Се сетив на еден виц се собрале жени да слават за 8ми март, доаѓа една наша ги прашува што се слави, па рамноправни станавме со мажите и одговорила друга. Нашава вика на цел глас а бе луди ли сте, каква рамноправност бе, кај смее да ми кркне? Се додека се оди во кафана, се мафта и со хулахопки ако немаш шамивче во зортот, се планираат патувања по 3 дена, се поклонуваат тенџериња, ќе биде лесно за бизнисмените олоши да отпуштаат од работа веднаш штом се вратиш од породилно отсуство ( дека не смеат претходно иначе одма би). Коментарот кај мене на работа, јас трудна, колешката веќе на породилно, доаѓа еден типац од ск од централа и окезен мајтап ќе прави " па шо мислевте млади девојки кога вработивте" Ама затоа ете ги цвеќињата за 8ми на фб стори кај девојките
СРЕЌЕН 8ми МАРТ на сите мајкички и ќеркички ^баби мислам нема тука Ноќ мајки Потоп денес, си врне ли си врне и нема абер да престане Обична врнежлива сабота, уствари необична беше што мм беше дома. Јас као ќе му припомогнев за една работа, ама се мислам повеќе му одмогнав Бебе околу нас, де по едниот вика, де по другиот, а дожд лие, па едно време му текна дека капело, а немал "цамче" Ај некако се разбравме и уствари барал "чадорче" Па како надзорник застана над нас и чека да згрешиме за да ни се развика Мм ме убеди да идеме до еден аутлет патики да си изберам за 8ми, оно и кој аутлет жити се, нови колекции фрчат и патики без попусти али ај аутлет било . Подобро ич и да не појдев, ми се скрши и упропасти филм, ниту едни женски модели не ми се точни, ама ниедни бе Ама и мое ноЏе не е криво, викаат најголем број 40ка, а реално некои не ни одговараа на 40ка, па зарем има само женчиња со мали ноџиња, ами останатите што сме Па у Спорт вижн мислам беше попуст само на женска колекција по повод празник Оооо мајко моја и како да докажам дека женско сум, празнувам али морам да купам патики од машки, а сакам и попуст Па ај се прошетав до машки рафтови Јас тргнав и за Адидас, па секако има машки модели и како некои женски, епа и од нив нема број, па ни онлајн, ме убија уште толку Конечно најдов едни речиси совршени, е не се Адидас, ајде и тоа ок, ги пробав, добро бројче, не се широки и гломазни, ги гледам у огледало и се трудам да ги засакам и да се помирам дека тие се совршен избор. Кога загледав цена уште на газ што не паднав, мислам поскапи и немаше у продавницата Таа вика имате - 20% Мене и со - 50% незнам дали ќе ми одговараше цената Фала многу приетно! Мм вика да идеме на друго место, други да погледнеме, батали викам, вози у дм да фатам попуст да купам поклони, патики друг пат. Што како ме замаја, јас потонав у бирање, оно и со список појдов нешто да не заборавам и кога мм се избацува по некое време со ќесе Адидас Скапите Најки беа не се тие Живо ме занимаше што избрал, едни СИВИ Адидас Сиви бе, па по бели патики тргнавме Тие најмногу му се допаднале како ми стоеле, ОК патики ко патики итака филмот , па ваљда убаво ќе трчкам со нив по бебе А знам и зошто не избрал бели, па нејќе бели патики, не би да му ги вратам, си го добив порачаниот поклон, овој е негов избор, ем патики, ем ете и он ги избра Секако јас бели пак ќе си купам де Ако најдам Скоро во Рамстор, чекаме на каса со бебе и он шуткајќи се го згазна еден чичко, некои +/- 50г имаше човекот, ама од оние што сакаат да се вечно млади, па се стегнал у бели патики, башка на километар се гледаше дека му се новички. И као јас му викам извини, он не ни изреагира, него онака занесено си плука у рака и си ги брише патиките Не ми се веруваше што видов, значи до солзи му се изнасмеав, па уште бебе му вика "патикики ооооо" Поклон купив само на внучка, сестра и баба, тие утре ќе ги видам, па затоа, за друго бирање немав мозок, видов попуст до 15ти ќе трае, па ехехееее има време. Него за мочлево зедов 4ри пакувања пелени и слушам едни тетки си шушкаат како сум се спремала за карантин Мм му се закани на бебе дека овие му биле последни пелени, аха мало сутра А мајка е најјака, вика да му купам некои евтини што ќе го шкорават, па нема да му биле пријатни и сам ќе се откажел, јас најскапите и најубавите сум ги зимала За 8ми март никат не сум идела на славје, посебно не па женско друштво, може на некој ручек/вечера со мм и тоа е тоа. Оваа година ни тоа, дома ќе си прославиме Па како што лие нема ни да прошетаме некаде конкрерно ко за недела, сем ако не врне многу улици да помериме Да спијам веќе, снемав и инспирација од што ми се приспа многу Гладна ќе спијам, ако јадам најверојатно забот ќе почне да ме боли, па стварно не би, а и ап не ми се пие, па бирам да трпам, може и некое грамче ќе поднамалам Убава ноќ, гушкајте малишанки, а утре сите вака
Утро. Среќно во борбите, индивидуални и колективни Денов ми почна со кафе, насмеани очиња и неговото најмило на свет брблање и гугање. Нека биде вака.
Среќен празник на сите жени. Секоја жена е борец! Мојот ден започна со аларм во 5часот. Дежурна сум денес на ИМП, ама добро, само прва смена... После работа малку ќе се собериме колешките. Малата денес со сите е освен со мене. Само добивам слики, видеа. Синоќа гледав видео од нејзиното прво бањање и почнав да си плачам... Пред некој ден варев чај на мм, барам чај и ги најдов ќесичките чај за доилки. Се разнежнив целата. Малата си расте, си изведува по нејзино. Секој ден се повеќе ја сакам. Толку..
Среќен да ни е 8ми Март! Никогаш не ја спуштајте главата пред наметнатите норми од општеството. Јас не би да филозофирам дека празников не се слави со патувања и цицкотрес во кафана, откако претходно жената исчистила, зготвила, испрала, му подала гаќи на мажот и му бацила рака пред излегување. Не. Јас за овој ден би само за идејата, принципите, борбите, успешните и моќни жени низ историјата токму оние кои ги кршеле прангите. Пред некое време го постирав извадоков во СДК, денеска е убав ден да се прочита повторно. Спојлер „Ти ја оставам оваа книга тебе и на сите девојчиња од овие ограничено свенати меридијани, што сами себе се нарекуваат најдомаќински на свет бидејќи никаде не се помрднале. Никаде нема такви души кои во крв се побиваат, со геноцид – и никаде такви драги луѓе што подолго живеат кога некому повеќе ќе му наштетат, каде што братот со брата си не разговара за Божиќ.. поради граници. Каде што влошките во продавница се виткаат во хартија, не дај Боже да се видат, каде што се повикува полиција ако во соседството музиката е прегласна, а ако соседот ја удира сопругата со шлаканици, се молчи, зашто тоа не е твоја работа. Ти ја оставам „Вреваџика“ бидејќи и тоа како е твоја работа. Сè што ти велат дека не би требало да се случи бидејќи си жена. Твое е да кимаш со главата и да молчиш, да изнародиш деца и да се изнаготвиш, да ја измиеш спермата од нозете и уште три машини за перење попатно. Ништо не е твое и само твое е она што ти ќе одлучиш дека ќе биде!!! Читај, образовај се и не запирај. Играј и учи јазици од далечните народи. Приближи го светот до својот двор, но и дворот никогаш нека не ти биде мерка. Шири ги крилјата и рацете, шири ги видиците и шири ги тангите како знаме на жицата пред соседите. Додека ти ги бројат љубовниците, ти број ја само љубовта. Земјата во тебе нека го виори единственото знаме на слобода и нека ти биде дом она место каде што ќе го спуштиш куферот. Гласот нека не ти служи само за пеење под туш и надвикување со пријателките на кафе каде што се озборуваат другите. Не озборувај за другите. Гласот твој нека одекнува над брдата, кој седум пати го повторува она што е важно, во крик, и седум е малку во слепиот мрак на глувонемите, малку за она за што се бориш. А бори се секогаш, со срцето на реверот и покрај сите неповолни околности. Затреси ја застојаноста, протечи со реките, бањај се во Требижат. Верувај во своите одлуки, не плаши се од своите соништа, надлетај ги фарисеите кои ќе навиваат да паднеш, секојпат кога ќе влезеш во непознато. Стреми се кон облаците и не дозволувај човечката злоба во тебе да направи зло. Лошото не може со лошо да се исчисти. Слушај добра музика. Испрати му на тато разгледница. Измети пред својот праг. Прво пред својот праг. Со вистината. Ти ја оставам оваа книга тебе и на утрешните девојчиња – верувај, не е доволно да ја наместиш поткошулата внатре за да се спаси светот. Напротив, искрвави и биди ранета, води битки, покажувај ги крадците и криминалците, освојувај врвови, седи на студен бетон и на работ на океанот. Ти си му потребна на светот!” -Мартина Млинаревиќ-Сопта Поздрав убави и силни жени. Бидете така.
Среќен ден,среќен празник мајки лралици, жени борци. Продолжете да се борите за себе и да се сакате! Денот денес по гости,прво кафе и блашко кај мајка,па ручек кај свеки. Дете со јадење све изреметивме денес ама небитно.Барем е расположен.Антибиотик при крај,а апетит се враќа. Се надевам ќе части дете денес пладневна дремка да одморам
Среќен празник. Глава горе секогаш! Не сум тип на жена што го обележува,не замерувам доколку некој не ми честита,ниту па очекувам подарок. Подарив скромно по една ружа на тие што ја заслужиле. Скромно. Не сум одела по прослави,но не им ни замерувам жално е што некои жени уште во 2020 излегуваат само на 8ми. И среќни се. Тоа не ме радува. Жално е што 365 дена слугуваат и тој еден 8ми во месец март имаат "излез". Ке биде,и тоа ке се промени Сигурно назад ми е зимата кога ке се радувам на секоја честитка изработена од син ми. И ке ви сликам тука,си се знам ке има тука солзи и мрсули. Тапа време,тмурно. Се навикнавме на сонце. Ми помина викендот а јас како и да не бев дома. Бебе е турбо,со дизел мотор во гз,нема шанси да го преслечам,па бојкот со храна,бањање е нов ритуал ти го седнуваш он одма станал. Мора уште еден да има со мене за да сменам пелена. Струја е не застанува. Како балетан на прсти само да шетаме низ стан. Се да пипне се да лижне. Нека е жив и здрав. А мене па од друга страна грб ме боли ме убива,навали се стани со него во раце а 9 и пол кг е. Тежок е. Верувајте кнедла тоооолкава имам во грло,тешко ми е нешто ни сама незнам што ми е. Може хормони,но не мислам на арно. Не бе не сум саглам јас. Ај забегав скроз. Лејдис уживате во денов.
Здраво женски, како е? Ние добро со оглед на дождот надвор, супер сме дома. Големиот има гости попладнево па не запнува за надвор, со бебето полесно во тој поглед. Со бебе најголема напнатост моментално ми е нејадењето. Ја врти главата само уште кога ке ме види дека спремам за негонезнам што ке се прави...заби нема само лиги и нервоза за сега. Инаку за празникот, ова на сликата е Роза Луксембург качена на стол, и не, не игра чочек туку држи говор. Не знаеме после говорот дали била у кафана, за тоа нема докази Зборот ми беше, воспитувајте ги вашите малечки дека никој ама баш никој не смее да згазне врз нивната личност, само тогаш ке има рамноправност. Имајте убав ден милички
Среќен нека ни е празникот дами! Што добивте поклон од мажите? Нема никоја да се пофали што ја изненадил сопругот, или сепак рано е, вечерва ќе падне романтика кхм, кхм Мојот има уплав од мене Знае дека цвеќиња ич не сакам, го имам предупредено неколку пати веќе знае и не купува, последниот пат уште ќотекот му фалеше, па и кога видов колку пари дал за цвеќето ми се стемни. Еве денот си помина, ниту поклон даде ниту пак нешто спомна, подобро вака одколку да ми вели купи си што сакаш Значи романтика 0 Ајде му простувам, еве работи низ дома смука, џогира па дури и кифли ми правеше, сега однесе дете во парк за јас да одморам малку Денес денот многу убав. Се посунчав малку на тераса, штета што не можеме да прошетаме никаде, сѐ е затворено. Од денес сме ставени во црвена зона заради корона вирусот и изолирани сме од светот, загазивме Убав ден жени, убав помин на сите што ќе одат да прославуваат.
Osmi mart....epa si go sakam,8 mojot omilen brojbebush ne blagoslovi so negovoto doaganje,a jas i maz vo oblaci i so nasmevka od usi do usi(neka traeee).....I prviot osmi mart so naseto malecko,gushnati...na kup....posle tolku borba..Fala ti Gospode i cuvaj ne i polni racinja so bebushiUzivsjte mamicki i neka ni e za mnogu godini...samo ubavini
Srejken 8mi mart majki Nasmeani, gordi, veseli i hrabri kako sekogas Denov ubav soncev go pominavme nadvor. Golemata sakase vo golemiot park pa jas od strav deka sekogas e polno tamu, bevme vo maliot park Posle 3 nedeli malce se iznaigra i iznatrca Golemata so tato se ucea velosiped a jas i malata se niskavme i berevme cvekijna Dojdovme doma i vednas na bajnajnevika mm pa racete da gi mijat nr mora da se bajnat nemase nikoj vo pak neka se bajnat neka se bajnat posigurno mie .. Sostojbava so virusov ja preminuva ddkoja granicastrav imam, doma sme celo vreme i najubavo, cist vozduh i dosta. Mm mora na rab mu vikam maska i race miejne poveke pati, i taka nastinki, bronhitis i sto ne pa ne mi treba drugi virusi Slusnav za nasi sto se vratile maksenadevam ke gi stopirat pa da nema veke setajne vamu tamu Gledat li lugevo sto se slucuva? Mislat malce li so toa mozokot? @Monella kako ste vie? Te mislev sredi kontroli? Mese kako e @vitamina Uste nekolku dena malata ke mi pravi 2 god torta ke ni bide od zajceto Bingmala proslava ke si pravime doma. Mu vikam na mm ne e kako za 2 god da pravi, oslabneta e, pocetok na februar kako ja zakaci so Bronhitis pa uste se opravuva. Zadravi i zivi da mi se dvete princezinema nisto povazno od toa Ubava vecer majki
Среќен празник мајкички,жени,борци,херои Нешто што нема крај, мислам перење и сушење алишта Преку неделата пуштам по 3 машини, ама не се достасува бе. Таман мислиш си средил, ќе се свртиш пак алишта Денес рано бевме во шопинг за малото, ама не даде ништо да му се проба,вриштеше, не помогна ни сладолед па нешто ќе се враќа . Мразам да се враќам ама тоа е. Синко , се чудам некогаш од каде му текнуваат некои "логики" . Секој ден расте со брзина на светлината. Навечњр си се успиваме со песнички Т.е си имаме репертоар Почнуваме со твинкл,твинкл неколку пати, па ќе свртиме на мајмун јадел попара, ало амбуланта,ах тој крокодил, ба ба блек шип. Сите убаво ќе ги извикаме, не тивко , водиме натпревар кој погласно ќе испее Маж ми едвај чека да завршиме,а некогаш не легнува со нас не чека да испееме Некој ден може и полиција ќе спечалиме, ама баш ми е гајле Незнам за вас, ама јас му ги пуштам песничките детски од наше време , златно славејче. Бевме на златно славејче сега кога имаше, страшно се разочарав. Катастрофа песни,ни една не влњгува во уво, ни текст,ни музика ништо ништо Мизерија. Сега ај на поточиња ќе одиме, ама не верувам да е поарно.Битно ќе се радува на дечињата Понеделник утре Нешто што најмногу ќе ми фали,утринските прегратки, најмилите очиња кои кога ќе станат веднаш викаат мама
Денов помина ама јас да сепак да ви го честитам празников. Ќе си легнам. Бебчо заспа јас го капев големиот за мене вода снема и ме мрзи да чекам да се стопли а и ми се спие така да има ден за утре за мене. За 8ми март најубавото подариле го добив од синко. (Пишав во претходниот коментар) правеле нешто на школо. Потоа ми купи заедно со татко му и цвеќе во саксија. Викам јас сакав каранфил ама ајде да не бидам неблагодарна се прифаќа секое цвеќе. За изненадување баш каранфил беше. Потоа маж ми пак ми купи поклон. Саат во кутија со пенкало. Порано користев рачни часовници ама одамна веќе не. Ама ете сега си имам пак. Си викам што му се стори на чоеков,ме е по подарувањето ретко нешто да ми купил. Друго ново нема. Бебчо верувам декањ вади заби бидејќи е ужасен последниве денови и едвај се трпи. Кемка па се смее не спие убаво не може да се покака убаво гризе се што ќе стаса си ја каса долната усна не дозволува нешто да му се стави во уста.... Со првото беше мачен периодот на грчеви со ова периодот на вадење заби. Ама ќе помине ќе стиснеме заби. Ми се пие кафе. И ќе си легнам оти многу ми се пие. па женички имајте пријатен ден
Хај Бебе има прво запче Конечно Се прерадував Да ми кажуваше некој дека на заб вака ќе се радувам, немаше да верувам Ќе правиме колачиња, па ќе ги почастиме Фемина-тетките
@Мариаа. да ги реди како бисери. Добро утро, Денес станавме во 6ипол, па малата реши да не почасти уште 1ч спање. Сега јас, кафе, она појадок и малку денсање на Мтв Хитс. Ели спомна што пуштаме. Јас и пуштам Златно Славејче, ама знае да се побуни Инаку ја успивам додека пеам (Сите велат дека личам јас на Снежана, Мајмун јаде попара,Во светот на бајките ) Додека слуша, не ми дава да пеам и се буни, па морам додека ја успивам да си ги докажам гласовните способности кои се еднакви на 0 Мм ме изненади, се пофалив во соодветна тема , никогаш не ме оставил без поклон и секогаш е совршен поклон. Барем за мене Ама јас ич не прибирам и сум флексибилна, и со луѓе и со нешта. Денес пак сама со малата, дома, стандард. Мм на работа до касно, таман си иде малата се успива. А она само брбла тате, тате и ми го дава мобилниот да му се јавиме да го виде , кога си иде дома не му дава да оде ни до тоалет, ни па да јаде прво доза гушкање и од кога ќе и здосаде, слободен е Секое сабајле она не буди, оде кај татко и пред лице и вика 'татеее', од кога ќе го разбуде иде кај мене пред лице 'мамооо' и следува бакнеж од двајцата Пред некоја ден, отидов до кујна и ми вика мамооо, се вртам ја нема, пак вика мамоо. Одам поблиску она се скрила во дел од тв комодата и се смее Назад ми е возот со глупостите ама дефинитивно ќе биде бесно детенце, нека ми е здрава и жива Сум се распишала... Убав ден мајки.
Добар ден и до мене. Пишав дека 8ми Март не го почитувам многу ама вчера детево кога шетавме изрази желба да ми купел и тој цвеќе ама што се држи во рака. Па ајде јас се прибрав дома порано, а тој и тато отидоа да купат ружа. Ептен ми беше сладок цел насмеан со ружата. И само ми вика: Држ. Срцка. Инаку ништо ново. МИ се допаѓа кога нема нешто ново само рутина кога си е мирна и убава. Пу, пу нека си потрае вака.
Здраво на сите @Мариаа. да се редат како бисерчиња. Ја памтам таа радост како да постигнал некој огромен успех . Да пишам нешто за темите што сте збореле од тоа што памтам. Штикли можам да избројам на прсти колку пати сум облекла во животов. Ама затоа свеки ми се фалеше вчера со каква штикли играла цела вечер на 8мартовска забава. Јас ниту добивам поклони ниту давам, ама ни на марш до сега не сум излегла. Викендов што во чистење, што мала прошетка до блиската шума и на гости кај пријатели. Утрово со агенда прво кај матичната по рецепт за редовна терапија, таму гужва и таа на шалтер ми вика почекај да се потпише докторката. Чекалната беше полна па тука кај што е пултот чекав јас и уште 4-5 души. Во еден момент влегуваат дечко и девојка збори девојчето со лош германски, а он по све изгледа не знаеше јазик. И вика на таа он работи таму и таму и сега е болен па газдата сака да се испита од Корона. Па кога се објаснија дека не е таму тоа рекоа дека сепак ќе останат на обичен преглед. На крај излезе некоја сестра што го зборува нивниот јазик па почнаа са се објаснуваат. Јас добив рецепт на врата намачкав раце со тоа стерилиумот и се потрудив барем таму да не фаќам кваки. Од таму во обид да најдам нов гинеколог тука, слободни термини крај на јули или другиот во септември. Закажав во јули ама реков ќе пробам на уште едно место, ако има порано ќе откажам ваму. Да стане синко од спиење ќе излеземе малце да прошетаме. Убав ден на сите