Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Фази.Мојата исто штом слушнеше бањам одма плакаше.Она плака јас ја бањам најмногу 5 минути траеше.Пробај разни играчки.Исто и денес ако и се спие нема шанси да ја бањам плака ни играчки ни чашки не сака да види.
    За коса и ден денес одма ќе си каже не кошо бани:DПа и ја бањам еднаш неделно.А неа преку еден ден.

Се враќам од работа завршив за денес.На масата од вчера имам счатки некоја жена ги оставила и се стрвев два ден па кога ги отворив уште не ми се верува како им попаднав како невидена(facepalm)Ама толку вкусни беа.Сега ќе барам по маркетите да не останала залиха оти само за празниците се:nod:

eli25, mimiiiii, Ano and 17 others like this.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Здраво мајки:*
    Малово како расте така на цицка виси:$
    Денес 20 дена прави и супер си напредува 3900 има а исуштени сме со 3180,па едни обравчиња што има само за штипење:inlove:
    Перуод ли е или незнам што е но знам дека ич не се чуствувам арно,безживотно некако без воља за ништо,само детево си го гледам другото ако сака нека се руши.
    Денес само ми се врти ноќта кога се породив и што мака видов дали трауми ми остави па ме мава во глава незнам.
    Иначе таа ноќ ја кренав цела болница на нозе од викање никој око не склопи од мене ни на паталошка ни во предродилна од моето викање ама такви болки имав што се кубев и мавав по глава.
    И капак на се ми беше мојата докторка кога дојде да ме види и ми рече а ич не си била мирна ноќеска ауу маму и:@
    А јас спремав па да ја частам:doh:
    Надвор било камен ама мене ми е гајле баш си ги сакам овие 40 дена на вакво ладно:party:
    Убав ден мајки јас да мрднам газот барем кујната малце да ја потсредам.

emkaemka, eli25, mimiiiii and 26 others like this.
  3. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Пишав и во соодветна тема ама овде со сигурност ќе добијам побрзо одговор, infacalm капките за грчеви како ги давате, на упатството пишува да се растворат во течност дали може во ад или измолзено млеко, по колку пати на ден и на колку време?
    Ај добар ден :hai:
    Трета машина врти веќе незнам каде ќе ги ставам алиштата да се сушат, две тераси и три сушари полни ама нема ден да помине макар без една машина :nod:
    Малата почна да има страшни грчеви и најинтензивни се од 21ч па до полноќ, само што ќе се смири и заспие станува синко со плачки во сон, додека се смири ја разбудил бебка(facepalm)
    уште една епизода плачки, па околу 4 часот заспиваат како покосени. Во 7 бебе станува за цицање само што ќе заспие таа станува синко и започнува денот. Многу сум уморна и страшно ненаспана, се повампирив, кога и да пробам да легнам марфи ми е пријател најголем, па се откажав и од обидите:envy:

ludoto19, emkaemka, eli25 and 20 others like this.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Која е за лиснати кифлички, памук меки нека повели :)
    Оваа година со време со се спремам за Божиќ, инаку и Бадник со растурена кујна го чекаме :)
    Направив грчки слатки, дете и мм пола изедоа, утре розен кори да купам, бобици и бајадера.
    Доста е благо, може и ништо нема да де изеде ама мора да се стави нешто на маса, мм не знае која смена ќе биде, ако не излеземе ќе имаме цел ден гости.
    Инаку они си тераат дремка, јас си чепкам, иако некако безволно се правам денес, не знам зошто, само ми се јаде и ми се лежи. Трудна не сум, вчера ми заврши :)
    Утре морам да се изорганизирам да испазарам се за празникот, мм не може зашто е прва, дете освен кај бабата и дедото на мм немам на кој да го оставам, а не сакам по мразов и студов да го влечкам.
    Ај уште да се избањам дур спијат, па после секој свои потреби ќе има:)
    Бујрумте на жешки кроасанки
    D8573DEF-0324-426C-8385-D6D21D83FABB.jpeg

ludoto19, emkaemka, eli25 and 26 others like this.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Среќна нова мајки
    Мир, здравје, слога, љубов и хармонија да владее во секој дом
    Деца спијат јас лежам до нив па да ве прочитам
    На @galapce и ја посакувам сета среќа, да оздрави малиот и повеке болница да не видите
    Малата сеуште е на Клексан дури и дозата ја покачија
    Прашања, прашања а одговор никаков...
    Само се надевам дека ке излезе нешто што е ризично по живот или нешто што ке мора цел живот да е со терапи
    Секакви мисли ми доаѓаат
    Што ако и син ми може да го има овој проблем?
    Навистина сум многу загрижена и оваа чекање уште толку ме напнува и сум премногу нервозна
    Моментите кога треба да одиме за боцкање ни се хорор плачење па гонење низ соби, не дава да ја облечам таа плаче јас плачам ме боли душава
    Плус сега ни рекоа дека можно е од предозирање да има крв во мокрача,од нос или непца па само ја проверувам
    И таа стана премногу напната и агресивна а и како нема да стане оваа е премногу 25дена веке ја боцкаат
    Ајде секоја вечер се молам да откријат што е да не нешто страшно и да и помине
    Син ми по цели денови ја закачува не и дава да си игра па се тепат
    Неможам никако вниманието да му го задржам бар 5мин
    Неколку вечери додека спие му доаѓаат некои нагони како за ппвракање, подголтнува закашлува и продолжува плус и многу немирно спие само се врти па нешто кенка се буди често
    За вчера велат што си правел цела година ке правиш ние цел ден по болници го поминавме па го молам Господ цела година тоа да не го правиме
    Имајте убава и мирна ноќ мајки
    Гушкајте се и сакајте со најмилите :hug:

M&M, Chantal, Coco31 and 27 others like this.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Добра вечер..
    Отвори фемина, види насловна, затвори.. Пак отвори пак затвори.
    Отвори.. Не не, не пишувам пак само ќе се жалам, не, затвори..
    Морееее отворииии, испожали се, фемина трпи сеее:D

Денес средба со другарки, која на каде мажена, ама денес сите собрани на едно место на еднс маса. Одамна не видени.
    Кога дојдов дома што да видам. Дете подуено од двете страни на вратот. Одма солзи паники, слсрмирсње во Турција, Скопје, сабсјле одиме на хематологија, во пеколот. :(
    Со мајка се испокарав, не ама стварно неможам повеќе.
    Ако не е работата мислам одамна ке бев отидена јабана
    Торбите спремни, само се мислам дали сама да се нафатам да возсм со дете или да викам пак некој
    Имам човек на кој давав 1000 ден за да не носи со мое возило но и тој некогаш не ми ги сска псрите па ми е непријатно . А бжвремево ме е за да ризикувам па и со детето .
    Уфф..

M&M, Chantal, Coco31 and 32 others like this.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Искрено некогаш се прашувам што ми треба уста да отворам. Многу се нервирам. Арно еден период молчев, ама тоа ти е. Ми иде да исклучам интернет, да блокирам ФБ и да молчам, молчењето е пола злато.

Ај добро утро, ми се спие ми се плаче. Дете го фатија најт терорс, уште тоа ми фалеше, а со него и татко му изгледа го фатија. Не сфаќаат луѓево дека никој не го сака повеќе од мене, ама не можам да му попуштам да ме игра мајтап и крај. Синоќа збеснав, насилно го легнав, ама ме исшутира ко никогаш. Среде ноќ се будеше бараше Водишка (водичка), мислиш го чуваме детето без вода и без јадење, ами како да не бара кога јадеше Гаше (гравче) у 12 саат. Што беше лесен за заспивање и што убав ред си имавме, ми се плаче.

Ви имам кажано дека мразам зима? Мразам! Не мразам многу работи, ама зимата ја мразам како и пајаци, инсекти и гмизавци, друго се може да не сакам многу, ама овие работи ги мразам. Нека пројде и зима и вируси и глупавава фама со вакцини и се да може да живееме нормално.

Многу не кажав ама битно пишав, морам да сработам нешто оти вчера како дојдов така си отидов. Убав ден!

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Многу ме потсеќаш на мене.
    Не се вознемирувај од околината. Прави си така како ти и сопругот сте решиле. Не си ставај на срце. И за мене истово важи. Ѓорчевки:D
    И јас мразам зима. Ама си се тешам еве Јануари пројде. :wasntme: Февруари е краток.
    :hug::hug::hug:
    Иде пролееет :sun:

Chantal, ludoto19, emkaemka and 13 others like this.
  9. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден мајки
    Ноќниве терори се актуелни меѓу малишаниве :D.
    @AngelOfArh и средново ми беше најкротко, ама дали петки ќе вади, страшно е станато.
    Порано 19.30 ќе и дадев млекце, ќе ја оставев во креветче и испаѓав од соба. До сабајле тераше ко топ.
    Е сега 21 не фаќа некогаш. А кај нас на едно ако се поремети ред се ремети на сите три и отидовме јабана:rofl:.
    Со месеци се будеше ноќе и хистерично вриштење. А по нејзе секако и другите две будни.
    Чукај си глава со сите три сирени во 02 сабајле.:@
    Ви аптека ми дадоа едни хомеопатски, д12 пишува на нив. Како подобро да е. Со разлика што вришти додека заспие и сеуште се буди навечер, ама не прави големи драми како предходно.

За љубомората да не зборам.
    Страшно љубоморни една на друга:envy:

Во игралната се. Буквално е хаос на земја. Сечеа, лепеа, декорираа некои глупости... и подот е покриен.
    Вчера му подвикнав на маж.
    Не купуј кинетички, не купуј пластелин, не купуј бои, не купуј лепаци... ѓубре правеле.

Да де.
    Божем во канцеларија или аптека се.]:)
    Како си го замислува он играњето на децата. Гледал премногу филмови изгледа па реалноста му буни есапи.
    Ручек турлитава. Месо се вари.
    Со надеж вечер пак да испаднеме:tmi:, само заспивањево на децава да биде на времени успешно:sweat:.
    Убав ден мајки

10. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Здраво женски :)

@LaDyDoLl Е како ме настрвиииии :)
    Ќе и кажам на мајка да засука ракавите да ми направи :D
    Кај мене во кујна е коооочан ладно, нема греење таму, па не се осмелувам да застанам и готвам таму :(
    Вечерта за Н.год правев салати и се задржав половина час во кујна, толку јако настинав, исто како да сум седела надвор на маица ..

И јас сум дел од мразачите на зима!
    Едвај чекам пролет.
    И бебе поголемо, и ќе шетнеме, и нема да се туткаме во една соба на топло, и во кујна ќе се праксам на топличко :D
    Вака на ладново воља за ништо немам :( е**тте домаќинката,една спална и дневна што постилам,машина спружам и пеглам,друго јок :D
    Маж почесто со правосмукалка мине, ја со џогерот на две на три, и тоа е.
    Јух, мрзованка.
    Ептен сум самокритична бе:tmi:
    Ама стварно, немам сили ..
    Сега со настинкава, па можно ли е секоја коска на телово да боли.. Притисокот низок,апетит немам, за нигде сум. Уште чистење ми фали, е како па да не.
    Ај нека си оди зимава самo болести носи:envy:
    Чекам еден другар на кафе да помине,бебка да ја поигрa малку, и онака ми фали друштво очајно:worried:
    Само со бебе си праам муабет по цел ден,за греови сум.

Потсредив малкуцка, бебе наранив,успав, и конечно малку во тишината да уживам.. :mm:
    Бидете поздравени.

11. 24.07

24.07 Форумски идол

Здраво мајки.
    Да пишам збор-два додека не сум заспала.
    Како ми е тргната годинава...секој ден кога дете заспива и јас до него се паркирам и одма заспивам.Кога ќе станеме се чувствувам како претепана и потоа незнам кај терам.

Мм утрово ја закажал крштевката во црква,закажал и венчавка.А јас не сакам да се венчаме од пусти давачки што има еден куп...
    Незнам што да правам еднаш си викам ако сега не се венчаме ќе останеме невенчаните цел живот.
    Од друга треба нешто да скратам,а тоа изгледа ќе биде слатката маса.Па и така не личи да биди "гола" масата кај што ќе биде тортата.
    Е стварно немам ум.....

Денеска во план е да одиме да ги каниме кумовите.Мм треба да купи некој пијалок и некоја торта и кутивче за парите.Сега ќе му дадеме,не сакаме пред публика.

Е и тука симна два ума...
    Од кумот син му за нова година и дал прстен на девојката (Германија се),Е сега дали треба да однесам нешто за нив или кога ќе си дојдат во април тогаш да појдиме на честитање.

Ееееее ништо од планот за денеска еве дете има 38.5 тт.Цело утро на лева нога ништо непогодено,а топол ми беше,не остава да мерам тт.
    Од каде сега ова....можи бактеријата? Има ли некој вирус со тт? Или не дај боже сипаници???
    Ете ви реков ние одиме во пакет,јас го прифатив.
    Уф мори мајко.сега го соблеков и го покрив со пелена.
    Исправно е.
    Одам да извадам сируп од фрижидер да се стопли за секој случај.

Chantal, Coco31, ludoto19 and 26 others like this.
  12. Mari*

Mari* Форумски идол

И јас ко галапче,да пишам или не
    Ништо позитивно ни многу

Сабајле и наместија на Могли нов гипс,плав :tmi:
    Докторот ни рече ако го извади и ова ќе ја запишел во гинисовата книга :doh: 4ти за 10 дена :x

Мали и тој помалку ми оди,ваљда од солидарност :)
    Затоа 3то кафе ќе има денес
    Пуштив една машина,малку запавтав со крпчето и уште ручек да направам,копанчиња со незнам што :D и малку супа

Јас направив тест и излезе нефативен :party: а уште немам добиено
    Гуглав (и се покајав) ми даде гугл дијагноза рак на јајници :drunk:
    Уште болна што не легнав (n)
    Секогаш си велам не читам и пак :doh:
    Ама толку многу се плашам бе мајки,никогаш не ми било вака
    Болки страшни во кичма имам,нередовен циклус и обилен исцедок :wasntme:
    На 14ти добив термин па сеа ќе си умрам до тогаш :worried:

@danichap и мене ми олесна кога видов дека ти дошла мајка :D
    Јас со две мислам ќе полудам а тек ти со 3 :worried:

Во понеделник мали прв ден во градинка (fingers)
    Ќе оди со татко му :mm: успат ќе праша дали е изводливо и ќерка да оди :wasntme:
    Се здосади дете,и секое утро бара да оди кај нејзиниот Марко :$

Бегам сега,дојде пошта :e:
    @blessed.an со помин да е,секој пат велам да пишам и секогаш заборавам
    Брзо да оздравите

Довиџења :hai:

M&M, Chantal, Coco31 and 29 others like this.
  13. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Добр'ден драги мајки

јас само читам никако да се кандисам да напишам нешо. А и шо да пишам? Све исто само датум се менвит. Фала Богу сте здрави, прави.

Времиштево за ништо не го биват. Овој ветров 2 дена дома не затвори. Ваљда во скоро време ќе видиме сонце. Среќа блиску живееме со најблиските па идет ма гости па врвит времево.
    Имајте убаво попладне

Chantal, Coco31, Marmarin and 23 others like this.
  14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Мајка мислам од Пп си?
    Има вирус,ние го прележавме,од никаде крена тем.38.5 за да спушти некој саат па 39.4
    Не спушташе ни со чепчина,сируп,туш па завршивме брза помош.
    Следен ден пак крена,значи од неделата до вчера.
    Се надевам кај вас да не биде така.
    Со помин..па пиши.

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@mal.ecka @24.07
    И синко го прележи вирусот, една недела тт, среќа на 8ч качуваше и до 38.3-4 најмногу.
    Ама си кашла уште со многу шлајм.
    Таков е вирусот, страшен.

Д ден! Не можам да си верувам колкава мрза баш пред празнициве ме има фатено.
    Или пак дете ми го тропи и последниот активен атом во мене. Неподнослив е, се спротивставува, ми повторува, воопшто не знае за Не и Немој, едноставно е непослушен и не му чуе за ништо!
    Се трудам да игнорирам ама не може.
    Вечерва планираме до маркет да исспазариме, да прибериме намирници.
    Како гледам по саатов дете нема да преспие, туку да поработиме нешто.
    Ве поздравувам!

Chantal, Coco31, Marmarin and 18 others like this.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Добра вечер од детска кардиологија.
    Овде имаа место.
    И овој одел не ни беше посетен .
    И бадник немавме го дочекано по болници.
    А само што закажав контрола на 12 ти;(
    На овој оддел барем е мирно, како на др клиника да сум. Ке молам утре да не не симнуваат долу.
    На тагиве ке им има ли крај?

Малиот спие, не спиеше цела нок, ниту по пат спиеше.
    Арно си наземав се. Не сакам никој ни на посета.
    А што ке јаде дете не знам Ни они не знаеле. Денес грав, тоа тој не јаде.

Му дадоа пакетчиња на двата оддела. Не ги ни погледна.
    Поминаа и девојчиња, мислам рекоа дека се од гимназија Орце Николов, дадоа играчки на сите дечиња.
    Држава немаме но поединци дефинитивно имаме со големи срца. :l:
    И игралкитр не ги погледна.
    Налутен е, нели мамо ти не лажеше, зошто ме лсжеше дека ке си одиме и нема да ме боцкаат. :u:
    Сакам детето да ми верува, да биде мојот збор ЗБОР. Но нема избор понекогаш. ;(
    Сабајке не спиен, без збор, се симнува како голем дечко во 6 часот со мене за раче по скалите.
    Ке одам мамо не ме кревај, јас дум силен. :l:
    Дефинитивно децата се чудс на природата, а после во што се претвараме. :devil:

Alishan30, Lolipop23, M&M and 52 others like this.
  17. 24.07

24.07 Форумски идол

Добро вечер.

Дете весело се смее, игра,пија а со тт од 38.5 мислам дека топломерот не чини.многу некако брзо качи ми на четири часа....Па го тестиравме со мм.

Еве ги сега двајцата се борат па да искористам да шкртнам некој ред...

Дремката од дете траеше 40 мин.тт одеше нагоре,ме фати страв и го разбудив 38.9 му ставив чепче се симна на 37.8.

Му се јавив на мм да дојде да појдеме до кај матчната.Грло малку црвено и леукоцити увис 17.5.
    Не е вирус, туку бактерија.
    Уф аман веќе од обвие бактерии.
    Не ни даде антибиотик да видиме до утре сабајле како ќе сме.Само да сме прскале во нос и грло диво оригано.

@galapce Се измачивте многу,ти посакувам да излезете што поскоро целосно здрави од болница и никогаш да не се вратите.:hug::hug::hug:

Одам мајки да спремам дете за спиење.
    Ќе биде долга ноќ....

Chantal, elcezelce, Coco31 and 26 others like this.
  18. MissDior

MissDior Популарен член

Не знам дали муабетов ми е за тука ама ајде одамна не сум пишала. Ситуацијава со епидемијата и забраната за градинка ќе не натера да почнеме да бараме или да станеме таге мутер( германските нека ме поправат ако грешам). Ова на шала го помислив ама не би било лоша идеја да не запознаат што поточно подразбира и дали во нашата законска регулатива може да се кломпи нешто такво. Инаку за морбилите да боже да не се шири болеста и да помине безазлено. Ме вади од такт како за ситуацијата со епидемијата одма реагираше Министерството за здравство, а секој втор ден кога се гушиме од загаден воздух никој не применува ригорозни мерки за да се заштити целото население, многу дволично и сурово.
    Ние за сега сме дома ама ќе видиме до кога ич не ја сакам зимата едвај чекам да си оди.
    Во новата година да сме сите живи и здрави за да можеме да уживаме со нашите дечиња и нивното растење и да бидеме среќни покрај нив.

Chantal, elcezelce, Coco31 and 20 others like this.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@MissDior Tagesmutter - тагесмута ти е жена која има учено за воспитувачка , плус едн куп дообуки и има дозвола од државата сертификати, прва помош курс има положено.Се грижи за 5 деца максимум.Станот или куќата каде живее треба да исполнува услови за безбедност на деца.Таа ги рани , успива и анимира децата од тоа добива пари од југедамт(институција за грижа на деца и млади неможам точно да ти го преведам нема кај нас таква) и плус од родителите мислам .Има контрола од истата институција 1 годишно.Регистрирана е како фирма и си плаќа данок од добиените пари.
    Јас ова го знам нека ме поправи друга мајка.

ЕДИТ. Вакви жени има и во Австралија.Знам зошто золва ми истото што го пишав го помина.Сега кој ја плаќа таму не знам.

@24.07 гушки за зетко :hug: :*

@galapce толку нежна птица на твојот ник, а толку цврста жена зад него:f:Ние мајките не лажеме ситуациите не се секогаш како сакаме.Гушки за тебе и Алек :hug:Верувам дека се ќе помине како кошмар и ќе живее Алекче нормално како сите здрави деца:hug:

Chantal, elcezelce, Coco31 and 29 others like this.
  20. Monella

Monella Форумски идол

И јас сум од тие што не ја сака зимата.
    Не дека не е убава ама со болештините ми е преку глава.
    Дете пак со црвено грло, други симптоми засега нема ама и устата нешто му се вцрвува :envy:
    Сто пати го прашав дали го боли кога голта, вели не, се надевам така и ќе остане.

Периодов не сме шетани многу.
    Чекаме уште да се средат документите за колата, потоа мм ќе доаѓа некој ден во мк, јас сама со дете и не би да се шетам по маркети и барови. Не за друго, малиот збеснува во маркети, не знае и тој што се сака :|

Утре ќе се прави баклава.
    Остатокот ќе го спремам во недела, таман и маж е дома па може и ќе помогне нешто ;)

@danichap да користи максимум бејбиситингот, да и дојде душата на место, а богами и коските :D
    Мислам дека требаше да одат и на одмор периодов? :?:
    Ризични се они кога одат на одмори :D (се шалам дани, се надевам нема да ми замериш).

@Mari* можно е да ти касни и од стрес.
    Периодов некако напната беша постојано околу децата.
    Или пак хормоните се испомешале.
    Штом тестот е негативен нема место за паника.
    Сепак направи си преглед па што и да е да помине.

Chantal, elcezelce, Coco31 and 22 others like this.