Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Среќен роденден секоја желба реалност.

orhideea likes this.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Ве читам се некој е со некаква болеср настинка грип или вирус. Што се случува во денешницава мене не ми е јасно. Јас никогаш во живот немав фатено стомачен вирус. Секогаш проливот ми бил поради исхрана а повраќав само кога ми беше премногу воспалено грлово оа страшно ми се гадело. а па и дете ко ќе крене тт или настине а посебно да повраќа и да има пролив мислам дека тогаш поголем паничар од мене нема. Абе да кукам да се туфкам да тажам. А не сум по природа таква нити некогаш сум била. Сега бремена се ок и одма а прочитам нешто поврзано со болести мислам дека ќе умрам уште сега од помислата бебе дали ќе биде здраво и што ако бебе ми се разболи (facepalm) многу често грижи и паника ме фаќа шта више и ми се чини како во депресија да навлегувам.

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

@orhideea Најсреќен нека е роденденот. Само убавини да те пратат.
    @Mari* да споедели како поминале на лекар. Се надевам сте добиле и крвна слика и дека сте подобри.
    @PUPICA малку касно палам со одговоров:tmi:. Баш такви, од таа серија, имаат момите. ОВие на кратки, со црвени линии, беа распродадени, па зедов на долги со плави. Исти натпис со ист дезен.
    И вие сте по ригите колку што ме држи сеќавање:rofl:.

Јас ги испратив момите во градинка. Првен една доза рикање за алиштата, па на ново облекувавме друга блуза да биде мир, и заминаа. Првен се на ушно големата и татко и. Докторот размислува за операција, полипи да отстранувал, па сега набјудува.
    Петокот стаса новиот договор за средното. Дека ја примаат во градинката кај големата сестра. Колку сум само среќна:inlove:.
    На дневен ред грав со телешки колбавчиња:$. Да заспие детево па да почнам да спремам. Грицка нешто во хранилката додека пишувам, ама ја фаќа веќе нетрпеливост, почнува да прета.
    Се нервирам не можам буквално ништо да си фатам. Ок, освен усисавање низ дневниот престој, кујна да спастрам и раскренам.
    А ме изгуби од видик плаче, ако напуштам просторија морам да ја зедам во раце оти плаче. Дремнува еден час на ден колку ручек да ставам и ако имам за спружирање. Ридов алишта за пеглање и јас не знам кога да средам. Навечер сум капната. Се буди еднаш за млекце и уште неколку пати колку да покенка, и цел ден сум како замаана. Успиавње рано успеваме, околу 20.00, најкасно 20.30 сите три се заспани, ама за ноќниве будења немаме решение. Вечито еден вади заби, друг е настинат и од шлајм се закашлува, трет има ноќен терот...и се будат.

Викендот исцрпувачки и преубав:inlove:.
    Да ни се множат такви исполнети и спокојни денови .

Убав ден на сите:coffee:

4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Здравејте!!! Кафе? :coffee::coffee::coffee::coffee: (ептен буквално си го сфаќам тоа со служењето кафе насабајле :lol:)
    Дете заиграно на под, не ќе да е за долго! Кај и да е ќе се свести. ќе подигни дебелото газе од килимот, ќе ме фати за рака, грабне патиките и почнува да плаче, сака надвор! Повеќе и не ми е смешно и интересно ова, ме нервира! Цел ден дреми пред врата и цика за надвор! А баш и не е за надвор, денес пак ич не е за надвор :rain:! Не знам што ќе се прави!
    Вчера ставивме обетки, па сега е дебелко машко фацуле, со кратка коса, тук-там кдрици и обеткии! :inlove: Велам машко, оти многу ми личи на машко :$! Да се прашував јас сигурно немаше да чекаме Благовец за да ставиме обетки, ама маж ми е по традицијата ептен , па и суеверен е, и затоа вчера и ги дупнавме ушињата! Како и да е, мома моја убава има обетки!
    Иначе глас не пушти, не заплака, морав да ја пофалам:!:

Ме вика беба, одам! Поздрав мамици!

muchacha_a, Coco31, mal.ecka and 23 others like this.
  5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Еве ме и мене по кратка пауза.
    Вчера претпладнето го искористивме за прошетка, имаше сонце и беше топло,после се намурти.
    Бебка се разбуди во 05:15,еве го сега спие,а јас дремам не можам да легнам да спијам.
    Времево ужас, се надевам нема долго да се задржи.
    Конечно наполни 3 месеци, имав чувство дека бебево се на 2,5 месеци стои. Носето му беше затнато овие 2-3 дена, мене ме фати вирусот и уште ме држи, ептен се исплашив да не сум го заразила, ама мислам дека не.
    Најверојатно му е од промена на времето или пак од греењето во спална,обично само ноќеска и одсабајле е затнат. Треба и на вакцина да го водам, да провериме само кс. Си земав упат и за мене, да се проверам и јас.
    Ептен ме уморува бебко, скоро цел ден ми е во раце или ако е легнат морам да го занимавам, сам седи само кога усисувам, поинаку не.
    Само времето кога спие можам да го искористам за ручек,чистење,средување, ама затоа нема време за одморање и спиење. Се надевам дека кога ќе почне да седи ќе се заигрува, па ќе можам тогаш дел пд обврските да завршам,па после заедно да спиеме. Ама најинтересно е што,додека тој спие јас не можам да заспијам,а кога е буден очите ми се затвараат.
    Тоа е од мене, нареден пат се надевам нешто повеќе ќе имам за кажување.
    Убав дождлив ден мајки, не дозволувајте тмурново време да влијае на вашето расположение.

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Убав ден и од мене!
    Не е баш добар, ама пак или нека врне или нека грее сонце. Смачено ни е веќе од ветрови и ладни денови.
    Инаку, ние уште си палиме оган. Не знам ама мм кога се прибира дома сака да седи раат, со кратки ракави, без да се тутка во кебиња. Додуша и дете по цел ден се влече по под, ако не е затоплено е многу ладно долу.
    Се активирав периодов во еден проект, со поддршка од мм(повеќе се нафати да чува дете птколку да ме поддрже) бесплатно е, али јбг не се доседува дома, мора да се бара начин да се вклучам во нешто и јас. Повеќе од инает отколку од мерак, али се надевам на иднина само за моиве дома.
    И јас како Ангел, страшни здравствени проблеми со нозете, си дадов ветување да намалам минимум 10кг, и секој ден се обвинувам колку не сум си верна на ветувањето, а се работи за мене и моето здравје. Не можам да се гледам веќе во огледало, бутовите излегуваат од сите панталони, а рацеве како пача ми се тресат :)
    Да потфатам нешто низ дома, па тераме со нови задачи.
    Поздрав за сите

7. 24.07

24.07 Форумски идол

Викендов со гостите од деверми поминавме супер,многу ми се допаднаа.Како да сме знаеле со години,а ако прв пат се гледаме.

Нели реков оставам другото на свеки,но ми падна жал за свеки не беше спиела цела ноќ од заб,ја болеше и отече.Па јас спремав појадок,ручек десет,нема да ми се изедат рацеве.
    Вечерта беа излезени на вечера ама затоа јас и мм дежуравме цела ноќ поради дете.

Другарката од девер ми има дете од 14 год и цел ден со дете играа во двор со песок,го возеше на точак,играа со топка со балони.Го гмечеа од што бил сладок.И толку дете цела ноќ кемкаше и ја бараше дада да си играле.Се бараше вода,јогурт,сок а не сакаше да се напие, Цела ноќ се отепавме со мм од нишање пеење,гушкање.. .Само мм вчера цел ден на работа како си помина тој си знае.

Вчера утрото после доручекот заминавме сите на кафе и сладолед сите од дома.Оттаму свекор ми не остави со дете кај брат ми,а тие се вратија дома на ручек порачале од надвор.

Дете кога ги виде брат ми и снаа ми не се одели од нив.Не сакаше да спие,па со мечките мои од дете се заигра и потоа ги заспиваме нив па така некако и дете дремна еден сат.

Стигна мм ,а и дете се разбуди ручавме и мене дремка ме фати,дремнав пола сат...ако малку дремнав убаво ми дојде.Се качивме горе на спрат кај чичко ми на име поседивме еден сат и си дојдовме дома.Гоститее веќе беа заминати.
    Мм дете го капеше,јас зедов алишта од жица собрав,диплев и дел испеглам,дел убаво ги здиплив и ги средив.
    И сите тројца се комиравме одма.

Можам да кажам дека сум добро наспана дете еднаш се разбуди за водичка и одма призаспа.
    Инаку и тој сака уште од 8 надвор па го изнесов на 10 мин. пошлака во вирчињата и си влеговме дома.

И јас ставив гравче со чадено месо да се вари,не е еднаш секој ден по три пати да му ја мислиш што да се јадело.
    Е сега дури мајка ми ја разбирам кога ќе речеше -Деца кажувајте што сакате оти незнам веќе што да готвам.

Одам да сменам пелена,дете смрди.. .

@orhideea среќен роденден,сите желби да ти станат реалност.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Добар ден мајкички.

Викендов ептен продуктивен во чистење ми дојде. Успеавме да средиме многу повеќе отколку што си мислев. Додуше исчистивме многу зашто нафрлав многу стари работи што се надевав до сега дека ќе можам пак да ги носам и побрзо дојде чистењето. Сега па ќе имам слатки маки да си купам нови работи за да ги заменам старите. Фрлив неколку палта што ги носев додуше ама ептен беа стари па срамота уште да ги носам. Сега ќе си барам нови. А не обновува гардероба зашто некогаш ме фаќа цицијашлук или ајде да кажеме страв како ќе излезам на крај со пари. Е нема веќе. Фрлив се и сега морам да си купувам. Само уште да најдам време за шопинг добро ќе биде. Пак ми следува малку понапорен период ама тоа е.
    Сабота се префорсиравме па Недела одмаравме сите тројца и супер си помиваме така полагано малку.

Денес на работа се трудам да сработам нешто по тмурниов ден.

Убав ден.

9. Mari*

Mari* Форумски идол

@danichap им зедоа крв...конечно
    Кај мали крвна слика одлична а кај Могли катастрофа
    Таа доби и антибиотик покрај сирупи за кашлање :| воспалени уши,кашлица и плус стомачен вирус,ужљс
    Мали доби салбубронх,тој има бронхитис и стомачниот вирус по трет пат :doh:

Искрено мал терет ми падна,заради крвните слики
    Мада што не мислев дека кај Могли ќе биде полоша со оглед натоа дека мали изгледа полошо
    Битно добивме соодветна терапија и се надевам после ова ќе здивнеме малку

Чекаме да оздравиме и да го посетиме девер ми во новата куќа :inlove: конечно потпиша на нотар и почетокот на мај ќе се всели
    Добро е што има 3 станови па ќе сме мирни во таа гледна точка
    За заедно да живееме не сме,овде се навикнавме ние
    Ама сепак ако некогаш ни зашкрипи имаме каде 8)

Мали заспа а Могли некако не сака да спие
    Мм слободен е па ќе излезиме покасно,од како ќе се наспијат деца
    Кога се не спиени избегнуваме да излегуваме меѓу народ :D
    Јас имам малку работа низ дома ама ништо страшно,по големиот дел се заврши вчера

И така мајки,нека почне убаво неделата :sun:

Довиџења :hai:

Ano, muchacha_a, Coco31 and 23 others like this.
  10. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Ставивме вчера обетки, бебе мое е најубава мома сега :inlove:
    Има едни златни кои што треба да го ставиме после овие пробните, ама јас бендисав други вчера во златара, па ќе купувам нови:$
    Овие што ги има ќе ги носи кога ќе потпорасне.
    Плачеше 2-30секунди и толку. Ко ништо да не се десило. Баш ме изненади.
    Ма преслатка е со обетчиња, ко преку ноќ да ми порасна од бебе во дете:lol:
    Играше прееска на под со коцки,ќесиња,играчки, се измори и ми заспа во раце.
    Дури играше успеав да забришам прашина и усисам во две соби, другите две ќе чекаат до утре.
    Приметува дека не сум до неа и одма плачки, пружа раце за да ја кренам. Не ми е џогирано една недела:worried:
    Ама ќе чекам маж да дојде од работа па да дочистам.
    Не ми се ризикува сега да станам, ќе стане па дека недоспана, нема да се трпи:D
    Неделава секој ден кај мајка ми дремам, наместо да си потсредам по дома:^)
    Некогаш и глупо се осеќам, што не ми е мерак да се врткам по дома,по кујна и сл, туку гледам прва прилика и да ја спрснам надвор.
    Искрено кога ја гледам @orhideea во ФИ секој ден што готви, башка и иста возраст сме, ма срам ме фаќа бре :D јас ептен ретко нешто брзо да зготвам, свекрва готви инаку.
    Никогаш нема да се научам:doh:

Уште 10 дена од породилно!
    Почнува одбројувањето!
    Кај се видело петок да се почнува со работа:envy:
    Ќе си барам работа од дома, бебуле не ми се оставаааааааа;(

muchacha_a, Coco31, mal.ecka and 21 others like this.
  11. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Добар ви ден мајки, синко се стокми да спие, бебе веќе заспана ставив гезве кафе да варам од шумот на допирот со шпоретот се разбуди. Од петокот навака на се се буди спиењето и е катастрофа па уште кога ќе ми речат така си ја научила, а дома 24/7 синко вика, пее, се дере или едноставно зборува што се смее мм како наглув со висок тон и само се надвикуваме па таа без проблем си спиеше ете смена детето. А имав замисла да раскренам масата од ручек, да наполнам машина за садови и да ја пуштам, па да пребришам во кујна. Таа и вцто ми останаа за чистење друго се спастрив од големото, завеси прозори оставам за нареден викенд секако дожд деновиве. Туку три машини алишта имам за селектирање тука половина и за пеглање налет веќе, а најмачно од се ми е промена на облека пролетна летна ама и тоа го ставам на чекање.
    Туку сабајлево правев тест за бременост, ми дојде нешто како менструација крај на јануари и навака ништо па си увртев во глава дека сум трудна ама не ми е веројатно регулирано тест негативен, за срамота е но уште не сум отишла на гинеколог од породувањето еве утре точно четири месеци, а сум и за кај цел ред доктори само си барам оправдување еднаш мора да се решам и да тргнам.
    Малата ми е лепенче како расте по приврзана станува за мене, а синко као демек нешто се осамостои па бара сам да се облекува и слекува, да јаде и сега за се е уште поголема борба не вака така, па плачки, молби, поткупи слатки маки само нека се здрави и живи. Кафето мое не ја виде светлината на денот думкам бебе и се расона скроз, ве поздравувам

Coco31, Marmarin, Sandrin4 and 14 others like this.
  12. anichka94

anichka94 Популарен член

Многу сакам кога грми,а јас си седам дома без обврски кои се надвор од домот.Ме релаксира ме опушта.Тоа ми е како најава за некое друго годишно време.Туку малечката не е добра.Цела ноќ се изнавришти од температура.Како некое маче со шепите залепена во мене беше,ни еден миг не сакаше да ја испуштам од себе.Душа никогаш не била ваква,не можам да си го препознам детето. Докторката вели мора да се забчињата.Друга индикација нема.Грло гради во ред.Тоа си викам тешко мене ако секогаш е ваква при вадење нови заби.Досега сум немала проблем со неа 10 месеци истераме без настинка и без температура.Читајќи други мајки низ што поминуваат..се молев само тоа да не ме снајде.Надвор врни истура. .. ве поздравувам :*

Coco31, Marmarin, Sandrin4 and 14 others like this.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Добро ден:sun:

Уште денес сонце од утре пак ладно и тмурно:doh:
    Се возам од работа по 5 дена дома.Малата настината беше.Качи една ноќ само тт и толку.Ама после кога се раскашла:tmi: Кога ќе се раскашла паѓам во депресија ништо не сакам никој не сакам само си цимолам, а не и е прв пат(facepalm) Се си мислам да кажам на некои личности да ме информираат кога им тече нос да ја скокнам средбата , ама нос не било болест па затоа дома си поседовме:( Лани ми беше многу незгодно некој да не навредам ама после толку мака со малата одма бегам од болни одма станувам од местото и се селам на друго.

Малата е смешки.Се шетаа со мм вчера и мм ѕвони јас се јавувам , а тој и вика на малата почекај ја мама сега ќе отвори.Отварам врата сама се качила до 4ти:inlove:Ја прашувам зошто не ѕвониш , она вика јас троп ама шшш мама нане:D А јас од неа не успеав да одспијам 30мин. После раскажува како со татко и виделе преслатко куче и како му рекала на татко и да и купи.Јас сега ја зезам и и велам добро ќе одиш 4 пати да го шеташ до веце,таа да, ќе го раниш, да , ќе го галиш, да.Ќе треба и 200 евра данок да платиш ми вика да, па и текна и вика ааа неее:lol:Мислиш разбира што е данок па да го избегне ако може:rofl::rofl:Јас и мм се изнасмеавме, а таа гледа па и она се смее:inlove:

@orhideea хепи брдеј девојче:^:

Стигнав конечно по 2ч возење:muscle:Убав ден:angel:

Ano, TarantulaA, Chantal and 17 others like this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Си седам кај матичен од детево и се мислам, колку мајки се од овде? Скоро па сум сигирна дека една е @PUPICA ама ај иди прашај ја, кај си Пупи сто години се знаеме. Така да мајки ако ме познаете кај Гого во ординација слободно барајте ме ;)

Ќе си почекам, многу лошо кашла, страв ме фаќа.

Мене ми подпоминаа болките во бубрези, ама ќе ја истерам до крај работава. Морам! Сите што ги прашувам за совет ми даваат исти совети кои сум ги пробала досега едно сто пати. Не помага бре мајко му и не помага. Ќе полудам.

Убава вечер мамаситас!

anichka94, Chantal, Coco31 and 14 others like this.
  15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@danichap ептен се штосни маичките, дека у риги:D:inlove:
    На нас не ни одговараат, да раѓам брат и сестра нешто не сум подготвена:tmi:,ама во секое време може да ги облече i love mum или i love dad, иако искрено мене помалку ме сака, ај погоди зошто]:):D, уште да ги начекам.
    На два пати ги нарачав по луѓе што беа во странство, ги немало.
    Сега имам нарачка трета среќа:D
    @AngelOfArh јас бев, ни лево, ни десно гледав, глава ми прскаше:whew:и детево раскашлано од саботата.
    Ништо не му е, алергиското негово, ама дури не го слушнат, не седам раат...
    Следна прилика во парк да се сретнеме, а не кај Гого(fingers)
    Со помин нека се кај сите вируси, кашлици, чуда, времево е жива болест.

Chantal, Coco31, Kaetana and 11 others like this.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Вас ве одмина нас не закачи, Виктор слушна на десно крило опструкција, опасна. Ќе си пукам у колено колку осеќам дека не е во ред детево, го читам како селски буквар значи. Го фативме на време, денес е вика спуштено. Ми се темни! До кај петок да изгураме некако мора, а како, муж нема шанси за боледување, јас такуѓере, нема кој да ми ускокне, женава си нашла друго дете и сега сум со прстот во уста искрено. И не е ова се, и големово дете е со опструкции, он е полошо дури.

17. Cka

Cka Форумски идол

Поздрав од нашиот прв коњуктивит. Маж ми носеше дете на доктор, од носот и било во око пренесено. Крваво окце:(
    А само 3 дена у градинка.

TarantulaA and mal.ecka like this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Леле и вие исто, после 3 дена почна да кашла, после една недела бронхит. Ми се плаче!

mal.ecka and Cka like this.
  19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Ај добро утро!
    Јас како главна кафекуварица на темата одма да сварам кафе :coffee::coffee::coffee::coffee:, да ослужам и доручек :pizza::pizza::pizza::pizza::pizza:, ете излуфтирав, забришав за да ви биде угодено расонувањето на сите!

Синоќа го треснав цел неред низ дома па фино лепо си легнав да спијам. Затоа станав порано и додека бебо си спие јас наполнив садоперка, вклучив машина со облека, намесив кревети, средив облека, чак дури и запеглав нешто. Сега седнав кафе да пијам!
    Го чекам ММ па ќе носиме беба на вакцина, МРП :worried:, уффф ќе си пукнам од страв! Мислам дка е здрава, ама ќе поминеме се како што е ред со крвна слика, па мислам дека ќе вакцинираме дете! Да не драмам овде, ама таков трн имам во душава, просто се плашам до срж ;(!

Дадата ја ирпатив на градинка, нешто ми подкашла сабајлево! ММ ме имитира каква сум била кога сум ја слушнала дека кашла, еве ваква - |(! Звукот ме нервира веќе, и знам што следи,сирупи за искашлување, инхалации, пулмикорт, физиолошки, чистење нос... Можи пак грешам, можи лесно ќе минеме?!? :^) ОК, кажувам, дадата е далеку поотпорна од беба, одсекогаш имала појак имнунитет! Оти беба ми е свилена, ептен! Двете ич не се за споредување!

Поздрав и Убав ден!
    :rain: :hug:;)

20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добро утро мајки

Деца испратени во градинки, со рикање и крокодилски солзи. Јас раскренав малку низ куќа и сега седнав со кафето. Чекам да дојде жената што чисти.
    Додека собрав ѓубре од три канти, па хартијата за во контејнер, па машина пуштив и раскренав од телот тие од вчера, бебе избањав...и капнав. Два часа се мотам како мува без глава а на виделина ништо. Па и од соба во соба и надвор со дете во рака. Една рака ќесата ѓубре друга дете(facepalm).
    Пробав да ги распределувам алиштата што запеглав и што собрав од телот, ама не бре. Не знам колку работи измкна од фиоките, па се откажав, Дупла работа си правам така.
    Туку маж ми кажа дека во градинката кај големата урамиле огромна слика од нејзе
    :o :inlove:

Она си е најубава на мајка:tmi::D, ама ме изненадија. Му рекле преубава била на сликата, посебен момент на среќа бил доловен
    Три слики урамиле. Она, една од друго детенце и една групна:inlove:.
    После ќе одам со мм да ги земем со сестра и од градинка па да ја видам.
    Другиот четврток ќе има барање јајца низ дворот од градинката. Некој адет за велигден. Ќе ја зедеме средната со мм и ќе ја однесеме и нејзе. Ќе се радува и она. Плус, подготовка за од септември кога ќе тргне и она таму.

Луѓе три пати почнувам со школа за возење три пати останував трудна:tmi::rofl:.
    Вечер ќе одам пак, во селово, во една автошкола.
    Држете ми среќа(да не затруднам пак:P:rofl:).

Ручекот не правам. Од грашето, од вчера има уште.

Убав ден мајки:coffee:

Ano, Bokka, sunshine2015 and 30 others like this.