Здраво живо. Малата спие, а јас до неа си лежам. Оваа ноќ ниту еднаш не се разбуди за цицање Сакам да ја одбијам, ама не се осеќам јас спремна на тој чекор, година и 8 месеци е и си го сака цицето безусловно. А кога ќе помислам колку мака имавме со цицањето на почетокот, па си велам ајде нека си поцица уште. Скоро 3 недели не одеше во градинка, а само што почна пак се раскашла. Вчера си ја чував јас дома. Не одам на работа. Ама во скоро ќе почнам да ја работам работата која што ја сакам многу и за која што сум учела. Всушност ќе бидам волонтер, ама ќе се надевам на решение наесен. Гладна кокошка просо сонува. Уште непочната со работа планови правам. Новиот директор кога дојде на сите волонтери им даде решение без разлика на партија. Битно ми е да почнам таму, едвај чекам, иако имам малку трема. Денес убав денот, па цел ден надвор бевме, максимално го користеме сонцето. Утре сакам некаде да одеме со маж ми, не сме мрднале од дома долго време. Ем и колата да ја пробаме на отворено . Убав ден на сите
И мене ме искара докторот за килажата, затоа не се ни трудам да забременам сега. Во една прилика ми промрче дека од дебелината не можел да види убаво, мм се вжешти, кога почна ете јас ти кажав, дебелината... Јас во мојата бременост качив само 8 кила, не јадев како луда и немав нит гестациски дијабет, нит боцкав клексани ради ДДимери, иако сите претпоставуваа така. Не викам дека е во ред со 90 кила да се забремени, не е убаво, ама не е ни дека сум 150 па да припаѓам. Сакам за следна бременост да почнам бар со 70, ќе видиме. Јас средно жалосно, дете 3 ден ништо нема ставено во уста, ништо! Јогуртче, чајче малку само и 1 смока. Толку! Ми се темни. Бевме денес на роденден на отворено, поврати таму, се вративме дома. Многу ми е тажен ваков, како маче покиснато е. Само да поминува до утре, немам кој да ми го чува. Ми се темни од вируси! Немам многу да кажувам, тежок викенд. Убава ноќ!
Добра вечер Незнам од каде да почнам... Сакам да пишам ама до толку сум избркана што не знам што Ае прво ќе мрчам Мм веќе месеци ме прашува зошто пијам ибуфлами како бонбони не било здраво нели Сега и тој почна да пие не било лесно ао две деца да се справи Се надевам нема да ми откаже бејбиситинг... Ни се расипа пак колата Овој пат не дозволив да ја носи на сервис аман секој втор месец огромни пари фрламе во нешто што не вреди Си купивме друга Деца ми се здрави конечно и многу сум радосна Мали оздраве преку ноќ некако ни кашла ни опструкци нити носе му тече чудно ама така бидна се надевам ќе заминат болестите на некој подолг период Само што како кај докторите што изнапраив термини?Кога болен не превземаа ништо,здрав? Нови гајлиња на повидок ама не се откажувам Него коса ми се крена од докторката на @Kaetana Аман онолку нечуствителна?Овде кај нас без проблем ги сменив,ги има доста па одма ме примија Чувај се и не и придавај на важност што зборува,битно бебе се развива и е добро Те гушкам Јас утре и другиден слободна Мм е трета па дури спие ќе се обидам да зачистам дома за ко ќе стане да излеземе Немаме излезено со недели како луѓе Со болни деца освен вшума никаде не се оди И то ако ни дозволи времево како е ладно и врнежливо не се сеќавам никогаш вака да било во Мај,ужас И така мајки,нешто малку пишав,ми недоатасува темава @augustd видов пишала Се надевам дека и ти си добра,пишувај ни почесто Многу мајки не заборавија, @gjoker4e @Lorins @Mariangel и уште многу други... @BirMelek @flower30 со лесно мајки Заспа Могли да се истуширам и да се паркираме вспална Имајте убав викенд Довиџења
Прво почитувам нормално издржано мислење пред да забремени човек со повисока килажа дека треба да проба да симне - чисто за намалување на ризици и полесна бременост. Но ако докторот те искара а ти си веќе дебела и бремена... what's the point? Као ќе го вратиш времето? Треба да се чувствуваш мизерно? Треба да си третиран поинаку заради тоа? Не разбирам предрасуди кај доктори и мрчење како резултат на истите. Што треба кај пациент со срцев удар докторот да му мрчи што пушел цигари? Тоа е. Бев дебела и со првата бременост. Со трицифрен број килажа. И не сум ни првата ниту последна дебела жена што раѓа бебе. Не ми беше мрчено, но као имаше на скрининг оградување дека сѐ изгледало ок, ама со резерва демек оти видливоста не била баш нај нај. Па бев и на друг преглед каде што кажаа дека сѐ се гледа и сѐ е ок. Значи сѐ е до пристапот на докторот. Тоа за сопругот, искрено, пробувам да го голтнам, ама некако ми стои на грло па ќе го кажам. Сметам дека не е фер воопшто, и знам дека мојот така би го џитнала од тераса особено трудна и хормонална. Ич не сакам да бидам сфатена погрешно и се надевам нема да ми замериш за коментаров. Кај нас односот е таков, да нема врска физичкото. Во 13 години толку се имаме физички сменето, особено јас, ама заедно "старееме", заедно зрееме, заедно огрдуваме, и тоа е ок. Варирам во килажа сите овие години, и кога и да му се качувам на глава за тоа, ми вика дека од аспект на љубов, привлечност, секс, ништо не се менува во неговите очи. Па и кај мене е така. И заради таа опуштеност и меѓусебна слобода научивме да уживаме во сопствените тела какви и да се во моментот. Туку на темата. Она што не ми се допаѓа е што одма се претпоставува дека ќе имаш нешто само затоа што си со вишок. И се лепат етикети. А колку жени кои спаѓаат во "нормалната" категорија имале маки што не требале да ги имаат?? Дали ако сум слаба може да ми гарантира дека сѐ ќе биде супер?? Дали е тоа сигурен фактор дека нема да имам гестациски дијабетис или прееклампсија? Не. Не може. Затоа што знаеме и од жени околу нас дека не е сѐ така црно и бело. Да не се разбереме погрешно, ако би бирала, сигурно би одбрала да не почнам бременост со трицифрен број. Но, ако веќе се случила бременост, не значи дека по default треба да се помине во нервози и стресови. И од овој аспект ми е криво што не останав бремена порано, оти од стресови "како ќе раѓам второ дете со волку кила" и "морам итно да ослабам оти времето ме јаде" само повеќе качив. Претпазлива сум максимум. Ама муабетот ми е дека сето тоа фет шејминг треба да престане затоа што ништо добро не ѝ носи на трудницата. Карај ја ако качила 10 кила за 3 месеци, ако не е претпазлива и не се придржува кон одредени препораки, но да претпоставиш дека породувањето ќе е ризично или не знам какво, не е баш фино. Ако е за тоа сите породувања се ризик сами по себе. И на крај, некој на светов треба и да е дебел, мајку му. Не може сите да сме ко од списание излезени. Тоа е. Психичкото здравје е некогаш многу голем фактор а скроз го занемаруваме.
Ние бевме до клиника. Малата ми качи тт 39.5 после Еферелган спушти до 37.3, весела беше. После точно 4 часа пак почна да качува до 39.5 Ја туширавме, едвај со дерење. И цело време се тресеше и плачеше и виксше дека и ладно. Не пие ништо од течности, плаче зајдува ако и дадеш. И ја однесовме на Клиника. Таму само грло и гради виде др. Грлото црвено и вика ставај чепче и лади тело со вода или алкохол и вода. Со Паскалов со пораки комунициравме, вика под 38.5 не ставај чепче. Она ко за инат, сега има 38.2 - 38.3 и заспа. Цел ден не е спиена, не може да издржи и заспа. Пробав со облоги од алкохол и вода, се разбуди вриштејќи. Главата ми пука, не знам што да правам. Страв ми е дека спие, а со тт е ни ваму ни таму, ни без чепче ни за него. Сега мерам 37.8 Со мм се испокаравме, оти јас ко нервен слом да добив ко ја видов температурата прееска. Он ме смирува, па и кажува некои глупи идеи и уште толку ме нервира. Страв ми е да не си направам проблем со бременоста заради овој страв и нервозите.... Ми иде да излезам и да викам од што не знам што да правам
Добто утро мајчички. Бебе нана со баба, мајката стана. Падна одлука да откажуваме цице, па мајка ми ноќеска ја викнав. Се будеше неколку пати. Ама ако јас бев до неа, знам дека ќе попуштев А морав веќе. И така користев екстра период. Медицински одамна требаше да ја откажам, ама моето пијавиче ептен зависно. Бендисавме стан. Изгледа во понрделник ќе го таксаме. Ептен сум попалена. Што вика мм, ментално се преселивме. Супер ни е и тука станчеѕто, ама почна да ми фали друштво за кафе, друштво за бебе кога е никакво времето и не може насвор, малку ширина, работна соба за мм, а детска за бебе да е функционална, а не со работна маса и столица, дневната да не ми е со играчки, куќаре. Не е мн далеку од кај што сме сега ориентација Запад Барав некои корекции, па ако ми кажат дека е лесно да ги направат тоа е тоа Веќе правам филмови што ќе се купува, што ќе се користи од тука Денес ќе врнело и цела наредна недела. Интересно Бебе не го праќам во градинка. Да не мисли отфлено дека е дека и цице откажуваме. Ама ќе буѓосаме дома Значи ваков мај не паметам. Место куси ракави, ние не можеме да се стоплиме. Климата уште ја пуштам за греење навечер. Поздрав мајкички само убавини кај сите
Не се согласувам. Треба да бидеме здрави. Ако маж ми не ми рече, тогаш кој? Ако дебелината прави да сум неплодна, болна, несреќна, незадоволна, тогаш МОРА да ми рече. Сигурно нема комшиката да ми каже. А за секси, не е проблем. Туку, бевме на приредба, срцка моја порасна песничка да каже, па на саем на книга, па на рингишпил... сеа еве јадеше овошје и читаме, па поправки по дома. Убав ден
Не знам шо ме натера да ја кликнам темава... Ама еве едно инфо: Со 103кг забремнив, на пораѓај имав над 120кг. Немав никакви проблеми, освен што во 9ти месец ми се креваше притисокот (140/90)... пиев Метилдопа тој месец. Природно раѓав, со провокација додуша.. пошто отидов со пукнат водењак и болки ич. Релативно лесен пораѓај.
Значи не правиме муабет маж да не смее да ми рече дека сака да ослабам заради здравје, особено ако имам проблеми. Мислам, прво не сум јас луда сама на себе да не си речам, нели. Ако сум, нека ми рече, слободно. Мора да има искреност меѓу маж и жена на секоја тема. Доволно се замарам и не заради него, заради мојот живот, заради времето поминато со детето (децата)… Мене повеќе ми беше муабетот дека ако е веќе свршен чин, нема поента на тоа фет шејминг. Поддршката е многу поважна отколку мрчењето. И кога се работи за повеќе кила, особено ако тука се крие емотивна позадина, пристапот е многу важен. А за здравје, повторно ќе кажам - дебелината е ризик фактор, но не значи дека е дијагноза. И ме нервира кога е етикетирана директно како дијагноза. Слаб по default не значи здрав.
Добар ден. Малата отиде со татко и да прошета малку, рече не сакала да спие. Прееска се прошетавме, ама ете, останало некое делче полно со енергија. Да ви кажам оваа возраст ми е ептен интересна. Да, како бебиња се преслатки, ама сега се преинтересни, Какви бисери се редат, само си се смеам. Сабајле да зачистиме и ми вика мама ние како слуги сме. Тоа сигурно кај моите го слушнала, од мајка ми, она стално така вика не сум ви јас слуга, дрн, дрн. И викам, зошто како слуги? Па дека чистиме. За нас си чистиме да ни е чисто, не за некој друг, затоа не сме слуги. И застана да се подразмисли и ми вика, епа на тато сме му слуги, он спие ние чистиме. Друг пат ми вика, види каква удреница имам на ногата. Удреница, дека се удрила и тоа удреница било. Смешки е ептен, обожавам да си правиме муабет и да ја слушам како размислува. Вчера на лулашки имаше друго девојче, ама не сакаше да си игра со моево. И цела натажена дојде до мене и ми се пожали како не сакало девојчето да и биде другарка. Мама па јас сум фина, зашто не сака со мене да си игра? Какви се бе душички, како ми падна жал, па и објаснив само дека можеби не било расположено сега девојчето да си игра, може утре ќе сака. Налетав на текстов сега и колку е само вистина. Сите кажуваат кога ќе станеш родител како ќе немаш време за ништо, колку ќе бидеш уморен, ненаспан... Ама ретко кој вика како срцето ќе те боли, како дури и физички боли кога нешто не е во ред со детето, дали е болно, дали се повредило, дали чувствата му се повредени... Ќе го ставам во спојлер кој сака да го прочита. Спојлер No one told me how much my heart would hurt when you hurt. They told me I wouldn’t sleep. They warned me about blow outs and tantrums, and made sure I knew to always keep snacks on hand. A few brave souls even cautioned me not to lose myself to motherhood. Still working on that one if I'm being totally honest. They told me you would grow up too fast and that I shouldn’t blink if I could help it. But no one told me my heart would be so completely wrapped up in another person’s wellbeing. They didn’t mention I would physically ache when you struggle. No one told me I’d beg God to take your pain away or that I’d plead with Him to place it on me instead. They didn’t mention long nights with high fevers, or falls from high places. I wasn’t warned about the way your eyes would search for me when you were hurt or scared or defeated; as if my presence alone could heal even the deepest wounds. No one told me about rejection, exclusion or heartbreak, and the way it would both crush and infuriate me to see your feelings trampled. They didn’t tell me that despite my very best efforts, I wouldn’t be able to spare you from pain, or that I would replay scenes over and over in my mind trying to figure out how I could have protected you better. But if they had – if anyone had been bold and honest enough to tell me how vulnerable my heart would become as a mother; how I'd be walking around the rest of my life with pieces of my soul outside my body and completely outside my control – then they should have mentioned the strength of a mother’s heart, too. They should have told me that no matter how hard or how dark or how painful, I would find the strength to be strong for you. They should have mentioned that my love would have the power to mend boo boos and hurt feelings, and that my arms would be the safest place you know. They should have told me that I’d do absolutely anything within my power to keep you from getting hurt, but that when those painful moments inevitably come, I’d be there. With a band-aid, an ice pack, an encouraging smile, a knowing look, a hand to hold, or a hug that quiets the rest of the world if only just for a second. So, no. No one warned me about what would happen to my heart when I became your mom. But I can promise you this: it’s yours, and it will be constant and strong and overflowing with love to get you through everything this life throws your way. And when it’s not as simple as a bumped head or a cruel word on the playground, my heart will sit with you. It will hold you and grieve with you. It will take on as much of your pain as it can, and it will bear the rest by your side. Because that’s what mothers do, my love, and that’s what they should have told me. Имајте убава недела, се надевам нема да врне попладне. Шашаво време.
Добар ден мајки Втор ден почна од сабајле. Неделно не издигаа од 07, една по друга сирените, и толку беше спиењето. А како би да се препелкам во шаршавите со мм, да го гушкам и да го набјдудувам додека се рассонува и полека се буди... Како фурии, додека извршат физиолошки потреби, облекување, јадење...ние после нив дури на дневен ред. Од кај 08 до 11 се изнаиграа до игрална и веќе почнаа да збеснуваат и аздисуваат. Една сака надвор, друга сака таму да остане трета секако рикаше не знаеше што сака. Повикај свекрва на помош работава. Само она се јави во случајов. Решиле да се возат со големава со воз. Па дали може да ја зедат на неколку часа. Видов распоред на возниот ред, спакував дете и мм ја однесе. После ги стокмив другиве две и отидовме на рибник со нив. Апнавме, играеја на игралиштето и се вративме во село наше. Маж се качи дома, да поработи, имал важен состанок во вторник а јас со дуплата количка, двете моми, и удрив на шетња по ливадите и парковите во селово. После час пешачење и вожња се предадоа конечно, заспаа, и јас одма се нацртав во првото ајс кафе. Се седнав на задните маси, таман на сонце, си нарачав селскиот специјалитет, и уживав. Од соседната маса ми капнаа заблазувајќи колку мирни деца имам. Си мислам море да знаете кој распоред го имавме од сабајле и колку душа ми испадна додека се уморија и заспаа. И така. Се вративме дома. Маж свари кафе, игра со деца во игрална, јас да украдам некој миг за мене. Сабајле, додека момите играа, успеав да прередам кутиите во кои им стојат работите за сечење/лепење/боење/цртање, ставив налепници...па да видам до кога ќе држи редот. @Kaetana јас од гинекологот среќа сум презадоволна. И на замената негова кога одев, при одмор или слично, исто бев презадоволна. И во првиот град имав гинеколог кој беше огромен професионалец но и човечки поставен кон пациентите. Малер имам само со детскиве лекари . Целосно те сфаќам и поентата што се обидуваш да ја доловиш. Делува баш како да сака грижа на совест да набие или едноставно лошо да се чуствуваш. А на една трудница е последно што и треба такво чуство. НЕпрофесионалено пред се а потоа и нечовечки. Јас искрено не качував многу. Еднаш 9 еднаш 7 а последниот пат само 3кг. Но доколку бев во твојата ситуација би ме повредило, а коментари од мм највеќе мислам. Доколку на партнерот му смета, од естетски причини или сексуално не се чуствува привлечен од другиот поради тежината, мислам дека наместо осуди треба да даде поддршка. Не е лесно да се симнат икс килограми. Цел режим на исхрана да се смени и ритам на секојдневието. @RainBow толку искрен текстот во спојлер. Во срце ме погоди и ме потсти на секоја солза, болка, емоција и чуство на беспомошност кога не сум можела да и помогнам. Кога сум страдала зошто она страда, кога сум ја носела на некое испитување со грч во телото знаејќи што следи... А толку многу љубов, не можев ни да претпоставам дека ќе биде волку волшебно.
Како сакаш гледај ама дијагноза е дефинитивно , се вика гојазност.а дека ти е дрска и безобразна докторката во право си .а
Јас сфатив дека и сопругот на @AngelOfArh искоментирал после докторот, оти се работи за здравје. А ти рече дека твојот за такво нешто би го фрлила. И да, ако мене доктор ми рече ослаби, маж ми треба на глава да ми се качи да ослабам. Што и реално го прави, оти треба да ослабам за да одам на операција ама јас 78 Моите спијат, месев леб и кифли, чекам да порасне тестото па да печам.
@Cka и јас истото го сфатив. Да, после доктор кој кога Ангел била трудна и веќе со салце на стомакот, и ѝ прокоментирал дека не можел многу убаво да види на ехо што и да гледал. И имаш трудница која во моментот докторот ѝ мрчи за нешто што е веќе свршен чин, и пример ако е вознемирена, наместо да има маж кој ќе проба да ја смири и ќе ѝ рече дека ќе биде сѐ ок, дека мора да не се нервира и да мисли за неа и бебето, дека ќе го роди па ќе ослабе, имаш дупло мрчење. Лично не сакам да ја карикирам ситуацијата на Ангел, затоа и не навлегов толку, туку си кажав дека јас бурно би реагирала затоа што во тој момент јас лично би сакала ако се насекирам да ме гушне маж ми и да ме поддржи дека ќе ослабам после, затоа што трудна сигурно нема да земам да правам стомачни. Особено кај трудници кои веќе се трудат со исхраната, пешачат, внимаваат што јадат затоа што веќе имаат вишок. Во моменти кога и самата сум уплашена и се прекорувам, мрчење не помага. Не дека некој "ќе ме освести". Свесна сум доволно. А ниту еден доктор нема кој би ти кажал бремена да земеш да слабееш. @kostarika дебелината е здравствена состојба, која носи многу ризици, но среќа е променлива. Ниту во еден момент не сакам да паролирам зад мотото "дебели и среќни". Секако дека ако знам дека е нешто ризично, макар и на долги патеки, ќе се потрудам да го решам. Но тоа не се прави преку ноќ, и бара одредена жртва. Истото е за цигарите, истото е за сите пороци кои носат ризици на долги патеки. Не ме сфаќајте погрешно дека пропагирам нешто тука. Сѐ што пропагирам е дека не сакам заради дебелината да се етикетираат дијагнози кои се "можни" а не се поткрепени со испитувања. Особено за трудници. Да ги нервираш и да им се понашаш дека дефинитивно нешто ќе имаат само затоа што почнале бременост подебели, и да ги оставиш да се замараат цела бременост со тоа. Може имам гестациски дијабетис, ама додека не е тестот направен, дали вреди да се вадам од кожа за резултатите. И нели е човечки од страна на доктор да ти каже дека ако со дебел си склон, но не мора да значи дека ќе имаш. Би го завршила муабетот тука, затоа што не би сакала да ризикувам да излезе од контекст. --- Денес денов само за одмор скроен. Времето глупаво надвор, се двоуми цело време. Најубавото будење - мачорка ни дојде во кревет и со галење и бацување нѐ разбуди. Мачката не вриштеше пред врата (за чудо - секој ден вришти)... Планови скроени до јули што ќе се прави речиси секој ден и секој викенд. Некогаш мислев дека е тоа убава работа, но од денешен аспект се двоумам - ми недостига спонтаност и слобода да правиш што сакаш кога сакаш. Многу работи преиспитувам тука, ама дозволувам возбудата да преовладува и да гледам само позитивно на секојдневието. А негативното саркастично и преку шалење на своја сметка да го "извадам" од себе. Понеделниците со Game of Thrones се сѐ поподносливи. Штета што се тоа 6 на број. Се црта, се гледаат стари видеа, може и некое караоке ќе падне. Денов летна, како и секоја недела. Додека центрифугата вртеше, додека кујната чекаше да биде средена, додека таа ми црташе девојчиња како си играат на раката...
Брзо е тоа. 10 мин е само тесто да се замеси, после додека стасува друго готвиш. Ако спие дете, топ, ако не, дел од тестото и давам да си игра, со другото правам кифли. 20 мин е тоа. Додека се пече си играм. Сега ќе пеглам, она ќе бои. Додека јаде читаме книги. Кога пуштам машина она бута алишта. Кога пружам, ми подава. Машина за садови пуштам со неа и ми става играчки. И нив ги переме. Заедно ја раскреваме машината. Кога и правам смути, јас лупам овошје она ги става у садот, заедно стискаме копче да работи. Се заедно. Посебно вчера и денеска оти бев 4 дена на пат, и фалев. Некогаш неиздржливо е. Некогаш на почетокот цел ден на цицка, не стасував ни за мене да зготвам.
Ајде валда уште малку да потпораснат моиве и раат ќе бидам и јас . Еве пред некој ден направив палачинки од оние со банана јајце и овес , таман и децата вечераа( почнаа да гризаат по малку ) и ние се порадувавме со маж ми . Валда е почеток на полесен период , има моменти кога се заигруваат двајцата ама и моменти како во петокот кога почнав да плачам со нив , не можев да ги нахранам , викаа од што им се спиеше, сакаа во раце двајцата , ќе полудев .
Zdravo majki tuka se slavi den na majkatapa srejken praznik na site majki Dali da se cudam za Arno ili da se cudam cudam mm poklon ukras I Lance so srce cudno so cerka mi podarija za denot na majkata, cerka pre srejkna Koga se podaruva dali na nea ili na nekoj drugi, ednostavno uziva Sto da da kazam site sme nastinale golemata edvaj dise, ja banjav podolgo vo parea malce pa Eve ja zaspa,utre doma ke bidè. Malata aj sto imase proliv I noseto I se zatna Jas grlo I nosa muskuli bolat li bolatse nadevam nema da dojde I TT. Vremevo vrne li vrne, studeno kako dekemvri da epoludevme zatvoreni, neznam sto veke da izvedam za Cerki da se igrat Pijam ovosen sok so cokoladovkus se mi gorcit od grlo Ubava nojk na site
Добро утро. Денот започна во 05 со маже кафе пиени мали сеуште спие. Јас се мислам што со себе , најверојатно ќе пробам да заспијам но прво да пишам тука, после кратка пауза. @Ava.84 си ме поздравила сваќе , ја гушкам снашка. Да дојдовме во сабота, добро беше по пат се како за прв пат со авион и јас и мали бевме многу возбудени.Целиот лет мали беше срцка умен син на мајка што од возбуда не сакаше да заспие се дури не стигнавме во стан . Сега за сега нема ништо ново добро е за почеток за понатаму ќе видиме како ќе биде. Ај отидов да ставам нешто да се готви дур спие мали после да сум слободна се премислив за спиење.
Се е период. Ќе има денови кога се толку мирни па проверуваш што беља се спрема. Ама има денови кога ни у веце не можеш да отидеш. Кога куќата е хаос. Кога ќе се избањаш и одиш со водена коса. Кога се радуваш што си дебела оти не мораш да пеглаш.