Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    ^Ама со штедењето сигурно ќе се зема повеќе од тоа што би се земало без штедење за пензија.

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Си има он заштеда.
    Ама си плаќал пензиско, како и секој друг, секој месец, и 650 сега.
    Заштеда е кратење од уста или некој луксуз. Пензиско си плаќал за пензија, а пензијата сега е таа. Не скромна, мизерна.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Ова е за Швајцарија.

На TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Ние во Германија го направивме ова.
    Во секој момент може да се прекине штедењето и да се извадат парите ама само тие кои ние сме ги штеделе, тие што ги доделува државата на крај на година, си ги повлекува назад.

Последна измена: 19 декември 2018
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Треба да се распрашам или погуглам.Не сум запознаена .Фала за инфо.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Има нешто. И нас во банка ни кажуваа математики.
    Маж ми одби од старт.

На gjoker4e, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    До пензија сте ја довеле работава :D
    Уште колку ќе треба да се жалиме овде, работа од јутра до сутра и како што оди политиката во сите држави лошо ни се пише.
    Кога сме млади ни требат пари и велиме да сме здрави и живи па до пензија има време, којзнае дали ќе ја дочекаме, арно ама на стари години без пензија е тешко.

Не знам колку е паметно ова што го направила џокерче, јас не би да им верувам баш :?:
    Не знам колку е паметно и размислувањето на мм, да изнесеме заштедата од овде, да ја однесеме во МК и овде да оставиме минимално колку за живот.
    Овде ако имаш над 15 000€ во банка те сметаат за богат и не те следува ништо од државата.
    Вака прави се на три ипол и ќути си, овде имам 2 комшики, една работела цел живот зема 500€ пензија, другата домакинка зема социјална пензија исто 500 € :wasntme:

Јас ништо не би прифаќала.
    Мислам дека сепак на крајот од корист е банката а не ние.

Ептен ја забегав со постот.

Да ви кажам почнавме да се спремаме за празниците.
    Вчера мм купи месо, си направивме домашни колбаси, денес направив и кифли, утре ќе правам сарми ;)

Синко денес беше во градинка.
    Сам изрази желба, да не го заборавиле другарчињата :lol: а и добар беше па го пуштив.
    Си спремав кифли на раат, со музика :!:
    Како што вика Реин со деспасито и со баиландо :lol: тие му беа вклучени на синко на таблетот.
    Даш шта даш 8-|

Туку, си почнав антибиотик на своја рака :tmi:
    Втор за овој месец :!:
    Првиот ми го даде матичниот, арно ама по неколку дена пак ми се вратија истите симптоми.
    Болно грло, окото вцрвено и подзатворено и си посегнав по антибиотикот сама, и да одев кај него исто ќе беше:fubar:

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 20 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Ние го направивме затоа што во било кое време може да се прекине и да се подигнат парите, па како еден вид штедење ќе му дојде. Инаку не би.

На elcezelce и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Да да. Сигурно нема да ги украдат парите.
    Некои услови или подточки не му се допаднаа на мм, рече не ни одговараат. Нас во шпаркасе ни понудија.

На Miss.Sweet, Mari* и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    221.351
    @Monella
    И ние исто сме.
    На три ипол се правиме и вадиме пари од сметката секој месец :D
    Така ми кажа зет ми дека подобро е да се вадат ако не се вадат ем плаќаш на банката ем нема никаква помош
    Они ги вадат и ги носат мк и јние исто правиме.
    Таа у банката ме праша зошто ги вадам парите :o:^) и реков дека така сакам дека имам трошоци
    И така.

Во англија не ни земаа данок месечно тука ни земаат.

Ние по дома.
    Среќа маж у еден правец најде воз па за враќање се враќа со воз, екстра е затоа што беше вчера.
    Арно ама денес сакавме да рентаме кола
    Се завршивме и а крај таа ме одби требало друга карта да имам од тие 3 што ги имам не ваљаље :^)
    Аман, не сакаат пари ете..

Ќе се шлепаме вака.
    Се надевам другата недела ќе завршиме и раат малку да одмориме од се да си ја вратиме колата. Што вика Дани во новата бар да улеземе без вакви нервози.

Само здравје..

Парното турбо, јас се стуткав до парно на фотеља и ладам мозок
    Детево е многу бесно :( многу лоша фаза :( едвај се справуваме по цел цел ден .. преуморна сум.

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 25 други им се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobra vecer mamicki :)

Cekam mm od smena da si dojde:)
    Cerki banjati I spijat zaedno:)ljubov se golema i dvete mnogu se sakat:inlove:
    Malava edvaj ceka golemata od gradinka da se vrati a golemava Koga ide doma vednas ja guska i igra so nea:inlove:

Za sostojbava so pari :D da ne se zalam, Samo mm raboti pa za trosok imame è nekogas sitno ni ostanuva I da zacuvame:worried:retko e ama toa.
    Samo mm raboti I toa sat vreme ide pred I sat vreme posle od toa sto trba:( zatoa celo vreme go nema doma:(
    Vikam zdravje prvin da imame a potoa se ke se sredi.

Jas neli planirav da najdam nekoja rabota ama sega so Bebuska nemozam a da plajkame za bebisiter mnogu e, ne ni ke zarabotam tolku kako na pocetok:(za nekoja God ke vidime:)

Elkata no sveti I dvete Cerki se Raduvat, malava cesto znam da ja najdam pod elka:Dsaka da dofati :D
    Golemava veke go primi prviot podarok:Dne monzese da doceka, sekoj utro pod elka, lelee mamo dedo mras uste ne mi donese poklon:(faca tazna:(
    Ajde vika mm stavi Eden poklon i taka se dva, radosti li radosti Koga vide deka ima poklon od dedo mras:D:inlove:

Utre generalka doma pa potoa ubav tus I depilacija:D
    Petok cerka ke ima zabava za nova godina od gradinka :inlove:

Sto sakav Dr da vi kazam:mm::?:

Ubavi praznici na site :l:uzivajte I sakajtese:l:se se najubavo..

@galapce :hug::hug::hug:

Krenav malce noze vis:worried: vrie li vrie:x

Ubava nojk:inlove::l:

Последна измена: 19 декември 2018
    На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 25 други им се допаѓа ова.
  12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Еве ме и мене :hai:

Со салеп ве исчитав сите :) повелете :coffee:
    Пред некој ден на еден божиќен пазар ми замириса на салеп :wasntme:
    Не дека салеп подготвуваат ама доволно беше циметот да ми го замати умот
    Скоро и вечерав :tmi: заради зголемениот апетит не ја сакам зимата

Деца спијат,макар засега
    Навечер се будат по 100 пати |(
    На едно заби му растат,на друго му се јадело....
    4ца на спална ко сардини :envy: топло,тесно и спиење дури кога ќе ја однесе мм Могли во градинка
    Ја оставаме во нејзината соба да спие,неколку часа спие таму и се буди и доаѓа кај нас
    Хорор ми се ноќите,ми иде да се вратам вдневна :nod:

Викендов има некоја балканска забава и ми се најавија гости :worried:
    Утре да излезам и да си купам нешто за таму,оваа не ја пропуштам :makeup: ваљда :wasntme:

Мм утре е слободен па ќе прошетаме на раат
    На Могли последен ден вградинка па да го искористиме
    Имаат распуст до 6ти јануари
    Среќа па гости до 2ри ќе имаме и нема да и е досадно :inlove:
    Мене ем ми е драго ем уште сега се мислам кога ќе заминат
    Пери постелнини,мењај,чисти до бескрај |(

Сте збореле за штедење
    Ние вбанка не чуваме пари :$ чуваме под перница
    Се држиме подалеку од кредити,купување на рати и слично
    Здравје боже во иднина би зеле за куќа ама за друго не
    Воопшто не ги сакам банките :D
    Мм некогаш апоменува да земел кола со кредит и секогаш успешно го предомислувам :smirk:
    За до пензија ваљда ќе се обезбедиме за старост
    Имаме овде една хрватка 75 години е,пензија зема 250 евра
    Фризерка е и многу кратко била осигурана
    Стално вика на црно што работела подобро живее сега него ли колешките кои биле цел живот осигурани
    Девер ми пак целата заштета и ја има дадено на банката да вложува во берзи :wasntme: као демек профит ќе имал многу од тоа :)

И тоа мајки
    Чекам да дојде маже и ќе си легнам

Имајте добра ноќ :hai:

На minneymouse82, muchacha_a, elcezelce и 26 други им се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Здраво,
    Се гледа дека сите се на слави слабо вечерва активност на форумот.
    За штедењето немаме штедни книшки ни за дете ни за нас иако цела заштеда е на картичка. Скоро размислувавме за баушпар кое функционира на ист начин како што опиша џокерче ама се предомисливме. Ние на почетокот земавме потрошувачки кредит да може кирија да платиме ама се врати тој и планот е следен кредит за стан. Кола колку пари имавме заштедено за толку земавме.
    Некое чуство на вина ме дрма деновиве за банални работи за кои не би требало ни најмалку да се чуствувам виновна.
    Сабајле се фатив како размислувам како доаѓа вечер и синко заспива а јас со телефонот во рака уживам. А затоа сега размислував колку би било супер да е буден и да го гњавам крај не ми се наоѓа :D
    Добра ноќ

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 22 други им се допаѓа ова.
  14. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Добр'вечер и од мене
    конечно хоризонтала.
    @galapce само убај абери да ни праќаш. Ќе се наместат коцките.

Денес бебка абер немаше од спиење, цел ден само шпартат на под. Излеговме тро и сонце да не фатит, па и кафе со мм истеравме.

Ич не ме фаќат еуфорија за нова година, појќе Божиќ ме радвит и Водици.
    Имаме покана кј блиски пријатели да одиме за дочек ама незнам. Уште на стенд бај сме со мм.
    Имајте убава вечер

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 21 други им се допаѓа ова.
  15. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Добро вечер, втор пат денес пишувам.. значи дека бебе нана кооооонечно :party:
    Сакаше да дремне прееска накај 8, ама ноу ноу.
    Жал ми беше ама ја оставив да се измори до кај 9, па со кратко плачење заспа.
    И пуштив бели звуци на јутјуб и ја оставив да спие.
    Направив салеп,ја прередив елката по четврти пат, и си легнав пак до неа.
    Ја ѕирнав случајно од врата и видов дека мавта со раце и нозе, па пред да ми се расони ја презаспав.
    Ѕверка :D
    А намириса дека ме нема одма се буди.
    Ја навикнав да спие со звуцивe, ко бајче си спие. Мене ме нервира пример тоа шуштење и никогаш не би заспала така.
    Пред некоја вечер фенот беше вклучен за дa заспие бебе, ама мм пола саат пред неа задрема :rofl:
    Цел ден го зафркавав. Бетер од бебе е. За 2 минути заспива.
    Мене 2 саата ми требаат :|
    Сега наместо да спијам јас во телефон зјапам, па сабајле ми е тешко да станам рано..
    Шта чеш.
    Секоја минутка во тишина си ја сакам и ценам.

Деновиве на фб стално читам за дечкото што исчезна.
    По сто пати во денот отварам кај мајката на профил, стварно сум вознемирена.. Чудни работи се случуваат во оваа мала земја.
    Мислиш игла е па до толку никаде го нема.
    Ц ц ц.
    Се ужаснувам.

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 23 други им се допаѓа ова.
  16. TashSefton

TashSefton Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.757
    Од мене добро утро :) овде као треба лето да е, а никако да мрдне од 22-23 степени:( па после Австралија била претопла пффф!
    Еуфорија за Божиќ и Нова Година не ме фатила откако сум се преселила, едноставно не можам празнициве да ги спојам со лето. Но, се радувам многу на квалитетното време поминато со Sefton Junior и Mr Dreamy :) може и да ги з'гнам на некој роуд трип :) дете доручкуваше, а ја се надевам дека ќе ме почасти денес со малку подолга дремка за да си повежбам малку...чуден феномен сме ние мами, се молиме да ни заспијат лепотаните и лепотиците, а кога конечно ќе го направат тоа, ни недостигаат :)
    Толку од мене сега засега, морам да одам, на син ми телевизорот му е предизвик левел Монт Еверест

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 24 други им се допаѓа ова.
  17. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    997
    Добра вечер,
    најдов време и јас да шкртнам нешто. Гостинот си отиде после неколку дена од моето пишување тука и повторно си го имаме мирот.
    Цел ден сум за на никаде, чувствувам дека ќе се разболувам, па цел ден се тровам со прополис.
    Маж ми од утре е на одмор, а јас среќна што ќе имам помош и преку ден околу малата. Само се врти на меше, грб...па постојано ми е погледот во неа.
    Си порачав елка и си ја чекам, до петок треба да ми стигне. Ептен ми е по мерак и огромна, желба од детството...малку скапичка...но нели елка еднаш се купува..така барем се теши маж ми
    Полека и поклоните за најблиските ги испорачав, па сега секој ден поштарот ми ѕвони на врата...многу сум среќна кога подарувам, посебно на мајка ми и тетка ми, бидејќи се презаслужиле.
    Гледам зборите за штедење, ние на ќерка ми од сам старт и отворивме штедна книшка и парите од дечки и одат таму. Не е орочена и ако ептен заглавиме може да ги извадиме. Изминатиот период меневме стан, па многу се истрошивме, се ново купувавме. Но, со платата на маж ми и мојот каренц добро се држиме засега.
    И така мајки, одам да легнувам, да користам што спие малата, бидејќи уште не држи скокот па не знам каква ќе биде ноќва со спиење.
    Поздрав и добра ноќ

На minneymouse82, elcezelce, eli25 и 23 други им се допаѓа ова.
  18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    37.454
    15452908719056744669031230104315.jpg
    Ај добро утро, кафе јас денес честам.
    Нема повод. Ме разбуди утрово попот, ем знаев дека треба да дојде, и пак заборавив. Среќа ја имаме бабата на мм, веднаш до нас седат, она ме разбуди :)
    Најзадоволна сум што синко се враќс во нормала, помина тој страшен вирус кој го покоси.
    Инаку пишувам од новиот тел и толку мала тастатура има, што наместо една пишувам по три букви. Не ми е уште разгледан, ќе го средам.
    Ах, да ви кажам случка од вчера. Ми ѕвонат од курир стасала пратка, јас цела радосна знаев дека е поклонот за внуците. Го подигнав пакетчево ама многу малечко, лесно. Ај викам за волку мало дадов пари? После пак реков ај може така треба. Си дојдов дома и веднаш го отворив. И што ќе видам, наместо звучник ми пратиле ПРОТОЧЕН БОЈЛЕР! Веднаш тргнав да звонам и се молев да боде достапен бројот. Значи се очекував во моментот. Среќа се јавија, се извинија за огромнага грешка и сега се наедвам дека се ќе биде во најдобар ред кога ќе стаса инаку мм ќе ме иссели од дома. Затоа да проверувате пред да земете пратка, а не како јас :)
    И од карго ми јавија дека стигна бањарка за роденденот од помалиот внук. Порачав со везени букви. На 1.1 му е роденден. Премногу трошам за нив двајца, не добивам за возврат, исто и син ми и понекогаш ми е криво, ама ми се најголема слабост.
    Денес ако се стопли ќе одиме пеш до град за сметки да платиме, овошје и зеленчук на залиха скоро и да немаме, и некој украс да докупиме.
    Синко запнал златна рипка да му донесе дедо Мраз, желби да му исполнувала. Паметен е тој на мајка му :)
    Најново е што заспива со приказна, јас сум овожавател на книги, му купував нон стоп, ама не покажуваше интерес, сега за брзо време скоро сите ги исчитавме и сега со цел мерак ќе отидам да му изнакупам, обожавам да купувам книги и баш ми е мило што без притисок почна и детево да ја сака книгата.
    Ај доста е, убав ден на сите!

На minneymouse82, karibian, muchacha_a и 27 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Добро утро мајки
    Јас на инфузија, конечно време за мене.
    Оставив две деца во градинка ама и двете со солзи. Средното секако е тажна првите две минути, после не можеш да ја изнесеш, но на големава паузата од две недели дома и влијаеше. Воспитачката одма ја зеде и рече ќе го бараат Лука, другатчето нејзино. Се надевам со насмевка ќе ја зедеме после.
    Уште утре па после две недели пауза поради божиќ. Ќе здиват дома:sweat:.
    Уствари после градинката и пред инфузијава бев во лидл, да не ги разграбаат четките(facepalm). @TutiFuti ја зедов и јас, многу е убава. Малку е подебела одколку што очекував па мислам за подолга коса би било уште подобро. Едвај чекам да распакувам и пробам. Не најдов од тие чешлите, може он лајн само е таа понуда или не бев доволно брза.

За вадењето пари. Да не ги тагувам сите од предходната дискусија. Лошото е кога сакаш да купиш нешто, ти требаст “чисти пари”, тие од под перница не вршат улога.
    Се бара потекло на пари за се. Сакал нејќел, доколку сакаш да инвестираш тука, мора дел заштеденото да биде на сметка. После не можеш да ги вратиш назад, барем не лесно и не големи суми, ќе му дојде перење.
    Куќа ако сакаш да купиш, земјиште, парите во банка се важат.

Сакав месо од дивеч да спремам празнициве, но ловецот ну свекор на свекор ми нема сезонава.
    Јагнешко и телњшко ќе зедам тогаш. Да смислам гарнир и што зеленчук ќе биде.
    Листа да составам додека седам.
    Убав ден мајки:coffee:

На minneymouse82, Верче4, karibian и 31 други им се допаѓа ова.
  20. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добро утро!

Ајде и јас да шкртнам нешто утрово. Седам и доручкувам, претходно ручекот на малата го ставив да се крчка за да после имам време за нашиот. А што ќе готвам незнам, веќе ми се смачи секој ден дури смислам што да биде. Вчера за празникот барем лесно беше, се знае риба на мени беше. Воедно Среќна слава на сите кои славеа со задоцнување.

Утрово бев до кај матичната ми требаше една рецепта, таа пак на одмор, ајде во понеделник ќе се врати не е страшно. Многу магла имаше едвај се возеше се почуствував како во Скопје да сум, ми се вратија спомени ептен.

Инаку утрово пред да одам до кај матичната ја оставивме заедно со сопругот малата во градинка. Тој прв пат иде да ја остави и кога си тргнавме само се врти, викам што се вртиш, па видов дека детево гледа во нас, многу жално гледаше како заминуваме, епа велам да видиш на мене како ми беше првите недели, срце ме болеше. Денеска е последен ден, имаат некоја Божиќна забава и се надевам дека убаво ќе си помине. Многу сака музика и да танцува. Од утре што ќе се прави, што вели Дани ќе здивееме по дома две недели, каква ли занимација да барам незнам.

Туку се нервирам вчера требаше да ми стаса еден пакет, нарачав на малата нови чизми, чекам цел ден нема. Вртев во сервисот за клиенти ми рекоа извинете пакетот по грешка е испратен во друг центар, ќе пишеме жалба за да се врати што побргу. Сега пак вртев гужви, многу пратки околу празниците, ќе се развлечела процедурата неколку денови. Веќе ми се смачи значи тој Хермес е никаков, секогаш прават проблеми, со Дхл никогаш не сум имала проблем. Знаат и да не ѕвонат на врата иако си дома и само ливче остават демек биле. А секогаш избегавам да нарачувам каде што има достава со нив но сега реков ај може се подобриле и како го помислив тоа еве што се случи.

Тоа е си кажав маките за денес:D

Убав ден!

На minneymouse82, karibian, elcezelce и 22 други им се допаѓа ова.