Дома сме мајки Фала на секој збор и добра мисла. Операцијата беше од 14-15, еден час плачлива и изнемоштени, вториот час веќе си дојде на себе. 17.00 не пуштија дома. Сестра и не дочека со 39.5 и болки во стомак. И двете со доза парацетамол лежат.... Со добра мисла да мине лесно ноќва кај двете. @Ano
Ах бе мајки и така сум осетлива си поплакав дури ве читам. @Ano Голема сила треба да имаш за да гледаш дете да ти спремаат за операција, ти се восхитувам што си останала трезвена покрај погледите на бебо што ги опиша. Многу тажно ми дојде Само мајка ова може да го разбери. Сега се чудам од каде сила на мајка ми кога и рекоја дека може да се подготви за најлошото за сестра ми пред операција, баш на денот кога сестра ми правеше 13 години. Фала богу се е зад нас, здрави, живи сме, ама на мајка ми секоја бора на лице и секое бело влакно имаат своја приказна @danichap Со помин да му е на двете. Се сепнав кога прочитав за тт на другото девојче. Како ли само се темпирало, уште едно гајле.да имаш, исто боли Велат лошите работи не одат сами. Периодов и јас им ја отворив вратата, се нешто ново непријатно изненадување секој ден, ексик Фала богу ќерка добра, бебе во меше.добро. Друго ич не е добро, ама не е важно како децата, ќе помини. Батеријата ми се празни, ве поздравувам сите
Sto znacelo da si majka, da go nosis vo sebe, da go nemas video nitu dopreno a da go sakas toa edno Malo covece najmnogu na svet. Da SE otkazes od SE I od nisto, da dobies sila site da gi otkacis zaradi nego, da SE otkazes od toa edno edinstveno kafe koe go posakuvam cela godina da go ispies na samo so najdobrata drugarka I Pak da si go zemes so sebe detuleto, deka ti vika MAMO NE odi, I NE odis Bez nego deka da otkazes pa IC NE odi treba I drugite lugje da SE pocituvaat. Znaci da nespies navecer, a utreto Pak da Ja imas celata sila na ovoj svet I SE da stokmis Kako Sto treba I doma I na rabota, da SE pozalis na drugarkata I koleskata, no Pak da iateras so nasmevka, deka si majka a majkata e super heron, bar vo detskite oci. Majka si Bila I koga ke go iskaras I posle Tri sekundi ke SE pokaes, ke poplaces, koga ke zaspie ke go baknuvas I guskas I ke go Milos da ti prosti. Koga znam deka Bez vrska sum Ja iskarala sednuvam do nea I SE izvinuvam I Ja molam da mi prosti, deka nekogas I majkite potfrlaat. Majka si I togas koga odis na rabota a NE ti SE odi, a nosis zaradi nego, Pari trebaat. Majka si I togas koga toa malecko vo Edna sekunda to gi budi site nervi, a veke vo slednata go sakas najvekje na svet. Jas sum majka Koja SE raduva so svoeto dete, Koja taguva so nego, majka Koja pravi I greski okolu negovoto odgleduvanje I vospituvanje, no zivotot Bez greski NE e vozmozen, samo da NE SE katastrofalni. Tuka sum najmilo za tebe, pa sto ako ponekogas SE slucuva da otidam na rabota so mrsna kosa vi repce, stoa ako NE sum depilirana za na svadba I names to fustanot koj go kupiv oblekov pantoloni I kosula koi si go imam, zaradi vremeto pominato so tebe. Sto ako mojot socijalen zivot trpi koga tvojot cveta. Nisto NE e povaazno od tebe, ti si mojot svet I moeto SE, te saka mama najmnogu tebe pa tato, pa Tete, pa Baba i dedo, pa Dade I bate itnitnitn. Generalno sme dobri. Obvrski na rabota doma I taka tepame vreme, cekajki da dojde I naseto vreme za na odmor, pro toa nikomu NE dozvoluva da kaze deka e(ova na Viber, na odmor) ili bil na odmor, ona e odma lutena I sakala I ona da e kaj Magda, taka SE vikase zenata Lani kaj so bevme smesteni. Duda e epten. So jadenjeto SE opravi, si jade SE, malku ke sepoubeduvame no kratko. Odviknuvanjeto od peleni odlicno Pomona, eve poveke od Eden mesec e Bez peleni I dene I nokje. Prvo gi trgnavmedenski, a po 5-6 dena gi trgnav I vecerta, od togas do sega samo ednas navecer I SE ima sluceno da zgresi, no toa e neka e zdrava I ziva. Uste celo dva meseci pa ke slavime 3rodenen. My girl grow up!!!
@danichap како сте? Големата? Помалата? Ти? Се надевам дека немавте многу бурна ноќ. @Ano не е лесно, воопшто. Не ни можам да замислам како ти било. Јас се мрднав на почетокот кога се преселивме тука и кога три месеци ја гледав како се мачи болна, кога трчав по различни доктори, болници, не знаев јазик, не можев да се објаснам... Се обвинував дека да бев дома во мк, одма ќе ѝ помогнев. Се обвинував што имав грижа на совест дека отсуствувам многу од работа - а нова работа, само што почнав. Тука бев бескрајно беспомошна и хендикепирана, а нејзе ја гњавеа, ја боцкаа, ја снимаа, среќа - за џабе. Кога јас се чувствував така, не можам да замислам како ти било тебе. Ама едно сум сигурна - мајки сме. И колку и да посакувам ова да се последните такви стресни моменти, некако не сум оптимист дека ќе се. Верувам дека уште толку стресови ќе тераме со децата - само секој стрес во "свое време". И што помалку на број. Јас сум подобра денес, дури се мислам да одам на работа. Имам некоја грижа на совест дека кај се разболев сега пред породилното, дека нема да стигнам да си ги завршам сите обврски пред да заминам. Не знам што е со мене и обврски - пред да се породам ете имам смислено генералка на куќата.. кој знае и таа дали ќе ја стигнам. Ко да нема да се роди бебето ако јас не средам плакари. Ма некогаш сум толку блесава што ни самата не можам да си поверувам. Денес тмурниов ден ми беше само да ја земам со мене во кревет и така да се гушкаме цел ден. Ама нели. Обврски. Четврток. Живот.
Мајки За сите по една. @danichap се надевам се е во најдобар ред. @Ano нека лошите работи останат позади вас и да не се повторуваат веќе. @Kaetana немаш ли можност да земеш некоја жена да ти помогне околу генералка? Ако имаш ич не се мисли, земај, ако не може и да почека генералката. Колку можеш толку Не е лесно да си мајка, во право сте. Мене ме фати вирус и еден ден неможев од кревет да станам а бебе со мене. Ама и тоа мило, како да разбираше, па си лежеше само и си играше со што и да најде Брзо помина, фала му на Господ ама не беше пријатно воопшто. Од сабајле си зададов цел да избањам бебе, да исмукам, да исчистам кујна и веце. Ми остана уште вецето, ама малку да одморам. Бебе успат јадеше 2 пати и на крај ме почести со убава торта во пелени, а само што избањата Ама тоа е, така растат. Јас многу размислував за однесувањето на големиот, пишав мислам во минатиот пост, и дојдов до заклучок дека е се од љубомора деновиве сум полабава со него, он вика ја на шала ја вртам и гледам дека функционира. Сепак е и он мал, а јас очекувам од него да разбере како голем човек. Грешка моја. Со мм одвај успеваме и да се видиме, јас навечер сум уморна и заспивам, он насабајле со работа и дете и толку е времето. Ама ќе се среди, се ставаат децава во ред, уште јас помалку да можам да спијам и супер ќе е Толку од мене мајки, ептен се расплинив. Одам да чистам веце.
Ај од мене добар ден! Искрено денов побавно не можеше да пројде. Ми се чини 5 попладне е. Денес продадов едно фрижидерче дома што ми стоеше, на работа го дадов за да ладиме сокчиња и да оставаме јогуртче, млеко, купиш нешто подолго што трае за јадење... 2000ки клап во џепчето. Ќе си ги чувам со уште една 100 евренца за црни дани. Да ви кажам искрено пошто уште за одмор не се знае ништо не ни рачунам дека ќе идеме, ама ете додека пишував маж ми се јави да ми рече дека сепак одиме. Ај да видиме де. Откажав јас свадба секако. Многу ми е мака, и реков на невестава. За денес работата си ја завршив, сега ќе одамарам до одење дома, едно пол саат. Не дека ќе одмарам, ќе работа, ама пак малку полабаво. Ме стави во мисла Дани ја нема никаде, сваќе @danichap како се момите? Чкртни кога ќе имаш време малку. Убав ден!
Еве ме мајки Деца исцрпени, лежат, и јас до нив. До ниедно време изгоре средното од тт. До 40 одеше цела ноќ, со сируп до 39 се спушташе само. Контролата за големата, утрово, помина ок, дури и игравме дома се беше супер. Од пред кратко и она 39.5 Сакам да верувам дека е од сестра и, дека нема врска со операцијата. Што ќе им правиме вечер на двете со толку високи тт не знам. Само најмалото да не го прифати. Лошо денови, но тековно, вируси, ќе мине.
Здраво. Поубаво од сами нема никаде....Свеки и свекор заминаа во село на слава,во план се да седат и викендов.Па така повеќе време само за нас тројцата, Секогаш кога и да останеме сами мм прави некој специјалитет. Ви се верува дека од утрово исчистив се што ми беше во план уште купатилото ми остана да го исчистам но тоа мм кога ќе си дојде од работа.Зборот ми беше дека со мерак,со кејф чистев дека ќе си бидеме сами. Вечер поканивме гости рајат да зборниме да посетиме, а богами и ќе се опуштиме со некоја чаша пиво. Направив посно тортуле,лиснато ќе испечам,ќе наредам ордевери и на мм ќе порачам нешто полу готово да земи за мезе. Посна и мрсна трпеза да биде нешто и ние да касниме со мм. Ѕверчево се издигна,одам мајки! @danichap дани како се момите?Ве мислиме сите,се надевам добро сте,?
@Ano знам какво е чувството да го гледаш сопственото дете,а да не можеш да му помогнеш. Тоа те гледа со малите окциња,ги шири рачињата и очекува дека неговата мама,неговиот суперхерој ќе му помогне,а мама стои настрана,гризе усни и голта кнедли,да не заплаче и да не покаже немоќ пред детето. Жал ми е низ тоа што сте минале, се надевам веќе сте подобро И моето беше на 4 месеци во болница,поради бронхиолит,можеби дијагнозата и не е толку страшна, ама докторите гледаат да земат пари,па ќе ти извадат памет. И да,без разлика колку и да не е страшна дијагнозата,колку и да минува брзо,боли,многу боли што баш тоа се случува на твоето дете. Нека ги чува Господ сите деца на светов Некако се погодија се вакви емотивни моменти на темава, ве гушкам сите силно и се надевам дека ниту една нема да пролее солза веќе,дечињата ќе ни останат здрави,весели и послушни @danichap се надевам дека ќеркичките се добри, тт побргу да минува. Ех што значи да си мајка. Сега ги разбирам зборовите на мајка ми,до пред една година она нејзиното: Кога ќе биднеш мајка ќе сватиш...,ми беше смешно,ама сега сваќам. И денесја убав свеж ден. Мали спие веќе 2 саати, јас се избањав,усисав,исчистив вц,јадев,се издепилирав,дури и се нашминкав. Вчера детето од деверот ми вика: - Нино,паметиш ли кога секој ден се шминкаше,зошто веќе не се шминкаш?! Е паметам,па си викам детето е во право,и треба почесто да се шминкам. Не одзема многу време,да ставиш маскара,малку сенка,руменило и лабело . Кармин и пудра избегнувам зошто постојано ми се допира мали до лицдто и го бакнувам па да не го гвачкам. И така се средив и јас. До вчера бебево не спиеше ни дење ни ноќе,па најмалку размислував за шминкање. Јас и без шминка сум убаво,со неа пак,уште поубава ( да не помислите дека нешто друго сакаше детево да каже ) Дури сега открив зошто бебе не спие и се буди навечер често. Преку ден многу го закачаат и гњават, го скокоткаат со бакнување, бркаат,тој се смее на глас и прета со раце и нозе,па и додека спие се смее,рита и со плачење се буди. Забранив од вчера така да му прават,мирно си спиеше,дали е до тоа ќе видиме. Изгледа бебе се плаши навечер,го сонува она што му се случувало дента. Барем јас до таков заклучок дојдов. Бебе уште спие,чекам да стане,да ја усисам и спалната и да одиме кај мајка ми. Денеска се врати од одмор/рекреација И тоа е мајки. Убав остаток од денот. Ве сите.
Ај да пишам оти утре задутре тешко. Деновиве ми траат по 3 дена, ужас! Цел ден се влече ко полжав. ПМС ме дрма, уморна сум, се нервирам за ланскиот снег и сакам дома да си одам да си гушнам дете. Што ПМС, што метео промениве, што маж, што дете, сите по ред ме нервираат. И ми се јаде, ми се плаче. Се би си јадела ако знам дека нема да се здебелам, тежок хедонист сум. Си нарачав сега индиски ореви за мцкање. Ќе ме залажат до кај 5ипол. Дете по којзнае кој пат пак откажуваме пелени. Пројави интерес, ама некој на коњиве наши им ја мати водата, ми кршат планови, ама ако, ќе биде. Тоа ми е моментално најголем проблем. Станав досадна веќе со откажувањево пелени, ама тоа е. Оди во градинка човечето, таму немаат абер да го откажат, ми тераат инати со климата, малку се расправаме и така. Одмор се крчка, Албанија на репертоар, јас притискам да се одбере место мм не се замара многу, на крај некој ќе плаче ама кој ќе видиме. Јас спремна сум, купив средства за сончање, маШ се буни оти многу пари ама гајле ми е, па не може туку така. Додуша вкупно пари што потрошив некои брендови само 1 средство го наплаќаат, ама ова ми е проверена работа и со тоа ќе си тераме, да се живи и здрави ДМ. Викендов имам малкуцка работа ама утре ќе гледаме да одиме до плоштад дете да прошета, да однесеме во Краш албумот Животинско и да купам некое книжуле за на одмор. Па ќе си прошетаме, ќе си дојдеме дома и во недела ќе се шета со тато заедно. Не сме биле одамна на Матка, таму ќе одиме мислам. Тоа би било тоа, ме викаат колеги на некое частење. Па лека полека ќе фаќаме маглите накај дома. Убав ден!
Здраво мајки Гледам доста лошо невреме во Охрид и Ресен имало, за Халкидики да не зборувам. Секоја година мислам дека овој период има по некоја ваква ситуација. Јас денеска и вчера се фатив за средување, спремив скоро цел куфер за давање па сега полесно се дише дома. Уште некои тракатанци да соберам и таман ќе е, ќе има место за нови ствари Утре ќе одиме на викенд, па од вечер планирам да си се спремам зошто сабајле ако го правам тоа цел ден ќе отиде. Вака спремно се и правец во кола Гледаме места за одмор, ми се оди многу да ви кажам, ми требаат едно 9 дена да се изрелаксирам. Таман бебе ќе пркне па ќе земам каши и тоа ќе јаде. За нас и батко нешто брзински и плус ресторани. Се тешам риба ќе јаде па бар здраво ќе е. Инаку, сум нашла една продавница во Скопје, детски работи за ич пари. По 200 денари комплети. Кога ќе одам за Ск на листа ми е да ја посетам зошто поубво ми е да видам, иако и со достава не е лошо. Пишете нешто, нека не седи празна темава.
Мајки ја имате купено Бебе Готвач? Вреди да се купи? И по која цена сте ја нашле? Гледам на фб имаат сега некоја акција со подарок маица за 990 ден. Се си мислам и маицата ја наплатиле, 1000ка за книга ало бре Сакам да ја купам за подарок.
Јас не, ја симнав апликацијата и таман ми е. Сакав да ја земам за да дадам подршка на девојките ама многу ми се виде за да фаќа прашина.
@AngelOfArh Ангела има право Алиса за во Албанија не се бара од тука смештај туку директ таму,има и да се ценкате за цена.
Можеби книгата и не е толку лоша колку што е цената. Во маркетот до нас за 3 евра купив книга со преубави јадења за бебиња и мали деца. За 1 000 денари може да се купат 50 кила компири.