Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    :devil:
    Ќе почнам да се спремам психички

На haruki и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    7.035
    i kaj mene bese taka do 4 mesec relaksacija i grcevi nemase i sedese sam i zaspivase sam i duri go budev da jade.Ama souto pocnuva pokasno osoznavanje na okolinata skokovi poizrazeni voveduvanje hrana rastenje na zabi lazenje prooduvanje i se gi interesira.
    Dobra vecer majki kaj mene bas haos maliot nema koj del ne go pofati niz doma omileno e da se kara so tv i da se kacuva na komodata 1000 pati kaci se simni se i da odi da sedi vo kujna da potfati sto ima za sreduvanje.Samo se molam da nema dozd.da.mozemw da izlagame inaku stanot ke bide demoliran.Go koristam sekoj mig sto gl imam za ucenje i sum so trka so vremeto.Stanuva na sekoi 2 saati pa podobro mi e.pokasno da si legnuvam za da ne stanuvam 101 pat.Ubava vecer

На K7M10J, Alishan30, azelea и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    На babyboy1, Panovic и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Сосема те разбирам како ти е, моето од раѓање е со грчеви во раце цело време навечер во 3 4 заспиваше во 8 стануваше ни ред ни поредок. На почеток мислам полудев што од умор што од хормони. Но не се секирај ке си створите ред набрзо ако нема јаки грчеви ако има сепак ќе е полесно и со 5 саати сон ќе се осеќаш наспано тешко е на почеток но како минуваат деновите е полесно:)

На Alishan30, Larahappy, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  5. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Здраво мами :)
    И кај нас забавно, синко веќе бара елка а ние постољето не можеме да го најдеме.
    Од лани ниту еден лампион не останал. Мистерија кај се. До скоро под троседи ги собирав.
    Денес цел ден поминат во кујна. Од ручек до благо. Малиот како и секогаш бира што ќе јаде веќе нерви немам од него. Мм си работи 8часа на компјутер не може веќе ни он да го тинтра. Од сега се плашам што ќе правам плус кога ќе се роди бебушка.
    А она, само клоца удира. :inlove:
    Па кога ќе ме удри потоп станувам, по неколку пати на ден комплет се пресоблекувам. Ни секојдневни веќе не помагаат.
    Ме фаќа и страв заради третиот бран што го најавуваат за Јануари, ми е страв да не испаднам позитивна па што после?
    Сабајлево демек искочивме да си докупам што ми треба, торба нова и ситници ама ич избор. Ќе мора до Косово пак да се иде. :D Таму има и Росман Германската продавница, па и креми и останато да си земам.

На marchi-cool, K7M10J, Coco31 и 19 други им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    2 години ќе прави во Јануари,дури сега почна да се буди САМО по 3 пати,претходно сигурно 5,6 пати се будеше,а некогаш и повеќе. Никогаш нема преспиено цела ноќ :nod:.
    Ама има и бебиња кои спијат,не се секирај.
    Ама се познава уште од почеток какво ќе е, знаев и за моето дека нема да смени,ама си се тешев.

На Larahappy, azelea, Happyinlove и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Јас знам бебе што на 4 месеци сд будеше само еднаш, на 6 месеци ја преспиваше ноќта.
    Без тренинг.
    Кога било гладно се будело, не го будеше мајка му, го оставаше да си бара, па кога било месец, два, три, плачело повеќе пати во ноќта.
    Кон 4ти месец само еднаш барало во 2 часот точно :)
    На 6 месеци веќе сите беа наспани дома :)

На marchi-cool, K7M10J, Alishan30 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    За моето бебе да не пишуваш? :lol:
    Моето пред 6 месеци врзуваше цела ноќ, но морав да почнам еднаш ноќе да го будам поради килажата.
    Е, сега, не сме баш наспани бидејќи постојано се врти и сме на штрек, но не плаче и не се буди по стопати.
    Пред 4-ти месец се будеше по 2-3 пати за цицање, но не плачеше. Не знам како, ама во исто време се будевме двајцата. И тоа таму околу 1-2 му беше првото будење, а до 20 часот беше заспан. Вака беше летото, а сега веќе до 19 е заспан откако се смена саатот.
    Не можам да се пожалам, секогаш ноќе убаво си спиел, никаков тренинг не сум применувала, сам си го поставуваше редот. Врескање и да не може да заспие досега немало, па ни кога беше период на грчеви.
    Еве денес заспа во 18:45, сега му дадов да јаде, заспа и ќе спие до кај 6. Изгледа идеално, но на секое се будам за да го проверам.

Ај здраво (highfive)

Да чкртнам нешто набрзина, тамам да ми дојде сон.
    Со малиот паузиравме со шетање бидејќи добив, тогаш не сум способна за мрдање од дома, па си завршив работи додека тој тераше дремки. Дремки има три, по еден час му траат и на рати терам со обврските, но стасувам. Од вчера пак сме во шема со прошетките, баш ми фалеше пешачењето. Времето милина, баш како за мене. Сонце, без ветар, свежина штипе, а те грее и те загрева сонце. Езерото мирно, галеби на брегот се собираат и доаѓаат луѓе и ги хранат, нема гужви и пријатно е да прошеташ без да се брцаат во тебе.
    Малиот си разгледува наоколу, па ќе почне да зева и си дремнува 1 час, а јас кружам за да спие. После дома се прибравме, ручек и играње на под, па во кревет.
    Нова насмевка има, ќе го изедев како се смееше. И тоа на глупост. Легнати бевме на под, игравме и му прдев со уста, а бе зајде од смеење, најсладок беше на цел свет, па тоа мораше да се сними и да им се испрати на бабите да видат.

Нешто мм почна да ми спомнува за Скопје, го пресеков со аргументи зошто не мрдам од тука и си легна на брашно веднаш, не беше тешко, само го потсетив на неговите муабети кога велеше дека нема шанси да си одиме :wasntme:

Мајка ми ми спремила нова тура домашна храна и треба да се складира, уште малку и мал ќе ни излезе замрзнувачот што го купивме, па и' кажав што да пастеризира, а што да остане за замрзнување. Мора внучето да јаде убаво и домашно, целата е опседната со ова.
    Обожава да и' се даваат обврски, па мм посака да му најде убав мед, иако имаме уште 5-6 тегли од минатата година кога купивме 12 тегли. Побара нови 10 тегли, да не немало наредната година. И мајка ми му најде 5, ги плати, и' рече фала, но и дека приказната тука не завршува, тој си побарал 10, а добил 5. Збеснат, требало секогаш да имаме над 10 тегли мед (facepalm)

Ми дојде дремка, а тамам се распишав, а гледам сум претерала со пишување.
    Имам некои 4 часа додека стане малиот, па да искористам. Не дека нема да се разбудам стопати и да го видам, но такво е сега моето спиење, задоволна сум и со толку.
    :yawn: |-)

На marchi-cool, Coco31, Larahappy и 23 други им се допаѓа ова.
  9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Еве го значи се дава на секој оброк. Не само кога има грчеви. Имаш и з аад и з адоење како се користи. Е сега ако цица многу често нека кажат поискусните мами, м атоа во тематс грчеви кај бебињата. Моето пиеше молзено и ад па во шишето ги стсвав на секој оброк. https://www.grcevikajbebinja.mk/upatstvo-za-upotreba

Прикачени фајлови:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Умрев за спиење. Ова ми е моод 24/7 веќе три месеци и друго нема што да се каже :D:yawn::yawn::yawn:

На K7M10J, thelittle17, Kate Rina 93 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    :muscle:
    Еве частам кафе :coffee:

На thelittle17, Kate Rina 93, PurpleMind и 3 други им се допаѓа ова.
  12. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    33.257
    Добро утро!

Станата уште пред 6 ќе имаме мајстори, не лажат уште од петокот денеска утре уште идат.
    Дојде ред и на вратите, да ги смениме,Стари беа од 60та сигурно.
    Дома е хаос раскорнати врати (двете ги оставивме кај што не седиме) а другите кога ќе дојдат мајсторите. Ѓубре имаше еден куп, прашина еден тон ќе ми треба еден месец да се средам.

Итака сме растурени купивме ламинат па и тој Маже да го намести ходник деновиве.
    Сакав плочка ама Маже вика одводот поминувал среде ходник а ако недај Боже да пукне ќе го извади ламинатот, а ако биле плочки требало да ги крши.
    Туку ако пукне и тоа ќе се фрли и тоа ама тоа е машки мозок.

Во саботата бев да ја видам баба ми, подобро да непојдов.Уште кога ја слушнав како диши многу се натажив и плачев само забегував да не не гледа дете и мојте кај што плачам. Неможев да ја гледам на Маже му викав што побрзо да си одиме дома... Зошто дедо Боже да се мачи, што направила да ја казнуваш вака. Земи ја побрзо...

Да раскренам и дете да будам
    Имајте убав ден.

На marchi-cool, K7M10J, Coco31 и 22 други им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    Пијам кафе
    Скролам по инстаграм бебе спие мене притисоков ми е паднат ми се врти.
    Си викам како им е на оние мајки со по две...
    И однеднаш ми искача профилов
    Мајка на 9 !!!
    :clap:
    :rofl:

Прикачени фајлови:

На K7M10J, Coco31, thelittle17 и 17 други им се допаѓа ова.
  14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не знам зошто не можам да ве тагнам:^) нема врска
    Нормално да има деца шо си спијат без проблем ама генерално не севрзуваат сон коа ке наполнат година ако е тоа некое си правило не важи :D
    И да некој деца од старт се знаат какви ке бидат спијачи или не.
    Но и децата шо спијат и децата шо се тренирани знаат да се будат на секое затоа шо нели скокови,заби и ред други работи.
    Јас почнав да ја учам да заспива сама и ми успеа релативно брзо, бебе се будеше еднаш само за млекце се имаше случено и да преспие ноќ неколку пати,НО во 8м регресијата не утепа скроз не измести од колосек :drunk:
    Ама и тоа е со причина лазење,заби,проодување...
    Сакам да кажам со бебе раат и спиење малце потешко:D

Веќе коа сум тука ај добар ден :hai:

Бебе е мирна веке 5 мин а тоа значи нема место кај да стапнеш у дневна ама и уште толку и давам оти ке и здосади и ке се залепи за мене :D
    По цели денови е закачена за нога и така си одиме двете низ дома :D Почна пак да забушава со јадење шо значи тројки у најава :rock:следува лудило проследено со будење и врескање на пола саат :sweat: значи аман веке ја истоштија скрос забиве, срце ми се кине ;(

Од друга страна е многу интересна се повеќе разбира :inlove: секој ден нешто ново,многу сака музика и разиграно е постојано:dance:

Друго и немам по да кажам користиме сонце секој ден колку шо може и тоа е долга ке биде оваа зима.

У врски со елка...ох многу се мислевме знам дека бебе ке се радува ама од друга страна тоа значи онесвестена елка секој ден и лампиони на сите страни(facepalm)
    Уште се мислиме уствари:!:

Убав ден :sun:

На marchi-cool, K7M10J, Coco31 и 20 други им се допаѓа ова.
  15. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Screenshot_2020-11-24-13-50-10.png А оваа ? Се тешам дека не ги чуваат сами, сигурно имаат цела група помошнички по дома.

На K7M10J, Chuchanov, CareTee и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    Ај помошнички него таа е трудна веќе 10 години како издржуваат :smoke:

На K7M10J, Chuchanov, thelittle17 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    После трето или четврто дете нека ми чуваат кревет на психијатрија, а не пак 10то :drunk:

Милки а нели твоето беше мирничко и спиеше? Читам наназад муабетот за спиењето. Генерално бебињата почнуваат да преспиваат цела ноќ кога ќе престанат да цицаат (тие што се доени), а инаку мене првото бебе ми врзуваше цела ноќ уште од 4 месеци, ама веруј ова е реткост. Дури неможев да се помирам кога со другото ме снајде сосема спротивно :D

На K7M10J, Coco31, kukla21 и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Поголемите деца им помагаат ги чуваат помалите можеби

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    Да немам проблем си спие. Денски знае да забушава и да спие малце ама затоа ноќе спие.
    Ми беше прашањето кога прекинува да бара млеко навечер. Ја не го будам мислев ќе преспива ама гледам не го држи си станува за јадење...

И ја му викам на мм второто здравје боже има да ни наплати како за 3 :rofl:

На K7M10J, haruki, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Исто сме и ние. Си спие доста, навечер еднаш станува или ниеднаш, кога како. Преку ден кога како. После првиот скок некако не спиеше многу преку ден, ама после си се врати во нормала и сега баш убаво си спие :)
    Сега ќе видиме со вториот скок како ќе пројдеме...
    А за занимација и за ‘захтевност’ од бебуши - и мојот е сега мирен и си лежи на подлога и си заспива сам, ама сепак мислам дека тек доаѓа период на истражување и играње. Едвај чекам да ја осознава околината :inlove:
    Сега нѐ препознава мене и мм, ни се смее постојано, не ја вади раката од уста :D пресладок е :l:

На marchi-cool, K7M10J, azelea и 6 други им се допаѓа ова.