Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Ако зборувате за "Бебе - упатство за употреба" од д-р. Луиз Боргенихт и Џо, книгата ја нема ни во Литература на ул.Македонија, ниту во маркетите (Веро, Рамстор).
    Мајка ми ја бараше пред 1 недела, ѝ кажале дека е старо издание и ја немаат веќе, евентуално во некој мал маркет ако останале.

2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

@ajaja95 ја има на kiwi.mk на фб јас од таму ја порачав пред месец време.

3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас во Рептил често пазарам, ја имам видено таму @ajaja95

TeddyGrey, gjoker4e and ajaja95 like this.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Јас оваа книга и во еурофарм ја имам гледано.

TeddyGrey, gjoker4e and TutiFuti like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден мајки
    Тука празник, денес и утре деца дома, не работи градинката.
    Тешко нас четири ден дома:tmi:. Уште и маж да беше слободен па на раат да можевме да направиме некој излет. ОД сабајле замина на работа, идење кузнее кога. Дома со индијанциве паметот ми се сврте.
    Кај 10 се јави свекрва ми да праша како сум. викам уште малку па никако:tmi::rofl:.
    Рече ќе ја зедат големата кај нив на неколку часа (poolparty). Таман колку хаосот да расчистам и нешто за јадење да ставам.
    Средното го легнав, големата ја пратив со нив, малово сменив пелена и наранив, и пред да засукам ракави да пишам.
    Вецето е утоп.
    Се бањаа, па прскаа, па се тепаа(или обид да се дават можеби:worried:), па едната додека ја облекувам другата на трпезариска маса се качила и пробува лустерот да го потегне, додека нејзе ја симнав првава отворила вратата и обид да избега надвор(од сега мора заклучена врата, ама клучот не во бравата, бидејќи не се за верба)трчај надвор да ја приберам внатре, другава во меѓувреме се обидува да се префрли во монтажното креветче каде лежи најмалово(facepalm). Па драми додека сушев косата, па додека бидна јадењето, па пиење, па па па...
    Средново се што држи/прави голеава сака и оно. Рика плаче. Големава за инает па и ги зима работите и трча бега, а средново пак рик плаче. Како калимеро е некогаш:tmi:.

Одморот е уплатен.
    Февруари летаме на Карибите(poolparty):sun::d:.
    Јас, мм, големата, средната и мајка ми. Најмалото ќе остане со свекрва ми.

И мајка ќе иде со нас: болна легна за нејзе пари што сме трошеле, ама ако, да прошета и она. И реков не треба ни да готви ни да чисти ни со деца во вода да оди. Доволно е околу нас да се вртка а и навечер деца кога ќе заспијат што ќе има некој во вилата ако ние сакаме да испаднеме.

Сега уште две работи кои ги чекаме да не израдуваат, па белки во новата година ќе ни тргне и на нас.

Да зимам да раскревам низ куќа. Убав ден мајки:coffee:

6. duffi

duffi Форумски идол

Добар ден мајкички! :)

Малото го зема мајка ми јас да се спремам на раат , па да излеземе. Ама јас прво за телефонот се фатив. :tmi:
    Гледам светка со некои нотификации, па да не случајно некој ме бара. :D
    Во меѓувреме се јави свеки да каже дека има ручек и за нас и за малото. Па ме спаси од една обрвска денес.
    Подмирени сме со јадење. :party:
    Само да си го земеме.

Всушност вчера дојдов на темата оти постот на Монела ме потсети на сликче кои скоро го видов на Инста. :D
    B71B2A4D-D828-4E1E-B61F-8CFAF6E60ABB.jpeg

Мене прирачник ми беше и уште ми е само интуицијата и инстинктот. Нема мајка која не знае да си го гледа своето дете.:)
    Убаво е ако имаш некој да те бодри и дава кураж. Маж, мајка, татко. Ама ако нема, ќе ставиш се на игнор и ќе си тераш како ти мислиш дека е правилно. :)

Сакам спанко како на Емка. Мојот околу 20 легнува, ама обично пред 7 е буден. Денес ме почасти со спиење до 8.
    Па се осеќам полна енергија. :muscle:
    Деновиве му правам инаков распоред на оброците. Па му се фаќа и на мојот да доручкува околу 10:30-11. :doh:
    Ама само вака ми го испива млекцето наутро.

Подот секое утро и секоја ноќ некој го пребришува, дали јас дали маж ми. Во меѓувреме бебето го гланца. :DПросторот на подлогата му е мал, па се околу се пребришува со алиштата негови. Се влече, се тегне, лази .
    Ќе седне и ќе бара ѓубренца по теписите. А јас стално мислам чисто ми е.:wasntme: Он на крај сепак ќе ископа нешто.

@galapce :hug:

Да одам да се спремам. Додека тргнеме ќе дојде време и за ручек.:o:

Coco31, emkaemka, Monella and 33 others like this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Во космо во зебра последно ја гледав бебе прирачник.

Добар ден мајки.

Јас се пријавувам од дома од пред тв :nod:. Ама не е за добро. Вчера сабајлето грло жар:^). Други симптоми немав па истерав на работа, ама ради малиов вчера на лекар отидов, дијагноза вироза. Многу течности и нешто за грло. Си отворив боледување, барем душа да земем. Да не беше детево сигурно на нога ќе го поминев вирусов. Мајка и татко земаа дете кај нив, а јас прв пат после 15 месеци испружена лежам, одмарам и гледам тв. Знам дека кај и да е ќе станам да се згнам по дома. Имам машини за пуштање, ама малку да земам душа па ќе станам. :!: и ручек ќе спрема мајка, па само машините ќе се за мене денес.:lol:
    Благодарам на сите за честитките. Честитки и за првите чекорчиња на баткото на @eli25 и женската на @mariz
    Синко уште не е целосно пуштен, ама на добар пат е. Ако е одморен и цела дневна знае да ја изоди, ама цели време пред него движам, зошто уште е нестабилен. А и сака на крајот да се фрли во прегратка:rofl::inlove:.

Се одлучивме за жена. Денес треба да ја видиме уште еднаш и да договориме финално. Се надевам дека ќе се нагодиме, а и дека синко ќе ја бендиса(fingers). Планираме да почне од 10ти па ќе видиме како ќе биде.
    Мене малку тешко ми е што ќе го оставам со непознати, ама препораката и е добра и моја блиска особа па се надевам ќе биде се во ред. Плус млада е, а има искуство со чување и по повеќе дечиња.

@galapce пишувај ни како е Алек. Сите пуштаме среќа се да биде во ред и побрзо да си одите домче.

Друго па и немам да кажам. Ако продолжам пак ќе мрчам.

Имајте убав ден мајки.

Coco31, emkaemka, Monella and 32 others like this.
  8. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Лесни чекорчиња на човечињата, да не ве тагнувам сите одделно:inlove:
    @danichap уф се изморив читајќи те:whew:
    Една виртуелна гушка:hug: за поддршка @galapce
    Добар ви ден и на сите останати од мене. Мене ми е мрзлив денов време тмурно јас без енергија па и дете како да разбира откако го намирив не е напорен седи до мене од сабајле сите сликовници му ги исчитав, сега сложува ама му се ближи време за дремка, па се мислам и јас да си легнам со него очајно ми треба сон, а го немам ни дење ни ноќе изгорев од киселини, бебе ми се чини желудникот низ уста ќе ми го истурка. :nod:
    Одам да се стуткам со дете, па ќе видиме дали и дремка ќе бидне:hai:

Coco31, emkaemka, snegulkata and 21 others like this.
  9. majicka

majicka Популарен член

Здраво мамички:P

Тмурно време надвор а сакавме да прошетаме со Бисера ама се тешам дека не е ладно, па можи сепак ќе ја извадам на пола сат на воздух.
    Ви блазесвам на тие шо имате барем малку помош од свекрва, околу ручек и чистење.
    Мојава си тера исто а мене нервите со неа ми се на сам крај и вервајте ми иди да ја затепам:punch:
    До толку ми е стемнато:devil:

Јас не знам шо ќе прам од понеделник па се до 16 нареден петок:worried: мајка нема да ми е тука...
    Сабајле жената зготвила ручек за нив па ни донесе и за мене и за маж ми, секој момент слободен е со нас. Ми е жал и за неа, се нервира и та.

Не сум паметна како да постапам вервајте...толку многу се полнам со негативна енергија ко ќе ја гледам дома свекрва ми, то чудо е. Пак ќе речам ќе ја затепам само прашање на време е кога:party::party:

Ништо паметно не кажав, не ме читајте најубо. Можи ова беше за во друга тема...извинете:(

Најубав ден да си имате:*

Coco31, TarantulaA, emkaemka and 25 others like this.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Добар ден, на кратко да шкртнам некој збор и јас :)

Бебка не е добра, ќе излезам порано од работа и ќе ја носам кај матичната. И тече носето, кивка и поткашлува :( Се надевам дека е само обична настинка. Нека минува! Знам и од кого и е :^) Ама сега кога веќе бидна немам сила и да бдеам над детево цела ноќ и плус да се нервирам за тоа. Дојдено е, ќе помине.

@danichap во Доминикана да не одите? 8-| Ние бевме со мм на меден месец таму. Таков рај немам видено како на Карибите. Буквално е разгледница во живо. Песокот не можам да го заборавам, мек како по брашно да одиш :inlove: Пре пре преубаво е, ќе уживате каде и да сте на Карибите. Навистина рај на земјата.

Гроги сум денес, спана дали еден час, а морав да дојдам на работа. Имав нешто неодложно, а и утре имам битен ивент на кој морам да присуствувам. Од сите дена, мораше овие два да ми се вакви. Марфи :devil:

Отидов жени, да стигнам прва да фатам ред оти гужва е секогаш кај матичнава.

Поздрав и убав ден и чувајте ги дечињата на ова променливо време. Циганско лето, сите не испоразболе :^)

NarCis@, Coco31, emkaemka and 31 others like this.
  11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Среќни родендени на сите што слават, лесни чекорчиња на сите што се проодени, лесно оздравување на сите изнастинати, останатите здрави да си останете. :*

Ние се влечкаме уште само со кашлици и мрсули, ама фала Богу ништо страшно. До вчера секој ден патував службено и се враќав во ниедно време, ми се смачи веќе од автопатот. Одвај чекам и утре да помине и деф веќе да се одморам. Па со штикли вози женската, кога ми заглави штикла во патосница ќе беше забавно на патарина.(facepalm) Среќа ме чуваше Господ, ама се опаметив да фрлам едни еспадрили во кола за да возам со нив. Будалска работа, по сите хроники ќе ме имаше, скрши глава од штикла будалата. :shake:

Толку од мене, одам да ја утепам досаднава мува што ми се напика во канцеларија и ми кампува на чело секои 5 минути. Комарци и муви има колку ти душа сака во фабрикава, уште аутан прскам наместо парфем. :$

Coco31, emkaemka, Monella and 27 others like this.
  12. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Добар ден.

Сите ве читам , ама некако немам што да пишам и затоа само лајкнувам постови. Некако многу монотоно ништо не ни се случува посебно , а мисли и арни и лоши еден тон , неможам навечер да заспијам никако.

Бебе е добар мислам дека како на батерии е , а тие батерии никако не се трошат. Вчера пред ручек не го изнесов , мислам збесна дома , и плус многу малку преспа , кога стана право го облеков и додека е топло да го фатиме сонцето. Се изнатрча , вечерта пак го изнесовме уште еден саат и само касна набрзина , пижамите и одма зема позиција за спиење.
    Затоа денеска на мм му реков нема ручек дома , да земе нешто кога ќе си иде од работа , бебе појаде и право надвор. За него имав ручек кога си дојдовме ручаше и одма за една минута заспа .
    Инаку уште е со растечен нос , значи како не спотера воа вирусов сите бевме болни. Него превентивно две недели инхалации со физиолошки само. Гледам избегнувам да го мешам со дечиња , верувале или не се е болно. Некна бевме на роденден и подобро што не го земав , значи во игреотекава кај што беше имаше едно дете луѓе буквално се давеше сирото , и само седнато во едно ќоше , се гледа дека не му е добро. Мајкава абе не мрдна , цело време со пријателките муабети , значи ми дојде да и го донесам детето и да ја избркам на клоци да си оди дома оти детето не е добро. Значи толку неодговорни родители има незнам што да кажам.

Викендов повеќе мм и бебка се чуваа , ми рече малку пауза да сум си зела:$, па излегов со другарки на шопинг , на кафе , на ручек , они дома се чуваа , саботата бев сама на роденден , после пак на кафе со другарки они пак се чуваа , значи незнаете колку ми годеше тоа, малку сама како порано кога бев девојче.
    Незнам што би правела без мм , многу ми помага , за се , за бебе чување , за раскревање , за миење , готвење значи буквално се.:l:

Незнам пред некој ден прочитав тука пост , само не ми текнува од која мајка беше , дека се ја нервирало , јас многу често нервозна од друга ситуација и бебе ќе направи нешто и него ќе му подвикан или нешто ептен голема беља ќе направи и ќе ме извади од памет. На сета таа нервоза само ќе си речам нека е он жив и здрав друго се ќе се среди. Или ако некој друг те изнервира кажи си во себе , не се нервирам , му требам на бебе , не дај боже ако ми се случи нешто никој нема да го гледа подобро од мене . Сите болести доаѓаат од стресови и нервози.

Лесни чекорчиња на сите проодени дечиња.
    Побрзо оздравување на сите болни дечиња.
    Среќни родендени на сите дечиња.:^:
    @galapce и да нема ништо ново пиши ред два , ако можеш , ве мислиме сите и ви праќаме многу гушки од тука и позитивна енергија.:hug:

Coco31, emkaemka, Monella and 26 others like this.
  13. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Dojdov samo da vi posakam ubav den i da ve ponudam so kafe.
    Screenshot_20181101-111059.jpg

Maliot spie na mene, kasla od vcera, a samo voda mu tece od noseto.
    Davam od magicniot lek na @gjoker4e i se molam da pomogne.

Ova sabajle napisano, sega da prodolzam.
    Dete stana, pa caj, pa rucek da stavam, pa mene grloto pocna da me boli i se nerviram epten, aman od ovie virusi.
    Si igrame so edni lego stari sto imame, pa mu e interesno, eve pola saat gi redime i prereduvame i jademe šipkot (piškot) :lol:

Supata pileska za rucek e gotova, uste sto uz nejze da smislam i gotovo. Tavce oriz ke bide izgleda.
    Masina vrti, treba i so djoger da projdam niz doma a ne mi se mrda. Nadvor vrne, pritisokot mi e padnat epten na spienje me butka.

Popladne do mcd na sladoled ke odime, da iskocim3 od doma kolku tolku.

Na glava mi se kaci dete. :devil:

Ubav den!

Coco31, TarantulaA, emkaemka and 31 others like this.
  14. fairy88

fairy88 Популарен член

Здраво и од мене,
    јас лежам на кревет сега станувам после трета смена.Си легнав во 8 и кусур сабајле,додека однесам дете во градинка касно ме фати.
    Синко овие денови цело време го носеше татко му во 6 сабајле кај мене на работа,оти неговото градилиште е далекуБаш на примопредавање на смената.
    Среќа имам фирма која е пријателки настроена кон деца и нема проблеми.Колегите мои се радуваат кога ќе кажам дека иде синко.Го закачаат, а тој оти не ги познава многу цело време се гушка во мене или се крие во количкат:hug:.
    Кога му е непознато е многу мил,ама кога се пресрами почне да прави белји и покажува рогчиња.

Инаку ние добри,некоја кашлица ме држи со месеци и детето и мене и се плашам да не сум си донела нешто од болницата,се има некои резистентни бактерии во изо соби или многу често сомнеж на туберколоза и туберколоза која е потврденаОд вируси и бактерии од градинка не се плашам многу.

Пред некој ден разбрав за братучетка која е малку повоздрасна дека е времена и тоа со близнаци, и од срце се израдував.Убава вест,оти ми имаше кажано како со години се обидуваат за бебе:sun::sun:.

Мена па нешто ме мава мисла да си купам робот правосмукалка.Недомаќинка и мрзлива кажете ме ама со работа и дете немам време да изметам еднаш неделно.Ако ми се фати повеќе да сум слободна зачистам ако не си стои додека добијам слободен ден од работа:nod:

Да одам јас за подсредам и да земам дете од градинка.

Coco31, emkaemka, Monella and 23 others like this.
  15. Seline

Seline Истакнат член

Добар ден!

Дете спие, едвај ја успав денес. Која разлика има кога оди во градинка си заспива без проблем ама таму се изморува убаво, а дома врти сучи досадно е и никако да се измори. Денес нели празник па си седи дома и навистина времето не поминува. Утре ќе ја носам во градинка иако сопругот има споено од фирмата ама нека ја нека оди.

Додуша тој денес не е дома, така да исто ко да не е празник, мораше да замине на пат и дали ќе дојде до вечер не е познато.

Надвор се стемнило, проврнува, тмурно време само за дома седење. Ручек правам ориз со зеленчуци на малата, јас имам паста од вчера ќе си ја подгреам со сосот и воала. Уз тоа една чаша винце и сама ќе си се гостам денес.

Синоќа прошетавме малце, да ги види малава маскираните по улица и куќите каде има декорирано за Халовин. Се радуваше и многу ми е интересна кога ќе види нешто што е ново за неа, само прашува а што е тоа, што е тоа, шо тоа мами се дури не и објасниш. Имаше една куќа целата со духови и тикви, и некои светла и звуци, дури и дим излегуваше од некаде и она ха ха ха страшното како од хорор филм. На таа највеќе се радуваше. Навистина се потрудиле а богами и потрошиле за сите тие декорации. Имаше една зграда каде целиот двор беше направен како гробишта, а едни пак си правеа забава иако беше свежо, сите маскирани повозрасни со чаши вино во рацете.

Настинкава уште не држи и мене и детево, мене далеку подобро ми е, а таа така така. Сега го префати сопругот, па отиде сабајлево целиот раскенкан, како ќе издржел, па дај ми ова, дај ми она, дај ми од тие твоите апчиња за грло, па леле како ме боли ова крајник ли е што ли е, па отвара уста да сум видела, тебе вака ли те болеше, аман ми ја пукна главата. Значи болен маж навистина бетер од дете е.

И за крај и јас да посакам лесни чекорчоња на сите дечиња кои проодеа, како вчера да беше кога моево прооди а сега веќе оди па стигни ја.

Убав ден.

Coco31, emkaemka, Monella and 23 others like this.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Е ова ми е прво седнување од сабајле.
    А не дека нешто сработив, а зошто пак да не, доручек, ручек, супа за утре направени, садеви измиени, соби погодени, дете три пати преслечено :) и башка 10 тина кафиња сварени :) Тоа ти е кога маж собрал цела армија луѓе во работилница :)
    Сега да се избањам уште и ништо повеќе не работам, а и немаме некој план, освен да ја видам мајка вечер.
    Дете заспа. Како ни годи времево, цел ден трчаат со другарчето од мојата пријателка. Вози точак, играат со песок, со кал, играат фудбал, таман да се измори за преспивање. Навечер јас спремам некои занимации, поминуваат 2-3 часа, па сега играме карти(така ги научи броевите :) ) Единствена цел ми е, додека можам да го оттргнам од виртуелниот свет, компјутери и телефони.
    @mariz И тука да ви честитам крштевка, среќен роденден на Сара, да е здрава и жива,сите сте прекрасни, особено ти, преубава си.
    Ми текна на неколку членки кои беа доста активни @Sunshine_1979 @M&M @joy1 скроз не напушти :)
    Ве поздравувам сите!

Coco31, emkaemka, Monella and 25 others like this.
  17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Поздрав жени :)

Денот убаво почнат. Се наспавме, бебе во количка и на шетање.
    Саат и пол на убаво топло време, околу 3-4км испешачив убаво, па и текна писна да плаче, и се вративме дома. Време за цицање дошло.
    Помина и “ручекот” и пак на шетање, кај мајка на кафе :)

Сакам да ве прашам, што да правам да не и се виткаат ушињата на беба?
    Се плашам клемпави ќе и станат, многу и се меки и кога лежи и се превиткуваат :( баш се опседнав,цело време увцето и го гледам. Не сакам кога ќе порасне да си ги мрази и мене да ми укривува :?
    Стегачи баш не обожава, не знам што да и ставам.

@TeddyGrey гушки назад:hug:
    :hug:

Ќе пишам покасно повеќе, батеријава е на крај.(fingers)

Coco31, emkaemka, Monella and 21 others like this.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Да честитам роденден на малата од @mariz
    Здрава и жива да е цел живот да ве радува.
    И ние со малата до кај моите шетнавме,кога рекоа се гушкаат со внуката,се радиваа двете,цела недела се немаа видено.
    Имам кажано дека снашка ми е како сестра а моите се посебни па секое одење кај нив се полнам со позитивна енергија.
    Одам да легнам до малава.

Coco31, emkaemka, 24.07 and 18 others like this.
  19. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@mariz среќен роденден и лесни чекорчиња на малата.
    Исто лесни чекорчиња и гордо нека чекорат во животот малишаните на @Ano и @eli25

Да пишам,да не пишам....
    Исто е секој ден.
    Денес станавме со синко,мм спиеше појадувавме и низ град едно шетање.
    Кога дојдовме маШ подсуредил,измил садови и се спремил за на раб.
    Додека се дружеа со синко измив спанаќ и направив ручек.
    Го заспав и се спремив за на раб.
    Дојдоа свекор и свекрва,им оставив детето,ручекот и куршум низ врата. (hollest)
    Со колешката едно кафе,2-3 реда муабет и сега дремам на раб.чекам да дојде 8 саат да си одам.
    Па ќе се дружиме пак со синко ќе лудуваме до крај 22 саат,па ќе го заспијам и ќе чекам мм да се прибере да се видиме.:$
    Позз од мене и добредојде на новите мамички.
    :*

Coco31, emkaemka, Monella and 24 others like this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Ушињата се меки и се виткаат на сите бебиња, ако се свиткало во спиење не значи дека ќе биде клемпаво.
    Ако фамилијарно имате клемпави уши тогаш ништо неможеш, генетски се наследуваат. Стегачите се најголем мит дека ќе ги задржат ушињата да не бидат клемпави

emkaemka, Annath, Sandrin4 and 3 others like this.