Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

и јас не знам што е ама ме потсети со првото дете имав таква ситуација. Ќе станам ќе му дадам млеко бидејќи беше на АД и ќе седнам ќе се наведнам наназад да го потрпрам на мене и да го тапкам да ждригне. Јас после тоа сум го враќала во креветче ама маж ми неколку пати ме "фати" како седам така и си се тапкам по рамо вероватно мислејќи дека сум со детето. Вероватно се враќав во кревет и така сонлива сум заспивала подсвесно.
    ќе бидеме од топик ама домаќински муабети се водат тука па ајде и една реченица за уредување на домот не е на одмет :rofl: и ние сме во потрага по завеси корнизи чуда ама се мислам за пенџерето што ни е во кујна. Тоа без завеса ли да го оставам? А тука вкујна завеса.... Некако не ми штима долга и широка завеса во кујна.... :fubar:

Добровечер женички. Јадев додека ве читав сега легнав и готово фајрон за денеска. Малиот не преспа асално денеска па си легна малку порано поспан и уморен дури не ни вечера. Сакам да се пофалам дека 2 вечери по ред ја преспиваме ноќта и сум пресреќна дури и ми е чудно што е така. Имало и претходно вечери каде сум врзувала 4-5 саати сон ама овие два дена ќе ги запишам во историјата. Се надевам ќе даде Бог да продолжи така бебето да е пораснато да си тера таков режим со спиење цела ноќ и сите да стануваме среќни и задоволни.

Имавме во фамилијата една позитивна на корона и кога дознавме сите кои сме во кругот, бидејќи живее на една куќа после куќата на свекор ми, веќе никој не појде таму ама џабе кога периодот на инкубација е пред симптомите а тогаш и таа одеше кај свекор ми и маж ми одеше кај нив... Јас директен контакт со неа немав ама имав со домашните кај свекор ми - жена му децата.... На 4 дена после последното одење кај свекор ми ме фати јака градна болка бев на дежурна ми правеа ЕКГ. Па цели 4-5 дена бев уморна ми се спиеше паднала концентрацијата ме мрзи се и сешто.... На матичната и пишав вика не се пренесува така корона. Со контакти со лица кои биле во контакт со заболена не е можно. И ајде фати го крајот. Среќа па не одам никаде и и да има нешто нема да го расширам. Проверував крв, крвната слика топ урината страшна работа. И викам на матичната ме болат бубрезите 10 дена и повеќе епа вика затоа урината ти е таква. И замислете не ми даде терапија и не ме ни погледна на ехо. А има интернистичка амбуланта. Вика чај увин брусница детокс чај.... Ај викам зар со чај ли да се лечам.... Ајде викам секако за една недела ќе ти идам на контрола.

Ај да си фатам креветот за да си фатам утре порано денот. Не можам да мислам веќе што друго има за фалење жалење Итака постов сеќавам дека е подолг :rofl:

Па женички имајте пријатна ноќ.

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Каков ден, само се радувам за нешто (poolparty)Пу, пу.
    Шест заби има потечени веќе 2 месеци и ете ги горните кецови конечно бели, па уште некој ден и да здивнеме малку од плачки. Па ми стигна пакетот од зара 2 дена порано, се прерадував на комбинезоните. Јас како мала многу носев такви и ептен убави ми се. Трите маици што му ги нарачав се исти како на татко му и ќе бидат matching :lol: Трегери му нарачав за роденденот, па мислам убава комбинација ќе направиме со еден друг комплет што го има. Ќе видиме. Само криво ми е не се заангажирав порано за 1 април, па сега во последна минута ќе биде дај шта даш.
    Иииии најинтересното нешто за денеска, малиот ги направи првите чекори :inlove: Скроз неочекувано, се пушти и се залета накај мене. И сега за колку време да очекувам дека ќе прооди или нема правило? За месец пример?

Инаку, маж ми и неговите фикс идеи...Се врати денеска од пат и татко ми одма го викна за помош околу бизнисот. Почнав да превртувам очи зашто си го испланирав денот за генералка, убав туш и шетање. И тој целиот со возбуда се дере 'Ми текна!'. Го зима телефонот, ѕвони некаде, јас претворена во уво да видам каква идеја му дојде и слушам: 'Ало мамо' :headbang: Ни две, ни три ми ја викна мајка му да го чува малиот, јас да чистам. На таа сафра што ме фати уште она ми фалеше. И така, си седевме цел ден, се дружевме, мислев денеска cheat day да биде ама пак готвев дома. Па и не беше многу страшно, помина :D

Татко ми конечно стана од кревет, ми олесна ептен. На сите што се борите во вирусот ви посакувам побрзо оздравување, останатите чувајте се! Гушки :l:

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Jana06 нема правила. Синко со месеци одеше до мебел и од претпазливост не се пушташе. Знаев дека ке проодиза брзо ама тоа траеше 2 месеци. Стабилен беше ама си бараше сигурност.
    На 11 одеше сам а од 1 година сосема прооди, со станување од земја без да се држи за нешто.
    Кај син ти е сосема поинаку, може и за една недела сосема да се пушти. Може да има пауза. Се е индивидуално.

Jana06 likes this.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Немам ни претстава како изгледа проодувањето, колку време зашто ова ни е прво дете во фамилија од двете страни. Он покрај мебел оди веќе 2 месеци, последните 3 недели мислам се пушта и стои во место, а еве денеска од гарнитура до мене дојде сам (сеуште е несигурен и се плаши). Сега ми текна на @elenaklasik кога му пишала на Антоније, па сама си се смеам на одговорот, парафразирам 'И глупи и паметни надвор одат, остајте ги децата да си проодат кога ќе сакаат, после се жалите грбот ве боли' :rofl:
    Значи си зависи од детето. Само сакам да се извежба убаво, паѓање веќе знае си седнува на газе, не лета напред, само нека биде стабилен, па кога ќе прооди е најмалку важно.

Dana31, 0ли, 24.07 and 7 others like this.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

:rofl: да така вели Антоније и е во право.
    Дете кое е оставено на земја, само да се исправа, да лази и оди, е стабилно и не паѓа. Секој потег го вежба и планира, знае кои му се можностите. Ако на дете му дадеш лажна сигурност, како проодувалка и дубак, го буниш и му го менуваш текот на растење. А со растење се развива и логика, моторика.
    Синко ни еднаш не падна ама на земја лазеше и се исправи. Секој чекор споро ама сигурно.
    Ти можеш да го мотивираш. Додека се држи за нешто ти седни на 2 3 чекорчиња од него, рашири раце и викај го, храбри го да дојде. Ке видиш, кога ке е сигурен, ке дојде. Прво 2 3 4 чекори и потоа нема застанување.

gjoker4e, 0ли, 24.07 and 5 others like this.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Леле @emkaemka исто, никогаш нема чиста јакна, ама никогаш. Ја вадам од машина, и ја облекувам, додека да излеземе оди и се допира од нешто, легнува на нешто, не знам што прави навистина, ама додека да стигнеме некаде веќе има нешто на јакната. Секогаш. И одиме на лулашки, таму обавезно се валка, па останува по некоја дамка, или не сум стигнала другата да ја исперам и секогаш има нешто.:worried: И тренерки исто, облекувам чисти и легнува на трева, веднаш се зелени. Толку е. Сега мислам дека е баш некоја возраст кога е најтешко да биде чиста. Не се ни замарам веќе, дете е, што да му правам, не можам само да трчам и да викам, не таму, не тоа, не се допирај, не ова, не она. А тоа ни најмалку немам намера да правам, а нити сум правела, за алишта пак ич.

Веќе со јадењево да ви кажам е предосадно. Секој ден да се мисли што за ручек. Порано ама ич не ја разбирав мајка ми кога само прашуваше што за ручек и и викав аман, не туку дави со тој ручек, кога, тоа стварно требало да се мисли. А се истото некако се врти само, немам воопшто идеи. Ако ми верувате, од целата идеја за дете најмногу мака ми создаваше готвењето. Зашто јас не готвев и не знаев како ќе биде со таа работа и ете, си се мачам сеа за нејзе само да има.

Ништо посебно немам за кажување, се зачитав книга конечно, покрај нејзината што ја читаме заедно, уште сме во светот на Нарнија, па ќе си се стуткам сега до нејзе и ќе си продолжам да си читам. Нема послатко нешто.:inlove:
    Добра ноќ.:f:

7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@Mia Fuentes моиве теписи не се чиста волна, мешани се, ама претходните беа волнени (јака ти душа со нив, јас ги поклонив) и исто ги третирам.
    Сега само ги замотав, со тоа што планирам во скоро да се перат. Инаку ги чувам под спална, чисти и убаво исушени, место лаванди јас ставам Тео сапунчиња, ги мотам во чаршав и чекаат есен.

Сега ми е штуро без нив, баш топлина дава теписон, ама куќа, одма балкои, влезови, дете и они не идат заедно. Вака многу полесно чистам/ми чисти Бубу и тоа ми е голема предност :angel:

@marchi-cool роло завеси да ставиш?
    Јас имам едни завесички со механизми само на прозорите, врата. Ама во тој дел ми е работна површина каде едвај правам нешто, на скрос друга страна ми е плотната, рерната, аспираторот ми влече како луд. Па ако мислиш за нивно умирисување, не ми се умирисуваат, не знам колку би се умирисале ако рингла и рерна би биле близу..
    Ама па голи прозори ич не сакам јас, вкус.

@Jana06 мајка, само за нешто се секира :hug:
    Првин си викаш "кога ќе прооди" па ќе дојде ден кога ќе му кажеш "де сине одмори малку" :D
    Мојов прооде на точно 14м, или протрчи, немаше период на тетравење и паѓање, си прооде и просто не застана :whew:
    Никогаш не се наведнав да го паткам или водам..

@RainBow јас пресоблакам само ако е мокро, а што е прљав ама ич не се замарам.
    И тоа првин правиме проценка колку е мокро, па знае и да каже "ништо страшно" :D
    Ама и мојов моден гуру не секогаш мисли исто, девојките од градинка мора да го пресоблечат кога го зимам, пошто мами ќе се лутела ако бил прљав. Башка ќе идел на лулашки, во Веро, на сладолед.. и мами секогаш чист го носела :o
    Никат не сум кажала вакво нешто, ретко го носам негде, како му идат ствариве не знам :D

Инаку јас шушкавите јакни, елечиња знам и да ги забришувам со влажни марамици (highfive)

Вечер мајки :sun:

Три дена ми минаа од сабајле, во 5ч се разбудив фит и наспана, па шуткајќи се бебе го разбудив кај 6.45 и почна денот :rock:

Прошла недела зима, со студ, со снег, со сите нишани, оваа права пролет :f:
    Не збудали времево..
    Мм и го настина, па у ова време не знаеш на што си, бебе плус во изолација нели и така вчера правеше тест.
    Првин се туфкаш да не е позитивен и кога ќе искочи негативен си викаш туууу па зошто :tmi:
    Баш си реков ете, тоа е тоа, јас и бебе од нога, без симптоми, он лесна настинка и на крај сите со високи антитела :angel:
    Ама ништо, повеќе среќа некој нареден пат :tmi:
    (facepalm)
    До кој степен дојдов :|

Денес нели тапета ќе лепам, епа мм не ми даде, ќе сум ги упропастела |(
    И на крај само чирак бев :envy:
    Ама он се испонанервира место јас, не е лесно да се лепи тапета (lalala)
    Убаво дојде, како ја замислував таква искочи :sun:
    Бебе првин гледаше што се работи, па собра пластично, четка, вода, вишак од тапета и мачкаше и лепеше и он, на стаклата на вратите :rock:
    Потоп..

Татко два дена се црцкаше со едни лајснички..
    Денес не знам што правел, не добив увид, односно слика..
    Се надевам фарбал греди и даски, пошто има така побајаги :lol:

Останатиот дел од денот бевме надвор, да го искористиме убавото време :f:
    Трамболина, пентарење, игри во песок, бркање инсекти и мина денот :sun:

Утре планирам да средувам нешто по надвор, па бебе значи ќе игра со земја и кал, сите градинарски алатки ќе ги збере :rock:
    Поминав прееска во инспекција и добро е, сите цвеќенца што ги садев живи се сеуште :f:
    Само во еден дел трева садев и можам да топам таму така малку почесто :$

Да послушам малку музика, да ми одлета малку паметот :music:

Гушкајте малишанки :hug:

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

@emkaemka Оф, збори ми за паткање. Свекривата кога ќе ја видам го фаќа за рачињата и почнува 'Ајде баби пат, пат, пат' :rofl: И се чудам од каде ги измислува фразите. Среќа моја паметен дечко си имам, па кога ќе го фати, тој одма си седнува доле и не морам да викам по неа. Ич не сака да го држиш додека се движи.

За короната и јас исто си викам така кога имам чудни 'симптоми', си се надевам дека на нога ја поминав (facepalm) Ама стварно веќе, аман. И викам вчера на мајка ми, требаше првиот сој да си го прележам, овој британецот заебан.

Ајде завршете ја детската, па чекаме слики ако се решиш да ставиш :hug:

Coco31, Chanell*, elcezelce and 11 others like this.
  9. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

@emkaemka фала на идејата, ќе пробам, нема друго чаре. Па и да видам дали ги бери под спална да не се тегниме по скали. Инаку за ќотек сум, знам, и новите шо ги бендисав пак се волна :wasntme: ама на око мераци. :hug:

emkaemka likes this.
  10. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Е како не паѓаат? :D
    И ние го следиме Антоние. Кога почна да се исправа синко паѓаше многу зашто не знаеше како да се спушти доле сам.
    Сега веќе знае како да се спушти сам и не паѓа така. Сега паѓа зашто кога ќе се исправи ги трга двете раце од тоа што се држи.​

Jana06 and Snowflake92 like this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мислам сакаше да каже откако ќе прооди дека не паѓа. И моево исто паѓаше на газе кога се пушташе ама сега клекнува. Мада мислам паѓаат и кога ќе проодат, јас колку белези имав по колената, паѓав често до 5-6 години, тоа до човек си е колку е трапав :rofl:

Butterfly1107 likes this.
  12. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Леле нашиов само на глава паѓа.
    Еве преска пак падна ама го подигна главчето, изгледа се учи полека. Ама додека научи :sweat:

Jana06 likes this.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Убаво неделно утро (или ден, зависи за кој како :D) мајки :coffee:.

Сакам кога собата наутро мириса на штотуку направено јако турско кафе. Ме потсеќа на убави моменти кога одев на работа, ќе си направев кафе, слушалките на уши и цел ден задлабочена пред екранот. Многу ми недостига работата ама тоа е што е, мора нешто да трпи, секако бебка на прво место. :inlove:

Деновиве осеќам некој голем немир и загриженост. Од сите страни сме бомбардирани со ковидов, ме загрижува тоа што ја изгубивме слободата а уште повеќе тоа што се' поизвесно е дека нема да ни се врати. Се обидувам да прифатам дека ништо нема да биде како порано веќе, но ете не можам :(.

Ме загрижува и огромната пропаганда околу вакциниве. Не може се да е толку розево како што се прикажува, не, не може некој да ме убеди дека некој на сила сака добро нешто да ти направи, на сила може само некој лошо да ти направи.

Зошто каде и да отвориш само лоши вести, ме загрижува и силувањето со наместениов попис што моментално и се случува на мојата Македонија ;(.

Се извинувам за лошите мисли од сабајле не ете тешко ми е и имам потреба да се искажам некаде, море ми иде да се исплачам како дете.

Нејсе, бебка е супер, наполни девет месеци. Мама од утре на диета. Беше што беше, редно е веќе да се стави кочница. Колку брзо минува времето, како повеќе расте осеќам поголемо олеснување. Веќе не мало бебе кое сака 100% бдеење над него 24/7. Си заигрува сама, можам да ја оставам на под а јас да си сработам нешто во кујна или по дома. Само уште место во градинка да добиеме и мислам дека веќе поплека може да се вратиме во колосек со работа и други обврски.

Денот убав :sun:, ќе се шета денес на воздух, белким ќе ми се разбистри главава малку од црниве мисли. Колку сакам да се исклучам и да не мислам на ништо ама за жал не бидува. Како и да е, надежта последна умира.

Гушкајте бебки и уживајте во секој момент со нив оти бргу ќе ни пораснат. Убав ден ви посакувам. :f:

14. Anaouou

Anaouou Популарен член

Мајки убав ден, многу сакам да Ве читам колку можам а не стигам да пишам ништо
    Едваај дочекавме да се проубави време да можеме да излезе на раат да отидеме до мои да одморам малку. За точно месец дена треба да појдам на работа искрено не знам што ќе правам, малиов тогаш ќе полни 8месеци много ми е мал за во јасле нема тој е во раце цел ден нема кпј да го носи таму ќе плаче цел ден а и покрај вирусов никако не ми се пушта. Ќе зборувам за неплатено да земам прво па потоа ќе видиме натаму бидејќи баш и не сакам да се вратам ама не ми се ни останува без работа.
    Единствено прашање ми се врти по глава сега е тоа...
    Реновираме по дома хаос сме да се рашириме малку и едвај чекам да завршиме и да се раскомотиме..
    Имајте убаав ден мајки ☕

marchi-cool, Coco31, Chanell* and 6 others like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Таман работа дека не паѓаат. Зборот ми е дека ке падне еднаш два пати и ке се научи. Чекор по чекор. Ке падне и ке види кои се можностите па нареден пат ке внимава. И ке знае како да се задржи како најмалку боли.
    Синко вчера во трчање падна, не забележа дека има корен на дрво избиен. Се дочека на раце и си продолжи.

Izzy_0504 and Butterfly1107 like this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Мојава е константно прљава од 6 месеци (откако почнавме со дохрана) па се до сега 4 години, а верувам и понатака. Покрај неа се разбира и јас сум прљава. Зимава бевме прљави со кал, пролетва со песок.
    Флеките се уште не ги отстранив, а премногу облека е и ја чувам со надеж дека ќе пронајдам чудо за нив.
    Што се немам пробано, последно од мака им ставив мицерална вода за чистење на лице на флеките и ги пуштив на 90, леле колку мирисаа алиштата и машината чудо. Флеките секако не се поместија па мораше уште еднаш да ги преперам за да не мирисаат. Реков следен обид на лето ќе се сушат побрзо. Навистина немам идеја со што да пробам веќе.

За паѓањето синоќа таман пред спиење седејќи на стол падна скроз наназад со столот, нон стоп се враќаше наназад, устата пена ни фати од зборење ама џабе, и синоќа ептен се исплашив, кога се смири и викам сега знаеш зошто ти збориме, од утре нема да правиш веќе така? И сабајлето само што станавме пак истото на столот, и викам синоќа заборави како падна, ама џабе е пак истото си го прави па јас се тешам вака дома нека паѓа од стол има и полошо.

Ние скоро година во нов стан ама се уште немаме завеси. За кујна сакам роло бело со проѕирно на линии, за купатило немам идеја што сакам, во спална симпатично жолта непроѕирна завеса, во детска и роло и завеса или едното од нив, во дневна не знам.
    Повеќе сум за роло отколку за завеса, само за во спална сакам завеса.

За проодување го сметав моментот откако се пушти од комода и тргна накај мене неколку чекори.

17. marchi-cool

не е лоша идеата. Има едни исто како роло завеси се ама личат на рогозина за на плажа :rofl: примеров ми е леле мајко. Не знам како да ги објаснам а баш. Прозорот ни е меѓу кујната и трпезаријата и не е баш мал. Ете не ми текна да сликам и да ви покажам за да добијам мислење

azelea likes this.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ако те разбрав на што мислиш тоа повеќе одговара за летниковци, викендици.
    Чим немаш близу шпорет ставај што ти се свиѓа. Ама ако биде завеса купи некоја која не бара пеглање :D

marchi-cool likes this.
  19. marchi-cool

многу се чудам како родители додека децата се мали се е ок ги воспитуваат обрнуваат внимание ама кога веќе децата почнуваат да се социјализираат како да им се слизнуваат на родителите од раце. Посебно најголеми промени доаѓаат кога децата ќе почнат на школо. Се она што си вложил во нив како да пропаѓа во вода. И тогаш децата стануваат да не речам никакви невоспитани или размазени. Штета голема е што се огледуваат еден со друг и често сакаат да бидат како тој другиот неразмислувајќи дали е правилно тоа или не. Затоа децата од 7+ години стануваат како што објасни ти во коментарот. Види какво е она па смеј се на деца со аутизам или види патиките колку ти се партал оти немаш ти Адидас. Па смеј им се демек ај вие сиромашните да имавте ќе ти купеле.... И ете ти фрустрации. Доволно е еден во средината да е "опуштен" за да навлече неколку деца во друштвотомимда ги промени. Затоа во секој случај родителите не треба да попуштаат. Има многу кои рекле ами од ко заоде на школо не тоа истото дете. Имаше еден случај во нашата фамилија внуче од братучеда на маж ми. Одкако заоде на школо навистина настанаа промени кај него ама цврстиот став на родителите не дозволи детето да стекне лоши навики. Внимавање и само внимавање. Советување и учење треба цел период на развој на детето

20. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Zdravo mami .mozebi sum nadvor od temava izvinete no ako nekoja od vas m9zebi znae nekoja aplickacija za tel za crtani sto se koristi no bez internet bi vi bila blagodarna ako mi kazete. Fala mn :*