  14. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

@Mariangel тој од тебе ја црпи силата, гушкајте се и да заборавите на се како да било сон:hug:
    Јас веќе сум на спална, некој ред и ќе се спие. Денес главно по дома пери, спростри, дипли со мојот најверен помошник, среќа е. Ми подава штипки кога спростирам, кога собирам едно по едно ги носи на спална, па диплиме за право со него работењето ми одзема тродупло време ама се радува, а нема да е лошо да му премине во навика да помага по дома, ма има да се тепаат женските за него:D
    Бевме и до на лизгалки ама не долго почна да бара да си одиме дома да спие и за чудо рано и заспа околу 9, па со мм изгледавме и филм. Сега вика маже по мене да не му типкам со моб над глава. Добра ноќ:*

Chantal, Ano, Monella and 17 others like this.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Haha isto i mene toa mi e strav. Ama ako bolje da ne spie a da jade, a maliov obratno spie ama ne jade.

24.07 and gjoker4e like this.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@TheSecret ептен си во право. Моево сега се разјаде, да не го урочам и дерматитот е смирен па поопуштена сум и јас. Имавме фази разни со јадењето пред година беше најстрашно дури сфатам дека блендирано не сака. Нема полошо од дете да одбива храна.
    Се надевам ќе смени и кај вас со тек на време.

Chantal, 24.07, mal.ecka and 7 others like this.
  17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kaj nas e kako duvne vetrot. Te jade, te so sila. Pa sekoj den mi e predizvik haha

18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Кога ќе заспат децата не знам што попрво! Дали да легнам и јас да спијам оти цел ден на гз не сум си седнала , дали со ММ да поминам некое време, дали да вклучам машини, да пружам облека, бришам прашина, пеглам... нема крај! До кога ќе е вака, се уморувам! Знам, вреди , за муцињата мои малечки кои ми значат сЕ... ама дека ме исцрпува до крај, дека на крајот од денот се осеќам како исцеден лимон... тоа е вистината која сакала нејќала морам да на прифатам.
    Пак се жалам , аман!

Деновите исти... Јас на работа, беба со баба... Кога кемка, кога не! Дури не се научи бабата да ја заспива се ќе е така, ама она ме чека јас да си дојдам од работа!
    Дадата користи дур држи времето па од градинка одма оди да шета де во парк, де на село, де на лулашките во маало! Важно ужива! Навечер туширање, вечера, читаме Зоки Поки и заспиваме!

Поздрав! Убаво спијте!

Chantal, Kitten, M&M and 24 others like this.
  19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Добро утро драги жени.
    Што може будала жена да прави до еден навечер?! Нормално да чисти.Маж испратен на работа дете спие јас земав да средувам ајде садови ајде џогер ајде прашина пуштај машина и оп дошло еден саат а индијанецов мој за пет саати е на нозе.Чудо од дете отвара очи ќути едно десет минути и одма трча накај дневна никако да се расони асално да ја остави и мајка му да полежи.А ја пак сум спротивна од него сакам пола саат саат да се расонувам ама кој те прашува нели.Ова ќе ми биде прилично тешка недела мм од утре е секој ден до понеделник на две работи доаѓа спие три саати станува оди на другата работа се враќа туш и пак на ноќната.Знам и мене што ме чека сама со малиша ама тоа е.А со маж здравје гледање асално понеделник.

Инаку златно правило број еден:Дете чим ќути повеќе од 5 минути прави нешто најчесто беља нели.Седиме ние демек раат уживаме во тишина,кога одам да проверам дете,дете умно му помага на тато да му ги напудри сите патики да не го мачи тато нели.Па кај со пудрата за патики да не не е доволно и до Бекутан пудрата за газе.(facepalm)(facepalm)(facepalm) И така фино лепо сите патики во машина.Нормално и џогерот заигра по плочките едно сто пати.

Сега е во некоја интересна фаза кога почнува да не повтара.Баш е интересен.Приметивме дека Л го владее а татко му до 8 год не знаел убаво да го каже мајка му до ден денес незнае.И незнам кај го слушнал зборот марш/мрш ама често си го користи.Прееска си игра во двор и кутрево му пречи нешто во играта он лут му се врти замавнува и вика малш. Цццц
    Друга мака што ја мачам е навечер покривањето,јас покриј тој откриј и така во еден магичен круг до сабајле,а кога станува раце нозе му се грч ама нешто дека му пречи баш и не приметувам.Исто сака да се бања вво скоро ладна вода ако е потопличка не влегува.Ама тоа сигурно фатил некоја руска жичка од мм.Друга мака и најголема ни е јадењето.Дали периодично ги фаќа или не незнам.Да не ги означувам ама еве мајките што ги читам а се тука генерациски иста мака мачат.И денес толку се изнервирав што се исфрлив од дома и чипс и крем и бисквити ама баш се.Се научи детето дека ќе паднеме на тоа не јаде па дај шта даш само да отвори уста и сега така си тера.Нит овошје нит зеленчук нит риба нит месо нит млечни производи.За ручек гравче он само го погледна и не сака плаче не го ни проба.Е тука заигра друга тактика нема ништо друго освен грав и ајде попуштивме со абц и лепче.и тоа одби ама не се молевме-несакаш немораш.Се изнатрча надвор кога се врати прегладнет.Секако за гравот не попушти ама затоа лебче и абц смачка бајаги.Не дека којзнае колку кејф ми се направи ама тоа се вика разумен компромис да не сме без ич.

И така јас пишав реферати децата растат ние старееме нервирале или не исто ни се фаќа.Кога ги читам што мака мачат со тинејџерите си викам чувај нешто од нервите за тогаш.
    (waiting)(waiting)(waiting)
    И да не заборавам @Mariangel :hug::hug::hug: да сте живи здрави весели се да остане позади вас.

Chantal, karibian, Ano and 23 others like this.
  20. No Makeup

No Makeup Популарен член

Добро утро мајки. Јас да ви се обратам за еден проблем. Малата спие мн немирно,но во подследно време е неподносливо. Се буди секое сабајле околу 6 плаче,се превртува,како да ја боли нешто. Ја прашувам но таа што се вели меѓу сон и јаве,ништо не одг. Не знам веќе што да мислам,а уморна сум од неспиење,три години е вакаНекој совет,искуство

gjoker4e, Mari*, 24.07 and 3 others like this.