@Monella пресреќна сум за прцле во мешеНе успеавме да бидеме сваќиСамо се да биде во ред со меше може вие на трето па ќе се погодиме со мое второГални меше од тетка Ава
@KuklickaSk , од збор до збор истата сум. И тоа за маж ти што го пиша, ист таков дома имам, еднаков учесник во сѐ. Сами живееме, мајка ми е со нас периодов за помош, бебе има 2месеца. Ручек имам секогаш, домаќинство - средено. Финансиски, не се жалам. Горе-долу сме таман и свесна сум и благодарна сум. За бебе што спомна, јас се осеќам напнато некогаш, "зошто плаче, дали засекогаш ќе е вака, што ако ми се слизне контролата, редот го испуштам, дали го пратам правилно во развојот..." Мисли се редат една врз друга. Некогаш ми е страв да останам сама со бебе. И тоа што сме затворени влијае многу. Имам планови, сакам со бебе во количка да шетаме. Тоа не седи, имам уплав од плачење. И што ако не успееме една прошетка да ја истераме, да не ми задиви бебево. Само се плашам нешто да не пропуштам, ко по книга и јас се трудам, тоа исцрпува. Перфекционист. Сакам и бебе нагодени и дома средено и моите стари ритуали на нега да ги одржам. Како да се опуштам и да уживам повеќе? А тек сме на почеток, а понатака што се надевам, на подобро? Демек ко форсирам времево, си давам надеж ај од нареден месец поголемко, повеќе ќе разбира...а потоа ќе следува, скок, па можда запче, кенкавост, неспиење, во раце нон стоп... Зошто ми е напати толку тешко и заморно мајчинството? Господ сила да нѝ дава, волја и издржлив дух.
@thinkerbell јас одам во ремедика кај Наде Петановска. Ти ја препорачувам. Здраво мајки. Доручкувани, одиме сега некаде , може парк може шумичка Вчера бевме рано парк, дури нема гужва. Дете се изнавозе де точаче де тротинет. И сега еве се спремаме со ранците, времето е преубаво @Monella честитки,со лесно Имајте убава недела
Не губи одма надеж сваќе. Модерно било да ти биде постара жената таман додека родиш син мојата ќерка ќе потпорасне малку. Не гледај да ме откачиш, фрлај се на работа, да не биде разликата ептен голема Ние стандард. Во двор дома, во двор дома и не знам како не спобудалевме. Денес овде празник, ден на МАЈКАТА, па користам приликата да ви го честитам празникот на сите за најубавата титула мајка. Сакајте и бидете сакани!
Mn si opteretena so bebe. Nemozes da se vodis po knigi,sekoe bebe,sekoj covecki organizam e razlicen. Ja nit se vodam po knigi niti planiram toa e goleema glupost spored mene.sama treba da si vidis sto saka bebe koga mu se jade igra banja. Nie imavme eden red koa se rodi posle drug pa tret i se taka bebe kako mu odgovara. Sea za sea e super. A sto cekas da iskocis? Moeto bebe ima 3meseca i nadvor se setame od koga ima 20dena. Sekoj den sme nataka navaka. De kolicka de kengur. Nemozes tolku mn.da go pazis i cuvas pod stakleno zvono. I da ne se vidite so rodnini mislam brat ti e i brat na maz ti. Ili da ne ja vidi baba Pa ako ne se raduva baba ili vujko cicko koj ke se raduva? Idi u park so drugarka, prosetaj sama so kolicka. Nema so da ti bide strav od virusov koa i sama gledas deka veke nikoj ne veruva vo ova. I opusti se so bebe. Deca spored kniga nemozes da porasnes. Uzivaj vo momentite so nego Ja koa ke mi se nasmee bebe se topam ili koa ke pocneme da gugame i vikame i da se smee na glas.
Изгледа не ја сфати членката. Таа напиша "Не знам зошто сакам се да е како по книга" Ова не значи дека таа чита книги и се по нив сака да се води па за да биди голема глупост. Прво сфатете ја поентата после пишете коментари. Таа само си искажа како се чувствува. И како што напомена дека сите бебиња се различни, така и луѓето. Ако можете да пишете убав збор, пишете, ако не не одмагајте! Секој различно се справува со мајчинството, и тоа не значи дека некој е помајка од некој. Сите си ги сакаат своите деца.
Воопшто не го чувам во стаклено ѕвоно, излезени сме на отворено секој ден од негови 8 дена. А тоа дека нема вирус најде на кого да му кажеш На лице кое во најблиска фамилија има доктор што директно работи со ковид пациенти, така да добро знам дека има вирус и знам какви последици прави. И затоа не се гледаме со никој за да се заштитме себе си и да ја заштитиме баба, зошто само неа ја имаме. И не е темата за да пишуваме како треба или ме треба да се чува дете, така што ќе го прескокнам тоа објаснување. Секоја мајка е најдобра за своето бебе.
Како и секогаш каснам со читање. Увек сум со по една страна заостанување да имам следен пат што да читам. Периодов ретко и пишувам. Хаос ми е се. Под стрес сум цела недела. Ми се случи многу лоша работа со бебчо и завршивме на инфузија. И еве по недела дена секоја минута ми си причинува дека нешто му е да не е болно да не му се случи нешто... Знаев дека нема да можам да гледам друго дете одкако големото додека одеше во градинка (пред 2 години) мене паники ме фаќаат кога ќе кивнеше кога ќе смњнешњ израз на лицето... Веќе знаев дека му е нешто и одма паника и страв ме фаќаше па следеа периоди каде не сакаше да ми каже ко ќе му е нешто зашто јас секогаш реагирав. И секој ден сега го минувам со страв. Ми треба некое магично стапче да ми помогне да ги избришам овие стравови. Тешко ми е. Најтешко што знам дека деца се и ќе им е некогаш нешто.
Добро утро мајкички Бебе е повторно во глупавата регресија во спиење, па нон стоп прета, се буди и вреска. Јас со укочен врат и кичма едвај функционирав. Нема ноќ да не посакам најмалку 10 пати да фатам усвет. За набрзо потоа да ја гушнам неа, а таа ќе ми се насмее и ќе ми го стисне носот со малите рачиња.. и целата мака од раменици ќе одлета тивко и неприметно. Викендов отворивме плажа-сезона. Нареден, се очекуваат доста високи температури па ке отвориме и сезона на пливање. Добив совети од ортопед и невролог како морето е супер дупер кул за бебиња и деца во развој и како најубаво да се користи морската вода низ игра, а истовремено за зајакнување на мускулатурата и уживање. Само уште да добијам зелено светло од кога да почнеме. Јас со согурност знам само дека јас ќе пливам нареден викенд. Ќе пливав и овој ама не очекував толку топло, па отидов скроз неспремна за водни активности. Бебла расте додека трепнеш. Не ми се верува дека веќе избирам купачи за неа, а до вчера ја мотав во шпикозни. Мојата мала островка веќе заличува на мало човече. Ја набљудувам како љубопитно си игра во кошара и како очињата и светкаат на секоја нова играчка. Секое утро буди нов изгрев, секој ден е нов предизвик и секоја вечер топлина во гради.. меко умотана околу срцето. Лето... Доаѓај спремни сме!!! @Kaetana таман сакав да те тагнам пред некое време да те прашам како сте и ти тогаш се појави назад. Те прочитав и многу ми е мило што конечно сте го откриле изворот на целото патешествие околу нејадењето, па сега можеш да си дадеш оддишка. А околу спиењето, кај мене карантинов имаше улога. Со тоа што маж почна од дома да работи, па почна да ја заспива бебла и многу успешно да ја става во креветче успана. Страшно ме фрустрираше колку извонредно лесно беше тоа за него, додека мене скоро 8 месеци денски ми спиеше исклучиво во рака. Па откако се навикна на него да ја спушта во креветче сега почна и мене да ми успева. Еве идеја за оние кои сеуште се борат со спиењето, можеби некоја ќе сака да проба вака. Поздрав женски
Уф па јас никогаш ништо и не му пеглав на синко. Па ете го здрав и прав е . Што знам јас кога ги перев алиштата сите заедно ги перев бидејќи не стигнував да наполнам само негови алишта една машина што знам некои алишта дури и на рака знаев да ги заперам дали дека летно бебе па мн и не се потресував околу тоа мене ми беше битно са е во чисто облечен нахранет и што повеќе време ао него.
Мамичкии Не сум пишала 100 години во темава. Ама затоа ве читам кога можам. Време за себе скоро и да немам. Детево ми е лепенка по цел ден. Сама не се заигрува се сака да си до неа да ја анимираш со нешто. А нели ручек треба, да се исчисти. Ама ја сфаќам. Кој сака сам се да прави. Па чистиме заедно ми помага... За братче сестриче, темава е затворена за подолг период иако имам желба ама на тоа ќе остане после 2 спонтани. Инаку срцка ми е. Секој ден не изненадува со нови итроштини и детски палавости. И ние како емка мериме улици шетаме и се трудам коронава да не ни влијае толку на секојдневните активности. Не мислам многу на неа зашо психички ќе паднам. Најново е што конечно се сместивме во наш дом си купивме стан па се навикнуваме сега. Коронава добро ни дојде да си средиме и наместиме се. Во трчање по работа и додатни активности сфаќаме колку е битно да сме дома сплотени со семејството на заеднички ручек. Уште побитно колку им фалиме на децата и колку се среќни со нас. Јас да поработам уште малку па накај дома.
Ne mislev da te napadnam odma kontra da se opustis malce da uzivas so bebka da prosetas zaso se deluva na psiha. Sekoj si ima svoe mislenje za se. Ja imam edno mislenje za korona ti drugo
Leleee vi se mesaat li mazite okolu bebeto??? Od tipot ete ja nauci u race, pak li ke jade? Zosto ja drzis taka, zosto ja uspivas taka? Ne ja niskaj Uci ja vo galama da spie i red drugi raboti. Ke go zadavam kaj i da e
Aaa ne vo toa ne se mesa Samo da promrci Ke i napravi dva reda muabet aj na tato lepoticata drn drn malce ke ja podrzi i dosta e
Знае да рече некогаш нешто вакво. Јас на тоа викам: Кога ти ќе стануваш секое сабајле во 7 со неа и ти ќе и даваш да јаде 5 пати на ден и ќе ја пресоблакаш на секои 3 саата, тогаш ти ќе кажеш како ќе правиме. А кога ќе плаче да видиш како знае да рече ај види ти што и е, ти најдобро знаеш. Не дека не се замара ич со детето, ама поголемиот дел од обврските се на мене, он само ја шета. Не може да ми кажува остај ја сега нека поспие, па јас после до полноќ да ја занимавам. Си имам јас ред, и на никој не давам да ми го растура.
Не се меша, затоа што тоа бебе не е само мое. Мој и негов син е. Сабајле станува и го зема синко во друга соба а јас спијам пола сат, па и саат повеќе. Го пресоблекува, менува памперси, го храни и го успиваше. Сега не го успива затоа што нема цицка, синко само на цицка заспива. Заедно го бањаме. Заедно донесуваме одлуки за се поврзано со него.
Цуца убава тааа Што се кафане тиче, ке биде "НОСИЛИ ГА ПИЈАНОГ ИЗ КАФАНЕ" Во најмала рака, келнерот ке биде приморан да викне обезбедување Тоа би била добра седенка мислам јас
Вака https://www.facebook.com/manetho2/videos/1740761442836854/?vh=e&d=n И одбрана музика за таа пригода со се спот со се све Spoiler
Ааа не. Молиќу, за специјалну пригоду да пева Цуки-Сузе Гавазова. На рипит да иде на нај јако Едит : Нареден дњн на трезнење кај тебе во Велес, во Снупи на телешка чорба