Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    10.127
    @Shelea преубава песна, одамна не сум прочитала нешто слично.

На Shelea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.827
    Јас би рекла да не доаѓаат, нема незгодно. Како што разбрав ни месец нема бебчето, многу гости се тоа одеднаш... Особено периодов каков е, секој втор е болен..

На troublemaker94, Chantal, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. TashSefton

TashSefton Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.757
    Ич да не ти е гајле за незгодно! :) уште помалку штом ти се блиски. Најотворено си кажуваш: дечки, ве сакам најмногу, и ептен сакам да ве видам, ама ве молам малку стрпете се, ми е страв од вируси, бактерии, мораме и бебе и јас да си дојдеме на себе прво, после гости. Твој дом, твое бебе, твои правила. Кој се лути, ќе му помине. Ако не му помине, негов проблем, ќао. :)
    Башка што има многу реална опасност од изложување на толку мало бебе, на луѓе кои не се мајка му и татко му. Со тоа нема играчка.

Едит: многу се нервирам вака кога ќе прочитам, само што породена мајка, со цел памет се местат гости?! И тој некој најблизок што ќе се вртка, исклучиво треба да биде од помош, а не гостин! За цуци буци на бебето и по 2 саати низ врата, не фала!

Последна измена: 27 декември 2018
    На troublemaker94, tina-63, Chantal и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    1.121
    Уф уште да имав храброст да го кажев сето тоа @TashSefton :( Се мразам самата себе колку сум наивна.

20 дена имаме, ептен е душа кревка, доволно му се најблиските наши што доаѓаат. Јас никогаш не би отишла никаде, освен кај сестра, брат, ама не секој има осет.

На troublemaker94, Chantal, 24.07 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. TashSefton

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.757
    Сега ќе се зачудиш колку ќе добиеш на храброст кога имаш дете :) ќе има денови кога ќе се осеќаш ко најголема смотаница и такви кога ќе си честиташ сама на себе за супермоќите :) се работи за здравјето на твоето дете. И ниту еден гостин не е поважен од тоа. На бебето му требаат сега само мама и тато. Никој друг. Бабите и дедовците чат пат и тоа исклучиво за помош у куќа, ништо друго. Ако не се од помош, нека не доаѓаат ни тие :)
    Сега сте во baby bubble. Ќе го дупнеш тој "меур" кога ти ќе посакаш и никако на друг начин ;)

На troublemaker94, elcezelce, 24.07 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.860
    Допаѓања:
    36.513
    Извини вака што ќе бидам директна. Немаш храброст да си го заштитиш детето?! Срам ли ти е, што? Недај боже да закачите нешто, после ќе се каеш. На толку мало дете, во овој период од годината кога има еден куп вируси и бактерии, му требаат само мајка и татко во негова близина, а не ојлевци дојлевци!

На kukla21, TheSecret, elcezelce и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    836
    Dobro utro majki
    Stanata uste vo 6h kafeto skoro ispieno se mislam dali da si napravam vtoro:)Denovive nekako sum premorena ama vo bukvalna smisla sekoe kovce me boli so mm doma ni tekna da pravime nekoj promeni bas vo najladnoto bas koga site se po kafani frizeri zurki........:)ama ajdeee mislam deka vredese i deka novata ke ja zapocneme vo novo i ubavo raspolozenie.Deca fala bogu ozdravea otarasivme inhalacii antibiotici se nadevam sega le bidat ok.Novogodisno raspopozenie nekoe posebno nemam ama bitno za site iznakupiv pokloncinja i veke pocnavme da gi delime.Za nova doma site zaedno ke si proslavuvame se opremivme so ognometi petardi zizici:)Pozz mamicki i ubavo da si gi pominete praznicite da sme site zdravi i zivi pred se i se sto si sakame da ni se ostvari....

На Coco31, troublemaker94, tina-63 и 15 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    Храброста е длабоко во тебе, пронајди ја.
    Кажи им после 40 дена.
    Измисли нешто.
    Ако дојдат ќе се јадеш цел живот како јас за некои работи.
    Имаат ли тие деца? Знаат ли што значи бебе од 20тина дена? И да секој втор е болен денес. Ако не се познава на него можеби носи некој вирус, бактерија во него.
    Ако дојдат и го исшлапаат бебе по лице тогаш уште помалку ќе имаш храброст да им речеш не. Ако кашла некој уште повеќе ќе се мразиш себеси.
    Спречи на време!

На minneymouse82, ivana--aerodrom, 24.07 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    @Корнелија нема тука незгодно. Ти си единствената утеха и заштита на тоа мало човече, ти со буквално морално и материјално одговорна за бебето пред закон и пред Бога. Најкултурно: извинете, не сме спремни за визити. Кога ќе бидеме, ќе ве известиме благовремено. Колку сака нека се блиски, ич не ми е незгодно. Познезгодно ќе ти биде ако не дај Боже закачите некоја вироза, сите се мрсулават и кашлаат. Греота е тоа душиче, нема ни имунитет ни ништо...

На Корнелија, 24.07, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    836
    Nezgodno kakvo nezgodno se raboti za tvoete bebe i za sebe prvite mwseci ednostavno ti treba vreme za i ti sama da se naviknes za bepceto da se prilagodite a ne gosti da cekas......

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  11. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.836
    Абе кажи им таму дека си малку суеверна и чекаш бебе да напрај четириесет дена. Стварно тие треба да имаат осет а кога немаат тие немај ни ти. Никој нема да се налути. И да периодов секој кашла и се мрсулави.Кај мене не иде никој фала богу, јас од децава мои ја пазам, таман дојдовме од болница тие кашлаат, мрсулави, одма ја преместив во спална и ич не ја гледаа. А ова за бабиве и дедовциве треба баш да им каже некој дека треба за помош да идат. А не ние ќе држиме бебе ти рмбај. Свеки идеше две недели демек за помош, јас се раскостив, јас ручек им правев, јас кафиња, чаеви за децата,едино си сфати дека треба да го игра средното, и да ми го напрај од самостојно дете лигаво.јас алишта пружував, бебе доев, чистев и помош демек. Трпев и еден ден му реков со убаво на мм нека не иди мајка ти нека одмори( со убаво ајде) ,одма тој што ќе прајш сама,епа тоа што правам досега. Сега иде по потреба, не ми треба никој цел ден дома. Вчера исто дојде, јас пеглав, бебе спиеше. Па дојде мм ај да му направам јадење, се разбуди таа и му велам сам прај. Па ајде рече јас ќе правам. А и таа настината, брише нос , кашла, па со немиени раце ми фаќа бебе да држи. Абе ексик, оди разбери се. Ич да не им ќутиш, јас за првото дете се трпњв и ништо не им велев и ене го инајџија невиден е оти знае дека има поддршка од нив. Ка бебе од нецел месец не се оди и крај. Јас и после планирам да си спие таа во спална, зашто сите ми се со деца а нема дете што не поткашлува или се мрсулај периодов. Кога ќе се мачам јас после никој нема да дојде цуци буци на бебе ко што пишала членката погоре.

На BlackNight, Abeja, Ava.84 и 13 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.516
    Допаѓања:
    139.335
    Кажи си дека си суеверна. Поарно да те мислат глупава него дете на 20 дена болно. Бог да чува.

На supergirlmb, Корнелија, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  13. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Син ми немаше месец, ми дојдоа едни комшии со се деца со се се. Се измиле дома и дојдоа да го видат. Демек чисти кај бебе дошле ! (facepalm) А јас 40 дена со цицкиве надвор бев(извинете на израз) Кога ги видов ми се стемни! Динг донг на врата ,здраво дојдовме да го видиме бебето.....
    Не дека ќе му стане нешто на детето, него јас не бев психички ниту физички спремна за средби со луѓе.
    Сега они имаат бебе, нема ни 40 дена.Вчера ја сретнав мајката пред влез и ми вика: ајде се гледаме да направи малата 40 дена ... застанав и си викам ееее будала главооо !!! и си продужив ! Ми падна криво што бев глупа и не кажував отворено се !
    Затоа биди попаметна од мене, ако не сакаш да дојдат кажи си! Кај мене и моите доаѓаа мнг поретко , за да не си рушиме мир и ред.Ако се луѓе со осет ќе знаат што е паметно !

На Mari*, troublemaker94, Chantal и 13 други им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.198
    Допаѓања:
    107.352
    Добро утро од дома!

Јадеме киви ама овие кисели отров. Треба во соба да ги оставам да созреат. Ги нејќе и дете кисели.

Варичелава засега лесно ја проаѓаме, тт нема, не се чеша, спие... Кај мене уште не избиле,, мада се ме чеша. Може и нема да избие, автосугестивно е. Останува да видиме, нема друго. Битно една работа ми се тргна од мисла, една детска болест прележавме.

Денес не, ама утре или задутре мора да одиме да купиме пакетчиња од Рамстор, имаме поени па да ги искористиме. Може маж ќе ме тера сама да идам, ако не најдеме бејбиситинг за дете.

Гледам сте збореле за чување бебе, помош. Такво нешто не постои ако не си го платиш. Додуша мајка ми пеглаше, ми закачуваше, ми правеше јадење... Ама тоа траеше многу кратко и од склет да не смета си отиде а мене ме остави со бебе кое веќе беше деходрирано и воопшто не беше добро, па никогаш нема да и го опростам тоа. Во принцип сама си чувам дете и дома си работам сама, а кога имам некој на помош тоа е за да поиграат со дете за јас на раат да сработам. И поарно така кога гледам од оваа перспектива, никому ништо не дужам, никој не може да ми пререче. Додуша има да се најде одма нешто, ама ми е гајле.

За доаѓање дома, мене ми одговараше малку друштво бидејќи бев сама, ама не и од болни луѓе. Комшиските деца еднаш го зџапаа со гнасни раце на лице кога имаше само една недела и го тргнав. Нек се лутат родителите, ми е гајле. Додуша само најблиските ми доаѓаа дома одма, така да не се потресував многу. Има и во моето опкружување несвесни родители, ама тоа е, јас ќе си мислам за моето они за нивното.

Одам да мачкам Покс клин и да варам кафе, кој е за?

На minneymouse82, Coco31, Mari* и 15 други им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Namesti go maz ti, reci on ne saka gosti tolku brzo, si pocituva 40 dena. :D
    Jas imav problem so majka mi. Napinjase sestrite nejzini I baba mi da dojdat. Jas vikav ne moze zosto ne sum spremna za gosti. Epa sto, pa sto ima vrska, pa jas ke ti pomognam. Vikam ne moze I kraj. Posle koga vide deka setame nadvor pak napnuvase da dojdat,sakale. Pak vikam ne moze, go setam deteto vo park, ne go pikam megu narod. I na kraj mm vika jas si pocituvam 40 den, ne sakam luge po doma, neka oprkne malku detevo. I tolku bese :D

На minneymouse82, Mari*, Sandrin4 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.225
    Допаѓања:
    67.727
    Добар ден.

Мене малку ми е мутав, цела ноќ глава ме болеше, аналгин пиев во 4 сабајлето.:yawn:
    Се навикнав така цело време да ми се спие, гледам престанав и да се жалам веќе, едноставно тоа си е.

Направивме од питата брзинска за доручек, треба да си купам нов калап за мафини, истиот состав е , сам во тава печено. Па ајде си игравме претстава, она кажува кој е кој во претставата, обично е кралицата, јас Снежана. Вика на огледалцето, огледалце, огледалце, па после го сменува гласот како што ме слушнала мене и вика тиии кралице, ти си најубава. Се претвара во бабичка и ми дава да изедам отровно јаболко. И ми вика, еве ти отровно јаболко, изеди го вкусно е.:D
    И така јас го јадам и паѓам во вечен сон, па она доаѓа после во улога на принцот и ме буди со бакнеж.
    Или Црвенкапа исто ја играме, вика одам во шумичката на крајот на животот кај што живее бабичката.
    На крајот на животот:rofl: којзнае кај го слушнала, па ја исправам дека е на крајот на шумичката во една колипка. Смешки е целата.
    Инаку, земала последниве денови и плука доле. Ја гледам плука и си брцка во плунката. Се изнервирав ептен, и реков дека не е убаво да се плука и веќе да не плука. Ко божем она ќе рече да, мамо, готово, не плукам веќе и ќе ме послуша. :sweat: Се разбира дека тоа не се случи и еве пак си плука.
    Нормално земав да прочитам зошто дете би плукало и дојдов до заклучок дека е или да испровоцира реакција или и е забавно. Решив да не реагирам претерано, едноставно и давам да избрише и викам дека не е убаво, културно и такви работи и толку, не правам драма од тоа. Па заборава и ќе и текне пак по некое време. Супер. |(

@Shelea преубава песната, знаев дека ќе внесеш малку поетска нота во темава.:inlove:
    @Корнелија брзо ќе научиш дека кога станува збор за твоето бебе не се важни чувствата на другите кога сами немаат во главата. Јас за тие што знаев дека побрзо ќе ме разберат поради некакво суеверие им викав дека си поштувам 40 дена. Сите веќе убаво ти кажале, верувај дека стварно ќе се јадеш нешто да фати малото. Подобро спречи.:nod:
    @gjoker4e побрзо оздравување.:hug:
    @AngelOfArh само така лесно нека си минат. Наздравје кафето.:coffee:

Убав ден на сите.:hai:

На minneymouse82, Coco31, VedaG10 и 22 други им се допаѓа ова.
  17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    1.121
    Ќе им речам дека мм не сака гости сега, нека дојдат после празниците. Секако 40 ни се паѓа тогаш.

Абе бар еден месец да имаше бебе, да разберам. Јас сум таква, не сакам на никој да згрешам, не сакам никој да повредам. Побрзо сама себе ќе си наштетам :(

Се нервирам зошто луѓето се необзирни, и не размислуваат. Знам дека сите сакаат да го видат, ама Боже мој, нека се стрпат уште две недели, де. Така беше пред порљѓај, пречекував гости, така сега. Доболни ми се најблискиве со доаѓаат, сега па и другарки. Си ги сакам многу, ама не бива, мал е уште.

На kukla21, minneymouse82, Coco31 и 15 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    @danichap Дали тогаш праша дали детето што фатило варичела било вакцинирано против истата? Сакав да те прашам па заборавив, се потсетив со муабетов за варичела.
    И дали ве фаќа носталгија за голиот комшија? :rofl:

Конечно поминаа двата неработни дена, оживеа местово. :clap: Уште 7ми јануари да дојде и да се вратиме во колосек. (waiting)

Гадно се обрукав. Немав 1 евро за количките за во маркет и една баба ја оставаше количката викам да и дадам јас 100 центи или 2 евра да ми даде таа евро. Таа само ми рече не и ми сврте глава. Јас па како што сум чувствителна уште да заплачам. Мислев до дм да влеземе по вл марамици набрзина. И ништо влегов со дете во рака. Па ги направиле само за 1 евро, барем две опции да имаше. Во дм гужва едвај се протнав баш на крај стојат и брзо си отидовме, а ја уште усрамена, веќе никогаш нема да се осмелам и да пробам да прашам така. :$

Сабајле станав еден саат порано за на работа ама јок не можеше да се одделам од малата. Мислев подобро ќе е денес. Па не знаев дали и како да ги известам дека нема да одам. Па на гугл најдов број и одма заменик шефицата ми се јави ми рече нема проблем, побрзо да оздрави детето. Да не беше интернетов што ќе сме правеле...? :^)

Излегуваме по сто пати на ден за на воздух па сега ептен ме стегна стомакот. За еден стан рекоа газдата на Божиќ доаѓал па ќе ни кажат ама тикви. Всушност три празни стана има во иста зграда од кои еден на втор кат. Навивам за него. :)

Во цела мака заборавив дека требаше да добијам, па официјални ми касни 4 дена. Големава бројка. :D

Убав ден! (heidy)

На minneymouse82, Coco31, elena.mak и 20 други им се допаѓа ова.
  19. TashSefton

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.757
    @gjoker4e невоспитана баба!:^) Да беше дешавкава у Австралија, госпоѓата со насмевка од уво до уво ќе ти ја дадеше количката без да и' даваш паричка. Озбилно, го обожавам нивниот ведар, љубезен и опуштен дух. Ние сите полека се оправаме од болести и температури... сега се печеме на 36 степени (пред недела дена се жалев за бедните 20, не може крајот да ми се најде). Си купив Birkenstock папучи за шетање и се прашувам каде биле до сеа у мојов живот:D не можам да се препознаам... од г-ца "не признавам штикла под 15 цм" до г-ѓа "ќе носам и холандски кломпи, само штикла да не видам":)
    Инаку... фатив момент кога низ игра и смеа, Јуниор ми даде поглед со превод: "мама е супер!" Ви се случило некогаш да прочитате чиста воодушевеност во погледот на вашите малечки? Или ја сум одлепила малце?
    Имајте си убав ден девојки ... ја се одјавувам, касно е :) утре сакам да го носам мојов tribe на сафари зоо, уште од сега ме фаќа возбуда :D
    Cheers!

На minneymouse82, Coco31, elena.mak и 21 други им се допаѓа ова.
  20. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Јас мислам дека самите луѓе треба да имаат осет, ама за жал немаат.
    Нема што да се правдаш, кажи им отворено.
    Кој не разбира и се лути, не ти ни треба. :)
    Ај што се премали, немаат ни имунитет ни ништо, ти си исцрпена.
    Реално одзема енергија секоја посета.
    Јас планирам да кажам дека освен мои и негови домашни не сакам до 40дена никој.
    9месеци во стомак не ги виделе, па сега зоврело за 40дена.
    Чувај си раатот на душичката. ;)

На minneymouse82, elena.mak, elcezelce и 3 други им се допаѓа ова.