Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    707
    Среќни родендени на сите дечиња кои славеа викендов:inlove:
    И ние славевме, синко ми порасна :inlove: па да ве почастам:d::d::d:
    Сега добро утро:coffee:
    Повторно дома на боледување, искрено ми се смачи веќе.Периодов повеќе сум дома него на работа ама па и ми е гајле, мора да ја опраам малата.После 4 терапии има подобрување, но продолжуваме со сируп.Сега ќе мора повторно да испитуваме тоа што и се нема случено 2 години.Таман помислив супер нема веќе ништо но неее мораше баш сега.Се надевам ќе биде се во ред (fingers)
    Друго нема ништо исцрпена сум максимално. Сте збореле за килажа..одсекогаш сум била слаба, дури и премногу.Најдебела сум била трудна и после тоа :Dсега периодов пак сум ослабена..но мм вика дека сум супер, доста фаќал коски малку и мевце :D:P мислаж дека сум ок освен малку стомаче имам, ама ќр го средам и тоа, сакам во теретана да почнам;)
    Поздрав мајки, да одам кафе да испијам и денот да почне :*

На kukla21, Ano, Belabelinakinder и 27 други им се допаѓа ова.
  2. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Добро утро :)

Вчера никако не ми отвараше форумов асално, цел ден кочеше, се донервирав :D

Среќни нека се родендените со закаснување, само убавини да ги пратат дечките цел живот:l:

Синоќа легнавме баш рано, бебе пред 9, јас и мм веќе во 10 се предадовме и заспавме.
    Награда за тоа беше будно и весело бебе во 6 наутро:yawn:
    Клоца,поткашлува намерно,вика,пее.. јас се правам демек не слушам, а она се погласна и погласна :D
    Го разбуди и татко и, тој кутриот едвај очи отвори, за жал неговиот аларм требаше дууури за саат и пол да ѕвони|-)
    Целиот со подочњаци стана, ама не може и он да и одолее, преслатка е кога станува, се смее на глас, па се задева со рачињата, не гали демек:inlove:
    Му направив чај, јас шмркнав кафето и го испративме на работа. Бебе си заспа пак, веќе 40мин дреме, кај и да е ќе стане за да доручкува.
    Синоќа алишта во корпа преполно, сабајлево станувам гледам празна, мм ја пуштил машината додека успивав бебе, па и ми ги спружил, и мислам камен ми падна од грб:D
    Многу мразам што по 3-4 машини во ден пуштам, па пеглам, па редам, па..
    Ама тоа е, секаде е исто.

За денес на репертоар чистење, ми фали генералка дома да направам.
    Вчера немавме струја пола ден, па не ми се чистеше во 7 навечер, оставив за денес. Ќе се дружи малата со баба и дедо, и онака не може да дочекаат да стане од спиење за да ја видат, барем ќе завршам се на раат (се надевам!)
    И палачинки ќе запржам, ма и некоја торта дури се мислам да испечам ^_^
    Ми се работи денес, да не ми биде џабе станувањето во 6.
    (Последен пат кога бев будна ова време, беше денот кога се породив:D)
    Ова ќе биде дооооооолг ден(fingers)

@gjoker4e После два антибиотика, мислеше на пробиотик зошто не ти кажале? Ако да, секогаш да си имаш на ум, антибиотик без пробиотик не оди! И ти кога би пиела, и за дете .. Значи обавезно ќе си имаш пробиотик дома.
    Вакцина без крвна слика, никако.
    Мојата матична некни ме убедуваше оти после 9ти месец се менувала кс, сеа на 6 м демек не, ама не ме пуштија така па сепак и земаа крв пред боцкање.
    Глупости зборуваат докториве.
    За инхалирање и влечење со пумпица и мене никој дотор не ми кажа, па откако прележавме бронхит, не оставам ни ден сега без 2-3пати чистење носе.
    Среќа на време сум почнала, со тие мрсули што ги имаше бебе гарант пак ќе завршевме како пред еден месец.

Стана бебе, отидов:hai:

На Ano, mimiiiii, Coco31 и 28 други им се допаѓа ова.
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Јас би ти го препорачала овој
    Ништо друго не користам освен ова и сум презадоволна
    После првото мачкање има разлика
    20190128_091710.png

На VedaG10 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Добро утро мајки :)

Пост роденденско утро, јас малку мамурна од неспиење, ама ќе преживеам :D
    Благодарам на сите за честитките :hug::hug::hug:
    Честитки и од мене до @girl-miri @ane-sk @Chantal , среќни родендени на дечињата, малку со задоцнување :$ Големи да растат и да ве радуваат секогаш! :l:

Преубаво поминавме вчера, бебка пресреќна, се утепа од смеење, мафтање, праќање бакнежи на сите :D Си дувна и свеќичка (благодарение на прочистувачот дома научи да дува :rofl:). Кога и реков ајде мама дувај, кога се раздува пустата, па радости живи беше :inlove: Препрепреубав ден ми беше вчерашниот :l: Па и она како да знаеше дека и е роденден, никогаш посреќна и понасмеана ја немам видено. Народно дете си имам, сака да се меша со луѓе, на татко и е :D Мајка и е малку позатворена, ама добро :lol:

Тек сега се свестувам дека од категорија Бебе треба да преминам на Дете. Колку не ми е верно дека малата цела годинка има :| Ми летна времето, ама само нека расте бебе и нека биде живо и здраво :inlove:

Ајде послужете се сите по нешто :)

meze 1.jpg

meze 2.jpg
    meze 3.jpg
    drinks.jpg

torta.jpg

На kukla21, Minnie-e, Ano и 40 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    288.150
    Добро утро мајки

@girl-miri момата 5 ли наполни? Како вчера да беше кога се роди, кога кажуваше колку е малечка и кревка. Најсреќен нека е, гушкајте и радувајте се заедно со бебушка.
    @ane-sk @Chantal најсреќни нека се родендените и на вашите најмили.

Уште еднаш благодарам за сите честитки:hug:
    @Sexybaby86 поставила трпеза, ќе седнам на готово:tmi:
    :rofl:.
    Синоќа до полноќ спремав зеленчукот и овошјето за во градинка за момата. Сабајле од 06 беше алармот да доспремам...важно дете пресреќно кога наредивме таму масите.
    Не знам кој повеќе се радуваше вчера, она или големата. Само мајка ми и родителите на сопругот беа, ама беше прекрасен ден, деца пресреќни.

Малово си лази, викенд е под рестрикција поради дадите. Да не им текне да ја јаваат:tmi:.

Ќе лапнам крофна и ќе си ставам кафе.
    Убав ден мајки.
    ЈАс нозе во вис и да здивнам.

На kukla21, Minnie-e, Ano и 34 други им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Големи да растат, среќно детство да имаат, постојано насмеани и бескрајно да се весели! :sun: @girl-miri @Sexybaby86 @danichap @vitamina

@Vennera.aa :hug: Поддршка мајка за тебе, за тешките времиња додека да пораснат. Барем додека да потпорасне малото, да почне да седи, па веќе по друго ќе биде. И јас бев ваква минатово лето, но за среќа поминувало :whew:

На mimiiiii, Coco31, VedaG10 и 21 други им се допаѓа ова.
  7. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Добро утро мами :)
    Понеделник, исто ми се фаќа. Си лежиме со бебушка, јас и зборувам, таа заспала.
    Ми се измачи бебето, мешето и е тапан, вришти од болка. Вчера беше врвот, цел ден плачење, офкање, грчење ;(
    Многу ми е тешко да ја гледам како се измачува, бебенце малечко, нема ни 2 месеци а трпи толкава болка. Кога ќе испушти воздух мислиш како под притисок да е.
    Крај 8 и пол ја искапавме, леле кога почна да писка, одвај ја заспавме дури во 10 а липеше в сон уште еден саат откако заспа. Душичка мала, ми се намачи детето ;(
    Денеска е преморено, спие до мене гушната. Ми велат да не ја учам цело време в раце ама што да и правам, да ја оставам да плаче во креветче? Греота е :shake:
    Утре на прва контрола после пораѓај, стомаков уште како 5 месеци бремена. Мидер носев 3 дена па го фрлив, ме болеше стомакот кога го носев, ама ко што гледам пак ќе си го барам назад:?:
    На тема тежина, до пред 2 години 60кг на 173 висина, пред да останам бремена бев поправена 4 кг, на пораѓај заминав со 83, а сега после нецели 2 месеци имам 69. Мора да заминат барем 5 од овие под итно, ама со кркање чоколади не оди.. досега кркав бонбоњери од мекиците, сега почнааа да идат на повојница па пак иста песна :$
    Да се спремам и ќе носам бебе кај мајка ми, да се порадува жена а јас да одморам.

:hai:

На Belabelinakinder, karibian, elcezelce и 27 други им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.821
    Обавезно заштитувај ги кога излегуваш надвор, па и 5мин да си надвор, обавезно ракавици. И мене такви ми беа, ако ја соберев во тупаница ми пукаше кожата дури и крв знаеше да протече :worried: Ја начекав оваа крема од Зегин на попуст и супер ми се погоди, ептен ми помогна, сега ми се мазни, меки. Со масло од кориандер и без парабени, ептен убава баш наменета за суви раце.

Патем, среќни родендени на сите, гледам доста ги имало периодов. Да сте живи, здрави и најсреќни, да се живи здрави најсреќни и дечињата кои славеле и слават :hug:

Прикачени фајлови:

Последна измена: 28 јануари 2019
    На mimiiiii, VedaG10, Mari* и 14 други им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.557
    Допаѓања:
    23.514
    Ај здраво и тука :) Нека биде убав понеделников и цела недела. Мене секој ден ми е ист со бебо, забележувам викенд само дека мм е повеќе дома :)

Среќни родендени на малите @danichap, @Sexybaby86 и @vitamina, до закаснување. Ве читав како се спремате, голема радост е! Се сеќавам пред неколку години кога ги читав Дани и Секси, уште тогаш ми беа едни од најинтересните членки :) Како си минува времето, мајки станавме еј :)

Јас ненаспиена, ама добра да речам. Во петокот бев на гинеколог после пораѓај, ама само ехо ми направи, денес пак треба да одам за пап тест и брисеви :( На ехото се е супер. За тежината, останав бремена со 62.5кг, се поправив 9кг и сега сум 61. Баш се мерев кај докторката. Јадам 2-3 пати дневно, од што морам не оти ми се јаде многу. Ич немам апетит, веројатно што не сум наспиена.

Ајде останете поздравени, се читаме :*

На elcezelce, mimiiiii, Coco31 и 24 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.037
    Допаѓања:
    220.416
    Жени, фала ви многу на честитките и помислата, денов ми го направивте поубав, да сте си живи и здрави сите, убавини во секоја фамилија да има.
    Фала ви и тука и на фб што честитавте :inlove:

Еве го тортето, правено со многу љубов. Иако имав можност да порачувам ама не сум тој тип, мене се ова ме исполнува правено со мои раце и со многу трпение и љубов :l:
    20190126_193802.jpg 20190126_193758.jpg 20190126_193807.jpg

Имавме гости, дечиња исто, убаво поминавме па на крај се и прошетавме низ еден трговски :mm: кога си појдовме и кога гостите си појдоа паѓаа на оволкави пласти снег, едвај стигнале до дома.

Моето бебе не е веќе бебе туку е дечко од цели 2 години, ако постои најсовршен и најрадосен, емоционален ден за мене тоа е секој 27 ми :sun:.
    Многу емоции.. па тек самата ќе застанам 2 3 дена пред пород или после и ќе се присетам на секоја можна минута која што совршено ја паметам.
    :sun:

Иако преморена вредеше, уствари сега и не сум преморена, сабајле се исвежив со кафе некои витамини.. па од сабајле се сум исчистила и средила, сега сија.

Моето дете веќе 2 пати во маркет граба играчки колку што може да држи со рацете и се научил ќе ги грабне и ќе се здрви и ќе ги носи и ќе рика ако му ги земеме или случајно сакаме да му ги земеме се до касата, ги става на касата ги плаќаме и после ги фрла :doh:
    Паметник.
    Вчера зграба 3 коњчиња оние што се со коси за женски дечиња и правеше фешти по маркетот и што ќе правиш ќе му ги купиш ги земавме и ги фрли на крај :doh:

Да е жив и здрав беспотребни дрнгулии колку сакаш има.

Туку братучед на маж ми доаѓа, односно детето што преку него дојдовме тука, се враќа па евентуално кај нас ќе е човекот, му викам колку сакаш толку седи, не е проблем никаков иако станот е мал за мили луѓе има простор колку толку, само што човекот не ни кажа кога поаѓа не не извести ништо оавен унапред некна што кажа дека планира викендов кај нас да дојде, па вчера мајка и татко изнакупиле сваштарии пратиле пари по него, дрнгулии и пратиле паќетчето по него, арно ажа он рекол нокеска ќе поаѓа па ете чекам вести да видиме кога ќе стаса пакетот :inlove:

Убав ден:sun:
    Кај нас тмурно и магливо а на мене мезирливо чисто и топло :inlove:

На orhideea, Ano, karibian и 32 други им се допаѓа ова.
  11. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Go ima li ova vo MK?

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добар ден мајки
    Ние дома си се чуваме со дечките. Големиот од саботата многу кашла корне страшно, а од вчера сабајле до сега дете изгоре од температура.
    Вчера се тресеше и очи превртуваше со 39.9 и одма на итната го однесовме. Ама тт не спаѓа од ништо. Оцет и мачкаме со ладна вода тушираме дете омалаксано... Па и малото буфта. И одсабајле пак на. Болница пуно беше мн дечиња болни а и во детско одд беше полно. Сите биле со тт над 39.
    Страшно.
    И кога гледаш нон стоп владее некој вирус. Како ќе ги заштитиме децата?
    Сакам само лето и топло време.
    И мене уште ме боли грло. А и маж кашла..
    Лежам до малото може ќе заспие.
    Големиот е сега подобар ама не е тоа тоа дете што рипа и беснее.. Сега мирно си седе и ми е чуден.
    Само со лесно да поминува се.
    Најискрено се изморив веќе немам сила ни живци да се справувам со болести и болки...
    Убав ден на сите
    Поззз...

На Ano, karibian, elcezelce и 23 други им се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Незнам :wasntme: зош мислам се дека и ти си по европава :$

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки не знаев каде да го поставам прашањето па ајде овде. Вие што имате гнездо за бебе на кој начин го одржувате т.е перете?

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.126
    Допаѓања:
    107.017
    Не пишув на самата декларација? Испери го во машина во зависност од материјалот. Мене тоа ич не ми беше убаво, како кучешкине легла и ми го купија па го заменив.

На supergirlmb му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    @Sexybaby86 @danichap @vitamina @girl-miri среќни родендени на децата,да се живи,здрави,насмеани цел живот.
    Само тоа дојдов да го пишам ,:lol:вчера немав ни сили ни желба ве читнав,ама неможев да пишувам.
    Се бориме ние со вирус некој 3 дена дете изгоре температура и пролив,од синојка почна и да кашла :drunk:
    Дајте еден казан кафе за мене по можност.Одам јас моментално сум на раб.
    Ве гушкам и поздравувам.
    @galapce и @blessed.an да пишат како се.Ги нема некако.

На Ano, gjoker4e, ivana--aerodrom и 21 други им се допаѓа ова.
  17. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Не ми е баш јасно дали прашањето ми беше на која начин го перете или на што ви личи и дали ви се допага???Ако немате конкретен одговор зар има потреба од вакви одгпвори?

На orhideea, TarantulaA, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669

Освен ако не ти се ваде обвивката или навлака , незнам како се шиени , само на рака перење во машина голем е ризик да ти се стутка , е сеа ако не се ваде ништо од него ,пробај пушти го на 30° на најкратко на пример 14-18мин

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ај и јас да шкртнам овде :)
    Не сум баш активна,отварам читам ама не сум пишала одамна :smirk:
    Го користам максимално времето за гушкање со бебка,да не ја урочам супер е,си јаде си полни пелени,си спие душичка ми е плаче само ако и се јаде и ако е какана не се трпи ако е прљава одма сака чист гас :D сега веќе и го распознавам секој плач си знам по звукот дали е за папкање или сака чиста пелена си се научивме..Во четврток правиме 40 дена,па сакав да ве прашам дали има некои адети што се тераат за 40? Ќе одиме во црква и во 3 куќи...дали треба нешто да носиме по куќиве или не?

На TarantulaA, Belabelinakinder, gjoker4e и 17 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.126
    Допаѓања:
    107.017
    Ете прашав една пријателка што сосема случајно ги изработува и рече дека се перат во машина на 30 со течен детергент и со најмалкѕ вртежи на центеифуга. Тоа прво. Второ ова е форум и секој има право на мислење, не мора да се слага со нашето. Моето мислење само го продолжив во тој контекст, извинете ако ве навредив.

На ivana--aerodrom, Kaetana, 24.07 и 2 други им се допаѓа ова.