Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    @Mari* јас имам проблем со десно уво.До душа јас имам проблем , грлото ми е многу осетливо и секоја настинка ја поминувам со крајници отечени и ми мава на уво . Последниот пат не можев да голтам до тој степен да плунката ја плукав во палома |( Едно голтање ми беше пекол.
    Увото ме фати после еден ден. И викав дека не е ништо се до тој степен да ми тече гној,почна да ми се намалува слухот и ми пукна тапанчето :sweat: 2 недели господ го видов. Одев на инфузии и плус некој антибиотик во уше.Ставав и Otoh капки. Боли у пм ! Од инфузија може да ти се врати побрзо слухот затоа препорачуваат . Плачев како мало дете пошто ништо не слушав,мнг е страшно

Добро утро мајки ,

Јас на работа, вчера не бев на работа па се насобрало еден куп .
    Ми се тресат коски од епидемијава и од грипот.Дома затворени, шетаме само еден круг на воздух и пак дома.Ќе побудале и дете и ние . :sweat:
    Пред некој ден ми дојдоа на работа од една градинка од Лисиче. Ме фати паника дека може да ми донесат морбили |( Како некоја проста жена изреагирав ама страв тоа прави . :worried:
    Детево мое, секој ден по нешто ново кажува. Многу ми е интересен :clap:Како воденица повторува се. Да ти е страв да кажеш нешто пред него.Сега најново е тоа дека пее и вика баба,деде, тата ,мама и почнува да набројува се што знае :rofl: Ама уз песна и се клати :rofl: Еднаш кажа Пиче и јас изреагирав :Не тоа не е убаво. И сега пее бабааа пичее мама пичеее (facepalm):rofl: Не знаеш дали да се смееш или караш.Што не пее Тато пиче :D Од кај знае дека треба мама и баба не знам :wasntme:

И така мајки , кратка сум денес. Нема што друго да споделам а да не е исто од предходниот пост .

Убав ден :f:

На Ano, emkaemka, Abeja и 29 други им се допаѓа ова.
  2. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Добар ден.
    Дете заспа,па како што е ред на шкртнам неколку реда.

Наутро ич ме ми се станува од кревет.Што ќе беше ова дали до времево е, дали дека многу се опуштиме со мм, секоја вечер се дружиме.
    Денеска да се пофалам" џам свиткав".Зачистив со правосмукалка,прашина избришам и поминав со џокер.Додека дете и мм фаќаа риби.

Мм замина да работи јас коса измив и сварив кафе да пијаме со свеќи,одамна заедно немаме пиено.А дете ги извади сите тенџериња од работна и правеше супа.

Денеска за ручек ќофтиња со пире,ќе правам после мм кога ќе си дојди за нас.А за дете имам тава со зеленчук од вчера само варено компирче ќе додадам.

Нели сама му поставив дијагноза на дете.Е таа дијагноза докторката ја потври дете има активирано трет крај кој е оштетен 60 проценти.Исто така и слузницата во носот доста отечена.Дали од крајникот или на база на алергија не знајме.Ќе пробаме да лечиме два- три месеци,ако не бидува ќе треба остранување на крајникот.Ни даде еден куп спрејови,сируп за алергија и јак антибиотик.На контрола за една ненедела.

Толку мајки одам да се истуширам и да пуштам машина за алишта,па се читкаме во текот на денот.

Имајте убав ден.

На Ano, orhideea, Manuela. и 24 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    @fairy88 Ја прв пат во Германија пружив рака по авокадо. Кај нас мн скапо ми беше, тука е многу ефтино.
    @Manuela. :hug::hug::hug:
    @24.07 Во странство поубав распоред има на се, затоа може на Дани толку време им требаше да добијат дозвола за градба, треба да се зачува распоредот на областа. :P
    @Kaetana Ако не отидеш на првото ехо со мажот, мажот ќе се чувствувал како за цел живот да си го тргнала детето од него. |( Така пишуваше некаде. Јас бев сама, не сакав и мм да дојде, да го вратам времето не би отишла без него. :l:
    @Shelea Прекрасен речник имаш. Те немам видено на тв, според пишаниов збор кажувам.
    @AngelOfArh И моето така падна со цела тежина на глава ама среќа ништо не му беше. Најлошиот пад што сум го видела. :whew:

И направија крвна слика на малата вирус било. И ни ја одложија вакцината, за во четврток имавме закажано. Значи кога детето е навистина болно и не треба да прими вакцина нема да го боцнат со сила. Сега за сега здравството е подобро во Мк, ако искусам нешто лошо ќе ве известам. :D

И да ги повлечам зборовите за лошиот педијатар.

^^^ова којзнае од кога останало непратено...

@VedaG10 Ме изнасмеа за пичето. :rofl: Може нешто друго му значи. Баба пече кифли, мама пече компир.

Ве читам за слухот. Јас со десното не слушам со години ама никогаш не сум го сметала за проблем тоа. На почетокот некако глуво се чувствувам. Кога ќе легнам на перница на левото уво и апсолутно ништо не слушам. Освен јак аларм и малата ако плаче. Мислам последица ми е од телефонот дека со бившиот дечко 24/7 зборевме на телефон. (facepalm)

Нема ништо посебно за пишување. Полнети пиперки за ручек. Пролет е. Долго шетавме.

Убав ден! :l::l::l:

Дани во болницата на 15 души чекав помалку од пола саат. Ова кај вас страшно е. Тука до сега се е ок.

На Ano, orhideea, Manuela. и 29 други им се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    @Shelea за кое здружение станува збор?

На Vennera.aa, Sandrin4, Shelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.836
    Здраво девојки! Не памтам од кога не сум седнала да ве читам на темава. Општо не памтам кога сум поседела вака раат еден саат. Малите заспаа, баткото на школо. Успеав топло чоколадо раат да испијам. Имавме период на интезивно плачење, незнам што и е. Дал грчеви,дали друго, кога ќе се разлути не можам да ја смирам.Не сака ни да цица, мора прво да задреме па после. А си кака си моча си велам не е гладна. Зар тие скоковите секој месец се?Уште малку три полниме. Како и да е, еве денес заспа повеќе од пола сат. Денес имавме вакцина, ама не ја однесов, многу дува, не ми се вадеше надвор. Ќе појдеме деновиве. Инаку секој ден ист, со по некоја нова случка, најмногу од големиот, по некоја плачка за некоја дропка во трето одделение и амперова сила. Тоа е тоа. Мора да се учи. Програмава е хаос. Мора да им помагаш. За некогаш да тргнам мозок од пелени и малишани, со големиов си гледаме јутубери, тој си има друг свет па се радува кога и јас се интересирам за тоа. @Vennera.aa незнам со кој ум отишле сега во Скопје со бебче дома. Мене докторката ми рече до шест месеци имале имунитет од мајката, но еве кажуваат и бебиња заболени. Со право се лутиш, ич нека не идат сега кај вас три недели. И јас сум во др град но се плашам. Богами да ми се јави некој од Ск за на гости не го примам па доживотен непријател нека ми стане. Од друг страна па мм разодува ваму таму,и се е руски рулет. Само Господ да ги чува сите дечиња. И да престане ова веќе. На сите канали секој ден . Се надевам ќе има крај и без трагедии веќе. Тоа е мајки. Ручек вчера направив манџа со компири зашто планирав денес цел ден да има плачки, и плус да сум со неа нон стоп заради боцкањето но еве беба реши да ме почасти малку одмое. Ај да им нарендам зелка, морков и цвекло дур спијат за салтичка. Убав ден

На Ano, orhideea, Manuela. и 25 други им се допаѓа ова.
  6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobar den majki:)

Nakratko da ve pozdravam bez da bidam mnogu negativna:)

Mm otide po cerka, denes zema sloboden den oti morase da odi do logopedista za da vidime kako napred.
    Cerka e podobrena mnogu sported niv, pa ke ja sledime I raboti e na drugo mesto sega|(jas zbuneta malce ama aj....

Staviv peralna 3 po' red za denes a imam uste 2:(
    Bebuska vecer povrati :(imase i tt:(
    Ja banjav podolgo pa Eve ja spie:hug:

Doma haos pa utre ako uspeam nesto ke srabotam:wasntme:

Treba riba da spremam :)

Ubavo da si pominite utre:inlove:sto I da slavite da si pominite so mnogu ljubov:inlove::inlove::inlove:

Ubavi denovi majki:l::hug:

На Ano, orhideea, Manuela. и 28 други им се допаѓа ова.
  7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Епидемија, вакцини, изолации....верувам дека имате страв мајки, и со право.
    Во Мк навистина настана хаос, да не знаеш како да изреагираш.

Овде пред две години имаше многу случаеви на заболени од морбили, тогаш донесоа закон за задолжително вакцинирање и сега не примат ниту овде во градинка не вакцинирани деца.

Туку, владее некој вирус, половина од децата се болни и не одат во градинка.
    Бевме да го ѕирне педијатарот на синко, да види дали му заздравело увото ама го немаше, може и поарно така да не си донесеме нешто друго дома.

Пред некоја вечер дете цела вечер квичеше, око не склопив.
    Бараше во сон да го масирам на ногата, буквално цела ноќ :sweat:
    Дали од што не застанува ни секунда, дали од прехлада или од растење како што велат некои не знам.
    Важно другиот ден беше како нов :)

Во последно време сака да носи книги во градинката.
    Им читаат да, ама не мора се да биде негова :D
    Ја избира и облеката.
    Од капа до чорапа мора да биде по негово, а за боите подобро да не зборувам :lol:
    Којзнае што си мислаат во градинка :?:

Да си завршам со чистењето, таман ќе дојде синко од градинка (отиде татко му да го земе) ќе одиме на торта кај сестра ми, денес внучко има роденден.

Убав ден мајки!

На Ano, orhideea, Manuela. и 26 други им се допаѓа ова.
  8. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    @gjoker4e не знам што му значи . Ама коа пее во лифт а некој се вози со нас можеш да замислиш каква е ситуацијата :rofl::rofl:

На TeddyGrey, Vennera.aa, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Набрзинка да ви пишам. Недела дена се акаме по доктори! Налет веќе! Прво орл, па тресна, па сега курето. Сабајлево мм ми се јавува вика на Матео му е отечено курето, идеме на доктор. Мхм, докторката вика на хирург итно. Отидовме на хирургија, го отворија, го средија, ама еве го сега спискува цело време, го боли. Аааа налет веќе, од болештини и лекарства. Ми скисна. Сакам малку раат веќе. Месецов имаме едно 50е само за доктор дадено. Кај ни е крајот. Еве го презаспа пошто малце спиеше на пладне, ама спискува кога го боли. Абе ми се темни од ова болештиниве, ми се плаче. Сакам раат еден ден да е. Сабајле мм кога ми се јави ми се стемни пред очи. Значи аман веќе.

Немам ручек за денес, ама и не планирам да правам, дете спие ние јуфки ќе јадеме, ама не готвам па до таму да е. За утре ќе смучкам некое манџуле. Од сеа ја мислам една боранија жолта со сос од патлиџан и едни кубасици. Нека пројде редот.

Ми се спиеше дете додека да заспие, сега око не ми се затвара. Е ај најди нзс да те видам. Ај да земам ридерот да читнам малку, па муж ќе дојде да ручаме.

Убав остаток од денот.

На Ano, Manuela., ane-sk и 18 други им се допаѓа ова.
  10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.576
    Не сум поминала на темава одд викендот,ќе ве дочитам само да пишам...Ништо подебно не се дешава,низ куќа после работа,една машина,па пеглање,по туширање шред спиењње на дете и така..
    Мн го има фарено сјлет.Де побрзо нека стоплива надвор да го рашетувам.

На Manuela., Coco31, emkaemka и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @supergirlmb кој ќе се шета по молови и пазари и траска по автобуси ако не тие, свекор пензиоер, свеки имала денови од одмор па таа го подбра да сменеле малку, имаат гарсоњера па да поуживале на раат. Јас уште кога ми кажа мм одма му реков абе како сега ќе одат и кога им пререче тој пропаганда било вакцините да се истрошеле му рекоа. Иста куќа сме и да не влезат кај нас исти ходник минуваме, а уште од одма ќе влезат иако и мм секое слушање на телефон им потенцира да не се пикаат по гужви, уште повеќе што мислам дека не се вакцинирани бидејќи ја немало ммр вакцината во нивно време мислам околу 80та е воведена во мк. Ексик веќе отупив мозок од мислење само нека не чува господ над и сите и нека заврши веќе премногу жално..

На Manuela., Coco31, fairy88 и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.351
    Допаѓања:
    22.574
    Да ве поздравам.
    Не можам да се опоравам од шокот кој го преживеав викендов. Не знам дали ќе се опоравам.
    Се е добро, фала му на бога, а јас уште се тресам.
    Ноќеска имав напад, халуцинирав. Ах....
    Еве ја малава ми спие во раце а јас не сум способна да ја легнам во кревет.
    Се отрув со апчиња...
    Не е лесно да си мајка, а и ќерка.. не е лесно сам да се бориш низ животот и толку шлаканици да ти удира.
    Ми се плаче, па се трудам да сокријам.
    Веќе од се се тресам, од се... кошмар ми стана се.
    И не знам како да си помогнам.
    Мајка.... ќе се труди ништо да не покаже пред дете...
    Никогаш никогаш моево дете да не ме види мене како ја мајка ми викендов....

На Ano, Manuela., Coco31 и 27 други им се допаѓа ова.
  13. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    14.304
    Добро утро мамии
    Од мене частење денес, кафе, жестоко, благо, кој шо сака. :pizza::^::beer::d::coffee:
    Имам 2 поводи за частење, во ист ден 2 прекрасни вести добивме. Која прво?
    Ај прво поважното. Добив позитивен тест, бремена некаде 6 недели. :inlove: Денес ќе барам термин за преглед, возбудена сум ептен. (poolparty)
    Второ, здравје деновиве патуваме, дааалеку, добивме виза на 3 месеци. Па заминуваме за најбрзо бидејќи неплатениот одмор на мм веќе е во тек.
    Збунети, среќни, возбудени, исплашени, се заедно. Најмногу се мислам за бременоста како ќе ја поминам толку далеку од дома, и од мојот др. Ваљда ќе барам таму некој барем за 1 преглед. Уф, се така дојде наеднаш, неочекувано, па можам да кажам и непланирано зошто сакавме прво да се вратиме па да пробуваме. Ама ете Господ сакал сега, добредојдено е, па само се молам се да е во ред дур не сме тука.
    Хаос сме со спремање, па и сите роднини ќе дојделе да се видиме, се во 3 дена. Ај само за убаво.

Решивме да не кажуваме за бебе за да не се крене паника, па од таму ќе им кажиме.:lol:
    Вечер ќе си прославиме со винце(малку ќе се напијам :lol:) и спа центар, да се опуштиме пред одење. :)
    Ќе пишам пак ко ќе можам.
    Поздрав и убав ден најубав. :hug:

На Chanell*, Gaga.sk, eli.karameli и 36 други им се допаѓа ова.
  14. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.576
    Добро утро!
    Се разбудив со чуство на љубов и синко пикнат во мене. Го гледав така 10мин,неможев да му се надивам на тоа мало човече колку е совршено за мене. Син на мајка,еден и единствен (знам дека звучам нарцисоидно,ама верувам секоја од вас истото го чуствува за своето дете ;),
    Веста од @Marmarin уште повеќе ми го стопли срцето. Со лесно мајка,да имаш лесна бременост и убав помин таму каде што ќе патувате.
    Не славам Валентајн,ама сплет на околности,маж вети ќе бил слободен денес ,па му закажав дејт. Сакам да правам чоколадно фонду и да си го допиеме тоа виното што чека во фрижидер.
    Одамна не сум ја прочитала @emkaemka i @Ava.84 . Се надевам све е ок и пишете некад...

Поздрав мајки имајте убав ден.

На Chanell*, Ano, orhideea и 21 други им се допаѓа ова.
  15. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Добар ден.

@Marmarin со лесна бременоста и имајте убаво патување.

Со дете се бориме како со мечка за сирупот,горчи и не сака да го пија.Море и јас го пробав устата ми гореше пола сат а па на дете.После сирупот не сака ниту сок да се напие ниту благо да касно.Едниот мора да го држи,уста на сила да му отвори,а друг да изиграва мајмун и да му дава сируп.Два пати го повраќа одма,па одново му давам.Ама веќе од овие болести...ми иди да одам да му го отстранат крајниот и рајат да биде дете.

Денес ништо ниту ми се фаќа ниту ништо,откако сношти слушнав за несреќата.Не познавам никој ниту од починатите,ниту од повредените но жалосно е.Без разлика од која националност се сепак се луѓе.Утрово кога прочитав за жената што починала која оставила две дечиња од кој едното доенче.
    Душа ми се стресе.
    Кнедла во грло ми стои
    Зошто живот е суров.
    Зошто баш таа која е мајка.
    Солзи сами течат.
    Го гушкам дете и се молам на Мајка Богородица.

На Chanell*, orhideea, Manuela. и 21 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Само да ве поздравам!

Колегата ме зеза па вака дур не ме гледа да си пишам. Ни забранија на работа фб од компјутери, па вака се занимавам. Имам и работа, среде работа ви пишувам. И јас како и сите други сум вознемирена од ситуацијата, језиво е, тажно и болно... Само рефреширам да видам вести, ама се молам да нема нови жртви.

Дете е добро, жално приплакува, го боли, ама издржува херојски. Кога ќе го здоболи приплакува и се стиска во мене, среде игра, ама еве сега е подобро и денес ич не приплакал. Сакам да ни заврши оваа лоша недела, да биде сега полесно за него и за нас. Налет од доктори. Ама нема, тек не чекаат многу боцкања и многу стресни денови, ама тоа е. Ќе порасне, ние ќе остариме, тоа е тој круг.

Убав ден мајки, тажен и тежок, мене ме потсетува на татко ми, на денешниов ден вообичаено одеше на лозје, закројуваше, се јадеа колбаси, се пиеше ракија и се славеше Трифун, неговиот светец.

На Ano, ivana--aerodrom, Manuela. и 18 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    По претпоставка дека во темава најмногу се чита да пренесам за време на епидемијава да избегнувате ибубруфен односно бруфен. Ако се заразело од морбили од бруфенот се создавале страшни пликови. Замена е парацетамол.

Не знам ни во која тема прочитав, ни кој имаше споделено, после вчерашниот ден умот и душата во хаос ми се.

Пиши, бриши правам од вчера.

Ние синоќа во 23:00 си разменивме поклони како да ќе не нема денеска. Не дека славиме нешто ама ете да одбележиме. Сите се со букети во раце, маркетите преполни со цвеќе. Пролетна нијанса.

Плус приметив кај скрил мм поклон за роденден ама нема да пипкам. Само му кажав дека знам.

На Chanell*, ivana--aerodrom, orhideea и 19 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Јас пишав, само како и се овде, поарно да се молчи. Ем да помогнеш, ем лош си и лажеш. Ама тоа е.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    :rofl:
    Немам дочитано дискусија. Живот. Луѓе. Тоа е. Битно е да сме информирани.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.984
    Секоја информација е добредојдена,нормално дека ќе се консултираме и со педијатар,сигурно нема оти Малечка или Ангел рекла така па така ќе правам,ама во секој случај убаво е да се слушнат искуства.

На orhideea, gjoker4e, Monella и 5 други им се допаѓа ова.