Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Добар ден и од мене! @danichap ми фалат ваквите твои постови.Ми даваат мотивација за секојдневиево искрено. Пишувај почесто. Инаку и јас така се чувствувам дека тие ми се најголем успех. Не што ги родив туку еден секој нов ден во кој учиме заедно. Баш како што опиша. Нас периодов ни беше турбо со родендени, навака натака па еве ја Новава се ближи. Малата ми порасна, се соочивме и со прва тт,помина и тоа, сега сме во проодувачка фаза. Најнапорната нели. Денес си се подновив со палто и комплет за по слави,родендени и гости. И на малиот се ближи роденден, закажано е спремно е се,се ммислам дали да спремам некои тракатанци за масата ќвидам. Да ви кажам право не мислев дека.ова ќе го напишам ама ми фали време за во кујна. Сакам да им направам здрави бомбони,здрави колачи ама се нешто немам време. Ако ме види таа во кујна,доползува до мене или се качува негде и морам да ја имам на око. Ајде ќе помине и оваа фаза. Па после полесно ќе е се надевам. Сакам во Новава година да се вратам малку на учееето и конечно да си направам нештоншто одамна го сакам. Тоа е накратко, убав ден!

На eli25, Sexybaby86, mal.ecka и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Здраво мајки!
    @emkaemka фала ти што не мислиш :hug:. Почнав со работа од Мај месец ( малку порано од што требаше, пошто ми излезе друга работа) и време баш и немам. Ама еве ветувам ќе почнам да ве дружам пак. Малата веќе е 13 месеци и е права ѕверка, а баткото е посмирен за нијанса од неа. Инаку немам ставено слики од нив сеуште по групите ама ајде ќе ставам од роденденот да не видите колку сме пораснати :inlove:
    Ве гушкам сите мајки што ги знам и ги поздравувам новите остварени мами. Убава вечер на сите :coffee:

На Coco31, eli25, Ano и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не ги сакам затскриените и тивки осудувања кои си ги наметнуваме едни на други. И стварно не е фер што сме често во ситуација да се правдаме за нашите одлуки.

Ако некоја од нас не сака да ја напушти работата што ја исполнува за да седи и да ги гледа децата, тогаш таа е не(доволно)мајка, и не ѝ се децата приоритет. Па не ретко треба да се правда дека многу си ја сакала работата, или дека оваа работа не се пропушта, или дека е премногу платена, или да се објаснува финансиски дека не се стига, ...

Ако некоја од нас пак сака да остане дома со децата, тогаш таа е неработничка, мрзлива, без никакви амбиции, или не ја сакала работата, или едвај чекала да не работи... Па таа се правда дека работата не чини, дека не е платена, дека дадилката е исто пари, и не се исплати, и не знам што не...

Да престанеме да се правдаме некому за нашите животни избори. И да престанеме да судиме на нечии животни избори. На крај, она што е најважно е да сме среќни.

И ве молам, да престанеме да ја генерализираме среќата. Не е среќа за мене, она што е среќа за вас.

И затоа, ако мислите дека сум неработничка или нереализирана во полето на кариерата затоа што сум дома со децата, помислете дека можеби мене тоа воопшто не ми значи колку вам што ви значи. Можеби немам јас желба да имам не знам си каква кариера. И тоа е ок. Не мора сите да ја имаме.

Или ако решам да запишам докторат и децата да ги дадам во градинка, тоа не значи дека не ги сакам и гледам да ги шутнам додека јас себично се реализирам на друго поле.

Најважно - дали децата ми се воспитани, најадени, згреани, дали растат во топол и среќен дом. Да бидат облеани со родителска љубов, без разлика колку саати дневно ги гледам.

И секогаш кога ќе ви текне да судите некому, помислете на тоа дека неговата среќа не се мери со истите мерни единици како вашата! И тоа е ок.

На Monella, Coco31, slavica999 и 49 други им се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.934
    Допаѓања:
    111.559
    Вечер мајки :yawn:

Ми се спие, ми се плаче, ама решив да читкам малку тука и да одморам мозок + грицкам чипс :mm:
    Имам зацртано да го изедам цел, полно големо ќесе е :o и дури јадам ќе пишувам, па ај да видам што ќе "победи" дали ќе ми стаса чипсот дури типкам или обратно ќе е, па ќе останам со постот напола и ќе решам да не го праќам :(
    (fingers)

Бебе оддамна спие, како топ се успа за 2минути, прав исполнет ден мина.
    Само мајкава за ќотек, ми заспа на рака у дневна, па да го префрлам у детска и само го бапнав на ладен чаршаф, а он затоплен, па кога сети, кога срипа :tmi:
    Душиче, за нигде сум :headbang:

Од време, на време се ви мрчам дека слабо пишувате, а деновиве мене и да ме нема :|
    Ама и како бебе нема дремка, така немам ни јас дневна пауза, а навечер кога ќе заспие играм Плејстешн :emo:
    Само мм ми ја утна играта :devil: мислам не е до толку лоша, ама зомбија има бе, па какви се гадни (facepalm)
    До сега играв се некои со ред тепање, ред пукање, ред истражување, решавање на загатки, шеми и откривање на богатство 8-| а оваа за напад од зомбиња и изумирање на човечки род |(

Времево права зима, прошла недела едвај греевме и разладувавме по ходници, а сега едвај се затоплуваме :doh:
    Дечково нејќе да му е ладно, едвај го убедував првите два дена да шетаме до продавница, ама затоа третиот пред спиење трчаше 1ч по ладното и изоди +/- 2км 8)
    Вчера виде и како паѓа снег, беше осветлен од сијалиците, леле кои радости беше :inlove: едвај чекам да почне да паѓа убаво, па да навее убава снежна покривка, кои радости ќе бидат аиииии :inlove:
    Ама ваљда ќе дочекаме (fingers)

Декември ги шкртка деновите, празници се ближат, треба елка да се кити, ама барем нека се приближи 15ти. Некако рано ми стои уште од сега да редам, плус знам дека ќе има згоди и незгоди, па ај да не се расправам уште од сега :tmi:
    Пред некој ден купивме два нови лампиони, мече и ирвас кои светат и менуваат бои. Да знаете само што радување даде, па што покажување мавна, си ги нареди на едно место на комодата и од време на време проверува дали му се таму :D
    А за на елката ги зедов, нели секоја година барем по еден нов лампион треба да има, па кој знае дали ќе ги даде или ќе треба нови да се купува :wasntme:

Си купив и новогодишна мушама од Базаро, па се заборавив во метража, мислев масата ми е 2.40 и зедов 3м. Оно масата вистина ми е 2.40 ама кога е пуштена, а пуштена е едвај па еднаш годишно :D
    И таму ми ја свиткаа на коцки, па јас заборавив одма да ја намотам во ролна и цела е прекршена :smirk:
    А и вчера кога ја ставив на маса сватив дека не е за мене, многу просто ми делува и многу е шарена, ама сватив и откако ја исеков и оштетив со ацетон, пробав да извадам една налепница со него, ме мрзеше да вадам со сјај и сунгерче :tmi:
    Најверојатно пак ќе си го иштиркам новогодишниот чаршаф и ќе го редам него :l:

Него ќе дојде ли крај на перење алишта :punch:
    Никогаш корпите не ми се празни, ама никогаш!
    Празник ли е, делник ли е, ден, ноќ, ништо не приметувам веќе, скокнам ли еден ден и не пуштам барем една машина да сврти, одма го губам балансот :smirk:

Па и со садовиве никат доста!
    Повеќе мијам, него ли што готвам |(

Него имам мака, пак сум станала смрдла :(
    Сите кои доеле знаат како се смрди на почеток, епа кај мене почна втор стадиум, пропратено со вруќини, напливи, препотувања :sweat: од кај па сега пак, зарем е можно..
    Ептен се осеќам нелагодно, мислам сите приметуваат колку си смрткам :|
    (за одбивање не ме прашувајте (lalala)
    )
    Па и косава пак ми паѓа (facepalm)
    Него не кажав, тоа колорот ништо не ми фати, пишуваше на упатството да држам 10мин мислам, епа јас држев 20 и џабе. Оно и не беше џабе, дури чекав си го изрибав вц то :tmi:
    Па мајка ми кажа дека у нејзино време за таа намена она користела ехотон, па купив и тоа, ама уште не сум се плескала (fingers)
    Ај за дочек на Нова, таман и црвена да ми испадне ќе биде супер и ќе одговара со новогодишните пижами :rofl:

Позитив на денот: држев мало бебче од 2.5м и ми се смешкаше цело време, право топење :inlove:
    Да бидам искрена ми прелета идејата да не можеби сакам пак вакво бебче :?: ама свртив погледот накај дечково мој, кој у моментот идеше да се качи врз кутијата со се поклонот внатре кој патем ние им го дадовме :smirk: па пак погледнав бебево и сватив дека не ми се гледа пак тој филм :tmi:
    Дечково стана и љубоморен дури држев бебе, почна да ме тегне и да ми вика да го оставам и ми покажува да го легнам во релаксатор :D
    Со мајката ич не изводивме дебата која е по мајка :D со женчево би си муабетеле со денови, ептен си го имаме муабетот!

Него се просветлив нешто за еко пелените.
    Користи од платнените пелени и ми ги покажува и ми објаснува како се редат. Па стига до моментот каде за навечер става едни две како ленти, па пика у пелената и облака. Абе тоа многу дебело :( вика со една лента и пропуштало, а мене и со една ми изгледа дебело, ама и самата пет лена не ми се бендиса како изгледа :|
    Ај тоа сега е бебче, ами како ќе се шета со пелената бебето, како ќе спие у лето..
    Не знам, ама не ми се виде нешто убаво, а мм на само прокоментира дека фалело уште гомна да му переме :tmi: :rofl:

Да спијам, мм го слушам од соседната соба рчи ли рчи, ѕидови се тресат мислам :lol:
    За утре немам никаков план што да правиме, само знам дека ќе принтам слики, имам еден ѕид со слики и дел ќе ги мењам, а на дел и ќе закачувам нови рамки.
    Плус ќе баратам со алат и ќе ковам шајки, ќе се потрудам едни дупки да ги прикријам, бидејќи од последното редење рамки у еден дел ѕидот го сторив решето, погодив стуб со бетон и касно сватив дека не можам да исчукам шајка у него :tmi:
    А јас дури мајсторишам на дечково ќе му дадам правосмукалка, ем ќе се занимава, ем ќе зачисти. Он е фасциниран од неа, секој ден ја бара да брчиме, па пошто не се сложувам ја зима обичната метла со лопатка и ме тера да метам, а он иде пред и ми покажува кај има трошки, па се оѕрнува да види дали собирам :^)
    Тешко на таа што ќе го земе :bandit:
    Па и џогер да не види е, одма зима да џогирал и настанува поплава :doh:
    Се бркаме на секое чистење и све му е малку колку работам, се му е уше :envy:

Одам да спијам |-)
    Изедов чипсот и 100г чоколадо (heidy)
    Гушкајте се :hug:

На Monella, Coco31, slavica999 и 27 други им се допаѓа ова.
  5. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @emkaemka браво за чипсот и чоколадото, и јас некогаш бев така, сега нешто не ми иде, од мн благо ми станува лошо а од мн чипс ме болат непцата, а така ме настрви за чипс, а оди чипс отвори го и остави го не го дојади, нема шанси.

Добро утро дами, јас на работа си седам и фемина штракам без кафе, некако само ми се спие, кој што да прави јас само да си легнам и да спијам, а дома за чистење имам еден тон, се мислам во сабота дете кај мајка да однесам, од сабајле да исчистам купатила, спална, салон и да ја извадам елката, да ја наредам и после тоа кога ќе дојде време за лампиони да одам да ја земам малата и да ја китиме заедно, ептен ќе се радува, па и си правиме муабети за Дедо Мраз, за Нова Година, срценце е ептен. Задоцнив годинава со елката, лани на 28-29 ноември ми беше накитена, сега ќе украсувам овој викенд дека е продолжен па ќе имам два дена да одмарам, оти сватив дека одморот мн ни значи, а не само рмбај рмбај како да се бориш за прво место на светско првенство во чистење.
    Незнам што да доручкувам утрово, по се изгледа ќе гоо испијам кафето и ќе ми се одбие гладот, што е мн лоша варијанта со оглед на тоа што се борам со анемија.
    Денес ќе одиме на гости со малата, таму има мали дечиња па повеќе одам на гости за таа да си игра со децата отколку мене што ми се оди на гости, утре на роденден во игротека, таман во сабота кај баба и, море се мислам и петоко да ја однесам на спиење таму, за сабота да се наспијам сабајлето до кога ми душа сака и да станам да помине доручек и да потерам планот погоре што ви го опишав.

Доаѓа и нова година, леле жени да не ви кажувам колку пари ми одат за подароци за децата на кумовите, на кумашините од на мм страна, децата на золва ми, децата на колешката, па децата од моја страна кај што сум кума, па за на една комшивка дечињата, ауууу, неколку дечиња на братучетки и оп цуп 200-300 евра ми одат за подароци.
    Дајте некоја идеа за новогодишен подарок за дечиња на возраст 2-3 години, и поголеми дадички прво одделение, 5-6 одделение, мислам дека веќе се ми е поминато.
    Туку чекајте да ве почастам една слика, како се занимаваме со госпожата моја дома, и доста ми е со муабетење да се фаќам за работа. IMG_20191204_204223_HHT.jpg

На elcezelce, Coco31, slavica999 и 15 други им се допаѓа ова.
  6. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Dali ima nekoj virus, detevo cela nok bez spienje me ostavi :(
    Mnogu povrakase ni temperatura ni nisto nema :(

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @*Ane* neznam dali e virus ili sto, golemata 3dena bese so povrakajne, vesela si igrase nitu tt samo povrakajne.
    Denes malata povrati|(

Dobar den:)ubav den:sun:

Vremevo ubavo:sun:sonce so zabi ama sonce:D

Neznam od kaj da fatam|(za se bas za se|(
    Golemata 3dena so pocrakajne, denes prv den vo gradinka posle virusot, podobra bese pa se nadevam deka ke bide dobra.
    Malata spie:)sonce najubavo:inlove:saka da se guska so mama:inlove:me polni so zivot:inlove:

Nautro mm ja odnese golemata gradinka pa bese da vidi za pedijatar da napravi dokumenti, taa sto sakavme e polna pa ke kora da si sedime kaj sto sme za da ne ostanime bez pedijatar|(
    Denes pravev pap test|(ne mi e prv pat, luge zenava me izgore(facepalm)3pati me zbrcna|(mi kazuva ako odis so mn mazi vaka taka(facepalm)i vikam ne odam mazena sum imam familya, pa dobro ti si mlada..... :^)

Idam nadvor mm mi vika sto tie taa faca, pa vikam ova nekoja nenormalna me izgore |(ma kako 3pati da pravev pap test|(

Tuku vcera mi dojde kazna deka sum vozela brzo(facepalm)kako me iznervira, za 5 pa 50evra kazna(facepalm)
    Vikam na mm sekogas bev vnimatelna na toa mesto i eve.
    On pobara slika da vide i koga ke vidam od pozadi me slikale(facepalm)
    znaci vika mm ete si bila ti vnimatelna ama posle koga si gi pominala si zgazila malce:wasntme:(facepalm)

Srediv malce niz doma:(lele kakov haos imam:sweat:nema li kraj na ovie obvrski|(
    Se nadevam nedela ako ima sonce da sredam goren sprat se ubavo pa da mi ostane samo dolu da se sredi|(

Tuku balkonot bidna:clap::rock:ubavo dojde, a isto i duplata vrata stavena:whew: pomalce misli:D

Guskajte malite silno:inlove::inlove::inlove:rastat brzo:inlove:mojata nareden mesec ke gi pravi 6:$:inlove::inlove::inlove:

Ubav den na site:l::f::l::f:

На elcezelce, Coco31, eli25 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.466
    Допаѓања:
    22.621
    Ејј @emkaemka и ја прво читање на темава,се настрвив со чипс,оној домачински са кајмаком мх мх...
    Ќе нарачам н а маж д а ми купи сеа:)
    Ах темница ме фаќа дур се приберам дома,...Инаку се подобри атмосфера на работа,па не ме боли веќе глава на секое враќање дома.Секако,само се потеудив д а ставам у ред луѓево.Морав малце д се искарам и заби да покажам.Сепак,за постигнување на сопствен баланс и задоволств,ќе мењам нешто. Ај да да скокнам,па д а речам оп...
    Дете ми кашла па се нервирам..У градинк пак почна,се дере солзи рони ,нели пак фаза на адаптирање...Ам па одм се смирува коа ќе го оставам...Учителкав праќа секој ден слики од активности.Сега боеле шал,капа...Па се најавуваат и оние новогодишни базари и работилници ќе ги прават..Па свират на инструменти..Навистина имаат многу активности и исполнет им е денот на децава.Само да немаше вируси и бактерии,совршено ќе беше.

На Coco31, eli25, Ano и 13 други им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.188
    @emkaemka и мене ме настрви со чипсот :D Те прочитав попладнето,па лапнав и јас еден чипс додека бебе дремнуваше. Мојот не беше ни Домачински како на Тарантула,ниту во голема кеса како на Емка :lol: туку Чачански. Битно заврши работа.
    Ептен сакам да гледам тв или да штракам мобилен и да грицкам :?: ама откако се роди бебе,тој луксуз не можам да си го дозволам 8-|
    Кога спие ноќе,морам да сум до него во спална зошто често се буди,па ако на некое будење не сум до него,се расонува додека да отидам и му треба време за да заспие пак. А преку ден е многу напорен,сака во раце или да се играме заедно,па ако земам да грицкам нешто веднаш бара и тој,или да јаде или да протне рака во чинијата и се да расфрла.
    Последно,беше сестра ми на кафе,ставив чипс на маса,кога почна бебе да се влече по чипсот,и немаше друго решение освен да го тргнам. А ако го тргнам нема да јадеме,па го ставив под масата и и реков на сестра ми од таму да зима :$.
    Не ми се верува дека за 1 месец ќе славиме прв роденден на бебулево :inlove::inlove::inlove: Порасна дечкото,уште да почне да спие и кој како мене.
    На темата која ја почнавте за работа да си кажам и јас.
    Додека да станам мајка си викав обавезно се враќам на работа,детето ќе си порасне и ќе бара пари,а не мајка му да е до него. И,станав мајка,породилното веќе беше при крај и морав да донесам одлука. Да се вратам на работа и да оставам дете да ми чува свекрва ( а не сакам таа да го чува и воспитува) или да останам дома. Имам завршено факултет,обуки и семинари немам посетувано,јазик - онака,работа никогаш не сум бирала и многу сакам да работам.
    Работев во бутик,со мин.плата,на празници,прекувремено без надоместок. Не се жалам,со љубов си ја работев работата,ама детето сега ми е приоритет. Многу вагав пред да донесам одлука и решив да останам со бебето. Ама :!: таква одлука донесов зошто немав многу што да изгубам. Не беше работа од соништата,знаев дека кога тогаш ќе ја сменам ( иако се надевав дека ќе ја сменам поради подобра работа). Кога би имала некоја работа добро платена,која ме исполнува,која не се пропушта,мислам дека би се вратила. Во мојов случај пресуди тоа што ваква работа можам да работам и најдам кога сакам.
    Штознам,надежта последна умира. Можеби и јас некогаш ќе имам совршена работа. Ако ми е пишано,ако не 8) ништо.

Овој Алиекспрес жива заразабил :tmi: Се отепав од порачување. Ми стигнаа досега 5 пратки,чекам уште 17 (facepalm) . Не ми се скапи,евтино порачувам,освен сетот за маникир кој е 38 €,ама ептен се собира. Порачав и за декорација за бебе за роденден,половина стигна,уште балоните ги чекам. Замисла и желба за декорирање имам,а дали ќе дозволи мали мама да реализира се или не,ќе видиме. Се надевам дека ќе е умен,па барем ќе сврзе спиење дотогаш да можам да подготвам се.
    Се надевам само дека поштарот уредно ќе си ги носи пратките, мрчел дека многу пратки сум имала ( а тоаму е работа ]:)) ама имавме конфликт минатото лето,па затоа и мрчи. Ме виде дека на малското куче му давам јадење и кога ме подбра лом ме направи :x Ќе ме пријавил,само ако го касне кучево,зошто јас сум го ранела и јас сум била одговорна за него 8-| . Па не го донесов јас тука,ниту го родив па да одговарам. Епа го лаело,што сум јас крива . А вистина имаше неколку големи и еден куп мали кученца,ама неколку пати пријавувавме во инспекција да ги соберат и средат,зошто од 15 кучиња со парење и размножување 150 ќе станеа,ама кој да дојде. Кучињата гладни,бутаа канти и лом правеа за храна,ама и греота,и онака секогаш ни останува јадење,зошто да не им го дадам |( . Нас од маало никого не дираа,ама кога ќе видеа некој непознат,лаеја и тоа како,а посебно поштарот :wasntme: можеби и со право се лутеше. Ама кучињата секако беа тука,ќе го лаеја и ако ги ранам и ако не им давам јадење,ама оди разбери се. И како и се истанато што не функционира кај нас,така и од инспекција не дојдоа,па се најде некој паметен и сите ги отру ;( . Господ гледа,па се надевам дека ќе го стигне казната.

^_^ Ехееееј и јас од каде до каде стигнав. Некако испомешано,ама си пишав тоа што ми текна. Да имате за читање :lol:
    Мали спие,да пробам и јас да спијам. Па и пишувањето од моб ме нервира,стално ми јаде букви,додава,не остава празно место,па ми го одолговлекува пишувањето.

И да се пофалам,треба да ми легнатна сметка 450 ден од скенирање сметки (waiting) .
    А за во март ако исплаќаат ќе имам бааги повеќе :rofl:.
    Само јас ли не најдов маана на мерката за поврат на ддв и сметам дека е добра,иако не сум симпатизер на сегашнава влада или има и други кои скенирате сметки?

Ај да шетнам низ другите теми и да спијам. Навечер не можам да заспијам, бебе цела ноќ цицнува,рано се буди и после како претепана.

Лека ноќ.:hug:

На Coco31, slavica999, eli25 и 16 други им се допаѓа ова.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    8.253
    Да шкртнам нешто на брзина додека одмарам и да отидам под тушот, целата мирисам на кифлички:D
    Јас на одмор оваа недела, само што деновите летаат се чудам колку ли брзо дојде петок.

Ние добри синко денеска остана дома. Ми фали детето многу...Последните три викенди работев, до душа целиот претходен месец турбо, немав слободни денови.

Затоа денеска го минавме денот заедно. Печевме кифли, игравме заедно на игралиштето, вечерта ги чистеше чизмите, ќе дошол Николаус да му стави поклон во чизмите, снимивме и видео како ги чисти кондурите со четка:rofl:
    Многу беше сладок кога праша дали треба сите негови чевли да ги исчетка:l::inlove:

За католички Божиќ треба да одиме за Македонија, па уште од сега спремам поклони.Пред да летаме ќе ги наредиме под елката, да се радува синко. Оваа година желба му е Дедо Мраз да му донесе камера,во сабота треба да стаса:nod:
    Ние нашите поклони си ги знаеме - кажавме кој што желба си има, утре да излезам да докупам што фали.

Колега ми даде број од еден човек, кој доаѓа како Дедо Мраз по куќите, да видам колку ќе земе, ако е многу скапо ќе го букирам од наредната година кога ќе е поголем синко.

Инаку пред некој ден ми стаса нив договор за работа со покачување на платата:handshake:Баш се израдував:rock:, ама како што разбрав на работа сите не добиле нов договор, кој знае дали кријат и не кажуваат, не е ни важно.Овој додаток за да привлечеме нов персонал и да се заржи стариот да не се откаже од работа.

Синко се откажа од ноќните пелени конечно:dance:Не дека беше мал, требаше поодамна да ги оставиме, ама јас не обрќав многу внимание на тоа и затоа се одолговлечи работата.
    Последниот месец му зборев дека не е убаво со пеленка, дека смрди и големите деца немаат пелени и вроди со плод:muscle:

Исто е возбуден дека ќе летал со авион, цело време му раскажуваме како ќе патуваме во скоро време и кога и да види авион стандарт прашање, а ние кога ке летаме?
    Наредната година букирав уште два лета, еден до Шпанија и еден до Италија, остана уште летниот одмор да го испланирам.
    Да се стабилизираат малку сметките, па може да разгледам понуди-ич не сакам да ми дојдат на нула.

И само да додадам - Оваа година посакувам само здравје, слога и мир, друго не ми треба.Не знам дали е рано за новогодишни желби, ама да си кажам предвреме.

Ајде да отидам под туш и ако не ме мрзи ќе се издепилирам на нозите, ако ме фати мрзата ќе си ги растам влакната уште :lol:

Последна измена: 5 декември 2019
    На Coco31, eli25, Ano и 16 други им се допаѓа ова.
  11. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Добро вечер мајки.

Мм што ако е на одмор кога бувта приватно како вол.Но барем утринското кафе си го пијаме заедно него го испраќам и следуваат активностите по дома.

Дојдов до заклучок кога мм зема одмор секогаш дете нешто му се случува.Настинки,вируси бактерии...

Дете ми изгоре,со тт сме два дена која се качува најмногу до 39,5.Сирупи пиеме со триста маки и некогаш ги повраќа.Чепче кога ставаме цела куќа ечи од неговиот глас.Пак почна да хрчи со носот,треба да за закажам на орл,изгледа пак му се има активирано третиот крајник.

Денеска бевме на матичен.Таму што да ви кажувам,појдени во еден работа завршивме во три.Два часа чекавме во ходник дете со тт 39.1.Дете дома на таа тт скокаше пееше,играше,а таму клапна,Почна да се треси и да заспива,го шлакавме по лице со вода незнам колку сок и вода испи за тие два часа.Леукоцитите 14,исто и црп 14..Ни даде антибиотик и тој го пиеме на сила.

До лани се лажевме со од тато алатите,сега ниту ние не ни се интересни.
    Полниме два лејгени со вода и ставаме животинчиња во нив,си ги собира со една цедалка и ги става во друг лејген.Па така кога ќе се занеси во играта му подметнуваме сируп.

Првпат во овие два дена тт да падни 37.3,немаме чепче ставено од ручек кај 15:30 засега не качува.
    Се надевам нема да качи,и дете ќе се наспие,а богами и ние со мм.
    Оти сме како зомби,два дена ниту јадени,ниту пиени нешта па за спиење да не зборувам.

Одам да правам аларм за секој случај да следам и на спавање.

Имајте слатки сништа.

На Coco31, eli25, Ano и 18 други им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    Машала добри страници сте испишале. Јас конечно седнав како послободна да ги прогледа известувањата на форумов,зачитана сум во темата за храна на бебиња, вчера направивме 16 недели а на 14 ти месецов ќе полниме 4 месеци па се спремаме на еден "голем чекор" - прихрана. Кога ли поминаа тие месеци. Деновите предолги ноќ ретко кога има ама пак времето летна. Поминавме денови со скок со плачки со болно грло со шетање цели денови во раце со малку спиење и сега одиме со еден чекор понапред. Поголема заинтересираност за нешто ново смеење на глас поинтензивно гугање... А тоа дебелко пораснато и тешко :inlove: ред некако успеваме да фатиме и со спиење и со цицање и со посветување на големиот батко и со домашни обврски... Како што пишуваше една членка низ коментариве дека колку е поголемо детенцето толку е полесно и поубаво за нас. Како што си врви времето мене и времето од боледувањето ми се намалува. Уште 5 месеци па думачки дали да се вратам на работа или не. Додуша сега е рано за тие главоболки сакам повеќе да уживам со децата дома ама со време мора и на тоа да се мисли.
    Од новогодишната еуфорија ние уште ништо немаме спремено рано е. Обично почнуваме од кај 20ти декември.
    За себе можам да кажам дека сум доста емотивна периодов. Срцето и душата ми се полнат со дечињата. Богатството вредат. Гледајќи ги нив малку го запоставив своето здравје но наидов на една статија која една членка ја постираше тука дека за среќни деца потребна е среќна и одморена мајка. Ми ги отвори многу очите. Одморена мајка малку потешко ама среќна мајка во секое време. Ништо не ни фали за да ни ја намали среќата.
    Не знам колку е здраво што сум ослабела периодов. За 2 месеци 2 кила. Долго време бев со килажа од 60 кг па сега со 58 ми е чудно. А и ја раситнив 30 ката од пред 1 месец.
    Во глобала тоа е. Фала му на Бога што сме здрави и живи се друго се средува поправа или занемарува.
    Имајте пријатна вечер јас заминав да спијам :) |-)

На Coco31, eli25, emkaemka и 12 други им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.853
    Допаѓања:
    34.216
    d0453ce9438814a80e104a678bd0dd9f.jpg
    Морген :sun: .
    Сонцето некако со заби е ама барем го има.
    Станати со мали уште заедно со петлите а до касно седевме сега сум цела ваква:yawn: :yawn: .
    Ќе треба да тркнам до заболекарот да ми ги ѕирне конците во вторникот се решив и извадив умникот. Онака роденденски си поплакав поинатив и собрав храброст седнав на столчето :$ плачам викам од една анестезија како мислиш ме колат. Во глобала не осетив ништо од операцијата ама пусти страв од игли му беше мајката да плачам како бебе.:$
    Среќа асистентката на докторот ми даде тотална подршка и ме храбреше дека не е страшно и така бидна. Немам некои јаки болки нормално е мислам да пецка ама јас паничар ептен што и како така да сега да касне мали и патот до матичниот . Кој вика дека е диета вадењето на унник гадно се заебал јас само голтам мн малки џвакам ама се како дупка да имам во стомакот.
    Лееј цел пост за забот отеков.(lalala)
    Ладно бре право зиме е сега. Сакам снег не гол мраз.:wasntme:

Ај одам да ранам мали.:*:

На Coco31, eli25, Ano и 15 други им се допаѓа ова.
  14. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    10.127
    Многу одамна не сум пишала во темава, обично пишувам кога нешто ќе ме трогне, ќе ми остави впечаток, ќе ме изнервира или нешто ми тежи.
    Многу често го заборавам еден момент многу важен за мене, а тоа е кога ја земам ќеркичката од градинка или од некоја активност каде што повеќе деца чекаат да дојдат родителите, во гужвата првиот момент кога ќе ме здогледа и ќе и светнат очињата. Ме облека едно необјасниво чуство на тага и радост, што поднесена од средбата и разговорот брзо го заборавам, но секој пат се повторува.
    Вториот момент што ме исполнува секојдневно е мирисот на топлото обравче само што станала од спиење, иако има 4 години мене сеуште ми мириса на млеко:D
    Пред некој ден го гледав филмот Врба на Милчо, и се уште ми е тешко. Толку често забораваме колку многу имаме. Знам сека филмовите треба да провоцираат, да те натераат да размислуваш да направат да то е непријатно, ама ова ми беше премногу. Многу чувствителна тема пренесена во филм од машки автор, а од женски аспект. Филмот е утка според мене, ама тежината што ми ја остави ме растревожи.

На Coco31, Minnie-e, eli25 и 18 други им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мајка - доилка... Има ли нешто по смрдено?:rofl::rofl::rofl:
    Значи не знам за вас, ама и првото дете кога го доев, и ова сега, се потам и мириса бре. Три пати во денот се туширам...

Добар ви ден.
    Ние направивме 6 месеци и уште со повојници ми доаѓаат. Колку и да е за убаво некогаш терет ми е сето тоа спремање. Некогаш си викам не спремам само нешто што имам ќе извадам, сум одела на повојници каде ме пречекувале само со чипс и севн дејс ролат. Ама не дава душа бре. Не можам јас така. Домаќинка сум шо да праам (читај малу глупава)(n):lol:
    Друго што да кажам. Вчера имавме есенска работилница во градинка кај мали. Убавини. Прилика да излезам. Беба со тато се чуваа, а јас и синко другари на работилница. Жените сите се брзаа која од работа, која за на работа, побрзо да направат и да бегаат, јас полека, нате-нане... Мене тоа излегување ми е, како да ви кажам, `догаџај`
    Тоа е тоа. Ајде да заспијам бебе и да се фатам за работа.

На Coco31, eli25, Ano и 19 други им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.265
    Допаѓања:
    35.154
    Еве и јас да додадам нешто на темава иако со време сум кнап.
    Ми се насобраа работи периодов мислиш после 20 Декември времето ќе сопре. На сите се нешто роковите им се до кај 10/15 Декември. И така јас турбо со работа (што сама си ја прифатив де, ама па морам некогаш да се пожалам). Капак на се и детево имаше гнојна ангина периодов па мозоков ми е каша попара од неспиење и работење.
    Знам дека не е споредливо ништо и секој си е приказна за себе, ама јас сум си пишувала и порано дека мене и дете и кариера ми се подеднакво битни. Се трудам да правам баланс, ама ако останам дома со дете тоа нема да бидам јас. Мене ми е потребно и на другото поле во кое сум вложила многу труд, напор и пот да бидам успешна. Е сега некогаш тоа значи дека детето ќе го чуваат и попладне баби и дедовци ама не мислам дека тоа ме прави полоша мајка или помалку посветена мајка. Се трудам да одржувам баланс и да не работам викенди, да си имаме наши ритуали, да играме едукативни игри секој ден и слично.
    Можеби е така затоа што знам дека кај мене правењето деца е најтешката работа на свет и дека нема второ. Тоа е што е и само се надевам дека ова едново ќе ми биде живо, здраво, среќно и самостојно.

Инаку ме фаќа празнична треска по малку, ама сеуште ништо не китам за да остане накитено до средина на Јануари. Купивм нешто поклони за поголемите деца што ги имам и треба да смислам што за помалите (вкупно деца за поклони ми се 8). Треба да планирам и роденден за детушко и така периодов е баш убав. Само да завршам ова обврскиве и ќе биде весело.

На Coco31, eli25, Ano и 13 други им се допаѓа ова.
  17. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.853
    Допаѓања:
    34.216
    Ај добро утро.
    Се чувствувам наспано топ ми е сега.
    Поврлете од кафето и чоколадото послужете се. Screenshot_20191207-082254_Gallery.jpg гледам на врвот од чашата како кокошки или петли да имам. Нека си стојат.
    Се чудам кога поминаа 14 дена за некој ден ќе се враќам пак кај маже толку многу ми недостасува .
    Чудно тука каде што сум израснала се чувствувам како странец а само 6/7 месеци живеам надвор од овој дом.
    Не знам како ќе биде кога ќе купам и тука сопствено нешто свој дом како тогаш ќе доаѓам кај моите верувам со тешки маки.
    Толку многу сме поврзани едни со други што страшно ми недостасуваат уште сега тие, знам дека ќе бидам многу нервозна и наапана кога ќе треба да си појдам.
    Не е се едно исто како порано. Сите се сменивме сите.
    Сабајле случајно на фб ми излегува од на мм другар жена дека ја означува нејзина пријателка со која се имаме во пријатели на оние страните дека ќе станала мама во 2020 , знаете за шти зборувам сигурно сте виделе. И му викам на мм таа и таа ќе има уште едно бебе бр2.
    А тој на тоа ми вика значи не претекоа. Толку ме нанервира како да сум на натпревар што другите тоа и јас.
    Као божем јас не сакам уште едно,две бебиња кокку сакам близнаци ама ете не ни е дадено сеуште да имам бебуш во стомак. Се помирив со тоа кога ќе биде нека биде. Неможам против природата може така треба да биде со едно и толку.
    Јас се израдував дека дечињата се проширува кругот на пријатели он како на љубомора и на натпревар. Ама вечер ќе го средам така не се збори. Ме натажи и криво ми падна ...

Офф испозамарав од сабајле.
    Мојот синко сеуште спие вчера си легна во 21 часот премногу уморен е.
    Не ви кажав вчера ми стигна од карго кеики паста за орхидеите и едвај чекам да однесам да им ставам па да видам дали ќе ме биде за нешто. Мм ми купил уште две во чест на роденденот ама едната ми е дупла. Ама ќе прекара мани на поклон нели не се наоѓаат .
    А сега отидов.:rain::rain::rain::rain::rain:

На Coco31, eli25, tina-63 и 17 други им се допаѓа ова.
  18. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Добро утро колешки мајки :D
    Денес кафето од мене, еве го тазе, ајде повелете:mm:

B659B883-D2A7-46DE-AD74-B02FD7517C02.jpeg
    Јас на работа.
    Пијам кафе во тишина.. ќе речев исто ко дома, ама guess what,дома нит е тишина, ниту па асално кафе сум испила последнава година и пол :D
    Вака на работа барем тоа ме радува (малку).
    Не дека менувам галама на дете за кафе на раат, ама ете, ми прија вака :)
    Синоќа во 1 легна малата, па денес не знам како ќе издржам.
    Не дека ми е нешто ново да сум ненаспана, ама ете, се нервирам кога сум ненаспана!!!

Да ви се пофалам, купивме ново ауто:$.
    Тррбаше мм да ме земе од работа синоќа, и излегувам јас гледам ја нема колата.. и пцујам кај е до сега,кај има заглавено? Коа гледам он во џип квакнат и се смее, и ми светна.
    Вчера го спомна онака,и вечерта го донесе. Ама ич не очекував.
    Изразив желба да ме учи да возам, и оп стоп ја ќе си го возам, мене у него ме личи, он што сака нека си вози, нема фаца он за џип 8-|
    Ставив слика тука синоќа, ама ја избришав одма, ај ма си мислам не се сељачи:worried:
    И то.

Ќерче ми расти брзо брзоооо, веќе е детенце кое си кажува дали сака да јаде,да спие, кажува “мамо кака” и си клекнува се кака(во памперс секако,сеуште не сум ја ставила на нокшир за да се учи, а веќе време и е штом почна да кажува) и многу е полесно него ли да се тапам зошто плаче,што и е.
    Читаме приказни и сликовници секој ден, и купив сликовници со стикери па лепи-одлепува, тропа со чашки и лажички цел ден демек кафе мати , и така ни поминуваат деновите..
    Кога ќе начекаме малку сонце, се облекуваме и право низ врата.
    Денес се надевам ќе биде потопло за да ја прошетам после работа.
    Многу бев против телефони ама почнав да и дозволувам да слуша песнички, пошо коа и пуштам на лап топ, се качува врз него и лупа на тастатура и кај и да е ќе го сокрши.
    Па пробува да пее, и кажува дали да и пуштам “пиууу” или “иаооо” :D
    Не претерано, ама по 20-30мин во ден и се собира да гледа.
    Доволно е.
    Уште не сум ја однела на мрп, страв ми е многу .. и мм е против, вика кога ќе оди ептен стабилно и кога ќе трча, па да прозбори убаво тогаш.
    И да сакам,он нема да ми дозволи да одам, негов колега многу лошо искуство со детето и мрп имал, па ете и он е испаничен сега.
    Ништо, ќе си седиме дома зимоска, здравје таму на пролет вакцина:(

Елките стокмени ли ви се ?
    Мојата до пола е накитена, ми фалат уште 20тина лампиони па да биде готова.
    Не ми се свиѓа ваква каква што е сега, па поручек ќе одам да докупам уште и конечно да ја довршам.
    И се радувам ко мало дете.
    Среќа ќерка ми што не ја рецка многу, па не пробува да ја дофати, инаку ќе ја спакував и ќе ја кренев.
    Само првиот ден се чудеше што и како е, и ми ги фрлаше лампионите пошо мислеше дека се топки8-| и ми помагаше да ја китам, т.е ги џиткаше така одозгора:angel:

Веќе саат и пол го пишувам постот, можам да замислам колку е каша попара ама сори немам време за поправка, ќе пишам друг пат поасално :D
    Имајте убав ден!:f:

На Coco31, tina-63, Ano и 16 други им се допаѓа ова.
  19. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Здраво мајки,

Откако по втор пат станав мајка (на 28-ми ноември), почнувам да пишувам во темава и никако да ја довршам пораката, не било лесно со две деца. Затоа сега додека бебушка уште спие, а тодлерката замина на гости кај баба, да се обидам да чкртнам два-три збора.

Недела дена по породувањето уште се опоравувам, ама и самото породување и постпартум периодов драстично се разликуваат од првиот пат, кога 40 саати бев во болки, и исцрпена се породив спонтано со големо бебе, за на крај буквално да колабирам и да се онесвестам, па да примам плазми и крв за да ме вратат, а потоа месец и половина да патам од постпородилна депресија и да се мачам со доење (скоро се' што може да ви падне на памет од проблем при доење, освен операција, јас го доживеав). Со втората ќерка решив и под дрво и под камен да најдам доктор кој ќе ми даде епидурална. Пред да ми ја стават, многу добро ги менаџирав болките со дишење, а кога намали епидуралната и почнаа јаките болки, се свртев лево, знаејќи дека побргу се намести за излегување првото на тој начин, и за неполни 20 минути од 8 се отворив комплет и ја родив втората ќерка. Вкупно 7 саати. Ме зачуди што беше уште поголема, 4350гр., а јас помалку испукав. Една недела постпартум јас сум среќна и немам депресија, ненаспана сум, ама бев спремна на тоа, веднаш почнав со доење и бргу ми дојде млеко.

Моите најголеми стравови кои се' уште ги имам се во врска со прифаќањето на бебето од поголемата ќерка, која за еден месец ќе полни 2 годинки и е во еден од најспецифичните развојни периоди. Многу ја спремавме пред доаѓањето на бебето, но со таа возраст никогаш не можеш да бидеш сигурен во ништо. Првиот контакт помина супер, ама сега нон-стоп сака да ја гали, бацува и гушка сестричката, а не е свесна колку е груба и дека може да ја повреди. Чувствувајќи се виновно што ја тргам и што имам помалку време за неа, секој слободен момент го користам да ја гушкам и бацувам, се надевам нема да ја размазам.

Сега за сега толку од интрото за мене, се надевам и тука дека ќе најдам инспирација и пријатели како во трудничките теми и дека взаемно ќе си помагаме да имаме здрави и среќни деца и да бидеме здрави и среќни мајки.

Во врска со темата за работа и мајчинство, веројатно сите сте во право, ама за себе. Судење за другите е жално, не сме сите ист крој, не ни одговара иста вистина на сите за ништо. Нормално е да се споредуваме, така анализираме, така учиме, ама да мислиме дека нашето решение е најдобро за сите е смешно. One size doesn't fit all, што би рекле другарчињата од запад. Мое мислење е дека мајката треба да си го исполни својот потенцијал, своите соништа и да биде најдобрата верзија од себеси, за да биде најдобриот пример за своите деца, зошто сите знаеме дека децата најмногу учат од гледање што ние и другите правиме, а најмалку што зборуваме. Дали тоа е кариера, дали е останување дома со детето "фул тајм" , дали е сосема нешто трето не е важно, важно е да е автентичната желба на мајката, а не нешто наметнато од опкружувањето.

Јас сакам да работам. Уживам во мајчинството, но сакам да имам баланс и да се почувствувам и како возрасен човек. Сакам да се надоградувам, сакам да сум креативна и сакам ќерките да го видат тоа и да се инспирираат позитивно.

Мајки толку од мене, ве поздравувам и гушкам. :hug::hug::hug:(highfive)

На Minnie-e, Coco31, eli25 и 20 други им се допаѓа ова.
  20. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Добар ден и од мене.

Кафе број два во рака,сега можам да кажам дека сум наспана,свежа полна со енергија за да го преживеам и овој ден.
    Сум спиела како бебе со две-три разбудувања,но за тоа не се жалам,9часа немам спиено не памтам од кога.Синко не почести плус едем час спиење обично се издига од кревет пред 8,но и тој беше исцрпен од минатите денови.

Го испивме кафето со мм и замина да работи,раскинав низ соба,доручек за дете.Повеќе не сме на течна храна( сок и вода),почна да каснување по малку.Во меѓу време го испивме сирупот.
    Ама како???
    Повеќе не сакаме да ги капиме животните,сега тато ја пушта машината за стрижење и дете стриже едно куче.Барем вака се надевам ќе појави желба и него да го стрижат.

Стасан е и за стрижење,косата веќе во очи му оди.А како?Пак ќе биде со плачки,секаде пробавме и не бидува дете не сака да се стрижи,само вика "тато мене стрижи како џастин,спајдермен,хулк"Ама и од тато бега.

Инаку без висока тт сме веќе 34часа,имаме околу 37,3-4.Но не е страшно ќе ја снема и таа.

Зарем не е рано за новогодишни пакетчиња?Ми се најавија гости за понеделник пакетче ќе носеле за дете,јас си велам рано е.
    Немам ниту идеја што подароци да купам за децава.две машки од 6 и 10 години и девојче од 8год.Ако имате идеја пишете.

Немам ниту елка накитено,ниту украси извадено.Лани само украсите ги извадивме,елката не ја накитиме.Убаво е елката да ти стои во таа соба кај што седиш и дете ќе се радува ,а не во собата кај старите.Така лани не бевме во добри односи со старите и не ја симнавме од таван.

Да излеземе со дете до малскиот маркет,воздух да не фати и да испазариме нешто за јадење.
    Да смислам што денес за ручек,кога знам од вечер што да готвам само да знајте колку ми е по лесно.
    Одам имајте убав ден.

На elcezelce, Coco31, Верче4 и 11 други им се допаѓа ова.