Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Незнам за синуси до сега не сум имала таков проблем.Како се откриваат.Ќе видам во понеделник одам.

TeddyGrey, Vennera.aa and gjoker4e like this.
  2. Среќичка

Среќичка Популарен член

Жени, не сум паметна.. Кумовите не дојдоа на роденденот, на работа биле а имавме 70 луѓе, знаеја пред месец дена... Денес идат, со три деца, сите со антибиотик, едно со стрептокока. А кумава фармацевт. И као немало да го префати бебево мое.. Убичу се.. Им викам ако се болни да го пратам бебе кај баба му. Не, нека седи. Ми иде да си го земам бебе и да излезам. Совет?

24.07, galapce, Sexybaby86 and 5 others like this.
  3. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Во друга соба??? Јас да сум одма го префрлам...Брат да ми е па у три лепе ќе отерам..срамота..ќе се воздржам од други коментари понатака на темава

4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Da go pratam jas kaj baba mu, na raat da si posedime, kumovi li ste sto ste ;) Vikaj ja baba odma!
    Ne mi se veruva...

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@muchacha_a не знам искрено, дали се снимаше или поинаков преглед, ќе те упатат ако одиш кај матичен, може и не е тоа, може некој вирус или настинка.
    @Среќичка само внимавај да не му кашлаат, киваат во близина, држи го на растојание и проветри штом заминат. Без осет навистина, и јас се нервирам со такви работи.

6. Среќичка

Среќичка Популарен член

Го зема мајка ми кај нив. Уф, се надевам нема да се разболи... Како кога ќе одел во градинка, ќе се разболувал секако. О Боже, прости ми ама јавно ќе се откажам од кумовите. А наша генерација се, 86та.Јбг,шта би ја без вас, пишав тука и ми олесна.
    А кумата се плаши од кучиња па ај и кучето го пратив претходно кај моите со цел памет. Подобро тука да беше немаше да дојдат(facepalm):lol:

Last edited: Oct 27, 2018
  7. *Ane*

*Ane* Популарен член

Detenceto mi e 7god,me zagrizi pred da legne - mi vika nemozam da se izdisam, dali utre na dezuren da go nosam, ili....????

gjoker4e likes this.
  8. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Kumata se plasi od kucinja? De de koga togas mora da se prestrashi, dali kaj vas dali pred nekoe shkolo deee so ima veze... Ccc zamisli taka da i reces haha.

Dojde prijatelka so maliot na gosti, jadea deca od mandarini, krusi, solenki, cokolatce pa i vecera na kraj jogurt so musli i banana... Za maliot moj da ne moze da zaspie do 22.30 i se da ispovrati :(
    Prv pat povrakja otkako e roden... Se isplashi dusice. Mu olesna, se banjavme i edvaj zaspa. Ribav tepih, krevet, prekrivaci pustiv da se perat i taka. Se nadevam ne e nisto ozbilno, deka tuka ke zavrsi. Cela nok vesel si bese, ne znam sto mu bidna odednas... Deca.

@*Ane* se pozali na nesto drugo? Nastinat e? Go boli nesto? Kako dise sega? Dlaboko, plitko?

galapce, Mari*, elcezelce and 7 others like this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Премногу измешал. Се има случено кај нас со гостинче... Не му беше после повраќањето ништо. Мешето неможело да свари, премногу му дошло и затоа се назад се вратило...

Mari*, Sexybaby86, Vennera.aa and 4 others like this.
  10. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Dobro vecer mamicki .. koj e za kafe vaka docna ajde .. bebe se uspa ama moram da ja nadgleduvam deneska kreva temperatura do 40 .. cepce stavam i ocet na corapcinja .. kje vidime kako vecer kje bide .. 3 zapcinja vadi vo isto vreme .. si rekov ajde da ve pozdravam i imajte ubav son ..

24.07, Mari*, Sexybaby86 and 8 others like this.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Ако биле под антибиотик некое време, не се веќе заразни. Јас не би го двоела бебето. Освен ако се работи за ептен имунокомпромитирано дете, од било какви причини.

Еве денес братучетка ми прави роденден на малиот. Требаше и ние да одиме, ама откажав, бидејќи големиот ми крена температура ноќеска и се сомневам на стрептокока. Нема да ги носам, оти сепак е ризично за славеникот, кој поминал многу операции и секоја бактерија е ризик. А во твојот случај, нема ништо опасно кога се веќе под терапија.

24.07, M&M, galapce and 12 others like this.
  12. Среќичка

Среќичка Популарен член

Фалаааа, стрептококата кога не е пренослива т. Е колку време после антибиотик?

13. Annath

Annath Форумски идол

Со погодена терапија, после 24-48 часа не е веќе заразно.

M&M, Mari*, Melinda85 and 4 others like this.
  14. majicka

majicka Популарен член

Добро утро мајки:hai:

Утро ко и секое претходно, одлучив веќе да не се замарам на колку сати станва бебка навечер.
    Дојдов до заклучок дека е мрзлив цицач, не се донацицва и зато станва:wasntme:

Давам се од себе да не е цицањето испод 30 мин, ја корнам, ја штипам и досега два пати успеав во то.
    Денес ништо посебно нема да се прај, облачно тмурно време, маж втора смена на работа, свекрва ќе стутка некој ручек и тоа е.

Ќе си го чекам попладнето и идењето на мајка, па да се средам ко чоек, да се искапам и ако имам услови да ја испеглам косата:D

Убав ден женски(fingers)

24.07, tina-63, Coco31 and 15 others like this.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Добро утро.

Денес што убаво во осум си станавме, ама не зафркна саатот и пак седум. Па сите ритуали да се поминат, ама за чистење на нос страшни гладијаторски борби се водат. И викам, ќе седиш мирна или на сила да ставам? Не седам мирна ми вика. И тоа значи на сила. Па ја фаќам, држам раце, држам глава, она не е мала веќе, мрда и се бори, уз пат и се смее, веројатно и интересно и е, па ставам некако капки. Е после за влечење седи мирна. Дува и сама, ама не може да издува колку што јас ќе извлечам со пумпица, а лесно спушта на гради и мора да е чисто носето. И така неколку пати дневно. Не оди во градинка, ама ете, цел ден е негде, по игротеки, и пак нешто ќе се закачи.

Па наместивме масичката, направивме доручек за мечињата, сварив чај, и ставив во нејзиниот мал чајник и малите шолјички, па испи цело ѓезве уз игра. Направив палента, ставив на масичката, ама го ранеше мечето, се ранеше сама, све беше партал на сите страни. Јас во кујна нешто да измијам, дојде зема сунѓерче од фиока и отиде да брише. И стојам и ја гледам како успорена снимка, шлака со сунѓерчето уште повеќе насекаде, размачкува, лелееее... Па ми вика, еве исчистив.(facepalm) И така, како секое сабајле.

@majicka бебето се буди зашто е мало бебе. И природно е да се буди и подобро е за него да се буди. Бебињата имаат мало желудниче, не може да се најаде толку за да биде сито цела ноќ. Подобро е и за доењето, за да се создава повеќе млеко. Лесното спиење на бебето го намалува ризикот од сидс. Не се прашувај зошто е така, прифати дека е природно, ќе ти биде полесно и мисли на тоа дека ќе помине. Зашто се поминува, и тоа многу брзо. Ќе се издржи, сите еве тука што сме сме го поминале тоа. Во добар клуб си. :D Ама јаки сме ние.:muscle:

Имајте мирен неделен ден.:coffee:

karibian, 24.07, M&M and 22 others like this.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Убав ден мајки!!!
    Ние будни од 06.30ч.
    Истерани сите ритуали па мала тера прва дремка.
    Неколку дена немаше апетит па почна носе да течи.
    И борба како со мече.
    Тт 37.5 повеќе не крева.Сите деца од маало со растечени носина.
    Незнам дали да ја носам кај матичната.Почна да јади и свежа е.
    Уфф како ја затера..
    Одам да дремнам додека спие.
    Убав ден!!!

24.07, Mari-Ja, Coco31 and 17 others like this.
  17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Добро утро!
    upload_2018-10-28_10-37-34.png

Станати од 9, т.е 8, за БРАВО сме денес.
    Се искрадов од кревет порано за да спружам алишта и забришам прашина, ѕиркам во соба гледам малово станато и шара со очињата,им се смешка на мечињата :D
    Ај набрзина дури беше мирна завршив со алишта и раскревање, ја спремив неа, ја ставив во количка и пред тв 15мин, колку да избришам прашина и исчистам тоалет.
    Среќа,мирна седеше, па завршив и тоа.
    Не дека гледа во него, туку слуша музика и ја разгледува собата, кога ќе и здосади ја пушта сирената и мама мора да се нацрта пред неа :D

Не знам која од вас имаше пишано скоро, подобро секој ден по малку чистење него ли се во еден ден, па неколку часа да заглавувам.
    И почнав на големо тоа да го применувам. И полесно било :)

Сега спие, втора тура, па јас да поштракам малку на телефонот.
    По цел ден облека за неа разгледувам.
    А има и премногу.
    Не стигам се да и облечам, а веќе се смалуваат.
    Ама,пусти мерак. :)
    Ќе манијачам на Али сега, ме нервира чекањето, ама им се радувам на пратките ко мало дете.

Имајте убав ден.:f:

karibian, 24.07, tina-63 and 21 others like this.
  18. *Ane*

*Ane* Популарен член

Nokta pomina dobro, denes go prasuvam mi vika deka bil dobar, ali utre kako i da e ke go odnesam na maticen :)

Mari-Ja and gjoker4e like this.
  19. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Добар ден кафе испиено оган запален исчистено,дете инхалирано,најадено, преслечено ете го игра дури и се истуширав се во рок од 1 и 30 минути. Моево дефинитивно ќе биде каскадер пред некоја вечер се качуваше на кревет и од кревет се фрли во креветче и се смее на гласови ,ајде го преместив вчера како и секогаш го ставив во креветче и да ставам дрво само што се завртив почна да плаче се вртам го гледам паднал во корпата со играчки (facepalm) (facepalm) (facepalm) дали да плачам дали да се смејам го кренав гледам нема крв го измив и толку од плачењето :headbang: не знам како успеа да падне. Па му го сменив душекот послабиот му го ставив е сега нема кај да бега. Денес изгледа ќе го поминеме денов дома со мм не зборуваме :rofl: љутко е ххааха ајде убав ден

karibian, 24.07, Coco31 and 21 others like this.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Добар ден! (heidy)

Конечно да се разбудиме, а да не мора светло да палам. Променава на времево позитивно влијае на првава половина од денов, ама на втората не ми се ни мисли. :tmi:

Мм отиде еден саат покасно на работа и автоматски малата каснеше еден саат со дремката. Значи не спие додека е мм дома и не спие. :inlove:

Понервозна е деновиве некако ама овој пат сигурно од заби (леле научив да проценам после цели 18 месеци и тоа е некој напредок :P). Долните тројки пробиваат.

Времето е љубов уште љубениот ми фали. :inlove: И книга. Идеално е за кафе и книга. Ми фалат тие времиња, но еве и сега имам можност бидејќи од сабајле ги завршив сите обврски за денес ама немам книга дома. :)

Убав ден! (heidy)

TarantulaA, 24.07, M&M and 22 others like this.