Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.785
    Шанел ја нема никаде моментално,постаро издание е на Култура,ама сега читав дека може ќе ја реиздадат повторно до крај на месец,и јас одамна ја барам,знам дека и филм има по вистински случај на самата авторка.
    Инаку јас сум љубител многу на книги и дома ги имам стотици,ама сега како фати коронава луѓево се изначитаа,а јас обратно ,немам концентрација да читам ,не знам што ми се дешава.
    Инаку во првата бременост како сум плачела на "Загубената ќерка" ,тоа хормони и книгата ;(.

Многу ми е мило што темава се раздвижи пак малку и што ги има некои членки од постарите, стварно имаше многу убави муабети тогаш тука, денот ми почнуваше со темава.
    Ја нема и @tincemajmunce @snegulkata @eleni27 и уште многу други,фалат многу,а @orhideea и јас ја памтам по убавите јадења и месенки:D

На Mari*, kukla21, Kitten и 17 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    @Ano Колкаво е твоето дете? Зошто мислам дека е помало од моето па ме зачуди со се ова што го знае.

Јас како да сум насетила дека се собираат старите членови. Сигурно некоја планета се движи ретроградно.

На Mari*, Kitten, Coco31 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Знаете што се деси? Го редактирав постот и напишав ОГРОМЕН реферат и кога го постирав поминало времето за редактирање и ми го снема. Не е фер вака, треба да ме праша фемина дали сакам да го објавам како нов пост бидејќи времето за редактирање е поминато!

На Mari*, ines.h, Cka и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    :hai:

@orhideea додека не пробаш со кујаната нема да знаеш. Мојов се погоди на неколку родендени во игротека, прво влагање за кујната да се закачи. И јас си реков ете совршена идеа за нова година. Тоагаш многу се изнервирав што не успеав да набавам една што идеше во лидл на промоција. Па купив алтернатива едно оскудно тука. Малку ја поигра и ја батали. Додуша потрупан е со играчки и не може да ја види од се што има:lol:. Може да тргнам се ќе ја заигра пак.

Сега ме потсети и мене. Првата ламбада тексас моите ми ја донесоа од Грција. Абе мислам додека не ја скинав не се откажав од неа:rofl:

Па малку помал е. За 3 недели 3 години ќе полни. Ама ептен го заинтересираа. Диносаурсите ок, пасија му се. За планетите еден период работевме домашен проект (му направивме како ноќен лустер или што и да е) и веројатно дека беше прилично инволвиран во боење и правење, па и цртани почна да бара и така ги научи. А за човекото тело замисли кај моите ја пронашол 1000 зошто 1000 затоа. И со мајка ми листајќи се зачитале за коски. И така и он почна со 1000 зошто 1000 затоа за коски па проширивме на останатите делови:rofl:. Абе мојов по науката ќе да е. Само да не му дадеш да вози точак, тротинет и слично(facepalm). На точак исклучиво ние ако го возиме во седиште. Ене ги и баланс и тротинет се си стои на балкон и фаќа прашина.

Јас само ќе ве поздравам вечерва.

Имајте убава ноќ

На Mari*, ma4e1311, Kitten и 16 други им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    немам многу време за читање моментално ама ќе ја имам во предвид да ја прочитам. Баш би сакала. Знам и дека ќе ми користи. Потребни ми се книги од стилот "психологија"

На муабетот тројца во кревет ние сме јас и двете дечиња :inlove::inlove: каков маж какви бакрачи

На duffi, mal.ecka и azelea им се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    И ние сме тројца, јас, синче и ќерче:inlove: Мм е долу на спрат, жешко ни е заедно, оти синче мора да спие до мајка ( а на мајка и годи):mm:
    Откако ќе ги успијам, си седиме со мм долу, се гушкаме, па филм, едно друго, па го успивам и него:lol: На тема книги, читав многу, сега немам време. Читав класици, белетристика послабо, освен трудна со ќерка шо се изначитав некои романтични комедии. Принцези султани, гејши и такви ствари не се за мене. Последно прочитана книга воопшто ми е Браќа Карамазови. Сакам да имам време за са читам, ама јас еден пост едвај го пишувам, очи ми капат. Сон, само сон ми недостига најмногу од "ми бифор мај кидс" друго се е совршено:l:
    Ај да спијам, сега ноќе е модерно големата да се буди, што автоматски го буди и малиот, па после веќе знаете како се одвиваат настаните:whew:

На Mari*, Kitten, Мариаа. и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

На муабетов - сакав да раскажам дека секое сабајле срипувам од страв дека паднал од креветот, и го гледам до нас. Со велам - ок, добро е. Па легнувам. Па за 10 минути пак срипувам. Многу ми е страв. Затоа што нема осет за високо уште, а спалната ни е многу висока.
    И додека сакав ова да го пишам - слушаме паѓање силно од спална. Знам дека не може да е тој, затоа што додека сме будни е во креветче. Ќерката падна од нашиот кревет... Знам дека спие немирно, ама до толку дека ќе се изврти и ќе падне.. нејзиниот кревет е споен со нашиот и таа на нашиот заспива, ама на крајот каде што е нејзиниот кревет. Како се извртела низ цел кревет, не знам..

А ко за беља и маличе таман заспа вчера и спои 4.5 саати, денес го испофалив, и ко за инает во 2 саати 3 пати се разбуди. Тој се буди, на крај таа шлапна од кревет. Нашата вечер почна со пивце (маж тоа) и серија, ама заврши релативно неславно со децава. Расштимани сите, дури и малку комични. Си реков ај фајрон, нема аир од седење будни. Добра ноќ женчи, се пишуваме повторно.

На Mari*, Kitten, ines.h и 18 други им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Добар ден.
    Ние сме 4ца на кревет :doh:
    Јас, мм, малата и маче,па јас со пола газ сум на бебешкото креветче.
    Вчера го постелив пак, и и викам види маме ти ќе спиеш тука. Па се налути, почна да го влече чаршавот и да плаче, ја убедив дека бебињата таму ќе спијат |(
    Па ги наредиме сите бебиња и она си легна на спалната...

На Mari*, Milaаа991, Мариаа. и 12 други им се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.821
    :hai:
    Пијам кафе, малата си игра со татко и. Ги слушам измислуваат приказни, она сите ликови од книгите ги вметнува во игрите и измислува секакви работи. Фантазија на најјако.
    Некако брзо ми порасна во последно време, право девојче е, многу самостојно. Какво лепенче си беше за мене, ехх... Ама уште ми е мазичка, се гушкаме и бацуваме цело време.:inlove: Утрата ми се најубави, кога ме прашува дали сум се наспала и се бута цела во мене, па лежиме и се гушкаме. :l:
    Има убави настани во последно време, сакам да си се пофалам, ама пуста приватност.:|
    Па така, ќе си кажам само дека ептен ни е убаво моментално и се надевам така ќе си продолжиме да уживаме. Нема поубава глетка за нас мајките од среќно и насмеано дете, душата тогаш ни е мирна.
    Денес за ручек јајца и брокула со салатичка, не ми се готви нешто особено на жешково, па после малку на прошетка и кревет.
    Имајте убав ден сите.:f:

На Mari*, Kitten, Milaаа991 и 25 други им се допаѓа ова.
  10. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    14.524
    Еден брзински поздрав од мене

Прв пат од ко е родено малото го оставам кај мајка ми, со големиот си дојдовме дома, го заспав, средив хаосот шо го оставивме сабајле и седнав да читам. Ама умот кај него ми бега, ем ми е убо малку сама, ем ми недостига. :D Се јавив да прашам шо прајт, па го слушам вика мама, мама, не сакал да јаде. Да, познато ми е, стандардно ручекот со него ни е борба. :^) Ќе изеде сѐ, ама и цел ќе се измачка дури и во косата, тањирот ако е пред него мачка внатре или го истура. Па ги вадам сите играчки ситници да се занимава и пак нема да доседи, ќе ја пушти сирената. Алергичен е на хранилката, едвај 10-15 мин да поседи. :whew: За разлика од него пак, поголемово уживав да го хранам. Доволно беше тањирчето да е пред него и само отвораше уста. Помирен беше многу, малово живец е, само се пентери некаде.
    2 дена ги носевме на плажа, живи радости беа, едвај ги извадивме од вода. Покрај нив и мене ми е кејф сега да одам, инаку ретко одам, ако ми е на 2 чекори езерото. (facepalm)
    Ќе видиме денес дали ќе се погоди времево за плажирање, некако ко да се наоблачи. :(

Толку од мене, да одам за ручек, дојде мажето. :inlove:

Убав ден ви посакувам. :*

На Mari*, hello-kitty.90, Мариаа. и 16 други им се допаѓа ова.
  11. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    22.713
    Аууу темава отишла на прва страна,слабо пишувате мајки...особено по-тазето:)
    Да честитам роденден на малата @Ava.84 ,секогап насмеана и среќна да е!
    Ја дете пуштив кај свеки денес,со братучетка му да се поиграат.Осеќав грижа на совест,јас дома да дремам а он така изшутка ..( далеку од шутнат де,ама ја така виновно си се осеќам).
    И ич не се одморив од итрово.Напраив варени гевреци,испазарува ,ко мазга товарена сум се прибрала дома...
    За ручек маж побара помфрит,па ќе стојам над шпоретот...
    Него вчера во ниедно време стигна смс од градинка,дало детево ке сме го пуштале од септември,денес д а пишам.Би сакала,навистина би сакала многу! Беќе голем батко е,бара дечиња ама неам храброст.Ќе почекам д а видам како ќе се одвиваат работите,па ќе одлучувам тогаш...
    За одмор,знае да ме праша кога ќе одел да плива...Не влегувам во дискусија,му одговарам одмор кога ќе дојде
    Ми бара и бебушка.Ќе и го дал стариот таблет и старите патики
    Ако некогаш му се исполни желбата,мислам дека би бил прекрасен грижлив брат <3
    Се одјавувам.....се читкаме
    п.с-да се шкртнат и староседелките мајки на темава ;)

На Mari*, hello-kitty.90, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  12. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Здраво мајки,

Одмна не сум читала, ни пишувала во темава, ултра турбо ми е со децава. Во сабота одиме за Охрид, ни се скрши едната количка и некако не ми се фрлаат многу пари за нова летна количка, дека асалните не се баш ефтини, па мислев ако има некоја од вас во Скопје солидно сочувана летна количка чадор систем, да и ја откупам. Сликичка и цена може да ми пратите во порака, да не зафаќам овде простор. Ако ептен не е за тука постов, преместете го, ама и ова е мајчински муабет, односно проблем. :D

А инаку триста педесет и три проблеми и убавини имам за пријавување, уште денот да траеше неколку саати повеќе.

Многу ве поздравувам, ве поздравува и тодлерката што конечно мочка во нокшир и осумесечната бебка со едно долно запче и ви посакувам убави мајчински моменти.

Ептен ве гушкам и ми фалите :l::l::l:

На Mari*, flower30, marchi-cool и 18 други им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Тука сум @Ava.84 се плажирам у наше море (poolparty)

Вечер мајки :sun:

Турбулентни денови, овие два дена сами со бебе се плажираме, односно без мм, па тек сега можам да кажам дека се одморив :tmi:
    Не беше до мм, али дури беше овде се водеа некои планови и преговори, па треба да мислиш и одлучиш..
    Одморов и ни пропадна горе-доле, ама нека е само за убаво :angel:

Му годи и на бебе промената, иако му се здосадува веќе и од сонцето се онесвестува кај 20.30, што ова е и одлично |-)
    Штом виде вода се џитна да се бања, жабче на мајка :inlove:
    Игри во песок и правење прашина на велико, занимации со риби во тек, се е опфатено :D
    Има и боичка, а баш и прееска ми текна дека ниту еднаш не го намачкав со фактор. Маичката со ув и капчето стварно помагаат, додуше он и си имаше боја од домче + и имам искуство дека не гори лесно 8)
    Јас не сум се ни погледнала у огледало за да знам дали имам или не боја :|

Прв ден не уби срам, седна комшијата да доручкува и бебево се зазјапа да провали што јаде. И имаш у еден момент "мами сакам зденки" :$
    Па ај го понудија, па сака сите да ги зеде.. :tmi:

Прееска бевме на плажа Мизо и побара да пие Кола, ок тоа, ама му ја послужија со чаша полна со коцки мраз.
    Па мислам дека едно 5пати бараше уште мраз, па вика по келнерот, па се објаснува..
    На крај побара шеќер да јаде (facepalm)

Еднаш седнавме да јадеме и мислам доволно се контаминиравме, гужва и немаше, ама не знам дали остана нешто што бебево не пофати :doh:
    Добро е што ги обожава гелчињата за дезинфекција, па штом види бара да стави. Во неговото чантиче стандарт мора и гелче да има, не дека со тоа се дезинфицира, али мора да го пикне покрај другите битни ствари.
    Како: стикот на татко му, парфем, неколку сапуни во ќесе, наочарите на татко му, печат, пенкало, тетратка и парички 8)

Секогаш каде и да идеме секаде има некои галамџии, епа сега ние сме тие :$
    Детево "празна воденица", ако не збори тогаш нешто чука, лупа (lalala)
    Пробај да не биде по негово :sweat:

Најново е и ако зборувам на телефон ме гриза :|
    Мм пред некој ден даде изјава дека се дури не сме го добиле бебе не знаел за закони :D
    Седни тука, не пиј од таа чаша вода, не јади од тоа, на оваа страна да идеме..

Овде дојдовме сами со бебе со кола, мм со мотор, абе мислам дека уста не затвори по цел пат, уствари затвори додека јадеше бомбони. Ги понесов како Џокер и морав да го искористам за да се одморам :tmi:
    Лани го преспа цел пат, ама оваа година цврц :envy:
    Да спомнам ли дека и мајка ќе се враќа со нас.. :talk:
    Мислам стварно нема потреба од дополнително објаснување :whew:

Со мм направивме пресметка колку пари сме потрошиле и на што. И дојдовме до заклучок дека повеќе сме дале за алкохол, неголи за храна :bandit:
    Од дома ми траеше, па само ми се продолжи апетитот за пијанчење.
    Врти сучи се таму ми е паметот, па и детево се ме збори дека пијам коктел или вино :tmi:

Аха и кажува дека има кршена мама и да дојде камионот ѓубретар да ме земе :^)
    И кога ќе го прашаш кој ме кршел вика дека Пако ме чукал и покажува со рацете :x
    Некој стварно ќе си помисли дека јадам батини, абе една модричка да ми искочи ќе си го однесе мм ако ми згазне на жуљ, детево ќе е сведок :devil:
    Ама нејќе бебе да ме менува, мами имала многу убава коса :emo:

И многу сум му досадна, не сака со мене ич да игра или нешто прави, ни па моча, жимити овие два дена дека нема избор па се сложува :smirk:
    Прееска му се уврте на тетин, уствари он е главен лик чим се спомне тетка, одма вади "а тетин" :inlove:
    А со тетка станале партнери за пушење цигари (facepalm)
    Интересно му е што има дим, па и бара цело време да пуши :D
    Го прашува сестра ми дали ќе пушел и он кога ќе порасне, па онака гордо вика да. Сестра му вика дека ќе го тепа мама ако пуши и он вади прстот, мења гласот и вика "никако" ]:)

Сите дрвца, цвеќиња ги навадивме и езерото го дополнивме, ич да не се секирате (highfive)
    Баш било лесно мочањево со машко, соблечи, нека центрира куре и тоа.
    Женско треба да го издржиш, па ако нејќе да клекне, па кај ќе клекне, цели процедури, ама па и женско е тоа :makeup:

Прееска на сред плажа се развика "мами имам големо куре" :$
    Па ги соблече гаќите и тетин да го видел :tmi:
    Па само си го пофаќа, па го опоменувам, му кажувам да го погали и да го пушти, не се држи куре цело време. И имаш понекогаш "ооооо убаво куренце" и гали ли гали со рачето :tmi:

Да спијам, утре ќе е голем ден, а богами и долг, кој знае на која плажа ќе ровариме, уствари и небитно е, битно да нема гужва (fingers)

Убава ноќ, јас ќе јадам кашкава и здренки и остаток од пица и ќе спијам :pizza:
    Гушкајте малишанки :hug:

И се што имало за славење нека е за убаво, сите желби на број, сите живи и здрави :party:
    Извинете ама стварно немам време да читам, а ми побегнаа неколку постови :doh:

На Mari*, kukla21, flower30 и 28 други им се допаѓа ова.
  14. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Толку долго ме нема што не верував дека некој ме памти :D
    Еве ме назад, пак да се дружам со сите вас:D

На Mari*, Kitten, bokace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Мисли си

На mal.ecka и eleni27 им се допаѓа ова.
  16. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    Te pamtime te pamtime,nemoj da si mislis deka te zaboravivme

На Mari*, TarantulaA, orhideea и 3 други им се допаѓа ова.
  17. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    :bandit:Здраво мајки,
    Овде уште една мајка на двегодишно синче, чат пат ве читам ама ете време за пишување многу и немам:doh:

Дојдов само да и пишам на @Chanell* дека никаде на ќерка ми ја постирав неодамна во темата книги во пдф формат, на аглиски е ама стилот е многу едноставен, ептен разбирлива е. Ќе ја прочиташ во еден здив, преубава е. Јас сега планирам да го симнам и филмот. Ако си за мк издание, мислам дека сега ќе ја реиздадат повторно, придружи се во групата Knigoholicari на фб, таму ставаат редовно инфо.
    Извинете за офтопик мајки, убав ден:sun:

На Mari*, azelea, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  18. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Здраво мајки :hai:
    Пијам кафенце на тераса, бебко до мене, повелете кој е за :)
    Ние истеравме преубав викенд, да не не мислите! :$ Во неделата бевме за село кај баба ми, се собравме сите блиски таму, на коливо, супер поминавме, бебко малце на почетокот му беше чудно дека не е научен на гужви ама добро помина и тоа се запозна :D
    Утредента сами јас и маж ми со синчето во природа отидовме и замислете тишина, преубаво место (рибник Саваро) препорачувам, отворено местенце без гужви, абе милина би идела пак :) бебето мирно како за прв пат така страв ме фаќаше да не врисне таму што ќе му правам, не очекував да е мирно :lol: бидејќи го дојам (доев во кола) несакам во јавност, не ми е пријатно па се снајдов :D послето одма си заспа на воздух.
    Ми се иде на плажа да знаете..ама ве читам ги брцнувате бебињата во базен или езеро, нели е ризично ( дека се бањаат сите) многу ми е на мисла дали е безбедно да одиме, планираме крај на август или септември некој ден онака (да намалат гужвиве).
    И така мајки ве поздравувам, толку имам за сега да кажам :*

На Mari*, Мариаа., azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Ми недостигаше:hug:
    Ве поздравувам,воопшо немам време да чкртнам ама верно ве читам(y)
    @Mariangel да се пријави:!:

На Coco31, Kitten, azelea и 6 други им се допаѓа ова.
  20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Здраво мајки...Досега не сум ви пишала тука ама денов ми е утка па тука ќе се испукам...

За почеток читам се честите кафе па за мене најјако ако можи да се соземам малку...
    Денов си го обоив во црно-црвено...Црното е за млекото кое ми прекина одеднаш без претходно да ме подготви психички и ми е загуба која не мислев дека толку трагично ќе ја поднесам...цел ден сум со плачки и ни сама неможам да се поднесам и бебе како да ме сеќава па сака да ме расположи и еве денес цел ден се смее на глас првпат а нема ни 3 месеци мочко...

Црвеното е за менструацијата која мислев дека барем летово ќе ме одмори од одмивање и влошки ама не и се брзало па еве тука е...незнам дали има некаква врска со снемувањето на млекото ама јас сакам да си верувам дека е до тоа некако утеха како да си барам..Ама што е тука е..

Како за прв пат толку и онака немам што друго да кажам многу сум негативна и кварам расположение...а баш убави постови читам од вас тука па да не ја расипувам темата ќе пишам во некои подобри денови...
    Поздрав мајки

На Mari*, Мариаа., Coco31 и 15 други им се допаѓа ова.