Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Јас ако не најдам, кој ке најде :D Срам да и е... знаев дека таквото мислење мора да дојде од некоја што не е мајка или БАБА. Срам да и е.

Јас брзински да ве позз и одам да шеткам деца, ми се смее сонцево од надвор... па ваљда не е со заби :D Убав ден :hug:

На VedaG10, mimiiiii, Chantal и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    такви ги имало и секогаш ќе постојат и мајки и моми коментирале , не ги ни слушам , исто беме и ние , количка до пред годинка неќеше да смисли ,в раце цело време беше дури не прооди , кај никој др не одеше и сега не оде дури кај сите , па се дрзнувале да ја наречат дива* ама затоа секогаш им враќав , дека сама си бира кај сака да оде , спрема лик :emo:

На VedaG10, mimiiiii, karibian и 10 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Кажете ми во лп се утепав барајќи. :tmi:

Јас кога немав родено имав искоментирано за другарка "колку е грда". Откако се породи тоа. Па еднаш кога се погледнав во огледало си реков ми се врати тоа што го кажав. :tmi:

Вистина било тоа не си мајка не знаеш. :!:

Секогаш бегав од бебиња и мали деца. Ниедно немав видено во фамилија. :$

А и сега не сум некој тип што сака деца. Освен моите нели. :) Не знам, не ми иде природно. Не дека ги мразам ама едноставно стојам на растојание. Па и со денешниве родители не си ни да му зборнеш на детето ни да не му зборнеш, ако го погалиш ќе те погледа од глава до пети сипаници да не имаш, ако не го погалиш не го сакаш. Најдобро стој си на страна. :$

Дремам, а никако да одморам. Може требаше да спијам. Вчера се преморив и уште не можам да се вратам во нормала. Пијам кафе. Повелете. :coffee:

Одамна не сум пишала дека сакам фризер, нокти, депилација... Не сакам веќе. Освен евентуално мојот фризер во Мк. :l: Три пати сум била кај него ама нема замена.

На MissDior, Kitten, VedaG10 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.466
    Допаѓања:
    138.921
    Иста бев, 6 месеци сигурно бев за никаде. Плачеше без прекин, немаше кај да ја ставам за да одам до веце оти ако ја спуштам у креветче помогруваше од вриштење. У веце одев у 8 вечер кога си идеше маж ми од работа. Јадев тогаш. Се бањав со маж и дете у веце.
    некои деца се такви, некои се фини. Тие што имаат фини деца одат на второ. Другите ако им се згреши.

Идејава ти е ТОП. И јас ќе направам вака. Ѕвер!

На VedaG10, mimiiiii, TeddyGrey и 14 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.193
    Добар ден мајки
    Да се јавам на рецепција, да не ме мислат што правам со слободното време:D.

Ден како секој друг. Две испратив во градинка, поминав на брзаница со правосмукалката(тие без кабел кој ги измислил господ здравје да му даде), тоа џогерот со распрскувач(ај, и ни тој здравје да му дадат :rofl:). Баш сабајле си мислев да требаше каблите од старата правосмукалка да мкнам и кофи со вода за џогерот колку подолго ќе траеше.
    На амазон направив еден шопинг од листата за на одмор, стаса едно друго пакетче, предхдно нарачано, до супермаркетот храна испазарувавме со малото, па и до лидлот за мајка некои работи ја подновив...
    Сега уште гравот да стаса и спремно се да стасаат момите.
    ОД сабајле и по телефон неколку непријатни разговори. Една во општината вчера ми се испонаша, па сега ќе ја пријавувам за дискриминација:tmi::D.

ЈАс 30тиот роденден го дочекав сама(ок, на пријателска база со ексот славев (facepalm)), не па маж и деца. Па еве, преку ноќ се сврте сега. Полна куќа сега.
    Туѓи ретко гледам, од моиве не знам глава кај ми е а гости не ни идат. А штета во исти двор сме со еден човек и неговите два сина. Помалото околу 4-5, големкото 7-8- Помалото таман би си играло со мојава поголема мома, ама очи им немам видено што се вика. Сабајле пред нас испаѓаат градинка ги носи а после нас ги зима изгледа. А кога ќе се стемни тука толку е. Со Даун синдром е помалечкото. Се почесто среќавам дечиња тука со Даун. Се восхитувам на родителите.

Долгоочекувана позитивна вест. Ни ја одобрија дозволата за градба.
    Не ми се верува. Буквално не можам да поверувам. Повеќе од две години не маткаа. Првен одбија за две фамилии, па на ново термини, цртање, потписи од комшии....
    Да додје вечер маж и да кроиме планеви што како.

Убав ден мајки.
    Бујрум на кафе:coffee:

На Belabelinakinder, Saraa, happygirl и 38 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    107.084
    Значи како ја открив финтава не сум прекинала да пијам лимон и портокал летно време, вода со вкус во секое време, за вотка и џин па да видиш како ми се наоѓаат. А да не збориме дека во лето лимоните и портокалите се изгор, вака сум раат. Еднаш направив сок од лубеница во една здела убава и нафрлав внатре од ледовиве, мента и во двор журка со другарки, откако испозаспаа деца и џин сипавме.

Сваќе ај и овде честитки! Да си ја наполните со сватови и внуци :D

Приемниов турбо! Луѓе не прекинаа да доаѓаат. Облеков понови штикли и нозеве смрт ме болат. Ама ај, трае баба за гиздис :)

На VedaG10, mimiiiii, Ano и 18 други им се допаѓа ова.
  7. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.576
    Мајки, да частам торта, дете роденден ми славеше.(неможам да прикачам слики за частенка,нешто грешка јавува)

Избегнавме игротека,остана планот на домашна атмосфера, само братучеди,кум,старосфат...се направи мала забава :) башка декорацииве од алиекспрес ептен доловија атмосфера,па балони надувани..Е сеа малце синко не ги даваше играчките,ама добро,че му прогледам низ прсти бидејчи е во фамозната "себична" фаза од развојот.
    @Cka штом имаш позитивен коментар за книгава,ќе си ја набавам и јас.Моментално читам danish way od parenting и многу ми се допаѓаат советит. Нели, се неможе да се запомни ама уживам дур читам.
    Навистина, ко што спомна една членка погоре,споделувај повремено по некоја мудрост од книгата.

Друго нема ништо ново,,
    Идам по кафе, зашо глава ми падна...

На VedaG10, mimiiiii, Marmarin и 22 други им се допаѓа ова.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    111.085
    Добар ден мајкички :sun:

Бебе уште нани, а јас не знам веќе што со себе, би да го подразбудам ама наутро го будам и сега ли?! Ама ако не го будам навечер журки ни прави :party:
    Некогаш и ми годи малку подоцна да си легне, со тоа легнување во 20ч и да не смееш ни со чипс да шушнеш, не па нешто повеќе ми се смачи :smirk:

Не знам кај ме сеќа, аман ]:)
    Мислиш цврсто спие, боцкај го со прст не реагира, шепни нешто јок кома, ама земи телефон во рака одма се превртува, станам ли од кревет одма седнува и тоа во сон, мижи и седи, па ако не го земеш за 5секунди со затворени очи станува и стои ^_^

Кој рече откако ќе прооди бебе почнува забавата?!
    Епа да така било :rofl:
    Јас мислев и пред не е лошо, ама сега 10пати е повесело (poolparty)

Само шпарта некаде, секое делче од куќава го изровари, секоја препрека знае каде ја има и бескрајно е внимателен, дел трчи, најчесто иде, помалку лази :rock:

Секој ден одиме до продавница ПЕШКИ и се враќаме ПЕШКИ 8)
    На некои 200м е оддалечена, уздолници, узгорници има, море и дворов ни е таков, абе ништо не смета, он си иде, па и се трга да не го држиш, едвај некако едното раче го дава :whew:
    И по пат иде да пофати секое хартивче, секоја кола ја испраќа со поглед и вртење ако треба, ако види куче писка и иде накај него, во продавница мора нешто да земе :|
    Па јас најчесто му подметнувам 3во1 кафе, така да се изнапив од нив периодов :D инаку зимаше пенкало, темперни, флаша со сок, колачи и секако не смееш да му ги земеш рикање до онесвестување тука иде :| леле а еднаш се потегна трошки од леб да збира (facepalm)

Море нова јакна му треба, оваа тешка, дебела, па и примала, како мече е во неа :inlove:
    И чизмите му омалеа..
    Ваљда нема да залади пак (fingers)

Вчера пак си чистевме заедно :inlove:
    Јас со правосмукалката он зад мене и се смее ли смее, па бега, па се кикоти и обавезно го држи кабелот, ако нешто го исплсши одма ме опфаќа за нога и панично ме стиска :inlove:

Со џогерот имам мака, сака да гледа како го стискам, ама сака да гази во мокрото :doh:

И лека полека играчките му ги преселив во детска, оставив во дневна нешто да се вртка, другото кај него.
    Сакав кутии едни да купам за да ги реди и збира играчките, но се снајдов со тоа што има, ионака план е да се преуредува детската, само плакарот ќе му остане, ама дури не се одвикне да не нана со мама арно му е се :mm:

Се мислам да спакувам креветчето, односно да го огласам, па и другото да огласам, се заборавам, ама ќе биде, време мине и сваќам дека џабе е се..
    Па и музичката вртелешка џабе толку пари и за неа :tmi:
    Мислев сега ќе ја сака бидејќи има и како прожектор, па мислев ќе се радува на ѕвездите, е како не, ја сака ама да ја штрака и и ги бара батериите каде и се за да ги земе :lol:

Најискористена ствар со месеци ни е ноќната ламба за во штек :D
    Фасциниран е од неа и крај, па штрака да менува бои, па ја вади и пробува да ја пикне, па ја зима и си игра со неа, ОК и ја лиже :$
    Фасциниран е и од кабли, полњачи, штекови ама оние ,,наставки,, или како и да се викаат, на ѕид не ги перцепира, па има така фина колекција со некои кои не ни требаат (facepalm)

Пред некој ден го примети кабелот на Мулинексот, стои на полица таман за негова висина, па сакаше да го земе ама не можеше да повлече, па со двете раце го гушна Мули да го повлече :o со солзи сум се смеела :rofl:

Море најфасциниран е од се што има копче, леле колку сака да штака (facepalm)
    Било што да е, чим има што да стиска он е најсреќен, ама секако не кај играчките :smirk:

Ај доста за бебе да си кажам за себе :$
    Јас средно жалосно, па накај ОК, полека се оправуваат работите, уште нешто штрчи ама помирно се спие :whew:
    Дел по дел ќе се среди, ама како дојдовме до тоа дереџе и јас не знам, толку проблеми у исто време на куп кај не навасаа еве не знам :(

Туку прееска мајка ми кажа дека сестра разгледувале опции за свадба :o аиии мрднала работава :rock:

Ни датум има, ни место, ни град, ни точна замисла ама чим почнале да разгледуваат ќе да биде за месец, два да не известат (fingers)
    Ами рекоа благовремено, па од октомври до март таман е благовремено :rofl:

Ние битно ,,спремни,, мислам со по некоја паричка на страна, што за дотерување, што за поклон. Иако на мојот замислен поклон може и пепел да му удрат, многу се пребирливи, секако јас со ниет бев прво да прашам, ама секако опцијата ќе падне во вода, така ми стои :smirk:
    Нека, ќе најдеме нешто друго :inlove:

Јас веќе се опседнав како ќе се организирам со бебе :wasntme:
    Морам да го носам, а колку ли ќе издржи, што ли ќе правиме.. :smirk:

Битно сестра невеста ќе е :inlove:
    Ептен се радувам и едвај чекам, едвај чекам и ,,тете,, да станам :l: тоа може и пред свадбата да бидне (fingers) :D

Некој фустан ќе треба да барам, веќе сум со ниет да купам само, нит ми се шие, нит ми се замара со шнајдерки. Треба и добар фризер и шминкер да најдам..
    Ќе биде се, само датум нека кажат ]:)

Леле се распишував и бебе уште спие, ајде да будам, да го наручам, наш ручек у рерна да пикнам, па да си дочистиме (poolparty)

Убав ден, ве прочитав и пријавив сите, мобилниов готово ми откажува и имам мртви пиксели, едвај и пишувам, ама желба нели поголема.
    Мм рече кај мај месец може да земе телефон и ќе земе, ама за него, јас морам да се помирам со неговиот, мене нов никат не ми е у следовање |(

Леле доста, ај чао, гушкајте се :hug:

На Belabelinakinder, Ano, VedaG10 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Нас матичната ни дава амоксиклав и тој е мислам еден од послабите антибиотици,друг пат ќе побарам појак антибиотик што го има на антибиограмот.

Ме замисли и мене со хрчењето,цел ден читам и одма му поставив на дете дијагноза трет крајник.
    Симптомите ги има:хрчи,немирно спие,има секрет во носот а не го издувува/не излегува со пумпица,блед е (а крвна слика добра му беше последно)Туку да не му ја мислам да го однесам и јас после до кај матичната да го види и да даде упат за брисеви.

На VedaG10, gjoker4e, elcezelce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.466
    Допаѓања:
    138.921
    И мојата досега е на амоксиклав, еднаш кога имаше воспаление на уво, панцеф. Тој е појак и многу пазевме на храна тогаш.

На gjoker4e, Kaetana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    107.084
    Мало е за дување бре мајка, какво дување, па ни пумпица не дава мојот. Прскај редовно само и немаш гајле. Јас мислам дека со Ацидосалусот го средив, ама нема веќе никаде да се купи и терам така.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.193
    Мислиш на зголемено внесување овошје/зеленчук или нешто друго?
    Моиве пеницилин само имаат пиено.
    Од око видоа бактериа, од око и антибиотик(во болница ова) не правеа антибиограм. Среќа делуваше. Арно рекоа едни исти бактерии биле, еднинисти се вртеле цело време(facepalm):rofl:.
    Се прашувам кои се бактерии гинкмаат во нос. Ама сигурно имунитет веќе изградиле па од нога идат и си одат и кашлиците и зелените мрсули.
    @mal.ecka се изнервирав од муабетот погоре. Гушкај малата лепотица :hug:

На gjoker4e, elcezelce, Monella и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.466
    Допаѓања:
    138.921
    И амоксицилинот е пеницилин. А ние дома сите алергични на пеницилин, ама др вика сите сме имале различен организам.
    Многу овошје зеленчук и јогурт. Заради цревцата. Плус и линекс, пробиотик, ако нема мака со меше, давам и месо и жолчки.

На gjoker4e, Kaetana и danichap им се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.193
    Јас продолжувам со нормална исхрана, секако колку што им е апетитот. Сакав да бидам сигурна да не има некои ”правила” и совети екстра поврзани за периодот кога се прима антибиотикот, па да не грешам со некои продукти.

Едит:
    Прават ли некој тест пред да дадат антибиотик прв пат.
    Како се сигурни дека детето не е алергично?

На gjoker4e, Kaetana и Cka им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.466
    Допаѓања:
    138.921
    Никако. Нема тест, бар не сум чула. Алергичен на пеницилин мислам дека се станува со честа употреба и јаки антибиотици. Иако јас од оспен се исфрлав на 32 години, а баба ми на 75. нема правило.

На gjoker4e, mal.ecka и danichap им се допаѓа ова.
  16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.836
    Нашата па матична ни дава амоксиклав ако ептен се за никаде. И тоа и тогаш како да не сака. Големиов само еднаш има пиено оспен заради бактерија во нос, креваше три дена температура без престан. Инаку дава алмацин, цефаклор. Инаку добар ви ден мајки,како сте. Гледам ја преживеавме зимава:). Не дека е пролет, но ете се гледа пролетта, се намирисува, да се надеваме дека нема снегови да не изненадат. Ние добри, растиме по дома, се пазиме од вируси. Наредна недела малава е за вакцина, па ја припазувам сега. Инаку, ич не спие. Што бебе ќе беше, дремнува по поласат некогаш ни толку,некои денови ми се чини дека ќе се онесвестам попладне. Особено дур замине големиов на школо. После е потивко и маливе двајцата дремнуваат. Еве сега е таков миг, кој искрено колку дијаманти ми вреди :). Сега сфаќам колку ми е потребна тишина саат време на ден. Дур се свртиш денот летнал, ако излезам па негде, тогаш ептен летнува. Неделава ми е во план да им појдеме еден ден кај моиве да одморам. Денес на мени полнети пиперки, по желба на синко, па мм и марула зел. Штом видам марула, викам дојде пролетта :). Ај да ја измијам. Убав ден

На Ano, Marmarin, gjoker4e и 14 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.193
    Кај нас големава два пати мислам има пиено антибиотик а средново еднаш или два пати, не знам ни нас веќе. Воспалено уво и бактерија.
    Ама затоа кај малово, сега 11 месеца, кога беше 40 дена завршеивме во болница со бронхитис и спуштено на плуќа, со свеж воздух го излечивме:x.
    Траеше неколку месеци додека се исчистија градите и престана да кашла, ама антибиотик не и дадоа.

И сега чат пат кашла илк носе тече, ги прележува вирусчињата од дадите. Ја немам однесено на лекар. Да ми беше прво дете знам дека ќе беше друга песна.

На Sexybaby86, gjoker4e, orhideea и 12 други им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Незнам како би воспитала бебе,еве и сега незнам како да ја научам да оди кај бабаи,која ја влечи со сила,ако не оди и вика намќор,и ги одбирала луѓето.
    Па на мене била.Нормално не ќе биде на комшивката:angel:
    Препретемперамента е...или преневоспитана,како што рековме:emo:
    Инаку тера 2дремка:!:затоа сум тука.
    Почна секое разболување со темп.да и е.
    Сега крева на 10 саати до 38.
    Ама грчи цела;(

На Ano, flower30, VedaG10 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.487
    Допаѓања:
    288.193
    Со помин нека е.
    Јас секогаш викам дека јас не ги научив децата да седат во количка, они така решија.
    Ако мисли некој дека спровел не знам каков режим на бебе и поради него и неговите екстра моќи бебето/детето седи во количката, на спроти други кои не сакаат, се лаже. Исто и за успување и се слично.
    Како беше она. Сит на гладен не верува, барем не до првите тантруми.:D
    И јас чекам деца да дојдат од градинка и да почне забавата:drunk:

На M.B., Shelea, flower30 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Кога ќе читам декс кафе си пиела со беба во количка ми се плачи.:D
    Само еднаш сме биле на кафе 15мин.тас во раце,и еднаш на пица,јас ја шетав низ пицерија таткои додека јадеше,кога дојде ред на мене збесна и нормално реков келнер пакувај пица и се гледаме по неколку години.

На Sexybaby86, gjoker4e, Chantal и 8 други им се допаѓа ова.