Добар ден мајки Луѓето зедоа виза, на две години, ќе ме биде за преведувач. Колку беа среќни, одма со планеви и фамилиите да ги повлечат. Маж горд, многу ме бивало, секогаш ќе ме праќал. Не за џабе сум на платен список, и јас да сработам нешто. Големата без пролив и грчеви, отиде на прошетка со баба/дедо, малото гуга, маж прави кафе. Убав ден. Спокоен нека е кај сите.
Добар ден! Дете спие, сега за сега убаво потера па ќе видиме, беше уморна, цело утро се игравме убаво, на крајот сама легна на подот и ја видов дека е готова. Нејзиниот ручек одамна е готов, за нас ќе бидне вечера. И така сопругот руча на работа, а јас денес доручекот го имав дури накај 12. Гостинот ќе дојде вечер таман сите заедно ќе јадеме. Измив салата за да си олеснам, а и другите работи ги спремив ама некако уште ми е рано да готвам. Испланирав лосос печен во фолија, како прилог паста некоја и брокула. На страна ќе спржам тиквички и модар патлиџан со зачини и некој сос планирам да направам и мислам доволно е. Откако сум тука се прилагодив на начинот на исхрана кој тука се практикува како и начините на спремање храна, сакаш не сакаш тоа си доаѓа со текот на живеењето тука, а искрено и ми се допаѓа начинот на кој овде луѓето и пристапуваат на храната и ритуалите. Секако дека и наши јадења правам, ама во последно време се поретко, некако се одвикнавме. Дури кога одиме во Мк се што порано ни се јадело и ни недостасувало барем првите години сега веќе не ни е убаво и интересно. Незнам зошто е така, изгледа се е до навиките. Убав ден на сите.
Си го прочитав постот од синоќа и се прашувам што сакал авторот да каже. Дете заспа и веднаш се сместив со нескафе на кревет. Оваа ми е најомилена позиција. Поткровје и само небо и облаци гледам и авионите кои полетуваат и слетуваат од блискиот аеродром. Кога го гледам небото се сеќавам како во тажното детство често гледав нагоре во дрвјата, небото, облаци, сонце за да пронајдам среќа барем за миг. Не сум негативна само стилот на пишување ми е таков. Веќе неколку недели срам ми да ми кажам ама ме тресе бејби треска. Срам ми е да кажам дека 15-16 месеци трубам како никогаш повеќе ама сега сакам барем три вакви до мене. Добро не баш вакви, малку помирни по можност. Па маж рече да преземеме акција. Единствена желба ми е породилно да земам па затоа ќе почекаме. Да имам сигурни средства за децата, да не им недостига вода, млеко, храна и основни работи. Не знам како гласи законот за породилно платено овде. Телешко се вари, на мени гулаш. А душава ми бара сладолед. Пијам вода со мраз, излегувам со мокра коса, баш вчера кога падна чадорот пред нас само што се избањавме со дете, надвор ветер, невремето доаѓаше ама никако да настинам. А мм денеска излезе бањат на 25 степени и вика готово настинав. Па во врска со тоа се прашувам дали има улога детсвото или едноставно секој организам е различен. Свеки на лето во три пара шпихозни го чувала (а малава нели во два пара ја облакаше на 40 степепени и малку и биле ладно и било) а мене викаат на нон стоп на дожд на снег ме изнесувале. Да ве почастам кафенце за втората половина од денот. Заспивањето во 21:30 на дете ми е спас за психата. Ако продолжи вака нема да полудам. Од 21.30 сабајле до 09.00 спие, се разбира со често будење ама не е страшно. Да го поместиме од 20.00 до 08.00 уште подобро и онака зима иде и време за градинка. Секогаш ставајте се на местото од детето и правете така како што би сакале вашата мајка вас да ви прави!
Живна темава,обожавам да ве читам. Време за пишување немам...ноќите претежно ги седиме па денски малава заспива јас уморна веднаш до неа. Сама со неа па ситен обврски на мене па душа ми излегува. Одамна ја нема @AngelOfArh И мајка Елени да ја побарам. Поздрав друштво.
Еве ме и мене. Лежам до синко,а мм е кај девер ми во соба гледа некој филм со ху,ху,(со тепање така синко кажува). Кога сме кај одвикнувањето на пелени,ке си нисиме и оваа година.Два пати се вракаме од почеток.Почна да си кажува за какање,си го земаше сам нокширот и ми го носеше мене и ми велеше мама кака.Но два пати летово по 2-3 недели има запек и никако не сакаше да седни на нокшир ни на адаптер.За мочкање немаме гајле си мочка по ламинат,по кревети,по тепоси само на нокшир несака.Дете ке се научи дали есенва или другото лето ке кажува и за едното и за другото.Лошо ке биде за џебот наш. Сношти заспав со тел. во рака,преморена сум деновиве со работа низ кука и мм не го сетив кога си легнал до нас. Денеска турбо преметување,џогитање,бришење прашина,Сето ова заедно со синко го работевме,но почна да ми забегува по другите соби и на секое го ѕирнував дали се е како што треба. Откако заспа ручек за дете правев и зедов да сецкам за салатите.Сето исецкано во кутии во фриждер,утре ке ги правам. Толку дете се разбуди....
Здраво мајки Седам и пијам млеко со какаони гледам филмот. Големиот седи до мене и гледа некои цртани. Малото спие. Туку синоќа.ко почна да плаче да вришти и урла и цуце фрла.Едно саат време.Ништо не го смирува.После 23ч пак исто.Се врти превртува плаче ли плаче.Па го носевме со мм до брзата.Му прегледаа ушиња грло нема ништо.Минимално.Му дадов само блок макс и заспа накај 2 3 незнам колку беше.Сабајле го носев кај матична,вика многу малку се гледа но тоа не би му создавало болка.И така денес дете беше весело си играше и јадеше.Туку малово влегува во фаза на тантруми.Да 100 %.Се лути и легнува на земја па писка уствари се дере на цел глас со сета сила. Оф леле немам веќе сила.И се гледа од батко му. @Mari* можам да замислам колку си се исплашила.Но твоја могли треба да знае дека не треба да се качува по регали витрни комоди.Плескај по газе збори многу и карај ќе сфати дека друг пат не смее така.А и они сигурно мн се исплашиле. Со децава не само напред туку и на газот треба да отвориме очи,како што вика баба ми. Прееска баш гледав филмот со могли и ми текнува за твојата хихи. Нешто грло ме грбе дали ќе ме боли или што којзнае.Бевме сега на стемнување до кај баба ми.Жената има 80г ама направила пити и зелник и ми се јави да идеме.Овие мои деца како улави беснееја трчаа рипаа и китки кршеа,штипки фрлаа па копаа во земјата.... Деновиве или неделиве,сум некако преморена.Рано станам и цел ден тупам натаму наваму. Бевме и до кам,си купив тој џогерот и крпа. Ново ништо.Ми здодеа секој ден исти работи чисти миј и пак за 5 мин е се лом. Еве се предаде и големиот. Да го носам во спална. Добра ви ноќ и мирни сништа...
Eve me I mene posle 100 godini vo temava. Nekako periodov samo nevolji I ne sakav da siram negativa. Na malata ridendenot pomina, ne mi dojdoa nekoi lugje koi kazaa deka ke dojdat, no toa e sto e, za naredno I jas ke znam kako, sekogas sum nosela ubavi podaroci koi se minimum 1000, a mene gledam me pominale so 300 denari, ok nema problem. Inaku, gledam evtini raboti eden ton od bliski lugje koi za 1000 denari gledaat da ti naplatat povekje, a ti kaj niv si ostavil za golemi raboti pari, ne ne zboram za 100/200 eur, epa dragi moi zatoa odite nazad, a ne napred. Zatoa ova kutro makedonce ke cupka vo mesto I nazad ke se vrakja uste mn godini. Malata cel rodenden go pretrca, nadvor ne vo igrotekata, ne uspeavme nitu da ja slikame.... brzanica moja, bese preubava I taa I masata sega malku potkasluva da ni izleze niz nos rodendenot kako poinaku ..... Tuku dali I vasite na 2godini placat I se treskaat od zemja ako vo istiot moment ne im dades voda, ne trgnes na lulaski, drugo jadenjevo od sto bese sega e uste pogolem problem, usta ne saka da otvori, a baba I vcera I dala kroasan cisto da vidi dali ke jadi nego si go izela cel, a jas nejadenjeto go prepisuvav na zabite....of mori majko sto me snajde, so vika svekor mi koga se mazese sto ti se cinese ama ako neka ima za koj samo!!! Peralnata zavrsi da odam da gi izvadam I ke stojat vo korpa do utre, sega ne prostiram pa sto saka neka e. Nekako mn sum napnata I nervozna periodo pa I ova so malata mislam poluduvam, sam so nea a zamisli sega da imam I bebe, aauuu ne ! Tia dami, drugo nema, site da sme si zdravi, srekjni I nasmeanidr sto saka neka bide. Dobra nokj. Vi blagodaram na site sto mi cestitavte, samo srekjni da ste, so zdravi deca I spokoj vo dusata.
Во 2 часот по полноќ закачував алишта. Знам дека сум неарна но што да правам се наспав и сега оди па заспиј пак.
Добро утро. Точно пред две години,се роди мојата најголема љубов,а тоа е ова мало ѕверче кој секој ден ми ги го јаде цигерот. Вредеше сето тоа што го поминав за време на порагај,Вредеше за овие мили мали плави очиња,тој е мојата душа јас за него живеам.. .Вреди да поминам по истото уште три пати,вреди...Затоа што знам дека љубовта ке се зголеми,секој ден ке делиме гушки и бацки... Торта мајка ми ја правеше и сеуште не ми е земена а треба да ја украсам(да ставам шлаг и од оние стикерине за на торта.Но денот е долг ке имам време за се.. Како што е ред да почестам по едно парче торта и да се фатам за работа.Нели денот по утрото се познав.. (Сликава е тортата од првиот роденден) Се читкаме во текот на денов. Имајте убав викенд.
Го знаете оној период кога волјата се сведува на вдиши-издиши и тоа е многу? Е баш таква сум сега. На работа сум без престан од 19.08 без ниеден слободен ден. Таков е периодот, не е само за мене ама уморна сум до небеса. Децата зановетаат навечер, мм веќе видно нервозен и намрштен, мене нозе не ме држат, куќа хаос. Почнав и на работа да грешам што дури и нормално ми е веќе, ми треба сон и одмор од се'. Премногу товар си земав на мои плеќи, не знам баш колку е издржливо ова моево. Од што патам од болести цееееел живот, единствен начин да се чувствувам жива е да сум 24/7 активна. Епа не можело така. Сакам пауза да стиснам неколку дена, првенствено емоциите да си ги доведам во ред. Не си дозволувам ни да се исплачам што најтешко ми паѓа, ми треба некако да го изнесам од себе притисокот насобран како експрес лонец. Кажете нешто за болки во мускули, што можам да пијам? За опуштање, за енергија. Емоциите ќе се приберат сами по себе. Доста мрчам, ќе помине. @Mariangel за шефот. Јунак мајкин е он.
Добро утро мајки! Кафе во рака, да читнам набрзина и решив рано рано да се фатам за работа.Да зачистам кујна,вц,скали.па утре да е ден за одмор.Јас не знам од каде ми е оваа сила.30 недела сум,а турбо со децата,низ дома,надвор,сама себе си се чудам.Веројатно Господ дава сила,штом решил уште едно ангелче да донесам на свет. Среќни родендени на сите кои славевте ,славите. И нашиот роденден помина,на големиот,супер поминавме,деца еден куп,весели,среќни,убавини.Се чудам кога порасна толку.На школо некако одма учење,латиница,еден куп задачи,вчера им дала изненаден тест по математика. Имавме малку кавги,незаинтерсиран оваа недела беше,па татко му се налути му забрани и таблет и игри.Мора малку построго.Но,учи,сфаќа фала му на Бога,не бара да му покажуваме. Вчера вечерта на роденден,ајде реков и јас ќе поседам со мајките,па се посмеавме,има неколку мајки со по три деца,ме тешеа дека со третото било најлесно,само се гледало.Ќе видиме . Месецов имаме уште некои обврски,па конечно почетокот на другиот сакам да си подспремам за бебуш нешто.Ме мана некој филм да си сошијам спаваќа како оние во болница,да си имам резерва а и моја да си е.Ќе побарам некои стари пижами па да видам дали ме бива за моден дизајнер .Сакам порано и торбата да си ја наредам,се да е спремно,што му знаеш.Рано е секако,но си лета времево. Инаку не ми е јасно што бебе ќе да е,уште не можат сигурно да утврдат пол.Последно личеше на девојче. Секако дека сакам,но здраво право да е ,лесно да се породам,па и машко нека си биде.За три недели имам контрола па ако тогаш не се знае,незнам кога.Кога ќе излезе. Викендов мм на работа,па ако успее да кидне некој саат,може ќе прошетаме инаку сама со деца,по дома,по двор и тоа е. Убав викенд!
Добро утро! Време е за кафе Послужете се! Деца спијат, кај и да е ќе станат, јас и мм кафе пиеме. Се трудиме да ја запазиме тишината за да не ги разбудиме децата, ама и ни годи и на двајцата! Ретко кога можеме вака да имаме време за себе, во тишина и без брзање кафе да пиеме. Додуша уште поретко наоѓаме погоден момент за да поразговараме како брачни партнери, ама сега во ситуцаијата поубаво ми е кафето во тишина отколку било кој разговор. Некогаш битни разговори и одлуки ги правиме во кола, преку телефон и во други ситуации кога ќе начекаш момент да сме сами та да си кажеме нешто друго освен муабети за децата! Стасав на работа, дури е мирно овде да си го допишам постот од сабаје што го почнав. Сакам да кажам дека многу ми р полесно што мм е дома периодов. Ми вели ќе потрае неколку месеци, ќе одмори и тој а и јас покрај него ќе олабавам со обврските кои воглавном сама ги носев на свој грб. Планови за денес се нема, станадардно, работа, дома, ручек, некоја кратка прошетка до парк и тоа... Поздрав и убав ден на сите!
Dobro utro! Izvinete za latinicava, ama kirilicata duplo poveke vreme mi odzema. Fala na kafeto snegulke eve go dopivam. Dete se pletka naokolu, igra sam pa dosadno mu e, pa se tegne za cice i taka eve celo sabajle. Nastinati sme, 3 dena u gradinka, 4tiot 38.3 od nigde nikade. Nitu kaslase, nos, nisto. Denes zatnat e celiot, a temp od cetvrtokot navaka veke ne krena. Davam se mozno za imunitet, sekakvi mozni kapki, sirupi, probiotici eve skoro eden mes, ama nekakvo podobruvanje odnosno da recam deka ima pojak imunitet od porano jok. Duri i med so mat mlec sekoj den po malku davam, ama ni toa ne pomaga da se odbrani od sekoj mozen virus u gradinka. Deca. Otvorivme sezona bitno nie. Nadvor vreme tmurno, cela nokj isturi dozd pa i ladnicko e. Vcera popladne do market so mali trknavme, edni papucki mu vidov 12 evra, ne gi zemav pa ke odam popladne oti dr izbor nemame. Ne znam dali i vie tolku pari davate na obuvki ama tuka se izgor. Papuci na ciciban froddo se po 25-30 evra, i tie se najeftini, obuvki osven ako ne se nike ili adidas koi se dvizat od 25-35 evra, se drugo e nad 55. Toa mu doaga na sekoi 3 nedeli po min 60 evra za obuvki i plus za doma ako zememe uste 25 evriki. Nodjeto mu raste epten brzo, vo mart kupuvavme 21, sega sme 24-25, toa se 5 broja za 6 meseci samo kaj nas e vaka ili site so istiot "problem" ste? Baska da ne kazuvam sto sekakvi obuvki ne ni odgovaraat, ima debelo nodje, pa edvaj naogame... Nas veciti problem e toa. Maz cel den na rab. Jas pustiv masini, ke podzacistam malku pa ke odime so mali na saem za deca u blizina, kako nekogas majka koga me nosese na novogidisen saem u sk Dete zbesna... Ubav den na site!
Добро утро мајки. Немам ич слободно време и не сум ве читала одамна, наминав само да ве почастам. Денес славиме прв роденден на џивџи .Не ми се верува колку бргу минува времето. Поздрав до сите
Ve nema denes pa sama vtoro kafe pijam @24.07 @forumce najsrekjni rodendenite na decinjata, zdravi srekjni i veseli da vi se uste 100 god! Rucekot za malku ke zagorese skroz izumiv deka staviv da se dinsta meso. Mali spie, jas na tv vrtam nisto interesno ne najdov. Do sega ne bev sednata, doma srediv se i do market duri stignavme da pojdeme. Ajdete koj e za kafe, i blacko nesto ke se najde obavezno
Аман бе со цените.. Јас купував пред две недели, на чико есенски патичиња 10 евра мн убави ортопетски меки немам зборови, на попуст беа од 25 мислам или 30 не сум сигурна. А најк патиките со ластичиња налик врвци исто мекани 20 евра. Од 30 евра погоре нема. А преубави се. Ако доаѓате преку граница кажи би можела да прочепкам низ гугл блиска продавница за обувки до пред граница.
Bevme vo trst pred nekoe vreme, duplo poskapo od tuka se cenite. Chicco ovde nema obuvki recisi nikade. Prodavaa vo pita rosso edno vreme ama modeli prastari i broevi edvaj, sega ni toa nemaat. Vo muggia bevme vo trgovskiot, tamu isto ceni kako ovde. Ke mora valjda u venecija po patiki da ideme ej u trst okaidi ke otvaraat vidov, poeftini se cenite od kaj nas pa se nadevam ke ima i dostava da naracuvam online. Tie patiki so lasticinja so spomna eve gi mali ni se veke, gi kupivme 25 evra pocetok na avgust mi se cini. Tesni mu se, pa vrvkite koi idea so niv gi namestivme da mu e polabavo nodjeto, so lepenki da se ne mu fakjaat lepenkite. Abe haos sme so obuvki...
Ќе купуваш поголемки секогаш. Ама и ако пребрзо ги расне тоа е такво си е детето генетиката. И мојот за 5 6 месеци смени број ма ни толку.. Сега се у таква фаза.. Pittarosso да, од таму се нашите. Тука имаат огромен бутик и има свашта буквално се убави и солидни на цена. Јас позитивно некна се изненадив од обувките. Има за сите секаков избор.. Pittarello исто порано пазарував скапички беа ама преквалитетни плус на попуст одлична работа. Јас од таму едни чизми веќе 7 8 год ги носам не мрднале околу 80 евра беа ама уште ги носам и ќе ги носам оти се чисто нови сеуште..
Eve na net baram ima recisi se od chicco tuka co edna prodavnica, oni se zastapnici kao, ama garderoba i obuvki nemaat. Pitarosso tri para sandali mi pokazuva deka imaat momentalno.EEpten brzo nodjeto mu raste i da e eden par 30-40 evra, ke reces ajde, ama nie imame x3, papuci za gradinka i za doma pokraj obuvki za nadvor. Od hm edni sandalki zatvoreni napred meki mu se pogodija epten, eve gi baram i normalno br nema. Kupiv edni, uste edni da najdam
Добар ден од мене. Уште два дена од одморот. И ми се оди и не. Дома поминав две недели, максимално искористени со синчето, на одмор здравје догодина- многу повраќа во патување па нејќев да го мачам годинава. Во октомври и ноември сме на крштевка и свадба во друг град па таман ќе е 3 години за да тестирам капки за патување или тоа што ќе најдам по аптеките. Вчера ме изнервира, јас пуштав машина, тој ја зел табуретката (со тркалца) ја турнал до кујна и го начекав качен на сам ќош со отворени висачи. Сакал да земи нешто. До сега на време стигнувам среќа, ама секунда не е за оставање сам. Дома хаос, боевме со водени, па одбиравме играчки што не игра веќе, нема место од многу што се, па сега побара на лаптоп да погледал малку и искористив да седнам и едно какао да испијам. Телефонот не му го давам, затоа и ми го фрли, ама имаше проблем со окото со затната жлезда и се плашев да се напрега во мал екран. Пред некое време излезе на површина и самата пукна, па ми олесни малку, само мислев што е како е, да не треба да барам второ мислење и секакви мисли ми се свртија, сега уште да заздрави местото како мала раничка што е. Одам да почнам со ручекот, доста е седење. Убав ден!