Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.599
    Ноќ мајки :yawn:

Убав понеделник денес, мм си спои викендот со утрешниот празник и добивме 3дена само за нас :l:

Погоре пишувавте колку работеле мажите низ дома, а јас само сакам да е дома и да е одморен, ништо да не прави, слободно може и нозе у вис :(
    Преморен е, сета умор му се чита од лицето, се собираше последниве години, а периодов пука ;(
    Се знам и се ми е јасно, а се јадам и што нема начин како јас да му олеснам :(

Купил нова машина, багер, цел среќен полесно ќе се товарело, па ако не да се научам да ја баратам :wasntme:
    Само уште багер ни фалеше, уште грижа и за него (facepalm)

Пред бебе обожавав да си купувам сретства, особено за вц и подови. Денот кога чистев ми беше "посебен" да не кажам дека и така се релаксирав :o
    Само прозори да не треба да се чистат и врати!
    Подот од агол го гледав дали има мазнаници, чаршафите на маса наредени со запазена некоја шара/линија што има низ нив, флекерите под линија да седат на крајот, перничињата свртени сите со патентот надолу..
    Плакарите како на излог, наредено се по бои, дури и чорапите по бои ги редев.
    Сите крпи од кујна уредно свиткани, се знаеше кои се раце, покривање, за пред гости.
    Ормарчето со мои тракатанци и шминки секогаш чисто и подредено, се сортирано, запазено и таму големини, ширини.

Ех колку се ми беше под ред, е не беше како во аптека, ама се знаеше кое каде седи, прашинка ни да прелета :inlove:
    Но отсекогаш шетање пред се, но и се имаше време за се :angel:

Кога бев бремена и до на бебе 2г ми чистеше жена, морав да отрпнам како е исчистено пошто ќе полудев. Мајка ми еднаш на 2месеци знаеше да пречисти за да личи подобро :tmi:

Овие година дена чистам заедно со "партнерот" :rock:
    Подови џогирав кога спиеше и со брзина на светлината минував, ма што има везе дали има мазнаници или не сум минала ^_^
    А ако морав да минам кога е буден подобро ич да не минував, стандарт скијашена мокрото (facepalm)
    Но мм ме унапреди со чистачка, задоцнет 8мо мартовски поклон кој ми го спои и со роденденски ]:)
    Си го добив Бубу, па и правосмукалка и џогер пензионирав, што он исчисти тоа е, ќе пуштам преку апликација кога сме надвор и кога ќе се вратиме е чисто :inlove:
    Никако не смеам да го пуштам пред бебе, сака да се вози на него (facepalm)

Чаршаф на маса битно е да има за да не се приметува прашината, што е битно како е ставен и дали е пеглан (lalala)
    Флекери, перничиња (n)
    Плакарите се како блага бомба :wasntme:
    Блага пошто секогаш е сменето летни/зимни од зади или горе :angel:
    Чорапите битно се во фиока :rofl:
    Крпите во кујна се пасија на бебе, џабе и ги крстам, обожава да ги вади и да си витка ствари, не ретко и некој чаршаф ќе извлече па ќе го стави преку глава :smirk:

Моето ормарче повеќе го нема :envy:
    По милионити пат претурено од бебе раздигав се во кутии и кренав.
    Шминки и да немам :u:
    Нешто што користам ставив во вц, па и таму не ретко е претурено.
    "Ајде мами качиме да бараме нешто" (facepalm)

Станчево дека мало и ептен се осеќа хаосот, дома па дека поголемо, а има и повеќе ствари и баш е прегледен хаосот.
    Кога ќе видиш секаде е хаос :rofl:

Оддамна отрпнав од педантеријата, сега се ми е прифатливо, едноставно не ни приметувам и не ми смета :angel:

Него сум заборавила колку прљаат пилињата, аууууу :envy:
    Уште на Биби му се отвараат пердувите, па тоа е општ хаос од прашинка и едни бели пердуфки кои имаат електрицитет и одма се слепуваат за нешто :smirk:
    Редовно сабајле се средува така подолго и по тој третман обавезно се чисти :envy:

Ама љубов е, колку е само мил :inlove:
    Баш е бебе, вика по тебе да му дадеш да јаде, се лути ако не му даваш доволно брзо, се лути и кога сака повеќе :D
    Се буни ако не го ставиш да спие, иде до транспортерот и тропа по него и вика, се буни кога сака да искочи, чепка во пилевината и секако вика :D

Се поднаучи да лета, ама не знае уште да слета, па само се мава :smirk:

Пуштен седи, само кога не сме тука и спие навечер седи во транспортер, инаку има гранка и као таму да седи. Но пилево обожава да шета по под и да си игра со играчките на бебе :D
    Бебе во старт ништо не му даваше, ни ѓубрето од киндер јајце, ама легна на брашно и дава по нешто. Среќа пилево уште не знае да гриза, инаку полека се лом ќе му прави и ќе има плачки (lalala)
    Ама и ќе научи да си собира (fingers)

Си играат заедно, па и се караат и пиле го кара бебе кога ќе му земе нешто, ќе подотвори крила, вика и иде луто накај него :D
    Ама како му се тутка да му спие на нозе, како бара да го гушне, гали, душичка :l:

Јас не смеам да го земам, строго само да му дадам да јаде, инаку војна ќе има!
    Бебево како право постаро братче се понаша, љубомора покажува :D
    А кога пак го хранам баш тогаш му се мочка, му се пријадува, водата во шишето му била прљава и сака нова и што ја знам.
    Среќа и пиле почна побрзо да јаде, па набрзинка ќе завршам без инциденти :whew:

Мм ми се чуди како и на пилево сум му вовела ред на спиење и јадење, па што да не :emo:
    Искрено ни јас не знаев дека можам да воведам ред на пиле, ќе видиме до кога ќе трае и кога ќе влезе во скок :D

Бебе ми е бајче се дури не дојде Пако :wasntme:
    Не знам дали од радост или од лутина што се разделени станува ваков..
    Невозможен е првиот ден, после е подруго, кога не е тука не го ни бара, ќе го спомне и толку, уствари го спомнува само за нарачките :tmi:
    Овој пат порача големо пакетче, купивме веќе две ама мали, па сакал големо. И Пако богами го избрал најголемото, бебе не може ни да го носи :D

Решив да се вратиме на 2недели, ем се подрасипа време, ем да смени малку бебе.
    Секако имаме ние и дома многу места за истражување и роварење.
    Секако и ова мое дете не се држи внатре во соба :rock:
    Мене секое време ми е прифатливо за шетање, ама вчера таков ветер имаше што буквално камчиња во џеб ти требаат за да не те однесе (tumbleweed)
    И на тоа време шетнавме..

Денес ставивме тука нет, за телевизија не се одлучивме за никоја и ај на јутуб ќе гледаме канали.
    Па бебе слушна дека има интернет, пошто му беше кажано дека тука нема. И мораше да се пушти цртан, абе не трепна пред телевизорот. Ама за кратко, зборевме со мм дека горе на Галичица паднало снег и кога срипа "Снешко дошол јеј јеј јеј" скока ли скока :D
    Па се дотеравме и надвор во потрага по Снешко.
    Колку беше најсреќен со малку снегче :l:

Едвај чекам убаво да навее, па и санката ќе ја уклучиме во погон, Снешковци ќе правиме, ќе се маваме со топки, ќе препукнува од среќа :inlove:

Тука ни се изнакитено во Џингл белс муд, светиме и зрачиме, па викендов здравје и дома ќе се прдтопиме во истиот муд :rock:
    Сакам јас празници, ја сакам Нова, па ваљда сета таа еуфорија и магија и на него му ја пренесувам :*:
    Да се прави нешто, план ми е дома и пакетчиња да изнаправиме за сите, па нешто ќе купиме, нешто рачни изработки (highfive)
    Ќе се занимаваме.

Јас решив на фризер да идам, ваљда и боја ќе мењам, убава ми е, ама многу паѓа, нешто повеќе од 2недели како се фарбав и веќе ми е крш :envy:
    Не ми е до фарбата, прашав фризери толку и држи таа лила боја. Спас само да се шлапам со колор, кој и го имам, ама па да се мачкам секоја недела јок.
    Башка еден убав дожд да ме фати се има да се испофарбам :D
    Сакам јас нешто универзалка, пери носи, а со лилаво ич не ми текна и на тоа :doh:
    Сеедно, пробав, видов, треба и да се шишам, па ќе ме средат :emo:

Таман ќе имам нов фриз за Нова и одлично ќе ми стои со новогодишните пижамки :*:

Ми се чини 5саати пишувам, долго некако, измеѓу и помеѓу и машини пуштав и пиле ранев и јадев и играв Кенди, а на посилниве половини уште им трае концертот :rock:

Да спијам, сигурно утре пак ќе го бараме Снешко низ планина (fingers)

Гушкајте малишанки :hug:

На marchi-cool, Alishan30, ALISA0000 и 32 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Добро утро!

Врзав 6 саати сон без да станам! Мислам дека се ме боли, секое ковче, секое мускулче. Пиев божем магнезиум, ама јок! Температура немам сега фала богу, само малаксана сум, кашлам и нос ми тече. Корона ин стајл, со сите симптоми на број! Ја донесе дете изгледа од градинка, а он во полн елемент и без симптоми. Најмногу ми е мака што на работа бев постојано со маска, постојано заштитена и ме најде дома. Ама тоа е. Се трудам да се држам на страна од дете ама не оди баш. Носам маска дома, знам, стрес му е сево ова ама... Ќе се издржи!

@emkaemka срочи се што сакав да кажам на темата во подолг пост! Баш добро и тоа. Со тоа што јас сум за нијанса построга и не дозволувам да фаќа тоа што не е за него (детергенти и козметика) ама останатото ко дома да ми била. Од моето благо оцд остана само д.

Време им е на моите апови да ги испијам, да се надрогирам, па после да мислам на доручек. Мајка ми е тука, она е со антитела, па помага. Тоа е, да сме живи и здрави! Убав ден!

На Alishan30, Coco31, K7M10J и 20 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За новиот фриз и фризерка ќе ти препорачам во Охрид :) Ти само кажи :)

На K7M10J, emkaemka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Kazete koja frizerka , i jas sum vo potraga po dobar frizer vo Ohrid :)

На K7M10J и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.271
    Допаѓања:
    67.875
    Добар ден или вечер, нешто измеѓу е.

Седам пијам кафе, малата со татко и си играат. Ја слушам нешто писка, јас сум моќна.:D
    Си направи сама ручек, си испржи јајца, па ќефови е цела, сама ќе си готвела од сега.
    Си извади јајцата, ги скрши малку со моја помош, ги изматка, им стави вегета и сол малку, го ставив јас тавчето на шпорет, она стави маслинов, па си ја сипа смесата, си направи кајгана, си стави во тањир и цело го изеде. Сам кога ќе си направел највкусно било.:smirk: Следно тенџерче со вода и макарони да си стави. И слободна сум.:D
    Некои работи обожава сама да ги прави, некои не толку. Ама, размислува многу, фантазија има огромна.

Јас... Корона имам.:worried: Немам некои симптоми, немам ни температура, не е страшно, подносливо е. Маж таа работа ја среди. Фала богу малата е добра, штом за нејзе не е страшно тогаш немам гајле.
    Нека ни е со помин @AngelOfArh .

Ништо друго нема за кажување, досаден период како и секогаш, со душа чекам да пукне лето. Ни празници годинава ни бутур. Се мислам со пријателите коронаши да се собереме, барем знаеме сите сме ја поминале.:D

Убава вечер мајки.:hai:

На marchi-cool, Alishan30, Dust и 31 други им се допаѓа ова.
  6. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Здраво, мајки
    Ме немаше на темава околу две недели. Деновите ми минуваат како во магла. Само што помислив дека работите тргнаа на подобро и добив доста позитивна енергија - почнав на неколку дена да добивам напади во горниот дел на стомакот и тоа стриктно навечер. Болките траат од неколку саати до едно деноноќие и не се подносливи. Во предел на желудникот и грбот паралелно боли...
    Синојка имав такви болки и завршив во Градска болница. Докторите спомнаа дека можно е да е жолчката па деновиве треба да правам додатни испитувања.
    Војдан е добар и толку е сладок и малечок што ми доаѓа да го изедам. Минатата недела наполни 40 дена и го носевме на голема молитва во црква па после на гости кај бабите и кумовите.
    Оваа состојба со стомакот ми го наруши мирот и како постојано сум во очекување кога ќе го добијам следниот напад...
    Утре сме повторно на педијатар со Војдан...

На Alishan30, Coco31, K7M10J и 17 други им се допаѓа ова.
  7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.599
    @AngelOfArh
    @RainBow
    Со помин мајки :hug:

Ми се збоктиса од Коронава, уствари како и на сите :puke:
    Денес едни комшии кажаа дека тоа е "мачкина кашлица" па ни се најавија на дружба наредно кога ќе сме се погоделе овде :o
    Аха исто мислам |(

Мислев и јас овде да идам, но немам како да изведам со бебе, мм само за викенд иде :doh:

Решив каде да се средам во Ск, па ајде да видам што ќе ме огрее :sun:

Вечер мајки :hai:

Денов права пролет :sun:
    Се изнашетавме секаде по малку, штета не можевме многу да шетаме по планина, кај многу мокро, калливо, па таму и мм дошол само во патики |(

Купивме и готов ручек, риба, па бебе не ни дочека да стигнеме дома, морав по пат да вадам коски :D
    Дете, купивме и црно лепче, па кога си дојдовме дома видов дека го изгрицкал долж скоро по цел круг :D

Конечно ставивме "слики" на ѕид, слики е во наводници пошто не се слики, ај кованици :D
    Убаво дојдоа, но не ми е нешто комплетно, фали уште нешто :?:

Него купивме шанкерски столици, две, не знам ни зошто две кога сме 3ца (facepalm)
    И сега јас сум казнета и јадам стоечки, немаме нели маса, шанкот ни е место за јадење :|
    Подобро личи со две, 3тата столица ќе е некако "вишак" ама па немам намера да јадам секојпат на нога :smirk:
    Утре да си нарачам дури трае попустот, е сега пак ќе давам 250ден за достава али тоа е..

Него со мм го смисливме 100тиот новогодишен поклон за бебево :D
    Видел голем комбајн во Крш, скоро ги донеле, па толку бил убав што мм не го извади од ум, само објаснува каков бил. Па имал и додаток некој што плус се купувал и се тоа секако му треба на бебе.
    Му кажав нека го купи, али нека не му го дава сега, да го завиткам и баш за Нова да му биде.
    Живо ме занима што е тој толку посебен, овој кој го најдовме е супер, секаде го прошетавме :D

Денес на бебе Биби му воведов капини :D
    Стварно не знам како ќе се навикне пилево да јаде само, ќе проба, ќе грицне и си чека шприцот (facepalm)
    Не знам ни колку треба да сум упорна и да го изгладнам, али па и жал ми е :smirk:
    Сите семкари ги свртевме во Ох и не најдовме непечен сончоглед (facepalm)
    Уствари и му викам на мм што и да најдеме, он ниту ќе знае што со него, ниту има сила и снаодливост да го отвори :D

Може треба да му пуштам клипови на јутуб :tmi:

Вчера си се стуткал до транспортерот, кренал нога и спие. Па во еден момент нешто се стресе, сврте глава и наеднаш се преврте со нозе у вис. Се исплашив, а он само у сон си паднал, па кога го пофатив се испоплаши :D

Ааа денес научи да ни слетува на глава :inlove:

Бебе се возбуди дека ќе си иде домче, но возбудата е само поради тоа што му кажавме дека ќе добие многу пакетчиња :tmi:
    Се сложи да иде кога ќе си иде и Пако, но 10пати препраша дали за брзо ќе се вратиме.
    Маѓепсан е од Охрид :angel:

Ми се јадат киви, а многу ме протеруваат :tmi:
    Ама па домашни, слатки, благи какви се не можам да им одолеам :$
    Ќе дробам сега некоја овошна салата, ќе иде со коктелчето што го меша мм :d:
    Солените ствари ги чуваме за со коњаче, а и многу на вода тераат и на мочање, подобро вака :angel:

Гушкајте малишанки :hug:

На marchi-cool, Alishan30, Coco31 и 22 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Хелооооу :)

Со помин нека ви е @AngelOfArh @RainBow, да се плукнам во ова короништето (wtf) За жал, и ние сме во исчекување :sweat: Толку пазење од март навака ама ете, веќе ептен ни се стесни кругот околу нас. Многу блиски прележаа, неколку што ги познавам починаа. Толку се навикнав вака да живеам што не знам како поинаку кога ќе заврши. Завчера се видов со братучед ми на кратко и вчера ми се јави дека изгубил мирис и вкус. Исто така, вчера мм ја носеше братучетка му со кола и таа денеска позитивна. Со маски сме цело време ама не можам да бидам сигурна. Веднаш се изолиравме дома и сега (не) чекаме симптоми. Мака ми е ептен, се плашам.

Барем мм е дома со нас и ќе бидеме заедно две недели. Само кроиме планови што и како во иднина, сакаме наш бизнис да почнеме (до душа и работиме по нешто ама без наша фирма сеуште), имаме некоја заштеда ама кога немаш доволно за се, мора да се планира што е најпаметно. Дали ќе биде влог во бизнис, дали стан... Искрено, многу се надевам дека ќе не извлечат за green card, па таму да вложиме се. Мака ми е од ваков живот сами да се мачиме, се прашувам ќе дојде ли моментот да здивнеме и да уживаме, цело време сме во грч. Најмногу сакав сами да постигнеме многу ама се уморив и ми треба помош. Сакам бе куќа од моите, бизнис од неговите, а ние само да шетаме и уживаме. Баба сервис, чистачка ехеее, мераци. Ама нема. Гордост пуста.

Кога веќе сум кај негативностите ајде да споделам дека кај неговите се случи огромна материјална штета, среќа нема човечка жртва. Мм беше скаран со неговите пола година и ете несреќата не смири. Уште сум лута и нема да им простам никогаш за глупостите нивни ама ова во мојата глава. Инаку, му реков да попушти и да помогнеме колку можеме во овој тежок период. Знам дека кога ќе застанат на нога пак ќе не шутнат ама сега барем ножот нема да дојде од позади. И нормално, Марфи е тука секогаш... Пред 2 дена баба му дозна дека има рак, дедо му заврши во болница.
    И така мајки ние не знаеме кај тераме. Трчавме на сите страни, телефоните само ѕвонат и не можам да се одморам. Ни викенд, ни роденден истерав како човек.

Ај сеа извинете што сморив со негативности ама ете, малку полесно ми е.

Wine-and-Cake-Pairing-Marcos-Cellar-Singapore.jpg

Повелете, да почастам за 30ката :party: Во неделата првпат дувнав свеќички со полни раце и душата ми се наполни. Прв роденден да не сум down за момент и да се плашам од стареење. Му викам на мм единствена желба ми е да живеам што подолго за да му бидам мајка :wasntme: Лигавење е знам ама тоа е, лигла станав.
    Викендот преубав ни беше (ако ги тргнам на страна проблемите), се изнадишавме чист воздух, се изнашетавме во природа и се изнаљубакавме со маж :$ морам да признаам, како расне малиот се потешко е. Мора да биде тивко, да се погоди моментот цврсто кога спие, па сеа дека лази по креветот одма штом ќе отвори очи, мора и на камера да го следиме и ептен се губи романтиката :doh: Али дај шта даш.

Друго од мајчинство, таман се научи да седи и престана да паѓа на глава, сега се крева на колена и кога ќе начека добар момент се фаќа за гарнитура/ногарки/комода и станува на нозе. Ми се стемни кога го видов :sweat: Ама му тежи газот и не го држат нозете, па паѓа одма. Не знам што ќе се прави со детево 24/7 е, нема стоп. Ајде барем почна да се заигрува сам, па не остава 20мин да здивнеме. Ќе се издржи.

Горе сте збореле за средување по дома. Оф, од каде да почнам. Пред бебе да дојде бев нешто како Емка и се трудев до пред 3-4 месеци така да биде. Па се улежав сега 1 месец кај мајка ми и еве вчера се прибравме дома, а куферите уште се нераспакувани :$ Срам, не срам тоа е. Ме мрзи и психички сум уморна од животот. Само маж усиса, јас ручек правев, две перални, а денеска цел ден бевме на лаптоп работно. Се надевам утре ќе удриме една генералка и ќе станам расположена.

Ќе пишував уште нешто ама се заборавив со пишувањето. Ај ќе оставам за друг пат. Се извинувам за споделувањето нервози пред спиење :?:

Добра ноќ :*:

На marchi-cool, Alishan30, Coco31 и 26 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Со лесно Реин! Кај мене малку поише симптоми има, ама буткам. Ме тераат да лежам цело време.

На K7M10J, 24.07, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  10. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Здраво и од мене.

Не знам искрено кога последен пат спиев. Исцрпена сум. 9 месеци без сон. Како да имам сила да трчам по синко цел ден, кога навечер не можам да полнам батерии!?
    Буквално стануваше на секој саат. Решив дека морам да му сменам некоја рутина. Еве 5 дена сме по нова “шема” па е малку подобро.
    Бебе е активно 24/7. Еве сега се пушта да оди, морам да отворам 10 очи. Цел ден сум сама со него. Колку и да имаш сила и таа се троши.
    Коронава уште бетер фрла во депресија...не можеш да се опуштиш. Пази се од овој, пази се од оној. На крај сите ќе прележиме :(
    Денес бев да ја однесам колата на хемиско, потоа бев на фризер, си купив џемпер и малку ми дојде душа :)
    Малку треба да здивне човек и да се опушти.
    Цело време сме под притисок...
    Не знам до кога вака. Се надевам на подобри денови.

На marchi-cool, BeLLaDona23, Alishan30 и 25 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Здраво мајки. :sun:

Синко спие а јас седнав кафе да испијам и да здивнам. Два дена по ред не зеза со спиење. Вчера до 1 беше буден, излеговме да го возиме со кола да заспие. Завчера спиеше од 12 навечер до 9 сабајче и една дремка од 30 минути. Да ми кажува некој дека дете од 16 месеци толку малку може да спие нема да верувам. Има некој скок или заби се? :whew:
    Не смеам да тргнам поглед ни минута. Се научи да ги вади штитниците од штекери. :drunk:
    Разбира се, па веќе треба да внимаваме што збориме пред него. И треба да внимаваме како се мазиме со маж, се снима. :lol:
    Си правиме муабет и синко веднаш станува да донесе или покаже за што станува збор. Паметен на мајка. :clap:
    Сака да се игра со мене, ама и јас активно да учествувам во ранење животни, бањање и сушење со фен, поправање автомобили, редење коцки.
    Две лета по ред не отидовме на одмор и ми фали да шетаме некаде.
    Деновиве ке излеземе со маж да спремиме пакетчиеа за деца на кумови и старосватови, секако и за синко да избереме нешто.
    Планирам да се шишам, предолга ми е косата, изгубила секаква форма.

Гушкајте се мајки, пребрзо растат. :hug:

На marchi-cool, Alishan30, Coco31 и 16 други им се допаѓа ова.
  12. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Здраво мамички :hai:

Имам едно прашање за вас ако некоја знае да ми каже...
    Дали имате правено очен преглед на бебе во Систина? Колку време е истиот? И која цена е?

Ние утре треба да правиме :)
    Имајте убава вечер :sun::f:

На thelittle17 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Ние правевме 2200 е преглед а контроли се 700

14. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Го направивме за едно дете ни наплатија 4.750 ден.
    Сепак ти благодарам на одговорот. :f:

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  15. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.293
    Допаѓања:
    6.817
    Здраво мамички.:inlove:
    Првпат бебе сврза 6 сати спиење навечер. Од полноќ до 6 утрото. Се наспавме како луѓе после не знам колку време. Релативно е мало за толку спиење, 1 месец е, ама еве не израдува. Се надевам ќе се повторува ова со спињево па и ние малце здив да земиме, да може мама да го нишка и да си гугаме заедно. Си има речено бебево ај да ги оставам малце на раат со подочњаци се кутрите и тие се души:D За сметка на тоа дневните дремки му се намалени, ама ако. Поарно е вака,нека почне да разбира кога е ден а кога ноќ. Вчера го однесов кај прозорецот и му покажувам дека е ноќ, треба да наниме а мм се смее демек секако не ме разбирало бебето.:)
    Грчевите малку намалија, за понатаму ќе видиме.
    Уште некој ден и ќе одиме во в црква за молитвата да си ја земеме. Мене многу не ми се оди по цркви,поради коронава ама мора. Ај може имаат некој друг протокол за на отворено па и побрзо да поминеме на редот.
    За средувањето дома погоре сте пишале, машина со алишта почнав да пуштам само во недела кога сме дома двајцата па на раат и да исперам и да испеглам. Собирам од цела недела и тогаш пуштам.
    Јас бришам прашина, а мм усисува и со џогер поминува,само во дневната и спалната. :| За останатите соби кога ќе можам тогаш.
    Вие што сте со 2 дечиња ви завидувам на организираноста и трпението.Јас со едно едвај излегувам на крај и тоа сега мало е, ами кога ќе почнат запчиња да му никнуваат, кога ќе почне да лази па паднало па плачело, па по фиоки да резгледува..
    Кујната периодов додека се навикнам со бебево е ставена во мирување,само шишиња цуцли и термоси стерилизирам. Вода вријам. За друго не ја користам. Многу сакам да готвам имам на ум многу рецепти, досега си ги правев во старата кујна а оваа ем нова ем не можам ништо да фатам од малиов.Како да познава кога сум таму и одма почнува да плаче. Никој не бара од мене ништо,мм ми има речено да не се замарам има време кога да готвам. Сакам некоја временска машина да прелета времето и синко да го занимавам со сликовници, да гледаме цртани и да реди слагалици.Сите слагалици на светов ќе му ги купам. И мене ми се интересни:angel:
    Од друга страна никогаш веќе нема да биде толку мало, една петлица човече, секој ден се повеќе се вљубувам во него.
    На моменти си велам дека досега изгубено време било што сум чекала до сега за да го имам.:l:

На thelittle17, marchi-cool, Alishan30 и 20 други им се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ај здраво (highfive)

Деновиве сум во обиди за снаоѓање со два оброка за малиот, но мислам дека добро ми оди. Додека правам доручек, спремам зеленчук за ручек, па кога ќе завршам со едниот оброк, го пуштам да се вари вториот. Проблем ми е што малиот спие во дневна и не можам да припарам во кујна да готвам бидејќи ќе го разбудам, па се снаоѓам вака. Ама па кога ќе стане од спиење, само блендирам и готов му е ручекот. Обожава да си јаде, досега не затворил уста за ниедна каша, за 5 минути е сè маф.

Деновиве сум во потрага по лаптоп за мене, овој што го имам веќе ми откажува. Треба да купам прво диск и да префрлам сè на него за да не ми исчезнат важни податоци. Сакам убаво лаптопче да си купам, мало 14 инчи, но убаво со 8 или 16 рам, 512 ssd, i7. Тоа ќе чини, знам, но ми се исплаќа бидејќи долго си ги користам, ги чувам и одржувам. Овој што ми се кантоса го користам 9-10 години, почна да не ми се полни и да се исклучува, па се надевам дека ќе успеам да си ги префрлам работите.

Времето сега не е баш погодено и врне во нашето време, па ограничено ни е излегувањето. Малку ми фали шетањето и би излегла и да е облачно, само да не врне. Маживе дремат, јас читам по форумов и се спремам за пеглање, за чудо почнав да сакам да пеглам :wasntme:

Сите се организираат за фото сесии, веќе објавуваат слики, јас абер немам. Порачав ќебе со новогодишен мотив, изнакупи мм разни перничиња и новогодишни тракатанци, па ќе се занимаваме, ќе се обидуваме да го сликаме. Елка голема тука не планирам да китам, ќе купам малечка. Се надевам дека малиот ќе седне стабилно до Нова година, па да го седнам до неа и да го сликам.
    Мизерни ми се идеите во однос на тоа што читам како се спремаат мајки за празниците, но подобро нешто отколку ништо. Следната година ќе разбира и за дома ќе купам 3 метри елка, нека му ја мислат.
    Се мислам дали попладне е океј некој ден да го прошетам, тука многу убаво украсуваа до лани, сакам да види сијалички, ме интересира како ќе реагира. Само, попладне мириса на чад од тие што се греат со дрва и шубе ми е да го вадам.

Почна да добива новогодишни подароци, а и јас веќе треба да се организирам и да смислам со што да ги израдувам внуците и дечињата од другарите и од другарките. Секоја година декември ми беше резервиран за шетања по продавници и купувања, а годинава уште немам идеја што и како да правам. Со достава ќе морам, не можам да одам да им носам.

Ех, какви планови имавме за зимско шетање, но ќе мораме да почекаме подобри времиња :( Сега доволно е и ова, тоа е.

Ај да се фатам за пеглата, па да прошетаме барем со кола ако врне после.

:hai:

Последна измена: 12 декември 2020
    На marchi-cool, Alishan30, Monella и 25 други им се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мајки:hai:
    Најпрвин брзо заздравување на сите кои периодов се борат со овај досаден вирус. Мислам дека од корен ни ги променија животите. Но секако да се помине без последици.(fingers)

Многу сакам да ве читам,и тоа ве читам најчесто ноќе кога го хранам малиот. Тогаш имам време убаво да ве прочитм и навистина се соживувам со вас и со вашето секојдневие.

Од моето секокдневие издвојувам дека повторно после 3 и пол години почнав да пушам цигари. Не е за фалење но навистина поминувам нервозен период а несакам таа нервоза да биде пренесена на моите деца.

Првото дете ми е супер позитивен насмеан лик:inlove:тотално ме расположува. Како и повејќето деца има периоди од денот кога знае да биде напорен и да е бесен но многу ме слуша. Како голем а има само годинка и пол.
    Бара кокомелон почесто да му пуштам сега почна да ги разбира подетално па се внесува. Не давам телефон фала богу не ни бара но бара цртан. До некаде убаво е што се загледува барем тој саат време да ги завршам останатите работи низ дома.

Бебе си е бебе:) дење не спие и си кемка. Ноќе фала богу се буди само за хранење и менувам пелена. Но мислам дека за брзо ке ја преспива и ноќтта.

Ми фали сон^_^ 3 и пол години не пушев а богами и толку време и немам сон. Од првата бременост:rofl:

Со маж ми бевме како тинејџери,да договараш секс бе(facepalm) као едно дете кај неговите едно кај моите а ние ке сме имале работа да пазариме за пакетиња:whew: е до тоа ниво сме стигнати. Па и кај да имаме кога едно бебе плачи друго го гледаш на маса качено. Ноќе ни едно ни друго мирно спие секој шум ги буди...а да бидам реална не сакам ни да имам во нивна близина.

Кога ке се распишам вака ми текнува колку се слободно време сме имале кога аме биле само ние двајца. Но,за ништо на свет не го менувам овој живот сега и овде.

Немам предновогодишна еуфорија а и како да имам кога навистина животот не ни е ист. Ке накитам елка ке бројам колку време ке издржи но нека се порадува мали било тоа и само еден час. Знам дека сијаличките ке го радуваат. :l:
    А може и поинаква енергија ке ни донесе елката.

А сега ве поздравувам сите. Со :coffee: и колачиња

На marchi-cool, Alishan30, Monella и 31 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.831
    Здраво мајки...
    Не се сеќавам кога последно пишав тука.
    Како и да е, чувството е исто, ова ми беше омилена тема :) Немав пропуштено ништо дур бев на породилно ... А сега ретко кога читам:(

Бебе мое, кое има точно 3 год и 4 мес. заспа , откако се измори помагајќи ми во пицата за ручек:) Сеуште тера дремки , ама искрено и мене ми одговара, да пружам нозе, потфатам нешто по дома и еве и второ кафе си направив:)

Лани на зимување ни беше толку убаво , што си мислев леле кој ќе чека година дена за следното, и еве ја годината дојде, ама зимување нема :u:
    Баш си викавме со маж ми да го учиме на скии, па здравје и сите тројца следната година:(

Пакетче направивме едно, за внукот ба маж ми и тоа се туфкам како да го дадам, зошто несакам со никој да се видам. Најверојатно ќе отидеме со маски на пола саат, не за друго , малку да се порадува детево :( Само со нас се гледа и мајка ми :(

Аххх да мине кошмаров :(

Имајте убав викенд, убави празници, славете ги ама со најблиските!
    Мора така да го победиме вирусот :hug:

На Alishan30, Monella, do-re-mi и 25 други им се допаѓа ова.
  19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Ај здраво и од мене:hai:
    Имав многу да пишам, ама па имав и за читање и помегу двете јас го избрав второто затоа набрзина само ќе ве поздравам :handshake:
    Ме нема 2 недели сигурно ама од ко се вративме дома немам време ни детето да си го видам од чистење и средување..
    Елка накитивме и нешто овде онде закачив:D Толку од новогодишно расположение:rofl:
    Стана бебка, да го погалам малку па утре ќе честам за куќата и вселувањето :):l:

На Alishan30, Monella, Chanell* и 19 други им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ја заштити некако елката? Ептен сакам да ја украсам ама малиот партал ќе ја направи. Се мислам што да правам :|

На MilaSs12 и babyboy1 им се допаѓа ова.