Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Добро утро женски!

Денес сум станата од 9 часот и уште ми се спие. Децава ме разбудија. Маж ми излезе со девер ми. Имаа работа. Сега ми се јави дека си доаѓал накај дома. Ќе ми купел нешто за доручек. На децава им дадов да јадат, а јас да се дружам малку на форумов. Ретко имам време да излезам некаде.

Sunshine_1979, ♡BuBaLe♡ and Mari* like this.
  2. kallias

kallias Популарен член

Добро утро. И јас дома, каде на друго место? :doh: Си играат децата, малата мн.тешко ми заспива и вчера и денес, за преку ден зборам, а не толку жешко да речеш па да не може од жешкото да заспие, ооо било е мн.пожешко па си спиела без проблем, кој знае што е сега, дали скок во развој, не знам, за 2 дена полни 9 месеци, ако има врска тоа :wasntme:
    Тоа, друго нема ново, се исто, секој ден

girl-miri, Mari*, alana and 1 other person like this.
  3. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Јас се извинувам што ќе се уфрлам во темава како падобранец. :$ Ама често ве читам, па сакав да објаснам за пробиотиците.

Секој човек во цревниот тракт има млечно-киселински корисни бактерии кои се многу важни за општото здравје и за варењето. Исто е и со бебињата. Кога ќе добијат некој вирус или бактерија, корисната микрофлора се нарушува, бидејќи е понежна и настануваат тие пореметувања како повраќања и проливи.

Затоа се даваат пробиотиците, кои се исто така концентрирани прашоци од дехидрирана корисна микрофлора. За да може да се надополни загубената и да се врати балансот во цревата. Значи тоа не е ништо повеќе од исушени корисни бактерии во капсула. Не е штетно воопшто, нема негативни ефекти. Пробиотици имате и во кисело млеко, јогурт, кефир и слично. И не се дава кога температурата е повисока од 37 степени, затоа што нема цел. Угинуваат на таа температура. Се даваат со антибиотици за да се надополнува постојано нивната содржина во цревата која антибиотиците ја убиваат.

И така. :)

4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Здраво мамички!
    Набрзински ве читнав и само забележав дека @zuto ќе ми биделеѕово во градов :) и ти сама со дечки ко мене па дефинитивно ќе закажеме едно кафе дружење во Ројал, таман има игротека ;)
    Инаку, пуштив големи деца на плажа, бебуш спие,јас ручек ставив,појадок и форумов и така
    Мм почна летна шема на работа, од зоридо доцна вечер,децсва кога ги заспивам си доаѓа

fairy88, Sunshine_1979, Mari* and 2 others like this.
  5. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Dobar den i od mene :hai:
    Sega veke edna nedela kako sum sama so bebush po celi denovi pa nemam mnogu vreme da pishuvam, a i shefot mnogu aktiven stana mashala :D Da ne si go podrecham ama mnogu pozitivno detule e, samo za jadenje i spienje se rasplakuva. Osobeno za jadenje koga ke zaplache se trese celiot mislish dva dena ne e jaden :rofl: Pochna sam da si guga da si vika, vchera si lezhi i jas i mm raskrevame niz sobata toj nagore si gleda i ne prestanuva da si guga :sun: Sonce e :inlove:
    Ah toj termin veke neka stigne neka pomine i toa chudo pa ke bidam raat minimum edna godina (Se nadevam) :)
    Shefot inaku spie od 11h, se zaboravi chovecheto :D A vo 9 i pol stanavme i kako zhivo nenaspano mi e detenceto :D
    Jas si pojaduvav, raskrevav, i kafeto ushte go pijam od 10 saat (facepalm) Grch ladno e. Koga ke svaram kafe, se ke napravam osven kafe da se napijam.. I koga ke sednam veke se izladilo, sama sum si kriva :)
    Se mislam shto da stavam za ruchek :wasntme: Vchera pechev pileshko so kompiri, dajte ideja za denes?

Ubav den od mene zheni :makeup:

I da, @zuto kapa ti simnuvam za site obvrski shto stignuvash da gi sredish i plus fakultet da uchish :bow:

ines.h, girl-miri, Asiana and 9 others like this.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Грешиш, млеко од феижидер се загрева во сад со топла вода ама не на шпорет, не да се загрева водата, напротив од врела да се лади дури треба. Значи во аад ставаш топла вода од бољер, бокал што загрева, од рингла, како имаш и така го ставаш шишенцето. А со млекото замрзнато, го оатаваш во обичен фрижидер од вечерта или ист принцип во сад со топла вода ќесата. Мислам на собна тт не се остава. Купи си термо торбица, во неа стави патроно смрзнати со амоњак или пак кеси со мраз и смрзнатото млеко, да не седи надвор смрзнато па пак назад, мислам не смее температурни шокови да се прават.

Еве ме и мене, после вчерашниот убер тежок ден со синко кој не презаспа преку ден подолго од 15мин. На крај го однесов кај баба му за да исчистам, ко во штала ни беше дома, прљаво, запустено, пајаци на сите страни. Решив од сега натака секој петок кај баба на 2 саата и јас ќе чистам, викендот да биде слободен.

7. Mari*

Mari* Форумски идол

Eve me i mene mominja :D
    Zavrsi i vecerata pa i jas da odmoram malu
    Ne oti se skrsiv denes od rabota nešto 8) ali dolg den ova namesti ona napraj i to e rabota :lol:
    Zapurno denes nekako pa i imet frlano gubre po nivite ne se disit :x
    Sega malu nagosti da pojme zs si zdosadivme doma so mm edvaj čekam da podozdravit so nogata i da prodolzit so rabota ,nekako taka poike si se sakame ]:)

♡BuBaLe♡ likes this.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Јас денеска завршив голема работа. Дури и фрижидерот го исчистив и тревата ја искосив. После дождовиве се направи пола метар со зелки и марули :/
    А не можев да чекам мм да дојде да го среди тоа, сепак децава играат во тревникот. Така да, @eleni27 бујрум со баткото на тазе искосена трева и среден двор.
    Јас денеска за ручек направив едно брзинско потпечено оривче со морков.

Утре вечер тате ќе ни дојде да не види и пак заминува сабајлето.
    Договорено @♡BuBaLe♡

9. M&M

M&M Форумски идол

Lele luge placenje za spienje. Majko moja ne sum ja cula volku da vika me raspameti. Dokdov doma 5 i nesto ona ednas spiena i nemozev ni da se preoblecam. Aj gledam kakana da ja izmijam abe koga se razvreska edvaj ja oblekov edvaj ja smiriv. Se navuca zaspa demek stana sega mi dreme na ramo izgleda ke tera do sabajle. Neznam dali vi se slucuva na tie sto dojat da ne ja sakaat ednata grada bebinjava. Zvercevo moe na desna strana mozam da ja nadojam samo noke na spienje ili eventualno onaka koga e poraspolozena. Na sto moze da se dolzi toa bas me cudi. I sekogas taa grada mi e tupan polna.
    Luge i mnogu se poti. Mislam deka za devojce epten. No stop i e mestoto kaj hlavceto ziva voda. Obicno i stavam pod glava tetra pelena atalno i e mokra. Aj ok sega e toplo ama i vo normalni denovi e skoro isto.
    Inaku moram da se pozalam mnogu mi falat denovite koga si bev na porodilno. Ova rabotava mnogu me isceduva nekako nemam energija ubavo na decava da si se posvetam. Kako ne bese porodilnovo 2 godini ☺

fairy88, Cka, Mari* and 2 others like this.
  10. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Мајки тој сирупот Nurse hervey така беше?треба да се консултирам со педијатар за да го земам или нема потреба? Досега ништо не сме земале ама фледам имаме потреба.

Кога доаѓаше сестрата ми напиша eдни капки за грчеви Bigaia. Не знам сега сирупот или капките

11. mariz

mariz Форумски идол

Mene me zaboravivte :(
    Se salam drugata nedela kje ti dojdam na druzba, sekako ako si tuka :P

♡BuBaLe♡ and Mari* like this.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Zdravo i od mene. Jas rano stanav, ispeglav se i vo 11ipol peski so kolickata so sinko do zabar, od zabar vo bus pa bev do kaj tatko mi, no arno mi izbega avtobusot koj me nosi direkno kaj nego, pa morav so dva da odam, se kaciv vo edniot sto me nosi do centar... Se simnav na zeleno pazarce koga vidov kakov haos e avtobuskata i deka nema sansi da se kacam vo nareden bus so kolickata :D a vo prviov pa od posledna se kaciv i prazen si bese... I koga sum fatila peski od zeleno pazarce do k.voda :D Na sinko nozete mu gi isuncav hahahah
    So jadenje pak maka, jas pak histerija (denes jaden e 5 zalcinja patlidzan), sabajle 5 lazici mleko i biskviti ostatokot jas dojadov i sega na rucek ne sakase ic da jade, grickase kromid (facepalm) Mi ja mavna lazicata i se se razleta kasata i zemav bez mislenje, jas nervozna i gladna go plesnav po rakata so koja me mavna, drugive na masa ama se zakjutea i sega loso se osekjam...

awl, ♡BuBaLe♡, galapce and 2 others like this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Јухуууу :hai: Како сте девојчици?

Јас уживам на одмор, искрено мнооогу ми е лесно. Имам секој ден ручек, испрани алиштенца од ќере, изиграно и истрчано дете, ми заспива рано, се буди со петлите од преку улица... :D Детево секој ден "отвара" по некоја финта, порасна преку ноќ. Еве сеа ми пика цевки во уста да бидам морж, и се смее на цел глас :rofl:

Со маж ми сме ептен носталгични, никад не сме биле разделени, а преку вајбер и малце перверзни :whew::$

Ах бре женки, оваа тема била во категорија бебе, а јас се чудам зошто ги нема тие со поголемки деца (facepalm) Епа здравје ќе се вратам да ве дружам повеќе кога ќе се роди уште некое бебе :D

Повелете виртуелно ладно кафенце, мене ме м'ска глава, отидов да се напијам...
    Убава вечер мајки!

@Smizzy млекото одмрзнувај го од длабоко прво во фрижидер. Откако ќе се одмрзне подгревање во сад со топла вода.

awl, Adina, ♡BuBaLe♡ and 8 others like this.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Jas gi imam bigaia eve veke 3 dena gi koristam i nema maka mometo a i mi se kaka pocesto

mac.mac likes this.
  15. mac.mac

mac.mac Истакнат член

@Mari* Перепишани ти се од педијатар или? И колку често му ги даваш?

16. Mari*

Mari* Форумски идол

Na svoja raka štetni ne se taka mi rekoa vo apteka sekoj den po 5 kapki ne smejs so nisto da gi mesas i da se nekolku čaša razlika so D Fluoretten ,

mac.mac and fairy88 like this.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Епа ајде иди, ти додека дојдеш ќе матурираат децава :P

eleni27, ♡BuBaLe♡ and mariz like this.
  18. mimidjon

mimidjon Популарен член

Mamicki kolku treba ml da se dava ad mleko na 2 mesecno bebe koe reze 4kg,vi blagodaram.

19. fairy88

fairy88 Популарен член

Здраво мајки,

јас изморена да свиткам нози,па да сметам и правец кревет.Многу сум среќна на мојот синко,секој ден прави нешто ново.Сега последно почна да се врти кога лежи на меше за 90 степени и да менува правец.Денес го откри тоа и цело време ротира во круг:P

Туку до сега го успивав,мислам раци ми паднаа од ѕуцање на кревет и нишкајне.Ептен проблематичен е додека да заспие.Порано само да го занишкав во количка и готово...кома беше.Креветот ќе го раскрцкам,комшиката ќе си мисли кој знае каков секс паѓа,а јас бебе успивам(facepalm).
    Му се спие..ама трла ѓи очињата и несака да заспие.

И сега најново кубе многу или знае дами ѓи зарие ноктињата во вратот и се смее.Ама кога се насмее се му простам:D.

Јас сум преуморна,почнаа да ме болат колкот и колената.Не станувам толку често навечер.Само двапати,а сум како утепана...добро понекогаш дежурам оти несака да спие.Па после пораѓај станував почесто и мислам дека имав повеќе сила....

@Smizzy нека ти е жива и здрава бебушката и голема да расне:hug:

@Mari* и јас зедов од истите пробиотски капки на своја рака.Дадов само два дена по 5 капки и преќинав.На малиот му се регулира веднаш столицата.Од тогаш има една недела и кака секој ден.Бебуш немаше грчеви,туку само нередовна столица.Не какаше по цела недела и повише.Да знаев дека тоа е лекот веднаш ќе ѓи купев,а не го утепав со клизми и топломер во газето и пак без ефекти.

Ајде доста се распишав,имајте убава вечер...

awl, ♡BuBaLe♡, M&M and 2 others like this.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Нема точна мерка,не се води по табели-секое бебе е различно.Моето на почетокот јадеше многу 150 гр,па се секирав да не му е многу количински.После само од себе се стабилизира и почна по помалку да пие.
    Инаку подобро направи повеќе млеко и види колку че испие и за нареден пат ќе знаеш од прилика по колку ќе треба да правиш.

Не редактирав ме мрзеше:(

mimidjon and Mari* like this.