Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Ajde dobro utro i od nas. Nie od 6 budni ama rano zaspa vcera.
    Za muabetov za po gosti kaj mene nekako obratno bese. Kako pomala polesno mi bese da ja odnesam negde mirna bese mnogu, ne mi ja grabaa nesto mnogu nekako so oset mi se rodninive ☺ i druarkive. Si odev vo komsii na kafe, setavme mnogu. Segde si spiese bez problem dal vo race dal na kauc, mozev i koga ke mi dojdese nekoj da ja ostavam da odam da ispazaram. Ama kako pocna da raste smeni. Sega mi e maka da ja nosam negde, ne deka ne odime ama gledam na pokratko. Ne saka kaj nikoj da odi ako ja zeme nekoj place, sve i se remeti, taka da gledam sto pomalku da odime negde i sedime sto pokratko. Sin mi normalno golemko dete si saka da si seta da odi po gosti pa nekako poveke tatko mu go angaziram sega za toa.
    Mi se pie kafe a sum zaboravila da si kupam tursko a nes nekako ne mi se pie. Ama ke moram izgleda rano e za vo prodavnica ☺

На Mi-Ma, azelea, girl-miri и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    I jas se pronaogjam sebesi kako ljubomoram koga go gledam vo drugi race :tmi: Nemoj da me napadnete sega za ova shto go kazhav.. Vchera im kazhav indirektno na tetka mi i svekrva mi. Sednavme na kafe vo grad familijarno site i bebush beshe zaspan vo kolichkata, ama koga sednavme se razbudi saka da se vozi i da spie. I stanuvam da go vozam a tie sedi ti daj nie ke go shetame. Jas im rekov da si sedat jas ke go uspijam i shetkav zaspa pak i dojdov sednav i spieshe ama pochna da kenka ke se rasplakuva i pak daj ni go nas vikam ke go zemam vo race plache. Pa mi rekoa deka i oni se razbirale vo bebinja malku de. Vikam ako de vas koj vi gi gledashe decata? Imale oni svekrvi, majki, vikam ama kaj vas vi beshe najubavo koga beshe taka? I se smeat.. I demek me razbraa, po pola saat vikaat trebalo jas i mm da odime da si ispazarime niv da sum im go dala vo grad da go shetale da ne sum go nosela i bebush. Jas ne znam dali treba da im nacrtam? Bebushot ima problem golem. Edinstveno jas bev na chas za reanimacija. Sekogash trgnuvam od najloshoto. Shto ako pochne da gubi kislorod a tie se sami nadvor so bebeto? Shto ke pravat? Tolku li ne se razmisluva na toa? Ne e samo daj go ke go shetam, a i da e zdravo e ushte malo da im go davam nadvor sami da go shetaat. Nekogash si ja bara majkata deteto, a ne babi! |( Ama ne, niv najmnogu gi saka! (facepalm)

На Girl-Rabbit, rose60, Legadema и 11 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.237
    @Mariangel целосно те разбирам тебе и твоите стравови. Една :hug: за двајцата.
    @mariz :f: нека му мине на Тео што побргу и да си додјете дома кај мт.

Ние од старт шетавме по малку со малата или ја оставав со мајка ми на кратко.
    Со мало дете е секогаш голема организација, ама па и само дома седење не бива, му треба и него а и нас свеж воздух и нова средина.
    Секогаш спремав торба, па јас се спремав, па малата..и на крај одма пред тргање темпирав доење. По потреба нудев и на паркингот во кола пред да ја напуштиме истата повторно па имавме барем 1-2 часа фора пред повторно да побара.
    Со мало дете тешко оди планирање бидејќи е непредвидливо, но најчесто ваквиот план беше успешен.
    Кај свекрва ми и свекор ми ќе ми отстапеа соба да ја дојам, да и сменам пелена и воопшто не ми пречеше.
    Они ќе ја подржеа во раце, ќе и се порадуваа, а јас во таа фаза одморено се чуствував и што еден ручек не морам да го правам. Исто и кај еден колега на мм.
    Не дека секој ден одевме, ама кога овозможуваа околностите немав ништо против.
    Од старт и сама си шетав со малата по ливадиве кај мене, или пак ќе ме оставеше мм во некој од отворениве трговски и по некој саат ќе дојдеше да ме зеде.

Дома ја оставав со мајка ми на еден саат за да претрчаме да испазаруваме или сл. Секако не бевме на поголема оддалеченост од 10 мин. па можеше и во секој момент да се јави.
    Дома бабите ја думкаа, шеткаа...не ми пречеше наискрено. До ден денес малата заспива без думкање, само ја легнувам и гасам ламба во соба. Не важеше она демек ќе го разгалат детето или ќе го научат само во раце.
    Кога почна да јаде каши, и некаде од 9 месеци кога бевме кај мајка ми на гости си го седеше преку ден со нејзе без проблем.
    И свекрва ми кога ќе дојде и ја давам да ја прошета малата низ село на некој саат, а и јас додека дома си завршам некоја работа она ја игра.
    Не им висам над глава на бабите што прават и како прават. Педантни се, стабилни и слуашаат што им кажувам во врска со исхраната. Пред се си ги знаат границите и ме поштуваат мене како мајка и моите одлуки во врска со малата.
    Навечер мм не испаѓа. Во оваа година само еднаш и тоа беше со повод. Денски сме исто така сите или никој.
    За навечер не сакам ред да му нарушувам на детето за ние да одиме на гости. Да сме имале некаде повод, свадба или слично може, ама за онака не фала.
    Кој сака ќе најде време за нас и преку ден.
    Сега е мајка ми на гости кај нас па почнавме повторно да испаѓаме во вечерните часеви одкако ќе заспие малата.

На Girl-Rabbit, fairy88, Asiana и 9 други им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Decki kako bi sfatile komentar "kako taka ti se pogodija i dvete deca da moras da gi uspivas" kako ne te biva tebe ili jas si umisljam. Svekrva mi denes uz muabet onaka, ja i vikam pa jas neznam bebe sto samo zaspiva ona mi vika pa nie decata ne gi zaspivavme ke gi stavevme vo krevet i ke si zaspijat, moze samo dodeka bea bebinja. Pa ova na 10m dete li e ziti se. Vo princip nemam problem so zenata ne zivee bas najblisku i retko se gledame, ne mi se mesala vo cuvanje ama ete taka znae uz muabey nesto da kaze barem jas sim mislam kako da saka indirektno da me iskritikuva. Onaka kultur o sto bi se reklo ☺. I stalno me ptasuva a sto i davas da jade, a znaes li deka na onie (nekojsi) deteto si jade so n8v sto jadat. Pa normalno toa dete e 1.5g ova ima dva zaba zar rebro da i dadam da gloda. Ete takvi nekoj muabeti znaat da me pecnat nekogas da se iznerviram. Zosto imaat potreba lugeto taka da komentiraat posebno koga ke vidat deka toa te pogoduva. Ne sum bezobrazna nitu kavgacika po priroda ama ete nekogas mi doaga da se iznavikam, ama se vozdrzuvam generalno ne sakam od obicen muabet da pravam uka buka. Nitu pa sakam so mm da se zameruvam za vakvi taboti. Ete onaka tuka da si kazam ☺
    Ajde ubav den

На Girl-Rabbit, fairy88, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.492
    Допаѓања:
    288.237
    Доколку жената не е злонамерна или со очигледна цел да провоцира...потруди се да игнорираш.
    Мислам дека тоа им е заедничка особина. Некогаш ќе искоментираат нешто без да се свесни за начинот на кој ние тоа го толкуваме и сваќаме.
    Помалку пристрасно и емоционално ги сфаќаат работите.

И мене нон стоп ме прашуваа јас што јадам, па после што точно малата јаде...па и ќе пробаше, па раскажува внуците на пријателките што како и одма со споредби. Доколку жената е на место не сфаќај при срце.

На Girl-Rabbit, Mari* и M&M им се допаѓа ова.
  6. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @danichap epa toa e prednosta kaj tebe, shto znaat kade im e mestoto i koja funkcija ja imaat. A ne mene mi kazhuvaat kako da go oblekuvam, pa ako ne sum gi poslushala i ako kivne ete go nastina deteto mi vikaat. Pa bodito trebalo od napred nanazad da go oblekuvam.. Muabeti od tipot ne go uchi samo vo race, ili ne daj Bozhe vo race da mi zaspie ke mi ja otechat glavata da go ostavam na krevet a jas togash za inat ne go ostavam. Svekrva mi isto ima navika ako smeta deka neshto ne pravam kako shto treba, da mu se obrakja na bebush a indirektno se odnesuva na mene. Na primer: 'Mamo maa jas vaka sakam ispraveno da me drzhish' , 'Mamo maa ne mi go oblekuvaj bodito od nazad nanapred' 'Mamo ma ostavi me malku golko da si posedam' i taka natamu... Vo tie momenti go pravam bash sprotivnoto za da sfatat deka jas kako ke si odlucham taka ke si pravam, se prilagoduvam sprema bebeto a ne sprema babini devetini!
    Me otekoa so glupostite deka bebeto se shto ke videlo trebalo da proba da lizne malku pa duri i pivo i rakija (facepalm) Mm ednash se pruzhil po rakija kako mal i oni ne mu dale da proba i nogata mu otekla ]:) Probav da im objasnam deka moeto razmisluvanje za toa e deka sekogash postoi logichno objasnuvanje i prilichno sigurna sum deka ne mu otekla nogata od shto ne probal rakija :tmi: Probaa ochite da mi gi izvadat ama fala Bogu spasiv glava nekako ]:) So 300 drugi gluposti me davat sekojdnevno, da ne znaesh za shto poprvo da se nervirash. Bashka shto pametot celo vreme mi e vo operacijata shto sledi, pa i dodatni nervozi mi se stvaraat na glava abe haos :envy:

На Girl-Rabbit, Mi-Ma, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobar nedelen den :sun:
    Eve sme nie si odmareme niz doma,malata si igra so kulki topki edno vamu drugo tamu:D
    Vcera bevme na more i ubavo si pominavme:nod:malata i mm dobija ubava boja ama jas skoro nisto:^)bela sum si kao sneg:D

Za kaj baba i dedo odime ednas mesecno i toa kaj roditelive od mm,moite se vo mak i se gledame ednas dvapati godisno.
    Kako pomala i jas bev ista kako vas koga ke ja zemase nekoj vo race i od race vo race ja seta kako nekoj ukras ama ete se vozdrzuvav.
    Najcesto me nervirase koga kako bebe ona si spiese i sakase vo krevetce a koga ja seta od race vo race imase sklet ne mozese mirno da spie|(
    Za spiejne spie so nas i seuste ne sum ja ostavila za jas da idam nekade na podolgo a ona da bide doma,seuste mislam e mala da bide bez mene,a i kako bi bila mirna ako ne e domene,nikako!.

@mariz :hug: hrabri majka i since:hug:ajde naskoro ke bidete domce:l:

На Girl-Rabbit, fairy88, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Дoбaр ден и убaв ден и oд мене.Ние сме нa гoсти кaј свеки,нели тукa ни беше мaлaтa целa неделa нa чувaње и супер пoминaле,не не бaрaлa,не плaчелa си игрaлa тукa сo внукaтa oд девер ми,oнa пoгoлемa е 10 гoд имa a oвaa мoјaтa пa мнoгу сaкa пoгoлеми дaдички и бaткoвци.Сaмo мнoгу ми е чуднa oвие двa денa кaкo сме дoјдени не сaкa дa зaспивa и нaвечер и дење,a и се спие,незнaм дaли е вoзбуденa и немoже дa ни се изнaрaдувa сo мм,кaкo збунетa е декa целa неделa сo бaбa и спиеше.Штo се oднесувa дo шетaње и ние не шетaме мнoгу декa вo ск сме сaми немaме никoј oсвен некoјa бaбa aкo дoјде пa тaкa нaкрaткo дa излеземе и тoa ми е кaкo нa трње,a инaку oнaкa бaбите јa чувaaт и немaм прoблем сo нив,штo им кaжaм тoa прaвaт.Еве свекрвa ми никoгaш не нaпрaвилa тoa штo не сaкaм,и дaвa дa јaде кaкo јaс штo ќе кaжaм и немoжaм дa се пoжaлaм.@mariz милo ми е штo е пoдoбaр Теo.Пoздрaв дo другите мaмички

На Girl-Rabbit, galapce, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.159
    Допаѓања:
    107.143
    Хелоу женски! Ме немаше некое време и едвај се изначитав.

За солење памет за бебето немам некоја голема мака, ама не е баш и дека не ми паламудат. Се радувам не е како што очекував. Најмногу ни се мешаат за вакцини. Имам напоменато, не сакам здравје во иднина па и сега да ми се мешаат за јадење. Моето јаде, ама не е јадач, па после јадење ако заленка одма свикуваат, ете гладно е, дај му уште малку, напрај му 30мл, тоа од такт ме вади. Колку пати сум попуштала ќе направам и бебуш за инат нема да испие ништо, фрлам млеко за џабе. Кога ќе почне да јаде нема да апопуштам, сега за млеко ајде де, ама за цврста храна не попуштам. Но имам фина млада баба, знае како со него, му пее, го шета, го чува... Еве денес сме на свадба она ќе го чува.

На Sweetheart87, danichap, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  10. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво и од нас.Овие денови немав многу време да читам пишувам,се со гости се расправам,ми скисна веќе.Вчера прославивме роденден на мм,правеше скара,па дувавме свеќички и синко дува смешки,јас ја правев тортата.
    Мариз побрзо оздравување,поз и од нас.Ке помине се.
    Еве ве частам торта и годишнина ни беше вчера.

На Girl-Rabbit, danichap, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  11. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    20160709_195642.jpg

На LadyC, Girl-Rabbit, Mi-Ma и 16 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Dobar den, deneska uste podobri, stana vo 6 i uste nerasonet papo, papo mi vika i mi pokazuva nakaj masickata so sokovi, deka tamu mu davam da jade :D Cel den papo, prolivce ima malku, te crvsti kaki, te prolivce, no najbitno e vesel dobar... Nema stop vekje, pukna od dosada :D imame od vcera i drustvo vo soba, devojcence od nepolni dve godinki so skroz isti simptomi... povrakjanje, proliv so krvce, temperatura... Samo oni sega gi prezivuvaat denovite koi nie vekje gi pominavme... Dojde sega mm, pa i do nadvor si iskociv si go izguskav, se stopiv, uf kolku mi fali :l: Vika i on puknav doma bez vas... Zaboravil kako se zivee sam hihi :) Edvaj cekam doma, prvo dase izbanjam ubavo, pa da pijam edno ubavo kafence i da si jadam nekoja mandzicka ubava :D Ubav den majki :hug:

На LadyC, Girl-Rabbit, coconaut и 19 други им се допаѓа ова.
  13. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Колкави сте ?јас планирам да ја оставам со баба и кај мене ќе прави сега 9м мирна е само незнам како ќе биде за навечер за успивање

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.457
    Допаѓања:
    37.667
    Добар ден женски! :)

Денес ни е годишнина од брак. Точно 5 години како кажав ДА. :inlove:

Денес е убав денов. Вчера чистев по дома. Дневната, ходникот и купатилото се средени. Денес ќе ги средувам кујната и спалната. Утре ќе чистам прозори. Еден куп алишта имам за носење во подрум. Ставени се во ќеси. Мали алишта од децава и зимските алишта (наши и од децава). Да ми се ослободи простор. Маж ми од утре е на одмор, па ќе уживаме.

На Girl-Rabbit, Mi-Ma, fairy88 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ne vi kazhav vchera shto mi napravija vo McDonalds.. (facepalm) Bevme vecherta so mm da zememe za jadenje i porachuvam chicken burger, i sekogash go proveruvam ushte tamu sendvichot oti znaat da napravat greshki kako na primer da mi stavat sos a bez sos porachuvam, ama ko za belja vchera ne proveriv. Si idam doma otvoram, leb i salata :o Stekot nikade go nema (facepalm) Ne mi se vrakjashe nazad i si staviv salamche kashkavalche i si go izedov celata razocharana :rofl: :rofl:

На Girl-Rabbit, fairy88, Legadema и 11 други им се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Добар деен и од мене, ние вчера кај моите, на море, ама ептен преку улица им е морето, само нанесто да се одморам малку јас уште повеќе се изморив, едно што е мн.бучно, децата синоќа се будеа 5 пати, друго што е мн.топло, мала соба за сите тука, трето они работат и мене исто ми се фаќа дали дома сама со нив или тука со нив ама ај. Се мислам утре да звонам на мм да дојде по нас :( никаде место не не фаќа, ич не спиев, сабајле со црвени очи станав, сега ми се спиееее аууу :( не знам не знам..
    Ај одам да успијам некое дете ако воопшто и успеам :sweat:

На Girl-Rabbit, fairy88, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    152.387
    Ok e na mesto si e, nemame nekoj tipiceb snaa svekrva odnos sto vise sekogas go kaa mm deka ne mi pomagsbfovolno i slicno ama ete taka nekoi komentari na momenti me vadat od takt. Ama sto vikas normalno e pogotovo generaciski razliki kofa se vo prasabje. Me nervira i od moja strana rodninive koga mrcat nesto ama niv mozes i da im podviknes.
    Ivaku denes resiv nesto taka poubavo da napravam rucek dma malovo se raspiste ja fati nervoza kojznae na sto ke lici rucekov ☺. I probi malku tretoto zabce a i cetvrtoto e skroz oteceno nervozna e dosta.
    Uf utre na rabota pak sto ubavo mi bese doma 2 dena. Uste od skolo vremeto go imam ona grdo cuvstvo nedela popladne koga ke dojde

На Girl-Rabbit, azelea, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Леле @mariz со помин нека му е...се загрижив..Се надевам подобро сте...ова гледам од пред неколку дена пишано.

Јас денес од 5 станата...не и се спиело на ќерка моја...па ја шетав по паркој и до 12 отепана бев...едвај очи отворени држев, па му ја предадов на мм да ја шета. Детево по цел ден надвор бара да е...дома пишти само...многу е напорна...едно кафе цел ден го пијам :( . Немам време за ништо. Шо дете ќе беше..ич да не седнело.

Поздрав од мене...ако стигнам да ве исчитам сега :hai:

На Girl-Rabbit, azelea, girl-miri и 3 други им се допаѓа ова.
  19. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Велκм ту д κлаб! Имам една иста... Ама што помалκу и пρидаваш значење, тоа подобρо. Мојата син ми го пρашува паκ. Што јадеше бабино денес? Е ај неκа и κаже. Веќе глува се пρавам. Одговаρав, одговаρав и пρестанав... ми се здосади.
    И мојава е со исто мислење за ρебρото. Аκо може на сκаρа, ама и не моρа, битно да му се даде на детето. Јас излези за во тоалет, вρати се гледам муцето со чоκолада.... а бебенце 7-8 месеци.... еднаш, двапати, тρипати и исκлучив! Κултуρно, миρно, тивκо почнав на мм да му објаснувам деκа и за вода да му се даде на детето мое, јасќе бидам пρашана. Па валда и теκна и пρестана да му пиκа. Ама мојот па е истомислениκ со неа, затоа се дρзнував да му ρечам него. А инаκу и јас не би се замеρувала за таκви испади.Ρеченици κаκо твојата што ти ги κажува не тρеба да ги земаш во пρедвид. Онаκа и се пρави муабет на жената! ;) стави ја малκу на игноρ! Добρо ќе и биде.

На Girl-Rabbit, Kaetana, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Jas da upatam edno prashanje do @Smizzy :D Zhenche ti porasna li malku mesheto ili ke odish da ragjash so meshe kako orevche? :P Se shalam nemoj da se nalutish :D

@mariz kako ste? Koga domche? :) Gushka do Teo :hug:

Jas legnuvam, koma sum. Cel den sum rastrchana da mu ugodam na mm (chitaj trudnata moja zhena) torta mu pravev, ruchek pa na gosti kaj negovite i eve se odmolziv, dadov lekovi na bebush, napraviv sendvichi za mm i toa e sekojdnevieto. Za kaj negovite ke letneme, tuku oti ne reche nekogash da izlezeme so bebushot sami na kafence ili na proshetka? Se e umoren od rabota samo za kaj mama i tato ne e umoren :doh: Ke sfati eden den, se nadevam nema da e kasno. Pred nekoj den bash mu rekov, decata brzo rastat namesto da ja cenish sekoja minuta pominata so bebeto ti nemozhesh da dodrzhish bez mama i tato da gi vidish. Samo se nadevam deka sin mi nema da si gi zapostavuva zhenata i decata zaradi mene i tebe i se zakjuti, denta beshe poaren ne tolku zaletan po tate. Utredenta ista pesna,i se otkazhav :) Kako saka taka neka bide :)

Dobra nokj zheni :*

На Girl-Rabbit, Kaetana, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.