Да пишам пред да полудам Реално, одвај чекам 1ви да дојде да почнам на работа. (Работам во наша фирма, па ај до годинка да бидам со бебо) Да бидам искрена ви се дивам на сите што сте посветени на чување на дечињата. Не дека не го сакам, ама ми треба промена. Денес лудница дома, бебе што вади заби и фрла се живо и диво и разгалено куче што не слуша и јаде(читај уништува) се што бебе му подава. Сите можни играчки, топчиња, цуцли. Прееска се караа за едно мече. Додека не го искинаа. На цела нервоза ме фати смеја и си ја пуштив песната "Се скина фустанот мамо" Да споделам уште нешто од лудилото, бебе сака да спие во на куче креветчето а ова пак во на бебе игралната. Ептен ми е забавно. Детево деновиве како подвижно кенкало е. По природа не сум нервозен тип, ама кога ќе почне њааа њааа ваааа не знам кој крај да го фатам. Само јас ли сум таква? Имајте убав ден мајки, денес петок ама дека не одам на работа уште некое време (по нешто од дома работам) ништо не ми значи.
Добар ден. Јас не мислам дека сме себични и мислиме само на себе па затоа ме одиме на второ, трето... дете. Себично е да го направиш, одлучиш да го родиш па го оставиш. Но секој си ги знае условите во својот живот. Не ср раѓаме со морална обврска за да родиме. Околу работата и децата. Обично нов на работа со мало дете е потешко за примање. Разбирање имаат шефовите за работник кој веќе работел, се докажал и има основа на што да има разбирање. И од шефот се очекува добра организација од која што зависи и неговото работно место. Разбирање треба да имаат пред се колегите, да го покријат тој што ке го нема, а исто и истиот, да надохнади за кога го немало. За таков работник секој шеф ке има разбирање. Ете пример кај мене нс работа, кога правиме рсспоред, мајките сакаат прва смена, а момите пск викаат и нам ни требаат први смени, и ние сакаме да шетаме нсвечер за да најдеме некој па и ние да станеме мајки. И во право се. Сите имаат подеднакви права на работа. Разбирливо е еднаш, два пати, одстапки за еден месец, два но повеќе не. А обично секој за себе неговата тежина му изгледа најоснована и очекуваме разбирање. Не е ова како времињата кога ние сме биле деца, потребни работници во фабрика, 30 а работат 50.па и 5 да одсуствуваат нема мака. Ете една причина плус зошто на раѓаме по три, а не од себичност. Друго немам што да кажам . Треба да се жалам а не сакам, ќе ми помине. Немаме посети, малиот секако не смее, не давам на моите да помислат да дојдат. Не ми фали никој освен патека со зелена тревичка свеж воздух и насмеано дете да трча покрај мене. Докторите рекоа дека е нсјмемирен, прашаа дали и дома е вака или од што е затворен. Се чудат како покрај него и телефон и таблет и лап топ а тој не ги ни погледнува. Почнува да ме загрижува неговото понашање и мене. Убав ден на сите.
Зошто себични? Зашто не се одлучуваме за три деца? Еве јас не знам дали ќе одам на второ, а не пак на трето. И тоа си е мое право и одлука. Не се финансии во прашање, туку тоа што многу се потресувам и станав нервозна. Таква личност сум, што за се во врска со детето се тресам. Некој може да чува три, некој не. Значи урлам кога ќе слушнам како некој ги прави себични оние што останале со едно дете.
Дете спие,јас лежам на кревет главата ме боли,сите мускули ме болат како да сум копала бавча. Дури да си замине ова теткава ке поцркам,5 ти ден денеска а се чувствувам како првот... Мм си дојде од работа рано,го зеде дете и шеткаа низ населба.Не смее подалеку да не го видат некој од колегите па ке си има проблем.Јас за тоа време позачистив и ручеци направив за дете и за нас. Се врати ја. Зедов дете да заспијам,а мм работи во двор прави летниковец кој сака да го заврши до утре да го покрија со ѓерамиди да не заврнело. Како ме нервира звукот од пиштолот мозок ме мава... Мм незнај што да прави со тел. кој моментално пишувам од него. Сега само него го имаме и го служиме само за типкање на интернет. Кодиран е. Ако го одкодираме му се губи гаранцијата. На мм му велам продај го ке купиме два. А тој се запнал да земи уште еден тел со бројче. Одвај се отарасавме пред некое време сега сака пак да се врзуваме две год. Дете подобар јаде и пие,а се надевам дека вечер ке спие како што треба.Не издржав и му го почнав сирупот вчера сабајле,страв ми беше да не се влоши состојбата. После рукек откако мм ке заврши со работа во план ни е да шетнеме по паркови дете да се истрца.И до кај вујко ми ке одиме баба ми да ја видиме.Скоро цела година врзана за кревет,колку ми е ттшко кога ха гледам. Ех, животот никој не знае што ни носи. Ништо паметно не кажав,а напишав цел реферат. Да мигнам малку,додека дете спие. Имајте убав викенд.
Добро утро деца испратени во градинка, најмалото намирено, или јас така мислам, кафе веќе испиено, уште јас да се фатам за работа. Не ми се мрда. Ме има фатено некоја меланхолија и умор. Повеќе второво. Чекам барем една убава работа да ни се случи за да се наполнам со некоја позитивна енергија. Батериите се на крај и очајно барам начин да акумулирам нова енергија. Ме погоди некако постот на @Cka колку само работи и јас увидов одкако самата станав амјка. Мајчинството стварно не менува, ни го отвара хоризонтот и дава одговор на прашања кои предходно не сме помислиле ниту да ги поставиме. Ние бевме двајца, имам само брат, но мајка ми толку многу се измачи...и сеуште е жртва пустата. Многу ми е жал. Се трудам колку можам да и вратам, пред се со внимание, разбирање и љубов, потоа се останато. Да продолжам каде задстанав сабајле. За трето дете и себичност немам што да кажам. Колку што маки тераме си најголемото мислам уште со три други нема да ни е толку тешко. Нека се здрави, друго е лесно и минливо со добар сон, меѓусебна поддршка со партнерот и организација. Денес до дм шетнавме со малото, седнав и кафе се напив во една пекара. Главоболкава не помина. Да спремам некоја ужинка на брзаница додека не дошле индијанциве од градинка. Утре викенд. Од самата помисла сум уморна
... Со него и одма е по друго. Добар ден мали тера дремка а јас си средувам лап топ и слики па ми текна да пишам од тука и да видам што има . Кога сме кај децата мислам дека е послесно со помала разлика ама оди докажи ми го тоа мене пред една година не сега маШ убаво си викаше порано додека беше мали помал да си започнеме со работата а јас не не и НЕ! Е сега јас кога сакам дете бр2. сеуште не се фаќа и упорна сум дека ќе биде еден ден. А штом биде ќе ви се пофалам одма. За трето ќе покушаме кога ќе имам 2 а дај боже да не треба и за тоа да се мачиме вака година дена. Можеби немаме сопствен дом но тоа не ме спречува да одам до трето бидејќи знам дека еден ден и тоа ќе го средиме и се ќе ни биде како што сакаме ...(барем се надевам) Друго нема ништо вчера пак ја скршивме куглата значи аман за два-три месеци скршивме две кугли за риби и тоа вчера што се случи јас останав ваква само што ја допрев таа се распарчи на парчиња и дома имавме поплава мали се смее а мене ми се плаче брзо рибај чисти едвај од масата ја преместив до садоперот едвај значи многу се изнаплашив што од тоа да не се исече мали од стаклото што од немој ламинатот да се издува. Еве ги сега дремат во голема тегла не сум во план да купувам нова и точка не се ич квалитетни ич! Се изнакукав тука си се олеснив а сега ќе одам да правам едно кафе бујрумте кој е за .. А заборавив да пишам дека ја фатив бувата дури после 4 ноќи барајќи ја ваква беше заташкана во прашокот за инсекти неопетроид така чинам беше . Битно јас ја добив битката со неа.
Сте се распишале за трети деца. Јас сум сама, немам браќа сестри. Не сум размазена. Моите не ги сметам за себични. Ми овозможиле се што денес имам и се што денес сум. Можда не ни можеле да имаат второ дете, ме родила мајка ми на 35-36 години. Можда и не сакале, не знам. А и памтам кога ќе ме прашаа дали сакам братче, кажував НЕ. Јас едно време сакав 3 деца. Сега.... Кога имам веќе едно, наречете ме себична, ама на едно ќе останам. Знам дека ќе наидам на осудување од околината и ќе се изнаслушам се и свашта, но мој живот и мои одлуки. Луѓето секако ќе зборат. Ќе речете рано ми е, се се заборава. Ама ќе покаже времето. А знам дека нема да сменам мислење.
@TeddyGrey никогаш не вели никогаш.Истиот муабет го велев и јас,после ужасниот пораѓај,бурни години,преселба,но еве ме денес со две деца и стомак до заби.Да не ме сфатиш погрешно,не те осудувам,секој има право да има колку сака деца,едно,две,пет. Мене по 4 години ме фати желбата за второ дете,веројатно,зашто големото порасна,колку толку се осамостои.лесно ми беше,ми беше жал да остане сам.Но,не требало тогаш,проблеми со забременување,спонтани,хормони,анализии се намачив две години дур забременив.И знам колку ме болеа коментари од безосетни луѓе,нели сите знаат кога е време за второ,знам колку ме болеше кога два пати немаше срцева реакција плодот,а на глава ти трубат,тебе душа ти се корне. Кога си одев со првото од болница сестрата што ме испрати ми рече,па ај да се видиме пак,реков нема шанса.Сега со второво пак истата се погоди,ај вели да дојдеш за ќерка .Не и реков ништо,можеби и реков.Ме подрече жената . Се менува и време и мислење,и јас сменив. Но и со едно да се остане, и тоа е дар од Бога
Здраво мајки, Ама сум се наспала, малата цела вечер не стана да цица, дури сабајле во 8. Мм е дома денеска, ке шетнеме некаде да искористиме убаво време, од другата недела ке фати многу ладно. Утре и е роденден на малата се спремаме. Тортата завчера ја направив, денес само ја украсував, и сакам да ве прашам дали нема да му е ништо на фонданот ако тортата е во фрижидер отскриена до утре ? Еве ја да се пофалам
Нема ништо да и биде, така отскриени ги чуваат и во слаткарите, надвор знае да пушти фонданот, во фрижидер гајле гајле нема. Кученце големо од Paw patrol 2,3 дена после род го почував, не му беше ништо Убава тортата, браво
Прекрасно . Обавезно во фтижидер. Фондснот дури нема да и даде и да се умириса мислам. Најсреќен да е роденденот.
Прееска што ви кажував батериите се празни. Е се наполнија, ако ништо друго барем да се шкртне денот. Спонтано решивме со мм да ги зедеме децава од градинка и да одиме некаде да апнеме. Кај голема во градинка, облекуваме јакната, и иде едно машко. Вика Чао Елизабет и подава муцето да ја баци. Прчлава моја и она подава обравчето, цмок, се гушнаа, чао чао . Цел живот ќе ја паметам сценава. Ја седнав големата до татко и, другите две во дупла количка, и седнавме нешто да апнеме. Па им дадоа да бојат, добро поминавме. Дома стандард, бањање, играње и успивање. Уште најголемава да заспие, татко и ја успива. Другиве две веќе се во длабок сон. @SofiMar_ прекрасна е тортата Убава вечер на сите
на бебето од мрдање му се направија 4-чворчиња на косата позади како суканици. Ми рекоа да не ги сечам со ножици дур не го крсти поп. некако тешко ми оди по природен пат, ми е страв да не го искубам. Вистина ли е ова и дајте чаре :/
Аман бе. Братучедка ми на 30 се крсти, којзнае колкава коса ќе имаше ако чекаше поп. Дете спие маж си лежи... се мислам дали да спијам и јас или да перам и мијам. Веројатно ќе спијам
@SofiMar_ среќен нека е утрешниот роденден Мене откако престанав со доење, паметот во алкохол ми иде Еве ве дружам со чаша црвено вино и пршут. Немав време ни да сервирам така директ се лапа Се испотив убаво на вежбање, мавнам туш(испразнив цел бољер) па чекав за дете, го избањав и него, јадеше, заспа и еве да го допијам винцево и Баш пишував дека не размислувам во скоро за второ дете. Ма нека сум себична и се, тоа е мое . Ако веќе така се етикетира Себична сум за мене сум си Сум мислела многу пати на темава, три дечиња, колку богатство е тоа До таму не би одела али никогаш не се знае Сега ни е убав животот. Наредени коцки, што да бараш повеќе? Секогаш може повеќе ама јас сакам да сум задоволна со тоа што имам ....(лажам ). Специфичен карактер сум ти јас И да објаснувам не ќе сфатите . А дека сум себична ете може сум Кога го одбивав од доење, ми беше сосем нормален процес. Читав на фб по групиве реферати колку солзи се пролеале дур траело одбивањето па се замислив да не имам некој проблем што не пуштив солза Или пак само драми се во прашање Ма да верувам дека е потешкп одбивањето на поголемко дете . И може има врска, ама после тоа дете почна да ме гушка Да ме стиска со рачињата околу врат . Да скока од среќа кога се гушкаме Или така се погодило. Во процед пробивање на горни запчиња. Ќе ми заличи дете ептен на момче Утре ќе се чуваме сами. А може и недела Ама ајде вторник неработен а до нова година ништо Еее,резервиравме зимување Ептен сум возбудена како што го чекав летото така и снегот сега Имајте убава и мирна вечер и најбитно од се да нема болни дечиња
Добра вечер мајки Деца спијат мм гледа филм а јас лежам и размислувам во тишината Како ли ке биде.? Како се ближи денот за операција на керка ми се повеке и повеке душава ме стега и снемувам воздух Само Господ да е со нас и се да биде во ред друго ништо несакам Само да се живи и здрави Сакам да сум силна и не потклекнувам сеуште се држам и знам дека ке биде се добро, но длабоко во себе ми е премногу тешко и ми треба некој да ме прегрне и да ми каже дека ке биде се добро Сакам само да затворам очи и се да помине како да не ни било Мали затнат и со антибиотик, па по дома со маски да не префати и таа па да одложуваме Побрзо оздравување на сите дечиња @galapce те прочитав низ темава бидете силни Господ е голем нека ги чува Имајте убава вечер мајки
Добра вечер @blessed.an се ќе биде добро, размислувај позитивно. Нема што да се лажеме, малку повеќе е тежок моментот кога дете ти вадат од операциона сала, еден од најтешките, ама имај во предвид дека децата се посилни од нас. Биди силна пошто децата нели знаеме дека чувствуваат се. Денес си ги чистевме сите играчки со алкохол. Луѓе нема што да се прави. Преведувачката вели сите деца се со телефони во раце само твоето не . Он им ги зима слушалките на сестрите, апаратот за притисок, беџовите, плаче по ракавици, по шишето со алкохол... Ги тепа па го терам да ги гушне, а измеѓу почнува да плаче изговарајки изговор зошто е оправдано што ги удрил, а плаче оти знае дека е крив. Си велам да не ме лажат не е можно да се толку мирни другите. Се ближи денот Д. Нема емотикон ни збор за да опишам како се чувствувам.
Dobro utro! Od crni zori stanata, mali stana da cica pa ne mozev da prezaspijam. Site spijat samo jas budna, sednav so kafe vo tisina da go ispijam vo dnevna. Temna Germanijava, saatot 7.30h a nadvor crna temnica. Sedam vo sama i cekam da pocne denov. Da stanat deca i da besneat cel den. Vcera se sluci malku neubav nastan koj me izvadi od kolosek, ama nisto strasno, materijalno dodeka e, ne mi doaga na pamet da se sekiram, neka odi po toa. Ubavo si pominuvame tuka. Denovive ispolneti so detska radost, rodenden, luna park, setanje niz okolnite gratcinja, uzivanje vo esenta i ubavoto vreme. Nekako si razmisluvam deka ke bide ubavo da se preselime tuka, del od moite najbliski se ovde. Koja stabilnost ja nudi ovaa a koja zemjata kade ziveeme. Momentalno sme rastrgani niz 4 drzavi, treba da se sedne i seriozno da se razmisli. @galapce @blessed.an drzi te se majcinja, se ke bide dobro, Bog e golem za site nas, posebno za nasite decinja! @eli25 za sebicnosta me nasmea. Vo firmata kade sto rabotev, od 110 zeni, 40 samo imaa semejstvo so 1-2 deca, 5 so 3-4 deca, drugite se nad 35 god nitu maz nitu dete, partner kuce mace zajak. Koga ke bides spremna ke dojde i vtoro, ili koga prvoto ke potporasne i ke peka za bratce ili sestricka Stana dete, odam! Ubav vikend imajte!
Добро утро! Тмурен почеток на денов, се спрема за дожд изгледа. За нас убав ден, мајка си доаѓа од болница па денес кај нив ќе бидеме. Вечер сме на гости со поклон за вселување во куќа. Како ми одминуваат деновиве, брзо, летна и оваа година. Утрово синко меѓу нас се гушка и размислуваме со мм, колку бргу минува времето, за нецели две години, ќе го испраќаме во училиште. Не сакам да помислам и дека уште побрзк старееме,само кога ќе видам слики од пред неколку години и сега.... Само нека е се убаво, да сме среќни, времето не може да го запреме. Синко и мм рано рано на чорба птидоа, јас да се избањам и заминуваме. Убав викенд
Добро утро, подобар ден! Одвај ја заспав вчера, абе луѓе ко ќе се залути зајдува во.истиот момент снемува возсух, ме плаши..знам деца да плачат али.одма да се губи ако не и нешто по кејф значи страашна е! Со маж ми игравме балет, изигрававме кловнови, пееме скокаме а тоа плаче ли плаче . Расте па се погласно е прчле мало. Па се жали ко да ја.боли нешто а ние немоќни не знаеме што и е , е во тие моменти мислам дека што и да направам не е доволно за да бидам добраа мајка. Како да не успевам сопственото дете да.си го смирам. Многу ми се собраа вчера, а и многу лоши соништа ме надвасале периодов. Како за беља одам на огледало сабајле окото едно полузатворено а ни.болка ништо не осетив. Може викам нервозата таму да.ми.избила.ххах. ве гушкам и праќам сила на сите Убав ден Одам да изгушкам еден спанко маж и една плачка прчла.