Да да смее.Мислам по 7 се даваа.Хомеопатски на природна база се.Јас комбинирав и плус со гелче Dentinox.Среќа мојата до 20 месеци сите ги извади со мака. Да минува кај сите.
Здраво @mal.ecka среќен роденден да е жива и здрава Среќни родендени и на другите кој имавте периодов. Или немав време да пишам или не ми се пишува. Па ајде сега мали спие јас на форум. Нешто грицкам периодов де смоки дек тук навечер, а никогаш не сум била по грицките. Килажата од пред бременост не ја вратив ама сум задоволна со сегашната, ама тоа не значи дека треба да се опуштам толку. Овие osanit се супер, може по 8 да се даваат, по неколку пати дневно. И доста долго трае едно пакетче ама мене во ташна ми се истури и не сум купила уште ново. Денес чистев куќата па и прозори бришев, а врне секој ден. Ме гледа газдата од двор и ми вика и кај него да продолжам викам важи 10 евра саат . Едвај чекам викенд да е мм слободен. Ме труе околината ич не се пронаоѓам со луѓето тука, па само со него уживам. Мм вика дека сум малце чудак и дека тешко склопувам пријателства (можеби е во право сепак луѓето во мк ми се со години пријатели нови баш и немам ). Синко расте се претвара во детенце, како прооде не седнува ми бега во другата соба и додека оди се смее зошто знае дека одам по него (се бркаме). Кога ќе се потсетам како првите месеци неможев во вц да одам зошто све во раце беше, ручек не правев а не па да чистам. Го шетав со страв дека ќе плаче, па колку пати буткав количка со бебе во раце. Сега скоро све постигнувам со него. Јас за роденденот секој ден се премислувам, последно со мислев па мора ли слатка маса ама па ако нема ќе им биде досадно на тие неколку дечиња што ќе бидат, па додека дојде роденденот ќе се предомислам 100 пати. Се мислам и дали да барам работа, а мали во градинка или да си најдам minи job и да си седам дома со дете. Скапи се градинките до 3 години па одењето на работа ќе ми биде за помалце од пола плата. Скоро слушнав дека во соседното село значително поефтина била градинката, па незнам. Првично планот беше да не работам барем до 2 ипол ама сега почнавме некој планови за стан па многу размислувам и за опција градинка. Толку од мене убав викенд на сите
Јас парацетамол давав ама за овие ќе си имам у предвит. Плус нека каже монела што дава за имунитет @Monella @irena.1 те подржувам. Можеби за други не знам како би реагирала ама за свое дете и те како ќе ме боли душа и ќе реагирам. @snegulkata Мене фитиљот пребрз ми е. Да сум видела вакво нешто на мое дете директ кај родителите и кај девојчето. Пуздер ќе ги направам независно која рода ми се. Можам да замислам како се осеќаш. Добра вечер сега. Глуп ден. Не сме излегле со синко и дека ненавикнати на неизлегување шизнавме дома. На крај го гледам и он преморен и презбоктисано му беше од денов исто и на мене. Седнав да ве подружам и ќе фаќам креветот порано па утре викенд ќе шетаме некаде дома не се седи не се додржува. Чисто се чудам летово како ќе ни е не сакам ни да помислам ама дека се надевам и радувам на една ствар па ова ми е незамарливо. Кај нас фини темп сеуште. И не бре не е ладно ич некна на алпите измрзнавме, додржав колку можев и трк најдебелото палто да си го имам за не дај боже. Ме обмзема некое никакво чуство така е кога седиме дома скоро секогаш ќе треба утре со рано да си ја изладам главава некаде Добра ноќ.
Денов со мејлови и писма ми помина. И добри и лоши меѓу кои и казна од 200 евра од здравственото осигурување за тие месец дена што не работеше мм. Пишува дека може на рати да се плати па не е страшно. Отворивме сметка во банка за малата за која добивме 20 евра подарок и отворивме и штедна книшка, на 18 да може сама да ги извади. И во Мк имаме отворено. Веројатно смее и таму и таму. Се ме боли посебно горниот дел од грбот. Денов како пролет ама вечерва невреме мислам ќе не однесе. Малата заспа, а јас штракам по телефон. Додека е будна кријам телефон, многу лошо и влијае. Понекогаш си мислам додека другите деца ги слушаат и ги учат Џони Џони јес папа моето нема да ги знае. И ги пеам јас сите за замена. Ве имам читано дека пуштате песнички за да јадат ама јас имаат ужасен ефект. Малата се нервира, плаче, се треска. А без технологија е бајче. Проверувам дали ќе ја објават количката на страните кај што продаваат искористени нешта. Многу сакам да знам кој ја зел. Ако не ја имаат качено овие од прв спрат дома. Бидејќи за да ја изнесе некој би требало повеќе учесници да има. И зошто не ја украле преку ноќ туку на сред бел ден? А надворешната врата и онака не се заклучува, дење ноќе отклучена е. Како што сме со еден клуч и навечер го оставам пред врата за влезе мм комотно може да ни влезе некој. Ама денеска се исплашив па мм ќе чека да му отворам, не оставам клуч. Добра ноќ јас ќе чепкам по тел додека не ме заболат очи и глава, а паѓам за спиење од ноќ сум станата, леле и ова разденување во 8 ме убива, темно надвор ми иде да се вратам да си доспијам додека не се раздени ама малата не мисли така. Во градинка значи за 8 месеци не примиле. Солидно.
Добра вечер мајки @mal.ecka среќен роденден на малата лепотица. Дремеме во дневна со мм и најмалото. Со крајни сили ги успавме сите, си реков добра е, ќе здивнеме, кога еве ја ги ококори очите и почна да рика. Таман, ќе не забавува до полноќ, средното кога ќе се ококори и ќе одработи ноќна смена . Им се поремети редот на децата. Инаку арни, денес без тт. Се надевам нема нешто ново да ги спотера викендов . Јас почнав на своја рака антибиотик да пијам. Не ми се верува дека до таму стасав, ама со три деца дома, не идеше ред до мене. Понеделник ми е терминот на заболекар, па се на надевам барем ќе успееме некако да се изорганизираме, едната во градинка а двете со бејбиситинг, за да одам. Дома се потсредивме малку. Стасаа фрижидерот и машината за садови. Уште хаубата да ја наместат и да го активирам шпоретот. На едно рингличе сме за сега и готова храна од ресторанот на карши. Детските заличуваат на нешто, денеска почнав да редам по малку од декото и слични тракатанци. Уште да најдам остатокот во која вреќе и каде е. Периодов се чуствувам физички неспособна и психички исцрпена како никогаш до сега. Деновите и ноќите ми се страшни и од физички аспект поради уморот и психички поради континуирано неспиење. Фаза е, знам, викам има бетер. Па си викам што е бетер од нашево и демоните кои си ги влечеме со едно куферче со нас веќе од поодамна...и толку од мојот обид да се самомотивирам. Очај. Мм ми вика утре имал термин, со едно да ме оставел во некој шопинг центар. Ни шопинг ми се гледа ни ми се испаѓа. Па и кога ќе помислам колку се накрцани новиве шкафови за облека и обувки, ќе подразмислам пред да купам нешто(лажам). Уште нешто сакав да кажам, но толку е концентрацијата. Добра ноќ
Хелоу мајки јас само читам шо пишите, никако да начкрапам некој збор. Беба конечно заспа...Денес рано стана, јадевме и сме се курдисале да дремниме. Дремка 2 сати Кога видов сатот 13. Се средивме на брзина и се јавив на другарка и кимисавме прво на кафица да искористиме сончеви зраци, па шетање. Во 16 часот се прибравме. Ама наполнавме батериите битно. Сопругот спаваше јас си играв со беба, изигравав мајмун само да ми се смее гласно. Мн е слатка кога запаѓат од смеење. Па ја искапив, сеа ужива со патчиња во копанчено и тро подолго се капиме. Се скичмив, ама нека уживат. Мм замина тинејџер да изиграват, се собрале другарите Дота да игрет, па да не е покусо. Јас да видам со има по нетов, една чашитлама и да земам да зачистам. Да ми удри дете некокј нневоспитан, ко ќе му ја свртам една нопачки. На другарка малото мн размазено, со сукало маваше овие со скрстени раце седеа. Демек дете е не се разбират, џабе било. И така се погоди еднаш перна со сукалото на нога на друга другарка оваа мање една го преврте. Ама мајкава немаше гз да преречит, пошо предупредено беше детето. Од срам нигде не го носеше. Збеснато. Ама шо очеквиш кога го чуваат ко под стаклено звоно. Имајте убава ноќ @mal.ecka Жива и здрава принцезата
@gjoker4e vo stranstvo se se otvara samo ne i smetka vo banka. Zaradi taa stedna kniska moze da ti namalat duri i ukinat detski dodatok. Barem tuka e taka. @mal.ecka srekjen rodenden, srekjna i zdrava da e malata! @vitamina so fitiljot isti sme
Извинете ке ви се умешам во муабетов. @danichap Како ти е Тсх и тироидната тебе? Да направеше проверка?!
Мислам дека сите без исклучок земаат детски додаток. Сега кога видов цена на градинката ми се стемни. Тродупло од детскиот додаток. Ако работи само мм и оди во градинка ни за леб нема да имаме, а не за штедна книшка.
За време на третата бременост започнав со терапија и пиев еуторикс 75. Контролата после породување ми рекоа само јод, дампрекинам со еуторикс. Наредниов месец сум пак на редовна проверка па ќе видиме што ќе речат. Џокерче јас плаќам 280 еу градинка по дете. Само ручњк им даваат, од дома појадок спремам и ужинки.
Да не зборам пред рака,ама мислам дека уморов и состојбава е резултат на покачен Тсх.Кај мене беше исто ко што опишуваш. Провери веднаш тироидна,не се мачи.
Затоа одма ви нашле место, оти е скапа, никој не оди таму. Мала шала . Стварно, претеризам. 1200 е просечна плата тука, не се нирмални со цениве за градинки.
Кај мене е 420 за 7 саати во денот плус за храна, има и 360 Ако оди 6 саати. Ако одам на работа морам различна смена секако да бидам со мм зошто и 7 саати се малку во случајот. Мислам дека кога се две или три деца во истата градинка помала е цената. Во некоја република имам слушнато дека не се плаќа ништо освен за храна ама незнам точно каде. До 3 години се цените за кита, после тоа се доста помали кај нас.
Detskiot dodatok se zema spored visina na primanja. Stednata kniska j parite na nejxe se dokaz deka ako ti imas pari za stedenje ondak ne ti treba dodatok od drzava. Cenata na gradinkata isto se plaka spored primanja. Barem kaj nas taka odi a veruvam sekade posto e EU. Osnovnata cena kaj nas e 430 evra za prva grupa do 3 god i 387 za vtora do 5. Vo zavisnost od koj razred si za danok, tolku ke plakas. Kaj vas stoer klasse se vika, mislam deka. Taka da ako maz ti zema minimalna, i ste prijaveni deka izdrzuva uste dva clena, ke plakas pomalku gradinka. Odnosno minimalnata suma, koja vo slovenija iznesuva 34 evra. Opstini vo Germanija ima vo koi bez razlika na primanja ne plakaat nisto, bukvalno nisto. Mnogu zavisi kade zivees, a pred se primanjata.
Не е така вл Германија. Независно од примањата или заштеда, класа на данок, сите земаат исто детски(фиксна сума за прво, фиксна за второ, фиксна за трето..) Исто и за во градинката. Сите деца во таа градинка плаќаат исто. Олеснувае има како што пишаа ако брат/сестра е во иста градинка. Но не и разни тарифи според лично примања и заштеди. Едноставно од област до област и градинка до градинка варираат цените.
Togas odlično! Tuka se raspadna toj sistem bidejki na socijalno ziveese pola Bosna, mislev sekade e istoto poradi uskladuvanje na zakoni so EU. Kaj nas bese isto taka koga dadovme dok za gradinka. Do tolku primanja taa suma, nad tolku do tokku, druga i taka 8 klasi nagore.
Леле кога читам по колку плаќате за градинка јас поубаво да не ја кажувам цената на мојата.Не е ни третина од тоа што вие плаќате. 75 еу месечно за јадење.Синко има до 9 часа престој во градинка. Ај добра вечер ние добри.Го изгледавме хотел Трансилванија 3.Многу сакаме да гледаме цртани како деца сме. Пред некој ден стаса писмо од нотарот потврда за купо-продажбата,за еден лист колку ли пари калапат Кај и да се само нотар и адвокат да сиНивните потписи се секаде скапи. Тоа ајде да си легнам утре треба да купуваме поклони за Божиќ. Инаку некоја комшивка оставила мече и дедо Мраз чоколаден пред вратата.Дете се прерадува секаде си го носи мечето со него.Денес нацртавме цртеж до Николаус и му кажавме благодарам за поклонот.На крај го залепивме пред нашата врата. Ајде добра ноќ на сите
Zeno sto zboruvas ti kakvo umiranje tie sto kukaat deka ke umrat najdolgo ziveat i baba mi kukase sekoj den ke umrela do 98 godini zivese dedomi sirot od nejzinoto kukanje pobrzo si otide Koga go procitav voa morav da i pisam zosti i jas imav vakvi ispadi. i zosto da nema broj dva bebe hernijata se sreduva a aftoimuno zaboluvanje veke sekoj 3 covek ima vo ova moderno vreme i jas imam aftoimuno zaboluvanje hasimoto i zolckata ja operirav pa rodiv uste edno bebe od hernija i aftoimuno zaboluvanje ne se umira.zivot e pred tebe imas detence potrebna si mu nasmejana i vesela a nemas nitu edna pricina da ne bides. pozz i molimte kazi zbogum na depresijata i negativnite misli