1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Јас додека доев, тоа беше само една недела, толку сум смрдела, буквално после туш јас замирисував.
    Баш еднаш мм прекоментира, ама кога се увери дека и после бањање мирисам, јасно му беше.
    Докај 2-3 месец од породувањето го имав тој проблем.
    Последните 2-3 недели ми се ха-ос, ка-та-стро-фа!
    Станувам секое сабајле во 5ипол, спремам храна за бебе, трчам на автобус, на школо, па чекај автобус на студот, па трчај дома, па на работа..
    Буквално само 10мин се гледаме со мм, а понекогаш ако заспам дури наредната вечер.
    Беба ми порасна, во 9 месец влезе, среќа имаме многу помош од родителите на мм, инаку никогаш нема да стигнам да ги завршам сите работи.

На elcezelce, Coco31, eli25 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710

За стрижење можите да пробате во Ema Place, доколку досега немате таму пробано.
    Ги седнуваат децата во количе, има цртани...па можи ќе доседи :)
    На фб излегува страната нивна.

На eli25, TutiFuti и 24.07 им се допаѓа ова.
  3. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.252
    Фала,ќе го однесеме и таму да си ја пробаме среќата.Ако не ќе мора мм да го стрижи.

На eli25 и Lorins им се допаѓа ова.
  4. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.033
    Хелоу женски!
    Си врне кај нас, не запира :)
    Со маже оставивме бебе на чување и патот под нозе денес, само јас и тој си се видовме на раат.
    Бебушка ме умори овие дена, само навечер не спие, а цел ден неможам да ја расонам. Четврт скок нели, со здравје да си го носиме. Сношти заспа од простум кутра душа и арно што заспа оти готова бев ми падна и шекер и притисок ми се темнееше на очи:|:|

Деновиве ме чека една добра генералка по дома, па конечно да редиме и китиме елка, па в година беба повеќе ќе разбира, ќе се радува. Ама уште од сега е оџагарена, знам дека ќе ужива во шаренилата :D:*:
    Кога ќе ми текне дека лани овај месец дознав дека сум трудна, леле па немаше посреќна од мене. Ми се враќаат спомени, одвај чекам за второ (во теорија аххаха)

За муабетот со работата, секоја мајка си знае најдобро за себе и семејството и знаеме дека децата ни се на прво место, ама па мора и надвор од дома... Не само од финансиски аспект туку и од социјален. Убаво кажа некој, кога ќе порасне дете и ќе има свој живот, тогаш што ќе правам јас? :shake::shake: Е сега некоја годинка кај нас ќе ни ја чува свеки, па потаму градинка ама ич не сакам да биде како неа, а с ким си такав си, тоа е.

Леле луѓе како ми се оди на еден сочен шопинг, се што ќе видам сакам. :makeup: И не само за мене туку и за беба, а машала се побрзо расте, не знам колку гардероба остана неизносена|(

Кога имам парички, сакам да трошам, сакам да давам. Посебно овај период по внучиња и комшивчиња :D:D
    Утре на скара кај мајка, не знаете колку убаво ми готви, колку ми е убаво кај нив, колку ми фалат (инсерт: Лозано, Километри)

Поздрав феминки, убав продолжен викенд на оние кои работите, нас домашарките секој ден ни е викенд:sun:

Последна измена: 7 декември 2019
    На elcezelce, Minnie-e, Coco31 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    14.400
    Добро вечер мајки :hai:

Од кога се токмам да пишам, ама нормално се нешто излегува и не стигнувам.
    Сега испратив маж на работа, деца искапени и заспани од 9 па да пишам некој ред и да си легнам и јас. Секоја минута да ја искористам за спиење дур не е некое разбудено. :)

Помалото вчера 2 месеци наполна. :inlove: Веќе се смешка и пушта звуци, ептен ми е сладок. И јас како и секоја мајка мислев дали ќе можам да ги сакам исто ама еве, се уверив дека можам двајцата неизмерно да ги сакам, љубов најголема ми се. Особено кога големово го гушка, го гали, му вика "не плачи бато тука сум", толку сум среќна ми се чини срцево ќе ми препукне од радост. :l:
    Големото има периоди кога плаче 24/7 и буквално ништо не сака, а некогаш пак е толку послушен шо криво ми е шо сум го карала. Ама кога ќе настапат тантрумите веќе ми иде да скокнам од тераса. (facepalm) Едно време дури се исплашив дека има некој психички проблем жими се. :worried:
    Вчера прими вакцина, денес ми крена тт. Не беше ич расположен, дури бараше да спие во 4, се надевам ноќва дека нема да крене пак. Уште то ќе ми фали ко шо сум неподвижна. Лошо паднав пред 2 дена на ивицата од една табуретка, директно на ребрата, среќа шо не скршив некое. :wasntme: Абе умрев, боли неиздржливо. Пијам аналгин ама нема кој знае колку голем ефект, единствено прееска ми се смири малку ама едно друго за болки се напив. Барем успеав малово да го искапам и само шо завршив почнаа пак јаките болки. :sweat: Е за големото немав сила, па татко му го капеше, па после не сакаше да спие со мене туку му вика на мм "тато ти мене нишкаш, мама не можит кренит мене, се удри, овде се качуваше и падна, и сега болит онде". :rofl:
    И така, забавно ни е со него, уста не затвора цел ден.:talk:

Бидете ми поздравени, јас едвај гледам па да одморам дур можам.
    Чаоо :hai:

На elcezelce, Coco31, Lorins и 14 други им се допаѓа ова.
  6. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    @24.07 за подароците. За машките ако се по јутуб и јутубери можеш книгата од џп и стефонатор да ум ја купиш, во просветно дело ја има. Ама ако гледаат тие работи, ако не незнам некои детски штосни часовници, книги за момчиња, персонализирани чаши,детско парфемче,енциклопедии,зависи до колку пари...За девојчето стварно незнам, се машки во околинава :). Допрва ќе учам за женски желби, споменарче со катанче можда? И јас мислам дека е рано многу и за елки и за се,ама сегде ене накитено.

На elcezelce, eli25, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Padni stani, nenaspani, podocnjaci, placli, vristenje, smeenje, guganje, peenje... stgnavme do 5mesec.
    Jas nervozna od koga e rodena bebka. So mm nema den da nr se skarame, znaci od koa e rodeno deteto samo nie se slusame po doma. Nervozna premnogu...ziveeme so svekor i svekrva, sedime u edna soba taa ni e spalnq i dnevna...bebe mi vredi za 10 deca epten e ziva, krofna mila.
    Mene mi smeta se i sesto. Mi smeta okolinata mi smeta sveki( ne se mirisame so nea ic. Ne se vregame ne se karame ama ne se sakame) od nea sum razocarama max celi moi 9 meseci bremenost. Od nea pomos neam nikakva, ako i recis okej je odbiva, sama da se ponudi jok.
    Bebe e rodeno juli.. stepeni 1000ka u edna soba izumrevme site, nokeska piska vristo grcevi i sl. Na nikoi ne mu e gajle osven svekor mi dusa covek ima stanuva vo 4 da orasa ao se slucuva, svekrva spie ko zaklana.
    Pred da se rodi bebka kupivme stan. Demek ke bide do kraj ja godina gotovo zgradata, pa ne biva pa aj naprolet... ko so se trgnati i bavni ne ja napravuvat 3 godini.
    Koga ke pomislam na toa uste loveke se nerviram, zosto da e taka, imav plan, sakam so bebla da si vlezime u novo, da sme sami... ne znaeme so e intimnost ni nisto...ko familija da sednime na raat. Bebe ke porasne so golemo dete ke vlezam. A tolku merav imav dodeka e bebe da sme sami, da se gledame sami. Nisto od planot. Koga ke pomislam na toa deka u skoro ne se selime placak ko nenormalna. Ono placam sekoj dej od maka i od nez so... znaci nekoi pat taka mi ide preku glava od se.
    Kqko i ste mladi sakam da sme sami, ama nema. Ie vlezam u stanot od koa ke se napolnam sonervozi do bolest. Cesto sedam i kaj moite, zas imam pomos tuka od majka mi i tatko mi mn pomaga. No nemozam celo vreme radi mm.
    Toa e so da kazam neznam..neznam kako da se opustam da ne mislam nez kako da ne se nerviram. Zas mislam tolku sum razocarana od se so nisto ne me zanima i nisto ne ke pravi srekna pisle site nervozi.
    E taka zenii, se iznakazav, ne deka ke mi olesni no da si kazam...
    Imajte dobra nok.

На elcezelce, Coco31, Lorins и 12 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    108.015
    Ај добро утро!

Демек викенд за поспивање, вчера направив аларм за на лекар и утрово заборавив да го исклучам ме разбуди пак. Ама ако, имам за учење до бесвест, дур сум сама да читнам. Вчера ме болеше глава, читано ми е се ама од толку болка читам и не ги перцепирам прашањата. Па се напив бруфен и таман да седнам пак дете му се приспа, а кога го успивам него заспивам и јас не се будам пак. Веќе 2 месеци се ми е наопаку. До толку што го заборавив терминот за на специјалист некни, е до толку. Ме тишти ептен ова со учењево, здравјето нешто ме зеза, оно општо сум ок, ама осеќам дека нешто не е ок.

Нова година ја осеќам дека е таму некаде за 3м, не за некоја недела, ич немаме атмосфера. Дома нит ми е новогодишно украсено, нит ми е желба, нит ништо. Ова огласов што доцнеше толку ме уништи. Од друга страна и среќа што доцнеше, ништо не знам, така се осеќам. Сакам да купиме елка нова, некоја побујна, мм е тежок на купување нови ствари кога има веќе старо, ама стварно е стара елкава, секое китење ми е смрт, гребат жици, паѓаат гранки, мириса... Море ќе појдеме има да ја купиме па ако треба јас ќе си ја платам сама.

На темата кариера вс дома седење со дете, ја искусив, кога се породив скоро 3г седев дома, поточно 2ипол, додуша во тие 2ипол подработнував малку, тук там, дете од годинаипол во градинка па уште поише подработував, ама не она излезеш и работиш, туку онака, колку да не е без ич. Искрено еве година дена како работам активно, се препородив! Многу е убаво да чуваш и гледаш дете, ама уште поубаво е да излезеш од дома и да му се вратиш на тоа дете со надеж дека од плата на 1ви ќе му го купиш конечно доооолго посакуваниот камион. Јас ја немав таа среќа да можам да живеам лагоден живот само од на мм платата, секогаш сме крпеле, да е жива и здрава и мајка ми, и сега крпиме понекогаш, немаме помош од никого. Под помош подразбирам баба дедо еднаш во неделата бар да те викнат на ручек или да ти подадат испазарени торби, додуша мајка знае да прати од пиле млеко понекогаш, или кога одиме, ама тоа е 2 пати годишно, друго ништо. И за јадење и за пиење и за дете и за се сами. Досега ја пресушувавме кредитната 3 пати, сега сме решени да ја поднаполниме и само за итни работи да ја користиме. Некако не можеме сеуште да се опуштиме и да речеме на чистина сме излезени, се нешто се случува. Им се чудам на луѓе, од плата плаќаат кредити, чуваат деца, тргаат на страна, одат на одмори, шетаат, и тука доаѓа моментот ама нас бабите секој месец по 1000ка за секое дете и за нас ни даваат, тие пари одат на страна за одмори и шетање, храна не купуваме, се од бабите, еден два ручека неделно ако направиме... Аааа.... Ја завлечкав, ама да, кариерата во мојов случај за да преранам дете е итекако битна, особено ако е стабилна, доброплатена работа, на 9м ќе го пратам во градинка и ич нема да ми е криво. Во претходниот случај кога требаше да се вратам во фирма во која не се знае кога си одиш дома дали сабота седиш дома, е богами не ни помислив да го оставам во градинка и да се вратам на работа. Таков е животот, кантар, со милион тежини да ги распоредиш за да балансираш.

Дете мое љуби га мајка расте од ден во ден. Моментално е во фаза Мама, мама, што правиш? Мама ова кој го купи? Секој момент. Со јадење уште сме на позитивна нула, ама бар е позитивна. Се крстам на тие денови во градинка викаат јадел, дома уста не отвара, ништо не јаде, само оние житни благи на Нестле со млеко, корнфлекс со млеко, јогурт, супа, зелка салата, лепче и кремсир, грав и леќа, секој ден ми е борба да го нахранам или што да му дадам да јаде. А во градинка јаде се, ја благословувам таа градинка. Дете збори, кажува песнички од по 2-3 строфи, почна дури и да црта. Господ здравје да им даде на тетките од градинка. Се мислам за Нова година да им купам по некоја ситница ако не се организираме нешто групно. Ама да е жив и здрав син на мајка дома растура ко за 5 деца, не едно. Многу е неуреден. Свиснав од собирање играчки. Фрлив 3 ќеси огромни и пак и пак има премногу. И уште купуваме, за ќотек сме.

Туку да привршувам, еве и дете стана, да фаќам нешто работа од учење толку. Убав ден!

9. supergirlmb

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Добар ден, празнично денес! За кого како. Јас машина пуштив па нека проштева Св. Климент. Магли до колена надвор. Денес освен алишта не планирам друго да работам. Деца си играат,со големиот имаме најава на 4теста па мора да му помогнам со учење. Музичко тест бе, 4одд е. Не дека потценувам баш е прекрасен предмет но сметам дека е прерано за осмини ноти и слично. Али.ајде, ќе учиме. Од математика уплав ме фаќа. Инаку ме испровоцира постот на @AngelOfArh ,за помошта. Не негативно, туку уствари сфатив дека јас сум проста што не ги користам така. 1000 за секое дете во месец, не се случчило, ни па ќе се случи. Тоа се 50еу :). Даваат за родендени, за коледе и чат пат на големиов за оценка. И баш искрено сакав да се пожалам, мн сум разочарана од свеки и свекор, демек сакале мн внука, а ако верувате на првата внука ништо. Кога се роди и дадоа пари и тоа беше. За роденден и дадоа четирипати помалку од на другиве. Ама најмногу ме боли кога идат со по две чоколади, две пакетчиња бомбони и слично. И велат а па ти не јадеш ништо. Не ти купивме. А детево година има, кашички јаде, дај и 50денари. Незнам зошто е така, но како да не постои. И на големиов ако му дадат 100ден, на малиов ништо. Моите и тие не даваат многу, ама и 100ден да се,даваат на тројцата. Или 3чоколади, ако не јаде таа не ја делат. И со ручеците исто, ич незнам да користам.На мајка ми можам да и речам направи ама на свеки очекувам мм да и рече.Со испазарени кеси никогаш никој н дошол. И да во право си, два ручеци неделно дома само да зготвиш, па заштеда е тоа. И плус,многу се разочарав, мм се распрашал за мене за асална работа нели, по струка му рекле ама ти работиш,твоите земаат убави пензии(како да мене ми ја даваат едната,арно така да беше,,). Демек ќе си поседи жена ти дома. Ма ич не планирам да молам, да:D потпркне уште малку за во маркет и бутик врски не треба. Дотогаш се крпи со парите од трето дете. Фала Богу кредити немаме. Ама баш убаво пиша, тоа храната ептен пари летаат. Има од сега да си нарачувам ручеци кај свеки. Баш сега ќе и се јавам. Нека се потроши малку. И јас се чудам како некои и шетања и кредити и дотерување,ете што било решение:)

10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.853
    Допаѓања:
    34.216
    Добар ден.
    Вечно име на сите кои слават.
    Вечна и среќна слава на сите кои слават.
    Вечни ,среќни,живи и здрави кои имаат сопствена панагија на Св.Климент Охридски. a5ad69766fa32e4750700c9252fce1b2.jpg
    Повелете послужете се (слика пррземена од нет).
    Денес бевме со мали во црква имав панагија ја дигнвме, мали се причести со мерак и нетрпение чекаше да речат повелете на причеста.
    Не знам дали некое дете повеќе се радува од моето кога станува збор за одење на манастир или црква. Сабајле само што спомнав срипа веднаш не се бунеше ниту се противеше.
    Поминавме и тоа сега спие ужива душа е кога сака.
    Надвор магла ништо се не гледа ладно права зима.
    Ај јас да одам да спремам ручек гости ќе имам.

На elcezelce, Coco31, Lorins и 13 други им се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.188
    Добар ден мамулки :D
    Денес е мој ден,РОДЕНДЕН,па како што е редот,честам торта

images.jpeg.jpg

Времето се погди,баш убаво за шетање,па иако имам еден куп обврски,излеговме со бебе малку да шетнеме. Прошетавме,два часа поминавме на сонце,и сега е време за спиење. Па после,почнувам една по една да чкртам од обврските кои ми се на дневен ред. Мажуле прави скара, јас да подготвам останатото мезе и спремни сме за гости и за славење :party::party::party::party:
    Прв роденден со бебе ми е :inlove::inlove::inlove:
    Торта мм ми купи,не ми даде да правам,да не сум се мачела :$

Елка и јас се чудам дали да китиме,ептен мерак имам за украсување,купивме претпрошлата година огрооооомна елка,толку голема што мора на делови да ја внесуваме или да ја составуваме во собата,ама бебе гледам не ја перцепира елката кај девер ми,па на два ума сум. Многу време одзема за китење,уште повеќе за откитување,а веднаш после НГ ќе мора да ја собереме,зошто ќе стои на тоа место слатката маса за роденденот на синко.
    А многу ми е мерак да ми е украсено,па ќе видиме што ќе направиме. Бебе ниту лази,ниту оди,па нема декорацијата да ми ја растура,освен ако не не изненади.

Полека заспива синко,да ставам едно кафе и да се фаќам за работа :emo:

На slavica999, elcezelce, Coco31 и 19 други им се допаѓа ова.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Добар ден и од мене.:sun:

Прррррекрасен сончев ден, го искористивме убаво сонцето и си прибравме дома.
    Уствари во старата ми дома,викендов со малата сме кај мајка на гости.
    Утрово ме разбуди мирис на печени кифлички, па така убаво ми дојде на душичката, исто ко во старите денови..
    Станавме и отидовме на топло, кафе на маса, кифлите на маса, салатата стокмена, ние само да јадеме и пиеме :D
    И сестра ми е на гости, па баш сме си ко порано.
    Прошетавме трите и со плачки се вративме дома.
    И се приспа на малата на сред пат, па дури да стигнеме дома беше хорор.. се тегне, ако ја оставев легнуваше на улица,во раце неќе,во количка неќе, ма не знам како сме си дошле.:worried:
    Еве ја спие цел саат веќе, а јас исто како кога имаше еден месец, лежам до неа и изигравам цуцла, пошо “цицо” не смее ни на секунда да го снема :emo:

Почна да бара мастики да џвака.
    Со цел страв и дадов, и баш онака ја џвака со предните запчиња и ќе ја плукне. Па така морам во џебовите да имам или мастики или бомбон, или ќе се ака од земја.
    Научи да вика “фала” и шо и да и дадеш ти вика “(ф)алааа”, ама до толку го засака зборчето што и кога она ќе подаде нешто на друг вика фалаа:D
    Цуца моја паметна:angel:

Се најадовме и фативме хоризонтала сите.
    Ме вика мајка на кафе и куглоф, да одам дури не оладило.
    Уф што ми е убаво, не ми се помислува на дома а не па да си одам:wasntme:
    Ма и денес ќе и останам на поседок, ќе правиме гужва малку.
    Барем одморена ќе се приберам дома.

Имајте убав викеееенд(heidy)

На elcezelce, Coco31, Lorins и 17 други им се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    зарем книга напишале тие? (facepalm) моево пред извесен период ги "откри" и се само умот во нив му е (facepalm)
    Инаку гледав на фејсбук имаат пакетче со 13 мислам беа или 12 сликовници и боенки плус 2 стикери за 350 ден. Според мене се исплаќа. Ние имаме кај 9 дечиња за давање пакетчиња па мислам дека е веќе излитено она давање на пакетчиња со чоколадо и такви нездрави работи кои секако барем 10ина ќе соберат од луѓе па јас мислам ете едно такво пакетче (од просветно дело се) да земам да го разделам да дадам по една чоколада и уште едно новогодишно украсче и доста е. По 3 работи ќе им дојдат. Е сега вие како сакате ама мислам дека повеќе би се израдувале така неголи на пакетче од 100 денара со пола од тоа нема да го изедат.

@Leo-nora цело време те читав јака ти душа тежок пат си поминала со детето но само нека е здраво и живо и мора да се издржи тој период. Понатака само сеќавање ќе остане ама ќе бидеш горда на тоа колку тешките денови си ги издржала. Те читам и сега се ти се собрало и нормално реакцијата е стрес и нервоза. Пробај да си посветиш време на себеси и ментално и физички гледај да си поодморена и порасположена зашто како викаат - нервозна мајка нервозно дете. И проблемите и плановите кои ти се натрупани.... Ретко кому му се реализираат плановите да бидеме реални не се отповарувај ќе си биде де во свое време ти со очекувањата и со нервозите ништо нема да смениш.

Добровечер од мене. Сега начекав малку време да ја читнам темава. Бебчо заспа синко гледа на YouTube kids видеа па и јас да се растеретам малку тука. Кај да е ќе заспијам зашто жива ненаспана сум. Некогаш станувам на штрек некогаш на барање на бебчо некогаш не ни можам да се освестам од спиење ама логично кога не легнувам и не врзувам барем 6-7 часа сон туку спијам на рати. Деновиве се посветив на разгледување на совети за дохрана,за некоја недела треба да почне е бебчо да го храниме со кашички ама сакам прво добро да се информирам и да направам план листа па после да хранам. Со правото имав план листа ама сега кога ќе помислам не била најправилно балансирана па сакам малку поорганизирано да биде сега. Деновите ни минуваат брзо и покрај тоа што денот трае 50 часа а ноќта 5. Бебчо за една недела ќе прави 4 месеци. Кога ли пројдоа. Се забавуваме се смешкаме си играме.... Големото кога ќе го погледнам си викам па тоа кога порасна. Кога одев на породување (пред 4 месеци) го оставив мало ниско слабо незрело зависно од мене а сега следам височко подебелко и попаметно детенце. Пораснал и тој. Лета времето затоа треба секој миг да се искористи. Па женски ајде добра ви ноќ

На elcezelce, Coco31, Presrekna и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Добра вечер, а може и добра ноќ ќе ме фати додека пишам.

Изгледа последнава недела сите правиме напори да се вратиме во темава. Прочитав неколку повратнички после некое време.

Еве и јас ќе се обидам. Читај, читај и таман ќе стигнам да пишам или мали ќе ме завлече или ми се приспало.
    Е сега ќе се обидам да си го допишам постот.

Празнична атмосфера полека ме фаќа. Елката утре се токам да ја накитам. Ќе оставам мали кај мајка, па јас и мм до џамбо да потрошиме некој денар и назад на ќитење.
    План беше денес тоа да завршам, ама отидовме до сити мол и заглавивме таму, па време за џамбо не остана. Битно се подновив пантолони и ф'стан :makeup:. Ама главното за кое отидов не го купив. Меркав еден капут во манго и таман се убедив да дадам толку пари отидов и кога го видов на лице место се разочарав. Лит, лит, па уште згора на се на таа цена неиспеглан го изложиле(facepalm). И ми се скрши мерак. Е тек сега не знам каде да барам. Пари решив да дадам, ама ништо не ме бендисува. Ако има некој предлог слободно нека ми посочи каде да барам :)

Сега влегувам во фаза на бирање подароци и веќе ми се мати памет колку треба да купам, а јас сум таква сакам на сите да угодам. И внуците изгледа најтешки ќе ми се за бирање подароци. Како не се сите ко моево дете, на книга или слагалица што се радуваат.

Синко инаку почна пак во градинка. Веќе петиот ден остана со спиење, ама си го земавме со тт од таму;(. Оп 39,5, па ај тт што беше висока, кога го видов црп мислев во несвест ќе паднев црп111. А претходно ни пишаа атб, ама само за благо покачени леукоцити, кога го земавме резултатот од црп, а немавме од брисеви директ со дете во болница и нормално сменија антибиотик. Жива среќа после втората доза атб тт се сима и не се качи повеќе. Е си буфкаше уште 10 дена, ама битно весел и во топ форма. Минатава недела цела ја изоде во градинка. Во петокот утрото ми беше :inlove:. Станува и вика ххх не сака гадинка. Паче таму. Го прашувам зошто. Ми вика, мама оди работа. :inlove: Па имаш тука објаснување дека мама и тато мораат на работа и толку беше. Отидовме во градинка, му облеков топлинки и сам си отиде во училна:o. Е сега во вторник ќе видиме како ќе е. Сигурно ќе има некоја солза пак, ама јас имам адут, вадам едно бонбонче и одма се смирува(facepalm). Има само една работа, дома на нас не сака да ни каже ништо што прави таму. Дури имале роденден во петокот, а тој не кажа. Една од мајките пушти слики па така дознавме.

Толку време поминало од последниот пост, да не знам ни што сум кажала, што сум се пожалила, пофалила. Веќе ми се склопуваат очите, а и машината за сушење се вклучи па ми бучи, така да ќе се одјавам тука.

Туку сакав да прашам @danichap од твоите слики мислам дека видов дека за женските имаш балас борд. Како си задоволна и од кога почнаа да ја користат. Се мислам дали да нарачам за синко.

Имајте уваба ноќ и се надевам ќе се читаме почесто. Барем вие мене, јас гледам да ве пратам цело време:)

На elcezelce, Coco31, Lorins и 13 други им се допаѓа ова.
  15. supergirlmb

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    @marchi-cool ,да имаат книга. Нашиот пат се вика. Просветно дело им пристапило (така кажуваа) и на промоцијата се распродадоа. Ја има во Просветно, 300ден е. Повеќето е слики, како да станеш јутубер такви работи.И син ми е заразен со нив, и цело одделение, јас ограничувам колку можам зашто гледам снимаат и игри со насилства, ама не можам скроз да забранам,кога сите тоа прават и зборат.

На marchi-cool, emkaemka, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мајки хелоу
    Накитивме елка, мали среќен ѕвездата тој ја стави горе, на радоста и нема крај. Беба уште ништо не разбира ама и дојде нешто ново пред очи светкаво интересно па се смее ли се смее.
    За баби дедовци и помош... Хммм далеку ми се сите. Ама и поарно ми е. Имаме шема со мм фатено. Е сега бабите доаѓаат на некоја недела на чување пример кога ми завршува породилно до тргнување во градинка, 2 месеци се делат на 2 недели и така. Поарно ми е вака.
    Помош... Хммм и да им бев блиску не знам колку ќе ја имав. Ама јас сум чуден тип, малку и не сакам др да ми се мешаат. Не можам да речам кога одиме кај едни и други па на бегање даваат по нешто домашно од бавча... И фала им. Денес ретко кој има домашно да даде на децата.
    За пари - родендени коледе тоа е... Ама имаат некоја математика свекорот и свекрвата ако дадат на еден син кеш за нешто, другиот не го делат... И тоа е за фала секако.
    Се на се... Не се бунам па и тие се луѓе, нека здивнат на старост и едни и други. Ма да од моја страна не се здивнат, се другите ги теретат. А сакам, сакам и едните и другите да уживаат во пензионерски денови, а ние младите колку ќе си сработиме толку да си трошиме. Највеќе мразам што наши генерации се научиле дека мора бабите и дедовците да помагаат.... Е не мора. И ние сме возрасни и треба да ги сносиме последиците од постапките и да го живееме животот без да чекаме млеко и леб од други. Затоа ми е мака за моите старци оти моите браќа-сестри не размислуваат како мене.

И јас ко ќе остарам сакам да си уживам :rofl:

На elcezelce, Coco31, Lorins и 16 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Добар ден мајки
    Најмалото заспа, јас прибрав кафето, компјутер и малку време за мене и Фемина.

Сабајле без драми заминаа момите во градинка со свекрва. Маж е пак цела недела на бауштелето, викенд дури ќе си дојде, па фала и што ги носи. Им едно 20 минути пат со кола до градинката, па не е изводливо на друг начин. Тука да се надоврзам на помош. Финансиска немаме но за вакви ствари ми се наоѓаат. Е сега не се идеални. На пример свекрва ми дошла до идеја да ја стриже Елизабет(facepalm). Детево е сега со фризура како Џим Кери од глупиот и поглупиот:x. Како успеала така да ги постриже шишките и јас не знам. НЕ само што се до горе па и не се прави]:). И така. Она се извини јас и кажав никогаш веќе да не изиграва фризерка.
    Инаку ок си е жената, вакви мали ексцеси со смирен тон решаваме:rofl:. Свекор ми е друга прилика:devil:.

Викендов, саботата испаднавме со мм. Си поминавме толку добро...:inlove::inlove::inlove:. Мислам дека ќе не уапсат некогаш за лудории на јавни места :tmi::rofl:.

Саботата шетавме низ шумите со сите три. Остатокот од денот со тон активности и занимации. НЕделата истураше па моравме дома да останеме. Малку кога врне не мус е плашиме, земаме чадори, ама ова беше страшно:worried:. Па цел ден дома:o.
    @Ano најмалото ја користи како дел од мебел при играње да си реди играчки или да седне...средната и големата си заигруваат и балансираат, се нишаат. До детето е ваљда од која возраст за што точно, но максимално си ја користат при слободна игра на овој или друг начин.

НАправив супа за малово со мевце, од истата и момите веќер ќе јадат, не правам ручек:tmi:.

Спремам една голема папка (уствари 3 испаднаа до сега:rofl:))со активности последниве две недели, па ќе поработам на нејзе. Колекција од флеш картички, игри за поттикнување на логично размислуавње, селектирања, распознавање, класифицирања....
    Додека најдов материјали, па да испринтам, па да ламинирам, па да ги сечам, да ставам лепенки за да моќат да распределуваат и класифицираат. Многу работа но некако со полно срце сум внесена. Ме исполнува. Ми се поклопи периодот со тон новогодишни активности, па таман кога ќе помине божиќната еуфорија почнуваме со таков вид на игри.

Посакувам да направам некоја промена кај дечињата, за внесување на здрави навики. Не мислам само на исхраната, како важен елемент, туку на квалитетно поминато време во природа и во домот, подалеку од технологијата.

Тука пак истура. Еден круг свртевме додека само росеше и со трчање назад дома. Ќе си најдам работа, во глава имам друг вид на елка која би ја изработувале со децава.

Убав ден на сите:coffee:
    :hug::hug:

На sunshine2015, elcezelce, Leo_29 и 22 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Изгледа сите сме кителе елка викендов :)
    Убаво ми рече мајка ми донеси го кај мене па кити. Јас не. Таман ја накитив, он фати да ги вади лампионите назад во кутија(facepalm)Едвај се убедивме. Радости беа сијаличките, па кога светнаа му реков да не чепка ,имаат струја. Е сега оди ги пипка, го трга рачето и вика Не чепкај:D Абе кога сака е умен ама кога не :whew:
    Инаку почнаа фазите на џиткање на земмја :worried: Вчера во супер тинекс, денес во сити мол :envy: Кога гледав порано деца што се фрлаат на земја стално се чудев како така смеат, па што прават родителите, па зошто не го воспитале :$ И до скоро бев среќна што не прескокна оваа фаза, ама сепак не (facepalm)
    Во молот го земав во раце и брзам од срам надвор. Он рика ли рика. Позади мене една женичка се смее. Не се секирај ми вика утре ќе ти биде смешно. И моите така правеа, тогаш вриевме со маж ми и се нервиравме сега ми е смешно(facepalm)
    Значи не виделе сите (n):tmi:

Имајте убава вечер мајки. Заврши сушарата па да вадам алиштата и да спијам. Мажињата веќе оддамна се во десетти сон :l:

едит
    @Ano види во Астибо до Промедика или Мак примат. И јас пофатив еден капут во манго ама кремав , стоеше на влезот. Нешто не ме бендиса ни мене :(

На Sexybaby86, elcezelce, Chanell* и 15 други им се допаѓа ова.
  19. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.252
    Добро вечер.

Да пишам збор два и да се одјавам.

Имавме гости на мм братучетка со децата на дете му носеа пакетче и кола со даљинско.
    Па итака децата беа тука му дадов парички и пакетчиња кој мм ги купи во неделата кога не земаше нас со дете од кај мајка) Кога видов се изнервирав но не сакав да се карам да му кршам филм и ништо не му реков.

Јас имав во план да му направам пакетчиња и денеска да излезиме да му купам по една блузичка.Но домашниот есап на пазар не излегува.На мм не му се излегуваше,сакаше да одмори од утре почнува на рабата,сама требаше пешки да одам,а ме мрзеше.И остана на тоа,па мајката нека му купи сега тоа и така дали ќе погодев бројчиња.

Денеска го стрижевме дете дома и секој пат се помалку и помалку плачи.Сакал да има голема коса,така бил убав.Не сакаше влакната да му паѓаат на него зошто го валкале,сакал да биди чист.....

Мм и дете заминаа да ги однесат гостите дома,и дете не сакал да си иди сакал кај нив па останале со мм.Но веќе е многу доцна.
    Ќе се поремети и ред и се.
    Да идам да ѕвонам,да видам до кај се

Еве ги пред врата си дојдоа.
    Одам мајки.
    Имајте слатки сончиња.

На Sexybaby86, hello-kitty.90, elcezelce и 13 други им се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.265
    Допаѓања:
    35.152
    Добро утро и од мене. Немам нешто многу за пишување освен дека на големово оптоворавување со работа му се гледа крајот па ќе имам помирен период. Искрено едвај чекам.
    Елката ќе почека веројатно до нареден викенд. Сакам нова да купиме старата не ми се свиќа ама треба време да најдам нова убава. Ако имате идеја каде да барам слободно кажувајте. Викендов поднакитивме малку (односно сите прозори ги налепивме со стикери за да се радува дете). Вчера шетавме на Winterland и убаво ми се виде. Некако ме фати празнично расположение.
    Детево е уште со антибиотик ќе пукнам веќе, ама веројатно овој ќе биде прав погодок па малку ќе здивнеме. Градинка нема и неделава барем до Четврток. А баш е убаво перидов, цртаат, китат супер им е.

@Ano јас лани купив многу убав капут во Bella. Провери и таму.

Инаку за помош од баби не можам да се пожалам. Чуваат дете кога треба, помагаат со ручеци (еден од едната, еден од другата добиваме секоја недела). Јас на тоа не гледам нешто како на финансиска помош туку повеќе логистичка зашто некогаш немам време да готвам буквално од многу работа. Ама ако викате дека е и финансиска тогаш кога вака ќе размислам во право сте. По минимум 500 денари неделно ни штедат.

Толку од мене. Имајте си убав ден. Еве и дождов овде малку намали. Се гледа и сонце.

На Sexybaby86, hello-kitty.90, elcezelce и 13 други им се допаѓа ова.