So usvitena tava plus, da gi isturis site nervozi na covekot Tutto completo Dobro utro! Maz na rabota, dete vo gradinka, kafe do mene, uh kakva sloboda Dete edvaj go razbudiv vo 7 ipol, pa srekja so kola trgnavme oti me mrzese peski posto zavrna na pola pat Maz na rabota denes cel den, nokjeska duri ke si dojde... Pocnuva da raboti i vtora rabota mini job sto vika Mari, bidejki na prvata ima mnogu slobodni denovi, pa nadoknaduva saati na drugo rab mesto. Takva mu e rabotata... Losoto e sto ne moze da izbere kako da raboti tuku kako ke go pisat, pa denes e cel den eve, ke bide i vo sreda... Se nadevam deka i jas ke pocnam naskoro so rabota, do dusa toa ke e samo plus, negovite rab saati nema da se namalat... Epten sme denovive na misla, da se selime uste ednas ili da sedime kade sto sme. Razmisluvam deka utre deteto ke porasne i ke mi rece kako ne otide uste 50 km ponataka Avstrija da ja fatis ne tuka si me zaglavila... Ne znam stvarno. @vitamina so nejzinite selidbi mi dava hrabrost, ama ne znam dali sum navistina spremna da si go spakuvam zivotot po vtor pat i da pocnam pak od pocetok... Ne mi se ostava nisto tuka, preubavo mi e se. Se naviknavme epten na ovoj zivot i ovaa sloboda koja ja imame tuka, na ovie luge, jazik, mentalitet... Tuka se cuvstvuvam doma! Kade i da zaminam mislam ke mi e mn tesko i kako dete koe edvaj ceka da si dojde doma posle 14 dneven odmor nekade, taka ke bidam i jas. Ke cekam i kopneam za momentot koga ke si odam doma. Tamu kade go rodiv moeto detence, kade se vencav, kade pominav prekrasna bremenost... Skopje bi go ostavila uste 3 pati, ama ovoj dom epten tesko... Duri ne mi se zboruva za ova, bidejki sekoj pat placam kako i sega. Mnogu poveke ke napravime ako zamineme, svesna sum, ne sakam i da sum sebicna, ama dojdov tuka kako dete, smognav sili i ostaviv prekrasni roditeli, zivot, prijateli, za da uzivam i da ja ziveam ovaa ubavina. Tesko mi e mnogu...krstopat povtorno vo zivotot... Recisi 9 h dojde. Dopivam kafeto i stanuvam da ja sredam kukjava. Denes denot samo za cistenje i sreduvanje ke e namenet. Ako pocnam na rabota nedelava, vikend kje me fati, taka da da si ja fatam metlata na vreme. Imajte ubav den i gushkajte decinja
Добро утро женички Дете однесено во градинка, маж на работа а јас со кафето во кревет ве читам. Станавме накај 8 и едвај го спремив за во градинка од кога стана до кога го предадов во градинка плачеше. Незнам што му беше. Се надевам се смирил таму, го мислам цело време. Иначе викендов го истеравме кај мајка. Малце се одморив а и си се видоа бебе и баба. Од кога тргна во градинка ретко се гледаат. А колку и се радува тоа чудо. Да стануваж да го средам станов и машина една да пуштам, па втора смена сум на работа. @galapce ви ја испраќам целата среќа на овој свет. Биди силна и што побрзо да искочите од таму со убави вести. Бацки до баткото и изгушкај го од лудите тетки од фемина. Поздрав, имајте убав ден
Добро утро и од мене жени Наспана сум денес, расположена, све супер. Сабајле гужва невидена за пат накај работа, ама ни тоа не ме изнервира. Не знам што ми е А баш сум во ПМС, нели треба све да ме нервира Бебе синоќа оставивме да спие кај баба и, па со маж истеравме вечер на раат Направив паста со бел сос и пршута (маж ја обожава), пивнавме малку розе винце и така. Друго не кажувам И после се чудам зошто сум си расположена денес Искрено, многу ми фали блискоста со мм. Не дека не сме блиски и не си посветуваме време за нас, но многу е подруго откако имаме дете, многу поретки се тие моменти. Ваква вечер како синоќа гледаме барем еднаш неделно да имаме. Обично е тоа петок, ама дај шта даш, и друг ден ќе заврши работа Во последно време забележувам дека си искажуваме љубов несвесно во многу секојдневни ситуации и моменти. Завчера си игравме со бебе на под, мм и подава топка, таа му ја враќа, јас ја закачам, па се смееме сите и во тој момент мм дојде до мене, ме гушна и ме бакна. Се стопив, некако такви моменти мнооогу ми значат и ме прават да се чувствувам убаво и сакано, убаво ми доаѓа на душичката Таквите моменти ми се бесценети. Или исто, на пример, секое утро пред да оди/одам на работа се бакнуваме за чао, и секоја вечер исто, за добра ноќ. И не можам поинаку Емотивна некако сум денес, ете така ми дојде. Нека трае, поарно емотивна отколку да се претворам во ламја од ПМС-ов па да се спукаме со мм А ќе биде и тоа деновиве, без тоа не проаѓа Инаку нели пишав пред некој ден дека се удрив во вратата од кујна и ми помодре окото, баш кај подочњакот. Епа денес црно ми е И плус имам рецка кај што се удрив, црвена накај виолетова и таа. Нашлапав коректор колку можев, ставив многу маскара да одвлекува внимание од модриот подочњак и пуштив коса преку лице со надеж денес никој да не ми влезе во канцеларија и да не ми прозбори. Мм вика скриј се таму, ќе помислат сум те тепал Јадење си купив по пат накај работа, кафе имам за извоз, па денес не мрдам од биро Ај доста баботам, отидов да пролистам низ темите, па да се фаќам за работа. ОсеЧам ова ќе биде дооолга недела
Хелоу мајки Колку убаво на тие што одат на работа.Уште не можев да најдам бе.Ама нека што е мое ќе си дојде. Однесов деца во градинка. Раздигнав низ дома испив капучиното. Јок не слушам слабо ептен.Ги испив апчињата.Ќе одам кај док.за уво нос и грло.Не сакам да останам глува на 26год.Ако треба нека ме прати во Штип Скопје од дека знам.Нека направи нешто. Вчера малку до кај мајка ми бевме и една нејзина пријателка ја одведов да се видат малку. Па по патот шетавме со децата.Едно на лево едно на десно.Едното не слуша другото мало не можеш само да го оставеш. Постојано околу мене од сите слушам само ЈАКА ТИ ДУША Со вакви деца. Абре луѓе што им фали на децата.Па деца како деца.Сакаат се да видат љубопитни се.Радознали.Истражувачи. Биле лоши.Не се лоши такви се полни со енергија што ти ќе ја немаш никогаш. Активни.Земат точаци моторчиња а малото со камион голем со приколка го бутка по цел пат на угорничаво.И не се изморува. Може јас сум си виновна што се мала разлика но сега си играат па кога се гушкаат па се натпреваруваат кое колку ќе изеде.Ќе испие.Па бакнуваат ако се ударат некаде.Па се галат.Пеат песнички. Па се борат.Рипаат скокаат и заедно си спијат.Братчиња. И ќе помине.И ќе пораснат. Народ како народ нон стоп со зборува.Ама јас не се замарам со никој.Ги научив сите.На кој ми е ќејф ќе му кажам и здраво и добар ден а на другите само игнор. Ајде јас да се спремам и да одам да видам што ќе биде со моево уво. Убав ден мајки....
Подобро некоја друга диета, сепак со кето диета се топат вишокот масти, а во мастите се наталожени доста токсини. Како што се топат мастите, се исфрлаат преку телесните течности, вклучително и мајчиното млеко. Така што, јас на твое место би ја оставила за понатака, а сега само редукција на оброците и повеќе на течности. Благо да не јадеш и касно да не јадеш. Одма ќе приметиш разлика.
Ви пишувам од лежечка позиција сите четири увис. Мм и дете на прошетка и тоа без количка, ке оделе на кафе а дали мм ќе испие кафе е тоа незнам. Дури дете утрово не појадувапе не сакаше кога слушна дека ќе оди чао.Не сакаше го седнав во хранилка и рикаше за чао и фрлаше се околу него.Го кренав го облеков и ги прати на шетна.На мм му реков да му купи некое кифле,не верувам дека ќе јаде ама колку толку ќе касне. Колку убо е вака секој ден да има некој да ти го почува дете на два часа. Јас зедов потсредив малку ,испеглав еден куп алишта и на крај ја зедов пак правосмукалката не можам да гледам.Сднав едно кафе на рајат да испијам со едно цигарче.... Дете вчера на роденден не седна ни минута.Се изнаигра,трчаше околу децата,а и јас со него.Имаше многу деца кои беа поголеми и ми беше страв да не да не го турнат. Си дојдовме и двајцата одма заспавме. Дете со нас спие можи година и повеќе па се снаоѓаме со мм за онаа работа.Понекогаш си лежиме со мм гушнати како пред дете,па потоа си ги заземаме местата за спиење. Туку јас незнам зошто сеуште ни стои креветчето само место да ни зафаќа.Дете во него спие само денски. И уште една работа пред некој ден го ставив во вреќа за спиење, за две минути излезе од неа.Прво го отвори патентот,рацете ги извади и ја соблече вреќата со клоцање. Мајмунче. Да станам да направам брзински ручек,а кај и да се ќе стигнат и тие.
Добар ви ден, трчаницата од сабајле само што заврши. Станавме во 6ипол спремав дете и одиме кај матичната, клуч на врата по зимно време работеле од 8, половина час окапавме во кола среќа сестрата дојде од 7ипол секако бевме само за упат за лабараторија ама имаше со деца болни што чекаа, едно 5 годишно неможеше на нозе да стои го држи мајка му во раце така цело пробесено на неа душиче, па кога и се тутнаа летно зимно бре за здравство страшна работа, ама треба да се одморени докторите наспани, кафе испиено Од тука во лабараторија приватна, среќа ваму што се закаснавме инаку и тука врата ќе бакневме ама затоа ред пред нас 10 души, дете па а види бел мантил плаче, се смилуваа ме пуштија преку ред, ми дојде сите со ред да ги изгушкам ама само едно сто пати им се заблагодирив па завршивме работа За сат време се вратив по резултатите во меѓувреме доручкувавме набрзина па ги земавме резултатите и назад на матичен имаше вредности кои отстапуваа ама црп мирно, на слушалка добар ни рече нека го прегледаат уште еднаш на вакцинации па ако се совпадне мислење нека го боцнат. Таму за право го испрегледаа се со по ред, отстапувањата ги препишаа на претходно алергијата што ја помина и си ја прими вакцината. Како поминаа прегледите и боцкањето со колку плачки, поткупи и молење не прашувајте Земавме ветеното на пат кон дома, ставив облога само од ациди и еве го дете спие, се надевам со лесно и без реакција ќе ја поминеме. Се спружив на тросед, нозе кренав ручек му кажав на мм да порача по еден хамбургер за дете ќе правам палента со јајце и к. млеко. Страшно ме боли левава нога еве трет ден куцам, од препон болката на долу ми оди валда бебе притиска на некој нерв или па од тежината не помага ни дупла доза магнезиум, боли и во стоење, седење, лежење се осеќам нефункционално и без енергија. Со душа чекам да се олеснам секое движење ми станува напор.. Имајте убав ден и убава недела, нели денот по утрото се познава ама се надевам на мирно попладне
Здраво мајки. Пишувам тука оти најбрзо ќе добијам одговор. Два дена детево има течна столица 3-4 пати во денот. Вчера тт 38.5 цел ден. Денеска нема тт ама уште има течна столица. Што да дадам за течната столица , пробиотик , банана , компир давам веќе , ама слабо јадеме . Совет?
@Aneta92 пробиотик обавезно зголемена доза (јас давав Биогаја 2 пати по 5 капки), и оризова вода. Да се свари оризот и водичката да ја пие преку цел ден, а можеш од истата и во каша да ставиш, со таа да ја направиш. Ова беше препорака од педијатар и брзо се среди кај нас. Нека минува
Женски убави! Јас назад на старо работно место од кај што ве дружев најмногу, трет ден на работа, се осеќам ко млада невеста кај свекрва и што се вратила ко попарена Шала на страна, битно да се работи и да се зима плата, друго јок. Дечките ми се добри, јас сум добра, уште дебела ама јебига. Ослабев ама застанав, не идам надоле, ќе си почнам пак со вежбање кај и да е, ќе продолжам. Ако е детенце над 1г, раствори лажиче густин во водичка и нека го испие, одма ќе му прекине столицата. Стварно е делотворно.
Добар ден викендов бевме кај мајка саботата вечер заминавме вчера бевме до град убавини си седеш покрај езеро си пиеш кафе сонце пука си кулираш ,е тоа ми фали многу додека бев не мажена секој ден бевме по кафина од на работа на кафе или шетавме најмногу по стариот дел на градот го обожавам . После на мал шопинг за синко за мене немаше време а и преполно беше со луѓе туристи па не ми се чекаше . Па пак се вративме дома за ручек колку убаво кога сите ќе се собереме на едно место па ручек па некоја чаша вино па смешки не ми се идаше назад дури не можам да го наречам дома сеуште. Битно синко не застана цел ден уште кашла го прегледа вујко ми нема ништо на гради и грло за вакцина ни рече да почекам на година ипол да му ја ставам. Само што тргнавме кога рече плачам дете никако не се смируваше ни цуцла ни играчки ништо не сакаше реков да не ја сака цуцлата дека ја сменив ајде па во раце го земам и заспа па го вратив во седиштето и до дома спиеше. Стана и пак почна турбо да урла и дојде време ќе си легнуваме леле кога рече не сакам цуце го фрла па плаче не сака да лежи леле еден сат се заспиваме на крај ја изгасив струјата заспа со нас па некое време го ставив во креветче и ете го сабајле во 8 стана пак не сака цуце го фрла. Леле реков како денски ќе заспива па ајде на среќа преска му ја ставам не ја фрли одма заспа ете го уште спие јас одмарам сами сме до вечер. Со мм уште не сме во добри односи не попуштам повеќе нека види како е ај доста замарам понеделнички утре сме на роденден кај внуката на мм поклон пари ќе носам
Колку ми е само убаво вака, од сабајле си пуштивме парното па сушев алишта, надвор врне склопено време внатре топлина исчистено средено и намирисано супа си варевме па доручкувавме па натаму наваму дојде време и за дремката на дете а богами и на мајка. После може и некој филм да пуштам да се гледа а да не се догледува на тв па уз пат и алишта да прередам, се е распраталено. Ја сакам зимата. Не за џабе рекле едно ќе средиш друго ќе ти дојде на глава, и се така до недоглед. Па така и кај нас. Од помислата дека ќе треба оак да се бавтам со станови језа ме фаќа. Колку тешко е човек да дојде до стан тоа чудо па поготово и кога си новајлија, ама се тешам дека ќе биде се во свое време ќе си дојде и ќе се наместат коцките дека ќе си најдам убаво катче за нас . Убав ден мајки.
Здраво и од мене! Сеуште седам дома и чекам,имам некои болки но сигурно се лажни.Секој ден ми е исчекување,веќе не можам да издржам,почнува и страв да ме фаќа.Вчера малку ми се поткрена и притисокот,а и малку рацете ми отекоа па ме фатија паники.А и кај нема сум фатила вчера кифли да месам .Ама и си јадам што треба и што не.Ај утре на цтг сум ќе видиме што како.Има време до термин,ама па и нема две недели,толку.Сакам да имам приказна како оние,отидов отворена,без болки,се родиза 10 минути,убавини.Ама знам дека нема да е така.Дај Боже да биде. Голема страшливка сум,а и со двете имав ненормални болки,дури ми се чини не знаев кога да напнам од болки.Со второво додуша сестрата ми рече малку само малку повеќе да слушаше немаше да те пресечиме.Ајдекако Господ никој не е. Малово заспа,душа ми вади два дена,кај јас не можам па и тоа не преспа цел викенд,навечер седи сабајле рано ете ти го.Одмор се нема.Сега малку душа зедов. Големиот е на школо па мир у кучи до кај 6. Ми порача манџа тој сакал со компири,ретко кое дете бара манџа овој мојов,манџи,ппиперки полнети,супи домашни,се да е зготвено дома.А и подобро.Па да станам да ја уклучам да вари,се е спремно. Убав ден!
@Mari-Ja заборавив да ти реплицирам еве сега се сетив. Тешко е да почнеш од нула. Претешко верувај. Почнуваш буквално од нула, овде каде што сум немам никого еве сега почнувам да запознавам по некој, на пример некна ми цркна фенот, беше 9 часот а јас без фен не можам да фунционирам не дај боже да легнам мокра никогаш нема да заспијам едно друго глава ме боли тоа ми е таа навика од мала што ме научила мајка ми и така фунционирам, земав се облеков и излегов кај комшиката и побарав фенот се исушив и и го вратив, не дај боже работава за не дај боже да дојде имам колку толку неколку луѓе тука иако не ги познавам баш ама сепак.. Почнавме 3 пати од нож и виљушка, тешко е. Дури купивме се во англија во станот за да биде пиц пец оставив се и заминав, тешко. И ден денес срцето ми плаче за станот и мојот комфор таму иако беше мал ама беше преубав за мене. Овде не сум воопшто задоволна. Имам уште работи да купувам здравје само.. Доаѓаш и не знаеш кај да одиш леб да купиш, документи да средиш, да се прошеташ е такви бевме ние тука. Дојдовме и немавме буквално никој овде не дека и сега имаме ама имавме потпора од блиски места у околина и така. Од друга страна пак си викам да не си отидев од англија да изризикувам на големо немаше да дојдеме тука и да напреднуваме, ни се укажа таква шанса, работа ок, плата уште по ок, станови со ниски цени, јас знам перфект јазик.. сепак ми е убаво оти пред се можам да се снајдам затоа што знам да зборам на ниво на италјанец плус имам пари у џеб се друго со овие две работи ќе се среди. Да тапкавме од место (не дека беше лошо) ама овде е далеку подобро од финански аспект што не вреди ниту да работам јас немаше да знаеме каде се ќе не однесе животот. Денес размислуваме дури и за поголеми планови оти имаме шанси и простор за такво нешто е таму немавме. Со тешко срце плачејки заминав дека носталгичар за мали ствари сум ама ете ако не ризикував не можев да знам дека ќе дојдам до многу подобро нешто. Сепак ризикот можеше и лош да испадне пу пу скраја да е како што бев доле 3 месеца. Лудница. Првиот месец тука ми беше хорор, вториот месец малку подобро од третиот месец беше добро здравје ќе биде и подобро. Ставете ги работите на кантар и пресечете. Кај мене го имаше она скриено чуство дека треба да си одиме, 2 чекора напред еден назад. Ова што сме тука ние не го планиравме се случи спонтано не ни мислев јас дека некогаш ќе се вратам тука. Ама ете.. Понекогаш треба само среќа да има човек. Маж ми велеше дека може он подобро и стварно така бидна ама он се осмели да дојде дека јас знам јазик па јас вршам се а он учи јазик. Да не знаев јазик и да немав блиски тука тешко дека ќе дојдев. Сега сваќам колку на човека значи јазикот. Многу. Јас секогаш велам не можеш да знаеш додека не пробаш. Ама се е ризик. Сепак слушај си го срцето не знам јас поаѓам од себе имав убаво пречуство за нешто поубаво затпа и тргнав земав што можев другото остана и нека им го со алал.. Овде имавме повуци потегни со животот, де ќе биде де нема да биде а се си мислевме дека згрешивме сакам да кажам јас бев децидна дека ќе живеам во англија у италија сакав ама бев помирена дека не може, на крај испадна за тоа што мислиш дека нема да биде и на крај памет нема да ти текне дека ќе тргне добро тоа поминува добро а она под вода паѓа. Интересен е животот. Маж доби покачување на работа, со шефот се во добри односи плус многу го ценат. Ни на крај памет немаше да ми падне на памет дека вака ќе испадне кога дојде овде ама ете.. Плус направивме документи за мене и малото сега и дечки земаме. Навидум ми кажаа да појдам до една друга институција за плус дечки. Ќе го средам и тоа.. Уште стан да најдам убав Ама на крај мора нешто да фали и мора со нешто секојдневно да се бориме нели?! Животот не е живот ако не штрчи или фали нешто. Не можам да ти кажам замини оти ти си друг човек не си јас, ама можам да ти кажам да размислите и да го послушате инстинктот. Секогаш можеме подобро и повеќе нели Пс:словенија ми се допаѓа многу у целина како држава.
Добар ден мајки, синко е 21 месец...Слабо сум на форумов, а многу ми фали... Разгледував по темите на форумот, но не можам да најдам конкретен одговор... Перница не користиме сеуште, но ја имам купено на Дормео трислојната... Меѓутоа еве веќе некое време кога се успиваме ја сака мојата перница и се успива на неа, па му ја вадам откако ќе заспие. Ме интересира дали има некоја слично искуство и дали некоја мамичка користи за малечкото Панда перница за спиење од Лимес? Дали имате искуство со Кidz omega health aid ? Ве поздравувам, имајте убав ден