Tayo the little bus Тој го сака синко периодов многу. И јас му давам да гледа, англиски, македонски, се што сака да гледа, секако како што викаш не им е интересно да гледаат цело време. Јас му пуштам и nickelodeon jr, таму сите му се интересни, плус се поучни, пред да почне секој цртан кажуваат што развиваат децата гледајќи го. Ги има и со српски аудио превод, ама јас на англиски местам. Види на официјалната веб страница дали има да се гледа, ние на тв тоа гледаме.
Добар ден. Денес рано станати. И направив сабајле смуди, за мезе и направив бомбички од овошје, лешници, оревчиња и бисквити, па седнавме да си играме. Прво возевме колички, она беше полиција, па после малку боевме, редевме сложувалка, читавме приказна за морски животни нив најмногу ги сака. Па броевме на она ко бројаница ли е, ко со монистри наредени. Знае да си брои убаво до десет. Само боите никако да ги научи. Треба ли да се загрижувам? Кога ги научија вашите? Ајде земав да правам тостерки, она се шуткаше околу, па и пуштив цртани. Ни јас не ограничувам, ама пак не ни имало потреба. Не се загледува, колку да пее нешто во позадина. Инаку се друго и е поинтересно. Бара некогаш кога ќе се умори и сака да прилегне. Се најадовме со кисело млекце, сварив кафе набрзинка и излеговме надвор, ја редевме кујната, готвевме за бебињата да јадат, шмркнав кафето во меѓувреме и гледам почна да трие очињата. Си заспа, па сега можам на раат некоја епизода да изгледам или да почитам малку. За ручек грашок денес со телешко мевце, па на лулашки попладне да се види со другарчињата и така... Се во круг. За сообраќајна некултура не ми се збори, те гледаат со дете чекаш на пешачки еден не застанува, еден, никој бре, дури кога ќе снема коли да помине човек. Жалосна е состојбата, не само за тоа, општо, нервоза владее, секој гледа да се протурка, мислиш милиони правиме секоја минута, па до толку ни дошло да брзаме. @TeddyGrey баш ми е мило кога читам вака долги години членки, сега мајки. И јас сум исто, бев девојка кога се зачленив, колку само ми се сменети мислењата од тогаш до сега.. И јас исто, откако станав мајка некако и омекнав и поинаку ги гледам луѓето. Живот. Имајте убав ден сите.
Добар ден Бебе спие, јас чекам да дојдат да ни го донесат фрижидерот што го купивме Мм отиде да купи месо за бебка, па да завршиме работа и ќе одиме на ручек кај мајка ми. И брат ми ќе дојде, не сум го видела две недели, таман ќе си помуабетиме додека мајка гњави бебе Го убедив мм да одиме да се поднови нешто, нели немал што да носи Па ќе искористам и јас гужва, меркам едни чизми од Зара, па ако има број, мои ќе бидат И сакам така некое сако убаво за на работа. Не дека немам де, ама сакам ново И да не е црно или сиво, зошто само такви имам. Маслинесто зелено можеби, или карамел боја Еве ги овие со фрижидерот, отидов да отворам додека не станала бебка. Убав ден
Јас кога дојдов тука нормално чекав да поминат сите коли па да поминам на пешачки. За мене тоа беше "нормално". Ова првиот месец во Швајцарија. Добро прв пат гледам колата застана 10 метри подалеку од пешачкиот. Си викам некој нормален се погодил. Кога гледам апсолутно сите застануваат на 5-10 метри од пешачкиот. Во Германија на 1 метар од пешачкиот застануваат ама и тоа е супер иако ја се уште не можам да се навикнам па морам да се уверам дека застанала за да поминам. Зборовите Благодарам и Молам ги сонувам преќу ноќ мислам. Нормално не сум навикната ама ги употребувам нон стоп и смешно ми е. @mariz И мојот папок е изобличен. Од горе има како покрив. Имав и црвенило и лош мирис па ми препишаа со јод да се мачкам. А ја еднаш се намачкав само ама гледам поминало, сега за сега. Би требало да е кила која ќе се повлече сама од себе. Ама ако продолжам да носам дете во рака над 5 км дневно или да мкнам торби до 5ти кат со дете во рака ќе завршам на операција сигурно. Ова за памет! Ноќеска ептен интезивно кашлавме. И точна ми беше претпоставката синоќа. Таман во 00.00 навалив глава на перница, ама толку убаво ми дојде, дете во истата секунда стана сака да игра. Добро е во 01.00 заспа па еден час не се важи. Појадок, ужина, ручек, ужина, лесно е. Ама вечерата проблем. Па кога плаче преку ноќ мм одма што јадеше пред спиење. Сега ми вика пред спиење супа не, кисело млеко не, палента не, јајце не, епа што? Што и да јаде пак ќе плаче, дете е. Седам со кафе, малата спие, манџата при крај е. Малку ми загоре запршката ама не е страшно. Ми се јаде сендвич од Вили со сите салати и сосови. Убав ден, убав викенд!
@galapce мојов периодов ги гледа Супер крила и тоа прв пат пројави интерес за цртан филм и тв пред месец дена кога случајно на мрт ги зачекавме, па му ги симнав сите епизоди и кога ќе побара пуштам на тв, од анимраните Сars трите дела и Planes двата пред спиење ги бара некои 10 мин гледа и заспива. И јас не гледам многу тв освен навечер некое филмче, преку ден VH1 или Балканика зависи од расположение си брмчи @gjoker4e ти спомна нешто дека ти доцни па уште и специфични јадења на памет да не кажеш нешто сега ко бабами прозвучев Прв дел шетња обавена почнавме Метропол на игралиште се изнашутира синко, па фрлаше камчиња во езерото. Ни јави кумот за кафе па истегнавме кафе и трилече во Летница, лулашки, по кеј и дома. Дете заспано мм ќе излезе со колега за ручек, јас си се најавив кај мајка па како ги погодив на комат со праз. Знам дека ќе ме искинат киселини ама па секако сум како змеј огнофрлач последниве две недели Да станам да се растропам да стане синко и да фаќаме патот
Покрив баш како покривче е, а имав мн мал папок... сега можам дури и пирс на тоа покривот да ставам Не се зезај... јас малава подолго од 5мин само ако ја носам, одма ме сече јака болка
@galapce мислам дека е таман возраста да почнете да гледате долгометражни цртани, ќерка ми гледа со концентрација веќе цела година од нив (постара е 1 год.). Имаше еден период гледаше Pj masks, ама за две недели ѝ здосадија. Кај мене ништо ново, освен бебето што ми е болно. Кашлањево долго трае, вироза е и полна е со шлајм, а бебе од 4 месеци, ептен е за греови Ноќе едвај дише, се буди, влечеме мрсули па пак ја презаспиваме. Денес све исповрати, се давеше во шлајмови. Големата денес ми ја земаа на спиење кај едните баба и дедо, маж ми втора смена, јас останувам сама со бебка. За ручек ќе јадам она што има во фрижидер. @gjoker4e @mariz да не се работи за дијастаза? Видете симптоми на нет (diastasis recti).
И мојава беше н будна само 1 час,не се важи нели + беше мирна,не вриштеше,шеташе од мене до тато,па си легна до него кај мене покасно за цицање дојде. И јас ја легнувам долу на спална кон среде јас до неа а кога да се разбудам до кај татко е легнала. А него колку му е страв ни мрда ни прета.
Не не кај мене потврдено на лекар е... кила е Плус ми се и мускулите малку раздвоени, може да би се споиле, би се повлекла и килата... На мојов па тие Pj mask ич не му се допаднаа. Дојде комшичето, тоа е нели колку твојата... она одушевена од тие, не трепкаше, а мојов смени ги, смени ги
Галапче мојата е моментално во диносаурус муд , walking with dinosaurs i the good dinosaur, пробај нема шанси да не му се свиѓаат. Затворени сте во соба нормално дека ќе гледа цртани голем дел од денот, ниту пак сега можеш да правиш рестрикции. Се прошетавме, ручавме демек ќе спие па ќе видиме. Може и да скокне како ќе и дојде мада мислам дека не е доволно наспана. Многу се закачаат бре главава ми бучи, не знаеш кој е поголемо магаренце дал големиов што ја закача или ова малово што пишти и кога треба и кога не треба. Мислев голема разлика деца не се поттепнуваат
@mariz таа кила и дијастаза би требало да е исто, шуплина која останува ради неспојување на стомачните мускули. Што ти кажаа за чаре?
Дојди на контрола за некој месец, може ке се повлече сама кога ке се зајакнат мускулите, тоа ми рекоа. Слаби стомачни мускули сум имала и предходно најверојатно, па од бременостите дошло до ова. Инаку шуплина има меѓу мускулите, а ова килава е испакнато меко над папокот и лево од папкот, нагоре немам ништо, рамна сум...
Добар ден на сите Се кријам во веце со телефон , а у кујна кафе турЦко си варам.Овие машинските ми се без веза.Ако не е турско без шеќер не е кафе Малата реди гравче на хартија.Мм се мисли дали да дреме или да шетаме.Јас сакам тројцат со точаците да возиме по ридот.Цел ден на пазарување чистење средување посветивме и пак ништо.Станот е хаос. Немојте да мислите дека малата моја не гледа тв .Гледа.Сама си бара Папа вутц.Е сите деца Пепа ја сакаат е мојата таткото го сака па го бара него Ја корегирав додека еден ден сама не покажа Папа дека таткото го сакаЈас гледам колку што може помалку да гледа и и мислам игри или ја ставам на спална да скока.Ама некогаш ја оставам колку сака нека гледа. За личење малата кога се роди личеше на мојот татко.А јас сум на мајка.Со црна коса и зелени очи.Прво гледање на малата маж искоментира леле Ава твоите очи ги има кога си лоша Мајка ми има зелени , јас го**но боја. Ама со тек на време и станаа кафени како татко и, косата и осветли и е виткана на мене.Мм како бебе бил плавуш.На слики од бебе на 9 месеци се исти само малата е црна.Сега очите веќе големината и се како мојте, голема уста како мојата , уши клампави како моите е образите и се на татко и.Да не го прашате мм има се да ви каже чиво е ,секој дел има се изанализирано .Раце нозе ,став и се на татко и.Ама за мене е најубава иако личи на свеќи За сообраќајна некултура, мм кога беше во мк застанал на пешачки и позади некој човек почнал да свири , а мм изнервиран од некултурата му излегол(190цм со 100кг) и рекол што свирш бе нели гледаш луѓе минат да ги згазам ли?Ама дечко ако ги пуштуш ќе се влечат А мм ни 2-3 има да чекаш ако сакаат и оро да играат. Човекот се уплашил и рекол ќе чекам За тука не зборам секогаш застануваат на пешачки инаку тешко. Јас во мк секогаш сум засранувала.Возачка имам од 2002.Стара кока сум @vitamina поздрав мила. Ајде мајки уште свети денот да шетнеме некој саат .27 степени не се случува често во октомври.Чусс
Na brzina da pisam od domce Buren den. Od vcera vecerta do sega milion raspolozenija, emocii duri i uspeavme da se spukame so mm Koj ke rece ajde de, so avion za eden h ste doma se izlazal debelo. Celi 5h vo pat pominati iako letot traese 55 minuti i iskreno premorena sum. 48 kg bagaz od dozvoleni 46,plus 3 torbi za u kabina x 8 kg. Edvaj se dovleckavme doma! Srekjna sum sto kuferite ne puknaa posto eksik ke bea i pokloni i se. Dete zaspa, mm otide po coca cola a jas legnav da odmoram snaga pa da stanam tus da udram i da si legnam do dete. Mm ako saka u disko neka ide ic gajle ne mi e. Me iznervira i razocara strashno... Na kratko mi predlozi edno patuvanje, i zaboravil coekot da kaze na rabota za slobodni denovi, a trebase vo ponedelnik da odime. Abe ke puknev. Skroz izumil... Se mu narediv, od pred 5 god sto bilo do denes, ete tolku zbesnav... me podlaza samo ufff Placenje cel den na pozdravuvanje so site 20 dusi. Se trudea stvarno super da si pomineme, ni ugoduvaa site za divno cudo, duri i sveki pozitivno epten me iznenadi. Edina stvar sto me izluduvase bea cigarite. Toplo vreme cel den nadvor bevme, ama navecer zaladuva, pa greenje pustame i zatvarame vrati. Banjam dete, jade u dnevna7, go legnuvam i mu mirisa kosata na cigari. Ete tolku loso bese. U dnevna pusat site, ne otvaraat da se izluftira i kako dimnica vnatre, pa se sirese mirizba i do spalna. Haos. Preziveavme. Peram se i sto bese i sto ne bese za perenje samo zaradi cigarite. Sveki vika ne mozam da mu recam na sveko, receno mu e pred da dojdete ama ne razbira. A ona u stvari istata e. Ama nema veze, ipak kaj niv doma sme neli nema da nametnuvame svoi pravila nego gi pocituvame nivnite Maz dojde idam da pijam coca cola, da mi napravi i kafe ke go teram i da se doiskarame. Ubava vecer Edit, maliot konecno ja kaza bukvata K! Aleluja, nema veke oto nego oko, nema pata nego kapa
Дете како дете,секое различно да имаш две или три сите различни ке бидат по карактер.Ич не сакам споредување со други деца. Мм пред некој ден ми вели знајш детето од тој знае да брои до десет,зборува повеке.од нашето.Дете е на мене ЕДЕН ЗБОР ЕДЕН АЛТАН. Синко како новороденче беше мирен ја преспиваше нокта,знаеше што е ден што нок,се разбудуваше за млеко и заспиваше.Ама првото време додека со мм влеговме во колосек,додека спремиме ад.млеко,плачеше.Или пак кога ке ми текне по капење едниот го облекува другиот сорема млеко.До три и пол месеци секој ден во исто време околу 18:30 сатот почнуваа грчевите,кои траеа по 2 часа.За тоа време не пореметуваше сите дома и имавме расправии со стариве.. После годинка дете се смени во однос на јадењето.Имавме периоди кога се боревме за јадење,некогаш само ручекот ми го јадеше,а сега да не го урочам се си крка сите оброци и ужинки.Да не заборава со гледање цртани,слушање музика или низ игра. Вчера му ставив смоки во ваганче,тој појде го зеде пакетчето и ги истури сите во ваганот.Потоа зеде да јади и намерно ги зеде и ги истури на под. Зедовме да лепиме лисја на блок го исприца цело лепило на листот и избега. @Ava.84 сваке јас 2002 си играв со барбики Денеска дома со дете,а мм по болници за стариве. Овие денови поминуваме со слушање на расправии,кавги мегу стариве.Сега дури го разбирам мм и сите вас кои сте живееле со двајца родителии кои немаат ни љубов,слог а најлошо од се кога пророкот му е побитен од семејството. Не сакам детето да расте како мм да слуша кавги,расправии. Не сакам. Му кажав на сите уште една расправија и парталите и да не нема. Многу ми тешко кога мм го гледам како сака да му помогне на двајцата,но тие не сакаат. Тешко е чувствувам како во желудникот нешто ми се превртува. Сакам ова да биде само еден лош кошмар,сакам да се разбудам и се да биде како порано.
Добро вечер мами . Синко заспа па да пишам ред ,два , три , четири ..... Денес имавме многу убав ден. Сабајле со пријатели бевме на доручек/кафе во пекара. Онаа Џој што ја отворија во Карпош 1. Со син ми ретко седнуваме во кафич бидејки не седи мирен . Но денес ме изненади . Успешна мисија Од таму сите заедно во парк ,шетавме, децава растрчани. Милина за сите . Па седнавме во Центар Парк (така мислам се викаше кафичот) Децата и таму продолжија со трчање и играње. А јас си грабнав едно бебенце и си го гушкав . Како да не сум гледала бебе ,цела згрчена Маж ми ме закачаше ми викаше дека сум го држела како топка Кога моево дете порасна бе ! Уште малку 2 год ќе полни А колкацко беше Од таму дома , син ми заспа во кола .Го качивме дома и сите тројца спиевме 3 саата . Кога станав не знаев кај се наоѓам Вакво дневно спиење ми се нема случено откако син ми е роден . Ама ми дојде многу убаво Свекрва ми ручек направила па јадевме сите заедно . Ми се јави една другарка па ај и со нејзе до игротека. Да не останеме покусо Син ми ама се удри со едно детенце т.е детето го удри несакајки под окото и сега е модар . Ама ајде ништо страшно ќе помине . Деца .. Се вративме , јадење ,бањање и еве го заспа. Сега имам да пружам алишта и пуштам серија малку да се опуштам . Околу пуштањето тв и цртани . Од кога е роден нон стоп му пуштам . Како помал не гледаше само во позадина си слушавме . А сега сака да гледа ама не многу долго .Јас обожавам да гледам цртани и едвај чекам да дојде време да си седнеме и да си гледаме долгометражни цртани Син ми многу сака да игра на песнички.Весело срце има Кога ќе слушне некоја весела песна одма крева раце А има и песни 2-3 на кои плаче со крокодилски солзи . Емотивец прав . Мирна ноќ мајки
Здраво мајчички. Да пишам некој збор па во кревет. Јас веќе сум на позиција, ама стражарам бебе да не се разбуди и да не треба презаспивање. Ако потера, ете ме и мене Денес со мм си ветивме дека нема мрдање, ни договарање со некого за шетање. Супер си поминавме ние сами. Ем уморни, ем одморни. Милина. Секој викенд, трчи со овој, оној и веќе немам душа. Тркнавме и до с.мол. Мајкава бара ф"стан за роденден на дунде. Исповозбудена сум ептен Па за татко нешто да се земе, а и бебе треба да е џиџе Дури и до Солун сум на ум да одам. Маже е на боледување ноќва. Шмркна два-три пати и падна јунак на мегдан.се варат чаеви, супи, лимони па и во детска ќе спие ноќва. Да не не "разболи" Зеде да успива бебе и ба заспа додуше. Ама кога ја зедлв ми мирише Лажам. Копаше тура рикање удри затоа што ја соблековме. А бе лом беше. А само што ја бањавме Ме штипат очиве за спиење. Чао. Мирна ноќ
@Vennera.aa Мислам дека се ми се јаде дека треба да добијам па ќе видиме што ќе испадне. Не би требало да сум бремена. @Kitten Да. Имаме дијастаза (одвојување на најкрајните стомачни мускули). Слаби стомачни мускули. И поради тоа и појава на кила. До душа кај мене уште не е потврдено од лекар, ќе видиме. За да се среди проблемот пишуваше правилна исхрана и вежби. @24.07 и јас така пораснав. Единствена желба во детството ми беше да избегам од дома и секој ден го молев Господ. Дури и ден денес го молам за мајка ми, татко ми и едниот брат ама молитвите не ми се услишени. Направив се што е во моја моќ за да помогнам, но не успеав. Кога се омажив се почувствував како да ги предадов. Се уште така се чувствувам. @Ava.84 јас во 2002 прваче сум тргнала. Денес бевме многу вредни со малата па затоа вечерва само што заспа јас седнав со нескафе и телефон. Не дека немам уште работа ама и утре е ден. Друго е вака со мирно дете се може да се направи. Туку на моменти мислам да не се смири дека мн често паѓаше на глава па некогаш ептен лошо да паднало па од падот да се смирило. Мајка. Пред некој ден во парк директно на глава, очи, нос со песок му беа полни. Среќа на песок. Ова дека се плашев на глава да не паѓа, па иако сите ме тешеа на раце или на гз ќе паѓа ме снајде тоа од што се плашев. @Saraa или @Seline (ве мешам често ) имаше спомнато за У6 а мислам и @danichap . Дали детето треба да е здраво за тој преглед или не? Таман Сараа и Селине да пишат ве нема одамна. Како го тегнам кафето така и постов. Ама уште пола саат имам на располагање додека да дојде мм. За се нешто ми се плаче. Некои работи сакам да променам, некои сакам а не успевам, некои е невозможно. Некои да одземам, некои да додадам. Сакам да се исплачам и извикам на некој рид, откако сум се родила до ден денес се да исплачам и да почнам од ново. Некогаш ќе си купам некое мече и се ќе му раскажам бидејќи не би ни на психолог да се доверам. Само на предмет! Мразам дека мм работи во недела па едвај чекам да помине утрешниот ден. Едвај! Добра ноќ
Добра вечер и од мене Од сабајле па до сега само неколку пати имам седнато да це прочитам и тоа беше се,се до сега Турбо денов,станавме и дури поминаа ритуалите со облекување,јадење,какање мислам цела вечност помина Стана и маже па кафиња,доручек,раскревање ми се смачи Уште кога станав се напив апче за глава Самата помисла една недела сами ми задава главоболки Мм замина на пладне и гледање за осум дена А и последната недела работеше втора смена па воопшто не се гледавме Едвај чекам да почнам и јас да работам па може нема да треба да оди и на оваа мини работа И тоа малку што го има слободно го поминува далеку од нас Него некако и не му беше така тешко Сигурно се радува дека ќе спие како човек и ќе одмори од нашето секојдневие Или си умислувам....незнам Знам дека ми е многу тешко кога ќе останам сама Си правам планови ќе одам со децата вград,ќе правиме вака,така а не знам дали да се осудам Што ако Могли не сака да седи вколичка?Ако истрча на улица?Како ли ќе се справам сама И мали почна да урла кога е во количка А би сакала да пробам некогаш,можеби и нема да е така лошо како што си замислувам Денес прошетката ни беше баш кратка Деца не сакаа да спијат попладне и од бес и умор ќе ја срушеа количката од трескање Могли веќе и воопшто да не сака да седи во количка,голема е веќе Ги гледа дечињата како возат точаче или одат па и таа сака така Да беше претпазлива би ја пуштила ама не!Не е свесна уште што е улица и колку е опасно Вчера кога се враќавме од маркет,дури се растоваривме таа излезе на патот Во меѓувреме наиде кола (бавно возеше за среќа човекот )а таа се нацрта точно пред кола Значи воопшто не застана нити се уплаши,уште продоли да трча на сред пат Како да се осудам после ова да излезам сама со двајцата,како? Им завидувам на мајките што излегуваат со дечињата,па уште кога ќе видам сами со по 3-4 деца и сите одат покрај неа Секоја чест како ги научиле така Друго што да ви се пожалам За хаосот дома ќе ве поштедам,а имам мноогу да кажам Да спремам млеко и да гушнам деца Имајте добра ноќ