Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @mariz ти благодарам многу на објаснувањето

На gjoker4e и VedaG10 им се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    34.134
    Здраво мајки.

Немав намера да пишувам ама злобни луѓе ужасно ме нервираат. Стварно не знам како меже да кажете да не успее некој што го собрал куферот и отишол некаде на непознато.Што отишол да спие на земја , а оставил топло легло, што перел на рака или јавна перална од дома здрава перална, што отишол кај некој што не го сака и секојден се труди да му докаже дека е добар не е терорист дека секој сака подобро да живее.
    Не знам како мислите дека некој со толку убав живот би се иселил туку така?Не знам стварно.
    Дали сте прашале некој како му е гладувал ли му треба ли стан за што се грижи ?Не.
    А што ви смета вам толку ако некој работи како чистачка или секјурити.Тоа не е работа или што?
    Никој не е заминал од подобро во полошо.
    Јас бев собарка ,чистачка, и горда сум на тоа искуство.Не се срамам и никогаш не сум криела.Во мк имав моја фирма, а и во фирмата која работев во 2011 бев финансов директор.Значи и тоа го сметам за искуство.Никогаш кога сум дошла мк не сум се прчела дека сум во странство.Сите што ме знаат и со кои се гледам кога ќе си дојдам ми ја знаат историјата.Ама ако некаде седнеме нормално ние частиме не за да се прчиме туку за да не им е трошок нив , ние секако овде си одиме во ресторани.Не правиме гозби и слично некое кафе колку да се видиме на 2часа.Немаме кола сеуште и сите се чудат како.Така ние требавме се да купиме од лажица до плакар.
    Не знете како ние е нам сме оставиле стари кои не чувале , а сега кога треба да ги чуваме не нема;(
    Не мене не можете да ме повредите секој не може да си го собери куферот и да замине и затоа треба храброст. Ние созреавме сами без ничија помош.Има многу млади деца што многу добро се снајдоа, си купија станови, куќи и коли.Одат на одмор по 3пати во годината.Ама сето тоа со нашиот мк стандард не би било возможно за 5 години.Тука ќе застанам оти секако мислењето ми е за друга тема.#извинетемодераториштовиотвотивработа

Да се вратам на темата.Денес сум дома се чувам со малата.Нејзината убава кашлица пак не јаде.Ќе одиме на др сега да ја слушне и да каже дали да одам на раб утре или да седам со малата.
    Вчера што убаво се прошетавме со малата .Јас си облеков опремата за џогинг и си трчав по неа , а таа со точачето трчаше.Толку се извежбала што едвај ја стигав:whew:
    Така мама натрчана, ќерка навозена си дојдовме и место да спиеме кашлицата не не остави на раат:envy:Ама ќе помине.

Има мојот шеф една слика со изрекаво канцеларијата ,гласи ,што е тоа емапатија ниту знам ниту ме интересира:tmi:
    Поздрав мајки убав ден и со повеќе емпатија кон другите:tmi:

На Chantal, Coco31, Lolipop23 и 35 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    @Ava.84 тврдам дека има луѓе кои отидеа во друг континент не од што им е лошо тука туку да искусат нов начин на живот. На маж ми другар и жена му ништо, буквално ништо тука не работеа, а секој месец на сметка им стигнуваа илјадници евра, од кирии, од дуќани. Милиони имаше на сметка. Секој викенд беа излезени надвор. Отиде таму купи куќа од 400.000 евра, жена му работе во маркет, а тој не знам точно што работи. Таму е роден, ама кога бил мал дошле овде неговите. Татко му му остави многу пари, станови, дуќани. Сите се изначудивме кога решија да заминат. Од газда кој не работеше ништо, постојано шеташе и јадеше по ресторани отиде таму да работи. Епа ако тоа не е бес не знам што е .

На karibian, eli25, VedaG10 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Наминав само да поздравам на брзина ,деновиве минуваат со брзина на светлината трчај на работа ,трчај по дете во градинка ,дома дете како моторче во газот да има не застанува трчај со него и се така во круг.Во последно време синко е премногу нервозен јас дури се чудам како може дете од 13 месеци толку да биде нервозно ,мајки значи вриска писка плаче и он понекогаш мислам незнае зашто .Во градинка па го фалат викаат дека супер бил,кој знае што е работава зашто е такво детево периодов . Инаку да ве почастам :d::d::d::d::d::d::d::d::pizza::pizza::pizza::pizza::pizza::pizza: денес ни е годишнина од бракот :) Вечер во план ни е синко да го оставиме со баба и дедо и да излезе на вечера со маже :)
    @Mariangel :hug: до малиот јунак .
    @vitamina @gjoker4e после дождот секогаш доаѓа сонце :hug::hug::hug:

На Chantal, Coco31, Lolipop23 и 24 други им се допаѓа ова.
  5. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Добра ви вечер, јас како што е ред да се пријавам за одјавување, мм го зеде синко и отидоа да гледаат фудбал со кумот, секој момент треба да стигнат, да средам дете и да фаќа кревет. Не го однесов на лекар мислам нема потреба.
    Околу селењето во друг град или држава никогаш нема да кажам дека е од бес, некогаш парите и тоа што нас одстрана ни делува како комфорт незначи дека и ги исполнува личностите и дека се среќни. Едноставно некој сака да се оддалечи од средината, од свекор, свекрва, браќа, сестри, девери, золви, јатрви и од нашиот ни менталитет, од сите душегрижници кои туѓо гајле берат. Друг сака да гради кариера, да почне од нула, да се изгради себеси. Јас побрзо кога би имала пари би зафатила у свет со полн џеб, него на несигурно во потрага по леб, не се осеќам толку храбра и им се дивам на луѓето кои тоа го прават.

На Chantal, karibian, eli25 и 21 други им се допаѓа ова.
  6. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво друшки
    Се комираа и 2та.Кое чудо.Ама не е чудо,кога синоќа малово цела ноќ се вртеше превртуваше и се будеше и плачеше.Па го ставав на спална до мене,не бре јок.Па мм го зема нишка шета,рика џабе.
    После јас станав накај 4 беше дете се ококори и до 6 си седевме у дневна,му пуштив песни цртани,оно рипа по мене,се закачка па си збори нешто,а мене очи ми се затвараат.И кога се будам точно 6ч.дете се поклопило на меше и спие до мене.И во 7ипол ги разбудив едвај.Ги спремив и однесов во градинка.Малово си влегува без да плаче,многу се радувам.Си ручка и спие и си игра.
    Ама големиов батко затоа на сабајле прво од дома рика,па таму кога стигнеме не вика туку урла мама мами мамоо нее ме оставај тука нејќам ааа уу ооо лелеле ....абе мислеш на колење ли на што ли го носам.Го зема воспитачката и вика ќе се смири не се секирај.И си спиеше денес и кажува убаво е ќе одам.Сакам.
    И секое сабајле е иста песна пак плаче.
    Вака е убаво кога рано станат и таму рано спијат и сега дома рано ми заспиват.
    Ама колку ми е чудно и досадно дома без нив.Немам друштво и немам по кој да викам.
    Е сабајле ги викнав жените од нашата улица се,на кафе,дечињата ни се заедно во иста занимална.Си поправивме малку муабет убаво ми дојде.
    Дефинитивно ми треба повеќе друшто и мешање во народ.Изгубив секакви контакти.Како изгубена сум.Заостаната некоја...
    Ехе и дури прееска видов дека на малото му никнуваат горе 3ките сигурно го болат па затоа плаче и не спие.И со долните така правеше.Отечени надувани се познава белко сака да пробие.
    Ќе помине ајде и ова.
    Само се молам да бидат здрави и се да поминува со лесно,а за другите грешки ние со мм да плаќаме.Нека не страдаат тие.
    Убава вечер и добра ноќ...

На Chantal, Coco31, karibian и 24 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Добра вечер мајки
    Сите три заспаа во 20.00 :dance:

Деновиве дома не сум прибрана :tmi:. На маж му викам поарно, барем нема кој низ куќа да растура :tmi:.
    И големата е до 15.00 во градинка сега, исто како сестра и, со ручек, па гајле и обврска помалку.

Ама утре мора малку куќава во ред да ја доведам, мини генералка. Да призачистам, прираскренам, присредам.
    Го гледам купот за пеглање, се мислам дали да направам исклучок од рутината навечер со мм да се дружиме, или сепак со пеглата да се подружам :rofl:.
    Утре сум на систематски со најмалото. Останувам на ставот дека нема ниту една вакцина да прими. Сигурно не е ниту прва ниту последна без апсолутно ниту една примена. Тука не прават проблем за во градинка, доволно е да се покаже дека имаме книшка за вакцинирање и дека сме обавиле разговор. Последниот разговор со лица стручни на таа тема ме охрабрија да се решам на таков чекор.

За странство...
    Почетокот е тежок. ЈАс го одев сама, за тие што се фамилии со дечиња можам да замислам колку е потешко. Имам пишувано низ темиве на форумов додека дојде убавото колку ќе се измачи човек. Но мине, помина. Фала богу ние, како фамилијам имаме нормален живот од финансиски аспект. Маката ја терав додека бев сама. Затоа други гајлиња ни висат како темен облак над глава. Мир нема никаде, или поточно ретко каде.

Убава вечер мајки

На Chantal, Coco31, Lolipop23 и 32 други им се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    154.717
    А што излезе на крај? Кила? Знам дека пишуваше дека и се појавува нешто кај препоните. Што и да е со лесно да поминете :hug:
    а зошто ги жалиш децата ако им посакуваш на родителите да не се снајдат???? Не ја гледаш контрадикторноста на ова што го имаш напишано. И од бес да отишол некој не оди да му посакуваш да не се снајде, посебно за луѓе со деца. На крајот на краиштата ако тука биле обесени на старите барем во странство ќе се научат да се осамосталат конечно, а на крајот на краишѕќтата нивеб проблем е.
    И јас сметам дека треба голема храброст да сибереш партали со се деца и да отидеш некаде на непознато, не знам дали би можеле да се решиме некогаш на таков чекор ама искрено како тргнале работите во државава тешко на децава наши. Не е само финансискиот момент веќе во прашање.

На Chantal, Coco31, eli25 и 18 други им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Кај нас е гвин. :D

@blessed.an со лесно да помините, се ќе е во ред! :hug:

Сега седнувам јас од 8.30 излезена. :sweat:
    Само што влегов од работа, побара да одиме во парк, па го однесов сама. Не беше многу немирен, се повози на се што можеше, дури и во базенче во гумен чамец :o, па трчаше, се лизгаше, купивме топче и назад со автобус дома. После вечеравме, па го избањав и сега немам сила за мене, покасно. :D Па и циститов аман веќе. :(

За странство немам коментар. Сите да си најдат мир и топлина кај што се без разлика на причините поради кои заминале. Кој како сака нека живее, најмногу мразам мешање во туѓ живот.

Добра ноќ! :hug:

На Chantal, Coco31, eli25 и 22 други им се допаѓа ова.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Od arno Boga mi koj otisol od Mk, ne otisol za da raboti nego da uziva i trosi.
    Ima tuka dve tri devojcinja na studii, stanovi sekoja posebno ima pod kirija, studuraat, ne rabotat, iskacaat, uzivaat, na sekoj raspust se vo poseta na drugarka vo london, madrid, barsa itn. Sekoj so svoeto.
    Jas dojdov kako student, prv pat pred 6 godini, a pred polni 4 so mm togas decko, donesovme tri kuferi i pari kolku za pocetok. Denes nemame mnogu, ama imame kola, stan iznajmen koj vo celost nie go opremivme i mozeme da si dozvolime da odime ednas mesecno na vikend negde vo sosedstvoto. Zivot bez stiskanje. Ama za da dojdeme do ova, imavme i mn padovi, ama srekja brzo sme isplivuvale i sme se snaogale. Pomos od moite sekogas sme imale, kolku tolku, majka i tatko uvek znaat da pratat po nekoe evro koe pogotovo koga nemas i te kako znaci!
    Za nova god, bozik, veligden, po torbi celi prakjaat i pokloni i hrana i se sto majka znae deka mi treba i ne mi treba za doma, od krpi do tendjerinja, od corapi do navlaki za jastuci. Ne deka ovde nema, ama majka, da ima.

Dobro vecer :)
    So kafe pred tv, se mislam koj pat da go fakjam. Kukjava e prepustena na mm denovive, popladne e na rabota, pa sabajle ima vreme da odmori i sredi po doma, rucek isto da podnapravi za nas, a za mali obavezno, za toa kompromis nema.

Na rabota ludo i ne zaboravno. Kletostijata (Boze prosti mi sto ja vikam taka, ama dusava mi ja neke) se vrakja za nekoj den od odmor, pa ke vidime kako ke bide. Do sega bese posmireno i porelaksirano, super se razbirav so devojceto sto i bese zamena. E sega ke vidime sto ke se slucuva ponataka. Za sekoj slucaj jas aplicirav na uste dve mesta, vo jaki firmi od koi ednata e makedonska :lol:
    Denes nesakajki razbrav pozadi grb sto mi pravela milata mi koleska, me kodosela kaj sheficata a taa i rekla, hm mene marija mi izgleda mn ok, razgovaraj so nejze i resete ja zaedno rabotata. Ona nit spomnala, nit mi kazala, nit pa razgovarala so mene. Jas ostanav podzinata samo, a i so polna dusa sto seficata fino i objasnila :) prokletija, pa dojdi i kazi nesto ako ti smeta, ne da ides da kodosis ko u prvo odd kaj ucitelkata. Kletostija. :devil:

Toa e zeni od moi kraista. Dete spie. Denes mu kupiv patiki za 7 evra. Novite od beli, denes koga go zemav kafeni bea. Gi shetale nadvor pa kojznae u koi kalovi se zacapal. Sega ovie neka gi capa kolku saka. Za na igraliste i za vo gradinka odlicni se.

Odam da pravam vecera, da se banjam i da se parkiram do dete.

@Mariangel :bow: so vas majce neka bide Bog sekogas kako i do sega. Se iznaplakav na tvoite postovi. Mu posakuvam skogas da e silen i borben shefot za se vo zivotot kako do sega, a se ova da vi bide na site samo eden los son.

@gjoker4e noz li dete li koleska li. Prozorot za toa sluzi. Site imame momenti takvi, srekja brzo ni pominuvaat :rofl:

Sega mi tekna, sabajle dodeka se oblakav za na rabota go slusam mali cuka na limenka od neskafe so nesto i seta niz stan. Doaga do mene i sto da vidam. Najgornata fioka ja otvoril, zemal noz i si udira so metalniot del na limenkata. Mi se zaledi krvta.
    Posle rabota, si go grejam rucekot vo kujna, doaga mali, ja otvara najgornata fioka, zema lupace za kompiri i vo istiot moment si i go lepi na jazik. Ne znam kako ne se isece, mislam prebledev koga go vidov. Samo neka e ziv i zdrav. Besotii eden kup od nego...

Dobra i mirna nokj majcinja!
    :hug::f:

Edit: @JoyJoy poznavam mnogu koi otidoa vo stranstvo za na decata da im obezbedat podobra idnina,a toa ne znaci samo materijalno da gi obezbedat za oni da ne treba da rabotat. Dali podobro zdravstvo, skolstvo ili rabota naoganje, ne e bitno koja e pricinata. Sekoj sto trgnal i resil knedla da goltne, da ostavi kukja, dom, nesto sto go "gradel" cel zivot, samo toj znae kako mu e.
    Jas mozam za mene da ti kazam. Avtobuskata vo sk ja mrazam najmnogu na svet. Najcesto so avtobus patuvav dodeka ne ostanav trudna. Jas bev dete od 22 god koe so dva kuferi dojde kaj nikogo, vo stranska drzava da ispita teren za zivot, za podocna da se doselam. Ne kaj cicko i tetka, tuku na megugradska avtobuska vo 7h sabajle i ne znaev na koja strana da se zavrtam i trgnam.

Nemoj teski zborovi, sekoj koj vo rodniot dom ostavil makar par konduri ke zali za istite, a ne majka, tatko, brakja, sestri, vnucinja... Da ne si prisuten ni na svadba, ni na krstevka, ni na rodenden, ni na razdelba. Da nemas nikoj svoj, nikoj koj ti misli dobro (domasnite) vo mesto kade ziveat samo hieni, koi te gledaat kako konkurencija, a ne kako covek koj se bori.
    Ne gresi dusa, sekoj koj trgnal Bog neka go vodi po praviot pat i neka uspee!

Последна измена: 18 септември 2018
    На Chantal, Coco31, Lolipop23 и 34 други им се допаѓа ова.
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Оооо многу страни за читање
    Странство?И ние оставивме фирми и тамошните "пари" и заминавме
    Не една,две фирми затворивме преку ноќ и дојдовме да се мачиме ете
    Единствено ми е жал за фамилија,за друго ништо
    Две фирми,се убивавме од работа двајцата,по цели денови за една плата овде од мм :^)
    Оди на доктор барај врски или давај пари
    Оди во општина врски,оди да платиш сметка врски да влезеш преку ред :|
    И од бес си оделе луѓето,немој ми речи :^)
    Ќе работиш добро дури се твоите на власт и ко ќе дојдат другите плаши се како ќе опстанеш
    Ако не си од ниедна партија издржи :worried: Ѓорѓи сардисан од сите страни
    Овде работиш и се мачиш,точно
    Има и зошто,од што ни е лошо не останавме
    За коментари такви немам што да кажам
    Замисли тие да ви велат скапајте долу :D чак ми е и смешно
    Леле аман на овие теми ми се крева притисокот па избегавам да коментирам
    Си ја сакам земјата ама реалноста е таа...за жал

Да не сум офф
    Заспаа деца и дојде маже од работа... а ја будна уште :worried:
    Одам да легнам дека сабајле во 6 како вампири деца станати

Довиџења

На Chantal, Coco31, karibian и 29 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.429
    Допаѓања:
    37.647
    Мислев добро ќе ми заврши денот ама иако е за во друга тема искрено мн се изнервирав @JoyJoy. Тие родители баш заради тие деца дошле без разлика на која возраст се. Секој ден се молам да не мора да се вратиме Македонија. Ама тоа е типично за македонскиот народ да бере туѓо гајле. Дај боже сите да се снајдат!

И јас барам работа како чистачка. Зошто не барав во Мк? Дека во Мк плата е 8 000, а тука над 1 000 евра и за почеток без јазик што друго да работам? И ќе се сликам и јас пред и потоа како сликата на фб што кружи Македонката во Германија и Македонката кога ќе се врати во родниот крај. Во Германија со крпа, а во Мк тип топ за да пукнат душманите. :rofl: Малку шала, нека не пукаат, сите нека си имаат убав живот. (fingers)

Како што се рекло секоја планина со својата тежина. :|

Напорен ден. Скршена сум. Да одев на работа сигурна сум поодморена ќе бев. 8)

Не ми текнува дали сакав да кажам нешто.(heidy)

Се заљубив во едно гратче уште стан да најдеме. :inlove::inlove::inlove:

Јас си знам како се мачиме со една вилушка сме, без основни средства, како детето моментално ми спие на под бидејќи немаме креветче, а не го легнувам на спална да не падне мн висока е да завршам некоја работа па ќе го префрлам, како перам на рака додека некој во Мк посакува и чека да сме се врателе голи и боси. И како сме ја посрамотиле фамилијата дека сме им го зеле внучето. Сме им го зеле внучето? Внучето пред се е мое, наше дете. Никој ништо не им зел.

Се распишував. (tumbleweed)

Добра ноќ ама кога ќе одморам може ќе пишам уште нешто :hug:

@Mari* Пак ме насмеа така добро ќе ми заврши денот. :rofl:

@elcezelce Среќна годишнина, убаво да си поминете! :l::l::l:

@forumce Не знам дали не те разбрав ама баш убаво што отишле да работат. Од збес било во Мк додека биле, штом работат супер е, нормално е да работи човек.

Последна измена: 18 септември 2018
    На Chantal, Coco31, karibian и 32 други им се допаѓа ова.
  13. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Не пукаме ние што ќе останиме во македонија не се секирајте. Вопшто не ми е криво значи на вас залудно е човек да ви кажува и да ви објаснува. Кога некој ќе каже дека стварно е така ,не мора да драматизирате па љубомора има како не зошто ако имат повеќе за нив си имат затоа не ни пишував долго време ама зажалив што пишав и мислам дека нема уште еднаш да ми текне да пишам нешто вие не знаете да дадете совет, а мене како ќе ми биде сега кога ќе треба 3000 евра јануари да исплатам ддв на државата а? А тој месец не работме и зависи од времето ако е многу ладна зимата не се работи а тие тогаш одат. Мислам дека ова ќе ми биде последен пат да споделам нешто со вас добра ви ноќ на сите

Последна измена од модератор: 18 септември 2018
    На kikin, gjoker4e, 24.07 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Темава е за пишување пред се за нашето секојдневие, а кога ќе се отвори дискусија секој со свое мислење и никој не треба да се најде навреден ниту да се револтира дека не мислат сите како него. Јас зборувв воопштено и стојам на тоа, а совет мој кај вас конкретно бидејќи не е проблемот во тоа што одат странство туку што вас ве оставаат на цедило тм да си го седне брат му да си ги средат работите, да расчистат сметки па секој по свој пат.

На Chantal, eli25, elcezelce и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ti epten se naluti bezpotrebno. Sekoj svoe mislenje pisa, nikoj ne te posoci tebe deka e protiv tebe i stavot tvoj. Ako realno ja gledame tvojata situacija, dever ti moze da ide kaj saka, a toa sto mt ne se trudi da si gi rascisti smetkite so bratot ne sme nie vinovni za da ni se lutis nas.
    Zosto ne sednete so nego i ja rascistite rabotata pa i da platis vo januar 3000 eur nema da ti bide krivo za tvoja firma se raboti. Pred da odat neka si sredat so vas, so ili bez negova volja toa moze da se resi, samo ako mt saka.
    Jas rekov sekoj sto trgnal so srekja neka mu e, a pricina zosto sekoj eden zaminuva nekade samo toj si znae..

На Chantal, eli25, Sanja1105 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Да јас моето дете од ќеиф си го оставив да им покажам на комшиите дека мн е убаво во швајцарија.
    Кога детето ќе ти биде болно а ти немоќна лек да купиш и кога ќе ти се натрупаат сметките е тогаш ќе бараш спас.
    И во мк работев во кујна и тука исто а разликата е една плата тука во мк за една година.
    Не дека и тука цветаат рози ама се живее.
    Ако случајно немаш работа и паднеш под бирото зимаш 1000fr помош а кај нас социјално за 2ца е 1800денари па дај те молам .
    Секоја планина со својата тежин па така и сите ние секој си го знае товарот на својот грб.

На galapce, Chantal, Coco31 и 31 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.862
    Допаѓања:
    142.581
    Добро утро.
    не се расправајте на кој како му е, оти на никој не му е исто. Некој потешко некој полесно ги сфаќа ситуациите. Некој бега од земјата или пакима храброст да си отиде, некој останува и е кукавица оти му е страв да отиде или оти е способен и тука да најде леб. Се е исто, само разлечни погледи н иста ситуација од различни луѓе. Кој кај сака нека оди, само да им е убаво на децата. Нас веќе не е ни толку битно.

Ние, стандард, у 6 станувам, средувам алишта за мене и за дете, ги будам со маж ми, па се спремаме за на работа и у градинка, она кенка како не сака да оди и сака да се гушка со тато. Денеска среќа неплачеше у кола, самопред градинката.
    У 5 сум дома, маж ми трга на следната работа, јас сама со дете до вечер, си играме у двор, читаме книги, седиме у детска кога ќе се стемни, вечера, овошје и толку е денот.

Насабаје ја смируваме со зајакот, имаме див зајак што иде у близина, оти имаме до нас грозје некое диво па иде јаде, и така гледа зајак како бега па се смирува додека ја облечам.
    Вчера прв пат јадевме од новите јуфки, тетка ми ми донесе една вреќа огромна, 100 кори направила, се изнајадовме.

И така, секој ден сличен на претходниот, викенд самосме цел ден дома и се гушкаме, до 10 саат со маж ми се чистиме, а куќа е тешко да се чисти. И цел ден, правиме палачинки, читаме книги, шетаме низ двор. Најпаметна работа у животов ние куќата со двор, оти малата ни е цел ден надвор, боса, без чорапи веќе и трча. Сакам за следното лето веќе и лулашка да и купам и лизгалка, ама се по ред.

На Chantal, Coco31, karibian и 26 други им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Ве читам и се испровоцирав да напишам една реченица...па после со подолг пост.

Како може да кажете дека некој заминал од бес во странство за да работи. Зарем работата е бес? Имале пари, имале дуќани....никој не ја знаете вистинската приказна од никој. Можеби се презадолжени, во долгови кај лихвари, по фирми, по банки...Мислам, небулозно е од пред компјутер да ја смислуваме приказната за нечиј туѓ живот. Никој пред никого не треба да се правда. И што ви е гајле кој каде оди и зошто. Оставете ги луѓето на раат, живејте ги вашите приказни. :)
    (без лутење ќе ве молам, само дискутирам на темата)

На Chantal, Coco31, karibian и 23 други им се допаѓа ова.
  19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    28.595
    Добро утро!
    Кафицаааа,повелете, расонете се убаво за да ви тргне денот :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:
    Станав пред 8, спремив и испрати дете на градинка (ММ ја носи) и седнав кафе да пијам додека спие малата. Очекувам дека кај ида е ќе стане и она, па менување пелени, па каши, ручек, средување нешто низ дома и отишол пола ден. Веќе не спие до пладне , деновите ги почнуваме порано, ги завршуваме порано.

За странство немам многу да кажам. Некогаш кога бев многу мала паметам дека моите имаа планови да се иселиме од овде, ама решија на крај да останеме. Работеа по цели денови, се помалку имавме време да минуваме заедно. Дали ако бевме во странство ќе беше поинаку не знам да кажам.
    Со ММ никогаш не сме биле на ум да оставиме овде сЕ и да заминеме. Ама којзнае...хммм , сепак не би. Некако се снајдовме и овде, иако ми смета тоа што ММ мора да работи дупло за да имаме добар живот. Во странство дали е така, дали се мора дупло да се работи за малце подобро да се живее не знам, ама знам дека овде воМК ретко кој со две плати може да живее убаво, обично се подработува уште нешто за плус парички. Така или вака, таму или ваму животот не е лесен. Затоа секому кој одлучил да остане во МК или заминал во странство му посакувам да се снајде и да си го најде мирот.

На ѕидот во детска залпивме цртеж од ќерка ми. За некого обична чкртаница на 4,5 годишно дете, за мене најубавиот цртеж. Се прерадував, сватив дека доста напреднала во развојот со оглед на тоа дека девојчето од цртежот стварно личи на девојче. :) Се фајќам во неколку ситуации ако со насмевка зјапам во цртежот :angel:, не можам да му се нагледам. Дело на ќерка ми, гордост мамина!

Беба страшно станува напорна, особено кога го минува времето со баба и а јас одам на работа. Не можат да ја заспијат, а баш се поклапа во тој период кога ме нема да треба да ја заспиват.

ММ периодов дома, цел месец е порелаксирано затоа што после 16 е дома па далеку подобро ми е. И за среќа така ќе биде наредните месеци, ќе бидеме семејство, сите заедно... далеку подобро од тоа да се снаоѓам со двете деца сама. Во странство така ли е?
    Стварно бе , каде е подобро?

Убав ви ден!!!

На Chantal, Coco31, karibian и 25 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Dobro utro! Jas pak ke mrcham :doh: Vchera nautro bevme na eho, doktorite prezadovolni. Podzinati kako za tolku brzo vreme skroz se oporavil pa duri i trchal sam.. duri edniot doktor veli dve nedeli posle operacija e deteto neli? A drugata doktorka mu kazhuva nee do denes tochno edna nedela i toj :o I 100 pati mu kazhaa bravo bravo, zadutre mozhe ke ve pushtime. Nie presrerekjni i gordi na shefot go iznesovme na proshetka malku. Potoa prespa i se budi skroz poinakov. Kenkav, plachliv, so podochnjaci. Go fakjam na chelo topol, kachil temperatura :x :doh: Sinokja simna pred spienje si spieshe ubavo, od 4 i pol utrovo pochna da kachuva pak. Meram utrovo 39 (facepalm) Sega eve pak simna od lekot pa ke vidime. Ama ne znaete kolku se razocharav, tolku se nadevav deka utre ke ne pushtat veke da se olabavime doma i.. nashava srekja mora neshto da ja unishti, sekogash :) Kolku i da saka chovek da ostane pozitiven nekogash stvarno ne mozhe :) Se nadevam deka sega otkako simna nema poveke da kachi oti stvarno mi e smacheno a gledam deka i nego mu e :(

Izvinete zhenski za utrinskava negativnost, morav so nekogo da spodelam. A kade ako ne tuka kade shto ima koj da te islusha i da ti posaka se pozitivno. A so poveke poddrshka polesno se prebroduvaat problemite :inlove:
    Imajte ubav den :*

На Chantal, Coco31, karibian и 30 други им се допаѓа ова.