Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.973
    Утро:coffee::coffee:

Вечна слава и вечно име на сите што слават. Ние да славиме како што треба денес би требало Дедо Мраз да донесе поклони.Нели :?:

Малата ја однесов на градинка.Вчера не беше оти претходната вечер плачеше од 2-5 па остана со мм да спијат.Јас со 2часа заминав на работа.
    Денес од сабајле кива и носето и тече.Се надевам да помине само со носе.
    Инаку однесов поклони на воспитачките им велам може е рано али со нас не се знае може чак догодина да се видиме:x
    Оние ми беа мили ама на крајот испаднаа не фер за некој работи па да кажам овие стварно се трудат со малата и не ми ѕвонат без веза малата плака дој земи ја ,дома малата најмирно дете ни глас да пушти.Инаку немам проблеми со персоналот многу добро е организирано се, директорката е добар организатор.Дури во понеделникот таа ја чуваше малата на касната смена и вежбаа фина моторика со ластичиња.Сега кога ја спомнав се мислам да и однесам ли поклон и нејзе:wasntme:

Трчам преска по автобусот не можев да ја поминам улицата од коли и ми избега.Ми ја тресна вратата.Не ми е прв пат со огромен стоммак ми ја трескаа.Па затоа самата транспортна компанија си направи реклама колку лоши им се услугите.Беше смешна ама реална. Потоа одам метро да фатам пак ми избега пред носот. Денес не ми е дН.

Утре имам две забави.Едната е на работа и треба јас да ја организирам(facepalm) А како се прави денска забава да ми каже некој што да купам? Алкохол треба ли да има или не:rofl: Ау ќе бидам белким на еден ден организатор, работа што ја сакам, а не ме бива:DШефот кажа на кафе и торта да ги викнеме практикантките(poolparty)
    Туку поклони што да им купам:wasntme:
    На шефот сакав пенкала најдобриот шеф на светот ама ги има милион.Па изгледа со фереро бонбони ќе ги поминам.Бев вчера во галерија таму најдов убаво вино ама беше без цена.Па не го зедов.

Туку дали ќе дошла меркел или друг ништо нема да се смени не се плашите за џабе.Тие што работат нема да ги чепкат.А за мигрантите и јас сум мигрант и јас сум бегалец.Не дека ги сакам ама не ги ни мразам.И они од убавина не дошле.А мрзливи се за работа ама за вежбање први(facepalm)
    А пензиите се жални.Имам рода овде зима 1400евра пензија.Како поима немам.40 год работел и ете има.Повеќето што сме ги прашале немаат повеќе од 600 евра.

Ајде да одам да купам нешто за јадење .Убав ден :f:

На minneymouse82, elcezelce, karibian и 30 други им се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Добро утро! :)
    Додека спие уште беба, а за еден месец нема да е беба веќе, јас да ви пишам!
    Стандардно од сабајле, ММ на работа, големата во градинка! Јас и бебо дома!
    Атмосферата дома, елката, украсите, дури и мирисот на топлиот чај ме потсетуваат на минатата година. Ова беше периодот која јас бев дебела и трудна и терав девети месец. Ми се навраќаа спомените како се спремав за беба, пеглав, перев алиштенца, се радував на секое клоцкање на бебо и сакав вечно да и запаметам тие скоктлви клоцкања^_^, се сеќавам дека едвај се движев и истовремено се радував и се плашев од доаѓањето на бебата:inlove:. А ете веќе цела година мина, работиве се понапорни ама стопати поубави... беба ми тера последен месец од првата годинка, наскоро ќе славиме роденден... тортата е порачана, подготовките се во тек.
    Тоа е мојата семејна идила, сакав две ќерки, ги имам... нек ми се живи и здрави, доволно ми се!

Еј, сонце гледам надвор, аман бе! Се изнанадив... може ќе извртиме едно кругче! Ова сонце со забие е, ама мини прошека ќе ни годи! Реков сонце :^)... го снема одма!

Убав ви ден! Среќна слава св.Никола!!!

На Independiente, minneymouse82, elcezelce и 36 други им се допаѓа ова.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Добар ден мајчиња. Пак јас 8-|

Денес слава на свеки, мада нема да ја слави за гости дека мајка и почина пред 1 месец (баба на мм). Ама домашните ќе си се собереме на скромна, посна трпеза. Синоќа окапав до 1, правев салата со туна и нешто благо (бомбици), жал ми беше. Иако не ја слави, сепак сакам да однесам нешто од мене. Секоја година и правам по нешто, обично салатите и благото се од мене (освен баклава, таа си ја прави), па иако не слави, сепак не сакав да не придадам ништо. Претходно се бањав, па бањавме дете со мм, па ја успивавме (да, и двајцата :tmi: нејќеше да заспие), па тек во 10 почнав да работам.

@mal.ecka додека чекаш да ти донесат Осанит, земи си Дентинокс гел за непца. Две вечери по ред спие како бајче, а дење се каса, бута раце, што не прави. Пред пукање и се горе кецовите. Ќе се преродиш :nod: Пред гелов, секоја ноќ беше будна од 1-2 до кај 5, живи ненаспани бевме.

@snegulkata вчера истото си го мислев, овој период лани бев со стомак до заби, и како се наближуваше јануари, мене паника ме фаќаше оти требаше да се пораѓам :D И за алиштенцата ми текна како со мерак ги перев и пеглав, редев, прередував... Мм креветче монтираше, релаксатор, комода, триста чуда... А сега тоа црвче следниот месец ќе прави годинка :inlove:
    П.С. И јас сакам уште една ќерка, ако веќе бирам :angel: Ама и да биде машко, исто ќе си го сакам :l: Мм е убеден дека и 5 деца да имаме, сите ќе се женски :D А некако и јас така мислам, ама го тешам дека нема :lol:

Среќна слава Св. Никола на сите кои славите :)

Ви посакувам на сите до една само убавини и среќни моменти :hug: Убав ден :*

На minneymouse82, Skorpija25, Lolipop23 и 31 други им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Ај добро утро.
    Секое добро на сите.
    Здравје во изобилие, среќа до бескрајот, љубов до облаците, смеа гласна до универзумот.
    Да нема ни грипови, ни вируси, да нема детски плач, да нема скршено срце.
    До толку све на секого му посакувам.
    Само радости, смеа, љубов, разбирање, трпение, сочувство.
    Знам, ќе рече некој, ако не ја знаеш тагата, нема да се веселиш на среќата. Ама доста беше за 1 живот.
    Луѓето се станати олоши. Многу лоши станавме. И не, не само ние како народ, туку светов цел.
    Мое бебе да ви кажам право цел (буквално цел) живот го мачи стомак.
    Само после какање е бајче.
    Иста ко татко и.
    Среќа редовно кака, па редовно е бајче.
    Кафе испиено. Бебе заспа, дреме, одмара од спиење.
    Сонце пука. Денес ќе се шета и да се надокнади за вчера.
    Мм ми го зае*а цел ден со идење до кај неговите после, ама ај. Боље денес, него ли за викенд. Ќе издржам.
    Бебе му ја затера со дремкава 40мин. Се одморив.
    Среќно име и слава на тие што слават. Нека е за многу години православен дедо мраз...

На Independiente, minneymouse82, elcezelce и 30 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.247
    Ај добро утро од ненаспана мајка!

Синоќа работев до 1ипол по полноќ, ма 2 ме фати додека легнам. Уште муж се буни се сум остаила, ма добро што сум остаила, добро куќа што не запалив. Имам нарачка, за мојата најомилена мала клиентка, да ја завршам денес и да дојдат да си ја земат. Денес имам и слава и име на кумот. Ќе биде веселко. Треба попосле и лепче в црква да носам за свеки, денес значи ќе одморам само кога ќе си легнам вечер. Денес ќе ескивирам и од работа, имам главоболка, умирачка е. Значи чекам 12 и фаќам штрафтата, дома да раскренам и да доработам па кај кума да помогнам малку. И ветив иначе ќе ескивирав, ич нејќам да ветам а да не исполнам.

Мали е разлошен пак, не сака да спие, вика неќам спие, ама глава му паѓа и заспива на третото неќам спие. Душа моја вчера беше пресреќен, добил кепетче (пакетче), радостии живи. Многу е сладок, премногу, го обожавам! Како памти стихотворбички, чудо некое, секој ден нова кажува, а мајка ми му кажа една со 3 строфички и ја запамти и ја кажува, рецитира, со гоооолема посветеност.

Туку мене пак ми се луштат ноктите, значи не ја бива работата, пак ќе се разболувам, а што ми беа убави и цврсти, ама тоа пројде, сега пак со лакон Евелин да ги опраам ама да работам и на имунитет.

Мами убав ден!

На Independiente, minneymouse82, Capricorn Taurus и 25 други им се допаѓа ова.
  6. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Како се дава Осанитот , читав сега на јазик неколку ,или можело и во вода малку да се растворат , битно да не се гризале , а и по колку пати може , викендов ќе ми ги донесат одма да ги давам ..

На Independiente, gjoker4e, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.004
    Ќе пробам,фалати.
    Секако до Н.год.нема да го добијам.

На gjoker4e и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Ќе се уфрлам, јас му ставам во уста дирекно по неколку, ако е баш нервозен по 8 Ако не помалце. На почеток знам многу се плашев да не му залетне или незнам што ама ме опушти тука една жена дека нема гајле и вистина.

На gjoker4e, duffi и Poppins им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.247
    Хомеопатските гранули се на база на шеќер мислам и одма се топат, башка толку се мали што и да залетне нема кај да застане, премало е.

На gjoker4e, duffi, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Сега знам, ама кога требаше прв пат да дадам смешки бевме дома :D

На gjoker4e и duffi им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Добро утро. IMG_20181219_103552.jpg Без повод.

Ве читам колку да видам како сте.
    Добри сме, се држиме некако.
    Карантин.
    Готви,бриши...на секоја ситница се штрепам, што ако се залоши ситуацијата?
    Разочарана од институции, од судбина, од сама себе...
    Од одредени луѓе дури засрамено изненадена од нивната човечност, од одредени разочарана до каде се може да оди нечовечноста.
    На моменти агресивна и спремна да возвратан на ударите, но со силна борба во себе сеуштњ го стишувам огнот.
    Само тој да е жив и здрав.
    Сите сами си ја пишуваме својата историја .

Држете се, и пријатни припреми нс сите за празниците.
    Ништо не сакам, само дома да ги дочекаме оваа година.

Лажам ;(
    Многу работи сакам.

На Independiente, Thallia, minneymouse82 и 47 други им се допаѓа ова.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Добар ден.
    AE0CEE91-3138-4D43-A5D7-82EBE8DA61D1.jpeg
    Прво кафе за денес,мераклиско и тоа.
    Средив по дома малку, па да се освежам сега, и да ве прочитам на раат. Прво да пишам па ќе читам, од навика, цела обратна :D

Викендов како убаво се одморив..
    Мм беше задолжен за да заигра со правосмукалката и џогерот, а јас,јас седев и се шминкав во соба :D
    И машината за алишта ја пуштил, па стварно немав никакви обврски.
    Па чекаше бебе да стане, и смени памперс за прв пат во животот,ја облече,и даде капки за стомаче, и ја стокми.
    Туу си викам, вредело да се збори ко навиен дека обврските за куќа и бебе не се само на мајката.
    Си изрази желба овој пат човекот сам, и виде дека не му паѓа круната од глава:nod:
    Е сеа, се надевам нема да треба да го потсетувам често, туку вака ќе си продолжи.
    Он и на работа оди да, ама и јас сум со бебе обврзана 24/7, а и не живеам сама па на крај краева.
    Деверот и таа неговата не ни ги рачунам дека живеат со нас, на живци ми одат.. Ем не живее тука,ем ми се понаша ко дома да е, ем па ја ќе и чистам по неа.
    Пих како не.
    Спалната да си ја држам чистам е доволно.
    Ме нервира и зимата, од чадот и каминот туку ми лета прашина и бебе стално кива и поткашлува.
    Отвори да ставиш дрво,кога ќе се разлета нечистотија ..
    А не бива се со крпата во раката да сум.
    Или прочистувач да барам, или во најмал ракав камилица да ставам да врие и на камин.

Бебе цело човече.
    Не будали сите по дома.
    Се плази со јазик и зборува нешто по нејзино т.е си бмрчи.
    Се смее на глас кога си играме брканица по дома, јас ја држам во раце и као демек го бркаме татко и да го фатиме, на цел глас се кикоти.
    Ми се влече со гзот нагоре не дава да ја облекувам. Ниту па пелена менуваме на раат :)
    Ме фаќа за раце и се крева нагоре за да седне, ако ја легнам плаче жално.
    Јас и пејам она со најмили светнати очиња ме гледа воодушевено и се смее.. Абе љуубов :l:
    Колку ли било празно без неа само.
    Многу ги обожавам моментите со неа, стално нешто ново и текнува да прави. Ми расте бебчето. Сакам вака малечко да ми остане малку подолго. :l:
    Фотосесија и направивме, преубави слики имам, па уште еднаш ќе одиме. Во друг аутфит и успат фамилијарна слика,оти не се сликвме некни, не бевме дотерани :D

И така.
    Останете ми во добро здравје. :hug:

(од понеделникот стои напишаново,туугоооо)

На Independiente, minneymouse82, elcezelce и 26 други им се допаѓа ова.
  13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @galapce мајка, извини што те прашувам, ако не сакаш, не мора да ми одговориш.

Колку време треба да сте во карантин?

Знам како е процедурата со матичните клетки, за жал, кај татко ми се боревме. Имунитетот се доведува на 0 со јака хемотерапија, леукоцитите да дојдат скроз на 0, па се трансплантираат, тоа знам, и после е многу битно да се заштити од секаква инфекција. Ама ние не стигнавме до трансплантацијата :(, па затоа не знам што после тој период.

Се надевам дека за брзо ќе може да шеткате повеќе и да се радува дете надвор. Ве гушкам најискрено, најсилно :hug:

На Independiente, Capricorn Taurus, Mari* и 11 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Баш ми е жал. :hug:
    Шест месеци ксрантун но една година нема да смее да чепне земја и ред др работи.Тек вториот го полниме.

На Independiente, minneymouse82, Capricorn Taurus и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @galapce ќе биде мајка, подобро сега жртва и да го пазиш, за да може цел живот после слободно да шета :l: Душиче, само нека е жив и здрав, се ќе помине. Добри да сте :hug:

На Independiente, minneymouse82, tina-63 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Поздрав од клубот на ненаспани,со подочници. Бебуш и понатаму и си ги заменил денот и ноќта,па навечер журко до 3-4 саат. И не би било проблем да сум јас уште за никаде. Мачнини,болки во стомакот,железото за никаде,апетит на нула. Значи ништо во уста не ми се става. Гледам течности да внесувам барем. Слатки маки,се е толку ново. Само да сум здрава и да имам сила,ништо не е проблем.

На minneymouse82, elcezelce, Aneta92 и 19 други им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.973
    Веќе ти одговориле.Јас директно во уста едно пе едно ги давав.Малата многу им се радуваше.Ми се нњма случено да се задави бодејќи се многу мали и лесно се топат.Јас давав по 7-8 неколку пати на ден.Со гелче комбинирав.

На TeddyGrey, duffi, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    @danichap @Ava.84 Германија рекла пензијата е мала, штедете на време. Треба да се штедат максимум 80 евра месечно, во банка. На крај на годината за тоа штедење државата дава 175 евра за штедачот, за партнерот не знам колку (ако е невработен треба да штеди месечно 5 евра, и на крај добива 175 евра), за прво дете на крај на годината 300 евра, за второ, трето... не знам. И така секој би имал доволно за пензија. Reise rente (Можеби веќе знаете сепак подолго сте тука, ама тој што го спомна Ава може така зема 1400 еу пензија, ако можеш да го прашаш дали е така да знаеме.

Последна измена: 19 декември 2018
    На Independiente, minneymouse82, Skorpija989 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.235
    Допаѓања:
    67.743
    Добар ден.

Си варам второ кафе, иако дремнав прееска со малата, ама пак некако ми е тешка главата. Навечер не можам да заспијам, она ќе заспие, ама јас никако.
    Сабајле во седум си станавме ко попчиња, и одма ајде во дневна. Изеде едно јаболче со некое оревче, па собиравме малку играчки, зашто немаше кај да стапнеме, а да не скршиме нога. Коцки на сите страни, а тие ама се незгодни... Знаете сите. :D
    Па се прибравме во кујна да направиме брзинска пита демек, јас мешам, па она меша, сега е веќе малку повнимателна да не растура на сите страни. Ја ставивме да се пече, па се накркавме топла пита со јогурт, се испофали малата дека сме правеле многу убава пита. Детуле.
    И нормално коцки не може да седат прибрани, па градевме лондон бриџ, па го градевме со стикс енд стоунс , ама тој пустиот паѓаше само. Пуштив музика, земавме да танцуваме, што вика она, и да правиме журкааааа, со сите хитови како деспасито, гангам стајл, бајландо, ме копира мене брзо брзо со нозете, паѓа од смеење, вришти од радост, ја кренав ја вртам на сите страни и ми вика мама, ти си најзлатната мајка.:inlove::inlove:
    Срце ми се стопи, какво галениче е. Ја избацував со милион бакнежи. :l:

После погледа малку цртани додека пиев кафе и си заспавме. Убавини.:D
    Попладнево ќе се шета малку.
    @galapce :hug:

Aко не сте номинирале уште три форумџики за изборот еден потсетник дека до утре може да се направи тоа. Чисто онака рандом да ви кажам.:lol:

Имајте сите убава вечер.:hai:

На Independiente, do-re-mi, minneymouse82 и 29 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Кога си стар и изнемоштен, и не си способен да се грижиш за себе, тогаш нели, старечки дом. За право како како хотелчиња се, плус ги има многу, па сигурно и блиску до семејството ќе се најде, ради посети.
    Е сега, тие што се сиромаси, баш сиромаси(и некој услов, да се вистина неспособни и слично, треба да се исполни де) плаќа државата вишокот од пензија. А тоа може да е 1000 до 2000 евра месечно.
    Е ако имаш нешто на сметка, имаат довола да ти ги прочешлаат сметките и сами да заклучат колку ќе те кошта. Плус, трансакциите во последните 10 години ти ги чешлаат.
    Тогаш 100 000-200 000 од контото магично ќе ги снемува.
    Е ако и така не најдат ништо, ниту на конто ниту буричкајки низ трансакциите, ги чешлаат сметките на децата(дури и она оние каде очи не си виделе 50 годинк) и заклучуваат дека детето мора да плати, и му ставаат забрана на плата, и си влечат од неговото конто пари.
    Детево (уствари возрасна особа е) има кредит на врат, има свои деца студенти, има трошкови, кирии за плаќање... е ако. Они оресметуваат колку стотини му се доволно за живот и остатокот му го кратат.
    Ова само еден мал пример за тоа колку сопствената заштеда ич не е сигурна кога треба да се полни буџетот.
    Ги имам многу вакви.
    Тие што имаат нешто ич не ги штедат. Чекај низ годините некој да тропне на врата со некоја давачка за плаќање.
    Како инаку ќе ги финансираат сите социјални случаеви и имигранти.

Добар ден и од мене.
    Ручек готов, чекам да стасаат мм со големата и средната од градинка.
    Големата ќе оди утре, ама лтиде со татко и да се повози.
    Кај нас ништо ново. Секој ден шеткаме со дуќанче, не можам да се изнарадувам од дома што испаѓам(facepalm):D
    Тропаат
    Убав ден

Едит:
    Зависи до професијата
    И свекрва ми зима толку, била работник.
    Свекор ми се водел како занаетчија, куќи градел оти, па пензијата ја уплаќале во фондови за занаетчии, и ги одрале(са не речам украле).
    Кај нејзе е дупло од неговата. Нема врска со тоа штедење ти што го кажа Џокерче.
    Тоа е таа чудесна Германија.

Последна измена: 19 декември 2018
    На minneymouse82, Skorpija989, Capricorn Taurus и 21 други им се допаѓа ова.