Како да го фалам здравството, кога еве денес цел ден дремев на трансфузија, за кога фатив ред, докторката ми рече дека не ме прима зашто сум со приоритетен упат. И викам, добро кога јас да дојдам, плус со болки, термин по месец има? Ми вика, тогаш. Фала, пријатно. Нема коментар. Дете оставено кај мајка ми цел ден, дојдов и јас сега едно кафе и да се прибериме. Деца немирни до немајкаде. Да го шмркнам кафево и правац дома, зашто глава ќе ме заболи Ве поздравувам.
No toa e sigurno kolku da se vidi dali ja ima ta bak ili ne. Mozebi na takov test ke izleze negativen t.e nema streptokoka a vsusnost da ima nekoja druga bakterija koja e poopasna. A znaeme deka streptokokata ja ima vo milion vidovi i mutacii. Za koja tocno streptokoka e toaj brz test? Pravat li antibiogram? Znaci bris se znae kako se zema vo labaratoriski uslovi rezultati za 48h da se zasadi primerokot i da se razvie bakterijata pa posle da se ispita na koi antibiotici e rezistentna a na koi senzitivna. Tuka obavezno so sekoj rezultat so bakterija sleduva i antibiogram na koi antibiotici e senzitivna pa maticniot da go dade toj antibiotik, veruvam deka sekade e taka, samo sto tuka koga sakas sam mozes da si ispitas sto sakas, a tamu si ogranicen pa zatoa pravat takvi t.n brzi testovi za samo edna bakterija za koja postoi somnez deka ja ima liceto a vsusnost mozebi ja nema taa tuku ima druga za koja ne postoi drug nacin da se otkrie osven so normalen bris kako sto pisav pogore. Sekoj sto se razbira bar malku od medicina jasno znae deka sekoe mikrobiolosko ispituvanje se ceka nekolku dena rezultat. Eve na primer site nekogas sme pravele urinokultura neli, isto site tuka bidejki sme rodile sme pravele zadolzitelni mikrobioloski ispituvanja vo bremenost taka...sto poise da kazam? Tie sto se razbiraat ke svatat. Pozdrav odam da zaspivam dete da ne se zurkame pak do 24h Vikendov mi e rezerviran za setanje i proljepsavanje sakam prameni da vadam ke ve iscitam site od ponedelnik. Ubav vikend
Ај добар ден. Се труди да е добар. Грчевиве никако да попуштат, више ми се чини и појачуваат дури. Се што е во моја моќ правам. Вчера ептен ја фаќаа и ќе напраи трррт и ќе се смири. Цела ноќ цимолеше во сон и прдеше, таа се наспа колку толку, ја и татко и живи се изедовме меѓусебе. И јас како бебе многу сум се грчела, до 3и пол месеци ко што кажува мајка ми. Ќе пројде, само тоа чекам. Душа ме боли за нејзе. Сакам мене да ме боли место нејзе. Јаде и весело бебе е, милина е. И одеднаш се вцрвенува и стиска и трррт. А си кака редовно, не знам што ќе беше ако не беше редовна. И така. И кожата пак лом. Сите проблеми од мама ги наследила. Нека е на тоа само. Денес на ручек кај свеки. Жив стрес ми е одењето. Може затоа и појачаа грчевите на беба, од што сум под напон. Се испожалив. Се држам некако. И годишница со маже иде... И со тоа не знам што... За убаво нека е, ај...
Eve kratko objasnuvanje kakov e toj test. Kako sakas kazi vrti suci tuka brisevi kako kaj nas ne postojat, se kladam vo sto sakas. Do mikrobioloski institut sum zvonela, se cudea zosto baram takvi brisevi. Adria lab, i uste edna privatna imw ovde i nikoj ne gi pravi brisevite. Smetaat deka se sto ne e streptokoka ne e opasno i toa e se. Pisav nekokku pati, koga ke ima pacientot angina togas go pravat testot. Bez angina ni toa ne pravat,ni krv ne zimaat.
Добар ви ден петочки, ден пред викенд. Знам колку значи на тие што работат. Јас почнав повремено да губам осет дал е сабота дал е среда Едвај чекам да дојде март, да средам фризура, нокти, да се подновам и да тргнам на работа. Многу ми значи кога имам конкретна обврска и план во денот. А пошто спомнав подновување во март, решив до тогаш да не трошам за себе, сѐ имам, па ќе штедам пари за други планови. Ехх што убаво ми беше кога бев девојка Ние поминавме низ еднодневна агонија на стомачен вирус, поголемата ја фати изгледа од градинка. Се исцеди од повраќање цело попладне и вечер, а на дежурно добивме антибиотик заради загноен крајник. И прашувам: а за вирусов што кажаа? Одговор: епа ништо. Значи сами свои лекари станавме баш од овие причини. И сами си го саниравме вирусот. Само имаме проблем со јадењето, бледа е ко крпа, усни испукани, здивот мириса на ацетон и се убедуваме цел ден да касне нешто За вечерва ме викаат на пиво но јас со ниет да прошетам и бањам бебе. Маж ми вика луда сум што несакам да одморам Не дека не сакам ама ете ..мајка. Утре би надокнадила, сакам да одам на една свирка, деца ќе оставам на моите, па 2 саата не верувам дека ќе умрат без мене Отидов да ручам, маж части лазања
Добар ден. Едно чудо мултицитати направив, сакав многу да кажам, ама ми се избришало се. Ако имам време ќе се навратам. Туку само јас ли се молам да потрае црвеното светло на семафор. Неколку мига повеќе за себе, зошто на работа турбо, дома уште потурбо. Мислам требаше да почнам од честитки за родендените за @Mariangel и @elcezelce . Да сте живи и здрави и секогаш среќни. Си помина и оваа работна недела. Откако сум вратена ме чекаа еден куп проекти што никој не ги пипнал, а се е итно. Па ќе биде итно кога 10 и повеќе месеци чекаа да се вратам за да се расчистат. Ајде се фатив со организација и полека се стабилизираме. Фаќаме ред, а фала богу и тимот ми е зголемен па може да се направи план. По дома е забавно. Едвај чекам да си дојдам и да си играме. Најнов хит ни е кап кап. И кога сака да ја пееме почнува кап, кап да вика, тоа значи мамо пеј ми ја. Во средата и жената за чистење пројде, па викендов ќе сум раат за да се дружиме сите тројца. Туку денес сум заморна, се мислам да се испружан ако синко се реши да заспие, да одморам па после да си играме. Ако не ќе си играме, па вечер ќе си легнам со него. Викендов ќе треба и да се спакувам, па здравје среда сакаме пат под нога за охрид да фатиме, да искористиме топло време и да истераме продолжен викенд. Имајте убаво попладне и убав викенд па се читаме.
procita sto pisav? svati sto sakav da kazam? I ako mislis deka streptokokata e najopasna bakterija a drugite ne se si zgresila. Ajde procitaj mi go postot ubavo i proguglaj malku ako ne opsto za bakterii ako nisto drugo. Mislam ako te interesira nesto poveke da naucis za coveckoto telo ako sakas ako ne slobodno preskokni mi go postot
Ne znam sto sakas da kazes so postov iskreno,ama ic ne mi se navlaga u bezvezna diskusija u koja sogovornikot e napnat i spremen za napad. Prasa za sto e testot, mislam deka fino ti odgovorov. Podlaboko ne navlagam bidejki ne sum medicinsko lice. Ne ni mislam da navlagam bidejki ednostavno toa ne postoi ovde i nema zosto da se zamaram. U mk bris se zema i koga ke se nakasla dete ako se zasrkne od nesto, pa i duri koga ke prdne poglasno. Tolku sme nie napredni sto kaj nas uste postoi bsz vakcina, koja ovde e ukinata mn god unazad. Kjuti barem Rota tek sega ja vovedoa. So prethodno pisanovo sakam da kazam deka ne e samo moeto dete tretirano na toj nacin, pa taka si se pomiriv so faktot deka ne mozam za sekoe kivanje na bris u mk da go nosam nego ke mi odgovaraat ovdesnite metodi na rabota i postavuvanje dijagnoza. Jbg. Ako recat brz test za streptokoka ke praime, ok, ako ne pak ok. Edit: smetam deka dovolno znam za bakteriite da bi trebala dopolnitelno da se obrazuvam. Ne stana zbor koj kolku e zapoznaen so bakterii tuku ti odgovoriv kakov e brziot test za streptokoka, bidejki i se iznasmea na @gjoker4e deka ja izlazale. That s all. Aj dobro vecer Uz kafe i muabet si ide. Dete zaspa, denes epten rano duri bez da vecera zaspa, ama mi bese zal da go budam. Bevme da svrtime krug nadvor, dojdovme doma, ai igrase a jas palenta u kujna varam. Doagam da go vidam sto pravi, on si legnal na krevet gusnal kebence i spie. Palentata ja ke ja jadam Go legnav vo krevetce, si napraviv kafe, da ve iscitam i pisam pa da fakjam kuferite da pakuvam. Prostete ako ne ve druzam tolku narednive denovi, ama ke nadoknadam otkako ke se vratam Imame nov zbor, maninina! Prevod: Mandarina Izede cela dodeka shetavme. Kako na dieta da mi e detevo, ovosje za vecera Masina vrti, drugi da soberam, doma da raskrenam i da pocnam da diplam i redam vo kufer. Denov polabav za razlika od vcerasniot, obvrski posle rabota imav ama ne bea tolku nabieni kako vcera. Vcera mislam gotova bev. Epten se premoriv. Inaku pred dva tri dena ovde iskoci na net snimka od deca maltretirani od vospituvackata vo privatna gradinka. Koleskata ja snimala i ja odnela snimkata vo policija. Pa od zavcera do denes 55 prijavi se podneseni protiv istata vospituvacka koja raboti od 2015 god vo gradinkata odnosno e gazdarica. Veke vo 60% od gradinkite na nivo na drzava inspekcija pominala, a slednata nedela ke se odlucuva za kameri vo istite dali ke se postavuvaat. Luda rabota. Go zamotkala bebeto vo kjebe preku glava, go legnala vo krevetce megu 10 kjebinja i so dusheceto od krevetcetp go pokrila da ne se slusa kako place. So sila gi hranela decata iako povrakjale. "debelite" deca na dieta koja sama ja sostavuvala gi drzela, a ponekogas i cel den bez hrana. Epten site ispotreseni. Kojznae sto ke se desava sega... Odam majki zavrsi masinata. Uste mnogu obvrski me cekaat. Ubav vikend na site!
Нишам дете, демек заспа го оставив со татко му и ојдов в дневна да средам, се враќам да легнам до него стана и се смее, сега пак го успивам кај да е и јас ќе легнам набрзо.. Бевме на сладолед, не паметам од кога немав јадено, јадам само исклучиво на топки од бар, преубав е, дури 2 изедов. Дете мирно у глобала и он јадеше сладолед и тоа цела топка. Маж кафе одбра и така Утре сабота, неделава ко бумеранг кога беше сабота кога се врати пак, ама ако нели па ќе се одмара по дома и шета. Преска на маж ми му правев пица, кокошки немаше во маркет па земав едно тесто и смачкав пица со остатоци од фрижидер, дете мрази пица па си се послужи со маслинките ги јаде како од шала луѓе на едно седнување Јас ништо не јадев стандарт дека желудникот не ми е во ред па после 6 скоро ништо в уста не ставам ама утре ќе ја дојдам пицава има време не се брзам Маж заспа ама денес поштено легачевме со него т.е он повеќе отколку јас па таман се средив на крај пак атомска бомба падна Сакам некое освежување со маж, некоја авантура и убав помин.. сакам љубов Убава ношт.
Крвната слика е најдобро да се направи 24 часа по кревање Т, во спротивно може да покаже неточни резултати. Кога ја читам @TheSecret добивам впечаток дека германциве доаѓаат да се лечат кај нас, а не обратно. Ете толку ни е "совршено" здравството, а нивното "никакво" Брзиов тест за стрептокока се прави ли некаде кај нас? Ми изгледа како многу практично решение.
Virus majka ,ke pomine Ti ja razbiram grizata. Dovolno e sirup za temperatura i sledenje,izmegu so tuširanje.Zavisi od virusot ,koj može da trae do cela nedela (vo nasiot slučaj) ama sekoe dete go pominuva toa ,taka stvaraat imunitet,a nie stareeme.
@An-na го прават повеќето матични педијатри.Нашата го прави(Славица Пзу Пантелејмон). Јас бирам брис. Ај да ве поздравам Демек денес вакцина да стававме маж ми ме предомисли , е паника е. Му бил затнат носот да сме почекале.... Се испружив ,едвај чекав да заспие. Бев на вежбање , нормално се боли Грицкам ореви и ја меркам книгата на натказна, кога ли ќе ја дочитам Изгледа горе ќе му искачаат заби, доста беше зајче со две долу Почна по малку да се гали , да ме бакнува, ептен ми прави радости. Ќе пишам утре повеќе. Ова се последни силиДобра ноќ
И јас да ве поздравам пред спиење Денов ни помина некако Сабајле однесов дете во градинка и се фатив за работа Чистев веќе исчистено а си го оставив купот алишта за пеглање,а богами и некои 4 перални за перење Таман завршив и дојде време за земање од градинка Одморивме малку дури стане маШ и заминавме вград Морав да се снабдам со млеко и памперси за две недели Мм следната сабота заминува на терен едена недела и пазариме ко да иде крај на свет Истеравме и ручек и си дојдовме Едвај се истоваривме дете се запна да сме боеле и нема гасење Ајде боење,па слагалици редевме и поминаа 2 часа Слагалици имаме со по две делчиња,животни,мајка и децата Ги знае сите и си ги сложува сама мама е морална подршка која на секое сложување вика браво и ракоплеска без тоа не ни седнува да прави нешто Па ми се качи на глава со точакот аман по цел ден би да вози точак Се договоривме за утре арно ама утре доаѓа стрико и па ќе трча по неа Да одморам јас малце Заспаа во 9 денес не можеа да се одделат од тато Уште вечерва работи па два дена ќе е слободен Него два дена имам страшни главоболки повраќам и воопшто не ми е добро Вирус ли е бремена ли сум ќе видиме за некои 10тина дена Ама нејќу да су бремена не сУ спремна а и овај месец каква уште терапија не примив,башка и ренген правев се надевам дека си умислувам само Сепак две дечиња се доволно (лажам) Друго се исто мајки,ми се јаде нешто тортесто...И кремасто @wannaBeMomma се шокирав ко видов дека имаш пишано кај си бе женче,не заборави овде во темичкава На болните побрзо оздравување Довиџења
Ајде и јас да шкртнам ред два зошто гледам таков е редот,тие нередовните денес да се упишат Пред некое време се начна темата колку зборуваат вашите деца.Едно време ми беше болна тема ама решив само трпение и ќе биде.Можеби и генетиката игра улога,татко му до три години уста не отворил само климал со главата и така си заработил надимак Климе Додуша и ден денес не е нешто по муабетењето. Синко(да речеме ајде дека е од цртаните)највеќе го обожава англискиот па и уствари првите зборови му беа на англиски.Е со тек на времето приметивме дека уствари он би слушал секакви цртани освен на Мк.Па така си кажува бои на шпански слушаме индиски,турски,само не мк.Антипатриота. Е сега во последно време сака да повторува по нас.И уште нешто што ме изненади е кога ќе види книжни парички си ги зема и вика фала.Опасен е. Него нешто маж ме нервира во последно време тоа е немогуче.Во принцип имавме исти,слични,приближно исти ставови околу воспитување ама нешто ми излегува од границите на нормала.Па толку да се нема трпение тоа е чудо.Јас не викам не малиот ни е стварно хипер хипер активен,богами и лигав,и инат карактер и се,ама мора да најде начин да се справи со него. Е не кога ќе го напне најлесно е да се издере.А па малиов колку го сака се топи со него.Што прави татко му тоа и он,идол му е. И нормално оди по него го тегне за панталони а јас не постојам А тек кога ќе пристигне и второво Инаку мм многу сакаше син му фудбалер да БУДе а па мали нејќеше топка да шутне,кога дете наеднаш се смени.И сега по цел ден шутираме голови даваме па славиме паѓаме у несвест а и мене кондиционо ме спрема за пораѓај.Сакаше фудбал повели играј со дете. Вториов син мајкин денес прв пат го видовме во фаца.Се стопив. Кога стигнав до 31 недела.Брзо проаѓа времето.И се супер кога наеднаш ми вика докторка мажево недела ипол касни со мешето,малку му е помало од што треба ма да нема место за паника.Манекен мајкин уште сега на диета. И прв пат за две години син да сака да легне да спие со некоја играчка.Оние снегулки мразулки што беа лани од кока кола човечињата он си го вика Хампти Дампти,и така сега детето си нана со Хампти во рачиња.Му реков утре кога ќе станеме Хампти ќе биде до нас во кревет. Маж се спрема за на работа да го испратам и ја да се комирам А може и да не го испратам ако продолжи вака да ме нервира. Демек два три реда ама испаднаа 100. Добра и мирна ноќ на сите мајки и дечиња,а болните дечиња побрзо да си оздрават.