За идењето во странство се изјаснив вчера , да не се повторувам. За детство, јас детство немав убаво, живеев во нефункционален брак, со татко што се пијанчеше секој ден. За пари имавме, имав се што ќе посакав, одмор секое лето, облека скапа, курсеви, мобилен уште во основно, ама најбитното го немав. Имаше и по некоја криза кога се затвори фирмата кај што работеше татко ми но се на се финансиски немавме проблеми. Се омажив во помалку ситуирано семејство, но мм со неговите вредни раце и ум постигна многу за кратко време. Имаме скоро се, ни фалат уште некои ситници во куќата што треба да се досредат за да ни е се цакум пакум А, да и на синко детска да се направи, сега е нешто ко полу детска Во однос на трошењето трошам многу, најмногу на храна, тракатанци за синко, за глупости буквално ми идат многу пари не знам да вратам кусур дома, мора се да потрошам, тоа ми е голема маана по ресторани скоро и да не одиме, не сакам ресторани ич, пре дома во двор ќе си направиме скара и ќе поминеме убав викенд, а и искрено не ми се даваат пари за нешто што дома ќе го имам дупло поевтино. На депилација одам ама не секој месец, почесто се средувам сама дома, нокти само за повод некој ставам, фризер ретко одам зашто скоро секогаш ми е собрана во репче или растурена пунџичка така и ми стои најмногу, сега планирам да сменам и боја и фризура да го изненадам мажле кога ќе се врати Сакам да се вработам и да почнеме и за синко да штедиме, да ставаме парички за него , и да му ги вратиме оние што сме му ги потрошиле од поклони Во однос на фемина мм знае дека пишувам и не ретко се караме, сум спиела на фемина според него често знае и кога се двоумам за нешто да каже оди прашај ги феминките или од фемина ли го прочита тоа сума сумарум не ја "мириса" многу фемина Детево ми е многу немирно, ме остава и без спиење навечер, за се плаче, се нешто не му е по ќеиф планирам да уплатам за возачка и на триста ума сум дали ќе можат моиве да го чуваат додека сум на часови а одолговлекувам веќе со години и сакав есенва да го завршам тоа, ама изгледа тешко, ќе треба да го чекам мм да се врати па со него да организираме чување. Убав сончев ден мајки
E da si mi ziva i zdrava. I jas sekogas kazuvam glasno sto mislam pa kolku i da e nekogas bolna vistinata. Da tocno e, nikogas ne bi cekala od drzavata na milost ili nemilost nekakov dodatok za da mu kupam nesto nebitno dali hrana, krevet,igracka. Kaj i da si vo svetov ako ne si go ispotis gazeto nema od nebo da padnat parite be brat. Nema nikoj da ti cukne na vrata i da ti rece ajde ti dojdi da raboris. Mislam nema svrha da se zbori za ova jasno e ko den. Spomnavte detstvo, pa vrti suci site sme imale poteskotii vo detstvoto. Eve jas sekogas kazuvam, od koga stanav majka svativ ustvari se sto pravela majka mi za jas i brat mi da imame se. Svativ deka mnogu pati ne jadela za nie da jademe, svativ zosto ne i se jadelo cokolado, svativ zosto sekogas odese na rabota vo nekolku parcinja obleka (za koi kako dete mislev deka i se omileni i deka taka e moderno ama ne bilo taka), svativ zosto zimala kredit za kompijuter da ni kupi so brat mi (e radi toj kredit i kompijuter brat mi sega go baraat golemi lugje da raboti kaj niv), svativ zosto ne kupi nova kola i me zapisa na privaten fakultet a ona odese so avtobus na rabota, svativ zosto ko dete me terase da ucam iako ne mi se ucese ama zatoa podocna na fakultet bev prvenec na generacija zosto bas radi nea studirav toa sto mi bese vo krvta toa sto me ispolnuvase a ne radi reda da zavrsis nekakov fakultet, svativ zosto racete i den denes ja bolat od rabota, svativ mnogu raboti otkoga i jas stanav majka. Svativ deka da ne bese ona jas i brat mi kojznae do kakov stepen bi stignale denes. Tatko mi ne vredi da go spomnam toa e posebna prikazna koja ne bi javno. Bas zaradi ova jas denes ko majka na moeto dete mu ovozmozuvam se, od se da e zadovolen se da ima, nesakam da ima detstvo kako moeto, i ljubov normalno, najsreken e koga ke si dojde tatko mu od rabota i ne vlece dvajcata da ne guska, vo posledno ne butka eden do drug da se gusneme i ni gi spojuva racete Za normalen zivot imame duri i za poveke, maz mi raboti 12 saata dnevno i saboti i prekuvremeno, ama se toa mu e plateno, stanuva vo pet sabajle si doaga vo sest popladne. Nikogas ne se pozalil deka mu e tesko iako znam deka mu e, i pokraj toa mnogu mi pomaga doma i okolu deteto. Znaeme deka od doma sedenje nema fajde. Jas rabotev kaj majka mi vo ordinacija ama koga osanav trudna me stedese majka neli, pa eve uste sedam doma i cuvam dete, da sakam da go pratam vo gradinka najmnogu radi decata da se druzi zosto mnogu e druzoljubiv, ama imame probelem so ishrana so alergii i toa ne sprecuva za gradinka, tamu znaeme kolku pazat na deca nedaj boze ke mu dadat da jade toa sto nesmee privatna gradinka mi e opcija mozam da si dozvolam ama sekogas se predomisluvam si vikam dobro ni e i vaka neka napolni bar tri pa ke vidime sto ke pravime. Za pretbodnite moi postovi. Mislam dovolno jasno kazav sto mislam i jasno e deka podobor e da otides na sigurno so siguren pokriv nad glava negoli na primer kako gokerce (primer dadov) da se boris za osnovite raboti za zivot. Koja kako saka neka svati ama sto e gvistina e vistina kolku i da neke nekoj da priznae. Poveke od dovolno mislam kazav na ovaa tema, se citame na nekoja nova.
Од сабајле ве читам. Ми се плаче колку од овде сте пропатени дали од минато дали од сегашност. А сметам дека овде ниту една не е подпросечно интелигентна. Си велам да кажам.. да не кажам. Ќе подголтнам и ќе преќутам зашто ако почнам да пишувам ќе се вознемирам ептен а не ми е потребно тоа баш сега кога чекам дете да стане. Можам само да речам држ те се. Не може цело време да е лошо. Велат кругот се врти... Чекајте подобро време и борете се силно да дојде што поскоро тоа подобро време...
Многу ти благодарам што се понуди, ама ние веќе ставивме икс на странство. Сега може само на одмор да одиме таму. Додека бев бремена и првите неколку месеци кога се роди малата живеевме со 200 евра плата од маж ми, од кои 5000 ден на давачки дававме( и уште даваме). Среќа моите и неговите ни помагаа инаку кај ќе ни беше крајот. Сега кога тој зема повеќе плата и јас се вработив далеку подобро ќе ни биде за разлика од порано. Сега да пишував во темата свекрвите и снаите одма ќе ме нападнеа што сум брзала да правам дете, ама ете така испадна. Секој ден се молев и верував дека ќе биде подобро и така и бидна. Откако се роди малата почна да ни оди на нагоре. Сме имале и падови и подеми зашто животот не може да биде една рамница.
Уште ова ќе го кажам и мислам дека беше доста на темава.Најпрво да и се извинам на @c-ka што е спомнувана а моментално не е присутна на форумов.Јас незнам како живее и немам право да коментирам,бедно финансиски сигурно не е,не сме ни ние.Газот треба да го испотиш и редовно го потиме ама не стигнуваме за се да имаме.Можеби јас и мм сме приглупи еве незнам ама две плати не стигаат.Ако цка не го исппотила газот тогаш незнам кој,ама за да има основна потреба-така наречено живеалиште има вкупно 4 примања.Е тука е крива државата а не ние.Неможе никој да ме убеди дека е нормално да се убиеш од работа на неограничен временски период значи години и години за едно живеалиште.Тоа се бре луѓе 30 години,каква сигурна иднина е тоа,од кај знаеме што ќе донесе животот за сите тие години.Сега сте млади ќе одите и ден и ноќ да работите ама ќе дојдат 40/50 години кога веќе човечкото тело не е способно да го издржи сето тоа.А тебе пола живот ти отишол. Мислам дека доволно кажав тука и онака сите си знаеме како ни е дома и никој нема да дојде да ти рече аха тешко ти е ќе ти помогнам. И во сите мои постови пак ќе нагласам коментирам за основни работи за живот.Јасно ми е дека секаде во светот има луѓе кои имаат повеќе и помалце. Толку од мене.
Добар ден. Јас сум секогаш за странство, секој кој има шанса и сака да оди му посакувам сѐ најдобро. Дури и од бес да е, може сака да запознае нова средина, нова култура, да му се отворат видиците... Веќе и тие со солидни плати заминуваат, не па оние што се борат за парче леб. А каде е и квалитетот на живот, тука сега зимово кога ќе се загади, кога ќе се кука само, а никому ништо. Само загадувањето е доволна причина за иселување, да не го спомнувам здравството и секој друг систем. Целото тоа мољакање по луѓе за било каква работа, врски и многу, многу други работи. Сега кога имам дете уште повеќе се посветувам на заминување од тука. Не сакам тука да расте. Не сакам да се гуши. Сакам да има можности за успех, нормален живот, да ја носам на одмор и да не ни биде тоа луксуз за кој ќе си кратиш од уста цела година. Сакам да има квалитетно образование. Да ја однесам на лекар и да добие точна дијагноза не да нагаѓаат, па може ова е, па може она е. Што дека ќе направиме крвна слика, испитувања, кога нема асален лекар. Ништо. Не дај боже па нешто сериозно да е, гледаме сами колку апели за помош има секојдневно. Зашто тука им нема помош. Трагедија. Ние денес по дома се занимаваме, малку и со цртани, малку со пластелин, малку ранење на бебиња и правење ручек. Па успивање. Се по ред. Ги нишка и им ја пее рокобај бејби. И после ми вика мама, пеј. Ааааа ама мене доста ми е на неа што и пеам ден и ноќ, и викам куклите се твоја одговорност, ти пеј им. Па си продолжува. И така, секојдневие. Одам едно кафе да си направам.
Дури ме нема ме нема денеска да надокнадам со втор пост. Дете си игра во двор со песок,а јас седам цигарче пушам и го гледам. Мм се врати од работа и веднаш се фати да меси тесто за пици.Ке дошол еден другар да поседиме на рајат без стари да ни светат над глава. А мојава комшивка уште ја чекам ,а знае дека дете заспива во 9.Како се нервирам кога некого чекам... Ѕверов мој сам слезе од хранилка.Додека завршував со миењето вагани,дете седеше во хранилка грицкаше смоки и одеднаш дете се појави пред мене.Целата прашалници како дете слегло,јас занесена не го слушнав дете како се мушнал од неа.Само господ нека ги чува. А пак сношти само што го искапив,му облеков пижами и му го дадов тел.да појдам до вц.(не го зедов пошто плочките беа водени)На излегување само што се фатив за квака слушам синко пишти.Потрцав гледам дете цело натурено со кафе,а убаво имаше на тепихот но арно што било ладно кафето,за другото не сакам ни да помислам.Пошло дете кај свеки во соба и таму нашло гезве со кафе и изгледа го накренал да се напие му се згадило.
Zhenski mi treba pomosh od tie so mashki dechinja. Da mi kazhete kako reagiraa dechinjata vashi koga im se otvarashe kureto? Na moevo dete i toa sega mu se desi neli se naednash da idam i da se obesam negde veke mi doagja.. Da ne dolzham. Od kaj ruchek vreme pochna voopshto da ne mochka iako ushte prima lek za mochkanje. Pochna cel da se vitka da se drzhi za kureto da plache od bolka duri na momenti vriska se trakja.. i chudno mu mirisa kureto edvaj po nekoja kapka ispushta i toa so plachki i vreskanje.. urina ispitaa utrovo se e okej ama za sekoj sluchaj ke ispitame pak. sestrava vika deka ne mu bilo skroz izlezeno i deka mozhebi ke trebalo da se secne Daj kazhete mi dali i vashite deca vaka se ponashaa i so volku bolki bea koga im se otvori kureto? Cel den e vakov i eve seushte koga probuva da mochka vriska Sestrite prvo mu stavija nekoja mast, posle mu donesoa nekoja vodichka kako dezinfekcija ni toa ne pomogna, dva pati go odmiv i pak mirisa neubavo.. koja mozhe pobrzo da mi odgovori ili ovde ili vo privatna poraka seedno.. fala
Има инфекција сигурно, го боли, затоа не мочка. Ако не е отечено, и ако си во можност стави го во легенче со топла вода и чај од камилица, и пушти вода да тече во близина, би требало лесно да се измочка. На моево му беше отечено, имаше болки, ама мочкаше. Купката од камилица ептен помогна.
Cekaj ne te sfakam, Sega mu go otvorija? Kolku cesto go otvaras? Kolku e otvoreno? Na noa denta koga mu go otvorija i del od naredniot den vristese koga ke mocase. Drzese najmnogu so moze da ne moca. Posle se podobro bese. Go miev so voda i betadine stavav
Не ми љубомори. Лани и јас кај нас ги средував забите, мост ставав. Несумбогаташка Ама стварно, тогаш ниедно дете не идеше во градинка, еден деца да ми чува, друг да ме носи, десет пати да се изорганизирам со доктор и уште двајца за да биде сето ова успешно....тешко изводливо. Вака оставив деца кај тетка ми и со мајка ми одевме. Ја натерав мајка ми и она да си стави два моста и еден имплантант и да се среди се, а пустата баш се беше за средување оти цел живот не дошло до нејзе ред. Некогаш не е се до парите, осигурувањето секако ми покрива, исто ќе се фатеше. Едноставно други фактори влијаат. Другата недела имам закажано некакво професионално чистење. Белким нема да боли. Имав џебови на непцата(се надевам тоа е соодветен превод) и ми гомпрепорачаа и тоа чудо. Се надевам не ме прелагаа. Денес, после муабетиве со фризерлук, се освестив дека на човек не личам во косата, па си направив термин и малку ја средив. Како една вреќа товар од глава да ми се симна. Ме остави маж пред салон со малата во количка и си замина. Стоејќи пред салонот се освестив дека имам резервација во еден а јас сум пред друг . Среќа академската четвртина кај мене функционира обратно, па секогаш сум 15 минути порано, па шпринтот со гугл мапс да барам салон. Таман за 15 минути стасав. Сигурно бев страшна кога стасав . Најмалово бубаче, го паркирав до мене, глас и немаше. Потоа назад до центар, се почастив сладолед(тие што ми се на фб ги тероризирам со такви слики), и до лидлот. Утре на пулмолог со големите. Како ќе се организираме со одење уште не знам. Маж утре ќе бетонираат, мира да е нин стоп пред компјутер и на линија со колегата кој е на лице место, не може да си дозволи да отсуствува. Ќе мора свекор/свекрва на помош да викаме. Да дојде па да договориме. Средното го легнав во 19.30, мм се повлече со најголемата во 20.00 а јас со најмалово во детска. Ја оставув во креветче, по дишењево ќе да е потерана. Кај да е и маж ќе стаса, и големата сигурно е заспана. Капната е. Од лидлот си купив едни топли фластери, за плешкава што ме боли да си залепам. Мм ме насир со една крема од дм, ама толку вжештува, дури пече. Одма попушта болката. Вечер, после масажата, ќе залепам фластеров.Морам да си ветам дека ќе бидам поодговорна и ќе одам на лекар. Вечерва е чај вечер. Не дека до чајот ни е дојдено, но и покрај целиот стрес мора малку време и само за нас. Да ставам, кај да е ќе дојде. Спокојна ноќ на сите.
Pedijatarkata ushte koga beshe mal mi reche da ne mu go otvaram, mozhelo da go povredam. Tuka ostavaat samo da se otvori do 3 godini pa ako ne biva pravat zafat.. eve sega sestrava shto e na smena mi ide na primer da ja frlam od terasa od sekogash ja mrazam tolku gruba i arogantna a so deca raboti gluperda.. jas baram doktor da dojde da go vidi da ne ostane na toa ona shto go kazhuva oti sepak ne e tolku struchna kako doktor, taa mi vika shto ke vidi doktor, vnatre nemozhe da vidi istoto ke go kazhe. Do sega se raspravavme i naverojatno ke ja vikne. Sega mu merev temp 37,9 a trebashe ako ne kachi denes temperatura utre da ne pushtat, cel den ne kachi sega dali od ovaa maka i temp malku pokachi.. Sega pa zafat vikaat ke pravat, operacija za da se otvorelo. Mn mu bilo tesno dupcheto i nemozhe da se otvori ubavo. Znachi ako sega ne priumram cel vek ke zhiveam. Srcevo ke mi prepukne veke tolku pa se nego da go snaogja misli pozitivno misli pozitivno i nemozhesh be pak neshto ke te udri od zemja
Добро вечер мајки. После цела година дојде ред коса да скратам. Од под половина до над раменици...цела планина мислам симнав од мене. Колку многу ми паѓа и пак коса цели купови. Нареден термин ќе правам нешто дали бланширање или нијансирање ќе видиме. Малата со тато на кафе,јас се истрижив и купив нешто за неа. Неколку ноќи ми се буди бејбиво со вриштење..страв ме фаќа штом ќе заспие... Одам мајки да си легнам до неа..преморена сум. Мирна ноќ.
Мариангел, ми се цепи срцево искрено што те читам мајче Оно кога те спотера спотерува салам аман!!! Ај нека заврши се ова и да си одите насмеани дома, да си шетате и да се гушкате. Ќе помине и ова, ќе биде. Јас од оваа гледна точка ќе ти кажам дека добро направив што дозволив кога бевме мк да му го отворат. Зафатот траеше едно 10 секунди, бебе плачеше секако ама како што рече докторот подобро сега отколку кога ќе е поглем и ќе разбира и ќе има трауми. После тоа 2 пати заплаче кога се намочка и од вечерта како нов беше. Нашето неколку саати само потраја со болка. Ама да знаеш дека му го отворија и сега е добар секој ден му го отвараме дали маж или јас не зависно ради не дај боже. А кога му го отворија имаше многу бел секрет премногу!! Може секретот односно нечистотијата под кожичката направило да дојде до ова, знам на моја блиска особа пред некој месец на детето кое е 3 ипол годинки кога видов дека воопшто не се отвора се заплашив искрено а најмногу бидејки е знак прашалник дали и ќе се отвори само ама ко што видов не верувам. Да така ако го сецнат подобро е за него, ќе му олесни 2 3 пати ќе заквиче на мочкање и толку тоа следниот ден ќе е како нов. Добро вечер Ние денес односно јас не сум седнала на газот од работа. Решив да почнам од некаде генералки да правам потемелни бидејки оставив летото за понатаму оти не беше возможно да чистиш на 50 степени, ама како сум се запотила луѓе, оно пече ли пече ко да нема утре јас се потам и чистам. Дел исчистив друг дел утре ќе финиширам дека денес маж дома беше па правев ручек па шетавме и еве заспиваат и двајца а јас ќе станам да раскренам па утре ќе се пуштам на еден шопинг са олабавам малку душа па ќе се вратам на крпата. Искрено сакам да ми е чисто убаво ми е така од секогаш така сум фунционирала ама со мало дете тоа е невезможно и има периоди од денот кога ми доаѓа и крпа и се преку глава ама тоа е си легнувам на брашно дека е сепак напорна фаза и дека ќе пројде. Постот од сабајле го избришав. Се пишманив за да стои. Утре ќе одам со синко да ладеме малку мозок низ некој мол и да уживаме. Па иде сабота ќе се шета да велико Убава ношт на сите.
@Mariangel не е страшна интервенцијата и само на првите неколку мочкања ќе има мака, ама за цел живот мирна глава од инфекции, далеку похигиински. На од девер ми дедето скроз беше зарастено па го обрежаа, првиот ден имаше мака и толку. Јас по препорака на патронажната а мимо сите други доктори му го отворав малку по малку во капење и немаше никаков проблем, цело му излегува уште од 6 месеци. Е сега што ви се погоди баш во овој момент кога ќе тропне лошо на врата отворај прозор побрзо да замине ама пак и тоа во цела мака ќе ти се тргне. Нека го види доктор обавезно, а ако имаш таму услови да му ставаш облоги од камилица да му потсмири во меѓувреме. Гушка до шефот и до тебе
Mariangel ne e strasno podobro i da mu e obrezano taka nikogas nema da ima problem so infekcii ponataka zosto e mnogu pohigenski.
Ne mi e mene tolku strav od zafatot, tuku dushata me boli shto go gledam i za ova bash sega da se machi i da se vitka od bolka.. niz malku li pomina denovive? Tolku da zgreshivme neshto pa vaka se da ni se sluchuva so redosled jas navistina ne znam ama ne mozham na momenti se osekjam tolku izmoreno i propadnato.. a znaete kolku bev pozitivna do pred nekoj den? I koga pochna da go zateruva temperatura, pa sega ova pa plus i urinata mu e sega matna a utrovo beshe super. I crp pokacheno, koga imashe temp beshe 23 denes 27 a nemashe deneska temp i ne znam veke shto da mislam i shto se sluchuva.. Samo sum izmorena i sakam koshmarov da zavrshi i veke i moevo dete da ima bezgrizhno detstvo kakvo shto zasluzhuva sekoe nevino malo detence a ne samo igli,bolnichki hodnici, beli mantili, dopleri....... do koga vaka?
Душа У право си за се што кажа.. Абе душа ме заболе а можам да замислам како ви е У право си Животот не е фер стварно не е фер кон вас..
@Mariangel и јас многу се натажив и птресов од вашата случка, многу сум сентиментална да не кажам дури и заплакав.Едноставно не можам да сватам зошто мали деца толку да страдаат.Што згрешиле толку тие.Не е фер животот .Затоа те гушкам најсилно Ќе помине за брзу.Ќе си одите дома и ќе одмориш.Заедно ќе си чекорите во нови победи.Само за храброста и позитивноста. Денес ми е ден за шкртање.Треба да ме прогласат на фемина за најдолг пост во историјата на феминаМалата ми се отепа плакајќи.Зошто не знам.Што те боли трае, ајде да спиеш , денски не спиеше, не сака.Незнам како не се шекнав по 1час врискање.Татко и штом ја земеше полошо беше дури гласот и се фаќаше викајќи мама Ау ај да порасне веќе оти бардовци отидов.
Срце ми се кине бе само една супер моќ да имам ниедно дете болест да не осети, што сила имаат бре тие мали души на плеќи да носат толку тежок товар. @Mariangel Час поскоро веќе да помине се и да сте среќни и безгрижни, тоа е мила сигурно инфицирано може ќе му дадат антибиотик и ќе се смири па ќе нема потреба од ништо сега, ќе го средите тоа подоцна. Биди силна само уште малку се ќе остане зад вас како лош сон, секогаш кога сме поблиску до целта стануваме се понестрпливи и секоја препрека изгледа преголема. Имајте мирна ноќ