Вечер мајки Никако не ми успева ни ретче да пишам деновиве, правило ми е додека бебе е будно телефон не се фаќа, само кога спие или некој го занима ,,смеам,, да чачкам. Епа бебе бојкотира дремки И никој не ни иде Денес сме станале во 6ч уствари се разбуди во 20 до 6, па нишкај, презаспивај, јок не бива, си лежи и чмае Па решив да станеме, го пикнав во игротека и влегов во кујна доручек да спремам, па во 7ч доручкувавме да двајцата, јас и какао шмркнав додека правев напред назад со лажицата, овај го хранев Нели ве заболува рака со хранење?? Мене по малку Па и досадно знае да ми стане, плус ако реши само да шмрка храната без да подотвара уста, напред-назад пола час не ми бега И нешто пред 8ч го заспав, стана во 10.30ч и остана буден до 20ч, рутина е во 20ч да си легнува, па во 20ч само што го легнав се комираше Е сега да видам што ќе ме огрее ноќта Претходнава пола вечер во раце ја мина, пред неа исто, па и таа пред неа исто, жива ненаспана сум Заби ли се што ли е, ама ич не ми е забавно! Сакам спанкото да ми се врати Туку му се отворил апетит јаде ли јаде, да не го подречам ништо не пребира што му нудам, торбичка, прееска и двопек си грицкаше, само да јаде нешто Денес пола ден во леѓен со топки го мина, ги фрла и гледа како се тркалаат Туку теписони ми требаат Имам едни ама не ги редам па не знам што да е, многу се убави, волна, високи, ама и бели, така е кога дечурлана бира Со ниет сум да ги продадам, не ги поклонувам, така решив! Па ко за беља и спомнав на мајка дека сакам да купам и совети, совети.. Сум можела да купам стази, кај ќе баратам со голем тепих, а можело и она черги да ми даде па одозгора ќебе да ставам, а имала и некој тежок јорган па тој место чергите и ќебе одозгора Не знам дали да си поплачам или да прснам од смеа Деновиве сум по цели денови сама со бебе, па сега гледам колку ми значел и тој пола час за бањање и тие 10тина минути за јадење, море и 5те минути асално мочање многу значат Ама мм рече готово завршил, ама ваљда, па спомна и утре поручек во Мол на палачинки да ме носи, ако верувате не ми се иде Ама коса ќе измијам за секој случај Вчера со бебе на термини, добивме лоша вест, која па и не е така лоша, уствари тоа и добро е барем некој даде некаква ,вест,, поточно сомневање, ама и тоа е нешто Денес требаше да идеме пак на мислење ама откажав.. Во петок пак, тоа мислење ни е многу битно, па едвај чекам што ќе ни кажат! И на 12ти ноември пак Јеп убаво ја пишав датата, уствари првин на 13ти ми закажаа, ама ми се прејавија дека утнале, слободно на 12ти им било Се осетив како да сме у Дојчланд мајке ми, само таму вакви термини се прават, море за таму и ова чекање може е малку, добри сме ние Туку 3дена се договарам/преговарам за торта за бдеј за бебе, па ваква да биде, онаква, јас кажувам, кажувам желби и прееска шлог ме мавна. Сите мои желби на едно место би чинеле +/- 15.000денари Еј алоооо за торта се работи Сакав прво да им пишам дека се занасаат, ама нели ако сакаш, не ме фатија за врат, па ги оставив на сииин Така да не ја откажувам љубовта на Аромати, ни приближно ваква сума нема да ме мавне. Ваљда (подголтнав) Уште не сум смислила што се сакам да има.. Битно јас се дотерав нели Денес ладно, студи. Јас не сакам зима, не сакам ни Сахара, ама сакам да ми е топло. Уствари како одминуваше денов ми застудуваше, па од кимоно зсвршив со маичка, блуза и тренерка, па еве и за спиење си облеков долги пижами, маичка и чорапи, бебе по долги спие некое време, сега само му облеков плус боди на кимомо. Прееска моите не можеа да му се нагледаат на бебе, чуден им бил дека имал облека на себе Прозоров е отворен и се слуша ветер, ме нервира, плус во ролетна ластовички гнездо направиле, има и мали па цвичат и тоа ме нервира, плус светко вести слуша, па и тоа ме нервира Ми се спие, а не можам, па од нервоза изедов две кришки со крем, лажам гладна бев, криво ми е што не намачкав и трета Мм кога ќе открие дека му ја нема нутелата ќе биде интересно, бидејќи преку една вечер си јадам крем, а другата мармалад Бебе ми се оптегнал па речиси цел кревет, да го преместам е ризик, па ај ќе се стуткам на крај со надеж дека нема да треснам на ламинат, па светко да помисли дека има земјотрес Убава ноќ, сакам уште да пишам ама ме мрзи, плус батеро лол и ветувам утре ако спие бебе ќе ве прочитам (може и лажам он спие и јас спијам, златно правило ).
Оф, јас не го ни прочитав текстот Епа да, логично де, ако сакаш пред време да знајш шо носиш ќе си видиш тука или ако сакаш женско пример ќе си планираш Се извинувам моја грешка Како и да е кај мене пак е точно и така И сега веќе дефинитивно си легнувам
Ocekuvav da procitam i sega veke definitivno ke go postuvam kalendarot i ke se fatam za rabota @Vennera.aa se snajde? Znaci godini i mesec na zacnuvanje, ne na raganje
Значи многу дечиња не сакаат да се покриваат. Еве цело време пробувам ама веднаш плаче и го гура ќебенцето. Од таа причина добро облечено е и со чорапи ама пак ладно е си треба и ќебе. Вака не можам на раат да спијам ќе го мислам да не му е ладно и не може до сабајле да го покривам а тоа одма да гура ќебе. Можеби само вреќата е спасот или некои ептем дебели пижами како шпихозни ако постојат. Ми се спие уште од 21.00 ама некои мисли ме мачат па си дремам. И дете нешто го мачи па само закенкува, заплакува, се врти. Или заби или стомак или нешто трето. 17 месеци веќе нели ама никогаш нема да знма 100% што точно го мачело и нема да дознаам, може само да претпоставуваме. Се изначитав денес постови очи ме заболеа, буквите ми се мешаат веќе. Добра ноќ
Izglea mojot e ednistven sto sam se pokriva haha. Ako ne e pokrien tesko deka ke zaspie. Moze mu e nasledno od tatko mu neznam, on i vo leto na plus 40 e so zimski pizami pokrien so jorgan samo ocite mu se gledaat i obavezno zatvoreni prozori promaja da ne imalo jas se topam bukvalno. Klima da pustam da ladi me seli od doma gotovo A zamislete zimo kako mi e ko u gasna komora. Ama vazno toplo da im e
. Уште низ ноќ испиено првото кафе. Па да ве почастам и јас го малиот да стане. Мноу ладно бре луѓе смрзнав тука во нашиот крај уште малку и јорган ќе ми треба. Мали вчера од среќа за новата рипка и новата кугла не заспа цел ден па едвај во 17ч малку го успав до кај 18и30спиеше . А после тоа до полноќ трчавме буквално низ дома. Туку сакав да ве прашам каде се наоѓа таа Анаконда ваша прпдавница за играчки? Има ли некаде низ бит пазар да не акам по автокоманда утре ќе идам до факсот. Се нешто недовршени работи ми остануваат па тоа е на пат само натаму наваму. Највеќе ми е сакам на малиот да му ги земам оние LadyBug Спојлер мали малку ми се подевојчи со овој цртан со кукли шетаме по дома. Ај поз после повеќе се читаме.
Мислам дека не можев да дочекам да почнам на работа после породилно. Не дека ми фалеше нешто дома, ама си сакам обврски, си сакам ангажман, си сакам некаква рутина каде употребувам мозок а не само седни, стани, готви, пери, пеглај, расправај пелени, храни дете. Не дека го потценувам тој масивен труд, ама јас лично закржлавев дома во секој поглед. Да не збориме каква несредена бев колку и да се трудев, домашната атмосвера си го правеше своето. Вака стани сабајле, шминка, кошулка, фустанче, штиклички, фризурка, се' си има свое. Мислам дека подобра мајка им станав на децата кога почнав нормално да се мешам во народ. Добро утро на сите, кафето од мене денес. Ладно надвор бричи, а јас цел ден ќе бидам на терен. Плус и дежурна сум после до вечер, мислам дека е последно дежурство за годинава па сум едно 100 пати понервозна за него. Не знам кое по ред ми е, освен дека ми се плаче од умор и од страв да не се повредам од што не мислам чисто и бистро веќе. Ко за беља и мм е на пат денес, па мољакав баби да земат деца од градинка, одвај се издоговорив. Санкир им реков да трчаат маратон со децата на грб, се работи за саат-два. Чудни жени, не знаат што пропуштаат. Се гледам како сум облечена, ништо од моето горенаведено. Кога сум на терен само гледам да сум стоплена и безбедно облечена, до душа сите сме исти. Живеле ХТЗ чизми. Кај нас женското бидна на 6-ти ден циклус, а машкото на 22-ри ден. Двајцата следена овулација и планирана бременост, посебно не' изненади малото што се фати од сефте. Еден и единствен кекс, немавме време и сили за повеќе цел тој месец. И ете ти го синко мајкин, изненади. За ќере се водеа битки, имам едно 150 страни испишано во темите за неплодност ама ете ја и неа на мајка убавица, скоро 5 години ќе полни. Кога дава Бог, дава на големо. Се изнапишав свашта, кој фати крај на постов нек му е алал. Имајте убав ден девојчиња!
И ние сме луди по лејди баг тема за роденден на Могли ни е таа Сеа и костум ќе бараме Добро утро Дете во градинка,маж на работа Јас гушкам синче Живи греови е носе полно,цвичкаво и само се гали Пак и колку сум нервозна со педијатрите неможам да ви опишам Ама што е тоа е,ќе се лечиме некако дома Си сварив кафе некако и седиме на кревет со мали Не дека ќе можам да го испијам дури е буден ама нека стои на маса Маж почнал да нарачува за роденден Ги утнал боите па сега морам цела замисла да мењам ама ете ме изненади,не би да мрчам да не се откаже Ви последно време многу е внимателен и ме изненадува искрено Вчера ми дојде комшиката и изнесовме деца низ село Прво кај овците,па кокошки,кравите и на крај кај коњите Еден добар круг направивме Малата за прв пат не беше во количка него со точаче,од оние без педала шо се сами да се гураат Кога се вративме дете молеше за спиење Некои час и половина се гураше со точачето Од денес секој ден ќе ја носам и има да спие џо бебе И мене ми годеше друштво,секогаш излегувам сама со децата Вака е по интересно,малку муабет колку да се смени секојдневие А и Могли не е воопшто напорна кога има некое детенце да си игра Друго се исто,куќава пак хаос од каде да почнам незнам За перење,за спружирање,а и за пеглање ќе се натрупаат Се надевам ќе средам нешто дури не е дојдено дете од градинка Да ве понудам и вас со кафе повелете Одо ја
Добро утро @Цвет88 лепотица е малата. Честитки за малата но и браво за вредната мајка. Две деца испратив во градинка, малото го намирив и со кафето се подвиткав во постела. Прета, досаѓа, колку ќе успеам да полежам ќе видиме. Туку во градинкава детево ми пројаде изгледа. Дома е уште мрчатор прва класа , ама таму(наводно), многу јадела. Вчера виспитачката ми рече дека овие недели детево многу јадело, ај што ги празнело кутиите за појадок(јас мислев рздава по дечињата, па затоа празни) туку и ручек многу убаво јадела. Препрашав дали е сигурна дека за моево дете збори, ама сигурна беше. Сабајле се осилив, три кутичиња и пратив за појадок. Средното од поодамна секако по три си ги лапнува. Бутчиња и за извоз си има. А споредив податоците од контролите, јануар била 11.5 сега е 13.5sun:. Ај белким ќе жугне детево. Студи тука, ама пладнињата се пријатни. И јас вчера по ливадите се петав, со средното. Двете ги оставув со татко им, малку со нејзе да се подружам. Ливадите ни се на горна улица а овците, коњите и кокошките на долна, па малку горе малку доле... летнаа 2.5 часа. Дете пресреќно. Куќа средно жалосно... присредено и прираскренато. Да сменам постелнини и да пуштам машина и сушара со нив, уште една машина од децава, да прередам шкафовите со облека и играчки кај нив. За најмалото неколку овошки да се варат а за нас ми се уврти во глава каша со ќофтиња. Уште рецептот како беше да ми текне. Убав ден на сите
Утро Повелете кафе и од мене Оваа табелата и така и така ми е точна туку ме збрка колку ли години бев кога го правевме детето 30 или 31.Еве септември се погоди и незнам стварно пред роденден ли беше,па си пишав 30 Јас ако имам 2ро пак си сакам мома со машко не знам да се снајдам. Еднаш свеќи ми држеше предавање како било потешко машко да се чува од женско Така овие денови овие зборови ме прогонуваат .Па си мислам дека женско кога воспитуваш воспитуваш идна мајка што треба деца да чува и да ги учи.Машко воспитуваш татко што секако ќе бега од обврски. Што мислите луѓе има ли разлика во воспитување машко /женско дете? Многу е ладно .Мм го пуштил парното утрово.Беше 4,4. Тука има закон ако температурата е под 13 мора да има парно.Нема сезона не сезона. А станот ни е уште 23 степени.Во ептен студени зими се спушта до 18 со цел ден прозор отворен од готвење. Денес имам планови со малата после да лепиме гравче, папуда на хартија.Многу ми е преморена од градинката па пак надвор не би. Стигнав на работа.Поздрав мајки и убав ден
@Ava.84 еве јас имам обратно мислење Синко ми е далеку помирен и по разбран од ќерка За неа не ни почнувам да коментирам колку е напорна и захтевна Него дај му еден перек и заборави дека имаш дете Јас завршив купатило,идемо даље Него и јас пуштив денес парно,измрзнавме а не би сигурно да седам под кебе Пак и ќерка да можела на попот капата да ја пикне во парното ќе ја пикнела Од лебче до играчиња внатре,едвај ги исчистив Него со што го навлажнувате просторот? Дајте предлог некој што да купам
Добро утро и од мене! Убаво се наспавме,па и ќебе извадив за спиење.ЛАдно си е ладно,сонот поубав е.Си седиме со малово,се изнагушкавме,се најадовме,лепче со путер потпечено,мераклиски си го изеде сам,сокче се напи,ене го се заигра сега,не знам големиов кога вака ќе пројаде без молење и карање.Ич,ама ич не јаде.Ако не го понудиш нема шанса да ти побара јадење. И јас пуштив панелката утрово,не ми се палат огнови ,рано е некако,за 10мин се стопли па ја изгаснав.Денес немам некој план,ќе се одмарам,ако не ме мрзи конечно да наредам плакарите,се е измешано летно,есенско.А да видам и бебешко да приберам,што ќе ни се најде на почеток.Лета времето. За воспитувањето,и јас сум слушала дека женско било полесно да растеш,но не се согласувам .Две машки имам,големиов е осум години и го учам од сега дека алиштата и чорапите не се расфрлаат,дека никој не е должен да му ги собере.Знае да си здипли,да извади и нареди садови од машина,знае многу работи,но мора да го потсетуваш.Машки де.Малиов е мал,но му давам задачи,фрли пелената во ѓубре,избриши ги рацете,па слуша и интересно му е. И женско исто би воспитувала,да се одговорни пред се за себе,основни хигиенски навики од мали се стекнуваат,да се грижливи,паметни.А искрено,за третово кога ми рекоа може е женско,се прерадував но и се загрижив.Значи подруго е,добива прва менструација,мора да си психолог,па дечко,па скршени срца,па едукација да не забремени (ова планирам и на синовиве да им кажувам,мм ми се изнасмеа еднаш кога му реков дека за 7 8 години ќе му купувам кондоми на големиот ама тоа е факт,нема срам во денешно време).Па скршени срца,па брак,па женско треба да роди.Мора многу многу добар пристап да имаш за да израснеш добри луѓе,без разлика кој пол се.Се надевам,ние оваа генерација на мајки ќе го искорениме оној балканскиот маж, со затупавени сфаќања. Убав ден мајки!
Мајки пушачи како се справувате со цигари во доење? Јас веќе два месеци немам запалено, а во бременост знаев по некоја да запалам. Сеа толку ми е мерак да си пушнам една заедно со чашка алкохол ама во исто време ми е шубе.Дали вие доилки целосно се штедевте од цигари и алкохол? јас 15год пушев а сеа од страв само безалкохолно пиво пијам.
Фала @danichap Ние денес денот го почнавме уште во 6:30. Стана бебе ја сили немав па ја зема татко и. Галамеа викаа и мајка фа дремне никако. Станав некако кај 7:45 тие веќе доручкувале а малава викна по мене. Се залепи одвај успеав да кснам и до 8:30 кома беше, се успа сама седејќи(чудо). Ја легнав и си легнав и јас, стана, па пак заспа па пак исто. И еве ја сега у раце. Тежок ден ни следи. За покривање мака мачиме, у истата секунда кога ќе ја покриеш е будна. Него мајки, на деца што кашлаат и хрчат на гради што им давате?? Зборам за чисти резултати. Инхалирав ама тоа се хорори од плачење, повеќе ја инхалира плачот него инхалаторор(хихи ). Некое сирупче за искашлување? Витамини? Чај? Неам памет.
Do pred da se porodam pusev celi 10 god, od denot koga vlegov vo porodilno, do denes nemam zapaleno cigara. Alkohol goltka dve pivo od maz mi, bejlis ednas u dva meseci, za ziveli ako pivnam i tolku. Opustanje so alkoholot tek posle godina otkako napravi mali, bidejki mnogu retko cica, odnosno 2 3 pati preku den i ednas do dva pati nokje. Koga cicase na saat dva, alkohol ni da mirisnam. Bezalkoholno pivo mozebi ke pivnev i toa bese se. Dobar den! Akcija doma, tepih ribame go spremame za nova sezona. Doma ladno e na parket da sedi dete a so greenjevo nigde gi nema iako e mnogu ladno. Na radio slusav sabajle vo kola, 30 god nemalo tolku laden septemvri vo Slovenijava kako godinesniov. Prasav vo soodvetna tema ama ajde i tuka, majki germanki, prodavnica koja prodava i garderoba i igracki za online naracka baram, da imaat i dostava, a da ne e toys r us ako sakate da mi pisete. Mm vika ne sum bila ozbilna so cistenjevo... Odoh dodeka ne frlil smukalkata.
Здраво мајки , Денес дојдов малку покасно на работа па тек сега пијам кафе. Ајде кафе Среќен роденден на сите славенички Гледам имало повеке овие денови. Да сте најсреќни Ова со календарот кај мене искача дека е точенИ овие неколку месеци има знак за девојче ,па ако се фати ќе видиме дали е точно Син ми завчера прими вакцина, и цела ноќ се боревме со многу висока температура. Вчера цел ден кенкав, само мене ме бараше.Па и проливче цел ден За греотка Ама среќа вчера преку ден не крена температура па и ноќва.Се надевам дека беше толку од реакцијата. Јас завчера почнав дома да вежбам, некои лесни вежби . А бе цело тело ме боли. Толку закржлавена да сум можно ли е Морам да поведам малку повеќе сметка за себе ... Денес ке одиме со мм и син ми на шопинг. Да купиме есен-зима облека . Вчера му средував на син ми , има многу работи кои се како нови од минатат година. Ама оди сопри ме да не купувам Башка до сеа за него имам купено доста.. Сакам до Левис да одам да си купам нешто. Пукнав значи. Ама се нешто излегува да не можам да отидам.Денес се надевам дека ке одиме .. @emkaemka и јас Аромати не ги менувам. Другиве полуделе со цените .За син ми кога прашував ме шекнаа со цените. И баш истото се прашував дали само јас бирам такви торти или до слаткарата е А па кога прашував за слатка маса над 300 евра се вртеа суми . Не знам стварно може премногу барам Признавам сакам уникатни работи ама цениве Ќе видиме оваа година што е со цените, сакам да на нарачам се готово бидејки тој стрес веќе не го поминува .Ама и 2 роденден друго е... @gjoker4e син ми зимо лето е откриен. Јас го покривам за 1 минута се врти и под гз му е прекривката Како осека не знам ! Па и преку зима нејке чорапи, нејке долги пижами.Секоја слика што ја имам од минатат година он е со една чорапа. Низ играчки само наоѓав распар чорапи Да поработам малку а ? Убав ден мајки
Добро утро. Секое дете е различно, како и ние што сме. И треба различно воспитување. И машко и женско, па дури и две женски да имаш пак различно мора да се воспитуваат. Мојата е страшлива и Многу емотивна, ама и разгалена. Доење со алкохол и цигари не оди.
Алхохол и не пијам никако Цигари не запалив дури не престана дете да цица Ама кога престана одма другиот ден си купив кутија цигари