Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    20181206_072058.jpg

На minneymouse82, gjoker4e, VedaG10 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добар ден!

Дете спие, мајка се чуди што со себе. А не дека нема работа, алишта еден куп за диплење чекаат, па и нашиот ручек не го оправив како што треба уште. Никако да се навикнам на германскиот ред ручек дека е на пладне, мене ручек ми е како во мк кога ќе дојде сопругот од работа, а богами тоа вечера станува.

Јас сум шашаво, неодморена, малава цела недела веќе не е баш најдобра. Прво скоро четири дена се боревме со температури, сега веќе нема ама целата е малаксана, не сака ништо да јаде, само се жали дека нешто ја боли и незнам што да и правам. Еднаш ја боли носето, после ушето, па ножето, па газето, дали навистина се тоа ја боли или само така кажува незнам.

Ја однесовме уште минатата недела на доктор, се во ред, така можело температура висока и до пет дена да има, вирус било, тоа било нормално, сируп и ај чао. Додуша ни рече ако имате чувство дека не е во ред донесете ја пак и ни даде такво кесенце за да однесеме урина. Тоа пустото се исплаши кога и го ставив и никако да се измочка. Се мислев денес да ја носам пак, ама што дека ќе ја однесам, сигурно нема ништо да и испитаат. Ќе почекам и денес па ќе видиме.

А изгледа и заб некој ќе вади, давам од тие Осанитот и јас, ги користиме откако почнаа да и излегуваат забите и навистина се ефикасни, еве и јас потврдувам. Едно време ги комбинирав со Дентинох гелот, мислам дека така се викаше ама потрошен ми е и не земав пак, а и тој беше добар.

И кај нас градинката завршува оваа недела, се чудам што ќе правиме по дома како што сме без планови за празниците. @fairy88 сигурно не сме во исто место, ама и нашата градинка така работи од минатата недела. Додуша малава не ја ни однесов четвртокот и петокот, ама вчера кога ја однесов, ме чекаше писменце дека мора до 14 часот да се земаат децата и да се носат само ако ептен нема друга опција. Не се нормални само нешто им истекнува. Ако немаат персонал нека си набават а не вака. Не се изјаснив кога зборувавте за градинките тука, изгледа јас сум начекала, само во оваа држава и во Берлин мислам не се плаќа освен за водата и за храна ако јаде таму. А ние оти за сега сме со ланчпакет од дома си плаќаме само 6 евра месечно за вода и чај што дали и пие воопшто незнам.Инаку цените за градинка се до небо и навистина би се размислила дали да ја запишам ако требаше да плаќам.

Не кажав дека ноќите и нас ни се непроспиени, па вчера се успавме и сопругот дури во 9.30 отиде на работа. Ова ни се нема случено, ама толку сме преморени што за ништо не сме способни. Туку комшивката со која живеам си купиле куќа и се селат. Ем ми е мило за нив, ем ми е криво што ќе нема пак со кој да се дружам. Ама живот тоа е, ќе се најде некоја друга белки за дружба. Имам желба така со барем една другарка да излезам некаде на пијачка, на вечера, на масажа, на било што. Туку доста беше одмор да фатам позиција во кујна и да се увреднам малку.

Убав ден.

На minneymouse82, karibian, girl-miri и 25 други им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.004
    Се пријавувам во мајките што гледаја цртани од 2до 4 ноќеска.
    Неколку вечери се буди со плачење,неколку пати,последно во 2 и неможев да ја смирам.
    Плачеше за тв,пуштив цртан и на глас се смееше.
    Денес сум кома а слава ни е.
    Не сватив што е тоа за заби,ќе си идат мои блиски од Германија,да порачам @danichap ?

На minneymouse82, Coco31, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Osanit, мали зрнца, гранули, кои се даваат кога детето вади заби. Хомеопатско, да бидат покротки :D.
    Другите кои ги пишав ми рекоа за подобар сон, да одбегнеме такви станувања во 02, ама ќе видам дали делуваат
    Јас за една од големите ги давав, беа ок, сега и за малово пак ќе давам. Две запчиња само има, се мачи и оно и ние :whew:.
    Вечна слава:f:

На minneymouse82, Coco31, Sexybaby86 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.004
    Благодарам,повелете на мали сармички,гравче и голо крапче(fingers)
    И мојава ја мачат заби,мислам од тоа ми станува и плачи.
    Каса и се нервира:worried:

На Sexybaby86, gjoker4e и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Дани за ова ли се работи? Да пратам слика , полесно е.

Прикачени фајлови:

• s-l400.jpg
      s-l400.jpg
      Големина на фајлот:
      20,6 KB
      Прегледи:
      18
    На Sexybaby86, gjoker4e, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Да.

На gjoker4e и duffi им се допаѓа ова.
  8. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    7.933
    Го има во некоја наша аптека да барам или само од Германија?

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Германија

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @danichap situacijata so odenje vo dnevna sred nok I kaj nas trae so meseci I ne mozeme da si go objasnime. Znaci aj sto stanuva dvesta pati noke, tuku kazuva so prsteto vo dnevna da go nosis. Ako odbies vristi kukata eci. Pri samoto vleguvanje vo dnevna neznaes kakvi zvuci na sreka ispusta. Se skicmivme pola nok na garnitura sto spieme. Jas obicno prvo go zaspivam pogolemoto I prodremuvam malku so nego, pa se prefrlam vo spalna da go zaspijam maloto, pa posle se prefrlame vo dnevna I taka jas sekoja nok site kreveti gi pominuvam.

На minneymouse82, Sexybaby86, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Исто, од збор до збор. Покажува накај вратата, накај дневната, и не се смирува додека не ја однесеме. Таму радости.
    Само кај мене и другиве се будат, кое од кашлица, кое од заби, кое поради рикањето на другото, хорори ни се ноќите, по кого попрво да трчаме :(.
    Како зомби сум, не паметам кога последен пат 2 часа сум сврзала.
    Ај белким ќе делуваат грануливе.:worried:
    Да не знаеш колку долго таре фазава или од што може да е?

На minneymouse82, Sexybaby86, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.004
    Ноќеска помислив на вас...седи малечка не е страшно на Дани 3 и плачат ти од едно се исплаши:devil:
    Дани..:hug: силна си ти.

На minneymouse82, Minnie-e, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    9.373
    Zdravo mami, da se prijavam. Epten se raduvame na snegot, steta sto se stopi, valjda ke zavrne pak. Sinoka koga vidovme sneg vo niedno vreme izlegovme. :D Oblekov dete so skijacki pantoloni, jakna, kapa, sal, rakavici,cizmi i dzom da ne nema, tato plus sankata ja izvadi zivi radosti. Celo maalo sme go svrtele so sanka haha samo nie bevme nadvor. Sabajle samo sto stana pravo na prozor da vidi i se raduva vika jeeee seeeg haha.
    Tuku ni javija zadutre ke ni dojde Dedo Mrazot so podarocite, jas poveke se raduvam od nego :) Treba i da mi stigne vikendov podarokot i za tato pa da pocnam da vitkam vo ukrasna hartija.
    Mojot nemirko, veke se naviknav deka mi e nemirno deteto uste od mal, si mislam zdravje vtoro ako mi se padne mirno ke neznam sto da pravam cudno ke mi bide. Samo da e ziv i zdrav :) Preeska jas vo druga soba toj go gledam vlece stol odam da vidam vo kujna na umivalnik se kacil i zemal kutlaca papo pravel za tutu, ziva voda :D pa moravme posle kolickite da gi ranime |(
    Odam sega pozdrav:*

На karibian, girl-miri, Coco31 и 20 други им се допаѓа ова.
  14. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.264
    @danichap и на мене не ми се допаѓа политиката на Меркел,ниту пак на мм.Ама ете вика да не се растури унијата или да не се случи нешто,па да дојдат такви луди закони како што пиша Витамина за во Италија.Кај тебе реално нема проблем седсно е дали ќе земеш,мт е германец.
    А, тоа за пензијата е страшно,викат најдобро си минуваат тие кои не работат и што немаат ништо на нивно име.
    За азилантите и некои такви просјаци сум изгубила секаво сочуство.Не се луѓе,животни ми идат одвреме на време на оделение.Во лоша состојба,вршат измет по сред соба и што е најтрагично кај работиш плаќаш данок,па и ги чистиш, имале нерешен социјален статус.За нив се плаќа државата.А,се подобрат си соберат парталите и пак ги снема како да не постоеле.Пак си продолжат на улицата.Тие од управа се замараат да ги вдомат,а во меѓувреме они пак избегале.
    Викаме такви не треба да ни носат оти сами се вракаат од таму кај што дошле и да умрат на никој нема да му фалат.Сурово ама тоа е вистината,за такви нема помош.

@Seline во здравството и по градинките најмногу фали персонал.Не знам ама оваа година нашата беше рекордено затворена или со скратено работно време.Родителите се постојано жалат,оти без градинка ни родителите не можат да работат.

Јас се враќам од козметичар.
    Туку денеска една убава вест.Ви кажав дека прежалив 100 еу за купување преку лажна страна на интернет.Епа денеска ми стаса известување од банката ми вратиле пари.Беше тешко да се докаже рекламација,оти тоа беше уиграна мафија на интернет.Ама изгледа на крај сепак ми успеа.Од банката по телефон ми рекоа дека се запознаени со вакви преваранти,ама дека се одвива плаќање надвор од Германија не се многу моќни и да не се надевам многу.
    Пратив се што имав со објаснување и слики од нивната веб страна и заедничките мејлови.Ми беше криво дека некој таму ме смета за малоумна и мисли дека со ваква превара ќе си помине.Не сум само јас, кој знае уште колку се изгорени.

Ајде убава вечер на сите:)

На minneymouse82, Coco31, RainBow и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Кажи ми овие за спиење можам на своја рака да ги купам и дадам како осанитот или треба хомеопат да посетам? Ние одамна се мачиме со спиењето т.е. од кога е роден има за нијанса подобро периоди ама би ги имала дома зошто знае да даде да долго со неспиење.

На minneymouse82 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ma neznam, prvoto dete od raganje si spie cela nok, a malovo duplo ni naplati. Eve godina I pol e, nema vrzano poveke od tri saati spienje. Veke sme hronicno umorni I jas I mm.
    Za odenjeto vo dnevna eden period go obvinuvav mm. Zosto mali u sred nok barase crtan. On ke mu pusti I gledajki dvajcata ke se komiraat. Uvidovme deka tv noke ne biva pa so mnogu maka i placki uspeavme da go oducime. E arno ama baranjeto sred nok da se odi vo dnevna na mali mu ostana. Mm pa ima druga teorija. Spored nego zatoa sto vo dnevna e malku poladno, poprostrano, ima poveke prozori na dete mu bilo poubavo tamu spienjeto.:^)

На minneymouse82, tina-63, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.363
    @fairy88 @danichap
    Се согласувам со вас за мигрантите.
    Не дека сме рацисти туку навистина прават купишта проблеми насекаде, силуваат крадат убиваат повредуваат итн плус не работат а има тука згради ко хотели за нив што не ни плаќаат.
    Не ги сакам ни јас нити ја сакам оваа политика со мигрантите.

Дај бе и јас да се пишам за мигрант па нека ме ранат и поат јас ќе крадам наоколу :|:doh:
    Ужас на веков се

Женава вика незаконски е оваа политика требаше да ни кажат за да имаме време да ги пререгистрираме а не со точоци и пеш да одиме да средуваме документи. Не можеш бе ти од денес за утре туку така да даваш макси казни плус да одзимаш возачки и долументи за странска кола. Не можеш не ее законски.
    Ама кај да се жалиш ете?
    Дали можеш против нив? Не.
    Мафија со тапија се.
    Можам да се кладам дека да можеа сите ќе возеа со странски табли оти тука е прескапо. Прескапо.
    Сали знаете колку италјанци возат германски коли?
    Швајцарски.. француски..
    Многу!!
    Или купуваат ферари масерати и прават фирма у бг и ајт. Мафија.
    А ние?
    Ние за нив сме гола вода.

Ете.. ужас се стори во италија не можете да замислете како е да не можеш колата да си ја возиш. Како без нозе инвалид.
    Господ да не чува.
    Дај боже да пројде неделава само се молам.

Го претераа веќе.
    Во весник ни пишува дека имаме 2 месеци време а видете што прават. Илегала буквално..

Ме болат нозеве.
    Капак на се цел ден чистев дете прехиперактивен со луди идеи.
    Цел ден ми се качува на глава и то.
    Многу е разлошен.
    Дали е период не знам ама ќе пукнам веќе од нервози од се.
    Од се ми е некако преку глава!!!

На minneymouse82, karibian, girl-miri и 21 други им се допаѓа ова.
  18. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.262
    Допаѓања:
    43.953
    Здраво женки,

Деновиве сум ко во торнадо. Што обврски дома, што работа од дома, ама некако имам елан за се'.
    Конечно - излезе монографијата! Скокав од радост прееска кога ми пиша другар ми. Собрани 40 настани во една раскажана приказна. Се чудам и воедно гордеам.
    Во меѓувреме елката ми се смешка од дневна, си ја китевме толку мерачки со него и дури и малово заџапа едно лампионче.
    Итрица е. Веќе крева газе и сама се врти на сите страни и си ја става и вади цуцлата од уста. Утре полни 5 месеци. Да видиш, да не веруваш.
    Ни дојдоа гости со едногодишно детенце, а бе топење беа еден до друг. Да можам да чувам пет, а да ми паѓаа пари од небо за живот - одма ќе ги изнараѓам! Нема поубаво од одгледување дете. Тешко е ама најслатко.
    Направив салатички, крекери и мезе и вечерта ни пројде. Ги испративме и пред малку малата заспа, а јас кренав 4 у вис, муж нека средува.
    Сум се здебелила плус 5 кг од јули до сега. Ужас. Ама мислам дека ми е од витамините покачен апетититот и тоа што дојам знае да исцрпи и да јадеш ко нетокму.
    Сакам да пробам два три дена да апстинирам од витамините и да проверам и апетит и лактација. Нашиве тела се комплексни боже мој. Уште супермоќи да не имаме скриено некаде си викам.
    Се радувам на снегов и уживам кога сме си сите тројца домче на топло со сите украси и елката и по пижамки. Семејство сме и тоа ме држи среќна за долго.
    Среќна слава на сите утре, мене ќе ми е слава на 5 месечнава кикирика моја.
    Здравје и убава ноќ ви посакувам.

На LunaGrey, minneymouse82, tina-63 и 23 други им се допаѓа ова.
  19. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Имаме нова игра секој ден ги зема лаковите за нокти ги реди и кажува дека сакал и тој да мацне на неговото нокте.Му кажувам дека не можам да ги отворам тато кога ќе си дојде ќе ги отвори и среќа заборава.

Детево ми станало експерт за качување и слегување од хранилка.Вчера дете седеше во хранилка и јас претрчаш да земам дрва.Јас од надвор влегувам ходник,а дете излегува од соба.
    Мајмунче мало.
    Сам слегол...Прво се ослободува од каишите се исправа,една нога префрла па друга и оп долу.Па да го видите колку цврсто се држи,а точку малечок е.
    Исто и се качува,една нога на потпиралката за нозете,па другата се држи со рачињата на креветче се врти и седнува.Одма бара да го врзам.

Вчера после ручек мм заспа,дете се разбуди па јадеше...И викам на свеки оди кај матеј ќе го чистам купатилото и да ги спружам алиштата.Дете излегува ходник по мене и викам одете во соба.
    Ама татко му спие.
    Си го жали детето.
    Леле принцот спијал,татко му е учен да дреми,а дете да игра.
    Одете во дневна кај вас.
    Ами не седи.

Си го зедов дете и во соба ја легнав масата на под,алатите од дете ги извадив и му кажав да ја поправи масата.Излегов брзинка завршив за 10 минути работа со неколку пати ѕиркање на дете повеќе не ни велам.Исто и за алиштата на две закачени алишта го ѕирка.

Дури и испеглав алишта кои беа сушени на рати,додека дете се занимаваше со новогодишните стикери на пенџере.Најдосадната работа во зимо ми е сушењето на алишта.Од жица,на слушалка(на сред ходник стои),па кога ќе бидат при крај внесувај во соба реди на сандаче за дрва на хранилка на креветче.
    На секој чош.
    Мразам многу така да гледам алишта насекаде,ама мора некако да се сушат. Три дена што се вели се сушат, а дете ја валка за три часа.Дури не вреди да пеглам ама пуста навика.

Мм стана тој со дете јас окапав со тел во рака,па заедно игравме се смеевме и дојде времето за вкревет.

Мајка вчера се налути ама што да правам,не сакам да гњавам дете во ниедно време.
    На вујко ми му е славата.Само ние и брат ми колку да се обележи,пошто со болен човек уште мајка да готви за цела војска.
    И муабетот ми беше сакале да се собериме сношти сите јас му кажав дете ќе заспие,па кога ќе си одиме ќе се разбуди,ќе се расони и дома журка.
    Ама да сме спиеле.
    Да влечкам инхалатор, нема шанси.
    Значи стариве сите се исти.
    Како сакаат така прават планови за дтруги.

Еве го дете се разбуди да ги направиме утринските ритуали и кај 11тина ќе одиме кај вујко ми а мм ќе дојде од работа.

Среќна слава на сите.

На minneymouse82, elcezelce, tina-63 и 23 други им се допаѓа ова.
  20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Добро утро од наспана мајка!

Не знам што треба да го частам мм, ваљда кола да му купам. Легнав вчера во 5 и пол да одморам, преуморна бев и многу ме болеше глава. Ме оставил да спијам, занимавал деца до заспивање, ги легнал, ги заспал, ме покрил и ме оставил да спијам. Се разбудив околу 1 синоќа како млатната, немав поим ни која сум ни каде сум, се провртев два саати и пак си легнав. Сега имам сила да го понесам светот! Вика мм дури и на децата жал им падна па левитираа околу тебе. Колку ми бил потребен одмор очигледно ни сама не сум била свесна. Доспремам полнончиња за НГ деновиве, уште ситници ни се останати. Скромни се претерано децава, дури ме нервираат. Што сакате да ви донесе Дедо Мраз? Пакетче и киндер јајце. Друго? Не мора, доста е. Абре наредете еден лист, кажете си што ви лежи на душа! Не, доста им било. Ќере ми скрши срце завчера кога кажа дека освен пакетче сакала уште едно братче, а пустото не смее сега не сопреа заради моето здравје... :u: Ама ајде, ако даде Бог ќе биде и тоа.

Имајте убав ден деојчиња! :hug:

На minneymouse82, elcezelce, tina-63 и 23 други им се допаѓа ова.