Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Да се надоврзам на муабетот за невоспитаните родители, дека освен што се невоспитани и своите деца ги чуваат неодговорно, на пример дојдени на гости и очекуваат они да се одморат и изнамуабетат а домаќините ќе им ги пазат, и во многу други аспекти неодговорно растење деца, свесност е во прашање, што ја немаат затоа без конфликти сум сакала да ги поминам тие саат, два, еднаш или двапати годишно.
    И уште ли не научија дека рачиња на бебе не се бацуваат, мене да ми бацат ќе се згадам а не да гледам на бебе како му ги шлапаат

На Girl-Rabbit, girl-miri, elcezelce и 9 други им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас знам дека се чисти,од раѓање се става солен раствор - капки и со нив се чисти носето и се она што останало внатре после породување. Инаку крчи му пречи во дишење и се таложи како секрет на белите дробови. После ќе се чудиш што те снашло со толку мало бебе.

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.761
    Допаѓања:
    38.582
    Хелоу :f:

Пукнав на жешково. Денес беше екстремно топло. А децава цело време бараа да одат надвор. Па малку и заврна.

Кога веќе спомнавте немирни деца. И моиве се немирни, ама јас и мм не дозволуваме по гости да прават што сакаат. Таков проблем имавме со внук ми од девер ми. Беа дојдени на роденден кај поголемото. Детево (тогаш 4 години) беснее, а овие двајца си прават муабет. Не го регистрираат. Имаше од се по нешто - тропање на под, качување по комода, растурање на масата, кршење на апарати. Буквално го крена станот во воздух. Го тргнав маж ми на страна за да му кажам да преземе нешто, а он ми вика - Што да правам? Брат ми е. Наредниот ден му плеснав на девер ми, па се налутил. Многу бев нервозна тој ден. Стварно има родители што гледаат да одморат кога се на гости. :@

На tincemajmunce, galapce, girl-miri и 13 други им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    И мене па ми е многу срам да појдам на гости и детево да им ја демолира куќата. За други деца да дојдат кај мене сум некако толерантна а знам и да ги позанимавам па ќе се смират ама мое дете така на гости.... Па има ќотек вистински да изеде. Додуша знае тој како треба ама се зависи од другарчето каде сме појдени ако е тоа мирно и моево е ако тоа не е мирно синко ќе рече па мамо види зошто јас мирен кога тој не е.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Добар ден.

Се пријавувам од пеколот моментално дома ни е 28,3 незнам дали ќе преживеам денеска.Без клима без вентилатор.Мислам и двете работи се болест.Вчера бевме кај вујко ми и кога ја пуштија климата мене па ми застуди,апа не дете кое се шета по гаќи цел ден.

Сезоната за капење во базент отворена веќе неколку дена.И двајцата сме задоволни со дете.Тој пресреќен дека се шлака во вода а јас можам да фатам нешто низ двор алишта да спружам,соберам или пак тогаш ми е време за одмор и за второ кафе.

Појма немам веќе што да готвам посно(постиме заедно со мм).Ај денеска реков манџичка со грашак,пред некој ден бабата на мм ни донесе домашен.Но да ви кажам пишман сум сто пати,се вареше два и пол часа,да беше со месо побрзо месото ќе се свареше отколку грашокот.Додека тој се вареше пак печев пиперки,а дете си играше со алатите од татко му дадов и една чешма па ја поправаше,па ја вадеше бавчата за да ја доврш започнатата работа.

Почна да си кажува кога му се мочка,скоро месец дена требаше да се опушти за да кажи.Од денеска вадам скроз памперси,пелените ноќе му се суви,има згрешено 6-7 пати. Понекогаш ме разбудува ноќе и кажува дека му се мочка.

Е сега дури можам да кажам дека синко не е повеќе бебе(јас велев додека носи пелена е бебе),но сега веќе порасна во голем дечко.

@Sexybaby86 Честитки и со лесно да си ка износиш бременоста.

На tincemajmunce, galapce, supergirlmb и 14 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    Грашокот се вари за пола час, освен ако не е стар многу, ама треба да пазиш а омекне тргај, оти ако го оставиш тој пак се стврднува и после не се вари за жива глава. Ова ми го кажа кувар пошто секогаш утињав грашак.

На supergirlmb, victoria и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  7. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Абе работава е за пресен ама јас се си мислам дека бабата има нешто згрешено на грешка ни има дадено стар.Нели стариве ништо не фрлаат.
    Порано си имав во секое време грашак во конзерва ем готов ем испробан ми е.Деновиве пак ќе си купам да си имам.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    За дете не давај од конзерва. Може и да си го преварила, може и бабата да дала стар, особено ако бил смрзнат.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Леле мајки горештини фатија ,па капак на се климата ни се расипа :@ ич не се погоди трет пат се расипува ,најверојатно ќе зимаме нова ,во спална ич не се спие 29 с е ,па понекогаш со синко спиеме во другата соба што ја користиме како магацин бидејки таму е поладно .Синко е супер оди во градинка уште месецов па август ќе одмара на одмор и по дома .Уште малку и на синко му е роденден 2 години неизмерна среќа и љубов :l: Организирам роденден во двор годинава се надевам ќе излезе се како што треба .Некогаш толку многу се плашам да не правам нешто погрешно додека го растам и воспитувам ова мало мое љубовче .Многу ми е криво што некако се осеќам дека не му посветувам доволно, се ми е на трчање ,трчај на работа ,трчај на секаде обврски еден куп .Заборавив да ви се пофалам резервиравме одмор и покрај толку мислење решивме да одиме на старо место:)
    Честитки до @Sexybaby86 @mal.ecka i do @VedaG10 ја прочитав во труднички дека има ново ако не се лажам со лесно да си ја истерате бременоста :)
    Убава вечер :coffee:

На tincemajmunce, galapce, Chantal и 13 други им се допаѓа ова.
  10. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Толку @VedaG10 не заборави не му пишуваш повеќе на другачките.
    Честитки за убавата вест сега навиваме за ќеркичка,
    И јас прочитав некаде низ темиве но заборавив да ти честитам.
    Гушки до големиот батко.

Дете заспа,мм гледа филм на тел,а јас реков да ѕирнам што има ново овде.
    Пијам кока кола со надеж дека главата ќе ме преболи и притисокот ќе ми се среди.По ручекот почна да ме боли главата назад и знаев дека ми е притисокот низок,мерев и 90/50.
    Дома не се диши,па дека заврна уште повеќе е спарно.А надвор милина е свежичко да имав кревет на тераса таму ќе спијав

На tincemajmunce, Monella, hello-kitty.90 и 11 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Почекај. На моево му требаше 1 месец откако ја одбив за да спие цела ноќ. :) ќе биде

На tincemajmunce, Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    @24.07 @elcezelce Фала ви мајки :l: Да се вракаат само убави работи .
    Бремена сум 13 недела :) Уште сум збунета и не ми се верува :clap:
    Не сум ве заборавила читам од време на време, ама периодов некако немам време за ништо.
    Мали оди во градинка, не знам дали сум пишала. Супер пројдовме со адаптација, бев спремна за плачки и тегнење а немаше ништо до тоа. Од прв ден убаво прифати . И еве веке 4 месец си оди нема гајле.
    Секојдневие како кај сите, работа,дома,шетање...
    Ќе одиме сега на одмор , па во август пак . Да се искористи летово . (poolparty):sun:

Фала што ме помисливте :*

убав ден :f:

На tincemajmunce, kikin, galapce и 15 други им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Леле мислиш,мене невозможно ми изгледа.
    Ноќеска ммкаше 2часа,и пак се разбуди наспана,јас зомби.
    Ај белким ќе поспијам малку до следното бебче.

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И јас мислев нема никогаш да спие цела ноќ. Ама ете ја спие :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Cestitki na @VedaG10 I @Sexybaby86 :l::l:

Da pisam nakratko:)
    Denes vakcina na malata, se nadevam se ke bidè dobro, so tt i crveni tocki ni rekoa moze da ima ovie dve nedeli.
    Bevme vo bar so cerkickite Jadevme pa sladoled na golemata I pravec doma:) ne è nesto koj znae kolku ama ne è ova od sekoj dnevie:Dko falenje:D

Rucka o dvete pa Eve se zaspa, najcesto se slucuva da sum preumorna pa sakam da odmoram so niv, ama oko nikako da odmori pa I postarot zvona I si vikam da pisam na femina pa ke proba pak da zaspija.

Denovite kako I site, golemava znae da se zdosadi doma pa bara gradinka.
    Jas obvrski Eden kup :whew:
    Vo momenti se custvuvam loso sto glea crtani ama nemoza se da postignam, pa setajneto nadvor e posle 17cas.

Bevme na more dva dena:D golemata uziva 24/24 da bidè tamu malce ke I e.
    Malata najprvin ne sakase pa 2den se na vikna, pa duri spiese Eden sat :)

Na temava nemirni deca, ima period do 4 God i cerka bese Mala taka pa retko idev na gosti, se sakase nesto da dopre, daotvori da zatvori...
    Sum vide la I poloso sto se kacuvale na masi pod masi nad tv..
    Sega malata e vo period sto prooduva pa saka sekade da dopre da vidi da otvori, isto taka retko sum na gosti a i nema mngou kade..
    Se pak roditelot treba da vnimava na svoeto dete, ne deka sum na gosti I relaks a Koga ke si odam neka cisti od toa sto skrsilo morto dete, sto turilo i sl.
    Kaj majka ima skali lelee kolku deca sum gleda la dodeka roditelive si muabeta....

Toa majki.

Nema nisto Dr se isto vo krug:)
    Se nadevam nedela ke ideme so golemava Kaj Edna drugakra pa ke se igra cerka so nejzinata cerka a i jas ke smena malce se Doma se isto......

Ubav vikend na site:inlove::inlove::inlove:

На tincemajmunce, galapce, Monella и 13 други им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Abe sekoe zverce e prikazna za sebe. Moeno napravi dve godini i odbien e od mart i pak ne spie noke. Sto pati stanuva, pa seta i si igra.
    Ubav den majki. Nie se spremame za vtora tura odmor. Na prviot super pominavme, deca srekni, nie srekni. Uste da mozeme patot da go preletame do tamu. :D
    @AngelOfArh da ti odgovoram za cistenjeto. Cisto e dur mm ne e doma. A on dojde, ko deset luge da dosle, cudo e. A koga gi cuva sam decata mozes da zamislis, ne mi se vraka doma od gletkata. Znaci deca se srekni, naigrani, najadeni, ama doma ko tornado da pominalo. Toa e dve dobra nema.

На Chanell*, Kaetana, hello-kitty.90 и 9 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.471
    Ми се јавува маж на работа, идеме на одмор, планирај. Чекај бе чоек, јас имам само 6 дена, од нив 3 ни се во свадба заглавени. Ау да! И сеа!? Ќе се извинам со време, месец дена има до свадба, ќе пратам поклон некој и ќе одам на одмор. Имам недела дена да одлучам, дали ќе биде скратен одмор или ќе биде долг одмор, односно ќе се оди ли и на свадба и на одмор де.

Ви имам кажувано за колешката на работа што квачи јајца, епа почна на сите да ни смета нејзиното квачење. Доста само јас кукав, бев лоша. Ама јас се повлеков, они сега нека бијат битки. И претходно за еден колега се покажа дека сум во право. Мој ме инсекат никад не вара!

Денес и вчера сум многу вредна, морам да се пофалам. Добив многу убав подарок од странка, многу ми падна незгодно ама не е пристојно да вратиш мислам подарок, па го примив. Книга, цвеќе и блачко. За да сум фер блачкото го поделив со колешките и колегите. Муж вика цвета мито, не е мито, подарок за заложеноста е, зошто на жената месеци и месеци и чмаел предметот во кутија поради неагилност. После пола саат пак доаѓаат странки, втор поклон, кафе и блачко, остаив и тоа во канцеларија, ќе се најде. Ова со странките дека сум фина, ама дома рикам ко лавица од што ме нервираат. Затоа ме имитираат домашниве секој ден.

Тоа имам да кажам, и дека денес ќе се руча пица, диета од понеделник :rofl:

На tincemajmunce, galapce, Monella и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Мајки здраво... пред некое време на некоја од темите во форумов барав искуства за зачувување матични клетки но не добив одговор...

па ќе ве замолам вас што веќе сте породени дали зачувавте или не, и поради која причина го направивте едното или другото... навистина ми е тешко да донесам одлука која е "исправна" ... совети плс фала ви.

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Доколку имаш средства убаво е да зачуваш, само малку информирај се за посигурна банка,бидејќи сега има многу.

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Мајки со што средства чистите по дома купатила( шољите) , подови, прашини ?
    До сега употребувавме по дома јаки средства, со јаки мириси како доместос пример, сигурно штетно би било да продолжам со нив по породувањето ... искуства ваши што да се користи и каде го има тоа ?