Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Од што ви се случи? Нас од 2 дена парацетамол зашто качуваше 39.3

2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @LaDyDoLl @vitamina бевме на детско реакција од вакцината било да го разладувам и да давам сируп на 8 часа или по потреба на до 4 часа минимум и јас мислам дека има вирус ама ајде сум се правела доктор над докторите. Многу свилени сме биле мајкиве затоа и генерацииве што доаѓале биле олку разлигавени ова коментар од дежурниот. Инаку синоќа дадов наизменично блокмакс сируп и ставав чепче неофен и покрај тоа температурата не се симнуваше и за многу кратко време повторно креваше. Денес зедов лепенки антипиреа и попладнево му ставив на местото наместо облоги од ациди моментално има 37.8 и е освежен па дури побара и да јаде. Да ја помимеме вечерва мислам утре ќе е добар. @supergirlmb две ипол години е малиот скоро 18кг, далерон дадов само денес во 16 часот и испоти и му спадна под 38 ама сепак го однесов, вакцината ја прими вчера. @gjoker4e :hug:

На eli25, Mari*, elcezelce и 14 други им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.584
    Допаѓања:
    76.822
    И јас исто така... и мојов има спуштено 35, како млитав опуштен очи паѓаа и мраз беше, гол на мене гола одма, се покривме и дигнавме тт. Затоа кога ке ми дадат совет дај сируп на малата за болка од забите, не давам... мислам дека може тоа да се случи и страв ми е да давам сируп кога нема дете тт...
    На него му се случи по 2,3 дена сируп, тт 40 дека дигаше..

На eli25, Mari*, Kaetana и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    564
    Честопати демек ќе пишам, па поминувам само читајќи ве. Работам од дома додека сум на породилно, но вечерва нешто ме мрзи, па од лаптоп прв пат седнувам на форумов, па ај да пишам онака побрзински.

Тешко ми е понекогаш да се навикнам на карактерот на мм. Има денови го сакам и ги занемарувам маните, а понекогаш ме нервира што не ми помага мн и не можам да се потпрам на него. Си го сакав најмногу, сите ги занемарував поради него, си го сакам уште, најмногу на свет, но тешко ми е со обврскиве, по дома, со бебе, па и некои машки работи самата да си ги завршувам.
    Зборувам, но како да не сум сфатена. Ме слуша, ме одобрува, па ме занемарува.
    Ех да се стопли, да му ја летнеме со бебушот во шетање, ќе имам можеби повеќе толеранција и помалку ќе се замарам.
    Му возвраќам кога ќе ми пререче нешто, не дека не, а и тој е доволно интелигентен да знае дека не е во право, но и доволно мрзлив да не промени ништо,

Изморена сум од неспиење, ама задоволство наоѓам во ситници и така минуваат дните...

А како би се напила сега една чаша црвено вино, ама после бебуш не ќе може да ме разбуди :rofl:

Ве поздравувам, редовно ве следам, а ретко се појавувам :lol::hai:(heidy)

На orhideea, kukla21, eli25 и 33 други им се допаѓа ова.
  5. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добра вечер!

Дете рано заспа, цел ден не спиеше и тоа се очекуваше. Така кога заспива рано навечер мајка има време за многу работи.

Испеков леб по нова рецепта и лебот е сон, прсти да излижеш. Мек како душа, не задавува што ми е најважно кај еден леб. Потоа си ја средував тетратката со рецепти која си ја купив скоро и почнав да запишувам успешни рецепти. До сега ги зачувував на компјутер или ги принтав и во папка. Ама посакав нешто лично, јас да си напишам како мајка ми што си запишуваше. Е сега мана и најдов и на тетратката, навистина е убава со патент од надвор како тефтер, ама некако мала ми е, ќе разгледувам поарна некоја. И ако некоја има интересна идеја за чување на рецепти нека сподели.

Исто така сватив дека мене готвењето ми станува сериозно хоби, се повеќе уживам кога сум во кујна иако немам многу време. Моментално сакам да правам месени работи кои исто така и ги јадам со уживање. Е сега тоа не и оди во прилог на мојата линија која откако сум дојдена овде е во голем плус, ама не дека секој ден правам специјалитети. Во принцип и не готвам секој ден, сопругот не ме замара да готвам и освен за детето, за нас ако не ми е денот една супа да направам е доволно и уз тоа салата голем овал со некоја туна или некоја друга брзинска опција. Затоа велам хоби оти готвам само кога ми е мерак.

Инаку и моево пред две недели качи висока температура 39 првите два дена, третиот веќе се спушташе некако и не ја однесов на лекар оти и да ја однесев само сируп ќе ни дадеа а тоа имав дома. Се плашам од висока температура ама и не паничам, го следам детето и ако нешто ми кажува дека е алармантно тогаш одиме на доктор.

Еднаш така имаше неколку дена температура и дадов на помалку од 6 саати и си направив ситуација дете да ми спушти 35 температура. Едвај го стопливме цела ноќ ја гушкавме и со две кебиња покриена. Од тогаш само на 8 саати давам сируп од страв пусти.

Се распишував јас цел саат го токмам да го завршам и еве сега после две серии во меѓувреме го завршив.

Убаво да спиете.

На orhideea, eli25, Ano и 25 други им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.584
    Допаѓања:
    76.822
    Некое зборче и од мене.. Нека оздрават побрзо сите дечиња што се болни периодов :hug: Јас да не ги подречам, ама имам заборавено што е висока тт, цела година и двајцата не ми качиле висока тт.. освен малава кога ги вадеше кецовите имаше некоја шашава тт, па уште е на 4 забчиња, само кецови... другите сеуште ги нема.. освен надуени 4ки доле, а дете 15м :?: Ние по дома, нема шетање периодов... некако страшно станува со морбиливе, а страв ми е да и ја ставам на малава ммр.. особено што зборче не испушта, сите и се мама само. Отворив радосница од синко, кога видов колку зборувал (се по месеци сум запишувала), малку се загрижив... ама ај ваљда понатака одеднаш ке почне.
    И така малку побудалуваме по дома. Синко денес се акна со газе во стаклена вратичка од наткасна и го искрши цело стакло, фала богу малку се сецна ама газе изгледа ке помодри зашто многу е црвено местото. Вишак енергија и само трча по дома :sweat: Па рикаше вриштеше за стаклото... дали сме имале друго стакло не прашуваше...(facepalm) @Seline а сируп за болка од заби се дава ли? Мене страв ми е ептен зашто и мене ми се има случено тоа, но исто од долго давање на сируп. Малава знае да пишти да не спие цела ноќ периодов од 4ките и ме советуваат да дадам за болката, ама пусти страв, нелогично ми е да дадам сируп кога нема тт. Си викам да не спушти така ниско...

И тоа.. одам да исчистам, играчки нема кај нема :) Добра ноќ :hug:

Последна измена: 31 јануари 2019
    На orhideea, eli25, Ano и 26 други им се допаѓа ова.
  7. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zdravo zeni.
    Malata si spie veke, izgleda ke pocne popoleka vo krevet da zaspivame, ustavri ona ke pocne vo krevet da zaspiva I redno e, dete od 2godin I skoro pet mesec so kilaza okolu 15kg NE e lesno sekoja vecer vo race da go zaspivam, no otkako e rodena e taka, Eden period Strasno mi smetase toa zaspivanjeto vo race, posle prifativ I Sega mislam I deka ke mi fali pa kolku I da e Teska.
    Dr NEMA, standard, kuci posao, sakavme so mm da setame za 8-mi mart no se otkazavme, zdravje Dr pat, mu vikam daj so Malata niz Makedonijava ke setneme nekade.
    Da zemam da ja docitam knigata Sto mi e pocnav odamna, dosta e na from na.
    Dr NEMA, pozdrav lepotici.

Последна измена: 31 јануари 2019
    На eli25, Mari*, Kaetana и 18 други им се допаѓа ова.
  8. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    14.302
    Да ве поздравам набрзина и да си легнам. Вчера демек ќе пишев, абе во секунда сум заспала, станав после 1 сат гледам се запалено, бебе отскриено, телефонот долу, а штипката за коса уште малце во глава шо не ми се закопала. :rofl: Така е ко ќе сум сама, нема кој да ме разбуди со време. :)
    Маж уште вечерва на работа. Од утре официјално е слободен, па до кога и ние не знајме. Многу избрзавме со датумиве и сега нема назад. :( Од една страна се радувам шо ќе е дома, од друга ми е страв шо ако не ни успее планот и потроши за џабе толку време кое нормално кошта и пари. :worried: Само се молам шо побрзо да добиеме одговор, па да знајме шо понатаму. (waiting)
    После скоро 2 месеци конечно се видовме со другарка ми. Дечкиве се имаа забораено ама пак си се гушкаа, си се ранеа со смоки. :D Падна и по некоја плачка ама нормално за деца. Ми недостигаше кафето и муабетите со неа, ама никако да се погодиме слободни, особено таа со 2 смени. Ај уште малку на породилно и ќе им одиме почесто. :lol:
    Немам друго шо да кажам, секој ден ист ко претходниот и веќе ми се смачи од оваа монотонија. Нека се стопли побрзо да прошетаме.
    Со закаснување да честитам родендени на сите дечиња, и на @24.07 крштевка и венчавка.
    Поздрав друшки. :hug:

На orhideea, eli25, Ano и 26 други им се допаѓа ова.
  9. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Искрено јас не би дала, може некоја овде друго ќе те советува ама секој различно прави. За заби јас само гел и куглици давам и еднаш од очај со бело вино и ги премачкав вилиците и тоа смирува многу ама само еднаш се осмелив да го направам тоа, инаку другарка имам што нон стоп со бело вино му ги масираше вилиците на детето кога вадеше заби. Јас не сум тип што експреиментира со такви работи.

На eli25, Mari*, Kaetana и 7 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.129
    Допаѓања:
    107.029
    Првиот пат од чепче Неофен, вториот од Блокмакс сируп. Бруфен не му одговара.

Туку што праите коа ги фаќа децата стриптиз фаза? Се да е гол, ама угол гол, да си го гледа ку*ето. Лудило! Еве го лежи и си се диви на гаките, сакаше и пелена да соблече, ама не дадов па ги реди од Патролне шапе кучињата на гаките. И ми кажува приказна, Биби и Дедо мраз од планетата Заз, цела ја знае, мене кај и да е ќе ме успие, ама он тешко. Леле колку е тежок на заспивање, отров, клоца, мава, бубрези немам веќе.

Женава го има збуцкано ептен, прасенце е направен, сами бара да гнете. Го научила секој ден два појадока, овошје, чоколадно млеко или јогурт и куфер. Има и мешко и гушка, не се подигнува веќе. Она па ми вика јас така сите деца, сакам дебелки да ми се. Хахахахаха ..

Мајки мили, ај да нанаме, добра ноќ!

На eli25, Ano, Mari* и 24 други им се допаѓа ова.
  11. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Добра вечер :hai:

Цел ден дома..
    Луѓе нека се затопли пошо полудев! Неможам да доседам дома.
    Вчера бевме да видиме еден стан, мене не ми се свиѓа, има само спална, а не и детска, ама мм се запнал да го земеме. Година и пол живееме во заедница, пребиравме стан, изгледа високи ни беа критериумите па не најдовме нешто што ни одговара за сега да се помирам со најважното нешто, да спијам во дневна или за неколку години кога ќе порасне дете да купувам друг стан и да се селам.. Мм вели да земеме нешто поефтино и помало за полесно да се продаде кога ќе се отселиме од државава, а јас се помалку верувам во тоа.
    Знам дека сум досадна со темава ама пукнав, неможам да се помирам со тоа да останеме во пустелијава:@ млади сме, имаме убави струки и каде и да заминеме ќе се снајдеме со работа.
    Кај нас желбата за дете не натера да прескокнеме важни работи. Заедно сме 8 години официјално, а се знаеме од градинка. Одсекогаш сме зборувале и кроеле план кога ќе имаме бебе, само што требаше прво да одлучиме прво каде сакаме да одиме и каков живот сакаме да живееме.
    Во 2014 се вративме во родниот град, веднаш почнавме на работа, запросување, веридба, свадба набрзинка, не ни се чекаше веќе, бременост и бебе.
    Поминаа многу работи, се смени се, останавме сами, сите се отселија..
    Дали не сме доволно храбри за таков чекор да оставиме работа и со мало дете да тргнеме по подобар живот??
    Несакам да го земеме станот, со тоа ќе умре идеата за заминување, од друга страна во наредни 2 години неможеме да се отселиме, мм е обврзан со договор за работата, а уште 2 години да живееме вака во една соба нема шанса.. Хаос :sweat:

На orhideea, eli25, Ano и 27 други им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.618
    Допаѓања:
    36.830
    Во однос на сирупиве за тт, вчера прв пат му дадов блок макс и тоа кај матичната, зошто немаше 4ч а дете имаше над 39(а е фебрилен). Од ум не извади, матичната вика ако ви дадам упат за детско, ќе добие систем и пак парацетамол. А дете пие вода, чаеви, јадеше леле мајко.
    Му дадоа блок макс и од него ни 4 часа не издржа. Се ставав, сенф на стапала( веднаш го сушеше), масирав со лимон и сода, ама баш се што прочитав.
    Нејсе, ќе помине, ќе заборавиме.
    За болка имам еднаш дадено и тоа и јас со страв, ама пола доза.
    Навистина чудно како се појавуваат овие мутирани вируси, човек мир да нема.

На eli25, Ano, Mari* и 17 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.037
    Допаѓања:
    220.417
    Пак да кажам полошо од болно дете нема. Поготово темп нокеска над 39:|:x
    Ние во мк глава не дигнавме 3 месеци од дешавки абе паметот ми го имаше извадено од темп засркнувања рикања повраќања мрсули..
    :worried::x

Дојдов да и пишам на
    Возможно е се ако се сака. Поготово странството на денешнинава. Можно е човек да постигне многу, ама со посвета, со пот, со солзи, со тешка борба за пдобра иднина.
    Да се разбереме дека рози не цветаат ама не можеме да споредеме со оглед на мк.
    Далеку е порелаксирано и подобро.

Мајче.. јас се селев со дете сама во јуни месец дојдов во место што не сум го ни знаела на картава, леле кога се разбудив првиот ден уште се сеќавам, гледам од вц низ прозорот и си мислам што е ова каде сум јас.. сама маж на работа, јас со дете у празен стан и немав поим од ништо каде се наоѓа.
    Кај мене помогна најмногу она што знаев јазик па лека полека се средивме, најдовме друг стан, лека полека се уходавме.
    Искрено почетоците се стварно претешки ама месец по месец кула по кула се се средува.
    Трпение, човек секој ден по нешто учи и се прилагодува.

Иначе не ми беше прв пат туку трет пат :D селење вака па да така сум навикната на ова..

Тешко е стварно, ама поминува а отпосле мирот и финансиите и сите други поволности што одат во пакет ти се непроценливи..

Ќе пишував уште ќе раскажував ама не можам немам време.
    Ајде може вечер..

Убав ден

На orhideea, eli25, Ano и 25 други им се допаѓа ова.
  14. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Уште дете со температура, секакви мисли ме мачат, немам веќе доверба ни во лабораторија ни во доктор, а најмалку во здравството и здравствениот систем. Вакцината беше со рок до 3ти 2019. По колку имаат рок вакцините откако ќе се произведат? Си велам кај толку се одложи што ми требаше во оваа фрка со вакцините да му ја ставам
    ^ова од синоќа уште многу имав да редам на нервозата
    Во 5 сабајле му спадна сосема температурата па и бебе тогаш стана за цицање и конечно легнавме да спиеме. Станавме пред еден час, ми се чини сум се преспала како нова сум а богами и дете ми е како ново и на лице е свеж како ништо да не било. Деца намирени бебе ми е на гради синко бои со водени боици јас да прошарам по фемина. Денес и утре сме сами мм замина за Битола, па ја чекаме мама да дојде од на работа и ќе остане до вечер зависи како ќе е дете може и да остане со спиење.
    Заспа малава да ја ставам во креветче и да си направам кафе, за ручек ставив пиле да се свари па ќе правам чорба, се надевам дете ќе има апетит да јаде.
    Убав ден

На eli25, Ano, ivana--aerodrom и 21 други им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.261
    Допаѓања:
    37.074
    Коцките постепено ќе се наредат. Штом сакате да се отселите така и ќе биде.
    Не сфатив дали ќе го земате под кирија или ќе го купувате.
    Ако се селите подобро е под кирија, подобро ама и не е морално да има детска, всушност ако сте во заедница и во една соба се е подобро.
    Знаеш јас како би размислувала на твое место?
    Сега сум во една соба и делам се со сите, а во наш стан се ќе биде мое/ наше. Далеку подобро ќе ви е макар и само дневна да има, да нема ни спална. Еве и ние немаме детска ако ти е за утеха. Во наредниот здравје ќе имаме. Си се тешам и јас.

Немам време да одморам бидејќи сум будала. Купив едно средство за купатило и влагање дома од работа чистев купатило, а паѓам од неспиење и замор. Сега да шткртнам набрзина со све четири и вис и да одам по дете. Се разбуди во 22и30 ноќеска и до 01и30 беше будно. Па му дадов 6 гранули превентивно. Може и баш така се погоди да не му дадам гранули и да е будно, а може и дека му дадов ама па не може секој ден да му давам нели.

Уште ми касни февруари дури дојде. Ако сум трудна ќе летам од среќа ама не сум. Ќе летам и од страв бидејќи на гинеколог не сум била 20 месеци.

На orhideea, eli25, Ano и 20 други им се допаѓа ова.
  16. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.459
    Допаѓања:
    7.898
    Венера ако можеш да го најдеш сирупот постан. Едно време во зегин го имаше дали го има уште не знам. Само од него ни се симнува тт. Пола септември со тт бевме ништо не ни помогна освен овој сируп и дејство има 8h од давање а не како другите сирупи за 4h пак да качи.

На Mari*, elcezelce, 24.07 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Vennera.aa педијатарот нас не советуваше Блокмакс само за над 39, за многу висока темп. Во други случаи секогаш Далерон. Блокмаксот бил ептен јак и постои можност од него опасно да спадне темп. како што кажаа мајките погоре. Ние кога бевме со вирус со темп качуваше 39.7, три дена беше со толкава темп и Блокмакс дадов само еднаш. Инаку Далерон само на 4 саати и туширање со млака вода, без глава.
    Нека поминува побрзо само :hug:
    Како сте денес?

Да кажам за Далерон за болка од заби, и имам дадено двапати досега само, но не цела доза, туку по 2 мл, колку да ублажи и убаво и делуваше. Блокмакс за заби НИКАКО, опасно е без висока темп да се дава.

На Mari*, Kaetana, Coco31 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Баш ќе го побарам да си го имам
    @Sexybaby86 39.7 имаше давав блокмакс и неофен на 4 сати и не пагаше никако. Денес е добар мислам помина тешкото како што му падна сабајле нема кренато, свеж е веќе јаде и пие:hug:

Последна измена: 1 февруари 2019
    На Mari*, TeddyGrey, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Vennera.aa за жал веќе има толку измутирани вируси, страв да го фати човек. Кај нас паѓаше само до 38.5, ама сепак паѓаше. Небитно сега, штом е добар, мило ми е, само така нека продолжи :hug:

На Mari*, Vennera.aa, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.129
    Допаѓања:
    107.029
    Јас познавам мајка која Далеронче даваше за грчеви. На бебе од 2 кила. Мене лично не ми е тоа нормално. Нас Бруфен и Неофен многу ни симна температура, Далерон не ни делува, а Парацетамол на Алкалоид ни е најдобар.

Дојдов да се пофалам, синче на мајка доби сликовница Светот на Биби, јеееј! А таман мислев да му ја купам. Вака така се жалев ништо не сум добила досега, излезе дека еден куп работи сум добила уствари. Патувања, викенди, книги, накит, ваучери, еве сега Светот на Биби.

На minneymouse82, Mari*, Kaetana и 11 други им се допаѓа ова.