Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Добро утро :l:
    Возбудена,среќна и многу мисли низ глава...Чекам маж да стане па да му кажам и нему...Се покажаа две цртки:inlove:
    Дете испи некоја голтка јогурт и цел шприц сируп,овој пат без протестирање,ама несака да јаде ништо..Јуфките веќе се оладија.Ќе му ги понудам покасно пак.
    Во агенда за денес освен филмови и игри низ дома ништо друго.
    Емоции до плафон,да кратам пост зашто којзнае што друго ќе истрескам:)

2. Marmarin

Marmarin Популарен член

Честитки, со лесно. Абе буди го таму одма не чекај за таква вест. :D

Добро утро од мене
    Одамна немам пишано, некако се префрлив во труднички од ко сум бремена, ама кај и да е ќе се вратам на темава. :lol:
    Шо да кажам, од кај да почнам.
    Од дома не сум излезена освен за преглед и цтг(кое бтв секој ден беше|(), од 32 недела ме испаничија дека имам омекнато грло и секој момент ќе се отворам, па еве стигнавме 38-ма. Фала богу се е во ред, брисеви чисти, кс супер, па сега ќе чекаме.
    Конечно се средивме со собата, 300 ротации напрајвме за да нѐ собере. :envy:
    Алишта купој, 4 машини со бебешки. Плус од големово. Уште да ги наредам, некој распоред да направам, па после моите. Нормално последна јас, секако не одам никаде па еве некое време сум во 2-3 пара хеланки и маици од маж, не ми треба ништо, па и не ме собира. :rofl:
    Толку засега, одам да пеглам, на свадба сме вечер, па да го спремам маж за по невестата. Многу ми е криво шо не можам и јас, а ептен ни се блиски, ама вечер па ќе ми е тешко да доседам, па така одлучив само в хотел да одам.

Поздрав и убав викенд. :*

3. Mari*

Mari* Форумски идол

Со лесно тарантулче :* :hug:
    Јас многу се радувам кога ќе прочитам низ темите позитивни тестови :lol:

Кога сум веќе тука,добар ден
    Лежам со деца на кревет и се молам да заспијат :$
    Знам дека во голема заблуда сум ама ај си реков може ќе ми се посреќи

Вчера уште во 9:30 се нацртавме вшума и до 12 останавме
    Ем мм се наспа ко човек ем тие задоволни
    Кога се вративме едвај дочекаа да стигнат до кррветот,за секунда заспаа
    Денес не престана да врне и си останавме дома :doh:
    До попладне имаме време :o: може ќе престане дождот па ќе се шетаме
    Мислам по секако мора да се пазари нешто за дома па излегувањето е неизбежно :smirk:

Сношти после незнам колку време легнав во 12 :drunk: сабајлината незнаев кај се наоѓам :fubar:
    Покасно од 10:30 немав останато будна,некогаш и во 9 заспивам :tmi:
    Ко некој пензионер сум станата :shake:

И тоа мајки
    Се мислам нешто блачко да направам,се двоумам измеѓу крофни и раванија :wasntme:
    Раванија некои 7 години не сум јадела (почнаа лиги да ми течат :$ )
    Иии за ручек макарони болоњезе |( дека не ми се готви денес

Да си ставам едно кафе дури не ме заспале деца :coffee: повелете

Довиџења :hai:

4. 24.07

24.07 Форумски идол

@TarantulaA Со лесно да си ја износиш бременоста

Мм на работа,а ние се успиваме со дете.Да заспие и ќе одам на фризер,добро е што е тука во комшии две куќи погоре.Инаку ќе си одев без фризура на свадба.

Треба порано да се тргни пошто е во друг град ,а дали ќе стигнеме на време е тоа незнам.Па и мм не можи замена да најде за порано.Кичево не е далеку,ама со дете никад не се знае како по пат.

Дете заспа.
    Ништо не пишав немам време одам.

Се вратив од фризер и видов дека од брзање не сум го испратила постов.Дете се уште спие,јас чекам лаков да ми се исуши и да земам да поткаснам нешто.Душава почна да му се треси.

Имајте убав викенд

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

@TarantulaA честито и лесна бременост. :inlove:
    Добар ден од мене. Вчера врне тура денес сонце пука милина. Бебчо денес се смилува на мене па се изнаспа и ме остави да подсработам (колку толку, подобро од ич) Извадив сезонската облека денес од големиот,машината овие два дена има да прегори од перење :rofl: не ми се седи веќе дома,сакам да претрчаме на гости во соседниот град кај фамилија да се видиме деца да поиграат. Со првото прв пат на 5-6 месеци го изнесов така на "поголема" прошетка во друг град. Сега сум "немајка" што на недела пред да наполни 2 месеци го носам во друг град.
    Големиот го фати "палавицата" не може да достои му се одело всело кај свекор ми. Таму има да се истрча издува и после да престане да досадува.
    Го испив кафето со цел да ме подрасони малку да профункционирам да го дотуркам денот ама пустото ме фати дремка (facepalm) ни легнување ми се знае ни станување ни ништо :| ќе поминат и овие денови ќе порасне бебчо и додека го подигнам, големиот ќе стане уште поголем без да го забележам тоа. Додека да се породам спиевме заедно. Не можеше без да го гушнам,оставив како мало слабо детенце,додека се вратив и фатив "чекор со животот" се извишил пораснал рачињата не му беа веќе малечки како претходно кога ме држеше за рака забчињата почнале да му се менуваат.... Сега е на школо други манири друго однесување.... Ми се плаче,како да сум пропуштила голем период од неговиот живот
    ... Ах, мајка.... :inlove:

6. marchi-cool

ајј.... Кај нас ли ќе идете?? (Мислев во градот) ајде леп провод :party:

24.07 likes this.
  7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Честитки со лесно да си ја износиш бременоста :)
    Здраво од мене :hai: Ние по дома цел ден ,дете нешто неарно со температура од четвртокот ноќта ,правевме крвна слика ,црп се е ок вирус некој најверојатно битно он си е весел и покрај температурата . Во градинка има варичела ,а и на најдобрите пријатели малата има ми кажаа вчера така да ја очекувам и синко да фати ,ако фати само со лесно да минува:) Тоа е друго нема ништо ,убава вечер на сите :)

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ај добро утрo!

Дете пека за едни играчки што му ги собра едно детенце на гости, замоливме да проверат ама не биле таму наводно, никако не можеш да замолиш, не и крај. Мене незгодно ми е, нив мува не ги лази. И ќе беше полесно ако беа обични ситни играчки, овие се од братучетка му и ми е мака. Го има камионот, играчките ги нема. Кој собирал trashes знае за што зборам.

Вчера бевме на Стобилоџи, на Фрајле, многу убаво си поминавме. Дете малце ќенкаше, па најдовме едно чаре и остатокот топ поминавме. Со маж си земавме по 1 винце, ама нормално не го допивме, јас останав со дете сама он замина за село, уште ми фалеше да се напијам.

Денес не чека еден дупли роденден, купување подароци и спремање за работната недела. Допивам кафето па едно брзинско средување по дома и правец накај Локо Кроко. Убав ден!

9. Osamena devojka

Osamena devojka Популарен член

Jas ja imam super e

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Добар ден.
    Ставив кафе конечно.
    Од 6,30 сме станати со малата. Недела дека.:D И не знам што се не направивме, Два пати појадуваше, грицкаше јаболко и банана, боеше со водени, се изнашлака по рацете, игравме учителки, сега она е учителката, порасна нели, јас ученик со мечињата. Правевме тостерки, она форми им правеше, ги месеше, ја оставив на кујна се изнаигра. И после се прејаде зашто сама ги правела, превкусни биле и немаше мерка во јадењето.:rofl:

Вчера читаме книга и го имаше зборот комплимент, ме праша што е тоа, и одговорив дека е кога некој ќе те пофали за нешто значи ти дал комплимент. И викам, ти си многу паметно девојче, ете, тоа е комплимент.
    Па она ми вика, мамо те сакам најмногу. Ете ти комплимент.
    И нели е тоа најубавиот комплимент што постои.:inlove:

Отиде со татко и до лулшки, сонце малку надвор. Сакаа до парк, ама гужви денес ќе бидат, па не му се буташе на мм со колата.
    @TarantulaA со лесно.:)

Да си испијам кафето на раат, ќе повежбам малку, па ќе видам дали ќе спие малово или ќе тера само со одмор малку,:hai:

11. 24.07

24.07 Форумски идол

Ај добар ден и од мене.
    Времево милина.....

Се бројат на прсти колку пати си имаме поспиено до кај 9.Се разбуди кај 8,но одма призаспа и спиевме двајцата до 9:15,а мм го оставивме да поспие уште еден сат и замина на работа.
    Ние со дете малку во двор,малку дома зачистивме со правосмукалка и помина времето,дека подоцна станати од спиење.

Дете издржа скоро до крајот на свадбата,но подобро да не ви кажувам колку бевме мирни.За мирен мирен си беше,ама неможи дете да седи со нас на маса.Ние бевме на вториот кат,а свекр и свеки на првиот.И само по скалите бевме,де сакаше горе,па долу.Кога беше дете долу задолжена за чување беше свеки,а горе повеќњто мм отколку јас.
    Незнам колку пати беше да мочка,мочкаше по малку само да пуштел тој вода(вградени казанчињата беа).Се направи жива вода два пати од трцање и шизање.
    Сакаше само да игра изгледа ќе биде играорец на татко му,а со мене шизавме на забавното.И на крај заспа кај мм на рамо.И си го фативме патот за Прилеп.

По пат кај Мак.Брод не запира полиција,а свекор немаше ставено појас (него неможеле да го казнат).И полицаецот виде дека дете спие и ни вика одете ќе го разбудиме детето.А цела кола мирисапе на алкохол.Овој е втор пат што дете го спасува од казна.

Еве го ѕверчево заспа,да одам избришам прашина и да пуштам машина за алишта.

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Мајки од која возраст ги носите во кино децата на анимиран филм?

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Зависи од детето. Внучето го носев со полни три години, во театар за деца, и цела претстава си ја гледаше и му беше интересно. Син ми е полни четири и уште не одиме. Нема шанси да доседи.

simona_baby likes this.
  14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Zdravo zenski:hai: majki :D

Nakratko da ve pozdravam dodeka malava pise na pod:Dmalce dizejni de, da ne bide belo:D
    Golemata so tatkoi na vecera kaj svekrva, dojdoa gosti mina na kafe kaj nas pa na vecera ke idat kaj svek.
    Nie arni, umorni:^) balkonot sto ni bese star so drva go trgna mm pa sega so svekr spremat za nov da pravat, doma se prasina|(
    Plus sama so dvete i spremajne rucek, edniot den mm ja vikna majkamu demek za pomos:wasntme:dojde vo 12ipol masata veke postavena jade i sedna, dodeka sreduvav ja slusam malata place obesena na vrata, svekrva izlegla nadvor ni izvesti nisto a demek ke gi gleda na cerki dodeka sresuvam, ostanato nema sansi da pomogne, mu rekov na mm nemoj da se lutis ama ne ja vikaj znaes nemie od pomos|(

Golemata petok od gradinka ja zemav cela bese so osip:worried:me preplasi na dezuren bevme demek nekoj virus |(jas misli niz glava a nikako ne davat krv da se proveri, ke gledam pedijatrava nekako da mi dade da i vidime krv, posle nekolku godini|(

Utre nova rabotna nedela:) so ubavo na site:)

Ubava nojk majki:inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove:

15. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Добар ден мајки :inlove:
    Надвор веќе дојде права есен. Редно е веќе и маиците по кратки ракави да се тргнат, толку беше.

Во последно време почнав многу да спијам пак (facepalm) а таман се навикнав рано да станувам. Ама бебево ако станам одма сеќава и се буди, па за да поспие спијам и јас :lol:

Станувам нетрпелива за промените кои не очекуваат ама ќе морам малку да се смирам, да земам воздух и да дишам што би рекле старите. Една работа ја бркаме и само се одложува ама со Господ напред ќе се среди и таа веќе.
    Е после се мислам што ќе биде следно, откако ќе се исполни се за што сме мечтаеле во текот на изминатите години. Сте имале таква ситуација?

16. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Женски здраво, ние сме 5 месеци од почеток сме на АД, си пиеше по 150 мл бебуш моја но наеднаш почна по 80-90-100, па и навечер подолго време кога ке спие едвај 120 мл ЕДВАЈ... со храна што почнавме со пробување ја обожава сака да јаде се радува кога ке види чинијата... дали имате искуство размислувам да и давам два пати ... незнам стварно мислам дека е гладна со толку малку млекце :/ совет плиззз

17. marchi-cool

Добра ви вечер мајки. Како ги поминувате овие први есенски денови?
    Кај нас наутро и навечер ладничко на пладне да се сончаш е работата :lol: ја почнавте ли грејната сезона? Ние моментално повремено пуштаме панел греалка,чекаме да ни стигне климата па да ни ја монтираат.
    Веќе и денот почна да се намалува. Со тоа и шетањето е ограничено. Го обожавам ова време. Првиот " студ" - есенски студ. Почна и сезоната на чајчња. Времето можеби тмурно ама има добро ниво на расположение (засега).
    Па жени ви посакувам пријатна вечер,мене ова ми е најубав дел од денот. Одам јас да јадам додека бебчо спие зашто после не ќе можам. Чао :hai:

Coco31, TarantulaA, Monella and 6 others like this.
  18. galapce

galapce Форумски идол

Здраво :l::f:
    Само краток поздрав.
    Депресивен неизвесен статичен период.
    Треба да превземам милион работи ми е страв да почнам.
    Малиот е добар, тоа е најбитно.

Зимници не правиме, кога ток не смее да јаде не јадиме ни ние.

Ме уби монотонијата.

Уште немам идеа што да однесиме на персоналот во Истанбул.

Има напредок при нормализирање на спиење.
    Уста не затвара, и секој збор заледен на место.

Бидете поздрсвени, пишувајте да се читаме, така барем знам како сте.

19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

@galapce
    Изгушкај го момчето со најубави трепки:inlove:
    Денес цел ден си мислам што ќе купувам за бебе за од болница.
    @emkaemka знам ќе ми најде нешто слатко,нежно^_^
    Уште една кукла,изгледа само јас,две внучки и братучедка ми се издрадувавме.
    Сите ми рекоа ај ако е девојче.
    Јас среќна до небо:inlove:
    Внучка ни е дојдена ја игра малава па да чкртнам некој збор.
    Многу ме мрзи од моб.да пишувам а желба имам8-|
    Почна малава сама со бабаи да оди бар до кај тетка и па тогаш средувам низ дома.
    Незнам како ќе се помини зимава,ќе мувлосаме дома.
    Малава ме бара..поздрав мајки!!!

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Со лесно и со убаво!!

Ајде да пишам оти сѐ се наканувам ама никако не стигам. Па жртвувам сон меѓу два ноќни подои (и знам дека утре ќе се каам заради тоа кога ќе сум жива ненаспана) ама си велам да ве исчитам, па еве и да пишам нешто - и после таман будење бебе за доење.

Ние сме арни - малку проблеми со напредок, ама не навлегувам тука во детали, пишав во тема доење. Инаку сѐ друго е супер. Со мачорка се одлични работите. Се трудам да поминувам време и со неа ама ѝ објаснив како стојат работите и ја гледам дека ме разбира. Е тоа што ѝ фалам да сум подостапна за играње останува, ама ја тешам дека не е за долго вака.. дека за брзо повторно ќе сум релаксирана од интензивно доење и ќе бидам подостапна за неа. Љубомората се чини сѐ повеќе ја снемува со секој поминат ден. И колку повеќе ја инволвирам во обврските околу бебето, толку посреќна делува. Ѝ го давам да го држи, ми помага за пелена менување.. а додека цица крадиме моменти да поиграме карти или меморија. Или да се гушнеме и заедно да прелгедаме некој цртан филм.

Баба и дедо заминаа, после дојде тетка ѝ, ама од денес сме сами. После 3 недели пауза, денес е повторно во градинка, маж на работа, а јас со бебе дома. Некако посмирена сум сега, барем така се осеќам. Иако не стигам многу да направам затоа што бебе е нон стоп на цицка. Ама тоа ми е приоритет, па ако треба денес ќе се намачка нешто на лепче или маж ќе свари леќа.

На мака сум само со одење во вц. Прво мислев дека е запек/тврда столица и комбинација со новите хемороиди. Но, сфатив дека проблемот се само хемороидите. Столицата не била воопшто тврда.. едноставно внатрешни хемороиди кои крварат и прават проблем. Чаре? Мачкам факту и проктосинолар. Се надевам дека ќе помогнат, затоа што со плачење одам во вц..
    Не знам дали е последица од спиналната, ама дел од газот на левата страна после подолго седење многу ме пече. Како инекција да ми става некој. Претерано пече..
    Матката малку поспоро се собира, ама ќе биде и тоа. Стомакот веќе ми е намален. Не е ко истурена вреќа. Раната боли ама само на допир.

Од аспект на мајчинство со второ дете.. бев полудена ама среќа кратко траеше. Ме маваа хормони - многу бев истовремено и тажна и среќна. Тажна и ми се кинеше срцето за ќерката.. а среќна кога го гледав бебето малечко и целото така прекрасно..
    И целото породување и стресот околу тоа ме погодија. Мислам дека тек сега се помирив со целото случување. И уште од време на време така си помислувам што ќе беше ако беше... Ама нема простор за тоа. Веќе е тоа што е. И сум среќна.
    Ве поздравувам, дојде време за подој. Одам да се хидрирам и да будам дете.

karibian, Coco31, Sexybaby86 and 20 others like this.