Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    107.072
    Ево мене опет. Нервозна сум ама не попуштам. Дете не сака ништо да јаде. Едвај да пикне нешто од нешто, ситно, колку да не е без ич. Али за благо душа дава. А што убаво ништо не давав благо, не јадеше, ама кога во штипки ќе се замешаат останати, тоа е тоа. Синко немаше појма од чоколади, бомбони, слатки напитоци, зезалици, а сега излегува главен оброк да му се. Едвај го натерав супа да касне, а супа му е омилен оброк, со малку зеленчук кој го сака. За утре гравче, ќе видиме дали ќе го јаде мада го обожава. Сеуште му трае стриптиз фазата, се мислевме да не е поврзана со мочкање или какање, ама не е, пробавме на нокширче да го ставаме не сака ништо да прави. Како ќе се одвикнуваме од пелени не знам. Еве го избањат, среден за спиење демек, само гледа прилика да се соблече. Утре на жената има да и биде циркузи.

Слатки сни на сите, јас имам да правам ручек за утре и да фаќам тушот за утре сабајле, ич не ми се оди на работа.

На Kaetana, ivana--aerodrom, Vennera.aa и 23 други им се допаѓа ова.
  2. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Само да ве поздравам.
    Немам што многу да пишам, но ете да шкртнам да ме има.
    @Ano @orhideea повеќе шкрткавте порано, недостасувате. :inlove:
    @eli25 ја има ♡ па и ги пијам текстовите знаејќи дека пишува за врсниче, нема врска што нејзиното е спанче:tmi: а моево спротивно(facepalm):D

Денес парк на дневен ред, се придружија едни пријатели со малечко, убаво се прошетавме, дете си поигра, се изнарадува, конечно сонце и потопло време. Спонтано кафана. Мислев ни 10 мин нема да седиме со мали но супер поминавме. Се поумен е, разбира, многу е лутко кога не е по негово но правам компрониси, да не речам попуштам:tmi:
    Се си кажува, пресладок е. Еве го спие бидејќи не преспа денес, а и јас си легнувам.

Добра ноќ:hug:

На Ano, Monella, orhideea и 28 други им се допаѓа ова.
  3. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    835
    Eve jas pak...Samo sakam najbrzo sto moze da projde ova glupavo custvo prazno tazno nespokojno nikakvo:(

На Kaetana, Vennera.aa, karibian и 3 други им се допаѓа ова.
  4. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Добро утро мајки ,

Кафе врело шмркнав да ми стопли душа и грло. Вечито си патам од болно грло.Нe се пазам,и кога ќе почне да ме боли тогаш ми текнува.(facepalm)
    Кажувајте како да го скротам син ми од сабајле? Многу плаче по мене, едвај бегам за работа.
    Бегам во буквална смисла. Он вришти ...
    Кога беше помал го лажевме со свекрва ми : оди ваму да ја видиш колата, оди таму гулабот итн,и јас ќе излезев.Сега нема шанси, сите финти ни ги знае, разбира повеќе :wasntme: Ова траее и траеее.
    Сакам од нареден месец да го пуштам во градинка, ама вака ако праи нема никогаш да почне да оди.
    Знам дека секое дете е најсрекно со мајка, ама реалноста е друга.
    Ми го отежнува одењето на работа, во мисла ми е цело време:|
    Не дека е кој знае каков проблем ама ситно проблемче Е ! :^)

На Monella, Kaetana, ivana--aerodrom и 17 други им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.620
    Допаѓања:
    36.881
    Добро утро!
    Не ви текнало кафе да ставите, еве јас денес ако покасно :)
    Прво утро после не памтам колку години, седам сама, пијам кафе и уживам.
    Срце ми е полно, дете пд вчера е кај моите на гости. Пресреќен е, утрово ми се јави да ми каже дека не сака да го земеме и денес, конечно да ка почувствува таа бабинска и дедовска љубов( и покрај тоа што таму се брат ми и снаами), а и јас сум исполнета, конечно знам дека можам раат да излезам и да свршам некоја битна работа и да го оставам без да го мислам.
    Сношти бевме ск на свадба, и знаете, цел муабет беше околу него, во мисла ми беше иако потајно знаев дека нема воопшто да му недостигаме, дете е што леано на секој му влегува под кожа, со секој се прилагодува, само да е нешто надвор од дома, дома му е смачено.
    Сега е сам со мајка ми, децата од брат ми се во училиште и во градинка, ама мајка вика ужива да седи со ме е детево. Е тој тоа што го нема доживеано до сега, сега го ужива.
    Кога е среќен тој, јас уште повеќе, иако еве почнуваат да ми фалат неговите палавштини.
    Супер поминавме на свадба, се изнаигравме, сега да средам некој плакар, да спремам нешто за ручек и да го земеме.
    Јас сеуште се опоравувам од вирусот, кашлам уште, али диетата еве 8ми ден ја терам. И знаете, ѓевречињата од стомакот се намалуваат :) уште да се наканам по неколку стомачни да правам ќе боде супер.
    Убав почеток на неделата.

На Monella, elcezelce, ma4e1311 и 23 други им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    @VedaG10 немој да бегаш
    Кажи му дека одиш и дека брзо ќе се вратиш,кога ќе се вратиш купи му некоја ситница затоа што бил добар
    Овде во градинка не советуваат дека бегањето ствара трауми кај детето и тоа си замислива дека на тој начин мајка му го напуштила
    Па секогаш да се јавиме кога заминуваме

Добар ден

Ние денес конечно во градинка :angel:
    Од утре по 2 часа мали сам :worried: рекоа ќе пробаат без да седам во просторија,така дете никако да се привикне
    Точно еден месец веќе а ние уште не сме се адаптирале
    Воспитувачката вели дека повеќе е бесен одколку тажен,на моменти плаче па ќе се заигра...
    Еве го ми спие на стомак :inlove: уште еца а помина 1час одкако го зедовме :(

Могли почна и да трчка по малце,куца и ја држи исправена уште,најверојатно од страв

10 дена се боревме со обична настинка :| испија скоро 2 шишенца сируп и конечно здрави

Бев и на гинеколог,инфекција,бешика настината и чекам резултати од брисеви уште
    На ред е ушно и ортопед и да се манам од доктори...

Постот го составувам 2 часа (facepalm) сакав уште да пишам ама чекам да дојде Могли од градинка и да се дружиме :angel:
    Прво ќе поткасниме па ќе смислиме некоја игра

Имајте убав ден

Довиџења :hai:

На ♡BuBaLe♡, Ano, Monella и 24 други им се допаѓа ова.
  7. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    @Mari* секој ден му зборам , и кога ќе стане му објаснувам зошто се спремаме, каде ќе одиме. Он слуша и вика даа дааа, и кога ќе го симнам кај свекрва ми се стега и не ме пушта.Кај нив го симнувам зошто дома па нема шанси да почнам да се спремам . Сака тогаш во раце , не сака да одам во вц сака со него да седам . А сабајле ограничени со време ... И кога веќе после 1 саат нема како морам да бегам.
    Секој ден му кажувам дека одам да му купам по нешто, со истото се вракам дома.
    Ама сабајле пак иста песна .
    Кога ќе излезам , после 15 минути се смирува ама додека излезам е проблемот.:sweat:
    Сум приметила дека и попладне ако дојде свекрва ми он мисли дека ќе го земат и тогаш седнува во скут кај мене и не мрда.

На ♡BuBaLe♡, orhideea, elcezelce и 17 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.263
    Допаѓања:
    37.080
    Може ли да вратам фармерки од Лидл или да заменам број? Фискална чувам.

Купив за деца од 13 до 14 години и не ми се закопчуваат за малку. Тие од 15 до 16 години таман ќе ми бидат. Ама не ми се земаше најголемиот број па зедов еден помал. Се преценив. (facepalm)

Не знам дали сум слаба или дебела или само сум ниска. Или слаба сум ама стомакот ми е дебел и не сум затегната. :?:

Од сабајле ни пиено ни јадено ништо, па се освежив со леден чај и сега пијам кафе. Одмарам. Да пиев барем една голтка вода сега немаше да сум толку омалаксана. :|

Не ми работи мозокот за да напишам повеќе... Убав ден! :*

@VedaG10 А свекрва ти каква е? Добра е? Моево плаче само ако е пред разболување. Инаку кога е дома ме фаќа за рака ме носи до врата, ме гали, гушка у бакнува. И трча накај прозорот да ме гледа од прозор. Така и женава рече обавезно да се поздравувам пред да одам, а јас првиот пат само се искрадов. Па мм кога ја однесе прв пат и тој само си заминал и женава викнала по него му рекла никако така обавезно да и каже дека си оди и да се поздрави. А ја и во Мк се искрадував што било мн погрешно.

Последна измена: 4 февруари 2019
    На ♡BuBaLe♡, Ano, Coco31 и 21 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Молимте кажи ми како го вареше чајот од кромид,со лушпа,без???
    При сува или водена кашлица даваше?

На 24.07 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.263
    Допаѓања:
    37.080
    Една главица црвен кромид со се лушпа исечен на неколку парчиња, околу 250 мл вода и чекав барем на пола да изврие. Се дава потопол цел ден по малку. Мислам водена дека имаше шлајм. Кромидот е за да го исфрли шлајмот, да го поврати или искака. Мојава го кака.

На Vennera.aa, 24.07 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Mора да е црвен??

На 24.07 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    107.072
    Јас го правам и со обичен, со кромид, јаболко и 4 цели оревчиња искршени само сосе лушпа. Јаболката и кромидот нелупени, сосе лушпа и косичка, рачки, семки, се. Со литро вода и да изврие до пола, па го давам по една лажица на 3-4 часа, смирува кашлица ептен.

На ma4e1311, Kaetana, Vennera.aa и 8 други им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.263
    Допаѓања:
    37.080
    Би требало ама не знам да одговорам точно на прашањево.

На mal.ecka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  14. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Добар ден.

Кај дете ништо ново, опет носот му се затна/му течи не остава ниту спреј да прскам ниту да влечам со пумпа,а да издува со носот не ни пробува.
    Добри бевме неколку дена и пак се враќаме од почеток.Цел јануари го поминавме по доктори,болници не сакам и овој.
    Мм кога и да земе одмор два пати не задржаа со дете на болница и два пати идевме на инфузија.Сакам барем овој одмор на мм да помини без вакви журки дете да биде здрави и да поминиме убави моменти заедносите тројца.

Јас имам проблем со непцата воспалени и болат,неможам ниту да јадам ниту да пијам сите заби ме реагираат на ладно,благо.Док. ми препиша апчиња за восп. непца,но еве четврт ден ги пијам нема резултат никако.Се мислам дали да земам гел да мачкам ама па пусти пари не ми се даваат и тој е околу 300денари.

За подароци,за родендени,повојница,секаде носам повеќе од што можам да си дозволам.Мене ќе ми биде страм да појдам на роденден со едно блуза од 200денари,иако сме само со една плата.Што се вика кратам од дете за да купам убав подарок како за свое дете да купувам.А кај мене идеа и со блузички од 100(што дома му влегуваат две плати).

Ние секаде на повојница,за родендени,по родендени ,а кај нас скоро никој.Треба да се свестам.Имаме два пара такви едниот другар од мм од деца,а другиот брадучет на мм.За првите бевме со мм на повојница,едните имаат второ,а другите чекаат второ нека му се здрави и живи не му одам.Тие не се дојдени за синко,па кој сме ние да одиме не сме од бонболовци да одиме пари не ни врнат од небо.

Дете не можам да го слушам кај што хрчи како тракт да станам да го завртам на страна и тел да го ставам да се полни при крај ми е батеријата.

На Ano, Coco31, Chanell* и 16 други им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    107.072
    Мајче те читам се дете неарно. Нос стално затнат. Сте направиле брисеви?

На gjoker4e, Kaetana и 24.07 им се допаѓа ова.
  16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    И јас овој рецепт како ангелка го знам , мисл не е морално црвен , ако имаш стај таков , тој дава подруг шмек .

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.037
    Допаѓања:
    220.417
    Ај да пишам.

И ние нешто кашламе по дома, мрсули.. т.е и јас и дете.
    Он спрејче дава у нос интересен е ќе се стегне ќе замиже и дава оти му е интересно :) па се гази од смеење а носот никако да го научам да шмрка, еднаш ќе шмркне 5 пати ќе влече назад.
    Од тие мрсули ми е страв многу дека последната инфекција беше баш од нив направена на уши.
    Колку можам го шмркнам веќе е голем за пумпица а не ни дава да му влечам.

Сега спијат со маж ми, јас дежурам у тишина, иако неспиена цела ноќ. Вчера дремевме напладне па вечерта седев со маж до 12 го испратив на работа и му зборев цела ноќ за да не заспие.
    Живот.

Преска дојде, се најаде и кома рече да не го чепкам минимум 3 часа.
    А јас уште купатило да избришам.

Се канам и јас неделава конечно да одам и средам за здраство. Веќе колку месеци биднаа не сум ишла, не ми се води дете по тие врати па реков на маж да земе слободно за да го чува а јас да одам да се упишам и да почнам по вратите затоа што си имам маки.. маки што со месеци ги игнорирам а тежат .. тежат секој ден се повеќе ми е страв на крај и голем проблем да не направам себе си.
    Ама посекако шефот кажал дека го следува ден оти преработел па ќе одмара секако.

Почнав станови да барам, вчера се слушнав со жената од агенција башка пријателки се сторивме па и реков дека немам намера да седам повеќе тука, и точно како што женава рече дека ова ни било отскочна даска и појдовна точка за нешто повеќе и така е. Рече не се секирај сега имате основа, докази да прикажете и можете комотно да бирате стан наместо да ве бираат.
    И реков за 2 3 месеци дека ќе реагирам и ќе се селам.
    И искрено едвај чекам да најдам нешто пред да дошол јули и август за да избегаме од неусловиве за 50 степени.

Убаво ми е, монотоно чат пат, сонце денес опекна после 4 дена непрестано врнење како мелем на ранава ми дојде, имам ентузијазам, да шетаме, да се радуваме и смееме после сите заташки и проблеми..
    Ми фали и пролет, сакам се освен 50 степени. 35 најмногу.
    Ама кој не слуша мене
    И да не сакам дожд :rofl: го мразам дождот и сивилото не од што така жи е кејф туку ради мојот низок притисок.
    |(

Ентузијазам имам за пријателиве што мислам дека е сигурно дека ќе дојдат тука, па ќе имаме луѓе, за арно за лошо подруго е.
    Плус башка попознат е 100 пати поубаво отколку рандом народ.
    А овде врие од наши луѓе односно муслимани се мислам и срби.
    Срби на секој чекор.

Србиченца :rofl:

@orhideea и јас сакам да ни пише.
    :hug:

@gjoker4e можеш да вратиш.
    Оди не чекај.
    Јас така некна од овс земав за девојче од 14 15 год фармерки за 5 евра. Багатела:mm:
    Супер се.
    И јас сум слабичко ама нека (fingers)
    Јас потојано барам алишта од детските рафтови :tmi: многу ме бендисуваат :wasntme:

Лидл одамна не сме ишле ама одам ради ете тие другите работи освен храна да начекам нешто :)

Поздрав и убав ден.

На ♡BuBaLe♡, Ano, Coco31 и 20 други им се допаѓа ова.
  18. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Да,последен пат пред нова година правевме контролен брис и пак ја имаме стафилокока.
    Ја лечвме со антиби.капки и сируп и пак ја имаме.
    Пак ќе правиме деновиве да видиме дали дете уште ја има,а сигурна сум 100 посто ја има.

Исто така лани од октомври до април секој месец правевме брисеви,тогаш ја имаше стрепкокока.Лечевме два-три месеци и ја оставивме,престана да ни прави проблем и организмот сам се избори.

Горе во детско на болница не сакаат да зборуваат ни велат оваа не ја лечиме оваа не ја лечиме.

На ♡BuBaLe♡, gjoker4e, elcezelce и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.620
    Допаѓања:
    36.881
    @mal.ecka направи горецептот што ти го пишала Ангел. Многу ефикасен е за кашлица. Јас го мешам со сок од портокал или лимон и за ден два помага.

На ♡BuBaLe♡, gjoker4e, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Фала девојки,а дека не сум дала досега орев?
    Се вративме од матичен,вирус е.
    Влажна кашлица Асс за искашлување ни даде и Цефалексин.
    Да внимавам да не крени тем.аманнн
    Нема значи раат.Господ да чува од полошо.

На ♡BuBaLe♡, Sexybaby86, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.