Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Што им е на докториве со советување дохрана на 4ипол месеци не знам. Дохрана од 6м, дете на 4ипол не знае плунката да си ја голтне а камоли каша, не знае ни да седи, како ќе јаде.

2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Тоа не е ништо на сестра ми и рекоа да почнела со сокчиња и тоа на хипп :)

mal.ecka and gjoker4e like this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ма не се нормални. Не мора да чекаш до 6м да наполни, ама бар 5-5ипол да има, да може да седне дете асално. Што знам. Некни прочитав во некоја група мајка на 3м почнала, не му давала многу, кашичка хип од крушка и јаболка, морковче и компирче... Аман!

mal.ecka, gjoker4e and simona_baby like this.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Здравејте!!!
    Ајде на кафе :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:
    Ту сонце ту облаци, ама стнадардно ветерот е тука! Таман му се испорадувавме на пролетното време минатата недела, оваа недела зафркава! На дадата не и смета, и да врни и да вее и бура да има :rofl:, дадето мое со другарчињата надвор си игра. Кај и да е ќе вклучиме инхалаторот, мрсули во најава! :devil:
    Беба зема патиките и покажува кон јакната за да ја носиме на ,,папа,, Па ај едно мало кругче околу маало и пак дома. Не е пријатно шеткање по ветар, а богами и не е здраво!
    Почнав генералката...и само почнав... :@ Прозори избришени, завеси испрани, килими испрани... на ред се кујната, терасите, купатило, лустери, плакари... овде сум заглавена и додека не се ослободам од децата не мислам да чистам. Да се ослободам мислам на тоа да ми ги причува некој, поточно беба да ја чуваат... Со дадата би се снашла некако! Кандидат, некој? Штама... ОК, ќе чекам ММ да се сожали!
    А и косата ми е за средување:emo:, а да и се тупнам на фризерката со се деца :rock: па и онака се има гужава таму па нек ги поиграт малку! Не бе, не сум до толку храбра! ;)

Ете моментално дадата ѕирка низ прозор (прсти го направи цел:@) и прашува -Мелита (маалска другаркичка) надвор е? Сакам да си играме! :^) Кај и да е ќе трчка надвор! Ех, се сеќавам кога во јануари седеше дома (не одеше во градинка) па цел ден мрмкаше за мобилниот. Се секирав дека ми се навлекува на игрици, ете ја сега не го побарала, сака надвор, со другарчињата!

Ајде да читнам и низ други теми што има! поздрав! :hug:

Ano, Monella, Coco31 and 18 others like this.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Sestra mi pocna so dohrana od 3 meseci I 20 dena

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Што да ти кажам, скроз погрешно. Ако мислиш дека детето е спремно на 3ипол месеци за дохрана терај, не што не е спремно, ами и физиолошки не е нормално.

kukla21, Monella, pepapa and 3 others like this.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мојот од 4 е со дохрана. Наложено од педијатар.

24.07, referentka, gjoker4e and 2 others like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ако не напредува, нема чаре, мора да јаде дете, тоа е, ама пак не си почнала сигурно со компир, кромид и морков, имаше во некоја од групите мајка од манџичките што давала. Не знам, мене ми е тоа несфатливо.

gjoker4e likes this.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Напредуваше топ. Ама беше со слаб хмгб. После еден месец дохрана со каши хмгб беше 136.
    И од сзо велат ако има потреба од 4 а онака од 6.

mimiiiii, referentka and gjoker4e like this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А што му даваше на 4ипол месеци што качи толку хгб? На таа возраст јадат се знае, јаболче, морковче, крувче, кајсија... Не ваљда месо и спанаќ, што знам? Мада ништо не значи однапред дека ќе биде така, али најчесто деца што прерано почнале со храна имаат големи маки со алергии и со гојазност, од лично и персонално искуство, до ден денес реагирам на патлиџан а мајка моја со патлиџан ме зајала на 3м. Еве развив дискусија и на работа, колешката исто вика на 4ипол, ама со пробување вкусови. Јас на 6 почнав и фала богу и хемоглобин и килажа и се си напредува топ. Кога го боцкав сега имаше хемоглобин 148, колку мене.

magichips, mal.ecka and gjoker4e like this.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

И мене исто. Да почнеме со сок од 4 месеци. Ја и реков нели по ново не се дава сок до 1 година барем и се почнува од 6 месеци. Само ми рече не читај на интернет. А другарка ми рече дека сум будала од 6 ако почнам, таа од 4 почнала и сега јадело многу убаво, моето немало никогаш да пројаде.

mal.ecka likes this.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Kaj nas krvnata slika bese odlicna pred dve ned oti ja dojam I piev toj period algi Omega tri I vitb6 I magnesium a I plus ja dohranuvam so hipp kombiotic I caj pie plus I voda po malku I davam

13. 24.07

24.07 Форумски идол

Здраво.

Денеска не сум во форма дали до времето или до мене е незнам.
    Ништо немам фатено низ дома само ручекот што го ставив во рерна,се чувствувам како неспособна,немам сила за ништо.

Ми се спие,ми се плачи.Дете се издигна во 6:15 активен скока,рипа по кревет а јас едвај ги отворив очите.
    Имам болки во кичма и колк откако се породив овој период секоја година ми се јавува болка.А и дете што го кревам/носам на колк богами не е лесен 15 кг.

Ме болат непцата сеуште.Цел живот ќе си имам мака и со заби и непца,никако не можам да се научам да користам.конец.
    Ми падна нова бомба стара 20 дена,ама ја сум крива чепка со чепкалка имав остаток од храна и ја турнав.Деновиве мм да земе плата и ќе морам да одам на забар.

И чекам да добијам секој момент како темпирана бомба сум.Гради болат,стомак подуен,нервозна до бескрај.

Ќе ви кажам нешто...Иако не верувам во такви работи како бајачи,гатачи па во магии ич.

Вчера заѕвони една ромка продаваше алишта и и кажувам не сум за купување и женава си седна на столче и почна да кажува.
    Како заштитничка ми била св Петка да сум постела во петок.
    -А јас постам,дете откако се роди.
    Ми кажува за дете нешто што нема врска дека се плашел во сон многу се урочувал и некои други глупости.
    И на крај ми кажува за брат ми дека долги год нема дечиња,дека некој му има нешто направено.Е сега за да има требало некој лек го имало кај бајачиве и таа го имала цена од 1000 денари.Ми вели еве господ кај тебе ме прати да ти помогнам.И кажав дека не сакам и ди замина.

Ме замисли за ова сигурно знае нешто за нас па сега сака да извлечи пари,ако знае нешто ако е пратена како што кажа од Господ нетреба да има тарифа,туку колку што имаш толку.Ама има народ за својата мака се ќе направат сегде ќе одат.

За дохрана и јас почнав после 4 месец со дозвола секако од педијатар Почнавме со вкусови а оброк мислам имаше на шест месеци.

Одам дете да гушнам и да поспијам барем еден сат.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@24.07 Мене така ме сретна една пред Соборна и се ми погоди. И на крај ми рече ако сакам да се среди имала некоја тревка не ми текнува колку пари рече и и реков дека немам пари. Кога ми рече имаш 2 000 денари. :rofl: А ја стварно толку имав одев испити да пријавам. Се се среди и без тревката. :lol: Уште ја паметам жената многу чудни очи имаше, а застанав мислев ќе ме праша нешто или пари ќе ми бара, таа одма почна да ми "гата".

Ano, Chantal, tincemajmunce and 8 others like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Тоа што е на список од светска здравствена организација. Месо не на 4 сигурно. Го има списокот на гугл. Јас по совет на сајковски хранев.

gjoker4e likes this.
  16. orhideea

orhideea Форумски идол

Здраво мајки :hai:
    Одамна немам пишано па ај да пишам нешто да не ме заборавите :lol:
    Синко спија јас си лежам до него.
    Секој ден ни поминува исто освен викенд кога мм е дома па шеткаме.
    Синко станува околу 8 часот на сабајле па лежиме малку во кревет, стануваме, појадок, пелена, јас почнувам да правам ручек тој се плетка околу мене, заедно мијаме садови односно тој се шлака со вода инаку нема шанси да измијам, па средувам алишта, ќе усисам и доаѓа време за дремката од синко и јас си легнувам со него, тој спија а јас чепкам во телефон. Ќе стани јадиме и некогаш излегуваме сами некогаш го чекаме мм па излегуваме заедно во парк или во селово по патеки. Не се осмелувам да одам сама со него во град, нема повеќе шетање за мене, 30 мин ми е со автобус а тој не издржува толку време во количка, не се знае кога ќе го фатат тантрумите и не сака ниту во количка ниту во раце а ниту да оди и не можам крај да му најдам, затоа само во парк.
    Често и кога му е време за спиење знам да направам млеко да го легнам во количка и тој си го пија млекото и заспива и слегувам така до другото село на кафе или маркет или во парк, друг начин нема.
    Утре на мм му е роденден па од сабајле ќе правам торта :^: па мене ми е другата недела и така, после немаме поводи за славење.

Сакам да појдиме до Милано ептен ми е мерак со 2 ноќевања па сакав и да прашам како е низ центарот за паркинг за кола ако знае некоја да ми каже. Ќе бидеме сместени на 8 км од градот во хотел па ќе треба со колата да одиме до град. И што има друго да се посети интересно во градот и околу него?

Маж на новата работа добро му оди платата е поголема :cash: во сабота оди на црно понекогаш и тоа се плус пари, гориво не троши има службен бус и тоа е добро, има нормално работно време и тоа е добро, најважно него му се допаѓа новата работа, без стрес му е. Инаку брат ми си замина уште февруари рече не бил овај живот овде за него се едно исто било |( незнаел како сме живееле овде ние. Па мм мораше да си бара друг колега и после месец еве уште не најде никој па тие од фирмата си најдоја друг и треба да почни од другата недела.

На ноќе кога ќе легнам да спија ме обземаат црни мисли и не можам очи да затворам и морам да чепкам во тел до дека не дојде ниедно време и ме заболат очите па да заспијам по брзо или пак како сношти чекав две машини алишта да се исперат и да ги спружам алиштата. Страв ми е да не за паднам во депресија, се обидувам да си ги растерам мислите но неможам посилни се од мене.
    Вчера многу се исплашив по една вест што ја прочитав на страната од еден овдешен весник, пишуваше дека во нашево село двајца мажи со црно возило наговарале 8 годишни девојчиња да се качат кај нив во кола за да ги однесат дома но тие не сакале и кажале дома и родителите пријавиле во полиција :worried: и си реков зарем и овде има вакви работи.
    И сакав да прашам можеби малку глупаво но ме интересира дали може да се вгради чип на дете како што може на куче или маче? Размислував за тоа сношти ама незнам дали може. Пак паники :worried:

Пред 2-3 недели шетавме низ стариот дел од градот и вријаше од туристи дали Кинези или Јапонци беја незнам се исти ми се, и стоев на еден излог со мм разгледувавме нешто а дете во количка и две жени го сликаја со телефонот дека имал убави очи и тргнав да одам и уште ме застануваат да го сликаат леле ама се изнервирав и ете сега имаат слика од синко :| незнаев како да постапам ми се идеше да им го земам тел и да го скршам.

Ептен долг постов излезе :lol:
    Пред една недела бев на интернист, срцето било добро ама јас пак си имам болка во градиве што незнам од кај доаѓа незнам како убаво да им објаснам на докториве овде.
    Некогаш е ептен силна некогаш по слаба, кога ќе се наведнам неможам да се исправам, дишењето ми е тешко понекогаш, левата рака ми се здрвува и ме боли. Јас сама триста дијагнози си дадов ама доктор вели срцето е добро и сега незнам што да мислам и за каде да барам упат. Дури сакав и за МК да си одам да си испитам се. А и правев овде крвна слика целосна со се, се беше во ред само холестерол малку покачен од каде ли е покачен не знам кога не јадам мрсно и пржено.
    Давам се од себе да се храниме дома здраво, секој ден готвам различни јадење или варено или печено, само мм јаде понекогаш пржено.

Друго да си кажам дека вагата вели 84 кила имам :tmi: огледалото вели добра си само стомакот ти е голем :?: маж вели супер си (facepalm) а јас не сум задоволна со мојот изглед сакам да сум послаба, секој ден читам диети но немам никаква желба а ни мотивација да започнам диета, се мислев за ун. Сакам да носам и јас поубава облека но не можам. Стомакот ми е ептен голем.

Бебе број 2 се уште нема. Подолго време се прави од првово :( до сега требаше родено да биде. :)
    Многу сакав мала разлика меѓу децата ама изгледа нема да биде по желба моја.

Од како живееме овде има повеќе од 3 години а јас се уште сум тапа со јазиков и за тоа се нервирам, ама па постојано сум дома и немам никаква комуникација со луѓе а од ТВ не можам ништо да научам и да гледам, маж е подобар од мене, учи на работа.
    И уште ова да ви го кажам, вчера бев на роденден на 8 годишно дете во дискотека :drunk: кај внук ми од братучедми. Кога влегов внатре останав со под отворена уста, силна музика, алкохол, демек балони торта сите во лајв на ФБ, родители со мали деца, цигари... дадов поклон зедов торта и да не нема дома. Повеќе и не вреди да пишувам за нив.

Ај доста е :lol: Се распишував. Да си полежам додека се разбуди бебе па ќе го прошетам.
    Имајте убав ден мајки :f: :sun:

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

И јас почнав со пробување вкусови на 4ипол ради низок хемоглобин.
    Не со месо и спанаќ, туку јаболче, крушче - почетните.
    Со тоа не се крева хмглб ама почнав порано за да кога ќе стаса до 6м да има еден оброк.
    Ние можда 1 месец само вкусови пробувавме.

Mari*, girl-miri, duffi and 3 others like this.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Кај нас немаше пробување. Директ на јадење. Не можев да го сопрам ептен сакаше да јаде. Кажав на доктор се утепа од смеење. Вели затоа е бебешка храна. За да не му е тешко. Обожаваше да јаде. Тек со месо кога почнавме. Оброк му беше 100 гр месо плус 50 гр прилог компир или ориз плус зеленчук

duffi, Sexybaby86, mal.ecka and 2 others like this.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Дали има случави за бебиња што не биле баш по млекото, а си обожавале да си јадат кашички? Мојава ич не сака млекце и слабо ми напредува, па сакам од 5 м да почнам да ја пробувам со вкусови ако ми дозволи матичната. Инаку бебе само се исправа во седечка положба, па планирам и на ортопед да ја однесам да видам дали ќе ми дозволат да ја седнувам во полуседечка положба за да можам да ја ранам. Раце и се што ќе дофати става во уста и кога ме гледа кога јадам шлапка со устето. Има 6400 г. Горе долу ги исполнува условите. Си мислам таман за 2 недели кога ќе има полни 5 ќе можам да почнам. И се надевам дека ќе пројави поголема желба за јадење отколку за цицањево оти ме пукна. Кој што прави јас со неа се молам да цица. А баш сакав да ги следам препораките на СЗО и до 6 м да сме на ексклузивно доење.
    И ме интересира со што им давате водичка на бебиња што не прифаќаат шише? Нели кога ќе почнам со дохрана треба да нудам и водичка?

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Син ми повеќе сакаше да јаде неголи млеко. До 6 месеци можеш со лажичка вода потоа и од чаша можеш. Инаку од сзо препорака е од 6 месеци дохрана но по потреба и порано.

happygirl and Milaаа991 like this.