Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Среќна Нова Година и среќни празници, мајки!

Новогодишната вечер ја поминавме фотографирајќи се со синко. Знаете како е она кога некого фотографираш и сликите излегуваат профи? А кога треба да те фотографираат обратното? Е, тоа ми го направи мајка ми. Одвај 5 фотографии ми се допаѓаат |( Важно дете беше среќно, малку со променливо расположение јер во скок сме, но сепак издржа дури до 22h, како да знаеше дека е пречек на нова година, умен тој.
    Го гледам како преќу ноќ се претвора во мало човече, многу е мил :inlove: Муабетчија ќе биде, но и по малку инает (да не нема на кого :?:). Деновиве само виси на цице на саат и пол. Многу се интересира додека јадеме, сака да не` гледа. Многу сум љубопитна како ќе реагира за пробување храна за прв пат. Возбудена сум што доаѓаат нови работи за него, секој ден му е ново искуство, но од друга страна толку брзо расте што ми доаѓа да заплачам. Не сакам да трепнам, да не пропуштам нешто.

Добив. За Нова година, yay fun. |( Требаше да знам дека ми се средуваат хормони кога почнав да имам чудни соништа поврзани со секс. (facepalm)
    Се нешто излегува. Утрово се разбудив со болка на левата града. Синко цицаше и синоќа додека спиеше, но утрово гледам грутка, итоа голема, над брадавицата и под пазуви. Се преплашив. Ми се вратија сеќавања од првите денови со водење битка со маститис, кој за малку не го фатив. Почнав да се измолзувам и мислев дека не можам да воспоставам добар вакуум, но сепак не било тоа проблемот... 10ml измолзев и потоа само капка по капка. Бев упорна и продолжив со пумпање, синко не беше гладен, го премолев од нудење. Продолжив така интензивно и ставив жешка облога и одеднаш каналчето се отпуши.... тече ли тече, цели 3мин. а можеби и 5, без престан :sweat: Само ја држев пумпата и чекав... истекоа 30ml. Се чувствував како да ми паднал камен од градата, буквално. Не ми е јасно, 5+ месеци воспоставена лактација, добар фат, редовно цицање и повторно проблем. Дали е поврзано со менструацијава, кој знае. За среќа се среди брзо, мерев дури и температура да не случајно има знаци за маститис.

Конечно се видов со братучетка ми после толку време. Уште малку со пандемијава ќе заборавиме и муабет да правиме, баш забележав, од што не сме се виделе не знаевме за што попрво да разговараме. (facepalm)
    Нека заврши циклусов и морам да почнам со вежбање, душа немам во мене, кондиција 0. Синко ќе ми биде тегови, ќе си пуштам музиче и ќе се пуштам во акција. Прибрав совети и за нега на лицето, па ќе одам да се снабдам со серуми и креми. Треба и на забар да одам, не сум била од бременоста, ептен сум се запуштила, време е малку да почнам и за себе да мислам.

Ај да ја фатам пеглата, недела е, евтина струја да искористиме, тежок живот домаќински :rofl:
    До наредно читање! :hai:

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Среќна Нова година догодина побројни и посреќни :party:
    Се канам одамна да пишам ама никако. Се нешто се зафаќам. Обожавам кога сум зафатена брзо ми поминуваат деновите.
    Овие денови колку весели толку и безвезни. Кај свекрвата бевме на честито,секако со сите мерки: маска,дистанца :!: е кај моите не бевме пошто одлучија со уште еден пар да си слават НГ дома :@ Многу се налутив дури веќе 2 дена немаме воопшто зборено. Ги ставија пријателите пред внукот кој го немаат видено,а нашето доаѓање беше однапред најавено. И секако немам намера да одам ако претходно не внимавале. А да не спомнам дека зет ми и кафана си истера...(facepalm)
    Толку сум разочарана, го гледам малиот му пеам се смеам, ама едвај од мака што така направија и не ги видовме. Не само ради нас треба ради себе да се пазат пошто имаат по 60г и веќе доста пријатели и роднини или починаа или углавија во болница.
    Ај да не ширам негатива...затоа и ме нема немам расположение дури и плачев баш на 31 дома наместо да се радувам. :doh:

Уживајте дечки се читаме :hai::inlove:

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Среќна Нова Година мајки! Само здравје, среќа и убавини во оваа година:f:Сите желби реални да ви станат:)

Еве помина и Н.Г од утре кај нас почнува се по старо.Јас уште оваа недела сум на одмор , па ми почнува породилно:) 2020 година за мене беше општо земена убава година.Кога не ставија во лок даун си работев хоум офис и си бев повеќе време со ќерче:)Секој викенд ни беше исполнет со откривање ново место,ново село, ново езеро или шума:inlove:Исто оваа година си донесов важна одлука токму поради ситуацијата да пробаме за второ дете.Среќа ни се исполни желбата, па еве во 2021 ја очекуваме втората принцеза:inlove:Возбудена, но и исплашена повеќе отколку првиот пат:$ Имавме и среќа истеравме и убав одмор, исполнет со гушкање на шолја(прв триместар бев)(facepalm).Добро е дека сите од блиските ми остана здрави, а тие што се заразија од короната поминаа лесно:)
    Имаме уште што да остваруваме и за што да се бориме.Само здрави и живи да бидеме:)

Н.Г си ја пречекаве дома тројцата.Ја дотерав ќерче во робичка,па се облеков и јас и се нашминкав.Ќере го гледа мм дека седи во тренерки и му кажа да оди да се дотера:l:Па нормално тате за ќерче се прави:angel:

Мм го натерав да бара перална за садови.Оти до 31.12 ДДВ-то беше намалено за 3% да искористиме попуст.Се што тој сакаше како поскапа и поквалитетна не беше достапна за достава|(Не само во еден маркет во повеќе истото.Зошто така не разбравме.Па му реков една намалена поефтина да купи и да доаѓа веќе на масата оти ќе изедеме се.Инаку оваа старата многу пати ја враќаме од мртви, па сега само се надевам до петок да издржи кога ќе дојде новата(fingers)
    На масата нормално без руска и ќифли не е Н.Г.Испеков и зајачко мевце и не му кажав на мм.Па јадеше.Ако чуеше дека е зајачко немаше ни да проба.Какп дете чувал зајчиња и му било одвратно кпга му ги зеле и однеле во кланица.Сега јадеше нешто ама не знае што:lol:Жена што ќе ти направи:rofl: Со ќерче денски ја правевме тортата на мајка која ја прави цел живот.Ама за Божиќ ја снема за 3 дена, па зошто експириментирам со друга:)
    Игравме и пеевме.А ќерче прва година се радуваше на ракетите и огнометите.А јас се надевав дека нема да ги има , ама и покрај забрани пукаа од 17 до 2ч:worried:Намалени за некој 40%.Обично пукаа од 16-4ч.Па ќе прашам што има интересно 2ч да пукаш на улица:^)После не се дише 2 дена:@
    Ќерче издржа до 23 ч, а успеав некако да ја натерам да си легне оти веќе не знаевме што прави дали плака или се смее.Ама кога спомнавме спиење вриштеше дека не сака(lalala)Па за Н.Г останавме сами со мм и си пуштивме орце и броевме до 10:)Посакавме да сме здрави и живи ,а се друго плека ќе оствариме:) На први мм и ќерче го обелуваа пресобјето.Многу сака да му помага на татко и:)Надвор немаше жива душа цел ден,сите пијани дома си седат:D

Денес врне снег кај нас .Утрово кога виде ќерче тоа беше радост:inlove:10 песни му испеа се измислени:rofl: Го разбудивме тате и отидовме во нашиот парк да шетаме.Волку луѓе немам видено од првиот лок даун во март.Сите со санки , со деца излезени и радосни.Ние немаме санка.Јас зедов ќесе за ѓубре и велам ќе се лизга на ќесе.Ама бејби брејн го заборави дома(facepalm)Важно отидовме до ридот за да му покажам на мм каде има место за лизгање.Одамна ја посматрав таа ливада на ридот каде нема ни дрвце ни камче и чекав само снег^_^Имаше полно деца.Тие двајца правеа снешко.А јас уживав во нив:)Не беше ладно ,пријатно време и чист воздух.Штом си дојдовме мм одма порача санка за да се лизгаат со малта, ама ќе дојде за 1 недела|(Ќе се стопи снегот до тогаш.Оваа година беше прва година со снег после 3 години.Толку беше радосна малата што научи колку е ладен снегот.Кога си дојдовме дома плакаше дека ја болат рацете и нозете.Деца ,кој ја нема осетено таа болка не знае што е зима:)

Се изнапишав и имав уште многу да пишам ама заборавив(facepalm)Да одам да бањам дете,па да пеглам, па јас да се бањам.Уште да станам од креветот.Некој лост да не има, да ме крене:P

Имајте убава вечер и гушкајте сакани:hai:

4. RAK91

RAK91 Популарен член

Среќна нова мајки! :d:
    Како така годинава помина. Ех кога ќе ми текне овој период 7ми месец бремена, бев нестрплива синко да излезе, само броевме денови со маж ми, а еве го сега лежи до мене, стуткано како маче и срцево ми го топи.:l:
    Како да трепнав и бебе има скоро 10 месеци. Slow down time:whew:. Му викам на маж ми користи ја секоја прилика биди со него, гушкај се, ќе порасне нема да те рецка ни 2% :D
    Не ни се верува дека за 2 месеци ова мало човече ќе полни годинка! :inlove:
    Маж ми вели ајде одма второ. Ама дури не се наспијам ко човек нема шанси. 10 месеци око немам склопено, тоа најмногу ме исцрпува. Преполовена сум, исушена. Сите ми даваат комплименти “Многу си ослабена”, што навистина почнува да ми смета.
    Како да се објаснувам на сите дека се е од замор и неспиење ;(

Многу работи научивме оваа година, многу работи ни станаа јасни. Сите се надеваме на подобро утре и на подобро јас!
    Јас сфатив дека ништо не е битно освен најблиското семејство. Другото е се како дошло така отишло.

5. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Среќна Нова Година и среќни празници, мајки!
    Нам новава година ни тргна баш убаво :) Си се почестивме со мм нов автомобил, кој одамна го посакувавме. Утре едвај чекам да стигне:inlove:
    Иако наместо да се израдувам, малце се потскаравме со мм. Ме излажа прво дека поевтино ја платил, а јас го познавам како дише и веднаш приметив дека нешто ми крие.. Го притиснав и ми призна. Неќел да ми го расипе меракот и да не ја купи. А да ми ја кажел цената можеби и не би прифатила. Нејсе, он си знае, иако мн се налутив што ме излажа. Сега наместо среќен, разочаран си отиде на работа. Ако му е, памет за др пат!
    Бебе ужива во стомачето, колку силно ќе ке удри ме остава без здив. Се надевам на следната контрола напреднала во килажа. Едвај чекам да се роди. И да си се олеснам..
    Синко само плаче и прашува за татко му. А тек е втор ден како работи од канцеларија, до сега се од дома работеше. Се надевам набрзо пак ќе продолжи од дома, не ми се седи сама, навикната сум на него.:( Барем да отидам да ги пеглам алиштата на бебка, да губам време до 1 навечер. |-):hai:

6. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Среќна нова година на сите :$ сега се приклучувам на темава, иско се породив пред скоро 3 месеци. 2020 ми го донесе моето бебе на свет, живо и здраво после спонтан абортус и сум благодарна до небо за овој благослов :l:
    Завршив и јас со царски за жал и многу тешко ја поднесов ситуацијата, со ППД и снемување млеко... сега се помирив
    Оваа година со маж ми се вративме во Мк, после 5 години во Австралија. Сега кога имам бебе се мислам дали згрешивме, дали таа таму подобро би живеела. Деновиве и вадев пасош, па сега веднаш и за австралски ќе и аплицирам
    Сите бегаат, ние се вративме.

Ние со мм за нг во кревет бевме во 22:30 откако заспа бебе, не ми се менеше нејзиниот ред, а и ние изморени и така
    Ајде од догодина ќе славиме, само здравје :clap::lol:
    Имајте прекрасна година :l:

7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Здраво мајки :hai:

Среќна да ви е новава година, кај сите да донеси тоа што треба, бебе, стан, куќа, кола, нова работа и така :D
    Ние новава дома на кревет ја дочекавме па се занесовме во еден филм и едвај издржавме за да на крај и не забележиме дека поминал 00 |( па така скоро еден час подоцна си честитавме и си легнавме :D
    Ете толку засега одам еден туш и да фатам кревет ко ненаспана сум деновиве :*

8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Здравоо, среќна нова година и среќни празници.
    Малиот како така заспа во некоја чудна положба врз мене го болат нозите од вакцините, да конечно денес прими требаше минатата недела. Си плачеше кога го боцкаа си плачеше дома јадеше и плачеше еве некако се успавме душа моја,па додека зацврсти да пишам збор два. Се надевсм нема да има некои големи маки сега, минатиот пат од ротата не приметив грчеви дали зошто секако си имаше па не забележав некоја промена ама насооро после тоа се смирија некако незнам дали има врска или дошло времето за поминување :lol: сега неколкуу дена на штрек ќе сум , ама тоа е мајка секогаш ќе се грижи за нешто. За бадник полека да се спрема да се набави што треба но што, сопругот пак на работа од 7:30 утрто до 19:30 вечер додека се прибере среди бебето ќе треба да го успивам па дури потоа д имаме бадникова вечера... и така си размислувам едвај чекам да му заврши решението за работа на инфективно па да се подопуштиме барем нема да е директно во оганот. Сега за сега добри сме добро се држиме па се надевам ќе продолжи така. Деновите ми се речиси сите исти монотони освен шетање сами и дома немаме др активности,а се приметува и бебенцетл почнува да разбира па му е досадно да не речам се со мене само и се дома станува кенкав ништо не му се погодува, за 10 мин се му здосадува па мора цело врмее да го анимирам не сакам ни минута да зјапа во телевизор и слично а гледам покажува интерес :whew: па така и јас не гледам поради него зошто кога е пуштен веднаш се врти да гледа :wasntme: си играме и со кученцето го гледаме со ножињата мрдка а таа да му ги гони интересни се, се надевам ќе се дружат кога ќе подпорасне, та ауште сега мнпгу е заашштитнички насторена кон него ако некој му се приближува веднаш доаѓа кај него и ги ржи до некаде и не. Емногу добро тоа не ми се многу допаѓа па ја караме. :!: доста пишував да се фатам по нешто да потсредам додека спие имајте убав ден. :hug:

9. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Среќна Нова и од мене здрави, живи, весели и побројни годинава и без стресови и препреки :):D
    За нас 2020г беше убава но чудна година малку падови но секако најубавото нешто беше нашето ангелче душа на мама и тато и по доаѓањето негово се се заборава :)
    И јас сум царски породена и покрај тоа што ми кажа месец унапрет дека ќе биде царски бев спремна кога ме примија имав контракци 80 па и до 90 се качува но не бев воопшто отворена и си остана на договорот не ми беше проблем тогаш, но од кога се породив почна криво да ми биде си викакв што сум јас помалку да неможам да напнам и да излезеше природно може малку и од страна на мајками од типот зошто царски зошто не те проба првин природно, а замислете таја мене царски ме родила и ми тупеше... Не битно тоа траеше краток период околу една недела.
    Но со доењето имав огромно каење, плачки обвинување самата себеси го доев скоро не полни 3м со огромни маки со затнување канали со тт до 39, со грутки во градите со цисти на една града со молзење бебе на града ќе цицаше ќе заспеше и јас се молзев и се така во круг и преку дeн и преку вечер нервозна па лето да се поти од сите страми :sweat: па на крај ми дадоја лекарста што не смеев да дојдам ради тие цисти и тука веќе беше кошмар си се обвинував. Почна и притисоции ами уште еден месец барем од страната на мм свеки и бабата неможеше уште еден месец, мајками па лее јас сегде ќе кажувам како демек дека го доиш како да се страмеше дека внукот ќе биде на ад и мислам психички толку многу опаднав што и ден денес си се обвинувам, а многу бев упорна све пробав и од една града и само молзено и залиши правев али кога не сака не сака..
    Така да секоја мајка ја сфаќам што се обидува со доењето, а не успела..
    Битно да се здрави и живи дечината, а и ние со нив дали е на ад или доење тоа секако ќе порасне :)
    Вакцина само ми одложуват веќе само правам оди дојди и сега сме на 18ти и уште тогаш ако не го боцнат стварно не го вакцинирам веќе само наоѓат нешто од корона дека сме биле јас и мм и ни рекоја за 30дена ајде отидов не сега ни се јавија 45дена д поминат е веќе пред тоа беше нафрлано од претоплено ајде пак не го вакцинира ја каснам многу али тоа е не било страшно ќе сме се порамнеле..
    И тоа е тоа планирам да одиме на викенд месецов послем празнициве негде 2-3дена да смениме малку и ние и бебе па еве разгледувам на booking да најдам нешто и да резервиеаме тоа ќе му е поклон на мм за нова година :party: закаснат:D
    Бебе два дена одбива да јаде млеко, а барем уште една недела ќе ни треба за да почниме со оброк уште сме со пробување... И тој е нервозен еве два дена само ќемка и ништо не му чини..
    Почнав малку да се олабавуваме можеби дека ја поминавме короната почнавме да се гледаме со поблиски пријатели што се со бебенца..
    И во новава година си ветив дека ќе си шетам со бебе на кафе, на флизер сегде со него нема да го гледам како пречка да морам да седам дома, а и веќе почнав на кафе сме скоро секој ден и успат ќе влезиме негде да му купам нешто и така ми поминуват баш побрзо деновиве:D
    Незнам што да пишам друго, а немам што да кажам се потикнав да пишам ради дискусијава со царски и доење.
    Убав ден на сите:hug:

10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Здраво мајки Да честитам Нова Година,нека биде исполнета со помалку стресови а повеќе безгрижни момемти,многу љубов,гушки со најмилите и исполнети желби...⛄
    Ја со синко си заспав,неуспеав да дочекаме полноќ...Пред тоа си "честитавме со маж"...Коа дојде ред на филм,ја задремав:)
    Синко сега поголем,па понтересно беше наредното утро и отварање поклони.Нели Дедо Мраз му донел,ама ние сме му дале пари да ги купи подароците...Знае дека не е вистински Д.Мраз али ако му одговара околу пакетчиња,и те како верува и праи филмови..:)
    Зачекоривме во новава година...Искрено немам некои планови и очекувања,go with the flow...:)
    Се одјавувам,останете во добро здравје и расположение!Cheers!

11. Saraa

Saraa Популарен член

Ќе пишам само за муабетот со царски и доење.
    Јас ја доев ќерка ми 18 месеци, и масти фатив, 5 дена со тт, и млеко ми сопре и пак ми се врати и се изнаплакав, во тие неколку дена кога беше на ад, и си викав каква жена и мајка сум кога детето не можам да си го нахранам, а ќерче не сакаше ад никако, хорор беше тој период.
    Но сметам дека доколку е можно подобро е бебето да е доено, но кога нема избор не е за оптеретување дек било на ад, или па уште помалку ако некоја родила царски, па макар и по сопствена воља, најважно е што имаме дечиња во рацете, луѓето по болници, со инсеминции, со инвитра, со триста маки се мачат бебе да земат а ние да се надмудруваме која е поголема мајка од другата и не е некоја тема за муабет.
    Нека ми даде Господ бар уште едно дете, а може и близнаци, ептен ми е желба, како ќе се одвива пораѓајот или доење или ад ич нема да се оптеретувам.
    Гушкајте бебиња, потребна им е мајка која е смирена, а овие шо ви зборат вака и така не ги рецкајте. Секоја мајка е нај мајка за сопственото дете!

12. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Ејј темава на втора страна летнала...:(
    Добровечер од кујна! Јадам ко да нема утре,стомаков оркестар ми напраи..А убаво ручав,ама ете брзо глад ми дојде...
    Вчера направив голема грешка со синко.Во афект,под притисок состанок онлајн,и он поспан нешо замараше,му свикав..Ко оние ненормалните од бардовци,со праење фаца,и вадење високи тонови.Дете се стресе,и тивко кажа :"извини мамо",со насолзени очи..Се смрзнав од страв од самата севе како можев така неконтролирано да свикам...Го гушнав,му се извинив,и убаво зборевме зашто му свикав.Каснев на состанокот 15м...А беше состанок кај што ме унапредуваа со одговорности,кои ќе ми донесат во блиско време и бенефит.Се осетив растргната да бирам меѓу работа и дете....
    И така..денес сме у љубов,многу шетање,игра и малку цртани;)

13. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Среќни Новогодишни и Божиќни празници, мајки. :D Нека Бадниковата вечера ви е наздравје на вас и на вашето семејство. Минатата година беше доста стресна за сите, меѓутоа ми го донесе најсаканото и за мене ќе остане запаметена како посебна во позитивна смисла. Оваа година да ни донесе пред се, здравје, среќа, радост, убави моменти со најсаканите и да ни се исполни заедничката желба на сите.
    Денов ми беше многу исполнет, Бадник ми е на душава. Со мерак си ја подготвив Бадниковата трпеза, си вечеравме и еве сега седнав да одморам и да си се напијам турско кафенце.
    Сакав да ве прашам кога почнавте да функционирате нормално со вашите малечки, односно на колкава возраст беа кога одлучивте да ги носите кај бабите и дедовците, вујковците, тетките, да се гледате со пријатели и сл.? Најмногу прашувам поради ситуацијава со короната и да потенцирам дека јас немам прележано и од дома сум речиси неизлезена. Кога се вративте на рутината, односно почнавте да одите на депилација, маникир, педикир, фризер, па и некоја масажа и слични активности кои ви ја зголемуваат самодовербата и прават да се чувствувате убаво? Ве гушкам женски. :hug:

14. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Честит Бадник мајки! Успеав да направам бадникова вечера, прв пат, сама:clap: Питата со праз ми излезе малце сува, другото супер. Едвај ја најдовме паричката, пола саат ја баравме. Маж ми 100 пати ме праша, сигурна ли си дека стави:D На крај ја најдовме во кората да ти била во парчето за куќа. Малата си гугаше, беше мирна дури вечеравме ко да знаеше дека мама и тато се зафатени. Лани паричката се падна во мене и стварно имав среќна година. Мојата најслатка кукла дојде на свет жива и здрава.
    Сите од страната на маж ми се позитивни. Свекорот, свекрвата, дедо, баба,тетка. Затоа и не можеме баш да се расположиме празнично...некако годинава така помина. Со еден дел од срце радост, со друг страв. Да се надеваме на поубава година, после дождот секогаш доаѓа сонце. Добра ноќ мајки.:l:

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Што убаво сте се распишувале :)

Среќна Нова година мајки и среќни празници, да си ги поминете најубаво со најблиските.

Паричката и оваа година во мене :lol: Додека бев кај моите во 28 години само еднаш ми се падна на 18, а сега втора година со маж ми и два пати ми се паѓа, 2/2 (fingers)
    Прва вечер во 2021 да осетам мир во душата, ептен турбулентно ја почнав годинава. За 6 дена со мм успеавме да се скараме два пати и тоа убаво. Само сега со малиот не можеме на раат да се искараме, па најчесто на вибер пишуваме со caps lock од различни соби. Дури сега сфатив колку е битно трпението, а јас го изгубив скроз. Немам нерви да го ислушам и одма пукам. Многу ми е тешко кога сме пред важни животни одлуки, осеќам притисок, плус и двајцата сме доминантни и тешко се наоѓа компромис. Сфатив дека имаме проблем со комуникација и мора да поработиме на тоа, а јас под итно да се смирам и да почнам да слушам :smirk:

1 јануари се разбудив во поплава, душекот лом, јас лом. Добив претходниот ден ама не очекував вакво нешто. Ај си реков ми прескокна еден месец, па и хормоните ми се хаос сега, ќе прекине. Абе на 1 саат ноќна улошка полнев, 6 пара гаќи и 4 пара пижами лом. И ајде правец државна. Среќа матката во ред беше ама проклет пцос is back :sweat: Еве полека намали ама уште си имам. Што убаво ми беше година и нешто раат, заборавив улошки што се. И така си седев 3 дена дома, имавме планови за шетање, кај моите требаше на гости ама каде таква, ми се вртеше во глава. Таман малку дојдов при себе, смртен случај кај мм во фамилија и ајде пак сама дома со бебе, маж ми 2 дена не се прибра дома. Кај моите бевме само на еден ден, па искочив малку сама да се издишам и им ветив дека после Бадник пак ќе одам, само таму можам да одморам како човек. Имам чувство дека сме 3 месеци во 2021 :drunk:

Малиот си доби многу пакетчиња за Нова година, тек сега не можам да ги приберам играчките низ дневна и како за инает пак најинтересни му се реквизитите од кујна :lol: Омилени му се четката за премачкување и четка за заби. По цел ден си го чеша непцето, забите ги гледам ама никако да пробијат. Се надевам нема тврдоглав како мене да биде.

@..barbie.. Првпат малиот го однесов кај моите кога беше 2 недели, на околу 3 недели дојде свекрва ми на гости, покасно дојде кумот и после веќе сестрите ми доаѓаа почесто, братучетка ми 2-3 пати има дојдено. Во редовен контакт сум само со моите зашто се пазат. На фризер или козметичар уште не сум била, а очајно ми треба фризер зашто косата до половина ми порасна, ич не сакам толку долга коса. Сама дома се депилирам, се лакирам, што да правам не можам веќе како од поплава исфрлена да бидам :D Џабе туширањето секој ден, да ме видиш ќе мислиш 3 дена се немам избањато. Малиот кога јаде обавезно имам каша во коса, маицата ми е лом, си смрдам понекогаш и така :)

16. 0ли

0ли Форумски идол

@..barbie.. Уште не функционираме нормално, никаде не сме отишле ниту некој ни дошол дома. Со моите и со неговите се гледаме само на дистанца, 8 месеци внучето не си го допреле. :(
    Колку и да е напорно и тешко, вака ќе остане додека не се среди ситуацијата. Со други луѓе само ако се сретнеме случајно и тоа муабет на растојание, со маски, без доближувања. Ниту со сестри ниту со браќа се гледаме, сите го почитуваат тоа.
    Единствено само со доктори кога го носиме на преглед и после неколку дена ми е стресно да не сме префатиле.
    Иако никој од тие што сме блиски не бил досега заразен, сепак не се гледаме. Козметичар, фризер нишо од тоа, што се средам сама - тоа, сè може да почека, не се замарам и не ми се потребни за самодоверба, на пауза ми е сè.
    Вака размислувам: ако недај боже се заразиме со мм и треба да сме во болница, кој ќе ми го гледа бебето? Тоа ме држи да издржам и да не попуштам иако понекогаш сафра ме фаќа и желба да се гледам со луѓе, да го однесам малиот да го изгушкаат и да си поиграат, да здивнам малку од сè, да се наспијам како човек додека го занимава некој друг. Среќа малиов не е плачко многу, си игра сам само да сум до него (ова попладне само бара да не мрднам), заспива и спие сам во креветче. Среќа е таков инаку ќе збудалев само со мм и без помош од друг некој. Досега добро ни оди и штом првите месеци ги поминавме и преживеавме, ќе биде добро и понатаму.

Ај здраво (highfive)
    Времето се расипа и врне, иако многу сакам дожд, ми фали да не врне за да го шетам малиот надвор. Користам можност ако малку прекине, за 10 минути сме спремни и ете нè надвор. Чадор си носам за секој случај, кабаница за количката и гајле си немаме. Мозок на пасење, бебе спие, рестартирана се прибирам дома. Загадено е и тука кога не врне, се осеќа миризба, се гледа како магла, но барем од 10-11 наутро е супер. Ќе дувне ветар и ќе расчисти, милина е за шетање.

Малиот е супер. Најверојатно затишје пред скок е, но верувам дека нема да е страшно како и досега што не беше. Ќе видиме :wasntme:
    Многу ми е сладок, не можам да му се наситам, ќе го изедам. Немирен е станат, се пентери на мене и на мм, урива сè што му е во близина, мава што ќе најде, лапа и лиже сè. Се паѓа од смеење кога му изводам, ми писка кога му правам одредени звуци, си брчи нешто по негово. Има и ма-ма, мам, мамамам, бау-ау и многу е сладок за слушање и гледање. (С)облекување е невозможна мисија, две секунди не седи мирен, па најчесто мм го занимава со нешто за да можам да го пресоблечам. Си лапка, сè досега си јаде, не одбил ниту една каша, цела ја јаде без проблем. Се трудам да си олеснам со готвењето и добро ми оди, не ми е напорно.
    Ништо не ми недостасува, се прилагодив на ситуацијата, малиот ми е лек за душа :inlove:

@Jana06 Ме изнасмеа со карањето со капслок :rofl:
    Ние бегаме во друга соба и со шепотење се расправаме.

Ете чкртнав малку додека тера прва дремка, па да дремнам и јас барем 15 минути. Мм веќе хрка :^)

Имајте убав празничен ден тие што славите.

:hai:

Last edited: Jan 7, 2021
  17. Marmarin

Marmarin Популарен член

Добро утро нека ни е ова Божиќно утро, здравје, среќа и мир да имаме, друго сѐ е споредно.
    Јас и малово уште од 7 сме станати, т.е тој се разбуди во 4:30 и од тогаш не престана да се врти в кревет, се сомневам и дека има заспано. |-) Зато сега глава ме боли, касно си легнавме, цела ноќ станував, баш супер ми почна празников. |(
    Многу ми е интересен малиот, му имам пуштено детски песни па застанал игра, мрда со газето и ги имитира децата. По ново ги крева рацете нагоре и се врти. :lol: Поголемиот ко беше на негова возраст исто многу сакаше да игра, сега само се мурти ако му речам да игра и вика исклучи :envy:
    Пакетчиња добија премногу, немам место веќе кај да ги кријам. (facepalm) играчки премногу, дел успеаа и да скршат за шо најмногу се нервирам. Некои ни една ноќ не издржаа здрави :envy: ги гледам дека не ги кршат намерно, ама од сите шо се истурени на подот, газат преку нив па после плаче дека му се скршило. Џабе ги собирам, малото во истиот момент ги истура. (facepalm) Па зема од кујна пластики, тенџериња, кутлачи, шо ќе му се фати. Прво се нервирав и трчав по нив им ги земав, сега веќе нека играат со шо сакаат, и тие и јас помалку нервозни. :?:
    Сношти правев торта за денес, 15 мин ми требаа. Е за то време малото не престана да цивка мама мама мама, навиен. Секогаш секогаш така ми прави. :(

Денес свекрва нѐ викна на ручек ама искрено ич не ми се оди. Ќе правела подварок. :envy: ич не го ни сакам, а секој Божиќ истото го прави, мислам посебно јадење е то само за празници. (facepalm) Од околу му викам на маж абе месо се печи, речи и нешто друго нека стави, а тој ми вика, па и пастрмка зедов за децава да не не јадат од нашето (facepalm)(facepalm) јас си имав испланирано дома да си направам еден специјалитет со месо, и после да одиме само на кафе. Многу се нервирам, цела недела ама не сакам да му велам зш ќе се скараме, па цел ден ќе сме лути. :worried: ум за други празници, со време ќе си му кажам да не се договара ништо.
    Ај доста замарав со ручекот, да станам да спремам доручек за децава и кафе за мене.
    Најубав ден да си имате :hug:

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Здраво мајки. :sun:

Синко спие а јас да здивнам и кафе да испијам. Кога беше помал пиев кафе во движење, синко се игра собата заградена а јас до него. Ама сега нема шанси, цело време е натака навака, па додека спие крадам време само за мене.

Синко е премногу приврзан со мене, се немаме разделено откако е роден, јасно ми е тоа дека јас сум му се. Јас го успивам, со мене се буди. И уживам во тоа. Маж ми е целосно вклучен во растењето ама заради работа не е тука 100 % од времето. Кога се шета, без проблем ми кажува чао, само да оди некаде. Ама кога сме во соба, мора да се играм со него. Веројатно му е интересно со мене затоа што постојано му раскажувам приказни, активно го занимавам. И татко му кога е тука, ме влече и јас да седнам и ми дава играчки. :drunk:

Кога почна првиот бум од по 2 или 10 позитивни на корона, бевме малтене во карантин. Опсесивно стеризилирање и пазење од сите. Ни со моите не се гледавме. Ама како минуваа месеците ние се опуштивме. Татко ми, брат ми и свекор ми на работа се среќаваат со по 20 30 + луѓе дневно. Нe може да не работат.
    Покрај празниците се видовме со кумовите и старосватовите, со мали деца се и тие. И тетки мои и на маж ми, сите се со некакви болести и ризична група.
    На фризер одам, и синко го носев два пати, на козметичар одам. Секаде со маска и тоа е тоа. Синко во затворени простории како продавници и молови ни лани не го носев.

Синко го родив со царски затоа што немаше друга опција. И не сметам дека царски е полесно. Напротив, потешко е. Можеби не туркаш ама опоравувањето е хаос. Жена која беше со мене во предродилна сала се породи по мене, шпарташе по ходници а јас уште со катетар бев. Раната и ден денес ме боли на промена на време.
    Дојам 17 месеци и сигурно уште неколку, до пролет планирам да тераме вака. За мене нема ништо поубаво. Па и со мојот нејадач, барем знам дека нема да дехидрира.

На ручек ке одиме кај моите. И мајка ми и свекрва ми секогаш прашуваат што јадеме а што не, затоа што сме ептен специфични. Пред некој ден нешто се рчкавме со маж ми, рече не му се јадела тава, а баш тоа ке има за ручек. И тоа мајка ми ме праша дали тава да прави, сме ја јаделе ли. :drunk: Никогаш не кажал дека не му се допаѓа а сега не сакал. :devil:

Ништо не кажав. Убав ден мајки, гушкајте ги малите. :l:

19. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

За многу години Божиќ:l:

Хаотичен пост во најава
    Да шкртнам збор два додека бебе спие.
    Многу ми се убави овие денови, иако сме изолирани од сите и се', осеќам посебна топлина, а бебе ни ја комплетира празничната семејна слика.
    Бадниковото лепче ми донесе и париче, не се сеќавам кога последно мене ми паднало^_^ и бебо седеше со нас на маса и тој вечераше од печената тиква :lol:
    Среќа цела што маж ми заврши во 1 со работа и си дојде порано па имав прилика да подготвам се' за јадење, инаку немаше шанси да постигнам. Некогаш е навистина предизвик и ручек да се спреми кога сме сами со малиша, па правам секогаш повеќе за да јадеме два дена.
    Колку е поедноставно маж ми кога е слободен, тогаш имам време за се'. Тој учествува подеднакво во активностите со бебе, морам да го пофалам (освен заспивање, само мама ја признава тогаш)
    За идење до тоалет го ставам во релаксатор пред елка и со нозете ги мава ниските лампиони и си писка по нив. :clap:
    Уште не сум пуштила тв, вака кога вртат некои безврска програми не го регистрира воопшто ама штом почнат неговите песнички, готово друго ништо не го интересира. Затоа избегнувам, поточно воопшто не пуштам. Може на телефон да му пеат, без да гледа во него.
    Сте пишувале за средување, депилации, фризери...
    Ме мава и мене криза некоја, сакам да се потсредам и да изгледам како порано:smirk: фризер посетив летово, многу ми паѓаше косата после пораѓај па ја скратив околу 20цм. Се депилирам сама дома, колку стасам толку. Килограмите ми сметаат, иако недела по пораѓај бев 1кг- од пред бременост, изгледа сум имала претходно 4-5кг вишок ама тогаш не ми пречеле. Сега сакам да ги нема, ама уживам во комфорт фуд и се тешам дека од крај на јануари ќе поведам сметка.
    Ух кога гледам фотки од порано, очигледно доста време сум проаѓала пред огледало, сега само наутро кога се мијам и тоа е :whew: додуше заби мијам пред бебе, се радува ептен кога му брчи ел четка хаха
    Туку, никогаш не ни помислував дека толку ќе го засакам доењето. Дека таква врска ќе оствариме со синко...
    Почетокот беше доста тежок, ама сега откако почна со цврста храна како да проретчија подоите и тоа ме прави тажна.
    Иако, имавме огромна криза пред недела дена, мало бебе кое не разбира од "не", заби и доење не иделе заедно :x солзи сами течат
    Тмурно е ептен овдека периодов, сонце не сме виделе месец и кусур. А, најмногу мразам вакво време плус и рано се стемнува... среќа си имам сонценце дома:sun: инаку ќе скренев
    Едвај чекам да запролети и да се стопли
    И за крај, му љубоморам на маж ми, каков пречек добива кога се враќа од работа
    Невидена радост, претање, кикотење... мене ми се нема така израдувано до сега, може дека се немаме делено не знам:doh: а времево лета, не можам да замислам дека наскоро ќе се враќам на работа! Единствено ако трае коронава, од дома ќе работам па тоа ме теши

И така ко што ветив на почеток, похаотично не можеше да биде:) имајте убав ден и гушкајте дечиња:l:

20. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Среќен Божиќ нека ни е.:f:

Ние денеска со гости на ручек, како поминавме короната не се пазиме нешто особено. А и луѓето дека знаат сме поминале исто се поопуштени со нас.
    Елката веќе е собрана, ќерка ми рече доста и било.:wasntme::D И зафаќаше премногу место, немаше куќите веќе кај да ги прави и рече, ајде, доста и е на елкава, и помина денот (нова година) и да ја собираме. Мене ме нервираше елката уште од почетокот и едвај чекав да ја собереме.:angel: Па по брза постапка ја спакувавме.
    Ја прочитавме книгата со принцезата, која не беше баш обична принцеза, и почнавме да ја читаме од J.K. Rowling, ама ќе ја оставиме за понатаму, преголем залак е за 5 годишно дете. Мене баш ми беше интересна, ама имаше многу описи, па и се здодеа. Исто и премногу ликови, не може до толку да ги следи. Па кој бил, како бил, зашто бил...:drunk: А книгите на Роулинг, па дури и ваква детска, не се баш едноставни. Не сум видела и за која возраст се препорачува.
    Паричката кај мене се падна, убав ден си поминавме вчера семејно, па гледавме заедно едно филмче и на спиење. Сум заспала и јас во девет, што не ми се случува обично, ама синоќа очите ми паѓаа. па си станав сабајле во седум свежа, дури и пред она да се разбуди, што не се случува обично.:D

Па станавме, татко и остана да спие, читавме еден саат, една приказна за принцеза што била претворена во пеперутка, ама толку ми беше смешна леле, па ја направив цела комична и слатко се изнасмеавме. Правевме палачинки после тоа, па стана татко и, со него си играа јас додека нешто средував, чистевме по дома, маж ручек спрема и така, убава атмосфера.:) Гледа сега цртани, јас се токмам едно кафе да испијам пред да дојдат гостите.

Имајте убав ден сите.:sun: