Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Добар ден, т.е. добро утро де, еве не и нас, денес до 9.30 сме спиеле сите тројца (fingers) малата ми спиеше од 10.30 синоќа и дури во 6 се пробуди да цица, прв пат волку да и држе спиењето, иначе на 3-4 саата се буди да цица и одма продолжува со спиење. И од 6 до 9.30 спиеше, браво за неа, а и за мене, што ме остави да поспијам малку повеќе :P
    Сега јадеше овошна каша и да пишам викам овде да си кажам, да не ми пишите неоправдан :D па да правам за синко доручек па на крај за мене, додека нив прво не ги погодам јас не ни седнуван, а камоли да јадам.
    А ете татко им е таков, прво станување он ќе седне на маса, ќе си доручкува и после ќе ги погодува децата. Му викам, добро бре како можеш така, да си се најадеш прво ти па после децата, јас би гладувала и цел ден ако треба само они да се најадени, облечени...а он нееее вика, како ќе издржам да ги погаѓам ако не се најадам, немам сила :D (facepalm)
    Ете тоа ти е Грчка култура, за вас кои не ги познавате, себични створења, си гледаат за себе прво па после се останато.
    Ај ојдов :hai:

На Girl-Rabbit, Mari*, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Епа јас ќе се тешам со тебе :D

На Mari* и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    37.705
    И да се тешиш. :D Сакам да сум барем 10см. повисока, ама нема. :(

Женски, што сте по професија и дали работите според професијата? Јас сум вечити студент и дремам без работа. А работа има, само што госпоѓата свекрва ја мрзи да мрдне и да чува внуци. А од моја страна нема кој.

На Mari*, eleni27 и Nikita7 им се допаѓа ова.
  4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Добар ден мајки! Еве ме и мене по цела недела, бактерија, антибиотик, нос тече, кашла - сите редови...Таман ми рече матичната ок е, градинката нема воспитувачи за јасли... Се пореметив. Ама ако, нека биде он добар се ке се среди.
    Викендов сум на свадба и нормално од денес и јас кашлам да не е без ич :)))
    @Nikita7 среќен роденден!!!

На Mari* и Nikita7 им се допаѓа ова.
  5. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Се пишуваше деновиве за професии, ама ете јас не стасав да пишам. Shame on me! Јас сум проф по англиски, и работам по професијата. Убава работа, благородна, а и не е никогаш досадна;)
    Јас сум 170/64. Вака пропорцииве изгледаат супер, ама јас си знам. Мускул, затегнатост - што е тоа?! Цела сум тестеста :D

Се држиме и обидуваме да заспиеме. Сами домче, и реков ќе пуштам CD некое да имам друштво. Епа многу поубаво е расположението со музиче женички!

На Girl-Rabbit, Mariangel, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Не се секирај за шеткање и бркање со чадор, ќе ужива да се посипува со песок :)
    Инаку добар ден од мене. Ние вчера стигнавме во убавото Неи Пори. Синко од возбуда не спиеше два вечери пред поаѓање :D По пат добро поминавме само што на синко кај Градско му дојде нагон за повраќање па моравме да правиме неколку кратки паузи. Претпоставувам му беше од кривините а и мм за ќутек брзо возеше. Мене ми се слоши а не па на него. Пола пат си го преспа а остатокот уживаше. Најбитно е што сака на плажа да оди, да се шлапка и дружи со други деца. Си спиеше убаво вчера а и денес. Моментално нана па да ви пишам. На граница инаку се чека доста - ние два саати окапавме но касно тргнавме а и паузи правевме. Времето е супер а морето бара.
    Поздрав мами :*

На Girl-Rabbit, Mariangel, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Луѓе дај кажувајте лек за половината, веќе 2-3 недели секој ден ме боли, поготово сабајле кога се будам, е тогаш ни можам да се помрднам од кревет, ни да станам, нит ќерка ми да ја земам од креветче, после постепено поминува во текот на дено, ама кога седнам или легнам, ме боли многу :( Се мачкам со крем ама помине мометално и после пак ме боли.
    Дај кажете од што може вака да ме боли, некој совет, да се снимам ли....не знам веќе...и природно раѓав, да речеш со царски сум или оние спинални како ги викаат, ништо од тоа немам ставано, скроз природно сум и ме болиии ме убиваа :(

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Џабе природно. И јас со месеци не можев да се наведнам и цела бев со болки и како раштрафена :rofl:.
    Кога ќе седнев на земја мораа да ме креваат или лазев па се поткачував од некој предмет за да се исправам.

Продолжив со магнезиумот на редовна база и после пораѓајот, чат пат земав и калциум и кога започнав со мали вежби во вечерните часеви осетив подобрување.
    Топла бања истотака ме опушташе и масажи од мм.

На Mari*, Kaetana, kallias и 2 други им се допаѓа ова.
  9. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Majkicki ve molam za pomos kako da go namalam ovoj strav I ovaa nervoza. Go dojam deteto I po cel den sum so nego. Tatko kako tatko si gp tera svoeto. Bebenceto pocna da stanuva kenkavp radi toploto vreme a jas mnogu nervozna, epten. Se osekam kako losa majka. Strav mi e da bidam cel den so negp sama. Mislam deka nema da znam da se snajdam ako pocne da place.... samo doma sedam

На Girl-Rabbit и Mari* им се допаѓа ова.
  10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Еее ќути, со првото не да бев раштрафена, 3 недели после пораѓај не можев да седам на газ, ме боцкаше како со игли од оздола, плачев кога седнував, половината уште од болница ме болеше па се до 4-5 месец, среќа мајка ми беше кај мене и ми помагаше, го бањаше секој ден таа син ми, јас дури после кога постепено ми помина тогаш фатив да го бањам......
    Сега со второто немав ни приближно такви болки како со првото, половината недела дена дали ме болеше и помина, за 10 дена од пораѓај бев како нов, како да не сум раѓала. Значи скроз различно прво со второ раѓање, а и двете природни ги раѓав.
    И сега дури после 8 месеци почна да ме штрека половината, може и од недостаток на витамини а? Јас ни магнезиум ни калциум пијам, млеко не пијам никако, јогурт чат пат, сирење ептен ретко.
    Да почнам да пијам па може и ќе ми помине, ќе пробам, имам калциум уште од бремеба кога бев и железо да пијам?

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    37.705
    Ќе му одржиш една добра лекција на маж ти. Не е работата само да го направи детето, а после да ужива. И маж еден период беше како твојот, ама ми спискав и после се реши проблемот. Гледај некој филм комедија или слушај музика. Мене тоа ме опушта.

На tina-63, Mari* и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Дневна препорачлива доза МАгнезиум за секој возрасен, независно трудница или не, е 300мг.
    Штета нема од него.
    Посебно кога мајкаат е сама со бебе/дете или поради работата физички активна.

Штом ен внесуваш млечни производи не би било лошо и за калциум. Дневна преорачлива доза, независно трудница, доилка или возрасно лцие е 1000.

Направи си и крвна слика доколку мислиш дека си преморена. Сама си со две дечиња. Сигурна сум дека често немаш време а ни сила ни да јадеш.

На Mari*, Kaetana, SpangeBob и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Да да, точно така како што кажуваш :) Ќе почнам со сите овие витамини па ќе видиме дали ќе има подобрување

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.515
    Допаѓања:
    288.570
    Знам дека навечер(или друг термин кога децата спијат) пред очи не ти се гледа, а и се те боли...но пробај прави некои лесни вежби.
    Веруј ќе осетиш подобрување.

На Mari*, Kaetana и kallias им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добар ден мами. Ние стандард. Ја свртрвме населбата. Истрошивме чудо пари. Па синко заспа, а јас си дремам на клупа. Полека почнуваат подготовките за одмор. А прва работа скорп секогаш ни е контрола на забар.:D. Од секогаш имам фобија на одмор заб да не ме стегне, не знам зошто. Заедно сме после со мм, а баба ќе чува бебе.
    @kallias примени што ти вика @danichap и провери си го душекот да не ти е лошто спиењето од него. И да е најквалитетниот може тебе не ти одговара. Спиј една вечер на друг кревет. Обавезно лесни вежби за благо истегнување. И можеш да се мачкаш односно блага масажа со некоја крема. Овде кај нас по мене ок се но-дол или неофен гел.

На Mari*, Kaetana, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    @maja.mitrova , смири живци, со нервозна мајка и беба станува понервозна!
    Колку години имаш? Колкаво е бебето? Цица ли?
    Ајде размисли, доволни сте си вие двајцата, гушкајте се, храни го, мењај пелени и уживај! А штом се појави мт веднаш тупни му го во рака и оди на заслужен туш и кафе пауза ;)
    Нема многу филозофии во негување на здраво бебенце...пак ќе пишам: храни, гали, пресоблекувај и милувај! И да ... што повеќе од домашните обврски избегнувај и делегирај на друг!

На Girl-Rabbit, Mariangel, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.824
    Мила за жал не можам да ти помогнам, во Плодност Битола се породив јас. Само знам дека Охрид многу форсираат царски, дури од Скопје имале поплаки дека 80% од пораѓаите де со царски рез..

На Mari* и LadyIvvy им се допаѓа ова.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мама Маја немој со нервози. Нервозна мајка, невозно бебе. Таков е периодот, мора да му се посветиш скроз и социјален живот да сведешна нула. Но, стабај бебето во количка и ајде надвор. Врти кругчиња низ населба, шетај по продавници. Пазари, шетај, па седни на клупа надојг го и продолжи.па во парк ќе најдеш и други мами како тебе. Ќе размениш два реда и искуства. Домашни обврски дур си сама со бебето јок. Ти е гајле нека стои се.
    Па кога ќе се врати мт од работа ќе се прибереш дома. Еден бебето, другиот ќе фати работа. Ќе го трга газот, е дами извини, бебето цацко не ти го направи. Најадено и преслечено нека го игра, и забавува а ти работи
    Јас така ги поминав првите месеци од мајчинството и буквално уживав.

На tina-63, Mariangel, Mari* и 7 други им се допаѓа ова.
  19. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    @maja.mitrova пa пoвеќетo oд нaс се сaми сo децaтa и тoa некoј сo денoви и недели кaкo мене.И мене ми беше мн тешкo,мм oди нa рaб некoгaш и тoј е презaмoрен,мене преку зимaтa претешкo ми беше зaштo се грееме сo кaмин нa дрвa,пa дa oдржaвaш кaминoт пa сениз дoмa,истo бебе зaвиснo oд цицaње.Нaпрaви си сaмa рaспoред,кoгa спие срaбoти штo мoжеш,ручек,дoдекa е буднo мoжеш дa гo стaвиш нa кревет нз кoлкaвo е,креветче кoличкa,пушти му песнички или нз јaс вo кoличкa пa си бришев и миев сaдoви тoa дo мене и целo време му збoрaм гo зaнимaвaм,кoгa прooдувaше вo дубaле истиoт принцип.Ќе дoјде мм aкo е буднo ке си игрaaт јaс дaдoсредaм aкo спие ќе му кaжеш внимaвaј дoдекa спие дa средaм тoa и тoa.Пa и не мoрa цaкум пaкум све дa ти биде aкo немoжеш дa пoстигнеш.Сегa бaр е летo,тoплo дoдекa е тoплo кoгa ќе зaлaди излези сигурнo имa кaј дa гo прoшетaш,другaрки,сoседи,рoднини,a и дa немaш низ пaрк кaј билo дa пoмине време.Не се нервирaј зa глупoсти,пa и ќе плaче дете е,и верувaј секaкo ќе знaеш штo дa прaвиш и ќе гo смириш.Сaмo oпуштисе и уживaј незнaеш кoлку брзo ќе пoмине тoј периoд кoгa се бебињa мaли

На Girl-Rabbit, referentka, tina-63 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Ај и јaс дa прaшaм,мaмички леб дaли дaвaте нa децaтa и aкo дa кoлку и кaкoв?