Ако не знае мајката да каже ќе кажам јас, тета извини ама бебе е, немој да го гмечиш... Крај! Не дозволувам моето бебе биде нечива играчка. Сум имала ситуација и сум реагирала. Ај добро утро! Синоќа окркав висок притисок. Прв пат у мој живот! Ми се темнеше. Ама помина, денес сум дури и пожива од вчера. Дете секоја вечер легнува комиран, ама комиран! Изгледа во градинка не спие пошто кога заспива мижи и вика Е Матео заспал! Изгледа мижи и у градинка и овие си зборат а мојов мајмун ги слуша. Мајмун! Само тоа имам да кажам. Циркузи сме. Вчера си играше со братучед му, нецел месец се разлика, па ги гоштеваше тетка им, па ги забављаше.. И си тргна да си оди малово со татко му и излезе имаат исто ранче како него, коа рече Не чичко Сефче (стефче), не зимај мое анче (ранче), остави, не зимај... Со плачење, со рикање, со се Ние се смееме од што ни е смешно ама под брк да не го исфрустрираме, оно вика. Ај се смири некако, си отидовме дома, изеде вечерата и се избањавме, купивме ново шампонче, жив среќен дека ова било уиуаково (лилаково) не било жоуто (жолто) Црв на мајка убав, само нешто му текнува. Уште сме настинати од климине глупи у градинка, мислиш на нас ни е убаво дома да се вариме што не пуштаме клима за да не го настинеме, си сакаме да си се вариме на +40. Кива сирот, мрсули течат бели проѕирни, душа моја. Ајде се договоривме белки со тетките. Едно загонетно прашање да ве прашам, откако ќе исчистите онака детално, тип топ, се, колку време ви трае “чистото“ дома? Саботата исчистив се, ама баш се, тип топ, чисто беше нецел ден, денес веќе е прљаво да не може попрљаво. Оно уште у неделата беше растурено, ама ова е трошка, ова е сок насекаде истурено, ова е језивко! И така ќе биде уште најмалце 10г, да порасне и второ здравје ако дојде, па ако останат сили и за 3то, си сакам и 3то. Кажете ми дека не сум единтвена, утешете ме! Денес без маж дома до вечер, нема ручек, ќе се јаде нешто успатно, нешто нездраво, или па само салатка шопска со сиренце, ќе видиме. А ми се јаде лубеница, ми се плаче, ни преладна, ни претопла, таман. И ладна диња. И ладни кајсии. И сиренце мешано од Ѓорче пазарче од кај чичкото што ми ги одбира најубавите крепички. И да залеам со мастикичка струмичка најубава на свет! Или пак да си направам еден коктел од диња со бел рум, па да развеам лелеава сукна за на плажа и да си седнам на тераса со цветни гердани од една Јегер журка и да си наполнам детското базенче со вода и да си шлапкам со ноџињата. Детето гледате никаде го нема во плановиве, што значи нема да се оствари ништо од ова сем може шопска што пола ќе ми ја изеде Откако имам дете еднаш на 3м ме фаќаат вакви нерви, ама брзо проаѓа, кога ќе го видам како се смее и измеѓу две епизоди на инат. Ај да работам, џабе да не седам. Ме испеаа а ни крива ни дужна, најмногу работа имам во канцеларијава а само мене ме пеат, повеќе да сме работеле, викам де отвори месечниот извештај, што повеќе од ова, најмногу имам сработено, што кажуваш на мене, кажи на другите. Е да било слушај ќерко, сети се снао работава, е арно викам ама џабе ти е работава, седни напрај муабет кај што треба.
@AngelOfArh Оф викам и тоа постојано а мајката убедува дека не било така...нормално си го земав бебето не дозволувам да ми го тегнат на сите страни, али веќе ми е досадно секое идење иста ситуација не и текнува. А за чистење кај мене е чисто 4-5 часа додека не се врати маж ми од работа он е најголемо дете само неред што прави. И се замарам, ама си излевам од дома додека не ми помине нервоза .
Здраво мајки, Поздрав и од мене. Жешко надвор, се потам цело време. Ама тоа е, баравме лето ете ни Бебе полека но сигурно си расте, се оформува во мало насмеано човече што е гооолема маза. Колку и да ми е тешко некогаш, кога ќе ги видам тие очиња како ме гледаат се топам. А големиот....жал ми е малку за него. изминатиов период и го карав и ќе го плеснев и сега е станат инат и само глупости прави. А мене трпение ми фали, се трудам, ама некогаш претерува и ќе свикам. А толку е малечок и он и кој знае што му се врти во главчето. Маж е тука, огромна подршка ми е, многу го сакам Постов лигав излезе
Од кај и текна на @AngelOfArh да спомнува коктели, овошје, салати, мастики, сирење.... Ме копка сега, почна да ми се меза, море ми се јаде Дали дека баш во моментов немам ништо дома па затоа За ручек ставив грашок со свинско. Чекам маж да дојде од работа да земам колата и да одам да испазарам, ај што ми фалат многу работи ами и луѓе доаѓаат да му помагаат на мм во станот па мора мезе, пијалок, салати па и вечера. Дете одкако престана да оди во градинка не му се погодува, се нешто досадно му било, се сака да шета по комшии или во парк да оди со децата од маало. Јас работа моментално имам еден тон, оди разбери се со дете, па така дома трчам како луда да стасам по нешто да има време и за парк, а во другиот стан ништо не сум фатила Утре овде е патронен празник на градчето. Има панаѓур, облека и храна за убава цена, не знам дали ќе имам време и желба да направам еден круг да разгледам. Разгледувањето секојпат ме коштало најмалку 2,3 ќеси полни роба За тоа утре. Денес треба поручек да одам да правам префрлок на струја и гас, ќе треба и до комуналното Ах, да беше барем помалку жешко. Поздрав жени, до следното слушање
Е оти де, оти гладна кокошка просо сонува. Си купив сега од убавото сирење од пазарче, патлиџанче и краставичка, пиперче, салатка ќе си направам, за мераци. Диња и лубеница ќе чекам маж да донесе па вечер ќе биде и тоа. За коктел не ми се даваат пари за румче.
Здраво, ве читам стално ама ретко пишувам, сега баш ме инспирираше @BabyT*, не само како кукла да ми го третираат, за малку ќе го наседнеа, па ќе му се искива во лице (новороденче од 1 месец), од тоалет искачање и директ на лицето на бебето (како јас на туѓо дете да му речам си ги изми рацете?), па ќе му свикаат во лице или намерно ќе го плашат, а моево зајаче исплашено, и уште кога ќе изреагирам и потсмев од родителите на тие деца сум добивала, а тие што место мене ќе изреагирале било онака само колку да се каже а децава си продолжувале. Многу непријатен период, сум се трудела колку може без пререкување да истрпам и да си го тргнам, успијам, измијам, зашто ако се отворела дебата јас којзнае што ќе кажам и пријателствата ќе завршеле. Баш ме интересира како се справувате во такви ситуации, за второво да бидам и посилна
Истото се случи ќе ја наседнеа без разлика што е поголема, кашлаше во лице, а влечеше за раце и на сила и буткаше предмети во раце. И јас на секое го покорував детето попусто кога мајка и а подржуваше. Едно знам дека нема да бидам таква кога ќе порасне моето бебе, а сега ќе избегнувам ситуации.
Фала ви мајки уште еднаш.. И јас си викам уште на малава и се немам салам нарадувано,ми е грев,ама поарно сега,секако никаде без неа не одам,ни на раб.ни можам со другарки да излезам,ни шопинг да истерам,на едно седење дома,ќе израснат двете па ќе можам да живнам. Мојава ја одбив и пак се буди по сто пати,од кога е родена не сум спиела.И тоа бар се надевам можи другото ќе спие..ех само да се здрави и живи.
Добар ден мамички. Отварам после 2-3 дена човек не може да ве дочита. Ај што не е една тема ама па и многу страни сте напишале. Денес пеколен ден. Не би да ве прашувам како се справувате со жештинава оти знам дека не се справувате. се трпи со зорт ама тоа е. Јас станата од 9 сатот,легнав крај 1 ноќеска,реков малку да поуживам во посвежо време надвор. И демек 9 сатор сабајлево па ем наспана ем ќе фатам свежичко. Ништо од бизнисот. Набрзина испив кафе се фатив со обврски. Сега чекам ручекот да се доправи па одам на работа. Да издржам уште 3 недели со Господ напред. Потоа колективен одмор,малку слободни денови од годишниот малку празник 1ви-2ри август па земам породилно одсуство и веќе ќе царувам малку дома. Прво да се изнаспија па после се друго
Ми притребале такви пријателства каде моето дете од тие деца ќе научи само лоши работи. Сечам се што не ми одговара. Моето дете е моја одговорност, јас ако не го научам како ќе го научи околината, а тоа не сакам. Мене ми правеше филм една братучетка на мм нејзината 4г ќерка да го држи во раце ова моево од 2 кила што едвај јас го држев од што беше мало и ситно, кога реков не и нема шанса, се подналути може ама ми е гајле. Оти им ќутите, во мојата куќа и за моето дете јас одговарам, не го тргам на страна, нив ќе ги тргнам. Како да не, ќе се сеќирам со некултура, нема шанса. Ние имаме во комшии 3 дечиња кои се на возраст како моето и не го дружам зошто се насилни и некултурни.
Јас од овие причини имам раскинато контакти речиси, со многу луѓе. Мене ми сметаше и да идат. Ќерка ми се роди на прогласена епидемија од грип, со кој памет на гости ми се најавуваа не знам. Неколку вратив, другите не пробаа да дојдат оти пренесено изгледа не прима таа. Еве дете направи 2 и пол години па некои уште не ја виделе и на секое среќавање ех тиии колку свилена си, не сакаш да ти го ѓибаме детето. Муабети од типот така деца не се растат, ќе ти се разболува, па дека не оди во градинка за се е виновно седењето дома нели. Се разболела и ете, нема имунитет од многу пазење заплакала ете не е социјализирана итн. Ама ич не ми е гајле, не сум фрик, детето ми е весело и дружељубиво со жути минути како и секое друго дете. Го мазам и пазам, се нервирам кога го мкнат, го бацуваат, гушкаат и тоа е сосема нормално за секоја мајка колку што гледам по сите.
Сето тоа е во ред ти сама си одлучуваш за твое дете, но дали би направила сосема спротивно на друго дете. Значи нејзиното си го чуваше исто како тебе ние не и замерувавме а почитувавме како таа сака а сега она на мое дете од лошо-полошо. Туку не ми требаат нервози треба само да пресечам, само многу ми се не јасни вакви луѓе...
Ти си требала да бидеш полоша. Јас дури и груба сум некогаш. Ете, има што ми се лутат, ма и нека се лутат, ако се работи за нивно очи ќе ти извадат. Наредниот пат, ако има, викај. И речи и на мајката дај молим те реагирај и ти, не сакам да го мачи. Ако се налути, нека и е, ќе ти биде рает главата. Очекувај лутење за се понатаму, ти си таа што треба да заштити. Еве јас се и сешто слушам за мојот однос кон детето и околината, што да правиш, некои луѓе само за себе се нај нај...
Може ќе звуче безобразно, но по ми одговара да се налути и да не доаѓа барем додека бебе не е доволно големо да може да се одбране. Јас пробувам да се воздржам кај некој луѓе али не и да поминуват граница.
Jas ti se cudam pa kolku si tolerantna. Jas ko clenkite pogore sum reagirala i reagiram i toa bas glasno i jasno. Zosto bi ostavila nekoj da mi go remeti deteto. I koga bea bebinja, no i sega. Ednas imavme diskusija bas ovde vo temava zosto se iskazav. Imeno imav situacija koga edno pogolemo dete go zakacase mojot sin togas dve godisen. Nekolku pati reagirav, roditelite na deteto si molcea, moevo se nervirase. Na kraj jasno i glasno kazav na mm da si odime zosto ne mozam veke da trpam, moevo dete ne sluzi za razonoda. Ovde nekoj majki me negiraa, ama mojot stav e toj. Ako ne se razbiraat ili si odam ili si zemam dete vo race pa odi preku mene da te vidam. Imav i situacija kade 6 god vnuka na mm barase da go drzi vo race bebeto od dve nedeli, ne dadov. Ke pazele oni samo da se slikala, ma nemoj. Isto deca na prijateli sakale da ja vozat kolickata so bebeto, pri toa turkaa, trcaa, i mavaa. Ne mozev da gi razubedam, na kraj si go zemav bebeto vo race. E za losa vazam, mene ne mi smeta, nekoj mora. Nitu pak deca mi se svileni.
Сосема си во право. И на себе сум лута така што некогаш премолчувам морам да го сменам тоа што поскоро. Бебе зависи од мене и ја сакам најмногу на свет и сама се мразам кога дозволувам такви работи да и прават.
Добра вечер мајки Деца одамна заспани, со мм се пулиме и секој момент чекам да рече да си легнеме. Ден како и секој друг. Маж е на терен цела недела, заминува во 05, па свекрва ми ги носи/зима од градинка. А имаше да калкулира нов проект, како е со време, значи ништо од шетањето и излет викендов. Кај големата организираат излет за родителите и децата во сабота. Сакав да одиме ама знам кој стрес го има...па или не одиме или со свекрва ми да отидам. Немам решено. Утре контрола кај ОРЛ. Другата среда ќе ја оперираат полипите Душа ми е клопче, но се тешам дека еднаш веќе била под наркоза, дека се ќе биде ок. Се помалку време за форумот. Се трудам да читам стручна литература за различни аспекти од развојот на децата, да спремам разни игри и забави за нив...да дадам колку можам од себе за да им понудам и овозможам среќно детство и соодветна стимулација и занимација. Не знам колку успевам во истото, но знам дека давам се од себе. Добра ноќ на сите....очи паѓаат од умор.