Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Јас искрено не читам книги за развој бидејќи секое дете се развива поинаку. Моето ако читам ќе излезе дека има некој развоен проблем, он на скор 3 години прв пат се сврте на име, до 2ипол не збореше, а сега чита кратки мали зборчиња, учи песни со неколку строфи, распознава букви и бројки, знае делови од тело со детали, знае се‘. Затоа го пратам детето, а се трудам да го растам како јас што сум растела, со книги, цртање, пластелин и многу игра.

На VedaG10, gjoker4e, Sandrin4 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468

Нервозни сме сите како што читам, со ретки исклучоци. И во бременоста и после породувањето, па доење, развој, а некои и цел живот понатаму - мала шала хихих

Иначе многу ти завидувам за тоа што кажуваш дека сама го воспитуваш. Значи никој ни да ти каже ова му фали или било што и да не е замерка. Јас сега како што сум нервозна во 5ти месец се прашувам потоа како ќе издржам. А имам околу мене луѓе и тоа од тие таквите што многу кажуваат. Охх леллел. Отсега се жалам.... Не треба нервоза и лоши вибрации, но сакам самата да одлучувам, мислам тоа и така ќе биде но не ни да ми се мешаат...
    Тие за мене ми кажуваат па шо остана за бебе, омг ќе полудам можи тогаш ... Немам трпеливост кон замерките од другите, порано не ги клавав на диктат но сега лелеле не ги можам ич !! А ако им кажеш што како се притресват демек не е ништо тоа што го прават или речат. Боже ! Сакам мир.

На elcezelce, gjoker4e, girl-miri и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Да да и јас така размислувам за тоа детска игра. Но сакам да знам и од доктори, психолози, автори што кажуваат. Онака како мислење ти се тие, ништо што не сакаш немора да прифатиш... Како некоја основа мислам. И отсекогаш сум била таква си мислам и оставам можеби ќе има нешто во книгата што ќе ми послужи за одреден момент.
    Или ќе ме однесе до некој нов пат или гледиште. Размислувам со своја глава но ценам и туѓо ( од луѓе кои знаат што кажуваат) мислење. Поззз

На gjoker4e, TeddyGrey и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  4. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Ви имам кажано дека ги прележувам сите вируси од синко?
    Сите до еден, еве пак!
    Овој некој најнов, нозе болат дури не ме држат. Глава ќе ми експлодира, грло гребе :envy:
    За среќа малиот е подобар, нема тт, носето не тече, прокашлува чат пат ама не е страшно.

Јас темата не ја сфаќам како да мора само за децата да се зборува.
    Никогаш не сум мудрувала како да сум најмајка, ниту пак сум се осетила ,,надмудрувана,, во мајчинските вештини од некоја членка.

Јас повеќе имам пишувано за други работи отколку за теми околу деца.
    Оваа тема си ја користам за сите потреби :P

Еве, во последно време повеќе членки се пожалија од мажите, ќе си ја кажам и јас мојата мака.
    Има некој маж плашлив како мојот?
    :nod: Ќе си помисли човек дека постои ноќен терор за татковци :D
    Пред легнување ги проверува сите врати и прозорци, железната заштита исто (дека сме на први спрат).
    Ја заклучува вратата од спална, плус има палка за безбол под кревет (facepalm)
    Оваа не е се'!
    Ако сонува нешто лошо, вклучува светло и ми вели нека стои малку вака, да си дојдел на место :fubar:
    Во тој момент не знам дали да се смеам или да плачам.
    Го гледам и се чудам, па се мислам : можно ли е човек на изглед толку силен (100кг) во срцето да биде дете? :?:
    И ми текнува кога бевме во врска (7 год) кога се шетавме и здогледаше поголемо куче уште на глава да ми се каче :rofl:

Ете таков е мојот маж, се навикнав што да правам, 15 год. сме заедно.
    Ме нервира што и на синко му пренесува некои негови паранои, кога ќе види куче на патот уште да го качи детето на дрво, богами и тој со него |(

На ma4e1311, elcezelce, VedaG10 и 30 други им се допаѓа ова.
  5. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Еве ме и мене...
    Во исто време и на иста позиција на кревет испружена.

Денеска денов ми е некако неубав,глава боли,непца болат,ми се спие а дете збесна за надвор.Излеговме,прошетаме низ населба,поигра малку во песокта и дома на спиење.
    Јас се истуширав,ми олесна малку,ручек имам од вчера така да рајат на прошаран по форумов.

Утре мм ако заврши порано со работа(ако излези порано) ќе одиме на контрола кај орл,оттаму во план да прошетаме да искористиме сонце.

И јас требаше да одам на контрола кај стоматолог да ги види непцата и да продолжам со средување на забите.Но со ситуацијата на дете немав време да појдам,па ниту ми се оди.Мислам прво да го средиме неговиот проблем па ќе продолжам јас.
    Доцниме многу и со ревакцината што се прима на 18 месеци.Требаше на крај од Август,но кога да го носам.кога цело време е болно детево.

Зарем има луѓе што не се грижат за здравјето на својте деца или едноставно не ги чуваат своите деца во стаклено ѕвоно.
    Ми се јави другарка да сме пошле кај нив приквечер,и кажувам дека дете сеуште пија антибиотик ми вика е ако де,нема гајле.
    Или пак јас премногу му се тресам над него стварно незнам шо е исправно.

И ние уште ди носиме пате( памперси) и ќе си носиме уште.Два пати имам пробан де оди во најдобар ред, дете фаќа запек и толку не сака да седни на нокшир.
    Сега не ми е чепнат 4-5 месеци.
    Кога одам во вц,дете покажува накај шољата и вели- тука мама мока.Ќе го прашам Матеј каде мочка вели- пате и се смее.Едно време почна матеј мока,кога ќе го слечев тој помочан.
    Ќе дојде денот кога ќе ги тргнеме но само пари што фрламе за памперси.Но тоа.

Јас не сум за контрацепција,така со мм ја пореметија скоро секој ден уште апчиња да пијам.Првите два-три пати пробавме со кондом но незнам језиво чувство имав.И оттогаш еве скоро 10 години самоконролата ни е Контрацепција(вадење пред свршување) па не сме направиле утка.
    Кога се породив цимерката која ја донесеа последна се породи со второ царски.И сестрата и вика зошто не те поврзаја и така беше отворена,мислиш уште да раѓаш.Е сега тоа медицински како се вика незнам и дали штити.

Еве пак почнаа да болат непца да одам да дувнал една цигара.

На Marmarin, elcezelce, VedaG10 и 20 други им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.199
    @Monella мојот па толку што е не разборит и бестрашен се има сличено синко да го пушти во опасност се додека јас се освестам што прават и дур спискам веќе биднала опасноста.
    Еднаш пчела го касна , фала богу ништо не се случи .
    Вториот пат ќе паднеше од дрво за среќа јас интервенирав на време.
    Ама толку да се нема сттав од ништо ужасно ме нервира.
    И за се има време .
    Е не нема !
    Кога ќе дојде јајцето на гзот тогаш сите му се криви.
    Инаку скапав денес од шетање нозеве не знам чиви се ми се плаче од болка ама цел град го свртевме со мали..( не дека е многу голем де).:lol:
    Со мм сме 3г заедно повеќе во брак сме отколку во врска што бевме за кондоми не сакаме да слушнеме неколку пати дур бевме во врска користевме и толку,му верувам и ужасно се мачиме скоро една година за бебе бр2. И сеуште ништо. Инаку додека не планиравме за бебе секогаш пазевме и на време реагиравме.
    Ништо паметно не кажав пак.
    Одам да спијам .
    Оти сум ваква :drunk:.

На Marmarin, elcezelce, ivana--aerodrom и 19 други им се допаѓа ова.
  7. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Се читавме во подршка за синко две години скоро не се фаќаше, овој пат не само што се пазевме туку и ги знам деновите на однос пред Велигден мм беше преоптеретен со работа и имавме еднаш само што ми заврши еднаш недела пред денот кога требаше да добијам. Мм се смее ова ко по турските серии со поглед што затруднуваат:rofl:
    @anastasijaki повторен однос сме немале откако се роди синко :D бркаш работа и куфер во кревет :lol:
    Инаку пред да почнеме со обиди за бебе се пазевме три години успешно, да се надевам дека гром не мава два пати во исто..

Последна измена: 19 февруари 2019
    На elcezelce, ivana--aerodrom, gjoker4e и 16 други им се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.627
    Допаѓања:
    36.974
    Оо што убави муабети сте начнале.
    Таман работа ако темава е само за деца, а повеќето од нас пишуваме како ни поминал еден ден :)
    Си бевме со синко до град, си испазаривме( дел) тоа што ни требаше и си се прибравме за ручек и дремка.
    Дете спие, ама мене сон не ме фаќа, страшни главоболки имам. Се си мислам да не имам некое хормонално пореметување, или тироидата( која одамна ја немам приверено) е замината во вис. Кои симптоми се за овој хормонален дисбаланс, има некоја мајка искуство?
    Со пелените, да ви кажам ич да не се нервирате. Кога ќе бидат спремни, сами ќе кажат. Мојов на точно 2ипол и тоа сам побара да не ставаме памперс и еве го пд тогаш до сега ни дење ни ноќе направил грешка.
    Ниту еднаш не го оставив по гаќи или да го форсирам да му ставам во соби нокшири или да го подмитувам со ствари за да го исфрлиме памперсот.
    Исто и со сирупи и медикаменти, или бабини лекови. Лично, сметам дека лек се дава директно во уста и не се меша ни со сокови ни со шеќери ни со бакрачи. Ама тоа е мој став и така о си тераме. Еве мајка ми штом види дека му прскам прополис директ во грло на синко, вика лелееее го попари детето :) а тоа нема гајле, навикнато е.
    Бебе бр2 не планираме, ама и контрцепција не користиме, таблети не сакам јас, за кондоми мм вика дека исто како да немал однос после тоа, па еве 12 год скоро успешно и со задоволство ги извршуваме тие ,, обврски,, , желби и потреби. Планирано останав бремена со синко и знаев точно кој ден беше, веднаш успеа.

Темава денес прошарана, активна, нека биде така и натаму.
    Ве поздравувам.

На ma4e1311, Marmarin, elcezelce и 25 други им се допаѓа ова.
  9. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Здраво мами :hai:

Ме снема малку (waiting)

Почнав на работа! Бебичко со тажни очиња ме пречекува секој ден.. се враќам дома по 1 саат да ја дојам, ама сепак помеѓу подои во 7 во 13 и во 16ч мора да и дадам ад и душата ме боли дека е така, неможе да се искака откако почнавме со ваква исхрана. Се мачи, се црвенее, плаче, за после 3 дена да се искака толку многу што итно мора да ја капам пошо до врат е лом (facepalm)
    На работа одлично, учам, се навикнувам на нова средина. Многу е поразлично од предходната работа, поголема одговорност и обврски ама пак и поголеми бенефиции.
    Се радувам и ми се плаче во исто време..
    Останете поздравени, јас ја користам секоја минута дома да го изгушкам бебе :inlove:

На ma4e1311, Marmarin, Belabelinakinder и 28 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    220.517
    Правам торта. Ја печам втората кора од вкупно 4 кори. И што да правам кога сакам и ми е мерак. За сите правам без проблем. Иако изморена та преморена бурен ден имавме, се тешам дека после ќе легнам и ќе одспијам малку..
    А тек треба фил да правам па да соединувам па да украсувам.
    Искрено преска се мислев дали да ја почнам ама сепак ја почнав оти не испуштам вакви денови за ситре тројца.

Навидум утре ми е роденден :inlove::^:
    Јас не љубам торти од слаткари ич.

Сабајле имавме разговор со маж ми и за сите случувања периодов... низа трагедии низа тешкотии тешки моменти очајни околу нас секојдневно ама буквално секојдневно
    Кај мене на фб што е страната од овде буквално секојдневно има сообраќајки и жртви ;( буквално секој ден.
    Некна маж ми бил сведок на сообраќајка од која колата се запалила и има слика сликал пред него колава гори ;(
    Мостови се уриваат камиони коли автобуси секојдневно жени...

Решивме да живееме ден за ден, како да е последно, да ги минуваме во полн ек без да пресметуваме и да се преиспитуваме.. животот ни е еден и највреден колку можеме да искористеме да се љубиме милуваме да доживуваме среќа и емоции да се гушкаме и да се шетаме да го правиме се она што не исполнува :l:

Веќе не мислам и не правам пресметки со животов...
    Доста ми беше од решавање на животни равенки дропки и не знам што не вреди, не вреди на животов да го планираш часот што го живееш камо нешто повеќе

Нека оди по ред сите викаат ама не оди за жал. Животов суров е
    Па да го искористиме максимално..

Додека пишувам 3 тата кора се пече
    А камо филот :bug:

Ај ќе биде

Убава ношт

На Marmarin, Belabelinakinder, elcezelce и 30 други им се допаѓа ова.
  11. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Браво за напишаното витамина! Така е да ама не знаеме многу да цениме. Кога ќе видиме лоши ситуации тогаш сфаќаме колку сме среќни, па и со нашите "проблеми".
    Нека не води оваа твоја поука барем до крај на неделава, да го живееме секој момент ама буквално живеење и присуство ама не само постоење!
    Фала ти за убавата мисла, мене ми беше потребна баш сега. Напнат период ми е, но ќе гледам да уживам махимално.
    Да ти испади тортата највкусна и да си прославите утре најсреќен роденден!
    Ширете љубов! :l::hug:

На Belabelinakinder, elcezelce, ivana--aerodrom и 15 други им се допаѓа ова.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Zdravo majki:)

Cerki spijat pa Jas malce na femina:)
    Denovite se isto po doma so Bebuska pa cerka zemanje od gradinka I se taka:)vazno zdravi I zivi sme site pa Ostanato ke ideme napred:)

Sme imale ubav vikend :)sabota malce niz Slovenia se prosetavme, pampers za Bebuska pa ima edni od struga sto pravat burek:inlove:leleee kolku radosti bev:inlove: burek nas:inlove:ubavini I za doma si zemav da imam:D

Ve citav za frizidee I mojot I taka a Samo 3god e, ne deka ne ubavo funcinrat Tuku na dolniot del kade e belo ne treba da se stava roba oti mu treba za Polesno da mu e na dupceto da ne se zatnuva, Jas od kako ne stavam raboti na toj del ne se zatnuva:!:i pocesto cistenje:wasntme:

Nemam mnogu sto da pisuvam se vo Krug Odat denovite:wasntme:
    Nekako si minuva zivotot, den za den pa prolet pa Leto I se taka...

:hug:guski do site :l: ubava nojk:l:

На elcezelce, VedaG10, ivana--aerodrom и 20 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    220.517
    И тука ќе си ја ставам нека ми стои :)
    :inlove:
    Само што си ја направив тортичката.
    Среќен ми роденден
    :inlove::lol:

img1550619977967.jpg
    Добра ноќ.

На Верче4, mamaJana, ma4e1311 и 46 други им се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.915
    Допаѓања:
    111.102
    Најсреќна Витамина, секоја желба, сон, мисла, реалност :party: :l: :hug:

Тортето личи преубаво, верувам на вкус е уште полично :^:

На gjoker4e, Vennera.aa, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Нека ти е најсреќен :*

На gjoker4e, Vennera.aa, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  16. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Среќен роденден и само убавини.
    Тортата изгледа преубаво. Како од слаткарница. А внатре сигурно е превкусно.
    Те бива женче
    Позз убав ден

На gjoker4e, Vennera.aa, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Среќен роденден Витаминке!

На gjoker4e, Vennera.aa, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    @vitamina Среќен роденден и се најубаво.

Добро утро лепотици.Успеав некако да ве исчитам и со тоа си заработив плус 2 часа неспиење ама не е битно секако неможев да заспијам.Примеќам колку сум поизморена толку неможам да заспијам.И сега со скоро 4 часа сон ќе одам на работа:worried:
    Наутро имам проблем со малата.Прво не сака да облече тоа што сум спремила па ајде попуштам и и давам да си одбере друго.Не сака да се мие,па идам на финта со телефон во вц и ечи рано наутро this is the way we brush our teeth:music:
    Поминува и тој спектакл и одиме на чешлање на косиштето,па мора прво некоја кукла,па татко и,и на крај она.Па не со тој чешел па не така,па не тие чорапи(штотуку облечени и убедена дека тие се вистинските)она ќе ѓи смени.И се така до безкрај....Стануваме во 6:30 за да оди на градинка во 8.

Денес неможев да издржам и и подвикнав па ја казнив малку во ќоше.Луѓе плачеше како тројца да ја истепале,можеше слободно некој од зградата да ми викне социјално(facepalm)
    Па за да се смириме ме тераше опа нина нај да ја играм,па ајде се фатив на чочек и шта чеш,све за љубав^_^

Очајно се молам да смени,може кога ќе направи 4 години:nod:Инат невиден е!
    Мене татко ми ме клучеше во вц па дур не се измијам нема излегување #трауми од детството#А не сакам да бидам како него ама еве филм ми пука рано наутро.

Верувам дека некогаш ке попуштиме под притисокот и си подвикнуваме ама луѓе ова мало црвче си игра со моите нерви.
    Ми вели не те сакам...Како не ме сакаш ма,јас не спиев со месеци со затнат нос и едвај те донесов на овој свет....:!:
    Ама бргу поминува се и потоа се гушкаме:hug:

Се изнапишав се а мм не го спомнав,ама па ич и не ми се спомнува:rofl:
    Он е чудна приказна,незнам ни како сеуште не сме се убиле:^)

Да се нашминкам на овие подуените очи,да шмркнам уште едно кафе и да одам на работа.

А вие имајте убав ден,не испуштајте го сонцето:inlove:

На ma4e1311, Marmarin, anggell и 27 други им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Витаминче ,среќен роденден .Жива и здрава да бидеш и најсреќна:)Преубава торта , браво сигурно е и превкусна:clap:

Добро утро :coffee:

Како сте мајки:) Јас сум преуморна едвај гледам.Се возам накај работа и чекам да дојде 22 часот и да си легнам.Порано нема шанси.Инаку добри сме , кога носе ни тече или кашламе, растеме секој ден (и јас растам како мајка ). Викендите тројцата си поминавме преубаво гледаме да шетаме некаде за да ги надокнадиме деновите кога сме разделени^_^
    Преку неделата сме зафатени со сечење ,лепење и боење.Малата се повеќе сама сече по формите:inlove: а јас и тате се радуваме како најголем трофеј да освоила:D
    Добро да не мислете дека нема испади, плачки и кавги.Има и ќе се скараме, плачеме и се простуваме.Па ја пееме прос прос прос кучето под мост:lol:
    Насилството кај нас го нема па затоа и кога ќе добие нешто од некое дете не враќа оти не знае зошто е повредена па нели децата се гушлаат само:worried: Не си никако ни да ја учиш ни да не ја учиш.Ќе порасне.

Во градинка ќе има малата маскембал во март , а таа е спремна веќе,маска што самата си ја одбра:inlove:

Немам нешто посебно да кажам па затоа и ретко пишува ,ама чат пат читам.

Поздрав и убав ден:d:

На Marmarin, elcezelce, VedaG10 и 21 други им се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Среќен Роденден @vitamina! Жива, здрава, весела! :f:

Многу сум пропуштила, а малце читнав, но ќе се навратам кога ќе имам повеќе време да ве исчитам.

Ние сме на зимовање, ден 2, во право време избегавме малце од вирусите. Крадам моменти на самотија единствено додека сум во вц :lol:
    Големава ќерка е пресреќна, вика многу ѝ било убаво, и цело време збори за хотелскиот базен, а откако ќе ја однесеме верувам нема ни да сака да си оди за Скопје :rofl:
    Како за беља мене баш вчера пред тргнување ме снајде женскава несреќа, па јас базен не видувам :doh:

Ве читав за контрацепција, баш пред една недела бев кај гинекологот и меѓу другото зборевме и за тоа. Тој вели дека ние македонците сме со најголем процент во некористење контрацепција :( Цел свет користи а ние користиме "рикверц метода". Без увреда женски, ама стварно сме за ќотек. Ние по дома сме на кондоми ама почнав да размислувам за спирала Мирена што ми ја предложи матичниов. Две деца доста ми се, да се живи и здрави, за повеќе нерви немам, си кажувам најотворено.

Имајте убав ден, тие што сте болни чувајте се!

На ma4e1311, Marmarin, chocolade и 25 други им се допаѓа ова.